Foto
Inhoud blog
  • nieuwe blog deze blog gaat weg
  • marilyn moenroe
  • albert einstein
  • bedankt voor jullie kaartjes voor mijn verjaardag
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • dewesthoek
  • patty&freddy
  • fotoblog dewesthoek
  • Foto
    Foto
    Foto
    waarisdetijdblog
    alles over vroeger
    wil je iets meer weten over vroeger. of wil je herinenrigen herophalen. messchien vindt je die dingen wel in mijn blog. alles over vroeger.
    24-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de vreselijke gebeurtenis van oradour sur glane

    Veel plaatsen in Europa dragen de zwarte plekken van moord en doodslag die de Duitse bezetter aanrichtten, meestal als vergelding. Eén van deze plaatsen is het Nederlandse Putten, waar 602 mannen werden afgevoerd naar Duitse kampen, nadat een verzetsgroep een Duitse auto had beschoten in de veronderstelling dat het Generalkommissar für das Sicherheitswesen en Höhere SS-und Polizeiführer Hanns Rauter betrof. Slechts 49 mannen zouden terugkeren naar Putten. (Rauter werd later alsnog, door toeval, beschoten door een verzetsgroep in maart 1945, waarbij hij zwaargewond raakte. Als vergelding werden 117 mannen geëxecuteerd.)

    Een andere plaatst dat de geschiedenis in zou gaan als directe vergelding, was het Tsjechisch Lidice. Op 27 mei, 1942 werd Reinhard Heydrich, de gouverneur van Bohemen en Moravië, beschoten, door twee verzetstrijders. Op 4 juni overleed Heydrich aan zijn verwondingen. Verschillende strafexpedities trokken door Tsjechische streken. Lidice werd op 10 juni, 1942 afgesloten. De inwoners werden verzameld en de mannen onder de 15 vermoordt. De overige inwoners vertrokken naar verschillende kampen, waarvan de meeste niet terug keerden. Het dorp werd geheel verwoest en 192 mannen, 60 vrouwen en 88 kinderen lieten het leven. Twee weken later onderging het dorp Ležáky hetzelfde lot. Een totaal van rond de 1300 burgers zouden slachtoffer worden van de strafmaatregelen.

    Het monument voor de kinderen van Lidice

    Andere steden en plaatsen waren, onder andere; op 10 juni 1944, Distomon in Griekenland, waarbij 239 slachtoffers vielen. Maillé, in Frankrijk verloor op 25 augustus 1944, 124 mensen. Een apart vermeldenswaardig gebeuren was Marzabotto, in Italië, dat 1836 slachtoffers telde door toedoen van het Nazi-regime (tussen 8 september en 5 oktober, 1944).

    Bovenstaande moordpartijen werden als vergelding uitgevoerd na aanslagen door het plaatselijke verzet. Maar Oradour-sur-Glane zal de geschiedenis in gaan als het vermoorde dorp waarvan de toedracht in het duister is gehuld.

    Oradour-sur-Glane

    Oradour-sur-Glane was een dorpje zoals zovele in Frankrijk. Rustig en landelijk trok de oorlog aan het dorp voorbij. Af en toe zag men wel eens een verdwaalde Duitser uit Limoges, zo'n 15 kilometer ten noordoosten van Oradour. Ondanks dat het een klein dorp was, had het drie schooltjes, een kleuterschool en een jongens- en meisjesschool. Tegen het einde van 1940 was het nodig een extra schooltje te creëren voor de vluchtelingen uit Moselle die uit hun huizen waren gejaagd door de Duitsers. Een paar keer per dag liep er een tram naar Limoges en haalde en bracht het werkvolk en dagjesmensen. De laatste zondag van augustus was de jaarlijkse feestdag in Oradour waarbij de jeugd in draaimolens zat en de ouderen hun wijn dronken. In 1939 waren de draaimolens ook gekomen, maar vanwege de dreigende oorlog, werden ze niet opgebouwd.

    Vier dagen na de landingen van de geallieerden in Normandië, kwam de oorlog in Oradour-sur-Glane. In heel Frankrijk werden door het verzet aanslagen gepleegd om de Duitsers te beletten om reserve troepen naar de landinggebieden krijgen. Bruggen en spoorrails werden gesaboteerd, telegraaf- en telefoonlijnen afgesneden. Ook het beschieten van Duitse voertuigen was niet ongewoon voor de zogenaamde Maquis. Gefrustreerd door al dit oponthoud werden veel strafmaatregelen door de Duitsers uitgevoerd. Of dit ook het geval was voor Oradour, zal nooit duidelijk worden. In Oradour was geen plaatselijk verzet en stond het ook niet bekend als een plaats van onruststokers. Desalniettemin, rond de klok van 14.00 uur, op zaterdag 10 juni 1944 trokken twee SdKfz 251 pantservoertuigen het dorp binnen. Ze waren afkomstig uit Saint-Junien, zo'n 10 kilometer ten zuiden van Oradour. De dag ervoor was het 4de Regiment 'Der Führer' van de 2de SS-Panzer Division 'Das Reich' in dit dorp aangekomen en had daar het bivak opgeslagen. Twee dagen eerder had het verzet hier de spoorbrug opgeblazen waarbij twee Duitse soldaten waren omgekomen. Dit, en het krijgsgevangen nemen (en later ombrengen) van een persoonlijk vriend van Major Adolf Diekmann, Major Helmut Kämpfe, door het verzet nabij St. Léonard-de-Noblat, zou de druppel kunnen zijn geweest om de bevolking van Oradour een 'lesje' te geven. Major Diekmann, commandant van het 1ste Bataljon, 4de Regiment, heeft in samenspraak met SS Gruppenführer Heinz Lammerding, commandant van de 2de SS-Panzer Division 'Das Reich', de plannen gemaakt en de order vervolgens gegeven aan Luitenant Kleiss, commandant van 3de compagnie SS-Panzer Grenadiers.

