Deze lente kunnen sportievelingen van alle leeftijden opnieuw het Middelheimmuseum ontdekken tijdens een Beeldige Loop. Elke zondag van mei staat er een loopmoment van een uur op het programma.
Tijdens een Beeldige Loop joggen de deelnemers onder begeleiding van museumgids Joke Vanhaevre doorheen het Middelheimmuseum. Zij stippelt een thematisch parcours uit dat alle lopers langsheen enkele pareltjes van het museum brengt. Bij elk kunstwerk op het traject houdt de groep halt en vertelt de gids het bijhorende verhaal.
Joke Vanhaevre: "De groep varieert telkens van tieners tot tachtigers, het tempo valt dus goed mee. Ik wacht op iedereen en geef tips waar je een stukje kan afsnijden of een pittig spurtje kan trekken. Het parcours varieert van 3 tot 4 kilometer. Onderweg zie je echte topbeelden en krijg je een heerlijk zondags gevoel."
“Onze musea dienen niet louter om waardevolle objecten te verzamelen en te bewaren, we willen ze ook ontsluiten naar het bredere publiek. Dat gebeurt vaak op een eerder traditionele manier, zoals via een tentoonstelling, maar met ‘Beeldig lopen in het Middelheimmuseum’ zorgen we ook voor een verfrissende aanpak om cultuur dichter bij onze inwoners te brengen”, vertelt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud.
Charlie Van Leuffel, districtsschepen voor sport, merkt op dat Beeldig Lopen een uniek project is: “Ik waardeer enorm dat we hiermee onze inwoners laten bewegen en hen tegelijkertijd informeren. Een loopinitiatief dat goed is voor lichaam én geest? Dat is bijzonder en wil ik ook op andere plekken in ons district stimuleren. Antwerpen kent immers talloze prachtige – al dan niet historische – locaties waar een loop- of fietsroute perfect gecombineerd kan worden met een stukje geschiedenis, natuur of cultuur.”
De eerste drie loopzondagen van mei kregen de thema’s ‘Eigenlijk niet van ons, ‘De keuze van ons moeke’ en ‘Kleur bekennen’. De laatste loopzondag heeft als thema ‘Vragen staat vrij’. Lopers maken dan zelf een lijstje van hun favoriete beelden, waarna de populairste beelden worden opgenomen in die laatste Beeldige Loop.
Praktisch
Zondagen 5, 12, 19 en 26 mei
- zondag 5 mei: Eigenlijk niet van ons
- zondag 12 mei: De keuze van ons moeke
- zondag 19 mei: Kleur bekennen
- zondag 26 mei: Vragen staat vrij
Telkens van 10 tot 11 uur.
Vertrek en aankomst aan het onthaal/museumshop van het kasteel van het Middelheimmuseum, Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen.
Bij de bijen op bezoek zondag 26 mei 2019 om 14u in het provinciaal groendomein Rivierenhof (2100 Antwerpen Deurne).
Verkiezingsdag, alles staat in bloei. Het park gonst van het leven. Bijen verzamelen volop stuifmeel en nectar. Wie op zondag 26 mei 2019 mee gaat wandelen in het Rivierenhof, komt meer te weten over het boeiende leven van de imker en de honingbijen. Je bezoekt de bloemenrijke plekken en de bijenkorven in het park, je ontdekt de minder gekende solitaire bijen en hommels en je verneemt welk voedsel zij verkiezen en wat jij voor deze dieren kan doen.
Geïnteresseerd? De gids verwacht je op zondag 26 mei 2019 om 14u aan kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne.
Inschrijven vanaf 6 mei 2019
Deelnemen aan deze leerrijke wandeling is gratis, maar je moet vooraf verplicht reserveren via www.eventbrite.be > Rivierenhof Bij de bijen op bezoek.
Meer info nodig?
De domeinwachters van het Rivierenhof staan je graag te woord via T 03 360 52 18.
Gegons in het Rivierenhof: bijen verkiezen stuifmeel en nectar - Copyright: PGRA voor provincie Antwerpen.
PRAKTISCHE INFO EVENEMENT
Wanneer en waar:
Zondag 26 mei 2019 van 14u tot 16u.
Afspraak om 14u aan kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne.
Malle kleurt Europees Pop up Europa drie weken lang te gast in Malle
Dankzij Pop up Europa worden de inwoners en de bezoekers van Malle van 1 tot 19 mei ondergedompeld in een Europees bad. Pop up Europa is een initiatief van de provincie Antwerpen en de gemeente Malle om de Europese Unie en de Europese gedachte dichter bij de burgers brengen. Dat gebeurt met tal van activiteiten voor groot en klein, met als afsluiter Proef Europa in Malle, een tweedaags evenement vol lekkernijen uit de Europese gemeenten waar Malle mee verbroederd is.
"De Europese verkiezingen van 26 mei en de nakende Brexit zorgen ervoor dat de Europese Unie haast dagelijks in het nieuws komt. Toch is het voor velen nog een ver-van-mijn-bedshow,” vertelt gedeputeerde voor Europese Samenwerking Kathleen Helsen. “Daarom trekken we met Pop Up Europa door onze provincie. Met een hele reeks educatieve en ontspannende activiteiten laten we iedereen kennismaken met het veelzijdige Europa, dat wel degelijk een invloed heeft op ieders leven.”
Ontdek Europa in Malle
De editie in Malle kan prat gaan op een gevarieerd programma met activiteiten voor jong en oud. Zo vind je in de bibliotheek een interactieve tentoonstelling over de invloed van de Europese Unie op het leven van alledag. Er is ook een boekenwedstrijd én een kraslotenactie, waarmee je een fiets in de Europese kleuren kunt winnen. Op 2 mei ondervraagt VRT-journalist Rob Heirbaut kandidaten voor de Europese verkiezingen. Op 4 mei kunnen de inwoners van Malle in Brussel een exclusief kijkje nemen achter de schermen van het Europees Parlement. En op 9 mei wordt in sociaal restaurant De Ring de Dag van Europa gevierd met een Europese maaltijd en een dansnamiddag op de hits van het Eurovisiesongfestival. Op 17 mei is er een klassiek accordeonconcert met werk van uitsluitend Europese componisten.
Proef Europa in Malle als afsluiter
In het weekend van 18 en 19 mei kan je in de oude Sint-Martinuspastorij de Europese gemeenten leren kennen waar Malle mee verbroederd is. De Intergemeentelijke Verbroedering richt de kamers van de pastorij dan in met producten uit het Franse Saint-Savin, Heusenstamm in Duitsland, Hartley Wintney in Groot-Brittannië, het Poolse Zakrzowek en het Italiaanse Ladispoli. Op de gezellige markt zijn er tal van proevertjes en wie een draai geeft aan het Europese rad van fortuin kan een leuke prijs winnen.
Aanbod voor scholen
Pop Up Europa heeft ook een specifiek aanbod voor de scholen in Malle. Zo is er een vorming voor leerkrachten uit het secundair onderwijs om les te geven over Europa, en klassen uit het laatste jaar van het middelbaar onderwijs kunnen een snelcursus volgen die de leerlingen voorbereidt op hun eerste Europese verkiezingen op 26 mei.
Campagnebeeld Pop up Europa - Copyright: provincie Antwerpen
Pop up Europa Malle
Pop up Europa is een initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met de gemeente Malle om Europa dichter bij de burger te brengen. Het volledige programma voor Malle vind je hieronder. Meer details kan je lezen op www.popupeuropa.be.
Inwoners van de gemeente Malle brengen op 4 mei een bezoek aan de Opendeurdag van de EU, mét een exclusieve kijk achter de schermen.
EUROPEES-MALSE MAALTIJD IN DE RING
09.05.2019 – 12 uur – Dienstencentrum De Ring
Malle is verbroederd met vier Europese gemeenten. Daarom is er op de Dag van Europa een speciaal Europees menu. (=> let op, onder de titel “Proef Europa in Malle als afsluiter” staan 5 plaatsen vermeld!)
EUROVISIE-SWINGPALEIS IN DE RING
09.05.2019 – 14 uur – Dienstencentrum De Ring
Tijdens een gezellige namiddag met veel ambiance halen we ‘het Swingpaleis’ nog eens van onder het stof. Verwacht je aan alle grote hits van het Eurovisiesongfestival, met leuke vragen en weetjes over Europa.
EUROPESE KLANKEN MET KAJETAN KUBALA
17.05.2019 – 20 uur – Oude Sint-Martinuspastorij
Accordeonist Kajetan Kubala neemt je mee op een muzikale reis langs de grote Europese componisten. Bach, Brahms, Haydn, … ze passeren allemaal de revue.
PROEF EUROPA IN MALLE
18.05.2019 en 19.05.2019 – 14 tot 17 uur - Oude Sint-Martinuspastorij
Proef Europa letterlijk en figuurlijk op deze gezellige markt. Ontdek de gemeenten waarmee Malle verbroederd is. Draai mee aan het Europese rad van fortuin en maak kans op toffe prijzen.
Programma voor scholen:
SNELCURSUS EU MALLE
15.05.2019 – Westmalle en 22.05.2019 - Oostmalle
Laatstejaarsleerlingen uit Malle kunnen een snelcursus Europese Unie volgen. Zo zijn ze goed voorbereid op de verkiezingen.
VORMING LEERKRACHTEN SECUNDAIR MALLE
15.05.2019 – 12u30 en 15 uur – Cafetaria De Notelaar
Hoe geef je les over de EU? Met extra aandacht voor de Europese verkiezingen.
