Volgens diverse bronnen is de terrasplant van 2006 de DIPLADENIA.
De dipladenia komt van origine uit Midden- en Zuid-Amerika maar vindt onze zomer fantastisch. Dipladenia groeit in het land van herkomst namelijk op grote hoogte en dat verklaart waarom hij zich ook in onze Nederlandse zomer helemaal thuis voelt. Het is een klimplant en tussen de rankende takken verschijnen wonderschone, vaak geurende bloemen. De bloemen variëren van wit, rozewit, roze, dieproze tot rood. Ideale tinten om met andere planten te combineren. Zet bijvoorbeeld eens een rode dipladenia met een wit vlijtig liesje -als bodembedekker- in dezelfde pot.
Voor meer info over deze plant klik op de afbeelding, info via Neerlands tuin.
Kustpolders... De Riante Polderroute plaatst de Zwinstreek en de zeepolders tussen Knokke-Heist en Damme centraal. Het gebied vormt één van de gaafste polderlandschappen van Vlaanderen. Eeuwenlang leverde de mens er een verbeten strijd tegen de zee. In de Middeleeuwen zorgde de Zwinkreek voor een natuurlijke verbinding van Brugge met de zee. Oude havenstadjes als Sluis, Hoeke, Oostkerke en Damme geven nog de loop van de voormalige zeearm aan. Oude zeedijken, pittoreske dorpjes, historische hoeven en een weidse horizon vormen nog steeds de hoofdingrediënten van dit polderlandschap. Karakteristiek én alom bekend is het kanaal Brugge-Sluis.
Meetjeslandpolders... De oorsprong van de naam Meetjesland is voor heemkundigen al een mooie kluif geweest. De benaming werd voor het eerst teruggevonden in een achttiende-eeuws document. Rond de afstamming of etymologie ervan circuleren verschillende legendes en mogelijke verklaringen. Pastoor Duvillers schrijft de herkomst van het woord toe aan Keizer Karel die op doorreis de oude, spinnende vrouwen uit Zomergem meetjes noemde. De twee meest voorkomende verklaringen gaan enerzijds terug naar de Middeleeuwse turfgraverij (waar de blokken land voor ontginning ingedeeld werden in maten of meten) en anderzijds naar de achttiende eeuw, toen de streek gekend was voor zijn lijnwaad (métiers-land: het land der weefgetouwen).
Voor meer info over polders KLIK HIER via Wikipedia Info: meetjesland.be Foto's: PEDRO
Op de fotoshow: Antwerpen skyline vanop de Linkeroever. Zelzate, jachthaven en deel japanse tuin van het Tolkantoor. Moerbeke, de Dambrug over de Moervaart. Watervliet, kerkplein. Aardenburg, stadspoort en voetgangersbruggetje. Sint Anna ter Muyden nabij Sluis, de kerk. Lissewege, de Schuur van Ter Doest en de Goedendag.
Foto's: Pedro Samenstelling fotoshow: Photobucket.
Noodgedwongen (zie log over kwetsuur) zit Pedro nu naar het WK voetbal te gapen. De 'rules van het WK '(zie log dd 25/5) indachtig volgt hij, met veel heimwee naar de fiets, het sportgebeuren op TV. Buiten de openingswedstrijd viel er nog niet veel te beleven op het WK voetbal en daarom zapt Pedro geregeld naar de Ronde van Zwitserland en het tennis op Roland Garros...
Roger Federer
Rafael Nadal
Justine Henin-Hardenne
* Henin won haar derde titel in Parijs en vandaag staat het duel Nadal-Federer op het programma, een spetter... * Wist je dat Luc Roosen de laatste Belgische winnaar van de ronde van Zwitserland is, anno 1991..