    Links, Major Diekmann, rechts Major Kämpfe
    (was de laatste de oorzaak van de vergelding?)

    Rond half twee die middag vertrok de voorhoede van de colonne vanuit St. Junien. Oradour werd via de zuidwest kant binnengetrokken. Onderwijl werden alle toegangswegen afgesloten door de Duitse Grenadiers. Burgers die de Duitsers tegenkwamen werden gesommeerd naar Oradour te gaan. De twee SdKfz 251 die gestopt waren in Oradour zelf liet haar soldaten uit. Kompleet in oorlogsuitrusting trokken de Duitsers langs de huizen en riepen iedereen op zich te verzamelen op straat.

    De markplaats vanuit het zuiden, de Rue Emile Désourteaux

    Langzaam werd de steeds groter groep mensen van de straten geleid naar het terrein van de markt en kermis. Honderden mensen zagen dat op de daken van de oostelijke huizen machinegeweren werden geplaatst. Onderwijl kwamen pantservoertuigen meer bewoners aanleveren bij de marktplaast. Toch was nog niet iedereen echt bezorgd, het gerucht ging dat het alleen was voor identiteit check. Rond half drie waren nagenoeg alle bewoners samengedreven, waaronder ook alle kinderen die uit de scholen waren gehaald.

    Een schoolklas,... nog niet wetende wat hen boven het hoofd hangt

    Tegen drie uur begonnen de Duitsers de mannen van de vrouwen te scheiden, de kinderen bleven bij de moeder. Een Duits commando zette de groep van vrouwen en kinderen in beweging. Nog steeds was er geen sprake van paniek, maar er werd wel meer gemopperd. Onder de Duitse troepen bleken ook goed Frans sprekende soldaten die tot rust maanden. De burgemeester, Desourteaux, kreeg opdracht een aantal mannen als gijzelaar aan te wijzen. Hij weigerde, maar stelde zich zelf beschikbaar. Als de Duitsers gijzelaars wilden hebben, dan kozen ze die zelf maar. Een officier vroeg of er wapens in het dorp waren. Alleen een paar jachtgeweren, werd geantwoord. Er werd bekendgemaakt dat er huiszoeking zou worden gedaan naar verborgen wapens, en als die niet werden gevonden, dan waren ze vrij te gaan.

    Om half vier sloeg de sfeer om. Dezelfde officier, die even daarvoor gevraagd had naar verborgen wapens, verorderde dat iedereen stil moest zijn, opstaan en in drie rijen naar de gevels moesten staan. Rond de tweehonderd mannen stonden daar te wachten terwijl machinegeweren werden doorgeladen. Zouden ze worden neergeschoten,…? Waarom? Hun gedachten gingen naar de vrouwen en kinderen. Deze waren ondertussen afgemarcheerd naar de plaatselijke kerk.

    De groep vrouwen en kinderen werden via deze weg
    (bij de luifel) naar de kerk geleid die links buiten de foto staat

    In de kerk waren de vrouwen getroffen door een onzekere angst. Vooral toen, rond de klok van vier uur, een paar jonge soldaten een grote kist, waaruit draden over de grond sleepten, de kerk binnenbracht. Deze werd geplaatst centraal in het schip van de kerk, nabij het koor.

    Voor het gruwelijke vervolg,
    klik op gesmolten wijzerplaat
    die de tijd voor altijd doet stilstaan.

    24-10-2008 om 07:46 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de heksenhoed

    De heksenhoed.  


    Een van de meest stereotype accessoires van de heks is wel de heksenhoed.  Maar waarom dragen heksen die hoed? Waar komt dit gebruik vandaan? Heeft het nog een diepere betekenis?

    Door de eeuwen heen zijn punthoeden in gebruik geweest door verschillende persoonlijkheden.
    De oudst bekende punthoed is gemaakt van goud. In eerste instantie dacht men te maken te hebben met een rituele vaas, maar de resten leer en wol die de binnenkant van het object bekleedde gecombineerd met de diameter van de opening deed hun besluiten dat het om een ceremonieel hoofddeksel zou moeten gaan. Over de herkomst tast men nog in de duisternis, maar het object is gedateerd als zijnde uit de 14de of 13de eeuw voor onze jaartelling!
    De zogenaamde Flamen waren priesters in het vroeg Romeinse rijk die hun leven wijdde aan een enkele God of Godin. Zij droegen een typisch gewaad waar de Apex, een hoofddeksel met een olijfhouten punt en een rand van wol, een onderdeel van was.
    In de vroege middeleeuwen waren punthoeden in de mode. Voorbeelden hiervan zijn de Hennin, een punthoed met een sluier aan de punt bevestigd, en de Copataine, die door een sluier onder de kin op zijn plaats werd gehouden. Zij werden gedragen door vrouwen in hogere standen.

    In de 16de en 17de eeuw was de punthoed een vaak geziene dracht bij het gewone Engelse volk. Een mooi voorbeeld is de hoed van Robin Hood. Ook toen verdween het uiteindelijk uit het modebeeld maar bleef het langst in gebruik in agrarische gebieden.

