Ik ben François, en gebruik soms ook wel de schuilnaam De wandelende Pajot.
Ik ben een man en woon in Aalst (België) en mijn beroep is Gepensioneerde.
Ik ben geboren op 30/10/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen.
De wandelende Pajot
Belevenissen van een actieve wandelaar
15-02-2013
2013-02-15 Lokeren
13e Krokustocht
Club: WSV DE REYNAERT STAPPERS BELSELE-SINAAI (150)
Plaats: Lokeren
Afstand: 14 Km (15)
Tijd: 2H45
Deelnemers: 789
Pajotten: 3
Weer: Droog, af en toe wat zon (5°C)
Parcours: 4
Zaal: 4
Afpijling: 4
Cola: 130
Z.Bier: 200
Eén van mijn klassieke wandelingen. Samen met Etienne gewandeld. Eerst langs het Molsbroek en dan een lus langs het park, stad en oevers van de Durme. Het was prachtig wandelweer en de eerste tekenen van de lente waren er al. Geen krokussen maar wel madelieven en verliefde (eenden)koppels.
Samen met Roger gewandeld. Het vertrek was in de voor de wandelaars gekende zaal "De Zande". De rustposten waren in een zaaltje er niet ver vandaan. We deden de 20 Km en dat waren in feite drie lussen rond De Zande. De eerste lus (hebben wij het laatst gedaan) ging door de Vagevuurbossen. Bij het begin mochten wij een jenevertje degusteren. Een ander lus ging langs het natuurgebied de Gulke Putten en de Zendmasten van het militair domein. Een derde lus ging richting Beernem tot bijna aan de autostrade. Het was een evenwichtig parcours met - zoals we hier gewend zijn - heel wat bos. De bepijling was aan de vertrekzaal wel wat verwarrend.
Hoegaardentocht Club: DE WEGWIJZER (VB 103) Plaats: Hoegaarden Afstand: 20 Km Tijd: 4H10 Deelnemers: 887 Pajotten: 8 Weer: Zonnig, koud en wat wind (1°C)
Parcours: 4 Zaal: 4 Bepijling: 4 Cola: 130 Z. Bier: 260
Vandaag samen met Piet en Roger naar Hoegaarden gereden. De vertrekzaal bevond zich in het Koutershof naast het museum 't Wit Gebrouw. Als wij toekwamen (half tien) was er nog maar weinig volk in de fraaie zaal. Het eerste gedeelte liet ons al direct kennismaken met de holle wegen en zichten over de nu kale akkers. De kerk van Hoegaarden stond centraal en was van op de hoogtes goed zichtbaar. Het eerste gedeelte ging via Sint-Catharina-Houthem naar de sporthal in Hoegaarden. Het tweede gedeelte ging richting Rommersom, dicht bij de E40 en langs de gerenoveerde Celis(water)molen. Het laatste gedeelte was een lus van 8 Km en ging naar het natuurgebied Rosdel. Hier ook weer veel holle wegen en uitzichten op Wallonië. Bij de terugkomst werden we in de Tuinen van Hoegaarden vergast op een lekker elexirtje. Na de wandeling hebben we nog wat nagenoten en nog wat Pajotten ontmoet. Daarna het museum bezocht.
Het was een mooie wandeling door een nog zeer rustige streek.
13e Geutelingentochten Club: DWARS DOOR BRAKEL (107 )Plaats: Elst Afstand: 18 Km (19,2) Tijd: 3H20 Deelnemers: 2309 Pajotten: 3 Weer: Eerst droog en zonnig, daarna bewolkt (3°C)
Parcours: 5 Zaal: 4 Bepijling: 5 Cola: 150 Z. Bier: 300
Klassieke wandeling: 3 lussen van ongeveer zes kilometer met de zaal in Elst als centrum en vertrekpunt. Ik heb eerst de lus richting Michelbeke gewandeld. Deze lus was ook geschikt voor kinderwagens. Het was dus voornamelijk langs de straten. De zon scheen en het was genieten van de Vlaamse Ardennen. De tweede lus ging richting Zegelsem. Hier was er wel wat slijk en enkele serieuze hellingen. De laatste lus ging richting Brakel tot aan de uitkijktoren. Hier ook een heel stuk door het veld (= slijk) wandelen.
Een orkestje zorgde in de zaal voor de nodige ambiance. Drank en geutelingen waren er genoeg.
Nu eens vertrokken vanuit Nijverseel. Langs boomgaarden met een bocht naar Baardegem waar de rustpost was. Vanaf hier was de Leirekensroute de leidraad. Eerst een lus richting Moorsel en dan terug naar Nijverseel. Veel langs straten maar toch nog een gedeelte langs veldwegen. Het voordeel was dat er weinig slijk was. De Leirekensroute was op veel plaatsen glad.
