Ik ben François, en gebruik soms ook wel de schuilnaam De wandelende Pajot.
Ik ben een man en woon in Aalst (België) en mijn beroep is Gepensioneerde.
Ik ben geboren op 30/10/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen.
De wandelende Pajot
Belevenissen van een actieve wandelaar
01-01-2015
2015-01-01
Beste blogbezoekers,
Het vorige jaar is niet helemaal geworden wat ik er van verwacht had. Dit jaar dan maar beter zeker!
Ik ben wel wat meer naar het buitenland gaan wandelen en voor dit jaar zijn er ook wat wandelingen buiten de landsgrenzen gepland.
Als het kan zal ik de GR wandelingen blijven verder doen en ook de 2de maandagwandelingen en dinsdagavondwandelingen.
Van de foto's op Picasa ben ik wel tevreden. Al de foto's welke ik op Seniorennet plaats (met link) zouden nu voor iedereen moeten zichtbaar zijn. Je kan de foto's bekijken door onderaan op de Google+ link te drukken.
De GPS bestanden blijven achteraan het verslag als bijlage staan. Buiten de echte GPS toepassingen kan iedereen die Google Earth op zijn computer heeft staan de trajecten bekijken. Meer uitleg vindt je op: http://www.google.be/intl/nl/earth/outreach/tutorials/importgps.html
Wandelen in Beernem is altijd iets ongewoons. In West-Vlaanderen een wandeling doen van 27 Km zonder (of bijna) uit het bos te komen is niet normaal. Heb de afstand voornamelijk door de natuur gelopen maar het was ook een afwisselend landschap. Niet steeds door bossen met dezelfde soorten bomen maar ben dennen, beuken, eiken en nog andere boomsoorten tegen gekomen. Het is ook niet steeds bos maar afwisselend open plekken, natuurgebieden en boerderijen.
Als je met de GPS en Google-Earth achteraf het parcours bekijkt zie je wel dat de wandelclub echt het maximum van het groen benut heeft. We zijn gelukkig niet door de villawijken in Hertsberge moeten stappen maar wel door “De bossen van Vlaanderen” . Het is niet de eerste keer dat ik hier gewandeld heb maar het is en blijft voor mij de mooiste wandeling in West-Vlaanderen.
Het vertrek was aan het containerpark van Roosdaal. We wandelden tot in Pamel en verkenden dan de wegeltjes tussen Impegem, Kattem en Ledeberg. Er waren veel stukjes bij van onze wandelingen (De Pajotten) maar we kwamen ook wegjes tegen die ontoegankelijk waren (overwoekert door netels en struiken). We wandelden voorbij de O.L.V. kapel in Ledeberg en dan langs de Kluisberg naar beneden. Vervolgens stapten we nog met een grote boog rond de kerk van Roosdaal en we waren weer aan ons vertrekpunt.
Vandaag vertrek aan de kerk van Welle. De wandeling is voorbereid door Frans Houtman. We zijn met een groep van 27 wandelaars en in het rustige dorpje hebben we heel wat bekijks.
We wandelen eerst dwars door het dorp tot aan ‘de Kemelsbrug’. Een wandelaar kan er nog juist passeren. Daarna gingen we naar de Wellemeersen. Een gekend natuurgebied welke met dit droge weer helemaal toegankelijk was en zonder natte voeten te krijgen. We wandelden tot aan de Dender, de E40 en keerden dan terug naar Welle. Het was een wild maar mooi stukje natuur.
Dan was het tijd om de andere kant van Welle te verkennen. We wandelden door de ‘Kouter’ tot in Iddergem en keerden dan terug naar het centrum van Welle.
In ‘Het Muzieklokaal’ konden we dan onze dorst lessen en onze boterhammen opeten. We werden er door personeel met veel ervaring bedient.
Na de middag ging het dan richting Terjoden. Er waren een paar heel smalle paadjes waar de blote benen konden kennismaken met de netels. We wandelden tot bijna het centrum van Terjoden en keerden dan langs de rand van het industriepark van Erembodegem terug naar Welle.
Daarmee zat de wandeling er op en in ‘Het Muzieklokaal’ kon er nog wat nagepraat worden over de mooie natuurwandeling van vandaag.
36 jaar Ibis Wandeldriedaagse - Langs het oog van Puurs-tocht - De 5 van Klein-Brabant
Club: WSV IBIS PUURS VZW (093)
Plaats: Puurs
Afstand: 10,7 Km
Tijd: 2H45
Deelnemers: 2726
Pajotten: 28
Weer: Licht tot zwaar bewolkt. (25°C)
Parcours: 4
Bepijling: 4
Zaal + Org: 4
Cola: 1Euro30
Z. Bier: 2Euro20 (Duvel)
Ik ben in de namiddag nog even in Puurs gaan wandelen. Vanuit de vertrekzaal ging het door de wijken van Puurs naar het station en dan verder tot in Kalfort waar de eerste rustpost was. Mooie zaal met mooi terras. Zoals in Oudenaarde was er hier ook na de eerste rustpost wat meer natuur. We stapten door de velden naar Liezele. In de tweede rustpost was er blijkbaar een drankje te krijgen maar dat heb ik maar achteraf vernomen.
Het laatste stukje ging door het dorp van Liezele en door de akkers terug naar Puurs. Zoals alle jaren was er daar nog veel ambiance.
Ronde van Vlaanderen voor Wandelaars – Oost-Vlaamse Wandeldag
Club: HANSKE DE KRIJGER OUDENAARDE (233)
Plaats: Oudenaarde
Afstand: 16Km (15,3)
Tijd: 2H45
Deelnemers: 3220
Pajotten: 4
Weer: Licht bewolkt. (18°C 21°C)
Parcours: 4
Bepijling: 4
Zaal + Org: 4
Cola: 1€ur30
Z. Bier: 2Euro20 (Ename)
Ik heb vandaag samen met Erwin de GPS wandeling van 16 Km gewandeld. We wandelden parallel met de spoorweg naar de brug over de Schelde. Vandaar dan langs de ruïne van de Sint-Salvatorabdij in Ename. Dan ging het door de woonwijken naar de eerste rustpost op de Wolvenberg in Volkegem. Na de rust mochten we (eindelijk) door de velden en bossen wandelen. We stapten via Edelare naar Leupegem waar de tweede rustpost was. We wandelden hier net zoals in Geraardsbergen vaak in tegenovergestelde richting dan de wandelaars van het bepijlde parcours. De paden waren hier wel wat breder.
Na de rustpost wandelden we voorbij het Schipperskerkje en het achterliggende park naar de Schelde. Dan nog even rond de O.L.V. van Pamelekerk en we stapten terug de Schelde over. Het laatste gedeelte ging dan door Oudenaarde, door het park, de volkstuintjes en woonwijken. Tenslotte wandelden we door het station terug naar de vertrekzaal.
De wandeling bestond uit 5 lussen en 2 stukken verbinding tussen de 2 rustposten. De drie eerste lussen hadden de vertrekplaats ook als aankomst. In de tweede rustpost (Ijzeringen) moesten dan ook nog twee lussen gewandeld worden. Een vrij ingewikkeld parcours!
De eerste lus ging richting Gooik. Eenmaal buiten de dorpskern zaten we direct midden in het Pajottenland. Licht heuvelachtig parcours, oude boerderijen en veel velden met af en toe een bosje.
De tweede lus ging richting Gaasbeek. Hier hetzelfde landschap met wat minder bebouwing.
De derde lus ging van Sint-Kwintens-Lennik (waar de startzaal was) naar Sint-Martens-Lennik. Daar maakten we dan weer een ommetje door de omliggende velden. De terugweg ging langs de oude tramweg tussen Sint-Martens-Lennik en Sint-Kwintens-Lennik.
Het volgende stuk was wandelen van de vertrekplaats naar de rustpost in Ijzeringen. Dit stukje ging voor een groot deel langs straten en huizen. Het laatste gedeelte aan de overkant van de steenweg Ternat - Edingen was terug veldweg.
Vanuit Ijzeringen was er een lus naar Lombeek en één naar Strijtem. Heb eerst die naar Lombeek gewandeld. Het parcours was hier wat heuvelachtiger en er waren minder grote akkers. Wel in de buurt van Wambeek veel serres met frambozen.
De laatste lus ging dan naar Strijtem. Hier ook heuvelachtig en vele serres. Het was er velo koers en we moesten er wel goed opletten.
Na een laatste bezoek aan de rustpost in Ijzeringen was het maar even wandelen en de marathon zat er op. De zaal in Lennik was al opgekuist en ik heb dan maar in een plaatselijk café mijn dorst gaan lessen.
GR Wandeling Brugge – Damme (GR5A Variant – GR5a en Tijl Uilenspiegel route)
Club: GR West-Vlaanderen
Plaats: Brugge
Afstand: 24,1 Km
Tijd: 6H30
Deelnemers: ± 60
Pajotten: 1
Weer: Licht bewolkt. (19°C – 24°C)
Vandaag samen met Roger per trein naar Brugge gereden. Het vertrek was aan het station van Brugge. We kregen al direct een deskundige uitleg van Noël en we konden vertrekken. We volgden de variant van de GR5A die ons door Brugge zou voeren.
