Inhoud blog
  • Terug thuis
  • Spermwhales?
  • Vertrekkensklaar
  • Karamel
  • Laatste loodjes
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Nieuw Zeeland - reis
    een lang gekoesterde droom
    07-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walvissen?
    Wie Kaikoura zegt, zegt ook walvissen.

    De walvisvaarders streken hier neer rond 1850 en deden hun job zo goed dat er bijna geen walvissen meer overbleven. Van armoede trokken ze dan maar weer weg.

    Maar er blijven nog een aantal mannelijke "sperm whales" over in de buurt, genoeg om d ehele toeristen-industrie te ondersteunen. (Een pint voor wie ons kan vertellen waarom men die exemplaren spermwhales noemt).

    Wij dus de boot op samen met een 50-tal andere walvisvaarders. Op hoop van zege. En jawel na een 15-tal minuten werd een exemplaar aan de opppervlakte gesignaleerd; onze snelle catamaran daar dus als een speer naartoe. vanop een 50-tal meter kan je dan zo'n exemplaar bekijken, tot zijn parkeermetervtijd verstreken is, want dan gaat hij weer duiken. De begeleiders van de boot weten dat duiken perfect aan te geven. Dat is inderdaad een prachtig zicht; eerst reusachtige kop omhoog, dan het hele lijf en vervolhgens gaat de reuze staart de lucht in. Alle camera's  natuurlijk in de aanslag, ook de onze. ik denk wel dat het een stel mooie foto's zijn.

    We hebben daarna nog 2 zulke zeemonsters gezien. Zeer de moeite waard.
    Daarna hebben we nog wat dolfijnen, zeehonden en een paar albatrossen gezien. We hadden niet zoveel geluk als de campers naast ons; die gingen gsiteern en die zagen een groep dolfijnen van wel 100 stuks groot, en van alle kunstjes doen; Dolfinarium op volle zee dus.

    Na de walviscruise hebben we een lekkere steack op de BBQ gegooid en die met een fles merlot doorgespoeld. Dat was genoeg voor een dag.

    Gisteren hebben we eht een daje rustig aan gedaan in Kaikoura; de steerk wat verkennen, wat zwemmen en rusten. Zwemmen in zee is er echter niet bij; veel te koud en een strand dat het midden houdt tussen een schelpenstrand en de rocky mountains; niet echt zo erg geschikt om te liggen dus. 


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    09-03-2007
    sperm whales
    Ik dacht dat ik den eerste ging zijn want 'k had weer dorst. Noppes dus! Alhoewel...het gaat - zoals de Walter hierboven meldt - inderdaad om 'spermaceti'. De potvis heeft in de onderhuidse lichaamsholten van zijne 'dikke' kop een vetachtige stof - spermaceti genoemd - die in de geneesmiddelenindustrie wordt gebruikt. Een grote potvis levert zo ongeveer 5000 kg van dat spul. Daarmee wette'oek waarom zo op dat biestje gejaagd werd. Enne...in't nederlands heet dat 'walschot' =samentrekking van wal(vis) + schot (specie). Deel 2 van Walter zijn uitleg dus rap vergeten. Krijg ik nu toch ook nog een pintje?

    09-03-2007 om 20:31 geschreven door Corri


    07-03-2007
    Spermwhales
    Dag Erna en Paul, De naam Spermwhales komt van het Spermaceti orgaan dat in zijn hoofd zit en veel olie bevat. De functie van dit orgaan weet men niet zo goed. Ze denken dat het 2 functies kan hebben: De walvis kan de temperatuur regelen zodat het orgaan groter of kleiner wordt, zodat hij beter kan duiken of drijven. 2: zou te maken hebben met richting of zoeken van prooi. Ik hou het bij het eerste. Schol Verder nog een prettige vakantie. Solange en Walter

    07-03-2007 om 12:08 geschreven door walter moens




    Archief per week
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 01/01-07/01 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!