Klik op de wereldbeker om meer te weten over het WK voetbal via Wikipedia. Info over de tennisers bekom je door op hun foto te klikken. Voor meer Cyclingnews kan je HIER terecht via Cyclingnews.be. Roland Garros, de officiële site vindt u HIER
Op bezoek bij Pedro. Daar zat hij dan, de uitdrukking op zijn gelaat sprak boekdelen. Een donderwolk aan de stoel gekluisterd. Een zichtbaar ontgoochelde Pedro deed zijn relaas nog een keertje over. Het verdict na het eerste onderzoek luidde: meniscus geraakt en zwevend kraakbeen en artrose op de knie. Op 20 juni volgt een bijkomend onderzoek en daarna pas volgt een artroscopie. Al die tijd kan of mag Pedro niet fietsen en wandelen. Foto: Luus en Martien Ondertussen zijn Pedro's pelgrimvrienden, Luus en Martien op enkele kilometers van Santiago de Compostela genaderd. Volg het verslag via: http://han.servehttp.com/luusenmartien/index.html
De meniscus is een zeer belangrijke shokbreker in de knie en is gemaakt van een speciaal soort kraakbeen,fibrocartilago genoemd. Er bevindt zich een meniscus aan de binnenzijde en één aan de buitenzijde van de knie. Het beschermt het kraakbeen in de knie,zodat het niet te snel afslijt en een vroegtijdige arthrose zou doen ontstaan. Een groot percentage van ons gewicht en de bijhorende krachten die ontstaan bij stappen,lopen en springen wordt door de menisci opgevangen. Bijkomend zorgt de meniscus mee voor de stabiliteit van de knie :door zijn vorm zorgt hij voor een betere aanpassing van de vorm van het bovenbeen dat afgerond is,met de vorm van het onderbeen dat vlak is. Verder heeft de meniscus een rol in de voeding van het kraakbeen dat de gewrichtsoppervlakken bedekt.
Afbeelding boven: Pedro's omzwaggelde knie Afbeelding meniscus: football.calsi.com Wil je meer weten over de meniscus klik dan op de knie van Pedro
Pech blijft Pedro achtervolgen. Nu moet Pedro de rechter knie laten behandelen wegens zwevend kraakbeen. Dus weerom even buiten strijd. Gelukkig is dat heden-ten-dage van korte duur zo'n kijkoperatie...Meer hier over door op de foto te klikken.
Dag 4 rustdag Gezellig op een terrasje genieten...natuurlijk bij een tas koffie...en toebehoren. Chocoladekoffie Ingrediënten Koffie 25 gram chocolade 1 eetlepels room honing
Bereiding Smelt de gebroken reep chocolade au bain-marie of in een magnetron. Meng de honing, room en suiker erdoor. Schenk de koffie er al roerend doorheen. Klop het mengsel vervolgens op. Doe de koffie in een kop en garneer de variatie met kaneelpoeder.
Meer pannenkoeken...kies je pannenkoek door er op te klikken. Foto tas koffie: zibb.nl Info chocomade koffie: zibb.bl
Meer dan 1000 km fietsplezier ligt spreekwoordelijk voor het rapen. Ook dit netwerk kan in beide richtingen worden gereden. De bewegwijzering is het bekende en succesrijke knooppuntensysteem. Je kan als fietser vooraf op de fietsnetwerkkaarten (één voor de Noord- en één voor de Zuid-Westhoek) je route uitstippelen. Je moet enkel de nummers noteren om je route te kunnen volgen. Op de kaarten wordt tussen de knooppunten ook het aantal km aangegeven. Het netwerk wordt op de grote assen of verbindingen ondersteund door een doelenbewegwijzering met flespalen en handwijzers. Aan kroegen, cafeetjes en restaurantjes is onderweg geen gebrek. En een ijsje op de hoeve smaakt ook lekker. De Westhoek is wellicht de verrassendste streek van toeristisch Vlaanderen. U vindt er een uitbundige mix van natuur en comfort, van authenticiteit en plezier, van cultuur en gezelligheid. De Westhoek behoort tot de provincie West-Vlaanderen en leunt zowel tegen de Vlaamse Noordzeekust als tegen Frankrijk aan. Beboste heuveltoppen, de IJzervlakte, de polders, historische stadjes, knusse dorpen: stuk voor stuk nodigen ze uit tot leuke ontdekkingstochten. De Westhoek was ooit het tragisch decor van de Eerste Wereldoorlog. Tal van musea, militaire begraafplaatsen en sites herinneren aan die rampzalige tijd. En als u gewoon verlangt naar een fris en schuimend streekbier of een lekkere streekmaaltijd, dan moet u zeker in de Westhoek zijn.