Het was al behoorlijk druk en we moesten opletten dat we de goede leider volgden! We stapten voorbij de grote bezienswaardigheden van Brugge en we kregen geregeld nog wat info van Noël. Ik ga al de bezienswaardigheden hier niet opnoemen maar ik vond het Begijnhof, het Minnewater, de Brugse Reien, het Belfort en de Grote Markt wel het mooiste. We kregen ook de gelegenheid om even in de Sint-Annakerk binnen te gluren. Het is de kerk waar Guido Gezelle zijn eerste communie gedaan heeft.
We stapten dan nog een stukje langs de Ringvaart en dan volgden we de GR5A en daarna het Tijl Uilenspiegel pad richting Damme. Het was een rustig paadje naast het Zuidervaartje. Schepen konden er zeker niet door varen maar zo onder de bomen en naast het water was het plezierig wandelen. Om half één zagen we de O.L.V. kerk van Damme naderen en konden we in “t’ Wapen van Damme” onze boterhammen opeten en wat drinken. Damme is een klein dorp met vele goed bewaarde pittoreske huizen en ook veel restaurants.
Na het eten liepen we door het centrum van Damme naar de Damse vaart. We wandelden boven op de dijk en kwamen zo voorbij de Schellemolen. Ter hoogte van Koolkerke verlieten we de dijk en wandelden door “ het fort van Beieren”. Het zijn de overblijfselen van een Frans kamp en het is nu een natuurgebied. Na het bos kwamen we terug aan de Damse vaart. Die volgden we dan tot in Brugge.
We volgden dan de Ringvaart en passeerden nog eens langs het Minnewater en het station. Wie wilde kon hier afhaken maar de meeste stappers gingen met Noël verder langs een park naar de Smedenpoort. Dan waren we maar een boogscheut meer van ’t Zand. Dat was het einde van de wandeling. We hebben daar dan nog van “Brugse Zot” genoten en daarna door het Koning Albert I park naar het station gestapt.
Het was een mooie, leerrijke wandeling in goede banen geleid door Noël waarvoor dank.
Er konden twee lussen gewandeld worden van 4 tot 10 Km. Ik besloot om de lus van 6Km te doen tot aan het Meetshoven bos. De 10Km ging nog verder tot aan de rand van Aarschot.
Het Meetshoven bos was wel aangenaam om door te wandelen en ook afwisselend van boomsoorten. Helaas waren dit maar kleine stukjes.
De tweede lus van 10 Km ging helemaal door de straten richting Werchter. Het was al redelijk laat en ik ben er niet meer aan begonnen.
Vertrek aan de kerk van Burst. Vandaag niet zoveel belangstelling. We wandelen eerst door de velden tot bijna in Bambrugge. Dan wandelen we een stukje door het Zonnegembos en dan door een pas afgereden graanveld richting Vlekkem en Vlierzele. Daarna ging het verder naar Zonnegem en dan terug door het Zonnegembos naar Burst.
Het was een wandeling voornamelijk door de velden rondom Burst en Zonnegem.
Ben in de namiddag gaan wandelen en heb de 12 Km gedaan.
Het was een wandeling van Lebbeke naar Wieze en terug. De heen tocht was de zuidelijkste kant. We wandelden grotendeels door de velden en langs de chocoladefabriek van Callebaut.
De terugweg gin langs het kasteel van Wieze en daarna langs de velden terug naar Lebbeke. Veel veldwege, af en toe wat straat.
Het was vanaf het vertrek al mooi wandelen. Wat fris en wat nevelachtig maar langs de Gavers gaf dit mooie zichten. Na een rondje Gavers gingen we naar De Helix, dit is een Natuur- en Milieueducatief centrum waar tevens een rustpost was. Al de rustposten moesten we twee keer bezoeken. Het was dus onze eerste en op de terugweg onze laatste rustpost. Na de rustpost mochten we voor de eerste keer eens door het Raspaillebos wandelen. Wat klimmen maar niet overdreven. Na het bos ging het door de velden naar Waarbeke en verder naar Nieuwenhove. Dorpjes wel bekent van de Mannekenpis wandeling. In Nieuwenhove was de tweede rustpost.
Het stuk tussen Nieuwenhove en Denderwindeke ging uitsluitend door de velden en was mij nog zeer bekend door onze laatste 2de maandatocht. In Denderwindeke wandelden we een grote lus tot net voor Neigem. Hier ook uitsluitend velden.
De terugtocht ging parallel met de heen tocht. Dus wandelen door de maisvelden en door velden met oogst klaar graan. Hier en daar waren de pikdorsers hun werk aan het doen.
In de rustpost van De Helix wachtten Piet en Viviane ons op en konden we met ons vieren het laatste stukje wandelen. Het was zeker niet het lichtste stukje! Terug door het Raspaillebos maar nu tot boven op de Bosberg. Daarna langs het bos terug naar beneden.
Onze derde wandeling van de Oost-Vlaamse Biergordel zat er op en Piet en ik konden al een fles Prior in ontvangst nemen. Dit dan vanwege de vierde deelname aan wandelingen van de Padstappers.
Vertrek aan de kerk van Gijzegem. We wandelden door een brede laan naar het kasteel van Gijzegem. Vandaar ging het door de velden naar Schoonaarde. Hier volgden we dan een stuk de spoorweg tot bijna in Oudegem-dorp. Dan ging het door de akkers terug naar Gijzegem.
35e Everbeekse Wandeltochten - Het Laatste Nieuws Wandeldag
Club: EVERBEEKSE WANDELTOCHTEN VZW (282)
Plaats: Everbeek
Afstand: 24,3 Km
Tijd:4H50
Deelnemers:
Pajotten:
Weer: Zwaar bewolkt, op het einde regen. (15°C)
Parcours: 5
Bepijling: 4
Zaal + Org: 3
Cola: 1Euro30
Z. Bier: 2Euro00
Wat onthouden we:
We vertrokken in Oostelijke richting en gingen door de velden naar Zarlardinge. Het was nog droog en af en toe scheen de zon een beetje. We wandelen verder door een klassiek 'Vlaamse Ardennen landschap' naar Parike. Hier was de eerste rustpost.
Vanaf hier wandelen we richting Wallonië. Het wordt nog wat rustiger wandelen en we belanden in Vloesberg. Hier was de tweede rustpost. Die rustpost was in een hangar. We hadden daar het gezelschap van duizenden vliegen.
De terugweg gaat door een wat opener landschap en we hadden enkele verre zichten op de omgeving. Na de laatste rustpost was het maar even stappen en we waren in Everbeek. Door de regen was de stemming op de feestweide wat getemperd.
Na het mooie weer van gisteren, vandaag regen en wind. In de vertrekzaal in Aaigem was het om 10 uur nog kalmpjes. Gezien het weer en dat ik nog naar Huldenberg wilde gaan wandelen heb ik hier maar de 8 Km gewandeld. We vertrokken door de velden naar Ressegem. Met de regen was het er erg glibberig. Daarna ging het verder langs de veldwegen naar Woubrechtegem. Hier was dan de rustpost. De terugweg ging langs de straten en een goed begaanbaar pad. Als ik terug in de vertrekzaal was regende en waaide het al wat minder.
Spijtig van de regen want het was best een mooi parcours.
Ik wilde de 17 Km wandelen. Eén grote lus van 9 Km en daarna een kleine lus vanuit de vertrekzaal.
We kregen eerst een lange beklimming te verwerken. Op het plateau wandelden we dan door de velden naar Loonbeek. Op dit stuk regende het vrij hard. In Loonbeek was de rustpost.
De terugweg ging geheel langs de Ijse. Het regende wat minder en langs het kronkelende riviertje was het prettig stappen.
Terug in de vertrekzaal was het opgehouden met regenen. Vanuit Neerijse kon er een lus van 8 Km gewandeld worden en ik besloot om met de wagen naar daar te rijden en de lus te wandelen. Het was wel al 17 uur en de zaal in Neerijse was al gesloten. Ik ben dan op het verkeerde parcours terechtgekomen en ben van Neerijse terug naar Loonbeek gestapt. Daar heb ik dan een alternatief parcours gevolgd en ben toch terug in Neerijse geraakt. Het stuk tussen Neerijse en Loonbeek ging door de velden en rond een bos. Het was er heel rustig wandelen. Ik heb dan ook nog een stuk langs de Ijse gewandeld van Loonbeek naar Neerijse.
Roger had de nodige belangstellenden gevonden om met groepstarief te kunnen rijden. Om kwart over tien stonden we aan het station van Pécrot klaar om te vertrekken.
Eénmaal de dorpskern voorbij zaten we midden tussen de uitgestrekte velden. We stapten over de Dijle en dan hadden we een beklimming naar het Rode bos. We maakten even tijd voor een groepsfoto aan de " ferme de Bilande". Daarna staken we het riviertje de Lasne over en waren terug in Vlaanderen. Daarna ging het verder door de landerijen naar Huldenberg. In "De Kronkel" konden we dan eten en drinken.
Na de middag wandelden een heel stuk langs de Ijse. Een mooi pad langs het kronkelende riviertje. In Loonbeek verlieten we de Ijse en stapten we door het Margijsbos. We stapten nog door enkele mooie holle wegen en waren op tijd in Sint-Joris-Weert om in "De Rapte"nog wat drinken.