Samen met Roger en Piet naar het verre West-Vlaanderen gereden. Het was redelijk goed wandelweer en ideaal voor een rustige wandeling. Niet te zwaar en niet te lang. De wandeling ging voornamelijk langs de velden en door het Vijverbos. De rustpost in Westrozebeke was in het fraaie oud-gemeentehuis. We waren wat geneert om daar met onze slijkschoenen binnen te stappen. Terwijl we in de rustpost zaten heeft het even flink geregend maar we hebben er geen last van ondervonden. Het was een rustige deugdoende wandeling.
24e Marche Saint Georges Club: LES MARCHEURS POLICE DE MONS (HT 061) Plaats: Mons Afstand: 50Km (48) Tijd: 8H55 Deelnemers: 860 Pajotten: 1 Weer: S'morgens wat regen, daarna zonnig en enkele "maartse buien" (4°C). Parcours: 4 Bepijling: 3 Zaal: 4 Cola: 120 Z. Bier: 200
De wandeling bestond uit drie delen: Vanuit de vertrekzaal was het toch wel bijna 8Km om uit de straten te geraken. Daarna was het door de velden wandelen en voor de 50 Km wandelaars was er dan een lus door het bos ( Forêt Domaniale de Golfontaine). De bepijling was onregelmatig. Soms veel pijlen en dan lange stukken goed uitkijken. Er zijn veel wandelaars verkeerd gelopen. Er waren wel veel rustposten (vooral in het begin en op het einde). Alhoewel we in Mons zelf vertrokken zijn, zijn we niet door de stad gewandeld. Het was de eerste keer dat ik in deze streek wandelde en denk in de zomer nog wel eens terug te komen.
GR wandeling Lierde - Idegem (Streek GR Vl. Ardennen)
Club: De GR vrienden Aalst
Plaats: Lierde
Afstand: 20 Km
Deelnemers: 30
Pajotten: 4
Weer: Eerst wat betrokken, daarna zonnig en uiteindelijk terug betrokken. (2°- 7°)
We mochten nu eens wat later vertrekken want Lierde is nu ook weer niet zo ver. Er waren wel wat wandelaars die op het laatste moment nog mee wilden en er waren ook enkele die op het laatste moment niet mee konden. Wat het aantal betreft was het dus bijna in evenwicht. De wegen waren nog niet helemaal sneeuwvrij en we moesten al direct door een glibberig wegje. De kerk van Sint-Maria-Lierde lag voor ons maar we moesten wel wat schuiven eer we er geraakten. Dan ging het door de velden, Parkbos -Uilenbroek en vele kapelletjes naar Sint-Lievens-Esse. In de Brouwerij Van Den Bossche hebben we onze boterhammen opgegeten en van de speciale bieren kunnen proeven (sommige toch). In de namiddag gaan we langs de watertoren richting Sint-Antelinks. Langs (maar niet in) het Duivenbos en dan langs een lange weg met mooie vergezichten naar de steenweg N8. Langs Vloerzegem(met pittoresk kerkje) wandelden we naar het station van Idegem. We hadden nog een halfuurtje voor de trein vertrok dus er kan in het café aan het station nog wat nagepraat worden.
Om twintig voor vijf hadden we onze trein en iedereen was nu eens vroeg thuis.
Weer: Bij vertrek droog, daarna in de voormiddag regen en in de namiddag droog en Zonnig. (0°C)
Parcours: 4
Bepijling: 4
Zaal: 4
Cola: 120
Z. Bier: 220
Dat het een zware wandeling ging worden stond wel al vast! De Padstappers stuurden ons al direct de stad in. Ik ben om kwart naar zeven in Brussel toegekomen maar ik was dan wel al bij de laatsten en het was in het donker dus wel opletten. Het Jongste manneken Pis was ik al voorbij zonder het gezien te hebben. Van het Centrum ging het richting Zuid. Vandaar even langs het Centrum - kanaal en dan naar Anderlecht. Daarna kwamen we in het al wat meer vertrouwde Pajottenland.Het was dan wel beginnen regenen en de paadjes lagen er nog wat glibberiger bij. De eerste rustpost was in de Watermolen in Pede.Langs Dilbeek en Lennik ging het dan naar O.L.V. Lombeek waar nog een rustpost was. Vandaar ging het via Meerbeke en het Neigembos naar Denderwindeke. Het was opgehouden met regenen maar de veldwegen waren nu herschapen in beken.Gelukkig waren er nog wat "eilandjes" waar we konden overwippen. Via Nieuwenhoven kwamen we dan in Geraardsbergen toe. We moesten wel nog eerst wat Geraardsbergse deelgemeenten door vooraleer we bij het Oudste Manneken Pis waren.
