Ik ben François, en gebruik soms ook wel de schuilnaam De wandelende Pajot.
Ik ben een man en woon in Aalst (België) en mijn beroep is Gepensioneerde.
Ik ben geboren op 30/10/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen.
De wandelende Pajot
Belevenissen van een actieve wandelaar
01-06-2021
Bekijken fotoserie
Om de fotoserie te bekijken klik op het fotootje in het verslag!
Het was een herfstwandeling met vrij koud, miezerig weer met af en toe een bui.
We moesten ditmaal niet over de autoweg en konden langs veldwegels naar Imde stappen. Vandaar ging het naar Rossem voor de centrale rustpost. Het was er vrij druk en de co2 meter stond in de alarmfase. De lus die hier moest gestapt worden ging door de kouters tussen Rossem en Merchtem. Grotendeels verhard maar af en toe wat door het slijk ploeteren.
De terugweg ging langs het pittoreske Meuzegem, hier ook afwisselend verhard en onverhard.
Het was een afwisselende natuurwandeling door enkele deelgemeenten van Wolvertem.
Tot de middag heeft het geregend. Ik ben na de middag gaan wandelen. Het vertrek was klassiek langs de vijver en daarna was er de beklimming naar het bos. Het Zoniënwoud lag er op zijn kleurrijkst bij. Alle tinten bruin waren er te zien. Het was wel aangenaam wandelendoor de lange dreven en ook langs de smalle paadjes die door het bos slingerden. De rustpost was in Jezus-Eik. Nu mochten we binnen in De Bosuil en de zaal (zalen) was goed gevuld.
De lus die daar moest gewandeld worden was geheel door het woud. Hier stonden ook veel paddenstoelen maar in tegenstelling met gisteren waren er veel stuk gemaakt.
De terug ging niet door het bos maar langs een lange kasseiweg. We hadden wel mooie zichten op het lager gelegen Hoeilaart.
Club: Wandelclub "Vier op een rij" Groot-Zedelgem VZW
Plaats: Zedelgem
Afstand: 18,3 km
Deelnemers: 1343
Pajotten: 1
Weer: Zwaar bewolkt 11°C
Ben nog eens in West-Vlaanderen gaan wandelen- keuze was er niet veel. Had op de website van de club gezien dat het een wandeling van natuurgebied naar natuurgebied zou zijn en dat was het ook.
Heb mogen genieten van domeinen, parken, landgoeden en kastelen in de omgeving van Zedelgem. Die natuurgebieden werden verbonden door al of niet verharde wegen. Buiten het laatste gedeelte, welke ook gedeeltelijk voor de rolwagens was, was het een afwisselend parcours met voor mij verassend veel natuur.
Net zoals het Neigembos is de omgeving van het Donkmeer altijd een mooie plaats om een herfstwandeling te doen. Voor corona-tijden was het vrij druk in de vertrekzaal. De rustpost was in Uitbergen en we stapten steeds langs het water (soms in het water). Eerst langs het Donkmeer, dan langs de vele beekjes en de Schelde. De terugweg ging langs Nieuwdonk en het nieuwe survivalparcours.
Wandeling van de Diabetesliga in Neigem. De wandeling ging langs en door het Neigembos. Ik heb de originele wandeling wat aangepast en nog een voor mij onbekend wegeltje ontdekt. Door het Neigembos stappen is in alle jaargetijden prettig maar in de herfst is het toch het mooist.
Vertrek in de Don Bosco school in Groot-Bijgaarden. Voor mij een ongekende buurt. Bij het vertrek viel er al wat regen en de kleine wegeltjes waren al verandert in een slijkpoel. We stapten veelal in de buurt van de spoorweg naar de rustpost in het domein Castelhof te Sint-Martens-Bodegem. Vandaar werd er een lus door de omliggende kouters gemaakt. De terugweg naar de rustpost ging langs beekjes en stukjes bos. Mooi maar ook wel veel slijk. Het laatste stuk bracht ons naar Sint-Ulriks-Kapelle. We stapten hier weer door mooie herfstlandschappen en de zon kwam af en toe door de wolken piepen. Een mooie natuurwandeling met herfstweer.
Vertrek was in het patronaat van Boortmeerbeek. Waar nu de inschrijftafel stond was 60 jaar geleden de uitreiking van een jaarlijks cadeau aan de kinderen van de gemeente. Ik stond daar dus 60 jaar geleden en het podium is sinds die tijd nog niet verandert. Een beetje nostalgie dus.