De totale wandeling bestond uit drie lussen van ongeveer 7 Km. Ik heb samen met Roger de lus A en B gewandeld. De eerste lus ging naar het 's Gravenbos. Dat bos behoort tot het Gravenkasteel Humbeek. Het kasteel ligt verstopt tussen de bomen en we hebben het niet gezien. Na de rondwandeling gingen we door de velden terug naar de vertrekzaal. De tweede lus ging eerst ook door de velden maar daarna langs het kanaal Brussel-Rupel. Een mooi fiets- en wandelpad bracht ons terug in Humbeek.
Het eerste gedeelte was een kennismaking met de historische binnenstad. We wandelden voorbij de Grote Markt, langs De-Onze-Lieve-Vrouwe-basiliek, het standbeeld van Ambiorix, het Gallo-Romeins museum, het Begijnhof, de Moerepoort en nog vele andere merkwaardige gebouwen. Spijtig dat de bepijling niet overal even duidelijk was. Na de stadswandeling liepen we nog door het park "De Motten" en tenslotte nog een stuk door het natuurreservaat "De Kevie". Dit is een mooi uitgestrekt natuurgebied rond de Jeker. De rustpost was in een zaal niet ver van het station. De 21 Km stapper moesten hier dan een lus wandelen bijna uitsluitend in "De Kevie". Het traject ging een groot stuk langs de Jeker. Het was een wild stukje natuur waar de bevers terug hun gang kunnen gaan. Op de beemden liepen er hier en daar Galloway runderen rond. Het laatste stuk ging dan eerst langs de vestingmuren van de stad. We wandelden rond het Plinius park en daarna rond het domein van de kasteelhoeve van Betho. Het domein bestaat uit weilanden en bossen. Tijdens de rondwandeling hadden we mooie zichten op het kasteel en zijn omgeving.
Voordat ik naar Tongeren reed eerst eens in Beringen gaan wandelen. De vertrekplaats was veranderd. We vertrokken van aan het Mijnstadion. Eerst wandelden we door de mijnwerkers wijken en we waren dan al snel in het natuurreservaat "De Grote Beek" en de Stalse bossen terug door de bossen naar . We stapten er dwars door en kwamen zo in de rustpost in het gehucht Korspel. De terugweg ging weer langs de bossen naar het natuurreservaat "de mijnterril van Beringen" De eigenlijke wandeling ging tot halfweg de top maar wie wilde kon tot boven wandelen. Dat heb ik dan ook gedaan! Als beloning kreeg ik dan boven een mooi zicht op de wijde omgeving. Terug beneden wandelden we voorbij de oude mijn en nog door de mijnwerkers wijken. De terril, de mijnwerkershuizen, de oude mijn en de moskee geven wel een speciale sfeer in het dorp. Het was een mooie natuurwandeling.
Vertrek vanuit de parochiezaal in Neerlinter. Eerst wandelden we een stuk door de straten van Neerlinter. Eenmaal we de Oude Spoorweg over waren kwamen we in de natuur terecht. Eerst wat door de velden en dan langs de Grote Gete. We wandelden dan door het natuurpark "Doysbroek". Een mooi stukje natuur langs de Grote Gete. Daarna kruisten we terug de Oude Spoorweg bedding en wandelden naar Drieslinter waar de eerste rustpost was. Het tweede gedeelte ging voornamelijk door uitgestrekte graanvelden met af en toe een huizenkern, enkele mooie stukjes bos en een paar boomgaarden. In het gehucht Stok hadden we dan onze tweede rustpost. Het laatste stuk bracht ons in de buurt van Oplinter en ging ook weer door de velden.
Ik heb samen met Roger gewandeld. Ik wilde de 15 Km wandelen maar gezien de vele straten het maar bij 10 Km gehouden. Het eerste gedeelte van de vertrekplaats naar de rustplaats in Herne was uitsluitend langs de straten wandelen. De terugweg ging voor een groot gedeelte langs de drukke steenweg Ninove - Edingen. Gelukkig mochten we op het einde nog een stukje langs de Mark wandelen en kregen we ook nog wat bos. Ook de Westmalle in de de rustpost maakte één en ander goed.
21e Midzomertochten Club: WSV LAND VAN RHODE VZW (196) Plaats: Burst Afstand: 21 Km (20,6) Tijd: 3H55 Deelnemers: 1372 Pajotten: 11 Weer: Licht bewolkt (23°C) Parcours: 5 Bepijling: 4 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro00 (Delirium Tremens)
Wat onthouden we:
Het eerste stuk samen met Roger gewandeld. Ik wild aanvankelijk de 18 Km wandelen maar gezien het parcours toch maar op de 21 Km overgeschakeld. Het eerst gedeelte ging een stukje over de Oudenaardse steenweg en dan via Burst naar het domein De Steenberg en het administratief centrum van Erpe-Mere. Daarna ging het dan door de velden naar Ottergem en Vlekkem waar de rustpost was. De lus in Vlekkem ging uitsluitend door de velden naar de wijken Uilenbroek(maar niet over de E40) en Strijmeers. Het laatste stuk ging weer door de velden naar Zonnegem en zo terug naar de vertrekzaal. Het was een wandeling door de velden en de natuur.
Vertrek in Velzeke om 15H45. Wilde de 18 Km nog doen maar dat bleek wat nipt te zijn. Heb het parcours wat aangepast maar ben wel tot in Sint-Goriks-Oudenhove gewandeld. Het vertrek ging via het dorp naar Zottegem. Traditioneel langs het Jan De lichte pad en langs het Wachtspaarbekken en zo langs het Egmont paleis. Daarna gingen we door de velden naar Strijpen. In de rustplaats wat blijven plakken maar heb dan toch maar besloten om naar Sint-Goriks-Oudenhove te wandelen. Buiten het laatste stukje waren het tussen Strijpen en Sint-Goriks-Oudenhoven voornamelijk straten. De terugweg naar Strijpen heb ik wat aangepast en ben niet meer naar die rustpost gewandeld maar langs de kerk van Strijpen direct naar de startplaats. Het was de kortste weg naar de vertrekzaal.
Dinsdagavondwandeling in Iddergem Plaats: Iddergem Afstand: 9,3 Km Tijd: 1H55 Deelnemers:12 Pajotten: 5 Weer: Zwaar bewolkt. (18°C)
Wat onthouden we:
Vertrek aan het station van Iddergem, bijna in Denderleeuw. Tijdens het eerste gedeelte wandelden we langs de visvijvers en stukjes bos naar Okegem. De terugweg had Patrick moeten aanpassen en die liep veel langs straten maar ook nog een gedeelte door de velden.
Samenkomst aan de kerk van Meerbeke. Van aan de parking wandelden we voorbij de achterkant van de kerk naar het Neigembos. Daar volgde dan het zwaarste stukje van de wandeling. We wandelden dwars door het Neigembos en daalden terug af langs een houten trap. Dan ging het langs Neigem en door rustige straten en veldwegen naar Lieferinge en Denderwindeke. Hier maakten we dan nog een lus richting Nieuwenhove. Het grootste gedeelte van de wandeling was dan al gedaan en we namen onze rust in café "Oude Statie" in Denderwindeke. Het was daar erg druk en we moesten naar een plaatsje zoeken. De terugweg ging langs Neigembos maar nu bleven we aan de rand van het bos en was het niet zo'n zware beklimming. Op het einde verraste Elie en Moniek ons nog met een drankje en koekje ter gelegenheid van hun vijftigste huwelijksverjaardag.
De bijgaande foto's zijn van Martine. Ik mocht ze op m'n blog zetten waarvoor waarvoor dank.
De wandeling bestond uit drie stukken. Van de vertrekzaal naar Pollare, daar een lus en dan terug naar Ninove. We vertrokken langs de Dender en volgden die tot aan 't Oeversteiksken. Enkele moedigen doken daar in de Dender. In Pollare was het koers en moesten we het parcours met de renners delen. Tot juist voor de rustpost was het parcours plat maar dan kregen we een steile afdaling. Wie de lus wandelde (ik dus) moest die heuvel daarna terug op. De lus ging verder door een licht glooiend Pajottenland tot bijna in Denderwindeke. Het laatste gedeelte voerde ons langs de Dender terug naar Ninove.
Adriaan Brouwertochten Club: HANSKE DE KRIJGER OUDENAARDE (233) Plaats: Oudenaarde Afstand: 50Km (48Km) Tijd: 10H00 Deelnemers: 2053 (318 op 50 Km) Pajotten: 35 (2) Weer: Zonnig en warm (17°C - 25°C) Parcours: 4 Bepijling: 5 Zaal+Org: 4 Cola: 1Euro20 Z. Bier: 2Eur00 (Ename)
Wat onthouden we:
Samen met Marcel de 50 Km gewandeld. Niet bij de eersten maar om 7 uur zijn we begonnen met wandelen. Het eerste gedeelte voerde ons door de natuurgebieden van Leupegem.
Daarna door al de straten en parken van Oudenaarde (denk ik). Na de rustpost in Bevere verlieten we dan Oudenaarde en stapten we naar Petegem aan de Schelde.
Rond de Donkvijver was het wel aangenaam wandelen. Met het warme weer konden we nu ik in het lommer van de bossen rond de vijver stappen.