                         

    Een opvallende betekenis van de punthoed werd gegeven door de filosoof John Duns Scotes, geboren in 1266 te Duns, Schotland. Hij gaf lessen aan de universiteit van o.a. Oxford
    en Cambridge. Hij stond bekend om zijn verschillende theorieën omtrent het leerproces. Een daarvan was dat het dragen van een punthoed het leren zou verbeteren. De apex werd door hem gezien als een kanaal waardoor kennis in de gedachte van de drager werd geleid. John Duns’ theorieën bleven populair tot de 16de eeuw toen Humanistische visies de overhand kregen. Zij gingen er vanuit dat het leren moest komen uit een innerlijke motivatie. Vanaf die tijd werd de Dunce cap ingezet als symbool van domheid en zo hoopte men dat door de vernedering de leerling zich beter in zou zetten.

    Geen van bovenstaande verhalen vormen een direct bewijs van de afkomst van de heksenhoed. Sterker nog, de eerste houtsneden van heksen laten in het geheel geen punthoeden zien, maar de toen geldende haardracht. Het is waarschijnlijker dat de punthoed door de media aan de heks is gegeven, ieder met zijn eigen invulling, maar hoogstwaarschijnlijk om haar belachelijk te maken.

    Met het ontstaan van de huidige hekserijstroming, die zijn wortels heeft in de vijftiger jaren, werd de heksenhoed in ere hersteld. Doreen Valliente noemde de heksenhoed als een visuele representatie van de kegel van kracht welke heksen oproepen tijdens hun rituelen middels zang, dans en concentratie. De kegel dient als drijfkracht om de wil te sturen naar een doel.  De rand zou de coven symboliseren.

    23-10-2008 om 18:41 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.heksen
    Heksen

    In de Middeleeuwen dacht iedereen dat heksen slechte mensen waren en met allerlei drankjes en spreuken mensen wilden vergiftigen. Om deze reden zijn er vele heksen gedood terwijl ze niemand iets kwaad hadden gedaan. Heksen waren eigenlijk mensen die veel van de natuur afwisten en met hun kennis mensen beter wilden maken. Als er bijvoorbeeld iemand ernstig verkouden was, maakte een heks een zalfje van een bepaalde plant en smeerde het op degene die verkouden was. Niemand had hier last van, maar als het eenmaal mis ging bijvoorbeeld als de ziekte niet overging of de zieke ging alsnog dood, dan werd de heks beschuldigd van vergiftiging en werd ze gedood. Later werden er heksen-vervolgingen gehouden. Dat ging als volgt ; alle vrouwen werden gewogen, degene die niet zwaar genoeg waren werden met een steen om hun nek in het water gegooid. Als de vrouw bleef drijven was ze een heks, maar er bleef natuurlijk niemand drijven en zo zijn er in de middeleeuwen bijna tien miljoen ( 10.000.000 ) vrouwen gestorven.

    21-10-2008 om 17:53 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de popmpoen





    DE NAAM POMPOEN komt oorspronkelijk van het griekse woord Pepon; wat betekent grote meloen. Pepon is later weer door de Fransen veranderd in Pompon, de Engelsen veranderde de naam pompon weer in pumpion en uiteindelijk veranderde Amerikaanse kolonisten deze naam in Pumpkin wat bij ons pompoen is... (Bent u daar nog?) Al eeuwen geleden gebruikten de Indianen pompoenen als hoofdgerecht bij hun dagelijkse voeding. Ook droogden zij stroken pompoen en vlochten daar matten van en roosterden stroken pompoen op een open vuur om ze daarna op te eten. Toen de kolonisten arriveerden zagen ze de pompoenen bij de Indianen en zo werden ook de pompoenen in hun dagelijkse voeding opgenomen

    15-10-2008 om 15:58 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het kruis





     Kruis
    Het kruis is al een heel oud symbool, voor het een algemeen Christelijk symbool werd, was het het symbool van verzoening, synthese tussen hemel en aarde en de vier windrichtingen.
    Als Christelijk symbool wordt het in verschillende vormen aangetroffen. Het Latijnse kruis komt het meest voor, vooral op Rooms-Katholieke begraafplaatsen. Vaak is het kruis ook de basisvorm van een Rooms- Katholieke begraafplaats.

    15-10-2008 om 15:57 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mi de dulle






     Mie de Dulle
    Het jaar 1866. Een Antwerps meisje, bijgenaamd Mie de Dulle, die van haar moeder niet mocht gaan dansen, zei : "Ik zal vanavond dansen, bij Jan Krabzocht, als was het met de duivel." Ze ging 's avonds naar de danszaal. Toen iedereen aan de dans was, riep een kind, dat op de arm van zijn moeder gezeten, de dansparen gade sloeg : "Och, moeder, daar danst een heer met een staart !" Allen, hoorden dit, zagen hetgeen gebeurde en hielden op. Het meisje schrikte zodanig, wanneer ze begreep wie haar danser was, dat zij er later van uitteerde. Er ontstond zelfs een liedje daarover, waarin o.a. voorkwam : "En iedere trap, die ze deed, was er een gat in de plancher". 

    11-10-2008 om 11:03 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.geschiedenis ruimtevaart

    geschiedenis de ruimtevaart

     
     

    Satellieten
    De lancering van de eerste satelliet, de Spoetnik, was een mijlpaal in de ruimtevaart. Deze documentaire kijkt naar de ontstaansgeschiedenis van ’s werelds belangrijkste communicatiemiddel en de mannen die aan de wieg stonden van de moderne satelliet, waaronder een Nazi-geleerde en een Britse science fiction-schrijver. Vanaf de eerste modellen tot de moderne spionagesatelliet: dit is de definitieve geschiedenis van de zogenaamde ‘birds’.
     
