Dat het met de zorg in verpleeghuizen niet altijd even goed is gesteld, dat is al geen nieuws meer. Maar de afgelopen jaren is er gewerkt aan een systeem nu eindelijk eens te kunnen zeggen welk zorginstelling écht goed is en welke niet.

Want dat is wat je wilt weten als je een verpleeghuis zoekt voor je vader of moeder. Waar vind ik goede zorg?  In welk verpleeghuis komen de minste doorligwonden voor? Is er wel voldoende personeel, of moet mijn moeder tot ’s middags 4 uur wachten voor ze gewassen wordt?

De Inspectie voor de Gezondheidszorg maakt natuurlijk regelmatig rapporten op, maar die meten vooral de zorg op papier: het beleid en de protocollen.

Maar niet hoe het er écht aan toegaat op de werkvloer van verzorgingshuizen, verpleeghuizen en in de thuiszorg. Dat was tot nog toe onbekend.

Sinds gisteren kan iedereen op de website www.kiesbeter.nl kijken hoe alle 1200 (thuis)zorginstellingen in Nederland presteren.

Het is te hopen dat instellingen die hun best hebben gedaan hiermee een signaal krijgen dat hun inspanningen niet voor niets zijn geweest. En zij die onder de maat presteren mogen eens goed bij zichzelf te rade gaan waar de problemen zitten en hoe ze die kunnen oplossen.

Bron: AD.nl