Inhoud blog
  • Terug thuis
  • Spermwhales?
  • Vertrekkensklaar
  • Karamel
  • Laatste loodjes
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Nieuw Zeeland - reis
    een lang gekoesterde droom
    14-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug thuis
    Hoi, we zijn terug thuis.
    Het is hier wel even wennen; meteen een dikke trui aan. En dan is het nog goed  weer!

    De reis is al met al goed verlopen; een beetje gerommel onderweg, maar niets waarvan Erna blijvende schade van ondervindt. Alleen wat weinig geslapen, en dat zal zich de volgend edagen wel weer gaan wreken. Als je mij dus al slaapwandelend in den Hanneksnest ziet belanden, dan ligt het aan de jetlag.

    Het is toch weer een heel prachtige reis geweest; NZ is vele landen in één, en dat alles op een compacte ruimte. En plaats dat daar is!

    Daarom een paar algemene indrukken:

    1. De mensen
    De Nieuw Zeelanders zijn niet bepaald het meest welkome volk. Ze zijn blijkbaar zo lang afgezonderd en op zichzelf aangewezen geweest, dat ze anderen al snel als lastig aanvoelen. Ze zitten liever alleen of met de 'mates' dan dat ze met vreemden praten. Op het noordeiland gaat het nog, maar op het zuideiland heb je totaal geen contact met hen. Niet zo moeilijk trouwens want er wonen maar 1 miljoen NZ-ers op een opppervlakte die 5 keer groter is dan België.

    De NZ-ers zijn ook erg zwaar; de meesten zelf vet. De Amerikaanse eetcultuur heeft hier dus ook wonderen verricht.
    Bij de Maori's is het zelf uitzonderlijk om iemand met normale europese proporteis te vinden.

    De Britse invloeden zijn overal te vinden; in de huizen, de kleding, de sport. Ze rijden er zelfs nog links.

    2. Het verkeer

    Op een paar steden na is het er zeer rustig op de wegen. Kan ook moeilijk anders met zo weinig mensen.
    Overal 2 baanswegen met 100km/uur als maximum. Voor een scheet en een hond wordt die snelheid echter verminderd; de NZ-ers houden zich daar ook aan, wij op den duur dus ook maar. De wegen worden trouwens zeer goed onderhouden.

    De japanners zijn heel dominanant, met Toyota op kop. Daarnaast heb je nog wat Ford en Holden; en rond de groete steden een occasionele BMW of Merc, maar daarmee is de kous af.

    Wat wel opviel was het groot aantal old-timers of vintage cars zoals ze ze daar noemen. Ze worden hersteld en er wordt ook nog meer gereden; naar het restaurant of de golf bijvoorbeeld, maar ook naar boer Neel die zijn koe moet bevallen.

    Gezien het terrein is het aantal terreinwagens dan ook heel groot. Omdat heel veel Kiwi's ook nog een boot hebben komt dat bovendien erg handig om die te trekken, want op de bochtige wegen doen die boten het niet zo goed; op zee des te beter.

    3. De Industrie

    Eigenlijk niet gezien; alleen rond de steden is wat aanwezig, maar voor de rest is het nog steeds heel veel land-en veeteelt. Het is ook daardoor een proper land.

    Voor de energie hebben ze een paar grote troeven: het zit vol vulkanische ondergrond en dus geothermische energie. Daarnaast zijn er zo veel snelstromende rivieren (want veel bergen en veel regen), dat er veel dammen zijn gebouwd om ook die energie te gebruiken.

    Ze hebben ook wel wat gas, maar die voorraden hebben ze aan de Amerikanen verkocht, en dat wordt dus uitgevoerd, zodat ze wat ze zelf nodig hebben moeten invoeren. Het lijkt bijna de Belgische logica; goed voor de handelsrelaties en dus voor een aantal mensen dat daarmee bezig is, maar niet heel slim op de langere termijn. Kan je wat anders verwachten van afstammenlingen van Her Majesty?

    4. De natuur

    Daar is in overvloed van aanwezig, zoals jullie al hadden ervaren waarschijnlijk.
    Van alles wet wat, alleen de woestijnen en de wilde dieren ontbreken.

    Je kunt wat je in NZ ziet ook elders zien, maar dan moet je wel heel veel reizen om dat allemaal bij mekaar te sprokkelen. Er er is bovendien heel veel van.

    Het is een erg bergachtig land, met heuvels en bergen tot vlakbij zee.

    Onmogelijk te zeggen wat ons het meest heeft aangegrepen; misschein wel de hoeveelhied en de variatie, en het feit dat er overal wel wat te zien is. Never a dull moment.

    Het weer is ook ontzettend goed meegevallen. Geen regen van betekenis gehad, wel veel zon, de hele dag rond. Het is trouwens een erg verraderliijke zon, want het welbekende ozongat ligt vlakboven NZ.

    Het zal dus niet zo verwonderen dat de NZ-ers veel buiten leven.
    Wat ze doen als het regent, en dat is duus ook heel vaak, is mij niet bekend. Waarschijnlijk indoor bowls, indoor vissen, en indoor bergbeklimmen.


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    15-03-2007
    welcome back
    blij dat jullie terug zijn. De belangstelling voor de Davidsfondsactiviteiten liep zowaar terug met 7,5%. Daar moet iets aan gedaan worden. Woensdag 21 maart: Nacht van de Geschiedenis (Bescherm-en Geneesheiligen) waar je alles leert om schurft, vliegangst enz... te overwinnen. Zegt het jullie iets? Tot ..... ?

    15-03-2007 om 08:30 geschreven door Eddy "vandegaz"




    Archief per week
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 01/01-07/01 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!