De wandeling ging langs de spoorlijn Mechelen-Leuven naar "De Dreef". Men heeft daar vroeger een verbindingsstraat naar Sint-Adriaan willen van maken maar gelukkig is dat niet gebeurd. Het is een mooie onverharde dreef met aan beide zijden mooie natuurgebieden. Via de "Hooiberg" stapten we door de bossen naar het voetbalveld van K.R.C. Boortmeerbeek. Daarna kwamen we in het drassig gebied van de Leibeek en de Weesbeek. Mooi stukje natuur maar met vochtig weer kom je er niet droog door.
De rustpost was in het Parochiecentrum in Hever. De terugweg was minder natuurrijk. We stapten door kleinere stukjes veld en bos maar ook door de nieuwe wijken van Boortmeerbeek. Het was meestal een onverhard parcours.
De club heeft een nieuwe vertrekplaats. We startten vanuit de vroegere gebouwen van Douwe-Egberts. Het eerste gedeelte van de wandeling bracht ons van Strombeek-Bever naar Grimbergen en vandaar naar de eerste rustpost aan de kerk van Beigem. We wandelden door de velden en zagen al van ver de Sint-Servaasbasiliek van Grimbergen. We stapten niet tot daar maar gingen eerst de kouters van Beigem bewandelen.
Na de rustpost stapten we langs talrijke grachten en beekjes naar de tweede rustpost. Die bevond zich in een tent aan café Den Hert in Grimbergen.
De terugweg ging voor een deel langs nog een echte kasseiweg. Daarna gingen we richting centrum van Strombeek en het laatste gedeelte liep parallel met de Ring rond Brussel en een stukje A12.
Aan de ingang van de zaal was er controle op het corona safe ticket. Het was in de zaal wat minder druk dan vroeger en ik vond het Halloween-toneeltje ook wat simpel.
De wandeling en de "spoken" waren wat kindvriendelijker dan vroeger en de meeste waren "brave" spoken. Het waren wel verzorgde toneeltjes met goed verklede personages.
De wandeling was traditioneel door de Gentbrugse meersen en rustpost aan de kerk van Gentbrugge. De 9 km (10) werd weinig bewandeld en meestal liep ik alleen in het donker. Op sommige plaatsen was het pikdonker en dat geeft wel een speciale sfeer.
Traditionele wandeling met vanuit het Don Bosco instituut in Halle.
Het eerste gedeelte was een wandeling langs veldwegen waar de zendmast van Sint-Pieters-Leeuw centraal stond. Het was best prettig stappen door dit golvend landschap met vele vergezichten.
Naar de rustpost op de Ninoofsesteenweg toe werd het wat eentoniger. Van aan de rustpost moest dan een lus richting Halle en Beert gewandeld worden. Hier ook mooie landschappen maar vooral een verhard parcours.
De terugweg naar de vertrekplaats bezorgde ons nog mooie zichten op het centrum van Halle en de landelijke omgeving.
De wandeling bestond uit 2 lussen. De eerste van 6 km bracht ons langs de overzijde van de autoweg en via een holleweg bereikten we de top van een heuvel met zichten op de wijde omgeving.
De tweede lus bracht ons bij het radarstation en het Speelbos Vossenhol. Een mooi stukje natuur met bossen en holle wegen. Terugkeren deden langs het natuurgebied Koeheide.
Het was een mooie afwisselende wandeling maar behoorlijk zwaar.
Het was al druk in de vertrekzaal, het weer viel mee dus kon men veel wandelaars verwachten. De rustpost was in Herdersem en die bereikten we via het natuurgebied Rozekensbos.
De terugweg ging door de velden en langs de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart.
Gratis wandeling aangeboden door onze club. Het was nog donker bij mijn aankomst in de vertrekzaal. Het was ook mistig en dat gaf de eerste uren van de wandeling een speciale sfeer. We stapten langs de Zuun en door enkele natuurgebieden waar Galloway runderen ons gezelschap hielden. De rustpost was in Vlezenbeek. De grootste afstanden moesten daar twee lussen stappen. Helaas liep de aanduiding van de splitsingen volledig uit de hand. Na 2 km stappen stond ik terug in de rustpost en ik was zeker niet alleen om dat te ervaren. Nadat ik me eigen gemaakt had aan de gevolgde logica(?) heb ik de twee lussen kunnen stappen. De lus van 10 km bracht me aan het domein Groenenberg en het kasteel van Gaasbeek. Het kasteel is men aan het renoveren en het stond er weinig fotogeniek bij. Op de terugweg stapten we voorbij "de boom van Witse" en we hadden ook mooie zichten op de rand van Brussel. In de namiddag scheen de zon volop en op het grasveld voor de vertrekzaal zat het vol zonnekloppers.