Van aan de rustpost in Petegem aan de Schelde gingen we dan door de velden naar Elsegem. Daar maakten we dan een lus tot in Gijzelbrechtegem. Hier ook wel voornamelijk door de open velden en het was er dus behoorlijk heet!
De terugweg ging gedeeltelijk langs de gekanaliseerde Schelde en ook een stuk langs de oude Schelde. De terugweg van Petegem aan de Schelde naar Oudenaarde ging dan weer door de velden en er was een samenkomst aan de bierwagen. Dat was dan terug aan de Donkvijver waar veel animatie was.
Vanaf hier zijn we dan samen met Piet en Viviane naar de vertrekzaal gewandeld. Het was voornamelijk een natuurwandeling maar het geloop door de straten van Oudenaarde vond ik er wat teveel aan.
Voor de Oostvlaamse Biergordel zijn we wel op koers!
In de namiddag eens in Aalter gaan wandelen. Samen met Roger naar ginder gereden. Een verassing, Viviane en Marcel waren er ook! Dus samen gewandeld. Het eerste stuk ging door de bossen en was best aangenaam. De rustpost was in een voetbalkantine. We moesten daar een lus wandelen maar helaas was die voornamelijk langs straten in de volle zon. Ook de terugweg naar de vertrekzaal was voornamelijk langs straten. Gelukkig werden we in de vertrekzaal dan goed bediend met goedkope dranken.
Tocht der Franschmannen Club: W.V. DE IJSBREKERS (398) Plaats: Denderhoutem Afstand: 20Km Tijd: 4H00 Deelnemers: 591 Pajotten: 7 Weer: Licht bewolkt tot zwaar bewolkt, enkele druppels regen. (19°C -22°C) Parcours:5 Bepijling: 4 Zaal + org: 4 Cola:1Euro20 Z. Bier:2Euro00 (Ename)
Wat onthouden we:
Zoals we gewoon zijn van de Ijsbrekers was het een mooie natuurwandeling. Ze bestond uit drie lussen welke ik alle drie bewandeld heb. De eerste lus heb ik samen met Willy gewandeld. De lus ging door de velden en bossen rond Lebeke. De tweede lus heb ik met Roger gewandeld en die ging minder ver maar kronkelde meer door de bossen rond Denderhoutem. Veel kleine wegeltjes en holle wegen. De derde lus (de kortste) die ik wandelde ging richting Daal. Hier ook wat bos maar wat minder dan bij de twee andere lussen. De tweede lus (lusB) was wel de mooiste. Proficiat aan de parcoursmeester.
Plaats: Hofstade Afstand: 10,7 Km Tijd: 2H10 Deelnemers: 16 Pajotten: 5 Weer: Licht bewolkt met onweersdreiging. (19°C)
Wat onthouden we:
Wandeling van Hofstade, door de velden naar Lede en terug. Veel bos is er daar niet maar Patrick heeft ons toch door die zeldzame stukjes natuur geloodst. Er waren enige angstaanjagende, donkere bosjes bij! Het was ook de langste dinsdagavondwandeling tot nog toe.
27e Zomertocht - 16e Wisselbekertocht Club: CSC-LIERDE/CLUB VOOR SPORT EN CULTUUR (294) Plaats: Sint-Maria-Lierde Afstand: 18,6 Km Tijd: 4H00 Deelnemers: 1212 Pajotten: 19 Weer: Zwaar bewolkt, onweersdreiging. (20°C) Parcours: 3 Bepijling: 4 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro00 (Tongerlo)
Wat onthouden we:
We wandelden eerst door de velden en straten naar Deftinge . Hier was de eerste rustpost. Het eerste gedeelte van het tweede stuk ging nog door de velden maar dan kwam een stuk dat ik niet kan appreciëren. Een paar kilometers langs de N42 is niet zo prettig. De tweede rustpost was aan de kerk van Sint-Maria-Lierde. Het laatste gedeelte was eerst straat en dan een stukje veld en een beklimming. Boven kregen we dan een extra bedeling. De traditionele karnemelk smaakte wel. Daarna ging het met een lus naar de startzaal.
Nationale Parktocht - Golden cup. Club: W.S.V. DE HEIKREKELS MAASMECHELEN (VL 047) Plaats: Eisden Afstand: 20 Km Tijd: 5H20 Deelnemers: 210 Pajotten: 2 Weer: Snikheet. (28°C - 34°C) Parcours: 5 Bepijling: 4 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro20 Z. Bier: 1Euro70 (Westmalle)
Wat onthouden we:
Samen met Roger nog eens naar Eisden gaan wandelen. Er was heet weer voorspeld en dat hebben we ook gekregen. Het eerste gedeelte liepen we meestal in de bossen en daar was de temperatuur nog draaglijk. Het tweede gedeelte ging echter langs de zandwinningsputten en daar was het verzengend heet. De wandeling ging door het Nationaal Park De Hoge Kempen en een stuk door de Mechelse Heide. De rustpost was in een clubhuis van Schutters. Onderweg kwamen we gelukkig nog wat plaatsen tegen waar we ons konden verfrissen. Het was een mooie, maar door de hitte erg zware wandeling.
Tweede verkenning van onze Abdijtocht op 22 augustus. Van aan de abdij wandelden we langs het parcours voor andersvaliden naar de rustpost in het Parochiaal Centrum in Hekelgem. We wandelden langs de Bleregemstraat en de Pastorijweg. Het tweede gedeelte was de lus van de 18 Km stappers. Die ging door de velden naar Tenbos. Het laatste stuk van de verkenning was de terugweg van de rustpost naar de vertrekzaal voor de mindervaliden. We gingen langs de Kerkstraat en de Moretteweg door de woonwijken van Affligem.
20e Megasterren Heuveltocht Club: DE CHATONS RONSE (376) Plaats: Ronse Afstand: 21 Km Tijd: 3H55 Deelnemers: 1406 Pajotten: 1 Weer: Zwaar tot licht bewolkt. (15°C - 18°C) Parcours: 5 Bepijling: 4 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro50 (Ronsische Trippel)
Wat onthouden we:
Het was inderdaad een heuveltocht. Het Muziekbos stond centraal. Het eerste stuk van de vertrekzaal naar Louise-Marie was nog weinig heuvelachtig. We hadden wel al mooie zichten op de Vlaamse Ardennen en we wandelden veel door mooie maar smalle veldwegels. Een eerst beklimming kregen we juist voor de rustpost. In Louise-Marie moest ik dan een lus wandelen. Die lus ging grotendeels door de velden. Alleen het eerste stukje ging door een oud bos welke we ook al met de GR bewandelt hebben. De terugweg van Louise-Marie naar Ronse was wel erg zwaar. De wandeling door het Muziekbos ging op en neer en ook op het einde waren er nog enige pittige heuvels. Het was een goede training voor volgende week.
Gezien de vele wandelingen in Opwijk heb ik voor de 10 Km gekozen. De wandeling ging van de vertrekzaal naar Droeshout en terug. Heb een groot stuk samen met Johan gewandeld. Bij de heenwandeling waren er wel enkele onbekende stukjes. Ook redelijk veel door de velden. De terugweg was eerder traditioneel en ook veel door straten. In de brouwerij werden we dan vergast op een Affligem (of wat anders).
3e GPS-wandeling Vlaams-Brabant Club: PROVINCIAALSE BESTUURSKERN VLAAMS-BRABANT (902) Plaats: Grimbergen Afstand: 13,6 Km Tijd: 2H45 Deelnemers: 133 Pajotten: 1 Weer: Zwaar bewolkt maar droog. (17°C) Parcours: 4 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro40 Z. Bier: 2Euro50 (Grimbergen)
Wat onthouden we:
In de namiddag met Roger de GPS wandeling in Grimbergen gaan wandelen. We hebben twee van de drie lussen bewandeld. Onze eerste lus ging naar de Veldkant. Voorbij de Tommenmolen en dan door de velden terug naar de vertrekplaats. De tweede lus ging door het Lintbos en dan langs veel straten naar de wijk Beigem. Op de terugweg wandelden we nog langs de Liermolen en de Tommenmolen.
Eerste verkenning van onze Abdijtocht van 22 augustus. Er is dit jaar een nieuwe rustpost en dus moest het parcours wat aangepast worden. We vertrokken langs de wijk Doment in Meldert. We staken dan de Brusselbaan over en kwamen zo in Hekelgem centrum terecht waar de rustpost is. De terugweg ging langs De Oude Molen en langs de bosrijke Romeinse weg weer de Brusselbaan over. Langs de Kluizerij en enkele hopvelden gingen we terug naar de Abdij.
1ste Vivat - vrijdagwandeling Club: VREUGDESTAPPES HULDENBERG (386) Plaats: Duisburg Afstand: 20 Km Tijd: 4H30 Deelnemers: 77 Pajotten: 1 Weer: Zwaar bewolkt, af en toe wat zon. (17°C) Parcours: 5 Bepijling: 4 Zaal + org: 5 Cola: 1Euro50 Z. Bier: 2Euro50 (Tongerlo)
Wat onthouden we:
Ik heb drie lussen gewandeld. De eerste ging naar Tervuren centrum. We wandelden voorbij de kerk en het gemeentehuis. Dit was het enige stuk straat van de ganse wandeling. De rest van de eerste lus ging langs de vijvers en daarna door het bos. De tweede lus ging naar Vossem. Hier afwisselend bos en stukjes langs de vijvers en langs de Voer (beekje). De derde lus ging helemaal door het Zoniënwoud en door het prachtige Arboretum van Tervuren. Dit was een pracht van een natuurwandeling en onbegrijpelijk dat er maar 83 wandelaars op afkwamen. Herkansing zondag! Het voordeel van weinig wandelaars is wel dat die dan door de voorzitter in de watten werden gelegd.
