Gegroet! Ik had het zo druk de dagen voor het lang week-end, iedereen trok ergens naartoe, ik bleef "gezellig thuis" en ik had mijn P.C. niet onder de vingers gehad, zodat mijn mailbox overliep. Een ramp!! enfin ik overleef het wel.
Het is weldra "Moederdag" en dan wordt ik door heel mijn gezin in de bloemen gezet. Voor mij is er nog altijd de schaduw van het verlies van mijn moeder, rond deze tijd is het 30 jaar geleden maar nog zo levendig die laatste momenten. Ik schreef toen het volgende :
Afscheid van mijn "Ma" ___________________
Toen je sterven ging, nam ik je in mijn armen en poogde zö je te onttrekken aan de dood. Ik wou, jouw reeds kille lichaam nog verwarmen, maar die andere kracht was veel te groot.
In die laatste blik in je reeds uitgedoofde ogen zag ik in een flits mijn hele leven stromen. Ik zag héél veel liefde, maar ook een traan. dat was toen ikje, zonder het te willen, pijn had gedaan.
Jij kon jouw leven niet langer vasthouden, Ik kon de dood niet langer tegenhouden. Ze nam je mee, weg van mij, voor altijd. Ze nam je mee naar de eeuwigheid!
Fran. uit "Sterven met Minne".
"Moeders sterven, maar gaan niet dood" "Moeders leven in hun kinderen voort" "Zij gaan rusten bij de Heer"
Als dit waar is waarom ......doet dan het afscheid zo'n zeer.?
Gegroet! Een zalige Hoogdag! Een fijn 1 mei feest en een aangenaam "Rerum Novarum" !! Vroeger zei men dat God een socialist was omdat het meestal zonnig weer is( ) op 1 mei.Op Rerum Novarum dat samenvalt met Ons Heer Hemelvaart durfde het nog als een regenen. Vandaag vielen zéér uitzonderlijk deze feesten op één en dezelfde dag. Wel het heeft vandaag geregend, gewaaid, het was soms koud en als de zon er doorkwam was het warm!!!!! God is werkelijk een heer in het verdelen van het weer!
Het is ook de eerste dag van de meimaand. In Geraardsbergen, mijn geboortestad, is een bedevaartsoord op de beroemde Oudenberg. Het ganse jaar door komt er bezoek bij Maria, maar in de Meimaand is het er een begankenis van jewelste. De steile muur is niet alleen voor renners steil ook voor voetgangers vraagt het inspanning, maar de wandeling loont de moeite!!
Ik schreef er een mijmering over:
Het is net of er op de weg naar de kapel van de Oudenberg geen helling,geen trappen en geen drempels zijn. Naar onze grote kerken zijn die er wel!
Ik kom naar hier, gewoon, zoals ik vroeger naar mijn "thuis" ging. Soms heb ik niets te vragen, maar altijd is er iets waarvoor ik wil danken. Ik krijg ook zoveel waavoor ik niet moest bidden.
Dikwijls luister ik hier naar de stilte. Het is hier ontzettend rustig en mooi op onze "berg". Ik ben steeds weer verbaasd wat het landschap te vertellen heeft.
En dan , zoals vaak, sluit ik mijn ogen om dit alles in mij op te nemen, op te bergen. dan ruik, voel en smaak ik de stilte zoal God die geschapen heeft.
Gegroet! Vooraleer aan de slag te gaan met het echte werk van confituur maken alvast een receptje dat het hele jaar door, van past komt bij vele soorten vlees, gevogelte en wild.
Uienconfituur. ___________
Van een vriend en keukenpiet kreeg ik dit recept van uienconfituur. De exacte uitvoering was wel ontzettend duur want er kwam "Château Petrus" aan te pas. Maar ik weet wel dat dit als grap bedoeld was!! Want "Petrus" is zelfs te duur om te drinken, laat staan om er doodgewone uien in te verdrinken. .
Je hoort over "Château Petrus" veel vertellen en er nog meer over snoeven, maar..... Bij mijn vriend de keukenpiet heb ik hem toch al een paar keer mogen proeven.