Het eerste deel van de wandeling stapten we door en langs het Kravaalbos. De rust was in Mazenzele en de langste afstand wandelaars mochten daar nog een lus naar het Paddenbroek maken. Een mooi stukje naturen Merchtem. De terugweg ging langs brede en vaak verharde wegen naar Krokegem en door de velden terug naar de vertrekzaal.
Ik ben in de late namiddag gaan wandelen en dan had het eindelijk opgehouden met regenen. Het parcours was wegens de zware regenval moeten aangepast worden. Het was toch nog behoorlijk afwisselend met wat straten en hier en daar wat modder. De rustpost was in Wambeke en we stapten voor een groot deel door de velden.
Op de terugweg stond het domein rond het kasteel Kruikenburg centraal. We wandelden rond het domein en hadden mooie zichten op de vijver en het kasteel.
Ik had geen zin om het parcours te stappen en heb zelf een wandeling door het centrum en langs de vijvers gedaan. Hen enthousiasme aan de inschrijftafel was miniem.
Weeral onze laatste dinsdagavond wandeling van het jaar. Vertrek aan de kerk van Hekelgem. Het werd een korte wandeling rondom Hekelgem. Gezien het bijna donker was bij het vertrek wandelden we voornamelijk langs de straten of brede wegen. Alleen in Bleregem Patrick zich nog eens in een smal wegeltje.
Op het einde van de wandeling stonden Patrick en mezelf nog een verassing te wachten. Bedankt voor jullie waardering. Patrick begint er terug mee op 5 april 2022.
Vertrek was aan de ontwijde kerk van Terjoden. Het was een korte wandeling door de velden tussen Haaltert en de expresweg naar Ninove. Het was al snel donker en de ondergaande zon zorgde voor enkele mooie zichten.
De wandeling bestond uit twee lussen van 10 km. De eerste ging naar Haaltert en de tweede naar Kerksken.
Zoals we gewoon zijn bij de IJsbrekers was het natuurlijk een 100% natuurwandeling. We stapten hier zoals gisteren door de velden maar het verschil is het landschap en de soort wegen. Hier zijn het kleine kouters en smalle wegeltjes en dit door een golvend landschap.
Ik heb eerst de lus rond Haaltert gestapt. Er was de mogelijkheid om het parcours op verschillende afstanden in te korten. De lus ging geheel door de kouters richting Herdersem.
De tweede lus ging naar Kerksken met het domein van wijlen mijnheer Michiels als hoogtepunt. De terugweg ging langs Vondelen maar hier niet door het domein.
Het was een wandeling die ik wel alle weken zou willen wandelen.
We vertrokken vanuit een klein zaaltje in Sint-Brixius-Rode. Het eerste gedeelte was prettig wandelen door het Velaardbos en het natuurgebied Birrebeekvallei. De rustpost was in het Gemeenschapcentrum Oude Pastorie in Nieuwenrode. De lus die we van daar moesten wandelen was helaas minder fraai. Door veldwegen gingen we richting Kapelle-Op-Den-Bos. Ook de terugweg ging overwegend langs veldwegen.
Wandeling door een uitgesteld stukje Abdijtocht. We stapten eerst door een smal wegeltje naar de Kluisdreef en vandaar ging het richting Leirekensroute.
Vervolgens doorkruisten we de veldwegen van Moorsel om op de Affligemdreef uit te komen. Het was al halfdonker als we daar aankwamen en dan stapten we door het donkere Kluisbos. Het was nu (gelukkig)goed begaanbaar en een mooie afsluiter voor deze natuurwandeling.
Ik ben van aan de rustpost vertrokken. We stapten langs de konkers onder de drukke straten voorbij het crematorium naar Nieuwerkerken. Vandaar ging het door veldwegen naar de eigenlijke vertrekplaats in Mere. Ik moest daar een lus naar het Blauwbos maken en "moest" daar dan een bezoek aan het Cabare brengen. Om daar te geraken mocht ik eerst tot aan de watermolen Te Broeck de Ter Erpenbeek volgen. Een mooi stukje natuur. De terugweg ging meer door het open veld. Het parcours van de 20 km ging maar gedeeltelijk door Honegem, we stapten hoofdzakelijk door de velden.