Wegens tijdgebrek maar de 14 Km gewandeld. Het eerste gedeelte was een wandeling rond het dorp van Erwetegem met afwisselend veld en straat. Na de rustpost gingen we door de velden naar Godveerdegem en dan langs de rand van het domein Breivelde terug naar de kantine van de voetbalclub.
Vandaag was het vertrek aan de kerk in Wieze. De wandeling ging naar Denderbelle en terug. We vertrokken langs het domein van het kasteel van Wieze. Langs de kouter gingen we dan naar de oever van de Dender. Even voor Denderbelle verlieten we die en wandelden door de velden tot in het dorp. Daarna keerden we langs de Dender en de stuwsluis van Denderbelle terug naar Wieze.
Eerst even door het centrum van Zellik wandelen en dan zaten we in een breugeliaans landschap. Een golvend landschap en kleine kerkjes. Het eerste kerkje was dat van Sint Bavo in Zellik. We maakten dan een ommetje naar de andere zijde van de autoweg en kwamen aan het kerkje van Bekkerzeel. Hier was ook de eerste rustpost. Na de rust gingen we naar Walfergem en bijna tot in Kobbegem. Tot daar was er veel natuur. Helaas kwam dan het industriegebied waar we van de prachtige hangars en beton konden genieten. De tweede rustpost was juist na dit mooi stukje industrie. Het was erg druk in de vierkantshoeve en het was er ook gezellig toeven. De terugweg ging langs Relegem waar ik nog een koele Geuze gedronken heb. Op het einde staken we nog even de ring rond Brussel over en wandelden langs het Laarbeekbos.
Samen met Marcel gewandeld. Een uurtje later dan voorzien vertrokken. Vanuit de vertrekzaal gingen we klassiek naar de Zwalm en volgden die tot aan het waterzuiveringsstation. Dan ging het even langs de bekend "Paddestraat". Daarna gingen we naar Roborst waar de eerste controle was. Dan wandelden we langs het Mijnwerkerspad naar de volgende controlepost. We gingen daarna nog even tot aan het Mijnwerkerspad en dan door mooie stukjes natuur naar Michelbeke. Een stukje van de Berendries gedaan maar geen zware beklimmingen. Van Michelbeke gingen we dan door de velden naar Elst. Na de rustpost gingen we naar Zegelsem en het natuurgebied "'t Burreken". Dit was het centrale punt van de wandeling. We moesten de rustpost tweemaal aandoen en we bleven hier de omgeving verkennen. De lus die we hier wandelden ging tot in het mooie Brakelbos. Pas na de tweede passage van de rustpost gingen we echt door het natuurgebied. Hier kregen we dan ook enkele beklimmingen maar vooral veel natuur. Daarna ging het dan naar Schorisse. Het volgend stukje was het zwaarste maar ook het mooiste . We wandelden over de Kapelleberg en de Varent. Mooie zichten op de dorpjes en het Maarkedal. De inspanningen werden dan beloond met één (of meer dan één) koele Sloeber(s) in de brouwerij Roman. Het laatste stuk bracht ons via Horebeke naar Sint-Denijs-Boekel waar de laatste controle was. Even voor het einde kregen de dorstige nog een Adriaan Brouwer.
Het was een mooie wandeling door de mooiste stukjes van de Vlaamse Ardennen.
Ik had wel de indruk dat men het parcours niet al te zwaar had gemaakt.
Het eerste stuk ging van Balegem naar de stokerij Van Damme. Door het vlakke landschap liepen we naar de stokerij. In het gehucht Balegem-Berg kregen we even wat bos en grond onder onze voeten. De rustpost in de stokerij was zoals steeds een mooie verpozing waard. Het terrasje zat dan ook goed vol. De lus van 8 Km ging over de grote baan Wetteren-Zottegem. Heel veel straten hier. Voordat we terug in de rustplaats kwamen kregen we nog een stukje bos en wat veldweg. Het laatste stuk was heel kort en halfweg kregen we dan nog onze jenever degustatie.
De organisatie was wel oké maar het parcours was voor mij toch wat te "hard"!
Vertrek in de omgeving van de voetbalclub van Asse-Ter-heide. Eerst maakten we een ommetje over de steenweg door een "Pajotachtig landschap"Daarna ging het dan via Krokegem naar het Kartelobos. Van daar boven hadden we zicht op Brussel en was het Atomium goed zichtbaar. We doorkruisten het bos(je) in alle richtingen en gingen dan terug richting Asse. De terugweg ging dwars door de velden
Wat onthouden we: Wandeling van Jonny (en Piet).Om even na negenen konden we vertrekken voor een wandeling door het Pajottenland. Met een specialist ter zake kon dat niet verkeerd gaan! Jonny bracht ons eerst naar één van de overgebleven bunkers midden in de velden. Even wat rust en dan konden we beginnen aan het dwalen door een heerlijk Pajottenland met verre zichten op het golvend landschap. We wandelden tot bijna in Ninove en daarna naar Okegem.Aan de Dender in Pamel werd er de groepsfoto gemaakt bij het standbeeld van 'De dikke van Pamel'. Daarna stapten we nog wat langs de Dender en gingen dan naar Liedekerke. Zoals bekent was het dan wel even door de straten stappen tot we aan de rustplaats in Real café kwamen. Na de middag ging het rustig door veldwegen terug naar Roosdaal. Het was een wandeling zoals de meeste 2e maandagwandelaars het wel graag hebben.
Als ik om half twaalf toekwam was het heel druk rond de vertrekzaal. De 28 kilometer leek me nog een haalbare afstand.De wandeling bestond uit vier stukken van elk ongeveer zeven kilometer.Het eerste stuk was van de vertrekzaal naar Neigem. Eerst wandelden we wat door de open velden, met een paar stevige beklimmingen, daarna mochten we een stukje door Neigembos stappen. Na de rustpost gingen we dan richting Meerbeke. Eerst langs de kapel van Bevingen en nog een stukje Neigembos. Daarna door de velden en wijken van Meerbeke. Na de rustpost in Meerbeke wandelden we naar Pollare. Veel veld hier en af en toe wat zichten op het licht heuvelachtige landschap. Van Pollare draaiden we dan terug naar Neigem. Hier wandelden we ook voornamelijk door de velden. Het laatste stuk ging langs Liefferinge en daarna met een boog door Strijland en terug naar de vertrekzaal.
Het was een wandeling door weer eens een ander stukje Pajottenland met veel natuur maar soms ook nogal veel straten.
Vertrekplaats was de grote tent in Petegem. De wandeling was ten voordele van een gezinsvervangend tehuis en de prijzen in de tent waren hieraan aangepast. De wandeling ging naar Astene en daar werd er nog een lus gewandeld. Het eerste gedeelte ging voor een groot stuk langs de spoorlijn. Minder interessant maar daarna mochten we toch voor een eerste keer kennis maken met het "Goed te Parijs". Een domein met veel bos. Na de rustpost in Astene kregen we een mooi stukje natuur langs de Leie en vooral langs de Oude Leie. Het hoogtepunt was dan het zelfveer over de Leie. De wandelaars moesten zelf even in actie schieten om over het water te komen. De omgeving was ook nog ongerepte natuur en met dit zonnig weer was het er best aangenaam. De terugweg ging nog door een nieuw natuurgebied met veel bos en we mochten ook nog een stuk door het "Goed te Parijs" stappen.
GR Wandeling Lanaken - Genk (GR 5) Club: DE GR VRIENDEN VAN AALST Plaats: Lanaken Afstand: 29 Km Tijd: 6H30 Weer: Zonnig en warm(behalve in het bos). (16°C - 19°C)
Wat onthouden we:
Vandaag samen met Roger de GR Lanaken - Genk gaan verkennen. Dit is de GR die we vorig jaar door een treinstaking hebben moeten missen. Hij is wel wat aangepast. Vertrek is aan de kerk van Lanaken. Eerst wandelden we een eind door de woonwijken. Eenmaal die voorbij was het bos tot in Zutendaal. Wel een afwisselend bos met vele soorten bomen en verschillende landschappen. Natuurbeheer is wel bezig om sommige stukken bos af te sluiten voor wandelaars. Er zijn dan ook stukken ongerepte natuur bij. Eten hebben we in het bos gedaan maar als we met de groep gaan heeft Roger een statig hotel gevonden waar we onze boterham kunnen opeten. In de fotoserie kan je zien waar we gaan eten. Hotel "De Klok" ligt in het centrum van Zutendaal. Even voorbij Zutendaal verlaten we dan de GR en volgen lokale wandelwegen. Het bracht ons over een lang knuppelpad in Genk. Daar nog even door het park en het centrum en we waren in het station. In Zutendaal kan de bus naar Genk genomen worden. Roger geeft jullie wel meer info.
