Bekertjes uit chocolade (om bv. te vullen met chocolademousse)
Ingrediënten en benodigdheden:
- Chocolade naar keuze (wit, melk of puur) Reken per bekertje één regel of reep chocolade. - Plastiekfolie (of diepvrieszakjes) waaruit je vierkante stukjes snijdt van zo'n 15 op 15 cm. - Kleine glaasjes waarop je de folie met chocolade kan laten opstijven. - Microgolf om de chocolade te smelten (kan ook au bain marie).
Bereiding:
- Breek de chocolade in stukjes en smelt ze in de microgolf (zonder toevoegingen, op volle kracht: ong. 1 minuut 30 sec. voor 4 à 5 repen bruine chocolade. Witte chocolade iets minder lang, ong. 1 minuut 20 sec)
- De chocolade zal gedeeltelijk gesmolten zijn. Roer dan met een garde tot alle chocoladebrokjes verdwenen zijn en een blinkende gladde massa overblijft.
- Per bekertje neem je een soeplepel chocolade. Strijk deze uit op het folievelletje, in cirkelvorm met een diameter van ong. 10-11 cm .
- Leg dan het midden van het velletje op een omgekeerd aperitiefglaasje, zodat het chocoladebekertje zijn vorm krijgt en de chocolade terug kan opstijven.
- Zet de vormpjes op een koele plaats tot de chocolade terug helemaal hard geworden is.
- Maak de opgesteven vormpjes los van de glaasjes en trek de folie voorzichtig uit het bekertje.
- 200 gr witte chocolade - 4 eiwitten - 1 zakje vanillesuiker - 250 ml gekoelde room
Bereiding:
- Neem 50 cl van de room, voeg daar de in stukjes gebroken chocolade aan toe. Zet dit mengsel ong.1 minuut en 30 sec. in de microgolfoven. Roer dan alles heel goed door elkaar met een garde zodat een glad chocoladepapje ontstaat. Laat dit dan even afkoelen.
- Klop ondertussen de rest van de room op tot hij stijf is. Voeg aan het eiwit een zakje vanillesuiker toe en klop ook dat zeer stevig tot sneeuw.
- Spatel enkele lepels opgeklopte room onder de chocolade en dan de rest van de opgeklopte room. Schep daarna voorzichtig het eiwit door de chocolade zodat alles goed gemengd wordt maar toch luchtig blijft.
- Giet de luchtige mousse in de chocoladevormpjes en strooi er wat chocolade schilfers over.
Tip: Doe de chocolademousse in een glazen schenkkan. Giet langzaam en voorzichtig het dikke schuim in de vormpjes.
- 200 gr pure chocolade - 4 eieren - 250 ml gekoelde room - zakje vanillesuiker - 2 afgestreken eetlepels poedersuiker
Bereiding:
- Klop de 4 eierdooiers met 2 EL poedersuiker op tot ze roomwit en schuimig worden. - Breek de chocolade in stukjes en smelt ze "au bain marie" of in de microgolfoven. - Voeg aan de 4 eiwitten 2 zakjes vanillesuiker toe en klop ook dat tot sneeuw. - Klop ook de room op tot hij goed stijf is. - Meng de gesmolten chocolade onder het witgeklopte eigeel . - Spatel daarna eerst de opgeklopte room door het chocolademengsel. - Schep als laatste het eiwit eronder, zodat alles luchtig wordt vermengd. - Doe (eventueel) de chocolademouse in kleine vormpjes en laat enkele uren opstijven.
Variatie: Wil je een mousse met stukjes erin, roer dan 1 eetlepel geraspte, pure chocolade of 1 eetlepel fijne bresiliennenootjes door de gesmolten chocolade.