Vertrek in de Kluis te Ledeberg (Pamel). Een bekende plaats voor de Pajotten van Hekelgem. Nu ingenomen voor de Pajottentocht.
Het is een wandeling over een uitgebreid gebied. Van Meerbeke, over Pamel, Okegem en Iddergem. Rustposten ware er in Meerbeke en Okegem.
Eerst waren er veel straten maar eenmaal over de Brusselse steenweg veranderde dat. Het werd een mooie natuurwandeling naar Meerbeke. Vanuit Meerbeke stapten we door de Dendervallei naar Okegem. Hier ook talrijke smalle wegeltjes en het klassieke stukje langs de Dender en de Dikke van Pamel. In Okegem was er dan een lus naar Iddergem. Hier wat meer straten maar ook weinig bekende steegjes. Na een tweede passage in de rustpost van Okegem stapten we door bekend gebied naar Ledeberg. Halfweg was er nog een plensbui.
Ik wilde eigenlijk de 26 km (28) doen maar om aan die 26 km te geraken had de club het parcours van de rolstoelen er bijgevoegd. Daar heb ik maar voor gepast.
Van aan de kerk van Herdersem stapten we door de velden naar het nieuwe natuurgebied Rozekensbos. Daarna stapten we verder door de velden richting Moorsel. Sommige wegeltjes waren nog weinig bewandeld maar uiteindelijk bereikten we onze bestemming. Langs de wijk Kruisabeel en een brede veldweg bereikten we terug Herdersem.
Inschrijven was op de koer van de school en bij dit zonnig weer was dat best aangenaam. Er waren veel medewerkers bij de inschrijving en het ging allemaal bijzonder vlot. We stapten door de velden en bosjes en waren al snel in Opstal waar de centrale rustpost was. Daar moesten er twee lussen gestapt worden van ongeveer 3 km. Het waren lussen door mooie stukjes natuur maar 3 rustposten op 10 km was toch nogal veel.
Na de derde passage in de rustpost zetten we dan koers naar het Buggenhoutbos. Met dit weer was het daar in het lommerd prettig stappen. Eenmaal door het bos mochten we op bezoek bij de brouwerij Bosteels waar er een koele Karmeliet stond te wachten.
De drukte van een zondag wandeling was toch wat wennen. Vele wandelaars die je na lange tijd weer ontmoet en wat blijft babbelen is wat anders dan rustige wandeling, alleen of in klein gezelschap. De sfeer in de brouwerij was toch nog niet zoals weleer.
Ik was in de verkeerde richting naar de vertrekzaal gegaan en daarom eerst het parcours van de 6 km gedaan. Die lus ging eerst door het domein van het kasteel Borgwal - een mooi domein.
Vanuit de vertrekplaats in de voetbalkantine kon dan de eigenlijke wandeling beginnen. We stapten door de kouters van de Scheldevallei naar de rustpost in Dikkelvenne. We kregen hier regelmatig gezelschap van Mountainbikers die ook gebruik maakten van de (gelukkig) brede veldwegen. Terugkeren deden we wat dichter bij de Schelde, maar de waterloop kregen de 15 km-stappers niet te zien. We stapten wel door Semmerzake en konden niet naast de koepel van het militair luchtvaartcontrolecentrum kijken.
Het was een afwisselende wandel, half verhard en veelal door veldwegen.
Het vertrek was aan het Provinciaal domein De Schorre. Het is al wat jaren geleden dat ik hier nog was en het is toch nog mooier geworden. Mooie wegjes en altijd indrukwekkend uitzicht op de festivalweide. Ook de aanwezigheid van trollen maken het domein aantrekkelijker. Langs Terhagen verlieten we het domein, stapten door de dorpskern en dan naar de oevers van de Rupel. We kwamen ook al voorbij wat restanten van steenbakkerijen en het museum Rupelklei.
Met het miezerige weer was het langs de Rupel rustig. Het tweede gedeelte van de wandeling bevond zich aan de andere zijde van Boom en we moesten de drukke verkeerswegen hiervoor dwarsen.
We kwamen dan in de wijk Noeveren en stapten voorbij het Steenbakkerij museum 't Geleeg welke men aan 't renoveren was. We wandelden dan ook nog voorbij de vergane glorie van enkele steenbakkerijen.
Dan was het terug tijd voor een mooi stukje natuur. Natuurreservaat Walenhoek is weinig bekend maar het is het ontdekken zeker waard. Het vormt een mooie combinatie van bos en water. We stapten door het bos langs de uitgestrekte vijvers.