    Space Shuttle Columbia
    Op 1 februari 2003 verbrandde de Space Shuttle Columbia boven Texas bij terugkeer in de dampkring van de aarde. Alle zeven bemanningsleden kwamen om het leven en de toekomst van de ruimtevaartprogramma werd in twijfel getrokken. Met de ramp kwam een einde aan 22 jaar innovatie en vooruitgang, een periode die begon toen de Columbia in 1981 als eerste shuttle de ruimte invloog.

    6Woshod 1
    In alle geheimzinnigheid lanceerden de Sovjets op 12 oktober 1964 hun Woschod (Opgang). Daarmee behaalden ze een belangrijke primeur in de race naar de maan:  het eerste driepersoons ruimteschip. Wladimir Komarov (piloot), Boris Jegorov (arts) en Konstantin Feoktistov (ingenieur) bleven 24 uur in een baan om de aarde.

    Ruimtewandeling van Leonov
    Op 18 maart 1965 behaalden de Russen een volgende primeur toen Alexei Leonov vanuit de Woschod-2 als eerste mens een ruimtewandeling maakte. Via een luchtsluis verliet hij zijn ruimteschip, dat bestuurd werd door Pavel Bjeljajev. Twaalf minuten zweefde hij als een menselijke satelliet om de aarde. Met uniek filmmateriaal biedt deze documentaire een bijzondere kijk op die spannende dagen in de ruimterace.
     

    Ruimtestation MIR
    Mir was de eerste ruimtestation dat permanent bewoond werd. Het verbleef 15 jaar in een baan om de aarde, waarvan het bijna tien jaar onafgebroken bemand was. Maar de Mir was allesbehalve een groot succes. Een aantal rampen aan boord bracht in 1997 de levens van de astronauten ernstig in gevaar en maakte duidelijk dat het Russische ruimteprogramma failliet was...

    De bestemming Mars
    Van alle planeten lijkt Mars nog het meest op de aarde.
    Het oppervlakte bestaat uit  valleien, woestijnen en poolkappen,
    en de seizoenen lijken ook die van de aarde.
    Als de mensheid zich ooit op een andere planeet vestigt, dan is het Mars. Maar de fysieke training, de risico’s van een lange ruimtereis en de aanpassing aan de omstandigheden op Mars maken het een bijna onmogelijke opgave. Of toch niet?

    Challenger: de grootste ramp uit de ruimtevaart
    Op 28 januari 1986 vond de grootste ramp uit de ruimetvaart plaats boven de kust van Florida. Amper 73 seconden nadat de Challenger was opgestegen brak de Space Shuttle voor het oog van miljoenen kijkers over de hele wereld uit elkaar. Alle zeven bemanningsleden kwamen om. Hoe kon dit gebeuren? Wat waren de gevolgen? De politieke, wetenschappelijke en menselijke drama’s achter de Challenger-ramp onthuld.

    11-10-2008 om 11:02 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de ijstijd
    IJstijd
     
     

    De ijstijd

    Zo’n 600.000 jaar geleden veranderde het klimaat op de aarde. De straling van de zon werd minder, de winter werd kouder en ook ’s zomers ging de temperatuur omlaag. De zomers werden ook korter. In de winter viel er veel sneeuw. In honderden jaren werd Noord-Europa en de Alpentoppen bedekt met sneeuw.
    Omdat de zomers te kort en te koud waren dooide de sneeuw nooit helemaal, alleen de bovenste laag smolt. Als het dan weer kouder werd veranderde de gesmolten sneeuw in ijskorreltjes en de noemden we firn. De overgang van sneeuw naar firn duurde maar een paar dagen. Het gebeurde vooral op beschutte plaatsen, zoals in bergdalen. Op deze firn viel weer nieuwe sneeuw, zodat er een steeds zwaardere firn-laag ontstond. De lucht tussen de ijskorrels werd weggeperst. Zo ontstond er een ijsmassa die we een gletsjer noemen. Het kon wel honderden jaren duren voor dat sneeuw en firn een gletsjer waren. Wanneer de ijsmassa een bepaalde dikte had, begon hij te schuiven, dan zeggen we dat de gletsjer stroomt.

    Lage zeespiegel

    Door de kou kwam de sneeuw steeds verder naar het zuiden. De gletsjers rukten op tot in het laagland.Waar eerst altijd regen viel viel nu sneeuw. Het verschil is dat regen terugstroomt naar zee, en sneeuw en ijs niet. Dus bleef er veel meer water op het land liggen. De zeespiegel lag daardoor 90 meter lager!! De kustgebieden vielen droog, de eilanden werden met het vasteland verbonden. Bijvoorbeeld de Britse eilanden en Noord-Frankrijk waren een geheel. Veel later, toen het klimaat verbeterde smolt de sneeuw weer. In de ijstijd was eenvierde deel van de aarde bedekt met een dikke ijslaag. Behalve Groenland, Spitsbergen en het Zuidpoolgebied lagen ook grote gebieden in Amerika, Argentinië onder het ijs.Ook de Britse eilanden lagen onder een dik ijspak. In de Vogezen waren grote gletsjers. 

    Vier ijstijden

    De ijstijd duurde van 600.000 tot 10.000 jaar voor Christus. Tijdens die 6000 eeuwen was het niet altijd even koud. Soms waren er ook warmere tijden. Eigenlijk was het dus niet een grote ijstijd.