Info: westhoektoerime & westhoekjes.be Foto: oostduinkerkse paardevissers. www.kerknet.be Voor link naar Westkustinfo klik op de foto.
Dag 2 fietstrip naar zee. Van Zelzate rijden we naar Sas van Gent. Via Assenede en Watervliet bereiken we na 36 km Aardenburg. Langs de fietsroute zijn er talrijke grenspalen. In totaal werden vanaf het Drielandpunt in Vaals 365 grenspalen geplaatst met als nr. 1 deze aan het drielandenpunt. Ze bestaan uit gietijzeren palen met en gewicht van 372 kg, gemerkt met het wapen van beide contracterende partijen. In principe moeten de burgemeesters jaarlijks die palen controleren.
Grenspaal Meetjesland
Via Sluis, bij iedereen gekend als de gemeente van "de grote Van Dale", en St-Anna Ter Muiden rijden we door een deel van het Zwin naar Knokke. De kustlijn over Heist, Zeebrugge, Blankenberge en Wenduine brengt ons dan verder naar De Haan.
Info: Grote Padenplan Afbeelding: kustlijn.be Foto: meetjesland.be, meer info klik op de grenspaal.
Dag 1 van de fietstrip naar zee. 07.00 uur. Gierle via Pulderbos naar Zandhoven waar we het kanaal volgen tot Merksem en via de Noorderlaan naar Het Steen en verder naar de St-Annatunnel. De voetgangerstunnel werd voltooid in 1933 en was aanvankelijk een toltunnel. Vanaf 1994 wordt het fietsen tegen 5 km per uur toegelaten. Twee roltrappen brengen je tot bijna 32 meter onder de boord van de kaaien, na 572 meter onder de Schelde bereikt men de andere oever, door een koker van 4,30 meter doormeter. Zwijndrecht wordt onze eerste stop, voor een koffieleut als ik een zeer welgekomen stop. Over Melsele en via Vrasene rijden we door Sint Gillis Waas om verder te fietsen via Stekene en Wachtebeke naar Zelzate alwaar we overnachten in het Tolkantoor.
Info: Grote Routepaden Foto: gpsbiketracks.be Afbeelding van het oude tolkantoor aanklikken voor meer info.
De apostel Jacobus de Meerdere Jacobus was - samen met zijn broer Johannes - bij de eerste apostelen die door Jezus geroepen werden, na Petrus en Andreas. Zebedeus en zijn twee zonen Jacobus en Johannes waren hun netten aan het herstellen aan het meer van Tiberias, toen Jezus daar voorbij kwam. Na eerst het broederpaar Petrus en Andreas geroepen te hebben, richtte Jezus zich vervolgens tot deze beide broers die prompt op de uitnodiging ingingen. Samen met Petrus en zijn broer Johannes behoorde Jacobus de Meerdere tot de drie bevoorrechten onder de apostelen. Zo was enkel hij met de beide anderen aanwezig bij enkele hoogtepunten uit Jezus leven, zowel in de verheerlijking op de berg Thabor , als bij Jezus diepste smart in diens doodsstrijd in de Hof van Olijven. Anderzijds werden beide broers op de vingers getikt omwille van hun agressieve reactie tegen de ongastvrije Samaritanen. En dat is niet de enige berisping. Al dan niet gestimuleerd door hun bevoorrechte positie, vroegen Jacobus en zijn broer onomwonden aan Jezus de beste plaatsen in de hemel, dit tot groot ongenoegen van de andere apostelen. Antwoord van Jezus: wie onder u groot wil worden, moet dienaar van u zijn.
De toevoeging de Meerdere dient ter onderscheiding van zijn gelijknamige collega-apostel, de zoon van Alfeüs, die dan de Mindere genoemd wordt.
Na de hemelvaart van Christus verkondigde hij met de andere apostelen het evangelie in Palestina met name in Judea en Samaria. Sedert de 4de eeuw wordt aan hem ook het auteurschap toegeschreven van de zgn. Brief van Jacobus. Doch waarschijnlijk gaat het hier enkel om een pseudoniem uit de na-apostolische tijd. Omstreeks het paasfeest van het jaar 44 werd hij in Palestina op bevel van koning Herodes Agrippa I (37-44) met het zwaard onthoofd. Zo werd hij de eerste martelaar onder de apostelen en - na de diaken Stefanus - de tweede van het christendom. Volgens een aantal geschriften (6de - 9de eeuw) bevond Jacobus graf zich op de Olijfberg.
