Te veel olifanten in Zuid-Afrika


6 procent per jaar
De populatie van 20.000 olifanten neemt met meer dan zes procent per jaar toe en dreigt de biodiversiteit in de wildparken aan te tasten. De regering heeft voorgesteld om dieren te verplaatsen, aangewezen gebieden af te schermen om andere soorten te beschermen of de wildparken uit te breiden. In het uiterste geval zal pas toevlucht gezocht worden tot sterilisatie of het afschieten van dieren, aldus van Schalkwyk. Natuurbeschermers hebben nog tot mei de tijd om op de plannen van de regering in te haken.
Te succesvol
Volgens van Schalkwyk is Zuid-Afrika te succesvol gebleken in het beschermen van zijn olifanten, die ooit op de rand van uitsterven verkeerden. De kuddes in het beroemde Kruger Park en andere kleinere parken zullen, als er niet ingegrepen wordt, in 2020 verdubbeld zijn. Een enkele olifant kan op een dag wel 300 kilo gras, bladeren en twijgen eten. En het zijn geen efficiënte eters, want zestig procent daarvan gaat verloren.
Sterilisatie
Hoewel het steriliseren van vrouwtjesolifanten een goed alternatief lijkt om de populatiegroei in te dammen, ontziet die methode de dieren niet. Een olifantenkoe plant zich gewoonlijk iedere vier jaar voort en paart niet gedurende de opvoeding van haar jongen. Een steriele koe zou echter elke vier maanden paren, waarbij ze het gewicht van de bullen moet verdragen. Die kunnen wel vier keer zoveel wegen als zij.
Verplaatsen
In Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique, Zimbabwe en Botswana gedijt de olifant op dit moment uitstekend. Dat laatste land herbergt zelfs een populatie van maar liefst 165.000 exemplaren. In Oost-Afrikaanse landen zoals Kenia vergaat het de olifant een stuk minder. Het verplaatsen van het zwaarste landdier ter wereld is echter een kostelijke zaak. (novum) (hln)




