    Er waren vier ijstijden met daartussen drie warmere perioden:
    q      
    1ste ijstijd: 600.000 – 540.000 jaar geleden.
    q      
    2de  ijstijd: 480.000 – 430.000 jaar geleden.
    q      
    3de  ijstijd: 300.000 – 180.000 jaar geleden.
    q      
    4de  ijstijd: 120.000 -   10.000 jaar geleden.

    Toendra

    Het landschap in de ijstijd zag er niet steeds hetzelfde uit. Dat kwam door de verschillen in de temperatuur. Als het heel koud was was het landschap kaal, er waren bijna geen bomen. Er groeiden alleen kleine struiken en planten die heel goed tegen de kou konden. Dit landschap heet toendra. De allerkoudste tijd was de 3de ijstijd, de grens van het landijs liep over midden-Nederland, ongeveer de grens Amsterdam-Nijmegen. Een groot deel van Nederland lag dus onder een dik pak ijs. Aan de zuidgrens van dit landijs werden op de Veluwe door de druk van het schuivende ijs lange heuvelruggen gevormd. Het zuiden van ons land had toen een toendralandschap.

    Dieren in de ijstijd

    Regelmatig worden er overblijfselen van dieren uit de ijstijd gevonden, dit worden fossielen genoemd. Het bekendst zijn de resten van zoogdieren, maar er zijn ook fossielen van schelpen en insekten. De meeste zoogdierresten komen uit de periode van de 3de ijstijd tot nu. Van de tijd daarvoor is er weinig gevonden. In Tegelen (Limburg) is een beroemde vindplaats. Daar zijn resten van dieren gevonden uit de 1ste ijstijd, zoals een aapje, een beer, een nijlpaard en een watermol. In de andere ijstijden leefden in ons land in de toendragebieden beren, wolven, herten, mammoeten, rendieren en reuzebevers. In de warmere tussenperioden leefden hier olifanten, rhinocerossen en sabeltijgers.

    De mensen

    Door vondsten in de bodem weten we dat er vanaf 250.000 jaar voor Christus mensen in ons land woonden. In het begin waren dat er maar heel weinig, ongeveer 1 per 10 tot 100 vierkante kilometer.  Ze leefden van de jacht en van vruchten. Ze woonden in kleine groepen en trokken steeds naar andere plaatsen om eten te zoeken. Van deze mensen zijn geen resten gevonden.

    Neanderthalers

    Vanaf ruim 100.000 jaar geleden leefden hier de Neanderthalers. Ze worden zo genoemd omdat de resten van deze mensen voor het eerst zijn gevonden in een grot in het dal van Neander. Dat is een rivier vlak bij Dusseldorf. Zij waren de eerst mensen die hun doden begroeven. Waarschijnlijk konden ze niet echt praten, maar maakten ze met allerlei geluiden dingen aan elkaar duidelijk. Ze leefden tot ongeveer 30.000 jaar voor Christus, toen stierven ze uit. Het is niet bekend hoe dat kwam.

    09-10-2008 om 17:33 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de geit

    Geschiedenis

     

    De Nederlandse Landgeit is een van oorsprong in Nederland levend dier. Dit geitenras bepaalde eeuwenlang het gezicht van de Nederlandse geitenstapel. In het begin van deze eeuw werd er door middel van kruisingen met ondermeer de Toggenburger en de Saanengeit geprobeerd om de melkproductie van de geit te verhogen. Hierdoor dreigde het oorspronkelijke ras uit te sterven.

    In 1958 waren er nog maar enkele landgeiten over. Deze zijn door Dr. A. van Bemmel overgebracht naar diergaarde Blijdorp. In 1971 werden de nakomelingen van deze vier geiten en drie bokken over genomen door het Rijksinstituut voor Natuurbeheer in Leersum (thans D.L.O). Deze gebruikte de dieren voor begrazingsonderzoek in natuurgebieden.

    De dieren die het instituut overnam waren er slecht aan toe. Door de kleine populatie was er door inteelt weinig over van de uiterlijke kenmerken van de oorspronkelijke landgeit. Door het in kruisen van “rasloze geiten” is er geprobeerd om het oorspronkelijke type weer terug te krijgen en de kleine populatie weer gezond te krijgen. Deze gegevens zijn verwerkt in de rasomschrijving van de Landelijke Fokkersclub voor de Nederlandse Landgeiten (LFNL). De LFNL is opgericht in 1982. Al deze mensen, die in deze club zijn verenigd houden zich bezig met het terugfokken van het Landgeitenras. Zij houden ondermeer een stamboek bij waarin alle goedgekeurde, en dus rastypische dieren geregistreerd staan. Ook geven ze adviezen op foktechnisch gebied. Ieder jaar organiseren provinciale fokkersclubs of particuliere fokkers openbare keuringen waar ieder Landgeitenlid zijn/haar dieren ter keuring kan aanbieden. De dieren worden gekeurd op de aanwezigheid van de raskenmerken. Daarbij moet aangemerkt worden dat de bokken om de twee jaar gekeurd moeten worden omdat ze een dusdanige invloed op de huidige populatie hebben. De kwaliteit van de bokken moet sterk onder controle worden gehouden. Dieren die niet (meer) aan de raseisen voldoen worden buiten de fokpopulatie gehouden.