Ondertussen is Pedro na zijn virusperikelen opnieuw aan het trainen. Morgen 4 juni vertrekt hij met fietsmaat Bob per fiets voor 4 dagen naar onze Belgische kust. Traject: dag 1 van Gierle tot Zelzate, dag 2 van Zelzate over Zeeuws Vlaanderen naar De Haan, dag 3 Westkust, dag 4 Polders. Verslag en foto's volgen uiteraard.
Onze pelgrimvrienden Luus en Martien fietsen reeds op Spaans grondgebied. Nog een weekje te fietsen en L&M hebben hun doel bereikt...Santiago de Compostela. Ter plekke of in de buurt lekker genieten en uitrusten en dan de terugweg...ook per fiets. Succes nog L&M.
Info Jacobus: Compostelagenootschap Foto van Luus en Martien Wil je de trip van Luus en Martien van dichtbij volgen KLIK DAN HIER. Klik op de afbeelding voor meer over Jacobus de Meerdere
De oppervlakte van dit prachtig stuk natuur bedraagt 674 ha. Het omvat de vallei van de Zwarte Beek vanaf het militair domein "Kamp van Beverlo" tot aan de Stalse Molen. Beschrijving: het gebied wordt gekenmerkt door een beekdallandschap gevormd door de Zwarte Beek. Deze heeft haar bronnen op het Kempisch Plateau in de gemeente Hechtel. Aan de westrand van het Kempisch Plateau gekomen, loopt ze verder door de uitgestrekte heidevlakten op het militaire domein richting Koersel-Beringen en mondt in Diest uit in de Demer. Dit beekdal bestaat uit een verwevenheid van kleinschalige landbouwpercelen, vochtige hooilanden, natte graasweiden, ruigten, broekbossen, beekbegeleidend bos en heidefragmentjes. Deze variatie is te danken aan de aanwezige gradiënten zoals van droog (stuifduinen, struikheide) naar nat (moeras, ven) en van voedselarm naar voedselrijk. Vermeldenswaard is de aanwezigheid van de watersnip in het gebied. Ongeveer de helft van de Vlaamse populatie van de watersnip komt hier tot broeden. Ten zuiden van de vallei van de Zwarte Beek liggen de droge Kempense zandgronden voornamelijk beplant met naaldhout. Het gebied bevat een aantal landduincomplexen en herbergt potenties voor heideontwikkeling.
Info: vlm.be & Natuurpunt Foto: WorkdExplorer Meer over de watersnip door HIER of op de afbeelding te klikken.
Gisterenavond concert bijgewoond van Eric Clapton in het sportpaleis van Antwerpen. Blues, Soul en gitaarsolo's a volanté! Een uitverkocht sportpaleis daverde op haar vestingen.
Eric Clapton heeft The Robert Cray Band mee op tournee en dat is mooi nieuws. Robert Cray, nog zon naam met wereldfaam, is altijd goed voor een portie intense blues en zal het Sportpaleis met zijn groep in stijl opwarmen. Net zoals Clapton heeft hij al een hele collectie prijzen en awards in ontvangst mogen nemen tijdens zijn lange muzikale carrière. Twee topmuzikanten dus die voor een mooie concertavond zullen zorgen in het Sportpaleis. Indrukwekkend, dat is het minste wat gezegd kan worden over de carrière van de intussen 60-jarige Eric Clapton. Ooit groepslid van The Yardbirds, John Mayalls Bluesbreakers, Cream, Blind Faith en Derek and The Dominos en sinds begin jaren 70 is de gitaarvirtuoos solo actief. Op zijn nieuwe album "Back Home" brengt Clapton naast knap nieuw materiaal ook enkele opgemerkte covers van George Harrison en Stevie Wonder.
