Ik ben François, en gebruik soms ook wel de schuilnaam De wandelende Pajot.
Ik ben een man en woon in Aalst (België) en mijn beroep is Gepensioneerde.
Ik ben geboren op 30/10/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen.
De wandelende Pajot
Belevenissen van een actieve wandelaar
17-08-2021
2021-08-17 Denderhoutem Dinsdagavond wandeling
Dinsdagavond wandeling in Denderhoutem
Vertrek: Denderhoutem
Deelnemers: 13
Pajotten: 9
Afstand: 8,1 km
Weer: Miezerig 17°C
We stapten eerst voorbij de voetbalvelden en daarna grotendeels door de velden naar de wijk Dries en richting Lebeke. Dan kwamen we in het bos van Helinckhove en dat was een bijna ondoordringbare hindernis. Met enige moeite zijn we daar met z'n allen doorgeraakt. Terugkeren deden we langs een donker maar goed begaanbaar paadje langs de Oliemeersbeek. Bij aankomst was het bijna donker.
Vertrekken doen we aan de Grotte Monfort in La Houppe. Eerst is het een vlak parcours maar als we de steenweg verlaten zitten we midden in de heuvels van de Vlaamse Ardennen. We stappen door het Bos Ter Rijst en door een wisselend landschap van bossen en velden. Van Schorisse stappen we door het Muziekbos en keren dan terug naar Ellezelle. Hier zijn er veel smalle wegjes en er is meer wilde natuur. De beklimming van de Pottelberg is wel het zwaarste stukje van de wandeling.
In La Houppe was het dan nog prondelmarkt en het was er heel druk. Het was een stevige maar ook mooie wandeling.
Sorry geen kaart en gps-bestand. De wandeling ging geheel door de Kalkense Meersen. Sinds mijn laatste bezoek is het al veel veranderd. De begroeiing is diverser geworden en er staan meer soorten planten. Zonder veel bomen was het op vele plaatsen wel al erg warm maar op de dijken konden we tocht van een fris briesje genieten. De afstanden waren ruim bemeten en we waren blij dat we de rustpost in de kantine van een vissersclub konden bereiken.
De terugweg door het natuurgebied Weimeers bracht wat afwisseling en koelte mee. Het was een mooie, toch wel afwisselende wandeling door een groot natuurgebied in ontwikkeling.
Er waren heel wat oude bekenden aan de startplaats en heel wat deelnemers.
De wandeling ging voor een groot gedeelte op het parcours van onze Abdijtocht. We konden vaststellen dat met de regenval van de laatste dagen een wandeling door het Kluisbos niet mogelijk is. We zijn met wat acrobatentoeren met de groep door de rand van het bos kunnen stappen.
We vertrokken aan het Scheldepark in Temse. Eenmaal door het park waren we op de Steendorp Wandelroute. We stapten dan langs de rand van het Schouselbroek naar het Fort Steendorp. De smalle wegeltjes waren op sommige plaatsen nog behoorlijk modderig. We wandelden heel het fort rond en hadden van boven mooie zichten op de overblijfselen van het fort van de eerste wereldoorlog.
Via het Gelaagpark kwamen we dan in Steendorp. Het is een uitgestrekt park met meerdere vijvers.
Eenmaal door het dorp waren we in het centrum van Rupelmonde. Daar zijn we Mercator een goeden dag gaan zeggen en dan waren we aan de oever van de Schelde. Lichtjes zagen we niet maar wel een donkere wolk. Even later kregen we een douche.
We stapten op de dijk naar Temse, met links de Schelde en rechts de broeken met talrijke visvijvers. Het was weer een mooie natuurwandeling.
Men beloofde een landelijke en rustige wandeling en dat was het.
Men beloofde ook vele onverharde wegels, maar sorry daar heb ik niets van gemerkt. Op een paar 100 meter na was het overal verhard. Zelfs in de natuurgebieden stapten we over tegels. Alleen het vlonder pad was natuurlijk op hout, maar nieuw was het niet.
Misschien heeft men het parcours moeten aanpassen, maar een natuurwandeling was het mijns inziens niet. We vertrokken op 100 m van de Leie en ik heb ze niet eens gezien!
Voor de namiddag werd er regen voorspeld, daarom in de voormiddag gewandeld.
De wandelaars kregen allemaal een stuk peperkoek van de sponsor. In de vertrekzaal was het erg donker.
We stapten eerst door de kouters van Lebbeke naar het kasteel van Wieze en de rustpost. De terugweg ging langs de achterzijde van chocoladefabriek Callebaut en terug door de kouters naar Lebbeke. Op het einde stapten we door het centrum.
Eenmaal uit het centrum van Haaltert stapten we door de velden tot de wijk Vondelen. De terugkeer ging dan door het immense domein van wijlen Willy Michiels. Veel bos hier en een mooie vijver waar we even pauzeerden. We eindigde de wandeling langs de typische smalle steegjes van Haaltert.
Langs de bronnen van het Burreken - Knooppuntenwandeling.