    Tegenwoordig worden de Landgeiten vooral gebruikt voor het beheer van natuurterreinen, waar ze de ongewenste begroeiing in toom moeten houden. Ook worden de geiten vaak gezien op kinderboerderijen en er komen steeds meer  hobbyfokkers, die helpen bij het terugfokken van de oorspronkelijke Landgeit.

    09-10-2008 om 16:43 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoe zou jij er uitzien vroeger?????????
    Hoe zou jij er vroeger hebben uitgezien?
     Hoe zou jij er vroeger hebben uitgezien? 

    Vraag jij je wel eens af hoe je er in het verleden zou hebben uitgezien? Je kan dan natuurlijk bij je grootmoeder langsgaan en haar krultang-gewijs je haar laten bewerken, maar er bestaat een veel veiliger methode. Op Yearbook Yourself zie je de resultaten al in een paar seconden, en doorgaans zonder brandwonden!

    09-10-2008 om 16:41 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de titanic
    Titanic
     

    De bouw

    In het begin van de 20e eeuw wilden veel mensen van Europa naar Amerika om er een beter leven op te bouwen. Omdat in die tijd alleen met een schip overzeese gebieden bereikt konden worden en om aan de grote vraag te kunnen voldoen moest men steeds grotere schepen gaan bouwen. De White Star Line, een Britse scheepsmaatschappij  begon op 31 maart 1909 met de bouw van de Titanic. Twee jaar later, op 31 mei 1911, werd de Titanic in Belfast te water gelaten. De Titanic was het pronkstuk van de maatschappij. Op 2 April 1912 was de Titanic gereed voor een proefvaart en kreeg het een certificaat van deugdelijkheid dat een jaar geldig was. Nog dezelfde dag stoomde het schip richting Southampton om aan haar eerste reis te beginnen.

    Het schip

    De Titanic was een passagiersschip van  278m lang, 28m breed en bood plaats aan 3547 mensen. Per reis verbruikte het stoomschip 5344 ton steenkool. De Titanic haalde een topsnelheid van 44km/u.

    Op reis

    Je kon op drie verschillende manieren met de Titanic reizen.
    - Het reizen in een eerste klas suite was alleen weggelegd voor de allerrijksten. Een bemanningslid zou jaren moeten sparen om één enkele reis te kunnen betalen. De eerste klas accomodaties waren zeer luxueus met twee statietrappen, een squashbaan en een nieuwtje op het gebied van oceaanreizen: een heus zwembad.
    - De tweede klasse, die ook luxe genoemd mocht worden werd bevolkt door de middenklasse: kooplieden, onderwijzers e.d.
    - In de derde klasse vond men de immigranten uit Europa die in de "Nieuwe Wereld" een beter bestaan hoopten op te bouwen.

    Een ijsberg

    Op 10 april 1912, twaalf uur 's middags verlaat de Titanic haar ligplaats om aan haar eerste oceaanreis te beginnen.
    De eerste ijsmelding op zondag 14 april 1912 kwam binnen om negen uur 's ochtends. Die dag ontving de Titanic nog drie ijsmeldingen van schepen in de buurt. Het was duidelijk dat er een groot ijsveld precies op de koers van de Titanic lag. Kapitein Smith kwam om ongeveer negen uur naar de brug om de weerssituatie te bespreken. Nog nooit was de zee zo rustig. Het was windstil, de zee was spiegelglad en het was een heldere, maanloze nacht. IJsbergen zouden moeilijk te zien zijn zonder een branding in de donkere nacht. Om 22.00 uur nam eerste stuurman Murdoch de wacht over van tweede stuurman Lightoller die hem inlichtte over de sinds de middag sterk gedaalde temperatuur. In het kraaiennest keken de uitkijken Fleet en Lee al uit naar het einde van hun wacht. Het was 23.40 uur. Ze moesten nog maar 20 minuten en dan zouden ze de bijtende vrieskou kunnen verlaten. Plots zag Fred Fleet iets wat snel groter werd. Een zacht schrapend en rommelend geluid maakte duidelijk dat de Titanic een ijsberg  geraakt had. Onmiddellijk stroomde water de onderste delen van het schip binnen. Zes ruimen hadden schade opgelopen. Het lot van de tot dan toe grootste oceaanstomer was bezegeld: de Titanic zou zinken.

     
     

    08-10-2008 om 17:43 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spreuk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    08-10-2008 om 17:42 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gedschiedenis griep




    Geschiedenis Griep

    Al in het jaar 412 (voor Christus) beschreef Hippocrates in het oude Griekenland een ziekte die heel erg veel op griep leek. Eén van de vroegste pandemieën is bekend uit 1580. De meest bekende pandemie is de Spaanse Griep epidemie geweest (1918-1919). Eén van eerste personen waarvan bekend werd dat hij deze griep had, was de Spaanse vorst. Daaraan heeft deze pandemie z%u2019n naam te danken. De ziekte brak uit ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. In die tijd reisden grote groepen soldaten over de continenten, waardoor de ziekte zich waarschijnlijk snel over de hele wereld heeft kunnen verspreiden. Door deze pandemie zijn destijds ruim 20 miljoen mensen gestorven. Men zou verwachten dat het vooral ouderen of zwakkeren slachtoffer werden, maar bijna het omgekeerde was het geval. Veel kinderen en jonge sterke volwassenen werden getroffen. In Nederland zijn in deze periode ongeveer 30.000 mensen bezweken aan de griep.

    In de vorige eeuw zijn nog twee pandemieën geweest: in 1957-1958 (de Aziatische griep) en in 1968-1969 (de Hong Kong griep).