Voor de terugweg moesten we wel terug langs de drukte om aan de andere zijde van Boom geraken!
Ondanks de regen was het een mooie afwisselende wandeling.
Dit was de laatste van een reeks knooppunten wandelingen welke ik samen met mijn wandelkameraden gestapt heb. Vanaf volgende zondag ga ik terug de buurtclubs sponseren.
Club: The American Legion Flanders Field Post BE02 (6023)
Plaats: Heuvelland (Kemmel)
Afstand: 18,6 km
Deelnemers:
Pajotten:
Weer: Zwaarbewolkt, regenbuien 18°C
Wandelen in de Westhoek staat meestal in verband met de "Grote Oorlog". Wandelsport Vlaanderen organiseerde samen met de 2 mansclub The American Legion Flanders Field Post BE02 een wandeling ter ere van de Amerikaanse gesneuvelden van de eerste wereldoorlog. Op talrijke plaatsen kregen we informatie over hetgeen er hier meer dan honderd jaar geleden in deze streek gebeurd is. Buiten de talrijke oorlogskerkhoven zijn er in het landschap ook nog vele kraterputten te zien. Ook overblijfselen van de loopgraven zijn nog zichtbaar.
Alhoewel het meestal verharde wegen waren, was het toch ook een natuurwandeling. We stapten door het typisch landschap van het Heuvelland met vergezichten op de nabijgelegen heuvels. Die heuvels werden niet beklommen maar we stapten langs de vijver van Dikkebus, door Voormezele en langs Wijtschate. Op het einde mochten we nog een stukje op de Kemmelberg stappen maar de bezichtiging van de commando bunker van Kemmel was beloofd maar kon niet doorgaan.
Wandeling met vertrek aan de parking van de zwemkom in Liedekerke.
De wandeling bracht ons door de mooiste stukjes natuur van de Palitsebeek in Liedekerke, het natuurreservaat De Pamelse Meersen en de Zavelberg in Ledeberg.
Onderweg hadden we nog een onverwachte ontmoeting met een vriendelijke alpaca. Het was een vrij lange wandeling en tegen het einde was het al behoorlijk donker.
We stapten eerst voorbij de voetbalvelden en daarna grotendeels door de velden naar de wijk Dries en richting Lebeke. Dan kwamen we in het bos van Helinckhove en dat was een bijna ondoordringbare hindernis. Met enige moeite zijn we daar met z'n allen doorgeraakt. Terugkeren deden we langs een donker maar goed begaanbaar paadje langs de Oliemeersbeek. Bij aankomst was het bijna donker.
Vertrekken doen we aan de Grotte Monfort in La Houppe. Eerst is het een vlak parcours maar als we de steenweg verlaten zitten we midden in de heuvels van de Vlaamse Ardennen. We stappen door het Bos Ter Rijst en door een wisselend landschap van bossen en velden. Van Schorisse stappen we door het Muziekbos en keren dan terug naar Ellezelle. Hier zijn er veel smalle wegjes en er is meer wilde natuur. De beklimming van de Pottelberg is wel het zwaarste stukje van de wandeling.
In La Houppe was het dan nog prondelmarkt en het was er heel druk. Het was een stevige maar ook mooie wandeling.
Sorry geen kaart en gps-bestand. De wandeling ging geheel door de Kalkense Meersen. Sinds mijn laatste bezoek is het al veel veranderd. De begroeiing is diverser geworden en er staan meer soorten planten. Zonder veel bomen was het op vele plaatsen wel al erg warm maar op de dijken konden we tocht van een fris briesje genieten. De afstanden waren ruim bemeten en we waren blij dat we de rustpost in de kantine van een vissersclub konden bereiken.
De terugweg door het natuurgebied Weimeers bracht wat afwisseling en koelte mee. Het was een mooie, toch wel afwisselende wandeling door een groot natuurgebied in ontwikkeling.
Er waren heel wat oude bekenden aan de startplaats en heel wat deelnemers.
De wandeling ging voor een groot gedeelte op het parcours van onze Abdijtocht. We konden vaststellen dat met de regenval van de laatste dagen een wandeling door het Kluisbos niet mogelijk is. We zijn met wat acrobatentoeren met de groep door de rand van het bos kunnen stappen.
We vertrokken aan het Scheldepark in Temse. Eenmaal door het park waren we op de Steendorp Wandelroute. We stapten dan langs de rand van het Schouselbroek naar het Fort Steendorp. De smalle wegeltjes waren op sommige plaatsen nog behoorlijk modderig. We wandelden heel het fort rond en hadden van boven mooie zichten op de overblijfselen van het fort van de eerste wereldoorlog.