Het was een mooie, maar zware wandeling. Het was niet allemaal perfect maar best te genieten.
Weer: Eerst droog, dan wat sneeuw en op het einde terug droog. (0°)
Mooie natuurwandeling in lijn. Vertrek vanuit Leuven en vandaar naar: Heverlee, Oud Heverlee, Eigenhoven, Korbeek-Dijle, Sint-Joris-Weert, Sint-Agatha-Rode, Wavre, Limal en Ottignies.S' morgens was het droog, maar tegen de middag is het een paar uurtjes gaan sneeuwen. De wandeling ging voor 80% door de natuur , het was dus grotendeels door de sneeuw stappen. Op de meeste plaatsen ging dat vrij goed maar er waren wel enkele gevaarlijke stukjes bij. De organisator( Luc) had een mooi parcours uitgezocht en het was toch wel genieten.
Door het zeer slechte weer maar besloten om één wandeling te doen. Gijzegem is niet zo ver en om 9 uur was ik er al. Er waren blijkbaar maar weinig wandelaars die het waagden om door de sneeuw te rijden. In de startzaal zat maar weinig volk. Omdat ik maar één wandeling doe heb ik gekozen voor de 21 Km. Van Gijzegem ging het via het voetbalveld naar Hofstade. In Hofstade was er dan een lange lus van 9 Km tot bijna in Lede dorp. De lus was best mooi maar bij dit weer wel erg zwaar en vooral koud op de kouters. Ik was blij als ik terug in Hofstade was. Heb op de 21 Km lus ook niemand tegengekomen. Na wat opgewarmd te zijn in Hofstade was het nog 6 Km tot Gijzegem. Een stukje langs de Dender en nog wat door de natuur.
Van Kluisbergen naar huis moest ik Flobecq passeren (of toch bijna) en ik wilde daar wel eens zien hoe zij Sint-Antonis vierden. Het was wel al vier uur als ik arriveerde maar volgens de Marching mochten we tot 19 uur starten. Van de startzaal ging het naar een zaaltje(tent) met standjes om voornamelijk varkensvlees te proeven. Vandaar ging het dan de natuur in. Het was best een mooie wandeling maar waarom men dat nog zo laat wilde doen begrijp ik niet zo. De verdere rustplaatsen waren bijna verlaten ( bij de laatste vond ik niemand meer). Eigenlijk bijna geen wandelaars tegengekomen. Het was dus eigenlijk meer een soort Vlaams(Waalse) kermis waar men goed kon eten en drinken maar ik denk dat er niet veel gewandeld is. Spijtig want de streek is er wel mooi.
De wandelingen bij Omloop Kluisbergen zijn mijn favorieten. Alles was weer prima geregeld en het weer zat ook wel mee. Een beetje meer zon had wel gemogen. Het parcours is gemakkelijk samen te vatten: 4 keer de Kluisberg over maar dan wel telkens langs een andere weg. Het ging van Ruien naar Amougies waar de rustpost was. Vandaar terug naar Ruien en daarna hetzelfde nog eens maar langs een ander parcours. Het was best zwaar en in de vlaktes voor de Kluisberg kon de wind venijnig waaien. In het Kluisbos zelf was het dan genieten van de rust en de zwart-wit beelden.
Zal mijn mening moeten herzien. Blijkbaar bestaat onze club niet voor Omloop Kluisbergen.
Zeer mooie wandeling langs rustige straten en door veldwegen. 100% Verhard! Van Erwetegem ging het richting Lierde en zo met een bocht naar Sint-Maria-Oudenhove voor de rust. Hier werd dan een mooie, klassieke lus gemaakt langs de Zwalmbeek, het Mijnwerkerspad tot in Michelbeke en vandaar de Berendries op en terug naar de rustpost. Daarna ging het langs rustige wegen terug naar Erwetegem. De wegen waren zeer goed begaanbaar en het was zalig wandelen in een zee van rust.
Mooie natuurwandeling door de velden van Steenokkerzeel en Erps-Kwerps met de show van tientallen vliegtuigen als extra. De 23 Km ging langs het mooie dorpje Erps en dan naar Nederokkerzeel. In Nederokkerzeel werd een grote lus gemaakt rondom en deels door het Silsom natuurgebied. Het laatste stuk ging dan door de velden terug naar de vertrekzaal. Het was dan al bijna onder en dat gaf mooie zichten van de ondergaande zon en opstijgende vliegtuigen. Wegens de wind waren het deze keer inderdaad opstijgende vliegtuigen en die verdwenen wel heel snel.