De aannemer is op dit moment bezig met de opbouw van de tramsporen in de Antwerpsesteenweg. Om tram 4 niet te onderbreken moet er enkele keren 's nachts gewerkt worden.
Dat betekent nachtwerk in de week van 13 tot 17 mei.
Op de Kioskplaats zijn er nu 3 laad- en loszones. Er is er één aan begrafenisondernemer Verstraeten, één voor bakkerij Kiosk en tenslotte één aan het filiaal van Blokker.
Het parkeerverbod in die zones geldt enkel in de voormiddag. Dit parkeerverbod maakt het mogelijk dat de handelaars op de Kioskplaats kunnen beleverd worden. Wij vragen u ook met aandrang om deze plaatsen in de voormiddag vrij te houden. Er wordt door de politie gecontroleerd.
Proef je streek tijdens de Week van de Korte Keten Maak kennis met lokale producenten uit jouw buurt en hun belevingsvolle activiteiten
Van 4 tot 12 mei vindt in heel Vlaanderen de Week van de Korte Keten plaats. In de provincie Antwerpen organiseren tientallen producenten, organisaties en gemeentebesturen organiseren samen meer dan 100 activiteiten om de korte keten in hun buurt meer bekendheid te geven: van proeverijen en rondleidingen tot opendeurdagen en boerenmarkten. Alle activiteiten staan op www.weekvandekorteketen.be.
Wie korte keten zegt, denkt in de eerste plaats aan hoeveverkoop. 87% van de aankopen binnen de korte keten vinden plaats op een boerderij. Daarnaast worden ook automaten, groentepakketten, boerenmarkten en zelfpluktuinen steeds populairder. Gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé: “Consumenten kiezen voor de korte keten omdat ze daardoor zeker zijn van vers, betaalbaar en kwaliteitsvol voedsel. Tegelijkertijd steunen ze de lokale economie en ontdekken ze het verhaal achter de producenten.”
5 laureaten van de Korte Keten Kop met Vlaams Minister Koen Van den Heuvel en provinciaal gedeputeerden Ludwig Caluwé en Kathleen Helsen - Copyright: provincie Antwerpen
Meer dan 100 activiteiten verspreid over de hele provincie
“Ondanks die sterke troeven vindt slechts een beperkte groep consumenten vandaag de weg naar de lokale producten in hun buurt”, vult gedeputeerde voor Platteland Kathleen Helsen aan. “Met deze campagne willen we de lokale producenten meer zichtbaar maken en de drempel voor consumenten verlagen. Steeds meer enthousiaste lokale producenten, organisaties en gemeentebesturen scharen zich achter dit initiatief. Samen zijn ze er in geslaagd om van 4 tot 12 mei in gans Vlaanderen meer dan 400 belevingsvolle activiteiten op poten te zetten: van proeverijen en rondleidingen tot opendeurdagen en boerenmarkten. In onze provincie zijn er zo meer dan 100; dat is dubbel zoveel als vorig jaar!”
Proeven en ontdekken
Zo kan je in Turnhout ontbijten in de appelboomgaard en in Stabroek proeven van vers hoevevlees. In Zwijndrecht ontdek je hoe een zelfoogstboerderij werkt en in Geel kan je op één dag zeven landbouwbedrijven bezoeken langs de Geelse Korte Keten fietsroute. In Oud-Turnhout kan je in de wilde proeftuin terecht voor een walking dinner, enzovoort. Een overzicht van alle activiteiten vind je op www.weekvandekorteketen.be.
Korte Keten kop
Absolute aanrader tijdens de Week van de Korte Keten is een bezoek aan het Boerenijsje, het melkveebedrijf van Mieke Aertsen en haar zussen in Wuustwezel. Zij kregen maar liefst 1185 stemmen van het grote publiek in een online-wedstrijd en kroonden zich hiermee tot dé Korte Keten Kop provincie Antwerpen. Zij werden daarvoor op vrijdag 3 mei bij de aftrap van de Week van de Korte Keten in Koningshooikt in de bloemetjes gezet door Vlaams minister van Landbouw Koen Van den Heuvel. Met amper 6 stemmen verschil strandde de Saffraanboerderij uit Morkhoven (Herentals) op de tweede plaats. Andere laureaten waren Trezemieke uit Retie, CSA kraakvers.bio uit Lier en de Wilde Goesting uit Oud-Turnhout.
De Week van de Korte Keten is een initiatief van de vijf Vlaamse provincies in samenwerking met het departement Landbouw en Visserij, VLAM en het Steunpunt Hoeveproducten. De Week van de Korte Keten krijgt de volle steun van minister van Landbouw Koen Van den Heuvel en de provinciale gedeputeerden voor landbouw- en plattelandsbeleid.
#STREEKMOTOR - De provincie Antwerpen is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Antwerpen dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is. #streekmotor @prov_Antwerpen www.provincieantwerpen.be, www.streekmotor.be
Beleidsverantwoordelijke: Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde bevoegd voor Platteland
Ludwig Caluwé, CD&V, gedeputeerde bevoegd voor Landbouw Perscontact: Johny Geerinckx
Van muziekpartituur tot schilderij, expo Berit Van den Bussche Schilderkunst in Vrijbroekpark, 10 mei tot 23 juni, Mechelen
Een vergeeld boekblaadje of oude muziekpartituren omtoveren tot ware kunstwerkjes, dat is de specialiteit van Bé aka Berit Van den Bussche uit Muizen. Ze schildert op een uiterst gedetailleerde manier fauna en flora met een grote voorkeur voor vogels. Die vertegenwoordigen voor Berit immers het gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid ten opzichte van alle belemmeringen die we onszelf in ons leven durven opleggen.
Berit herontdekte haar creativiteit pas toen ze 36 werd. Het was als het ware ingeslapen in de jaren van huisje, tuintje, boompje, baby’tjes. Ze werd voor het eerst terug geprikkeld via de keramiek. Tot ze iets meer dan 2 jaar geleden ook ontdekte hoe schilderen haar rust kon brengen. Een zoektocht naar het juiste medium bracht haar bij waterverf waarmee ze, gebruikmakend van ultrafijne penselen, haar dieren en bloemen als het ware tot leven brengt op antieke boekblaadjes of oude muziekpartituren.
Ondertussen vormen haar unieke schilderijen ook de basis voor een eigen creatief geschenkenlabel B-creativ. Producten zoals notitieboeken, wenskaarten, kunstprints en gsm-hoezen worden op verschillende verkooppunten aangeboden.
Haar originele schilderijen kan je vanaf 10 mei tot 23 juni bewonderen in het bezoekerscentrum van het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark, alle werkdagen vrij te bezoeken van 9 tot 17 uur. Wil je Berit Van den Bussche zelf ontmoeten, dan ben je welkom op 10 mei van 19 tot 21.30 uur voor de vernissage of tijdens de Rozenfeesten op 16 juni.
Free the birds - Copyright: Berit Van den Bussche
PRAKTISCHE INFO EVENEMENT
Wanneer: Van 10 mei tot 23 juni 2019, alle werkdagen van 9 uur tot 17 uur
Fietsen door het smokkelverleden Vernieuwde Smokkelaarsroute in grensgemeenten Poppel, Ravels en Baarle combineert fietsplezier, kunst, video en verhalen
Enig idee wat ‘pungelaar’ of ‘blauwn’ betekent? Een Friese ruiter of Tsjechische egel? Of welke rol zwangere vrouwen speelden in de legendarische boteroorlog? In de Kempense grensgemeenten Ravels, Poppel en Baarle is het smokkelverleden nog springlevend.
Op de vernieuwde Smokkelaarsroute van Toerisme Provincie Antwerpen fiets je langs rustgevende landschappen, veel groen én elf kunstzinnige smokkelklompen.
Video’s - te bekijken met je smartphone - en infobordjes bij de klompen vertellen je straffe verhalen over smokkelpraktijken in de grensregio vroeger en nu.
Geen grens zonder smokkel. Voor de vaak arme Kempenaars vormden de prijsverschillen tussen België en Nederland ooit een welkome kans om het gezinsinkomen te spekken. Vooral tijdens de oorlogsjaren werd smokkelen echter bittere ernst. Het hielp de beproefde bevolking om te overleven.
En de smokkelwaar? Die varieerde van boter over varkens tot … soldatenbrieven..
Copyright: Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen
Creatieve smokkelklompen
In 2009 plaatste Toerisme Provincie Antwerpen grote smokkelklompen langs de Smokkelaarsroute, een themaroute in de grensstreek met Nederland uit 1979.
De klompen verwijzen naar het spannende kat-en-muisspel tussen de smokkelaars en de douane. Let op de omgedraaide voetafdruk van de smokkelklompen: die moest de douaniers om de tuin leiden en zo de pakkans verkleinen.
Na tien jaar waren de klompen en de bijbehorende audiofragmenten aan een update toe.
Jan De Haes, gedeputeerde voor Toerisme: “Fietsen betekent veel meer dan prima fietspaden en een mooi decor. Beleving en storytelling: daar draait het vandaag ook om. Daarom trokken we 20.000 euro uit om de Smokkelaarsroute een creatieve make-over te geven. De kleine expeditie uit Mortsel assisteerde Team Kempen bij de uitwerking van het concept. Studenten van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Turnhout ontwierpen de smokkelklompen. En het Nationaal Museum van Douane en Accijnzen in Antwerpen reikte historische én hedendaagse informatie aan.”