Robert Cray (klik op de foto voor music)
Songs uit zijn 'nieuwe' CD "Back Home" van Eric Clapton (30 augustus 2005):
"So Tired" (Eric Clapton, Simon Climie) "Say What You Will" (Eric Clapton, Simon Climie) "Going Left" (Stevie Wonder, Syretta Wright) "Love Don't Love Nobody" (Joseph Jefferson, Charles Simmons) "Revolution" (Eric Clapton, Simon Climie) "Lost And Found" (Doyle Bramhall II, Eric Clapton, Jeremy Stacey) "Heaven" (Doyle Bramhall II, Suzanna Melvoin, Mike Elizondo) "Love Comes To Everyone" (George Harrison) "One Day" (Vince Gill, Beverley Darnell) "One Track Mind" (Eric Clapton, Simon Climie) "Run Home To Me" (Eric Clapton, Simon Climie) "Back Home" (Eric Clapton)
Wil je meer weten over ERIC CLAPTON klik dan op zijn naam. De officiële site van ROBERT CRAY Info: aankondiging sportpaleis.be
Spiegelende koeien - Werk van Ruud Spil (hint van Chia)
Spil werkt vanuit een atelier midden in de weilanden van Broek in Waterland. Hij heeft zich helemaal toegelegd op het schilderen van vee: schapen en geiten, maar met name koeien.
Meer over Ruud Spil en zijn werken: KLIK HIER of klik op de afbeelding Info: ruudspil.nl opzoeking via Google
'Laten we geen oude koeien uit de sloot halen' is een bekend gezegde. Maar wat hebben koeien eigenlijk in een sloot te zoeken? Je moet bij dit gezegde denken aan het opvissen van kadavers van verdronken dieren. Van Dale (1999) schrijft: "oude (verdronken, dode) koeien uit de sloot halen, (meestal ongunstig) halfvergeten, onaangename zaken weer oprakelen".
Klik op de afbeelding voor een 'spiegelspelletje'. Foto: somewhere in the Netherlands. Bent u een koekenner? Doe dan HIER de test. Info: onzetaal.nl
Het hart van Blommerschot (Malle-Wechelderzande) met zijn prachtige dreven, landduinen, afgewisseld met buntgras en rhododendrons.
Zeer gekende plantengroep welke onder de groenblijvende bloeiende struiken een voorname plaats inneemt. Ze groeien het best in zure, humusrijke, vochthoudende maar doorlaatbare bodem. Dit kan men verkrijgen door een flinke hoeveelheid turf of bladgrond in het plantgat met de grond te vermengen. Men kan ze zowel in de volle zon als in de schaduw planten. Alhoewel meestal traag groeiend, kunnen sommige soorten toch een redelijke hoogte bereiken. Wanneer men ze dan wil snoeien kan men dit best onmiddellijk na de bloei doen. Het verdient aanbeveling de uitgebloemde bloemen onmiddellijk te verwijderen, zodat er geen zaadvorming gebeurd, wat de groei zou afremmen.
Kapel O.L.Vrouw van Lourdes op Blommerschot.
Foto's: Pedro Fietsroute: knooppunten Gierle Centrum-79-80-53-91-92-93-94-95-07-06-05-02-01-16 via Poeyelheide naar Gierle Centrum.
Trainen is geen exacte wetenschap. Toch zijn er zeker een aantal basisregels waarmee rekening moet gehouden worden om steeds op een verantwoorde manier bezig te zijn. Lichamelijke inspanning heeft een gunstige invloed op de lichaamsconditie. Ze verbetert de kwaliteit van het leven en doet het risico op ernstige chronische aandoeningen dalen. Met een beetje extra beweging kan men ervoor zorgen dat men in conditie blijft en dat het lichaam op een aangenaam niveau blijft presteren zodat men niet teveel hinder krijgt van de oude dag. 'k Zal dat maar geloven zeker.