Via het Gelaagpark kwamen we dan in Steendorp. Het is een uitgestrekt park met meerdere vijvers.
Eenmaal door het dorp waren we in het centrum van Rupelmonde. Daar zijn we Mercator een goeden dag gaan zeggen en dan waren we aan de oever van de Schelde. Lichtjes zagen we niet maar wel een donkere wolk. Even later kregen we een douche.
We stapten op de dijk naar Temse, met links de Schelde en rechts de broeken met talrijke visvijvers. Het was weer een mooie natuurwandeling.
Men beloofde een landelijke en rustige wandeling en dat was het.
Men beloofde ook vele onverharde wegels, maar sorry daar heb ik niets van gemerkt. Op een paar 100 meter na was het overal verhard. Zelfs in de natuurgebieden stapten we over tegels. Alleen het vlonder pad was natuurlijk op hout, maar nieuw was het niet.
Misschien heeft men het parcours moeten aanpassen, maar een natuurwandeling was het mijns inziens niet. We vertrokken op 100 m van de Leie en ik heb ze niet eens gezien!
Voor de namiddag werd er regen voorspeld, daarom in de voormiddag gewandeld.
De wandelaars kregen allemaal een stuk peperkoek van de sponsor. In de vertrekzaal was het erg donker.
We stapten eerst door de kouters van Lebbeke naar het kasteel van Wieze en de rustpost. De terugweg ging langs de achterzijde van chocoladefabriek Callebaut en terug door de kouters naar Lebbeke. Op het einde stapten we door het centrum.
Eenmaal uit het centrum van Haaltert stapten we door de velden tot de wijk Vondelen. De terugkeer ging dan door het immense domein van wijlen Willy Michiels. Veel bos hier en een mooie vijver waar we even pauzeerden. We eindigde de wandeling langs de typische smalle steegjes van Haaltert.
Langs de bronnen van het Burreken - Knooppuntenwandeling.
Vertrekplaats: Schorisse
Afstand: 14,3 Km
Weer: Zonnig 25°C
We zijn vertrokken aan de kerk van Schorisse. Het ging langzaam omhoog en kregen boven al een zicht op de omgeving. Door het centrum van het natuurreservaat Burreken stapten we niet. We dwarsten de Krombeek en draaiden rondom het centrale gedeelte van het natuurgebied. We waren dan bijna terug in Schorisse maar we mochten dan nog eens de andere zijde van het dorp verkennen. We beklommen de"Kaperij" of Bosgat en hadden boven vanop een nieuwgebouwd platform een mooi zicht op dit gedeelte van de Vlaamse Ardennen. Dan was het nog afdalen naar Schorisse. Onderweg konden we nog de overblijfselen van een watermolen bezichtigen.
Het vertrek is aan de kerk van Welle. Eerst stapten we richting spoorweg door de niet zo bekende Molenbeekvallei. Op sommige plaatsen was het er nog drassig. Via de wijk Keelman bereikten we dan de expresweg. Die volgden we tot in Iddergem en door de velden keerden we terug naar Welle.
Aan de kapel op het kruispunt van 6 wegen maakten we nog een ommetje en uiteindelijk kwamen we via een smal wegeltje direct in het centrum van Welle.
Bij aankomst was de veerpont juist vertrokken daarom de wandeling in omgekeerde richting gedaan. De Schelde lag er op deze zondagmorgen vredig bij.
We stapten eerst door de bosjes van Heikant en Branst. Van daar volgden we het beneden pad langs de Schelde tot aan de overzet naar De Drie Goten. In tegenstelling tot het drukke fietspad was het daar beneden rustig stappen.
Aan de veerpont was het wel erg druk maar konden gelukkig allen mee naar de overkant. We stapten daar eerst langs het Lippenbroek en daarna over smalle dijken richting Moerzeke. Daar hebben we nog een ommetje gemaakt langs een visvijver en daarna was het even zoeken om aan de veerpont te geraken die ons terug naar Sint-Amands moest brengen. Na wat zoeken (er waren wat verdwenen wegjes) is het gelukt.
De wandeling bestond uit een lus van 9 Km en één van 6 Km.
Het parcours van de 9 Km bracht ons naar het mooie gemeentelijk park Neromhof. Na dat doorkruist te hebben stapten we door een lange wegel richting centrum Niewenrode. Tot aan de kerk kwamen we niet maar we stapten dan langs de rand van het natuurgebied "Birrebeekvallei". Spijtig dat we er niet door mochten stappen.