Van boteroorlog tot Dodendraad
De elf kleurrijke smokkelklompen vallen meteen op in het landschap. De studenten van de Academie lieten zich bij hun ontwerp inspireren door het smokkelverleden in de grensregio.
Ontdek je graag het volledige verhaal? Scan met je smartphone de QR-code op de infobordjes bij de klompen. Gidsen Elena en Adriaan vertellen je een boeiend stukje geschiedenis of een pakkend verhaal. Soms hilarisch, soms dramatisch. Over de ‘klak’ van Schorre Frans of de Dodendraad tijdens de Eerste Wereldoorlog. Over de fameuze boteroorlog of de professionele handel in namaakproducten vandaag…
PRAKTISCHE INFO
Je start de Smokkelaarsroute bij de Sint-Valentinuskerk, Dorp, 2382 in Poppel-Ravels (ook parking).
De Smokkelaarsroute volgt het fietsknooppuntennetwerk Kempen, bewegwijzerd met rechthoekige, groen-witte borden met nummers.
De infobordjes bij de klompen vermelden steeds het volgende knooppunt.
Het volledige traject is 45 km lang, de verkorting 33 km.
Je bekijkt de video’s – over o.a. de avonturen van Louis Cools - door de QR-code op het infobordje bij de smokkelklompen te scannen of te surfen naar de vermelde website.
Geen smartphone? Op de infobordjes lees je een korte samenvatting van de verhalen.
Beleidsverantwoordelijke: Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Toerisme Perscontact: Helke Verdick
Op voorstel van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel stelde de Vlaamse Regering vandaag het ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Golfterrein Witbos’ voorlopig vast. Dit ontwerpplan omvat het voormalige militair domein Kamp A op het grondgebied van Westerlo en Herentals.
Het plan zal het voormalige militair domein met het golfterrein herbestemmen naar golfzone en bosgebied. De bosbalans wordt gegarandeerd en het project gaat gepaard met herstel van historisch heidegebied. Het golfterrein zal uitgebouwd kunnen worden tot een volwaardige wedstrijdgolf. Naast de golfactiviteiten, wordt ook ruimte voorzien voor een lokale sporthal, aansluitend bij Noorderwijk in Herentals.
De minister stelt samen met burgemeester Mien Van Olmen het plan graag aan u voor op zaterdag 4 mei, om 11 uur in de Golfclub Witbos te Herentals (Noorderwijk)
Ticketverkoop Schorremorrie van start. Op 25 april start de ticketverkoop voor het leukste kinderfestival in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre.
De 17de editie van dit kinderfestival in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre gaat dit jaar opnieuw door in het voorjaar, en wel op 9 juni. Verwacht je opnieuw aan een geweldige namiddag met meer dan 50 activiteiten voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Online tickets in voorverkoop kosten € 5. Aan de kassa betaal je € 2 meer. Meer info en tickets via www.deschorre.be.
Tijdens Schorremorrie wordt de Deltaweide omgetoverd tot een openlucht speelparadijs met meer dan 50 activiteiten voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Breng een bezoekje aan De Schorre en beleef een onvergetelijke dag! Leef je uit op de springkastelen, trampolines, volksspelen, ponyritjes en go-carts. Je kan ook met het hele gezin minigolf spelen in het doolhof of gezellig waterfietsen. Brasserie De Schorre en de speeltuin zijn natuurlijk ook open. Voor de allerkleinsten zijn er een aparte peutertuin met een ballenbad, springkastelen en kleuterkriebeldroom voorzien.
“De Schorre heeft de voorbije jaren een mooie transformatie ondergaan en we willen deze veranderingen optimaal in onze evenementen incorporeren. Dit jaar zullen we de bezoekers dan ook verrassen met een ontdekkingsreis op ons domein tijdens Schorremorrie”, vertelt een geamuseerde gedeputeerde Jan De Haes. “Schorremorrie wordt georganiseerd in samenwerking met Gezinsbond en rekening houdend met het succes van de voorbije jaren worden er opnieuw 5000 bezoekers verwacht.”
Langer speelplezier
Om de capaciteit van de attracties te verhogen is besloten om dit jaar het evenement al om 11 uur te laten starten in plaats van 13 uur. Dat maakt dat onze bezoekers 7 uur kunnen spelen in plaats van 5 uur!
Schorremorrie 2018 - Copyright: Wehaveheart
Online tickets in voorverkoop
Wil jij Schorremorrie zeker niet missen? Koop dan vanaf 25 april je tickets online aan voorverkooptarief op www.deschorre.be. Een ticket in voorverkoop kost € 5 per persoon. Aan de kassa betaal je € 2 meer. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis mee komen spelen. Ben je lid van Gezinsbond, Prova of Natuurpunt? Dan geniet je van € 1 korting per persoon.
PRAKTISCHE INFO
Wanneer: 9 juni 2019 van 11 uur tot 18 uur. Start online ticketverkoop vanaf 25 april 2019.
Waar: Provinciaal Recreatiedomein De Schorre, Schommelei 1, 2850 Boom.
Antwerpse stadsherder en 150 schapen onderhouden eco-infrastructuur in Niel Provincie Antwerpen, Regionaal Landschap Rivierenland en gemeente Niel slaan de handen in elkaar voor een duurzaam beheer van de eco-infrastructuur in Niel.
De inwoners van Niel worden komende weken aangenaam verrast wanneer ze de Kwaede Wielstraat voorbij rijden, de Antwerpse stadsherder en zo’n 150 schapen zorgen er voor een instant vakantiegevoel. De schapen worden ingezet om de talud langs de weg af te grazen en zo de bestaande eco-infrastructuur te onderhouden.
Gedeputeerde van Milieu en Natuur Jan De Haes kadert het initiatief: “Bij de aanleg van de Kwaede Wielstraat in 2014 werden maatregelen genomen om het versnipperde leefgebied van plant en dier opnieuw te verbinden. Via verschillende ecotunnels, een amfibieënwand, stukjes natuur en een poelensysteem werd de Rupel opnieuw verbonden met het achtergelegen natuurgebied Walenhoek. Zo kunnen dieren veilig van de rivier naar het vaste land geraken en terug. Deze omvangrijke eco-infrastructuur vraagt wel wat onderhoud, de inzet van schapen is een efficiënte en duurzame oplossing.”
Schapen voor een duurzaam en efficiënt beheer
Provincie Antwerpen lanceerde het initiatief en Regionaal Landschap Rivierenland verzorgde de praktische uitwerking. Zij contacteerden de Antwerpse stadsherder Lukas Janssens en werkten samen een begrazingsplan uit. “Schapenbegrazing is een ecologisch verantwoorde manier van landschapsbeheer” vertelt Lukas. “Je hebt een beperkte CO2-uitstoot, er is geen restmateriaal en bovendien is het vaak goedkoper dan machinaal te werken”. Ook de gemeentearbeiders van Niel zijn tevreden: “Op deze steile berm zouden wij onze voeten omslaan en onze rug bezeren”, aldus één van hen.
Lukas kiest bewust voor het Kempisch heideschaap: “Dit schaap is in staat om gedurende langere tijd op moeilijk terrein te grazen en te lopen. Dankzij hun sterke kudde-instinct laten ze zich in het veld bovendien goed hoeden en sturen. De schapen dragen ook heel wat zaden van akkerbloemen in hun vacht mee, wat leidt tot een vlotte verspreiding van verschillende soorten, die op hun beurt weer voor een toename van wilde bijen, vlinders en kleine zoogdieren zorgen.” We merken ook één zwart schaap op in de kudde. “Passanten vinden het leuk om het zwarte schaap te zoeken en hier een foto van te nemen” lacht Lukas.
Foto links: De schapen begrazen een deel van de talud in de berm aan de Kwaede Wielstraat
Foto rechts: Stadsherder Lukas met zijn herdershond
Resultaten eco-infrastructuur: huiskat, vos en steenmarter meest gespot
Met de eco-infrastructuur in Niel zet de provincie verder in op ontsnippering: het wegwerken van onoverbrugbare barrières voor plant en dier. Eind vorig jaar werd al bewezen dat de eco-infrastructuur werkt. Toen werden de resultaten van 3 jaar monitoring bekend gemaakt: de huiskat, vos en steenmarter werden het meest gespot. Ook waterhoenen, wilde eenden, kikkers, padden, salamanders, waterrallen, egels en mollen vinden hun weg. Langs de amfibieënwand werden jaarlijks rond de 340 padden, 130 kleine watersalamanders, 30 alpenwatersalamanders en 15 bruine kikkers geteld.
Vogelzang in de Hobokense Polder met openluchtontbijt
Grootouders voor het klimaat
Noteer reeds in je agenda
Zaterdag 27 april
De jaarlijkse Lentepoets
Al wie mee wil helpen, welkom! Vele handen maken het werk lichter. Wij zorgen voor vuilzakken, handschoenen en grijpstokken. Meebrengen: werkhandschoenen, gesloten schoeisel (of laarzen)
Tarzanboskes: 10 u: afspraak aan de ingang van de Tarzanboskes, Broydenborglaan Hoboken.– Einde omstreeks 13 u. Contact: Swa Van Houtven
Hollebeekvallei: 9u30: afspraak aan het bruggetje aan de ingang van het park, Lucas Henninckstraat en Gillis Verdonckstraat. Einde omstreeks 12 u. Er wordt gezorgd voor frisdranken en versnaperingen en omstreeks 12 u kan bij een drankje nog wat worden nagepraat. Om enig idee te hebben met hoeveel we zullen zijn, graag uw deelname melden aan Dirk Vandorpe.