Voor meer gezonde trainingen KLIK HIER Sport en senioren: KLIK HIER Info: wvc.vlaanderen.be/gezondsporten
Terwijl Pedro nog ligt te apegaaien na een virusinfectie en het geen weer is om een hond door te jagen, laat staan om te fietsen, ben ik verder op zoek gegaan naar het gegeven Jacobus. Ondertussen zijn Pedros pelgrimvrienden, Luus en Martien, al een eind opgeschoten in Frankrijk. Hun verhaal kan je zien en lezen door op de schelpen te klikken
Santiago de Compostella Vanaf het einde van de 7de eeuw ontstaat het verhaal dat Jacobus de Meerdere het evangelie zou gepredikt hebben in Spanje. Nadien zou hij dan in het gezelschap van enkele bekeerlingen de andere apostelen terug vervoegd hebben voor hun concilie te Jeruzalem in het jaar 44. Het idee van een apostolische oorsprong geeft de jonge Kerk van Asturië ongetwijfeld moed in een tijd dat ze het fel te verduren krijgt van islamitische aanvallen. Een dergelijke afstamming wordt best kracht bijgezet met een historisch aanknopingspunt. Vanaf de 9de-10de eeuw wil de overlevering dat Jacobus ook in Spanje zou begraven zijn. Maar hoe was Jacobus dan wel terug in Spanje geraakt? Het zou door zijn (Iberische) leerlingen Athanasius en Theodorus van Jeruzalem naar Spanje overgebracht zijn, nadat ze daar op wonderbare wijze het nodige bootje voor verkregen hadden. Ze gingen aan wal in El Padrón, Noordwest-Spanje, in de provincie Galicië, en begroeven de apostel 8 mijl landinwaarts. Pas vanaf de 9de eeuw zijn er sporen terug te vinden van de verering van zijn relieken, op de plaats van dat graf te Compostella, dat - aldus archeologische bevindingen - zich wel degelijk bevindt op een oude Romeinse begraafplaats.
Het feit dat dit graf eeuwenlang niet bekend en vereerd was en nu plots wél, moest een verklaring krijgen. Het graf zou door verwaarlozing in de vergetelheid zijn geraakt, en tot nieuw leven gekomen zijn dankzij een herontdekking. En kijk, eensklaps en bij wonder werd zijn graf in het begin van de 9de eeuw terug-gevonden. De kluizenaar Pelagius, verblijvend te Amahia, kreeg van engelen een bericht omtrent de vindplaats van Jacobus graf in de omgeving. Het graf werd aangeduid door bovennatuurlijke lichtschijnsels. Het komt de plaatselijke bisschop toe om het graf te vinden: een stenen mausoleum. Meteen volgde de bouw van een kerk, de eerste van een serie.
De plek wordt naar de apostel genoemd: Sant-iago. Gezien zijn reputatie werd zelfs vanaf de 11de eeuw heel de streek van Galicië door de Vikingen Jakobsland genoemd. De plaatsnaam in Compostella of de Compostella wordt etymologisch graag verklaard door de legendarische ontdekking van het graf dankzij de wonderlijke lichtschijnsels, nadien opgevat als sterren; vandaar sterrenveld, in het Latijn: campus stellarum. In de middeleeuwse Latijnse teksten staat de nieuwe plaatsnaam steeds correct vermeld als Compostella. In de middeleeuwen werd het bedevaartsoord gesitueerd in Finis terrae. Vanuit een continentaal Europees standpunt werd inderdaad de landstreek van Noorwest-Spanje aanzien als het einde der aarde. Had ook Jezus zijn apostelen niet opgedragen het evangelie te verspreiden tot het uiteinde der aarde (Hand.1,8)?
In de middeleeuwen stond de echtheid van Jacobus graf boven alle verdenking: velen stroomden er van heinde en verre naar toe, tal van wonderverhalen werden aan hem toebedacht en een indrukwekkende bedevaartskerk, later tot kathedraal verheven, zou zijn grafplaats tekenen. In de periode van het kritisch ingestelde humanisme begonnen de twijfels daaromtrent meer en meer op te komen. Toch aarzelde paus Leo XIII in zijn bul Deus omnipotens (1884) niet om de skeletten die in 1879 terug opgegraven waren, te bevestigen als het authentieke gebeente van de heilige apostel Jacobus en diens gezellen Athanasius en Theodorus. Daarmee werd het kritisch onderzoek hieromtrent niet stopgezet.
Info: boek van Compostela. Foto's: Luus en Martien Foto glasraam: kerk van Nanteuil-en-Vallée Meer info over de tocht van Luus en Martien door op de foto met schelpen te klikken.
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)