Dinsdagavondwandeling in Essene (Affligem) Plaats: Essene Afstand: 8,6 Km Tijd: 1H50 Deelnemers: 14 Pajotten: 6 Weer: Zwaar bewolkt. (18°C)
Wat onthouden we:
Vertrekplaats was de kerk van Essene. Het was voor de Pajotten een nogal bekent parcours. Er zaten vele stukjes van onze Sinksentocht in. Kort samengevat ging de wandeling van Essen tot de Keiberg in Asse en terug. We starten langs het knuppelpad achter de parochiezaal. Vandaar gingen we dan naar Asbeek met de gekende zichten op deze kant van het Pajottenland.In Asbeek maakten we dan nog een ommetje tot Keiberg. De terugweg ging dan door de velden naar Essene. Wel met wat minder beklimmingen. Mooie avondwandeling.
De wandeling bestond uit drie lussen rond de vertrekzaal. Ik ben met lus 3 begonnen (de langste). Die ging tot in Sint-Martens-Bodegem. De heen wandeling ging door de velden en de terugweg door bosjes en parken. Lus twee ging naar Groot-Bijgaarden. Hier ook weer afwisselend veld en bos met af en toe zichten op Brussel en het Noordelijke Pajottenland. De laatste lus ging door de Wolfsputten. Een mooi rustig stukje natuur. Ondanks de nabijheid van de hoofdstad was de wandeling toch een aaneenrijging van stukjes natuur. Het drukke verkeer maakte wel duidelijk dat we dicht bij de metropool waren.
Ring Klein-Brabant Club: WANDELCLUB KWIK BORNEM (076) Plaats: Sint-Amands Afstand: 18,6 Km (16,8) Tijd: 3H50 Deelnemers: 1750 Pajotten: 5 Weer: Zwaar bewolkt en wat regen. (15°C) Parcours: 4 Bepijling: 4 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20 (Duvel)
Wat onthouden we:
Drie rustposten voor nog geen 18 Km, het waren vier korte stukjes. Het vertrek was buiten het centrum van Sint-Amands en hier geen parkeer problemen. Eerst gingen we langs de Scheldedijk voorbij Sint-Amands en Mariekerke. Dan nog even verder en we waren in Branst waar de eerste rustplaats was. Hier moesten we dan een lus wandelen tot in Brandheide. Na de tweede passage in Branst wandelden we door de polders terug naar Sint-Amands. De laatste rustpost was in de Wine Trading Factory. Het laatste gedeelte ging dan door het centrum van Sint-Amands en met een grote boog door de velden naar de vertrekzaal. Hier was ook weer de regen de spelbreker.
Plaats: Lennik Afstand: 6,2 Km Tijd: 1H15 Deelnemers: 1645 Pajotten: 32 Weer: Zwaarbewolkt, af en toe wat regen. (14°C) Parcours: 5 Bepijling: Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro00
Wat onthouden we:
Ik wilde de GPS wandeling van 13 Km doen, maar het bestand 13 was blijkbaar 6Km (?) Na 6 Km zat ik al terug in de vertrekzaal! Het was dan wel een korte wandeling maar wel een mooie met bijna uitsluitend veld- en boswegels. Het was ook een parcours voor de helft uitsluitend voor de GPS wandelaars. Wel spijtig dat de zon niet scheen.
Wandeling rondom Vlekkem en Zonnegem. Dus een landelijke streek met veel groen en weinig bebouwing. Ik heb eerst samen met Roger de lus van 7 Km gewandeld. Het ging richting Erondegem en we wandelden hoofdzakelijk langs veldwegels. Terug in de rustpost heb ik dan genoten van de barbecue. Daarna was het dan wandelen naar Zonnegem. De E40 over en dan door de velden naar Zonnegem. Het was wat laat voor de 23 Km dus dan maar samen met Piet en Frans terug naar de startplaats gewandeld. Het was een kortere weg maar ook wel meer straten.
Vertrek aan de kerk van Baardegem. We wandelden eerst met een grote boog in westelijke richting rond het dorpscentrum. We volgden een stuk het Leirekenspad en wandelden dan langs boomgaarden naar Nijverseel Door de velden keerden we dan terug naar Baardegem.
De wandeling bestond uit drie gedeelten. Het eerste stuk bracht ons van de startzaal naar Idegem. We wandelden door de dorpskernen van Schendelbeke en Idegem met daartussen stukken veld- en boswegjes. Na de rustpost wandelden we een lus tot in de wijk Bullegem. We wandelden door een jong bos en een drassig gebied. Het lange knuppelpad maakte dat onze schoenen droog bleven. Het gele lis stond in bloei en dat zorgde ervoor dat dit stukje wat kleurrijker was. Het laatste stuk liet ons nog eens kennis maken met de Gavers. Eerst moesten we wel nog met de veerpont de Dender oversteken. We wandelden daarna half rond het meer en op het einde kregen we aan de jeugdherberg 't Schipken dan onze verfrissing in de vorm van een fruitbiertje. Het was een wandeling met weinig modder en weinig beklimmingen. Dus een ongewone wandeling voor de Padstappers.
Dagstapper Everbeek-Boven (GR5A -GR123) CLUB: GR OOST-VLAANDEREN Afstand: 18 Km Tijd: 4H15 Deelnemers: 44 Pajotten: 1 Weer: Licht bewolkt, wat nevelig. (14°C - 19°C)
Wat onthouden we:
Vandaag heb ik de dagstapper van Everbeek-Boven gewandeld. De wandeling werd georganiseerd door de afdeling Oost-Vlaanderen. S'morgens was het nog wat nevelig maar tegen de middag was het mooi en zonnig wandelweer. Verzameling was aan de kerk van Everbeek-Boven. Het is een klein dorpje en na een paar honderd meter zaten we al in de natuur. Eerst door kleine stukjes bos en weiland maar daarna mochten we enige kilometers door het prachtige Bois de La Louvière. Voordat we in Flobecq waren mochten we dan nog enige heuvels (colinnes) beklimmen en een stuk langs de RAVeL Ronse - Flobecq wandelen. Eten (en drinken) konden we in de Bavik Pub in Flobecq. In de namiddag stapten we wat meer door de open velden. Hier hadden we mooie zichten op het Pays des Collines. We mochten ook door een bebloemde holle weg wandelen, een prachtig stukje natuur en zeker in de lente. Bedankt Toon voor de mooie GR wandeling.
Dinsdagavondwandeling in Impe Plaats: Impe Afstand: 6,9 Km Tijd: 1H30 Deelnemers: 10 Pajotten: 6 Weer: Bewolkt. (13°C)
Wat onthouden we:
Vertrek aan de kerk van Impe. Er hingen dreigende wolken en er kwamen niet veel wandelaars opdagen. We wandelden door de bossen van Impe naar de wijk Halfbunder in Erondegem. Langs de andere zijde van de Gentse Steenweg wandelden we nog een stukje door het veld maar de rest van de terugweg ging voornamelijk langs de straten.
Stationstapper Vertrijk - Tienen GR 128, GR 512, Streek GR Hageland en dagstapper Nr 8 Club: DE GR VRIENDEN VAN AALST Plaats: Vertrijk Afstand: 28,3 Km Tijd: 6H00 Deelnemers: 26 Pajotten: 4 Weer: Licht bewolkt en in de namiddag zwaar bewolkt. (15°C)
Wat onthouden we:
Roger heeft een combinatie van GR's, stationstapper en dagstapper tot een mooie wandeling door het Haspengouws plateau en het Hageland samengebracht. Van aan het station in Vertrijk stapten we langs de Sint Hilarius kerk en door het dorp van Boutersem de kouters in. De dorpskern van Kerkom lieten we rechts liggen. Wat verder staken we dan over een smal bruggetje de Velpe over. Nog wat verder en we waren in Kumtich waar de rustpost voorzien was. In café De Kempioen konden we dan eten en drinken! We waren nog niet halfweg en na de middag werd het nog flink doorstappen. Nu ging het naar de wijken Willebringen, Hoksem en Oorbeek. We konden hier maximaal genieten van de weidse landschappen. Het laatste gedeelte was door Tienen wandelen om het station te vinden. Geen café's in de buurt van het station! Dus nog maar een kilometertje gewandeld om wat te vinden. Het is weer eens een mooie natuurwandeling geweest!
Wandeling van Sint-Lievens-Houtem naar Oombergen. Daar een lus en dan terug naar de startplaats. De heen wandeling ging langs en door de immense kouters rond Sint-Lievens-Houtem en Oombergen. Veelal veldwegenrecht door die kouters. In Oombergen moest dan een lus gemaakt worden. Hier ook weer door de kouters en veldwegen. De wandeling sloot aan op die van donderdag in Zottegem. We wandelden tot in Hillegem en Leeuwergem. Het laatste gedeelte was het mooiste. Voornamelijk door de bossen. Cotthembos mocht natuurlijk niet ontbreken en we wandelden ook nog een stukje langs de oude trambaan in Sint-Lievens-Houtem.