In de rustpost was het erg druk en ben dan aan het parcours van de 6 Km begonnen. Het was afwisselend verhard en veldwegen. Het enige stukje bos vonden we in "De varkensputten".
Vertrekken deden we aan het station van Erpe-Mere. We volgden twee spoorlijnen en die bracht ons in Erondegem. Door de velden en langs de Erpebeek stapten we dan naar Erpe-dorp. Vandaar volgden nog wat de Erpebeek (op afstand) en via de nieuwe fietsautostrade Zottegem-Aalst bereikten we ons eindpunt.
Aangepaste Lambiekwandeling met vertrek vanuit Beersel
Afstand: 17,4 Km
Weer: Licht- tot zwaarbewolkt 21°C
We zijn dicht bij de autostrade in Beersel gestart.
Het was een heel afwisselende wandeling met heel wat hoogtemeters te overwinnen.
We wandelden door Beersel, Alsemberg en Dworp door de streek van de Lambiek en Geuze.
Het museum in Alsemberg was gesloten maar we stapten wel voorbij de Brouwerij van Oud Beersel. In Alsemberg stapten we rond de O.L.V Kerk en door het nieuw aangelegde park. In Dworp konden we een glimp van de Tuin der Onlusten opvangen!
Er waren toch nog enkele paden in het Gasthuisbos door de hevige regenval van de laatste dagen onbegaanbaar.
Mooie natuurwandeling met vertrek aan de kerk van Wieze. We stapten langs de Windgatbeek en het Kloosterlos naar 't Motteken. We volgden dan een eind de Steenbeek. Via De wijken Bontegem en Hanaarden kwamen we aan de Paasbeek en terug in Wieze. Wandeling door de velden en stukjes bos.
Wandeling rondom Grimbergen met vertrek vanuit Strombeek-Bever. Aanvankelijk was het goed wandelweer maar halverwege kregen we een onweder te verwerken met zware regenval. Het parcours moest ook nog aangepast worden en tenslotten nog een paar keer mislopen. Voor de rest een mooie natuurwandeling met mooie zichten op de Abdijkerk van Grimbergen.
Klassieke wandeling door het Zoniënwoud vanuit Jezus-Eik. De vertrekplaats lag er wat triestig bij. Wat tafels langs de kant van de weg. Net als in Kerksken was er geen catering. Het was een echte boswandeling en we doorkruisten het bos tussen Jezus-Eik en Tervuren. Onderweg kreeg ik steun van een sportieve gast en een flinke dame.
Ik hoop dat er spoedig terug catering mogelijk is.
De wandelaars hebben terug de weg naar onze dinsdagavond wandelingen gevonden. Het was wat somber weer maar het is gelukkig droog gebleven.
We stapten voorbij de Abdij van Affligem en langs de hopvelden naar de wijk Waver en wandelden langs de Faluintjes naar Meldert. Via de rand van het Kloosterbos kwamen we terug aan de Abdij.
Na twee keer uitstellen kon Vlaanderen Wandelt "Lokaal" dan toch doorgaan. In tegenstelling tot wat in Oostduinkerke kon mocht er hier geen catering aangeboden worden. De inschrijving gebeurde buiten.
Er waren twee lussen, één richting Heldergem en één richting Denderhoutem. Op die lussen kon men een verkorting nemen. Ik heb voor de lus naar Heldergem gekozen.
Zoals steeds bij De Ijsbrekers was het een wandeling met veel bos en veld. Dat was nu dus ook zo maar ik had de indruk dat er nog onbekende wegjes bijgekomen waren. De smalle wegjes langs de beken hadden het met de zware regenval van de laatste tijd zwaar te verduren gekregen. Het was overal nog wel begaanbaar.
Als ik iets over halfweg was, begon het te donderen en even later liep ik in de regen. Gelukkig was het vrij warm, maar het lange gras maakte wel dat het water in mijn schoenen stond.
Weer: Zwaar bewolkt af en toe een bui - 16°C -18°C
Deelnemers: 574
Pajotten: 3
Eerste wandeling na de corona-stop. Het was een wandeling met catering en betaling met bankkaart was mogelijk. De gemeente Koksijde is blijkbaar soepel voor wat het organiseren van wandeltochten betreft.
Ik heb eerst de lus van 8 Km gewandeld. Via veel woonwijken bereikten we het duinengebied Ter Yde. We stapten voorbij het Domein Westhoek en kwamen zo in het mooie Hannecartbos. Om terug naar de vertrekzaal te keren wandelden we door De Plaatsduinen. Het was zwaar stappen in het mulle zand.