Zondag 28 april
Bos ‘t Ename en Maarkebeekvallei
Het is alweer enige jaren geleden dat er door Natuurpunt een Vlaamse Ardennendag werd ingericht. In 2019 is het weer zover. Einde april is het volop lente! Een fantastisch moment om de Vlaamse Ardennen te bezoeken o.l.v. natuurgidsen van de plaatselijke afdelingen.
We bezoeken 2 natuurgebieden:
Bos 't Ename in Oudenaarde werd onlangs bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Een absolute primeur. En een terechte prijs voor dit prachtige bos. Het is sinds 1999 ook opgenomen als LIFE-project van de Europese Unie. In de poelen leven er kamsalamanders en de blauwe boshyacinten staan dan in volle bloei! Kom het zelf ontdekken tijdens een schitterende wandeltocht in dit beschermd landschap en geniet van de gevarieerde fauna en flora.
De Maarkebeekvallei strekt zich uit over de gemeenten Oudenaarde, Maarkedal en Horebeke en is grotendeels gelegen op de noordelijke, steile flank van de Maarkebeek. Sommige zichten roepen herinneringen op aan de schilderijen van Valerius De Saedeleer) die van 1921 tot 1937 in Etikhove (Maarkedal) woonde en werkte. Eind 2004 werd binnen de werking van Natuurpuntafdeling Vlaamse Ardennen de werkgroep rond de Maarkebeekvallei opgericht. Rond het project is een enthousiaste groep vrijwilligers actief in de verschillende deelgebieden: Eeckhoutbos, Klein Eeckhout, Longkruidbosjes, Schamperij, Planterij en Hekkebrug.
Praktisch: Vertrek op de parking van zwembad Sorgvliedt, Krijsbaan Hoboken om 7.30 u en terugkeer daar ca. 18.30 u. Kostendelend samenrijden aan 7 eurocent/km, te betalen aan de chauffeur. Geschatte rijafstand: 180 km. We vragen een vergoeding van 4 euro p/p voor het natuurbehoud en -beheer in de bezochte gebieden. Af te rekenen bij vertrek. Meebrengen: picknick, verrekijker, goede wandelschoenen, aangepaste kledij.
We picknicken aan de Boembekemolen, één van de vijf watermolens op de Zwalm. Drank is ter plaatse aan te kopen. Er zal ook dagverse soep verkrijgbaar zijn, appelsap van een lokale Natuurpuntboomgaard en het Natuurpuntstreekbier Boembeke Luiwerk.
Het Zoerselbos is een 400ha groot natuur-, gemengd bosgebied en erfgoedlandschap bij Zoersel dichtbij de E34. Het is een afwisselend gebied van zompige graslanden, moerasbos, rijke ruigten vol bloemen, oude loofbossen, beken zoals de Tappelbeek, ’t Groot Schijn, poelen, … Er zijn bijzondere planten zoals meiklokje, koningsvaren, steeliepen, waterviolier,… Dieren die er zich thuis voelen zijn: ree, vos, amfibieën (o.a. vinpootsalamander), vogels ( o.a. bosrietzanger, kievit), juffers en libellen, vlinders (o.a. Icarusblauwtje, vuurvlinder, groot dikkopje),... Het Zoerselbos heeft ook een hoge erfgoedwaarde met houtskoolmeilers, vloeibeemden, restanten van 18de eeuwse viskweekvijvers van paters,… Het boshuisje is de voormalige boswachterswoning (1804) en is nu een café-taverne met mooi terras. Ernaast is het bezoekerscentrum van het natuurgebied met prachtige boerentuin.
Praktisch: We vertrekken om 9.15 u aan ’t Spant, Boomsesteenweg 335 Wilrijk en zullen daar terug zijn omstreeks 14 u. De geleide wandeling met gids (Luc Fontaine) in Zoerselbos is van 10 u tot 13 u. Inschrijving noodzakelijk bij Lisette Bastiaens, 0485 32 46 11. Deelnameprijs is 2 euro pp ter plaatse af te rekenen + vervoersonkosten aan de chauffeur (7 eurocent per km). Meebrengen wandelschoenen, verrekijker, muggenmelk, eventueel picknick.
Zaterdag 4 mei
Vogelzang in de Hobokense Polder met openluchtontbijt
We moeten vroeg uit de veren voor onze klassieker om een onvergetelijke ervaring op te doen: de eerste vroege vogels die beginnen te fluiten. Zijn er al een paar voorjaarssoorten in de Polder aanwezig? Wie weet wat horen we dit jaar allemaal. Kom de natuur op een andere manier beleven, want het loont telkens de moeite. Ook al vele jaren koppelen we er een gezellig ontbijt aan vast.
Praktisch: Afspraak om 6 u op de Schroeilaan (parkeerstrook nabij het station). Zeker laarzen en verrekijker meebrengen. Einde wandeling ca 9 u aan Kijkwand De Dodaars, waar het ontbijt zal klaarstaan. Einde ontbijt voorzien om 10 u. Inschrijven voor het ontbijt is noodzakelijk en dit ten laatste op 2 mei. Voor het ontbijt betaal je 6 euro per persoon en 3 euro voor kinderen tussen de 4 en de 14 jaar. Storten op nummer BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder met vermelding “Openluchtontbijt” en het aantal personen. Catering Sylvia Van den Broeck en Annie Van Zwieten. Gidsen: Danny Jonckheere en Wim Mertens
Grootouders voor het klimaat ondersteunen de wekelijkse klimaatmarsen
Ook in Antwerpen krijgen de spijbelaars steun van de Grootouders.
Verzamelen om 9h. We stappen op van de Groenplaats naar het Operaplein. Vragen: Elka Joris: 0494 16 94 74
Noteer in je agenda
We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda
Maneblussers krijgen een Europees bad Pop up Europa komt naar Mechelen
Vanaf 24 april worden de inwoners en de bezoekers van Mechelen ondergedompeld in een Europees bad. Pop Up Europa komt dan naar de stad. Met dit initiatief van Europa Direct willen de provincie Antwerpen en de stad Mechelen de Europese Unie en de Europese gedachte dichter bij de burgers brengen. Dat doen ze met tal van activiteiten voor groot en klein, met als afsluiter op 9 mei – de officiële Europese feestdag - een groot feest op de Grote Markt.
"Door de nakende Brexit en de Europese verkiezingen van 26 mei is Europa bijzonder actueel geworden. Toch is het voor velen nog een ver-van-mijn-bedshow,” licht gedeputeerde voor Europese Samenwerking Kathleen Helsen toe. “Met tal van educatieve en ontspannende activiteiten laat Pop Up Europa iedereen kennismaken met het veelzijdige Europa, dat wel degelijk een invloed heeft op ieders leven. We schuwen daarbij de dialoog niet. De Mechelaars krijgen tijdens deze editie geregeld de kans om Europese politici en opiniemakers te bevragen over actuele thema’s.”
Mechelen krijgt bijvoorbeeld de primeur van een nieuw boek van Europakenners Rob Heirbaut en Hendrik Vos ‘Europa in woelig water”, een groot verkiezingsdebat met topkandidaten voor het Europees Parlement, een rondleiding langs diverse Europese projecten en Klimaatp(a)raat, een thema-avond over de klimaatplannen van de Europese Commissie. De Mechelaars kunnen ook testen hoe goed ze zijn in het herkennen van fake nieuws én maken kans op een reeks leuke prijzen met een kraslotenactie. De krasloten krijg je in het Huis van de Mechelaar, Visit Mechelen, de bib en als je één van de activiteiten bijwoont.
Dag van Europa als afsluiter
Pop up Europa Mechelen eindigt op 9 mei, de Dag van Europa. De beiaard van de Sint-Romboutstoren speelt het Europese volkslied, terwijl leerlingen van Mechelse lagere scholen een grote Europese vlag uitrollen op de Grote Markt. Voorbijgangers krijgen een gratis kopje koffie en kunnen deelnemen aan een wedstrijd waarin ze een heuse Europafiets kunnen winnen. ’s Avonds wordt het stadhuis in de Europese kleuren gehuld en laat Herman Van Rompuy, gewezen voorzitter van de Europese Raad, zijn licht schijnen over de toekomst van Europa. Burgemeester Bart Somers: “De Stad Mechelen wil Europadag meer in de belangstelling brengen. Daarom hebben wij op 9 mei vorig jaar voor de eerste keer een feestelijk programma gebracht voor de Mechelaars, vergelijkbaar met dat van de feestdagen van 11 en 21 juli. Onze intentie is om daar een jaarlijks weerkerend evenement van te maken.”
Aanbod voor scholen
Ook voor scholen valt er heel wat te beleven. Leerkrachten uit het secundair onderwijs kunnen zelf leren hoe ze op een creatieve en interactieve manier les kunnen geven over Europa. Leerlingen uit het laatste jaar secundair onderwijs doen mee aan een EU-snelcursus, die hen voorbereidt op hun eerste Europese verkiezingen op 26 mei. En in het Vrijbroekpark worden leerlingen uit de derde graad van de lagere school kleine Europa-specialisten in een rollenspel over de Europese Unie.
Pop up Europa Mechelen
Pop up Europa Mechelen
Pop up Europa is een initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met de stad Mechelen om Europa dichter bij de burger te brengen. Het volledige programma voor Mechelen vind je hieronder.