Donkmeertochten - Witkap Trofee 2015 Club: BOERENKRIJGSTAPPERS VZW (450) Plaats: Berlare Afstand: 18 Km (16,5) Tijd: 4H00 Deelnemers: 2077 Pajotten: 28 Weer: Eerst wat miezerige regen, daarna droog en op het einde zonnig. (12°C - 15°C) Parcours: 4 Bepijling: 5 Zaal + Org: 5 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro00 (Witkap)
Wat onthouden we:
Hier ook een wandeling uit drie gedeelten. Van aan de Festivalhal naar Berlare dorp, daar een lus en dan terug naar de vertrekzaal. Van aan het vertrek wandelden we naar Berlare Donk en door het domeinbos Berlarenbroek. Na de rust in Berlare dorp wandelden we tot bijna aan de Schelde. Het was een afwisselend landschap en stapten voornamelijk langs aardewegen. Op het einde van de lus mochten we door het park van het kasteel van Berlare wandelen. Het laatste stuk bracht ons bij de achterzijde van Nieuwdonk en aan de Eendenkooi. Omdat het al erg laat was ben ik niet meer door de Eendenkooi gewandeld maar over het bruggetje naar de Festivalhal.
Houtwaltocht Club: DE MARGRIETE STAPPERS VZW (276) Plaats: Lichtervelde Afstand: 18 Km Tijd: 3H10 Deelnemers: Pajotten: Weer: Zwaar bewolkt, op het einde regen. (11°C) Parcours: 4 Bepijling:4 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro20 Z. Bier: 2Euro00 (Omer)
Wat onthouden we:
De wandeling bestaat uit drie delen. Het centrale gedeelte zijn de Huwynsbossen. De heen- en terugweg gaan door de West-Vlaamse velden. Er was wel wat aardeweg maar de straten namen toch wel de overhand. De twee rustposten waren hier ook telkens in een schuur. Na de tweede rustpost is het hier ook gaan regenen.
Tussen de Vlaamse bergen Club: VLAEMSCH HUISEKE GODEWAERSVELDE (344) Plaats: Berthen (Nord - Frankrijk) Afstand: 12 Km Tijd: 3H00 Deelnemers: Pajotten: Weer: Zwaar bewolkt, op het einde regen. (14°C) Parcours: 4 Bepijling: 5 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro00 Z. Bier: 1Euro80 (Sint Bernardus)
Wat onthouden we:
Ik ben nog maar eens in Frans Vlaanderen gaan wandelen. Helaas is het in de namiddag beginnen regen. Ik wilde normaal de 18 Km wandelen maar heb het door die regen maar op de 12 Km gehouden. Eerst gingen we door het dorp van Berthen en daarna door de velden naar de voet van de Catsberg. Dan ging het verder naar Godevaertsvelde. De rustpost was in een schuur. Voor de hongerige was er hesp aan het spit en voor de dorstige een Sint Bernardus. Na de rustpost begonnen we dan aan de beklimming van de Catsberg. Boven was het dan tijd om eens een trappist van de streek te drinken. De afdaling was langs het bos en ondanks de regen was dit het mooiste stukje van de wandeling. De boshyacinten stonden er nog in bloei en dat maakte het geheel toch een beetje kleurrijker. Het laatste stuk ging weer door de velden naar Berhen.
Het vertrek was vanuit de feestzaal Bevegemse Vijvers. De wandeling ging naar de rustpost in Leeuwergem en terug. We wandelden door en langs enkele industriezones van Zottegem. In Leeuwergem ging het een stukje langs het domein en na de rust door de velden. Het laatste stuk ging traditioneel langs Grotenberge en door het park Breivelde.
Ename-tocht Club: HANSKE DE KRIJGER OUDENAARDE (233) Plaats: Ename Afstand: 18 Km (16) Tijd: 3H40 Deelnemers: 977 Pajotten: 3 Weer: Licht bewolkt. (17°C) Parcours: 5 Bepijling: 4 Zaal+ org: 4 Cola: 1Euro20 Z. Bier: 1Euro20 Ename in vertrekzaal, 2Euro00 in rustpost
Wat onthouden we:
Het eerste gedeelte van de wandeling ging naar het bos 't Ename en langs de Kattenberg. Het was een aaneenrijging van mooie stukjes natuur met zichten op Oudenaarde en Ename. De rustpost was in Neder-Ename. Het tweede gedeelte bracht ons in het natuurgebied De Reytmeersen en tot in Welden. Hier waren er wat meer open vlakten maar ook weer veel natuur. Het laatste gedeelte ging van de rustpost in Neder-Ename langs de Oude Schelde en een stukje langs de huidige Schelde-oever naar de ruïnes van de Sint-Salvatorabdij. Het was mooi wandelweer en het was prettig wandelen door dit landschap.
Dinsdagavondwandeling in Steenberg Plaats: Bambrugge Administratief centrum. Afstand: 8,6 Km Tijd: 1H45 Deelnemers: 11 Pajotten: 5 Weer: Helder. (15°C)
Wat onthouden we:
Vertrek was aan het gemeentehuis in Bambrugge in de wijk Steenberg. We startten langs de Zweedse looppiste en wandelden eerst naar Bambrugge. Vandaar ging het door de velden naar Zonnebeke. Langs Zonnebeke-bos wandelden we terug tot aan de E40. Vandaar ging het door de velden terug naar ons vertrekpunt. Het was een stevige wandeling door veel onbekende wegeltjes.
Tweede maandagtocht Kerksken Club: DE KADEES VZW (063) Plaats: Kerksken (Haaltert) Afstand: 19 Km Tijd: 5H00 Deelnemers: 31 Pajotten: 5 Weer: Licht bewolkt, warm. (16°C - 23°C)
Wat onthouden we:
Vandaag de wandeling van Paul en Rita met vertrek aan de kerk van Kerksken. Er was weer een grote belangstelling en de zon was al van bij het vertrek present. Paul vertelde ons bij het vertrek dat de wandeling uit twee gedeelten bestond. In de voormiddag 12 kilometer richting Gotegem en in de namiddag nog een 8 kilometer richting Denderhoutem - Haaltert. Eenmaal de steenweg Aalst- Geraardsbergen over zaten we al direct in de velden. Eenmaal de wijk Boukent voorbij zaten we in de bossen en af en toe kwamen de kerktorens van Heldergem en Aaigem piepen. We bleven door de boswegjes wandelen tot we in Gotegem bij het café " Caberé" kwamen. Hier even een plaspauze en dan een lusje gemaakt langs het Blauwbos. Dan ging het verder langs de visvijvers en een erg drassig stukje bos. Alles was hier wel mooi groen. Uit het bos kwamen we aan de Sint Rochus kapel waar nog even halt werd gehouden. Daarna kwam er nog een "berg" die moest beklommen worden en we waren terug in Kerksken. Eén uur rust in café New Korlick. Na de groepsfoto konden we dan terug de natuur intrekken, ditmaal naar het Oosten tot aan de wijk "het Eiland". Het was heel aangenaam om door de met lentebloemen omzoomde dreven, lanen en boswegels te wandelen. Bedankt Paul en Rita, het was een prachtige natuurwandeling bij een stralend lenteweer.
31e Lange Wappertocht Club: SINJORENSTAPPERS WILRIJK VZW (A 031) Plaats: Wilrijk Afstand: 13 Km Tijd: 2H20 Deelnemers: Pajotten: Weer: Licht bewolkt. (16°C) Parcours: 4 Bepijling: 4 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro00 (Duvel)
Wat onthouden we:
Het eerste gedeelte ging verrassend veel door de natuur. We wandelden langs mooie wandelwegen en een stukje langs de StruisbeeK. Daarna langs een klein wegje parallel met de E19 maar het was helemaal verscholen in het groen en van de drukke weg was niet veel te merken. We wandelden dan onder de autoweg door naar Edegem waar de eerste rustpost was. Na de rustpost wandelden we nog langs het kasteeldomein Ter linden. Daarna was het wel veel door straten dat we wandelden. We keerden dan terug en stapten nog een stukje langs het domeinpark en daarna door het Steytelinckpark. Even verder was de tweede rustpost. Het laatste stuk ging nog een wat door het Steytelinckpark en daarna door de wijken en braakliggende gronden terug naar de vertrekzaal.
18e Hastière - Dinant Club: BATTEURS DE CUIR DINANT (NA016) Plaats: Dinant Afstand: 20 Km (18) Tijd: 6H00 Deelnemers: Pajotten: Weer: Licht tot zwaar bewolkt en op het einde wat regen. (12°C - 17°C) Parcours: 4 Bepijling: 5 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euo00 Z. Bier: 2Euro30 (Rochfort)
Wat onthouden we:
Vertrekplaats was het casino van Dinant. Met de boot vaarden we tot Hastière. Om kwart voor twaalf konden we te voet aan de terugweg beginnen. We gingen direct de brug over de Maas over voor een eerste controle. Daarna ging het langs een mooi pad door het bos maar op de hoogte van de Maas naar Waulsort. In Waulsort was er een tweede controle. Daarna wandelden we een stukje terug in de richting van Givet en daarna staken we aan de sluis de Maas weer over. We volgden nu de rechteroever tot in Dinant. Eerst langs een breed pad tegen de oever van de Maas. Tegenover het centrum van Waulsort kwam het zwaardere werk. Een stevige beklimming langs een smal pad bracht ons in Falmignoul. Hier was er ook een controle. Daarna wandelden we nog wat op de hoogvlakte door het bos en hadden enkele mooie zichten op de Maasvallei. Daarna daalden we langzaam af naar Anseremme. Wel een heel eind langs een drukke steenweg moeten wandelen. In Anseremme staken we de Lesse over en dan was het maar even meer of we waren terug in het casino. Tijdens dat laatste stukje begon het dan fel te regenen. Al bij al een mooie wandeling door een stukje Ardennen.