Je maakt dus 1kgr. ajuin schoon en klein. Laat hem smoren in een soeplepel boter en dit keer niet krenterig zijn. Als de uien bijna gaar zijn, voeg je120gr. suiker bij en 2spls. wijnazijn.
En nu komt het: een 1/4 fles rode wijn laat het een Pomerol, een St. Emilion, of een andere Bordeaux zijn Je voegt hem bij in verschillende fasen, Nu 2spls. grenadine en die kleur brengt je zeker in extase, zo, dat je ijlings om wat "Minne" snelt
al stond dàt in het recept van de keukenpiet niet vermeld !
Gegroet! Ik was dinsdag in Brussel en bezocht in het Museum voor het Kostuum en de Kant, in de violetstraat 12, de tentoonstelling " VAN NEW LOOK TOT EXPO 58 " . Echt de moeite waard vooral voor mensen, zoals ik, die toen "Sweet seventeen" of twintigers waren. Je krijgt er een overzicht van de mode uit de jaren 50 . Sommige tentoongestelde stukken zijn in bruikleen gegeven , maar de meeste stukken zijn eigendom van het museum dat opgericht is in 1977. Het zijn creaties van beroemde couturiers, maar ook dameskleding en accessoires van Belgische modehuizen. Avondjaponnen, trouwjurken,mantels en mantelpakjes ( de "tailleurs" die toen zô in de mode waren) en vooral de "Cocktail " kleedjes ( wat is het spijtig dat die uit het modebeeld verdwenen zijn!) Hoeden , schoenen, handtassen sjaals en nog veel meer! Er is ook een film waarin mode-shows getoond worden uit Amerika, Parijs, Londen. Wat een elegance hadden die "mannequins" (ze liepen op de "catwalk" zonder hun benen in een spiraal te draaien). De nostalgie stak de kop op en ik heb mijn fotoalbum " uit de tijd van toen " doorbladert en er kwamen heel wat mooie herinneringen naar voor! Zo heb ik tweemaal genoten van de" New look en de expo 58" dit keer in mijn eigen museum.!!!!
Gegroet! Een taartrecept dat niet te ingewikkeld is moet in ieder kookboek zitten:
Als mijn dochter appeltaart bakt, zit ieder die dat weet, op wacht totdat ze zegt: "Vôila, ziedaar ze mag aangesneden worden, z' is klaar!"
Ze gaf dit recept reeds aan "Jan en Alleman" zodat je "Ludwina's Appeltaart" zowat overal proeven kan. Maar nergens smaakt ze als bij haar dat komt door de gezellige sfeer voorwaar. Behoor jij nu tot die mensen die het recept nog niet hebben maar het wel wensen, hier gaat het dan, mèt een tekening erbij. Dit is een geheugensteuntje, als je ouder wordt ben je daarmee blij.
Schil de appels vlijm, vlijm scherp, ik zorg altijd dat ik de afval op de composthoop werp.
Snij de appels in dobbelsteentjes als je van het goktype bent. Snij ze in kubusjes als je van het "rekenknobbel" -type bent.
Doe in een stenen kom de bloem, de suiker en de melk. Voeg de appels bij en het is met fluwelen hand dat ik dat meng. Giet de pasta in een beboterde vorm. Zet in een verwarmde oven 180° is de norm.
Als je nieuwsgierig bent: Kijk! je ziet hoe alles kleurt. Pas dan komt de garnituur van de taart aan de beurt. De lepel boter en de lepel suiker die je spaarde, mag je mengen met het eigeel, voor je kunstwerk van onschatbare waarde!
Nu moet de taart héél even onder de grill. omdat Ludwina dat voor hààr taart wil!
Maar ook omdat het veel mooier oogt als je tot slot ook nog wat "Minne" strooit!
Gegroet! Gisteren werd Ewout De Geeter, 11jaar, (viool) laureaat van de wedstrijd waar ik een paar weken geleden over vertelde. Hij werd 3e met 85,4% een hele prestatie, alwéér!!. De eerste laureaat haalde 88%. Aan allen : hartelijke gelukwensen! Volhouden is de boodschap! Wij zullen zeker van hen nog horen!