Publieksprogramma:
BOEKVOORSTELLING: EUROPA IN WOELIG WATER
26.04.2019 – 19u30 – Boekhandel De Zondvloed
VRT-journalist Rob Heirbaut en professor Hendrik Vos worden geïnterviewd over hun nieuwe boek ‘Europa in Woelig Water’.
HET GROTE VERKIEZINGSDEBAT
02.05.2019 – 20u - Moonbeat
De Europese verkiezingen komen eraan. Tijd om enkele prominente kandidaten het vuur aan de schenen te leggen in een pittig debat. Het publiek bepaalt de thema’s.
ZEG ‘NEE TEGEN NONSENS’ IN DE BIB VAN MECHELEN
03.05.2019 – 13u tot 16u - Bibliotheek Mechelen
Wil je testen hoe goed jij opgewassen bent tegen fake news? Samen met Europahuis Ryckevelde leer je in de bibliotheek van Mechelen hoe je nepnieuws kunt herkennen.
ONTDEK EUROPA IN MECHELEN - WANDELING LANGS EUROPESE PROJECTEN
04.05.2019 - 14u – Thomas More Campus De Vest
Ontdek Europa in Mechelen tijdens deze wandeling. Europa was nog nooit zo dichtbij.
LOKALE BESTUREN MAKEN KENNIS MET ERASMUS+ EN EUROPA VOOR DE BURGER
06.05.2019 – 9u30 tot 12u30 – Stadhuis Mechelen
Is Erasmus+ alleen voor studenten? Nee hoor, ook lokale besturen kunnen hier projecten in opstarten. En ook “Europa voor de burger” biedt heel wat mogelijkheden.
KLIMAATP(A)RAAT - WAAR HET NU ECHT OM GAAT
07.05.2019 – 19u30 - Thomas More Campus De Vest
Staan we paraat voor een klimaatneutraal Europa of blijft het enkel bij klimaatpraatjes? In dialoog met de burger nemen experten als Tom Van Ierland, Peter Wittoeck, Bart Van Craeynest en Serge de Gheldere het klimaatbeleid van de Europese Commissie onder de loep.
DAG VAN EUROPA IN MECHELEN
09.05.2019 – 12u tot 16u - Grote Markt Mechelen
Vier de dag van Europa op de Grote Markt in Mechelen.
LEZING HERMAN VAN ROMPUY
09.05.2019 – 20u - Schepenhuis
Voormalig president van de Europese Raad Herman Van Rompuy houdt een uitgebreide lezing over de toekomst van de Europese Unie.
Programma voor scholen:
EUROPAWEKEN VRIJBROEKPARK
23.04.2019 - 06.05.2019
Tijdens de Europaweken kruipen 11 en 12-jarigen in de huid van Europese milieuministers en ontdekken ze het Vrijbroekpark.
SNELCURSUS EU MECHELEN
24.04.2019
Laatstejaarsleerlingen van middelbare scholen in Mechelen kunnen deelnemen aan de snelcursus Europese Unie. Zo zijn ze goed voorbereid op de Europese verkiezingen.
VORMING ‘EUROPA IN DE KLAS’ VOOR LEERKRACHTEN SECUNDAIR ONDERWIJS
24.04.2019
Hoe geef je les over de EU? Leer er alles over tijdens deze vorming. Met extra aandacht voor de Europese verkiezingen
KOEN VAN DEN HEUVEL MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW
18/04/2019
Minister Van den Heuvel geeft krachtige impuls aan natuur in Vlaanderen
Minister van Natuur Koen Van den Heuvel wenst het budget om natuurgebieden aan te kopen eenmalig te verhogen met 2.5 miljoen euro. Zo kan Natuurpunt verschillende topnatuurgebieden verder uitbouwen. In totaal zou er maar liefst 150 hectare natuur bijkomen. Daarnaast kondigt de minister aan dat hij nog deze legislatuur in totaal 1.100 hectare natuur versneld wil erkennen als natuurreservaat. Dat betekent dat er aanzienlijke bijkomende middelen vrijkomen om de natuurgebieden de komende 27 jaar te kunnen beheren en open te stellen voor het publiek.
Minister Van den Heuvel maakt extra middelen vrij zodat Natuurpunt een stevige brok nieuwe natuur kan aankopen. Het gaat om gebieden waar telkens grote kansen liggen voor de natuur, en voor al wie daarvan wil komen genieten. “Van deze beslissingen zal in de eerste plaats onze natuur profiteren, maar het is zeker ook goed nieuws voor al wie graag van de rust komt genieten in gebieden van Natuurpunt”, zegt minister Koen Van den Heuvel.
“Door te investeren in robuuste, verbonden natuur maken we de vaak kwetsbare natuur weerbaarder voor de grillen van het klimaat. Tegelijk versterkt op die manier het bufferende effect van onze gebieden. Robuuste gebieden bufferen water, zuiveren lucht en bieden een thuis aan kwetsbare dieren en planten”, aldus Lieven De Schamphelaere, voorzitter van Natuurpunt.
De mogelijke uitbreidingen zijn:
Het Breeven (Geel-Ten Aard) waar het gaat over 65 hectare tussen Geel Ten Aard en Kasterlee. Het bosgebied met oude vennen en weides was ruim 100 jaar afgesloten voor het publiek. Natuurpunt wil het nu openstellen via wandel- en knuppelpaden en de natuur in al haar glorie herstellen.
Het Turnhouts Vennengebied (Turnhout) wordt mogelijk uitgebreid met 6 hectare. Zo krijgt het project in de noorderkempen de allure van een nationaal park, waar bezoekers gemakkelijk een hele dag van de natuur kunnen komen genieten. Door de openheid en rust in het gebied voelen weidevogels zich thuis in het gebied. Hier leeft de tweede grootste populatie grutto's in Vlaanderen en broedt de wulp op de heide en omliggende weilanden.
Natuurgebied Schijnvallei (Wijnegem) waar het gaat om een mogelijke uitbreiding van14 hectare. Het gaat om het Gravinnenbos, langs de Antitankgracht in ’s-Gravenwezel. Met deze aankoop wordt de natuurlijke gordel rond de stad Antwerpen verder versterkt, vanaf de Schijnvallei langs de Antitankgracht tot aan het fort van Ertbrand in Kapellen en de Kalmthoutse Heide.
In Altenbroek (Voeren) wordt de aankoop van 40 hectare natuur onderzocht rond het kasteel van Altenbroek. Door de kalkrijke bodem zijn er in het gebied de ideale omstandigheden voor wilde orchideeën. Dankzij de aankoop sluit het natuurreservaat Altenbroek (dat met deze uitbreiding 200 hectare groot wordt) voortaan naadloos aan op het Nederlandse natuurgebied Noordal, dat beheerd wordt door Natuurmonumenten.
Ook opvallend: de mogelijke aankoop van 21 hectare in het Kluizenbos (Aalst/Affligem): Louis Paul Boon schreef al over het "niet te betreden bos" rond de historische kluiskapel. Volgend jaar zullen er nieuwe openbare wandelpaden ingericht worden. Het Kluizenbos is een overblijfsel van een groter woud: het Affligembosch. Omdat het zo'n oud bos is groeien er nog bijzondere planten. Wilde narcissen bijvoorbeeld. De echte wilde moederplant. Of de mysterieuze zwartblauwe rapunzel: een in Vlaanderen heel zeldzame soort van de klokjesfamilie die alleen maar groeit in oude en waardevolle bossen zoals het Kluizenbos.
In het Hagelands Bos (Rillaar) gaat het om een mogelijke uitbreiding van 5 hectare. Het bos ligt op een ijzerzandsteenheuvel. Je vindt er bijzondere planten als de gevlekte orchis of tongvaren. Op de warme zuidhellingen vind je de levendbarende hagedis. De bijkomende 5 ha worden integraal bebost zodat het bos uitgestrekter wordt en meer bestand tegen wisselende klimaatomstandigheden.
In de Uitkerkse polder (Blankenberge) gaat het over 21 hectare. Het eeuwenoud weidelandschap is er doorweven met sloten. Het gebied geniet internationale faam omwille van haar vogels: in de winter strijken hier duizenden winterganzen neer, in de lente vormt het gebied het toneel voor baltsende weidevogels. Het gebied is in totaal 1400 hectare groot en wordt beheerd in nauwe samenwerking met lokale landbouwers.
“Erkenning voor inspanning van vrijwilligers”
Daarnaast kondigde de minister ook aan dat hij nog voor het einde van de legislatuur 1.100 hectare natuur wil erkennen als officieel natuurreservaat. “Zo’n erkenning is belangrijk: het geeft zekerheid voor 27 jaar dat er middelen zullen zijn voor het noodzakelijk onderhoud van het gebied - maar ook voor de openstelling ervan”, zegt Lieven De Schamphelaere van Natuurpunt
”Het is een erkenning voor het werk dat de vrijwilligers en terreinploegen van Natuurpunt iedere dag verrichten om van de gebieden pareltjes te maken. Zij verdienen ons grootste respect”, vervolgt Koen Van den Heuvel. “De voorbije weken zijn de eerste stappen zijn al gezet met een erkenning van 200 hectare in het natuurgebied Schulensbroek (Herk-de-Stad) en 65 hectare in het Turnhouts Vennengebied (Turnhout).”