Wintertocht Club: W.S.V. DE KAMPSE WANDELAARS LEOPOLDSBURG (VL019) Plaats: Heppen Afstand: 12,1 Km Tijd: 2H05 Deelnemers: 2028 Pajotten: 3 Weer: Koud, droog en op het einde zonnig. Parcours: 4 Bepijling: 3 Zaal: 5 Cola: 120 Z.Bier: 200
Sneeuw lag er hier nog maar weinig. Het was eerst wat nevelig maar daarna was het heerlijk wandelen in het zonnetje. De aanduiding van de parcours vond ik soms nogal onduidelijk. Het parcours zelf was wel afwisselend maar toch wel veel door woonwijken wandelen. De stukken natuur waren mooi en eens wat anders dan wat we hier in de streek voorgeschoteld krijgen. De wandeling ging ook langs de bijna verlaten kazernes van Leopoldsburg.
Wandeling juist aan de andere kant van de taalgrens. Na weken van grijs weer nu eens wat zon. Het was wel koud en het had tijdens de nacht op sommige plaatsen gesneeuwd. Het stuk tussen de vertrekzaal in Bassilly en de rustpost in Hellebecq was afwisselend door de natuur en langs rustige straten. Van Hellebecq naar Meslin-l'Evêque waar de tweede rustpost was ging door het industrie terrein van Gellingen en was niet zo interessant. Ook de terugweg ging er langs. In Meslin-l'Evêque was er dan nog een lus van 7 Km langs een golvend parcours tot bijna in Ath. De rustpost in Meslin-l'Evêque was in het oude gemeentehuis. Het was nog koning Albert1 en koningin Astrid die toen "heersten".
Weer: Miezerig, regen en kouder dan de laatste dagen.
Parcours:4
Bepijling: 5
Zaal: 4
Cola: 120
Z.Bier: 200
De wandeling start in een klein, ongebruikt schooltje in Kwatrecht. Vanuit de vertrekzaal gaat het richting Melle en via Gontrode naar Gijzenzele. Vooral het eerste gedeelte is het erg lawaaierig. Kan ook moeilijk anders met de N9,de E40 en al de spoorlijnen zo dicht op elkaar. Vanuit de rustpost maken we dan een lus tot Landskouter. Langs de vele veldwegen krijgen we hier onze portie slijk te verwerken. Het laatste stuk ging van Gijzenzele , langs de oprit van de E40 in Wetteren terug naar Kwatrecht. Op het einde kregen we nog de keuze "natuur" of "verhard". Meestal kies ik natuur maar nu voor de zekerheid toch maar voor verhard gekozen.
Door het regenweer maar weinig foto's kunnen maken.
GR Groene Gordel Club: GR VRIENDEN AALST Plaats: Ternat Afstand: 19 Km Tijd: 4H30 Deelnemers: 31 Pajotten: 3 Weer: Nevelig maar droog en warm.
De Nieuwjaarswandeling van Ternat naar Erembodegem. Samenkomst aan de sporthal van Erembodegem en vandaar met de bus naar Ternat. Eerst gaat het door het dorp van Ternat waar de "Thuis" fans bekende huizen herkenden. We volgden dan de regionale GR en komen zo in Asbeek waar we onze boterhammen hebben opgegeten in café "'t Boerken". Rond Asbeek ging het wat omhoog en omlaag en we kregen mooie zichten op het Pajottenland. Daarna ging het naar Asse -Ter-Heide en het Kravaalbos. De paden waren redelijk goed begaanbaar en we konden volop van de boslucht genieten. Daarna kwamen we dan bij de verrassing! Armand en z'n vrouw Lea vergasten ons op een lekker glaasje zelfgemaakte wijn en kroketjes. Hierna hebben we maar de veiligste weg naar Erembodegem genomen. We zijn wel nog voorbij het woonhuis van Louis Paul Boon gewandeld maar daar bleef niet veel authentiek meer van over.
Het was weer een mooie, geslaagde GR-wandeling waarvoor dank aan Roger, Hubert, Armand en z'n vrouw Lea.
7e Nieuwjaarstocht Club: DE HEIDETOCHTEN KESTER-GOOIK (358) Plaats: Roosdaal Afstand: 13,00Km Tijd: 2H20 Deelnemers: 1945 Pajotten: 52 Weer: Nog eens nevelig maar droog en warm.
Parcours
5
Bepijling
4
Zaal
4
Cola
130
Z. Bier
200
Vandaag maar een korte wandeling kunnen doen. Om half drie vertrokken en tegen de donker terug. De wandeling ging langs- en over Ledeberg. Voor de Pajotten was dit wel bekend terrein. Het parcours van de 13 Km lag er goed begaanbaar bij. Af en toe wat slijk maar doenbaar. Wandelaars van de 17 Km natuur zouden volgens sommige wandelaars wel heel wat meer water en slijk tegengekomen zijn! De rustpost was in Okegem en daar moesten we een kleine maar mooie lus maken. Daarna ging het (bijna) recht naar Pamel-Roosdaal.