    07-10-2008 om 19:06 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.en oud musical daens
    Daens” musical met een lach en een traan!
        Foto's
    [6/10/2008 Categorie: Musicals] In het voormalige postsorteercentrum Antwerpen X in Berchem, ging afgelopen zaterdag 4 oktober, de musical “Daens” in première! En het dient gezegd, de spitsen (acteurs) hebben zeker gescoord, want het werd een waar feest. Na jaren van hard zwoegen keek iedere acteur, of man/vrouw achter de schermen, reikhalzend uit naar die première. Een ellenlange lijst bekende Vlamingen maakten hun opwachting en samen met de talrijke genodigden zorgden zijn ervoor dat de zaal tot in de nok gevuld was. Enkele van de bijzondere genodigden op de rode loper waren: Prins Laurent en Prinses Claire en de Vlaamse Minister President Kris Peeters.

    Absolute topcast!
    “Daens” de nieuwe musical van Studio 100, gebaseerd op de gelijknamige film van baron Stijn Coninx, heeft een gigantische topcast kunnen strikken voor deze productie. “Daens” is het verhaal over de priester uit Aalst die zich verzette tegen de wantoestanden in de 19e eeuw. De film en de musical zijn gebaseerd op het boek van schrijver Louis Paul Boon. Lucas Van Den Eynde, had de moeilijke taak om Jan Decleir – “Daens” in de film – te doen vergeten! En na de voorstelling was iedereen het unaniem er over eens, dat Lucas in zijn taak geslaagd was met grote onderscheiding.

    Andere personages werden puik vertolkt door onder andere Free Souffriau en Jelle Cleymans, die de rollen van Nette en Jan op zich namen. Ook zij bewezen eerder al, dat zingen en acteren hun niet vreemd is. Maar ook Jo De Meyere (bisschop Stillemans) en Anne Mie Gils (Nora Scholliers) wisten het publiek te raken. Samen met het gigantische ensemble van 12 topmuzikanten, maakten zij van “Daens” een prachtig kijkstuk.

    Een lach en een traan!
    Op muziek van Dirk Brossé, bracht: “Daens” het ontroerende en hartverscheurende verhaal van de ontluikende romance tussen textielarbeidster Nette en Jan de krantenman. Een romance die aankijkt tegen de sociale onrechtvaardigheid en de harde wekelijkheid van toen.

    “Daens” is een hartverwarmende en ontroerende musical, met hier en daar heelwat grappige momenten. De musical werd enorm enthousiast onthaald bij het publiek, die de acteurs spontaan bedachten met tal van applausmomenten en luid buldergelach! Maar op het einde vloeiden hier en daar toch enkele traantjes en/of hoorden we zacht gesnik in de zaal.

    Na afloop van de voorstelling, gaven al de genodigden de cast dan ook terecht een staande ovatie! “Daens” is een musical van pure topklasse, daar was iédereen het unaniem over eens.

    Informatie & Tickets.
    “Daens” de musical speelt zich af in het voormalige Postsorteercentrum Antwerpen X, ( recht tegenover het station van Berchem) gelegen Borsbeeksebrug, 7 te 2600 Berchem. Voor de gelegenheid werd het sorteercentrum omgetoverd tot een volwaardig theater en is perfect toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn eveneens voldoende parkeerplaatsen beschikbaar in de onmiddellijke nabijheid.

    Tickets kosten tijdens de weekdagen van 17,50 euro voor categorie 5 tot en met 52,50 euro voor plaatsen categorie 1. Wie luxeplaatsen wil reserveren betaald 70 euro. Wie de voorstellingen tijdens het weekend wil bijwonen, betaald een toeslag van vijf euro. De reserveringskosten bedragen 3 euro per ticket.

    Meer informatie vind je op www.daens.be. Tickets zijn ook te koop bij Info Cultuur, Grote Markt 13 te 2000 – Antwerpen. Het kantoor is te bereiken van dinsdag tot vrijdag, van 10 tot 17u45. Op zaterdag van 12 tot 17 uur. Tickets kunnen ook besteld worden op het nummer 070/344.555. De voorstellingen lopen vanaf 04 oktober op maandag, dinsdag en woensdag om 20 uur. Op zaterdag om 15 en om 20 uur en op zondag om 14u30 en om 19 uur.

    Tekst: Eric Vanhooren
    Koop hier de nieuwste van Anne Mie Gils

    07-10-2008 om 19:04 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wat gebeurde erop 21 augustus

    1849
    Voor het eerst in de geschiedenis werd een luchtaanval uitgevoerd. Venetië werd onder vuur genomen door hetelucht ballons van waaruit bommen op de stad werden geworpen.

    1901
    In Detroit werd de Cadillac Motor Company opgericht. Het werd genoemd naar de Franse ontdekkingsreiziger die de stad stichtte.

    1904
    Geboortedag van de Amerikaanse jazzpianist-componist-arrangeur en bandleider Count Basie (William of Bill Basie, 1904-84), in Red Bank, New Jersey. Songs: "One o'clock jump, "Pennies from heaven", "Stop beatin around the mulberry bush", "Mama don't want no peas 'n rice 'n coconut oil", "Cherokee", "Oh lady be good".

    1911
    De 'Mona Lisa' van Leonardo Da Vinci werd gestolen uit het Louvre in Parijs door de Italiaanse huisschilder en ober Vincenzo Perruggia, die boos was omdat de Fransen hem een 'macaroni-eter' hadden genoemd. Hij zou het schilderij twee jaar later teruggeven.