Minister lost mee galloways in Dijlevallei
Minister Van den Heuvel kondigde deze initiatieven vandaag niet toevallig aan in de Dijlevallei bij Mechelen. Hier wordt volop ingezet op een robuust natuurgeheel dat als groen lint tot vlak bij de stad loopt, met onder andere het Mechels broek, Mispeldonk en de Barebeekvallei. De minister zelf assisteerde vanmiddag bij het lossen van gallowayrunderen (een hoornloos type runderen at Natuurpunt vaak inzet voor begrazing) in deelgebied de Barebeekvallei. De spectaculaire grazers hebben er een winter in de stal op zitten, en zullen dit voorjaar de vrijwilligers helpen bij het natuurbeheer door het grasland kort te houden.
op zondag 19 mei 2019 in provinciaal groendomein Vrieselhof (2520 Oelegem Ranst)
Mei, de natuur staat volop in bloei
Ga op zondag 19 mei 2019 mee wandelen en leer onderweg de verschillende kruiden en bomen in het Vrieselhof herkennen. De domeinwachters vertellen je boeiende volkswijsheden, tonen hoe je natuurlijke kleurstoffen uit planten haalt en wat je ermee kan doen.
De gegidste kleurige kruidenwandeling vertrekt om 14u aan het bezoekerscentrum Vrieselhof, Schildesteenweg 95 in 2520 Oelegem (Ranst) en eindigt omstreeks 16u.
op zaterdag 4 en zondag 5 mei 2019 in Oelegem (2520 Ranst)
Tijdens het eerste weekend van mei kun je in Oelegem opnieuw vele groene nieuwigheden ontdekken. Advies inwinnen bij kenners, ideeën sprokkelen voor of proeven van de (moes)tuin? Tijdens Tuinkriebels Vrieselhof kan dat allemaal!
Reeds negen jaar staat Tuinkriebels synoniem voor planten, proeven en pure passie. Deze happening voor en door de ware tuinliefhebber fleurt op 4 en 5 mei 2019 opnieuw het betoverend kader van het kasteeldomein Vrieselhof in Oelegem (Ranst) op.
Op het jaarlijks treffen van gepassioneerde tuinhobbyisten zijn de succesingrediënten dezelfde gebleven: Tuinkriebels staat garant voor groenverwante producten en diensten. Liefhebbers kijken elk jaar opnieuw uit naar het verrassend groot aanbod aan plantjes, tuinoogsten, bijzondere gewassen, de hipste innovaties en de leukste groentrends.
Van bijenhotel, ergonomisch tuingereedschap tot saffraan van eigen bodem
Opnieuw is er voor ieder wat wils en valt er weer veel nieuws te ontdekken! Standhouders die zaden verkopen, éénjarige planten, bloembollen, schaduwplanten, rozenstruiken, vergeten groenten, kleine en grote stuiken of een heuse boom.
Bij-vriendelijke planten!
Hoewel bijen cruciaal zijn voor de bestuiving van heel wat van groenten en fruit, hebben ze het moeilijk door een gebrek aan voedsel, het gebruik van pesticiden en door ziektes. De standhouders helpen je graag verder om je tuin -hoe klein die ook is- bij-vriendelijk te maken. Welke bloemen en planten kan je planten om bijen aan te trekken, om ze het jaar rond van voedsel te voorzien en om ze nestgelegenheid te bieden om te kunnen overwinteren? Dit en nog veel meer andere tips kom je te weten op Tuinkriebels in het Vrieselhof. Je herkent de standhouders met bij-vriendelijke producten meteen aan de bij-prikker aan hun kraam. Aarzel niet om hen al je vragen te stellen.
Velt-dorp met café
Velt neemt ook dit jaar deel met een grote stand. Hier kun je planten aankopen, in Velt-boeken snuisteren en een ecologische oplossing vinden voor al je tuinproblemen of ideeën. Ook het Velt-café is er weer bij met zelfgemaakte limonades, kruidenpannenkoeken, een zalige trappist van Westmalle, ‘eco-smosjes’ tussen dikke boterhammen, …
Velt pakt tevens uit met een zaden- en plantenruilbeurs. Heb je plantenzaad, een stek of een knol op overschot? Ruil deze dan voor zaadjes of een stekje van een andere plant. Ook wie niets te ruil heeft, kan mits een vrije bijdrage iets uitkiezen uit het ruilassortiment. Op zondagnamiddag leert Velt elke bezoeker hoe je zelf 'goudsbloemzalf' maakt.
Ooit al eens een tulpenblaadje geproefd? Kom proeven in het Velt-dorp met café. Daarbij staan de biologische bloembollen centraal. Vanaf 2020 zullen de biologische bloembollen jouw tuin omtoveren tot een kleurrijk, bijenparadijs. Een specialist ter zake zal jou de biologische Velt-bloembollengids -vers van de pers- overhandigen. Bovendien beantwoordt hij jouw vragen i.v.m. het aanleggen en onderhouden van een bij-vriendelijke tuin. Waar hang je best een bijenhotel, wat met water, welke planten, waarom stuifmeelrijke planten en waarom nectarrijke planten …? Aarzel niet, Velt helpt je graag op pad naar een meer ecologische tuin.
Kortom …
Van tuinboeken tot vetplanten, van handgeweven tuinstoelen tot hoeveproducten, van rozen tot zeep van honing, … op Tuinkriebels vind je het allemaal!
Op 4 en 5 mei 2019 is het weer volop genieten van de kleuren- en geurenpracht in een gemoedelijke sfeer waar tuinliefhebber en tuinexpert, verenigingen, groenprofessionals en particulieren elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen.
Tuinkriebels bezoeken
Voor de uiterst democratische toegangsprijs van drie euro valt er waanzinnig veel te beleven. Voor iedereen is daarbij het gebruik van de parking en de plantencrèche inbegrepen. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen. Met Groei & Bloei-kortingsbon of Velt-ledenpas: € 3,00 eerste persoon, 2e persoon gratis toegang.
Hou er rekening mee dat je aan de kassa niet kan betalen met bankcontact en dat er geen biljetten van meer dan 50 euro worden aanvaard.
Catering
Van al dat plantjes keuren, kiezen en kopen, kun je best wel wat honger en dorst krijgen. Daarom zijn er naast de talloze proevertjes van producten van het erf en oogstbereidingen in de standjes, ook twee cateringlocaties op de plantenmarkt voorzien. In de Velt-stand kun je de producten van de Trappisten van Westmalle degusteren. Ondermeer trappistenbier en -kaas worden er door Velt-vrijwilligers aan de hongerige en dorstige bezoeker geserveerd. Ook in de Remise kun je tijdens Tuinkriebels terecht voor een hapje en een tapje. Uitbaatster Mia Van Tendeloo en haar team ontvangen je in en aan De Remise, het prachtig gerestaureerde koetshuis.
Plantenmarkt met milieuzorgkwaliteitslabel
De PGRA (Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen), organisator van Tuinkriebels Vrieselhof, is sinds september 2011 houder van het ISO-14001 label.
Dit milieuzorgkwaliteitslabel omtrent duurzame, ecologische bedrijfsvoering vertaalt zich niet alleen in bijvoorbeeld het beperken van drukwerk, doordacht aankoopbeleid of het organiseren van afvalbeheer, het komt ook tot uiting in de thema’s en klemtonen bij activiteiten en de duurzaamheidscriteria die aan standhouders worden opgelegd. Als bezoeker merkt u de ISO 14001-reflex waarschijnlijk vooral op door de bewuste keuze voor een streekgebonden, biologisch of fairtrade productenaanbod bij de kraampjes, beschikbaarheid van vegetarische alternatieven, de extra aandacht voor milieuvriendelijke verplaatsingen (fietsenstalling), gratis toiletten, de afvalarme catering, enz.
Meer info over het florissante aanbod?
Wil je nog meer weten over de 68 standhouders op de 9e editie van Tuinkriebels Vrieselhof?
Fiets- en wandelroute tijdelijk omgeleid, Remise niet vrij toegankelijk Omwille van Tuinkriebels zal het Vrieselhof gedeeltelijk niet vrij toegankelijk zijn tussen 2 en 7 mei 2019. De fiets- en wandelroute worden tijdelijk omgeleid: volg de bewegwijzering. Ook de Remise en de zone rondom het kasteel worden afgesloten van vrijdag 3 mei om 8u t.e.m. maandag 5 mei 2019 om 16u. Wil je tijdens de plantenmarkt iets drinken in de Remise? Dan moet je inkom betalen voor Tuinkriebels.
Tuinkriebels Vrieselhof 2019 loopt in samenwerking met Velt, Gemeente Ranst, de Trappisten van Westmalle, Viv Van Bulck, Florisant, Bode van Schoten en Bode Regionaal.
Kuieren, kiezen, keuvelen en kopen tot alle groene vingers gaan tintelen - Copyright: PGRA voor provincie Antwerpen.
PRAKTISCHE INFO TUINKRIEBELS VRIESELHOF 2019
Wanneer en waar:
Op zaterdag en zondag 4 en 5 mei 2019 van 10u tot 18u in provinciaal groendomein Vrieselhof, Schildesteenweg 95 in 2520 Oelegem (Ranst).
Toegang:
€ 3,00 per volwassene. Gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar.
Met Groei & Bloei-kortingsbon of Velt-ledenpas: € 3,00 eerste persoon, 2e persoon gratis toegang.
Iedereen is welkom op woensdag 1 mei in Hoboken om penalty’s te trappen voor het goede doel. S.K. Berkenrode organiseert de Penaltybeker Paul De Voogt ondertussen al voor de zeventiende keer en ook dit jaar gaan alle inschrijvingsgelden naar de actie 'Kom op tegen Kanker'.