Vertrekplaats: Schorisse
Afstand: 14,3 Km
Weer: Zonnig 25°C
We zijn vertrokken aan de kerk van Schorisse. Het ging langzaam omhoog en kregen boven al een zicht op de omgeving. Door het centrum van het natuurreservaat Burreken stapten we niet. We dwarsten de Krombeek en draaiden rondom het centrale gedeelte van het natuurgebied. We waren dan bijna terug in Schorisse maar we mochten dan nog eens de andere zijde van het dorp verkennen. We beklommen de"Kaperij" of Bosgat en hadden boven vanop een nieuwgebouwd platform een mooi zicht op dit gedeelte van de Vlaamse Ardennen. Dan was het nog afdalen naar Schorisse. Onderweg konden we nog de overblijfselen van een watermolen bezichtigen.
Het vertrek is aan de kerk van Welle. Eerst stapten we richting spoorweg door de niet zo bekende Molenbeekvallei. Op sommige plaatsen was het er nog drassig. Via de wijk Keelman bereikten we dan de expresweg. Die volgden we tot in Iddergem en door de velden keerden we terug naar Welle.
Aan de kapel op het kruispunt van 6 wegen maakten we nog een ommetje en uiteindelijk kwamen we via een smal wegeltje direct in het centrum van Welle.
Bij aankomst was de veerpont juist vertrokken daarom de wandeling in omgekeerde richting gedaan. De Schelde lag er op deze zondagmorgen vredig bij.
We stapten eerst door de bosjes van Heikant en Branst. Van daar volgden we het beneden pad langs de Schelde tot aan de overzet naar De Drie Goten. In tegenstelling tot het drukke fietspad was het daar beneden rustig stappen.
Aan de veerpont was het wel erg druk maar konden gelukkig allen mee naar de overkant. We stapten daar eerst langs het Lippenbroek en daarna over smalle dijken richting Moerzeke. Daar hebben we nog een ommetje gemaakt langs een visvijver en daarna was het even zoeken om aan de veerpont te geraken die ons terug naar Sint-Amands moest brengen. Na wat zoeken (er waren wat verdwenen wegjes) is het gelukt.
De wandeling bestond uit een lus van 9 Km en één van 6 Km.
Het parcours van de 9 Km bracht ons naar het mooie gemeentelijk park Neromhof. Na dat doorkruist te hebben stapten we door een lange wegel richting centrum Niewenrode. Tot aan de kerk kwamen we niet maar we stapten dan langs de rand van het natuurgebied "Birrebeekvallei". Spijtig dat we er niet door mochten stappen.
In de rustpost was het erg druk en ben dan aan het parcours van de 6 Km begonnen. Het was afwisselend verhard en veldwegen. Het enige stukje bos vonden we in "De varkensputten".
Vertrekken deden we aan het station van Erpe-Mere. We volgden twee spoorlijnen en die bracht ons in Erondegem. Door de velden en langs de Erpebeek stapten we dan naar Erpe-dorp. Vandaar volgden nog wat de Erpebeek (op afstand) en via de nieuwe fietsautostrade Zottegem-Aalst bereikten we ons eindpunt.
Aangepaste Lambiekwandeling met vertrek vanuit Beersel
Afstand: 17,4 Km
Weer: Licht- tot zwaarbewolkt 21°C
We zijn dicht bij de autostrade in Beersel gestart.
Het was een heel afwisselende wandeling met heel wat hoogtemeters te overwinnen.
We wandelden door Beersel, Alsemberg en Dworp door de streek van de Lambiek en Geuze.
Het museum in Alsemberg was gesloten maar we stapten wel voorbij de Brouwerij van Oud Beersel. In Alsemberg stapten we rond de O.L.V Kerk en door het nieuw aangelegde park. In Dworp konden we een glimp van de Tuin der Onlusten opvangen!
Er waren toch nog enkele paden in het Gasthuisbos door de hevige regenval van de laatste dagen onbegaanbaar.
Mooie natuurwandeling met vertrek aan de kerk van Wieze. We stapten langs de Windgatbeek en het Kloosterlos naar 't Motteken. We volgden dan een eind de Steenbeek. Via De wijken Bontegem en Hanaarden kwamen we aan de Paasbeek en terug in Wieze. Wandeling door de velden en stukjes bos.
Wandeling rondom Grimbergen met vertrek vanuit Strombeek-Bever. Aanvankelijk was het goed wandelweer maar halverwege kregen we een onweder te verwerken met zware regenval. Het parcours moest ook nog aangepast worden en tenslotten nog een paar keer mislopen. Voor de rest een mooie natuurwandeling met mooie zichten op de Abdijkerk van Grimbergen.
Klassieke wandeling door het Zoniënwoud vanuit Jezus-Eik. De vertrekplaats lag er wat triestig bij. Wat tafels langs de kant van de weg. Net als in Kerksken was er geen catering. Het was een echte boswandeling en we doorkruisten het bos tussen Jezus-Eik en Tervuren. Onderweg kreeg ik steun van een sportieve gast en een flinke dame.
Ik hoop dat er spoedig terug catering mogelijk is.
De wandelaars hebben terug de weg naar onze dinsdagavond wandelingen gevonden. Het was wat somber weer maar het is gelukkig droog gebleven.
We stapten voorbij de Abdij van Affligem en langs de hopvelden naar de wijk Waver en wandelden langs de Faluintjes naar Meldert. Via de rand van het Kloosterbos kwamen we terug aan de Abdij.