    1938
    Geboortedag van de Amerikaanse zanger-gitarist 'Kenny Rogers (Kenneth Donald Rogers), in Houston, Texas. Groepen: 'The New Christy Minstrels' (song: "Green green") en 'Kenny Rogers and The First Edition' (songs: "Ruby don't take your love to town", "Reuben James"). Solo: "Coward of the county", "Love lifted me", "Lady", "You decorated my life", "Islands in the stream" (met Dolly Parton), "We've got tonight" (met Sheena Easton)

    06-10-2008 om 19:40 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.






    Het rechtzetten van tanden en kiezen gebeurde vroeger door de eigen tandarts. In 1844 ging Magill cement gebruiken. Nu konden de beugels met metalen ringetjes om de tanden vastgemaakt worden met cement.  Rond het begin van de jaren 50 hield een groep tandartsen zich alleen nog maar bezig met beugels omdat ze daar veel over wisten. Hierna gingen ze het specialisme in tandheelkunde “de orthodontie’’ noemen.

    In 1866 was Norman Kingsley (een Amerikaan) de uitvinder van de buitenboordbeugel (headgear). Hij was ook de uitvinder van de blokbeugel.

    In 1887 heeft Edward H. Angle een boek over orthodontie geschreven en veel beugels ontworpen. Hij startte in 1900 de eerste opleiding tot specialist in orthodontie. Daarom wordt hij ook wel de grondlegger van de orthodontie genoemd. (dat betekent dat hij is begonnen met de orthodontie).

    In 1953 is in Nederland pas de orthodontie als specialisme erkend door Professor Bijlstra. 

     

    J.A.W. Van Loon ontwierp deze beugel vroeger:          

    Dit ontwerp ziet er heel ingewikkeld uit.

    De methode van Van Loon werd vanaf 1933 niet meer gebruikt.

    01-10-2008 om 12:53 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.





    Molenaar

    Molenaar (In verschillende dialecten en ook wel in het Nederlands mulder) is al een eeuwenoud zelfstandig beroep. Meestal werd het maalbedrijf op een wind- of watermolen van vader op zoon overgedragen.

    Een korenmolen was vroeger een bijna onmisbaar onderdeel van de voedselvoorziening van een dorp waardoor de korenmolenaar in de dorpsgemeenschap een belangrijke positie innam.
    In veel gevallen was de molenaar pachter van een korenmolen en was de lokale adel, een gasthuis of het stadsbestuur eigenaar van de molen. Toch waren oudtijds veel molenaars eigenaar van de molen die ze bemaalden. Meestal konden deze molenaars van hun loon niet rondkomen en verhuurden zij zich in de zomer  a

    01-10-2008 om 12:52 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de geschiedenis van de klomp



    Waar de klomp vandaan komt weet men niet precies, maar er is wel met zekerheid te zeggen dat hij uit Midden- en West Europa komt. Nadat de Romeinen als eersten in Nederland schoeisel in de vorm van sandalen begonnen te dragen namen de oorspronkelijke bewoners dit in de loop der eeuwen over. Het aandeel hout werd verder uitgebreid dan de zool, en zo ontstond de klomp. Door de steeds betere behandelingstechnieken kon men voor het begin van de middeleeuwen de eerste klomp maken zoals hij er nu uitziet. De klomp werd sindsdien geprezen om zijn robuustheid en omdat hij tegen water kon. Toen in een later stadium de leren schoen opkwam werd de klomp langzaamaan teruggedrongen naar het platteland en beroepen waarbij men grof werk moest verrichten. Dit kwam omdat schoenen toentertijd veel duurder waren dan klompen en schoenen veel sneller stukgingen. Omdat ze buiten de stad door de water en modderige omgeving op het platteland nog altijd de beste optie bleken bleven ze dus daar in grote getale gebruikt worden tot op vandaag de dag, alhoewel de laars van rubber wel een beetje de markt overgenomen heeft. De klomp is door dit verleden in combinatie met de molen op de dijk met de bloembollen eromheen een van de Nederlandse beeldbepalend in de traditionele touristenspullen.

    24-09-2008 om 17:24 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spreuk





    .

    24-09-2008 om 13:33 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.smartlap

    Smartlap

    Smartlap is een neerbuigende benaming voor het levenslied en dan vooral voor die vormen van het levenslied waarin een larmoyante geschiedenis wordt verteld.
    Het woord kwam in zwang aan het begin van de jaren 1960 toen velen naar aanleiding van de successen van de Zangeres Zonder Naam een weerzin opbouwden tegen het genre. Deze niet-liefhebbers spraken badinerend van een smartlap, naar analogie van het Duitse woord voor een sentimenteel lied: Schmachtlappen (Of: Schmachtfetzen.) Dit woord betekent letterlijk 'smachtlap' en is tevens een informele aanduiding voor de in de katholieke liturgie gebruikte vastendoek: een doek waarmee tijdens de vastentijd het altaar werd afgedekt en waarop het lijden van Christus aanschouwelijk werd gemaakt.

    23-09-2008 om 16:30 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Foto

    klik op hier boven
    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Over mijzelf
    Ik ben emmeline, en gebruik soms ook wel de schuilnaam lutte.
    Ik ben een vrouw en woon in roeselare (belgie) en mijn beroep is verzorging.
    Ik ben geboren op 23/03/1995 en ben nu dus 29 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: dansen,choppen en bloggen.
    ik heb 4blog op seniorennet dezottedierensite deolympischespelen emysprentjesblog en deze.
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 27/04-03/05 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!