Vorige editie trapten 55 deelnemers penalty’s voor het goede doel tijdens de Penaltybeker Paul De Voogt. Winnaar was Sandy Van Coninckxloeydie haar kalmte en evenwicht kon bewaren. Deelnemen kan vanaf 16 jaar. Elke deelnemer neemt drie strafschoppen in de voorronde. Daarna gaan de besten verder. Wie mist, valt af.
De winnaar ontvangt de wisselbeker Paul De Voogt. De eerste drie krijgen een beker als blijvend aandenken aan hun sportieve prestatie. Alle deelnemers maken bovendien kans om een aanwezigheidsprijs te winnen.
Dit evenement werd opgezet ter ere van Paul De Voogt. Hij was lange tijd voorzitter van de afdelingen voetbal en zaalvoetbal van S.K. Berkenrode. Hij overleed in 2002 op vijftigjarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.
Praktische info
De voorrondes starten om 16 uur.
Het event vindt plaats aan de Den Haaglaan 76 (op de terreinen).
Inschrijven kan de dag zelf en kost 2 euro.
Voor meer info kunnen geïnteresseerden terecht bij Steffen Meuldermans, tel. 0486 54 35 00, steffenmeuldermans@hotmail.com.
Met deze nieuwe goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering, in totaal 5 miljoen euroin de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt de helft uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De teller staat zo op69 goedgekeurde projectenwaarmee in totaalruim 140 miljoen euro vanuit het EFRO fonds werd geïnvesteerd in de grensregio.
KOEN VAN DEN HEUVEL MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW 24 april 2019
Scheldehelden gezocht en gevonden! Steun voor 12 lokale initiatieven die landschap en natuur versterken
Vlaams minister Koen Van den Heuvel maakt 73.462 euro vrij om het project ‘Scheldehelden 2.0’ te ondersteunen. Dat maakte de minister vandaag bekend aan de Huveneersheuvel te Bornem.
“Na een projectoproep zijn 12 kortetermijnprojecten in Klein-Brabant geselecteerd. Zij kunnen in de periode 2019-2020 op Vlaamse medefinanciering rekenen. Met de projecten wordt gewerkt aan verbeterde toegankelijkheid van sites, ecologische verbeteringen, ontsluiting van erfgoed, maar ook aan het sociaal weefsel in de streek”, aldus Koen Van den Heuvel.
De projectoproep, die past in de uitvoering van het ‘landinrichtingsproject Klein-Brabant en Zwijndrecht’, heeft de bedoeling om besturen, organisaties en inwoners die wonen of werken in de gemeenten Bornem, Puurs-Sint-Amands en Zwijndrecht, te stimuleren tot het indienen van initiatieven die de kwaliteit van de open ruimte in hun leefomgeving ten goede komen. In deze ‘open ruimte’ is een brede waaier van thema’s op het platteland van belang: landschap, natuur, landbouw, welzijn, stilte en rust, duurzame energie, recreatie en toerisme, historisch en cultureel erfgoed, plaatselijk ondernemerschap…
De oproep ‘Scheldehelden 2.0’ is reeds de 5e in zijn soort en ook ditmaal heeft de Vlaamse Landmaatschappij de oproep georganiseerd en begeleid. De ingediende projectvoorstellen werden door een onafhankelijke jury beoordeeld op basis van een aantal criteria zoals: het verhogen van de aantrekkelijkheid van de omgeving, de mate van betrokkenheid van bewoners, de beleving van de cultuurhistorische identiteit, het gebruik van duurzame materialen en uitvoerbaarheid op korte termijn. Dat resulteerde in een selectie van 12 projecten die in 2019 en 2020 kunnen rekenen op een Vlaamse subsidie van 50 % van de projectkosten (maximaal 10.000 euro). Projecten dienen dan binnen de twee jaar te worden afgerond.
“Hiermee geven we deze kleinenere en lokale initiatieven een duw in de rug. Samen met de uitvoering van de grotere infrastructuur- en landschapswerken in het kader van landinrichting, zorgen ze voor een verhoogde beleving van het landschap”, besluit Van den Heuvel.
Lijst van goedgekeurde uitvoeringsinitiatieven
1. Onder De Eiken – lokaal
Door: Onder De Eiken vzw
Wat: Onder De Eiken baat een speelbos uit in Lippelo in de gemeente Puurs-Sint-Amands en geeft daar ruimte aan gemeenschapsvormende activiteiten zoals workshops en opleidingen rond openruimtethema’s. Met de subsidie wordt de bouw van een eenvoudig bezoekerslokaal mogelijk.
Subsidie: 7.000 euro
2. Het historisch verhaal van wilgen en notelaars op de Notelaer
Door: Kempens Landschap vzw
Wat: Het paviljoen ‘De Notelaer’ op de Scheldedijk in Bornem wordt omgeven door een park met een wilgenarboretum dat verwijst naar de vroegere wilgenteelt en mandenmakerij in Klein-Brabant. Het verwilderde arboretum wordt in ere hersteld door de wilgen terug in hakhoutbeheer te zetten en door nieuwe soorten aan te planten. In een tweede deelproject wordt de oostelijke toegangsdreef naar de Notelaer hersteld met de aanplant van nieuwe notelaars.
Subsidie: 10.000 euro
3.Ooievaars voor Klein-Brabant
Door: Marc Nietvelt
Wat: Tijdens de jaarlijkse trek zijn ooievaars aanwezig in Klein-Brabant. Met de plaatsing van twee ooievaarsnestpalen, nabij het gebied Het Moer in Bornem, worden de eerste broedparen snel verwacht. Vogelbescherming Vlaanderen neemt de communicatie van het project op zich.
Subsidie: 1.680 euro
4. Natuurbelevingspad Sint-Pietersburcht
Door: vzw Sint-Pietersburcht
Wat: Met de aanleg van het natuurbelevingspad ‘Kruip eens in de huid van een dier’, in het natuurrijk kader van de schans Sint-Pietersburcht, willen de projectpartners kinderen en jonge gezinnen op een speelse manier met de natuur in contact te brengen. Diersoorten die thuishoren in Klein-Brabant worden voorgesteld aan de hand van doe-opdrachten zoals ‘wandel als een bever over een pad met houtsnippers’ of ‘hang ondersteboven aan een tak zoals een vleermuis’.
Subsidie: 4.375 euro
5. Verbeteren educatieve infrastructuur in het gemeentelijk domein Hof van Coolhem
Door: gemeente Puurs-Sint-Amands
Wat: Het vernieuwen en verbeteren van de educatieve en recreatieve infrastructuur van het Hof van Coolhem is van belang om het lokale erfgoed en inheemse natuur aantrekkelijk en boeiend voor te stellen. Samen met zes verenigingen uit Puurs-Sint-Amands maakt de gemeente werk van het updaten en moderniseren van de infoborden, de wegwijzers, de informatiefolder en de bijen-en vlindertuin.
Subsidie: 10.000 euro
6. Herstel Bommelsdijk met heraanleg poel Coelhof
Door: Regionaal Landschap Schelde - Durme
Wat: In samenwerking met de gemeente Bornem en de eigenaar wordt het dijklichaam van de historische Bommelsdijk in de Vlietvallei (Bornem) hersteld met een verbeterde toegankelijkheid voor de recreant en landbouwvoertuigen. Met de aanplanting van een ‘verdwenen’ bomenrij langs de dijk, wordt een corridor voor onder andere vleermuizen gecreëerd naar het beschermd landschap Het Moer. Als tweede maatregel wordt vlakbij de Bommelsdijk de historische poel ‘Coolhoef’ opnieuw uitgegraven.
Subsidie: 4.700 euro
7. Boekenruilkastjes Puurs – Sint-Amands
Door: gemeente Puurs-Sint-Amands
Wat: Door boekenruilkastjes op 8 ontmoetingsplekken te installeren verspreid in de gemeente Puurs-Sint-Amands, wordt ingezet om op een laagdrempelige manier in contact te komen met boeken en op duurzaamheid, ruilen en verbinden in elke dorpsgemeenschap. Het project is de uitbreiding van het succesvolle proefproject met een boekenruilkastje in het park van het Fort van Liezele. De boekenruilkastjes worden gemaakt door de bewoners en medewerkers van een psychiatrisch centrum.
Subsidie: 800 euro
8. Toeristisch en educatief in kennis stellen van de historische site Nattenhaasdonk
Door: Theophiel Segers
Wat: Nattenhaasdonk is een unieke maar onbekende site aan de rand van de alluviale vlakte van de Schelde. Er is een vermoeden van Romeinse aanwezigheid en in het midden van de 11de eeuw werd een hof met walgracht en een kerk opgericht. In 1825 werd de kerk opgeheven door de toenemende dreiging van overstromingen en vervangen door de Sint-Margarethakerk van Wintam. In een samenwerking met de kerkfabriek, de gemeente Bornem en de Universiteit Antwerpen, verzamelt het project historische, archeologische en natuurhistorische gegevens op een reeks posters en stelt die tentoon op de site en als permanente tentoonstelling in de kerk van Wintam. Hiermee wordt meteen de basis gelegd voor een herbestemming van de kerk van Wintam.