De lus van 6,5 Km bracht ons via de Doornpanne naar de Zeedijk. Het regende af en toe maar er was toch enige ambiance bij de garnaalfeesten. Voor de paardenvissersoptocht kwam ik waarschijnlijk te laat. De terugweg ging langs de brede weg die Oostduinkerke-Bad met Oostduinkerke verbindt.
Vandaag alweer de laatste dag en nu scheen de zon eens. Het was prachtig wandelweer en ook goed om foto's te nemen.
In Durbuy voel ik me altijd wat in vakantiestemming. Het is er wel wat mondain maar er komen steeds meer jongeren.
We stapten eerst wat langs de Ourthe tot het eigenlijke begin. Zolang alle afstanden samen waren stapten we door de straten van Durbuy en daarna trokken we het moeras in. Gelukkig regende het niet want anders was het nog erger dan dinsdag in Marche-en-Famenne geweest. Na een rondje door de bossen kwamen we terug samen en bereikten we de rustpost. We mochten gebruik maken van de kantine van een modern complex. Durbuy heeft heel wat te bieden voor de jongere generatie. Er zoefden kinderen door de lucht en er is een heel tentendorp in opbouw.
Na de rustpost kwam het zwaardere werk met de langste beklimming van de vierdaagse. Boven hadden we een mooi zicht op dit stuk Ardennen. Daarna restte er alleen nog de lange afdaling naar Durbuy. Het was wel een parcours met omgevallen bomen en smalle wegeltjes.
Het was een mooie vierdaagse en ik zie al uit naar die van volgend jaar.
Vertrek in Bastogne, middelpunt van de herdenkingsmonumenten aan de 2de wereldoorlog. Onderweg kwamen we heel wat kerkhoven en monumenten tegen die er ons doen aan herinneren wat voor oorlogstaferelen er zich hier afgespeeld hebben.
Wat de natuur betrof was het een heel afwisselende tocht. Bossen wisselden af met uitgestrekte weilanden. We mochten ook door enkele mooie lanen stappen en de rustpost was in de Bizon boerderij. Aan de ingang konden we er (op afstand) al mee kennismaken. Op het grote erf was er plaats voor alle MESA tenten en de horeca van de hoeve hielp aak nog wat mee.
Op het einde stapten we dan nog voorbij "The Mardasson Memorial" Indrukwekkend gebouw!
Weer: 's morgens nevelig, 's namiddags bewolkt en af en toe zon. (14°C -17°C)
Het vertrek ging nu vlotter. Alleen aan het officiële vertrekpunt was er niets te zien, de scanning gebeurde meer dan een km verder. De aankomst was ook niet gelijk aan het vertrek maar in het centrum van Saint-Hubert. Na de aankomst waren er vele zoekenden naar hun auto.
De wandeling was zoals steeds in Saint-Hubert heel mooi. Ik denk dat er dit jaar nog meer bossen bij waren. Het was dus weer wandelen door de bij wijle heel donkere bossen van de Ardennen.
Everzwijnen heb ik niet gezien maar dat ze er talrijk waren was duidelijk te zien aan de (verse) omgewoelde stukken bos langs de wandelweg.
Het was beter weer dan gisteren en nu geen modderpoelen. Ook in de rustpost was er al wat meer ambiance. We moesten niet schuilen onder de tenten maar konden van een slap zonnetje genieten.
De organisatie liep wat stroef, vooral bij de inschrijvingen. Waarschijnlijk kwam het door de corona maatregelen.
Het eerste deel van de wandeling was stappen door het immens grote gebied van de kazerne van Marche-en-Famenne. Het was er op vele plaatsen extreem slijkerig en door de overvloedige regen van de nacht tevoren, maar ook nog van de dag zelf, waren vele greppels verandert in rivieren. Na de wandeling heb ik m'n schoenen en kousen (en benen) onder de kraan moeten afspoelen want ik vreesde dat ik anders niet in m'n hotel zou binnen mogen.
Het tweede deel was op één plaats na wat beter begaanbaar. We stapten nu half rond Marche-en Famenne en via Waha bereikten we de aankomst. Het was mijn eerste 30 km sinds lang en ik voelde het wel aan m'n benen.
Aan de aankomst was er wel veel minder ambiance dan vroeger. Het zal wel deels aan de regen gelegen hebben maar de coronaregels maken het toch ook niet gezelliger.