Subsidie: 5.375 euro
9. Huveneersheuvel
Door: Constant De Wit
Wat: Huveneersheuvel tussen Hingene en Wintam in Bornem is een beschermde archeologische site op Nattenhaasdonk die teruggaat tot in de 11de eeuw, maar ligt er vandaag verwaarloosd bij. Met de subsidie wordt de herwaardering ingezet en een ontsluiting gerealiseerd door de visualisatie van de vroegere kerk en gracht door aangepaste begroeiing. De kapel en herinneringskruisen worden gerestaureerd. Bewegwijzering en een infobord zorgen in de toekomst voor de nodige informatie. Het project is een samenwerking tussen de kerkfabriek, de gemeente Bornem, Heemkundige kring Klein-Brabant, het Regionaal Landschap Schelde-Durme, de Vlaamse Waterweg, Toerisme Klein-Brabant, het genootschap Sint-Margaretha en het Agentschap Onroerend Erfgoed.
Subsidie: 9.107 euro
10. Actie voor bijen Klein-Brabant
Door: Natuurpunt Klein-Brabant
Wat: Met de opmaak van een ‘Bijenplan Klein-Brabant’ wordt bij-vriendelijke beheer en inrichting vertaald naar het leefgebied van de aanwezige soorten. Voorstellen uit het plan worden op geschikte locaties gerealiseerd en er wordt veel belang gehecht aan het bekend maken van de resultaten om anderen aan te zetten tot het nemen van acties voor het ondersteunen van de bij.
Subsidie: 9.275 euro
11. Een breed toegankelijke en zintuigprikkelende doe-tuin ontwikkelen samen met de
buurt met oog voor het historisch erfgoed van het domein Schemelbert
Door: vzw t’ Onzent
Wat: t’ Onzent in Puurs-Sint-Amands biedt woonondersteuning voor mensen met een beperking. Zij maken de open ruimte op hun domein toegankelijk voor een ruim publiek, zodat de tuin een plaats voor contact met de buurtbewoners kan worden. Er wordt een doe-tuin met wandelpad en met bewegingsactiviteiten aangelegd, een chalet wordt omgebouwd tot buurtcafé, een historische oude brug wordt hersteld en de tuin wordt aangesloten op een nabijgelegen wandelroute.
Subsidie: 10.000 euro
12. De narwal van Wintam
Door: Natuurpunt Rupelstreek
Wat: De vondst van het kadaver van een narwal in 2016 in Wintam was de eerste waarneming in België van deze soort uit het noordpoolgebied. Een levensgrote tekening van een narwal wordt door een streetart-kunstenaar aangebracht tegen de gevel van een paviljoen op het noordelijk eiland nabij de monding van de Rupel in de Schelde. Binnenin het paviljoen vertellen infopanelen het verhaal van de terugkerende vissen en zeezoogdieren.
Subsidie: 1.150 euro
Voor persinformatie:
Gerrit Budts Woordvoerder GSM: 0479/ 732 893 E-Mail: gerrit.budts@vlaanderen.be Kabinet van Koen Van den Heuvel Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koning Albert II-Laan 20, 1000 Brussel
Voor meer inhoudelijke informatie over de projecten
Goedkeuring inrichtingsplan Natuur-, landschapsherstel en onthaal de Merode
Vlaamse regering investeert in bijkomend natuur- en landschapsherstel in de Merode en rust extra onthaalzones uit.
Het ‘prinsheerlijk platteland de Merode’ is het laatste decennium flink onder handen genomen. De Vlaamse regering en haar lokale partners, ontwikkelden het gebied tot een aantrekkelijke regio op de grens van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Verscheidene natuurgebieden werden opgewaardeerd tot hotspots voor soorten die elders in Vlaanderen onder druk staan.
Via het ‘Inrichtingsplan Natuur-, landschapsherstel en onthaal de Merode’ keurde Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel investeringen goed van in totaal 734.000 euro. Deze worden gebruikt voor het maken van ecologische en landschappelijke verbindingen van natuurkernen (450.000 euro), landschapsherstel van de site van de abij van Tongerlo (97.000 euro) en extra onthaalzones (187.000 euro).
De natuurverbindingen worden gerealiseerd door stroken overheidsgrond natuurlijk in te richten of door stukken grond van particulieren of landbouwers via beheerovereenkomsten te ontwikkelen tot natuurlijke corridors. Doelsoorten zoals de kamsalamander, vale vleermuis en kleine ijsvogelvlinder krijgen zo meer mogelijkheden om te migreren tussen de natuurgebieden.
Nadat eerder al de site van de Abdij van Averbode werd heringericht, wordt ook de omgeving rond de Abdij van Tongerlo aangepakt. Ook in hier staat de symboliek van de abdij centraal in de plannen. Rust en bezinning zijn het uitgangspunt voor de geplande landschapsverbeteringen, maar tegelijk wordt ook stilgestaan bij de sociale rol die de abdij ook vandaag nog steeds invult.
Een bezoek aan het platteland tussen de abdijen van Averbode en Tongerlo biedt dus meer dan voldoende mogelijkheden om een goedgevulde daguitstap te maken. Speciaal voor deze bezoekers investeert Vlaanderen dan ook in het optimaliseren van enkele info- en vertrekpunten. Deze vullen de reeds gerealiseerde grote onthaalzones aan en vergroten het aanbod voor bezoekers die komen voor de natuur, de rust en de rijke geschiedenis van dit gebied.
Koen Van Den Heuvel: “Met dit inrichtingsplan voor het gebied de Merode, leggen we laatste puzzelstukken van een enorme puzzel die het laatste decennium werd samengesteld door een uitgebreid partnerschap, onder impuls van Vlaanderen. Het verbinden van natuurgebieden biedt een duidelijke meerwaarde voor fauna & flora, waar ook de bezoeker van kan genieten.”
400.000 euro subsidie voor de verwerving van het wijngaarddomein ten Kapittelberg
Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel investeert 400.000 euro in de verwerving van het wijngaarddomein ten Kapittelberg te Herselt. Dit kadert in de realisatie van een onthaalpoort in het strategisch project ‘de Merode – wonen, werken en (be)leven in een prinsheerlijk platteland’.
“Het domein Kapittelberg is een prachtig domein en de Kapittelhoeve is een uniek stuk historisch erfgoed met de lokale wijn als uniek landbouwproduct voor de streek. Deze verwerving dient als hefboom binnen het verbindend verhaal van de Merode. Het biedt zekerheid naar het behoud als cultuurhistorische site en versterkt de streekidentiteit en de promotie van streekproducten. De terreinen zijn strategisch goed gelegen op de heuvel van de historisch Vlaamse wijngordel en vormen een schakel tussen de abdijen van Tongerlo en Averbode”, aldus minister Koen Van den Heuvel.
We geven hiermee uitvoering aan de visie en doelstellingen van het strategisch project en de integrale gebiedswerking van de Merode. Het draagt bij tot een duurzaam open ruimte gebruik, versterkt de ruimtelijke kwaliteit en bevordert recreatie en toerisme. Met de aankoop wordt het domein publiek toegankelijk en maken we werk van de uitbouw van een onthaalpoort tot het gebied de Merode in de gemeente Herselt.
De verwerving is het resultaat van een nauwe samenwerking en partnerschap in het strategisch project: de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos, het Agentschap Onroerend Erfgoed, de provincie Antwerpen, de provincie Vlaams-Brabant, de provincie Limburg, de gemeenten Aarschot, Diest, Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo, Boerenbond, Natuurpunt, Kempens Landschap, Rurant, de Merodeondernemers en de abdijen van Averbode en Tongerlo, met ondersteuning en regie van het strategisch project de Merode.
KOEN VAN DEN HEUVEL MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW
Koen Van den Heuvel geeft krachtige impuls aan de Vlaamse natuur - 18 april - Dijlevallei bij Mechelen
1200 hectare natuurgebied wordt erkend als officieel natuurreservaat
Extra middelen voor Natuurpunt voor aankopen nieuwe natuur
Minister van Natuur Koen Van den Heuvel geeft een krachtige impuls aan de Vlaamse natuur. Verspreid over heel Vlaanderen wordt maar liefst 1200 hectare natuurgebied erkend als officieel natuurreservaat. Dat betekent dat er middelen vrijkomen om de gebieden de komende 27 jaar te kunnen beheren en open te stellen voor het publiek. Daarnaast maakt de minister middelen vrij zodat Natuurpunt nieuwe natuur kan aankopen. Het gaat daarbij vooral om het verbinden en aaneenschakelen van bestaande natuurgebieden.
De minister zal deze initiatieven donderdag 18 aprilsamen met Natuurpunt aankondigen in de Dijlevallei bij Mechelen, waar volop ingezet wordt op een robuust natuurgeheel dat als groen lint tot vlak bij de stad loopt, met onder andere het Mechels broek, Mispeldonk en de Barebeekvallei.
De minister zal zelf assisteren bij het lossen van gallowayrunderen in deelgebied de Barebeekvallei. De spectaculaire grazers hebben er een winter in de stal opzitten, en zullen dit voorjaar de vrijwilligers helpen bij het natuurbeheer. De Barebeekvallei biedt een weids landschap vol afwisseling. Tussen vochtige weilanden, ruigtes en akkers ontdek je waarom de ooievaars van Planckendael hier hun voedsel komen zoeken.
Nadien zijn er broodjes en drank voorzien. Er is ook gelegenheid om duiding te krijgen van de minister of de algemene voorzitter van Natuurpunt.
Embargo tot 18 april 13u
Wanneer Donderdag 18 april
12u-12u45
Waar
Melkstraat, Mechelen. Wagens kunnen geparkeerd worden aan het voetbalplein. Van daaruit is het kort wandelen en linksaf op de Y-splitsing, richting Dijledijk.