Tweede verkenning van de Sinksentocht Club: DE PAJOTTEN HEKELGEM (038) Plaats: Affligem. Afstand: 7,5 en 4,5 Km Deelnemers: 10 Weer: Licht bewolkt. ( 10°C - 12°C)
Wat onthouden we:
Vandaag twee korte lussen verkent. De eerste vanuit de vertrekzaal in Affligem. De eerste ging naar Teralfene en verder door de velden tot in Ten Bos. Daarna wandelden we tot aan de Dender. We volgden niet het fietspad maar een mooi stukje groen parallel met de Dender. Daarna ging het terug langs Teralfene naar De vertrekzaal. De tweede lus werd in Essene gewandeld. Een lus van 4,5 Km geheel door de natuur. Van achter de vertrekzaal ging het direct over een wandelpad met plankjes door het bos. Het vervolg was een aaneenschakeling van veldwegen met af en toe nog wat bos.
Tollembeekse Hanezoekerstochten Club: PAREL VAN HET PAJOTTENLAND (254) Plaats: Tollembeek Afstand: 12 Km (13,5) Tijd: 2H25 Deelnemers: 639 Pajotten: 7 Weer: Zonnig en licht bewolkt, maar ook een onweersbui. (14°C -10°C) Parcours: 4 Bepijling: 4 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20 (Sint Bernardus)
Wat onthouden we:
De wandeling ging van Tollembeek naar Sint-Pieters-Kapelle en terug. We wandelden eerst naar het station van Tollembeek. Eenmaal daar voorbij zaten we in de al groene velden en weiden van het Pajottenland. Aanvankelijk scheen de zon maar dat veranderde snel en plots zaten we in een hevig onweer met veel wind, regen en hagel. Ik had het geluk om wat beschermt te zijn in een holle weg. Gelukkig duurde het niet lang en tegen de tijd dat we in de rustpost waren was alles al opgedroogd. De terugweg was wat minder mooi. We wandelden een stukje naast de Mark en voorbij de Sportzaal van Herne.
De wandeling was mooi door de vergezichten over het Pajottenland en het vele lentegroen. We stapten wel veel langs straten maar gezien de regen was dat wel het meest comfortabele.
46e Internationale Tweedaagse van Vlaanderen te Blankenberge Club: INTERNATIONALE TWEEDAAGSE BLANKENBERGE VZW (024) Plaats Blankenberge Afstand: 2 X 42 Km Tijd: 9H00 + 8H00 Deelnemers: 6481 + 5026 Pajotten: 6 + 7 Weer: 02-05: Zwaar bewolkt maar droog.(12°C) 03-05: Voormiddag zwaar bewolkt maar droog, namiddag regen. (11°C- 14°C ) Parcours: 4 Bepijling: 5 Zaal + Org: 4
Wat onthouden we:
Zaterdag samen met Marcel de 42 Km gewandeld. Dit jaar vertrokken we de eerste dag richting Oostende. Eerst door de haven en dan langs een wandelpad tegen de duinen naar Wenduine. Na de eerste rustpost mochten we dan een stukje op het strand wandelen. Even voor De Haan trokken we dan de duinbossen in. Dan ging het door het stadje zelf. Daarna verlieten we de kustlijn en trokken de polders in. Het eerste polderdorpje dat we tegenkwamen was Vlissegem. Tot het volgende dorpje was het dan lang stappen. Het was dan middag en we hebben onze boterhammen opgegeten in Houtave. We deden dat in het gezellig cafeetje 'De Drie Koningen". Het volgende dorpje was Meetkerke,erg klein en daarna konden we op stap naar Zuienkerke. Zoals elk jaar was het hier feest in het dorp. Demonstraties van oude ambachten en een prondelmarkt. De kleinere afstanden kwamen er nu bij en in groep gingen we naar de tent in Uitkerke. Viviane en Piet wachtten ons daar op. Nog een boterham met kaas gegeten en nog een Kokketeute gedronken. Dan nog een stukje tot Blankenberge en mijn eerste dag zat erop. Wel eerst nog een scholletje gaan eten.
De zondag wat later vertrokken en alleen gewandeld. Nu ging het dus richting Knokke. Langs de dijk voorbij het casino en naar de Pier waar de eerste controle was. Daarna trokken we langs het reservaat "De Fonteintjes" en langs een duinpad naar Zeebrugge. Dan ging het traditioneel door de haven. Veel straten en bruggen maar gelukkig waren er geen schepen. Na Zeebrugge kwamen we in Heist. Hier de nieuwe wandel- en fietsbrug over en dan even door het natuurgebied en langs de gele lichttoren. Het laatste kustdorp was Duinbergen. Er waren ook enkel korte maar steile "bergen" te beklimmen. Daarna zaten we weer in de polders. Nu niet lang want na Ramskapelle draaiden we terug naar de haven van Zeebrugge. Hier niet zo'n mooi landschap.We wandelden langs dokken en dan langs het Boudewijnkanaal naar Lissewege. Het was dan ook gaan regenen en dat maakte het wandelen minder prettig. In Lissewege was ook geen ambiance. Geen overvolle terrasjes dit jaar. Het laatste stuk bracht me dan terug naar de tent in Uitkerke en naar Blankenberge. Daar mocht ik nog een flesje Kokketeute en mijn medaille in ontvangst nemen. Mijn eerste meerdaagse wandeling van 2015 zit er weer op.
Wandeling van Bentille naar Sint-Jan-in-Eremo en terug. Het eerste stukje ging door de velden. Dan kwamen we aan de Kreken. We volgden een stuk het Leopoldkanaal met links en rechts meerdere kreken waarvan de Boerekreek de grootste was. De terugweg ging wat meer door de velden maar nu ook weer een heel stuk naast het Leopoldkanaal. De Oostpolderkreek was dan de laatste waterplas waar we langs gingen. Het was een wandeling door een rustig waterrijk landschap.
Heb vandaag de 8 Km met bepijling en de 8 Km met GPS gewandeld. Eerst die met bepijling. Even door de straten van het centrum wandelen en we waren aan de Tragel, dus water en natuur. Op deze feestdag waren er veel vissers op de vijvers. Na dit stukje natuur kwamen we in Boonwijk. Hier was de rustpost. De terugweg ging langs de vijvers van de forten, het Sasken en via de oever van de Dender kwamen we op de grote markt. Nog een stukje en we waren weer in de vertrekzaal. Het tweede deel was dus de GPS wandeling. Die ging de andere richting uit. We wandelden nu langs de oever van de Schelde. Eerst de rechteroever tot aan de rijksweg N41. Daar gingen we de brug over naar de linkeroever van de Schelde. We keerden dan terug richting Dendermonde. Een mooi stukje natuur. Langs de brug in Dendermonde kwamen we dan terug op de rechteroever en waren snel in de vertrekzaal.
14e Midweektocht Club: WSV DE HOPBELLETJES OPIJK (252) Plaats: Opwijk Afstand: 18 Km Tijd: 3H30 Deelnemers: Pajotten: Weer: Licht bewolkt. (14°C) Parcours: 4 Bepijling: 4 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20 (Affligem)
Wat onthouden we:
Ik heb de drie lussen gewandeld. De lus van 8 Km ging zuidelijke richting Mollem. Het was een afwisselend parcours met voornamelijk veld en bos. Het stukje langs de Molenbeek is altijd mooi. De lus van 6 Km ging richting Merchtem. Hier waren het velden en straten waar we door wandelden. De terugweg ging langs de spoorlijn. IK heb tenslotte ook nog de lus van 4 Km gewandeld. De vertrekzaal was wel al gesloten. We wandelden tot halfweg Droeshout en dan langs een traditioneel parcours terug naar de vertrekzaal. Hier toch ook veel natuur.
Dinsdagavondwandeling in Moorsel Plaats: Sporthal Moorsel Weer: Licht bewolkt: (10°C) Afstand: 7,5 km Tijd: 2H00 Deelnemers: 19 Pajotten: 4
Wat onthouden we:
Wandeling met vertrek aan de Sporthal De Faluintjes in Moorsel. Ditmaal was er een behoorlijke belangstelling. De batterij van mijn GPS is onderweg leeg gevallen en ik heb ditmaal geen GPS bestand. De wandeling ging in een grote boog rond het centrum van Moorsel. We begonnen in Westelijke richting, dan via de Koepoort richting Meldert. We gingen voorbij de wijk Waver en langs de Klaarhoutstraat terug richting Moorsel. We wandelden nog voorbij het Waterkasteel van Moorsel en dan met een ommetje terug naar de Sporthal. Een wandeling met veel natuur en mooie zonsondergang.
GR wandeling Kortenaken (Dagstapper) Streek-GR Hageland Club: DE GR VRIENDEN VAN AALST Plaats: Kortenaken Afstand: 21 Km Tijd: 4H30 Deelnemers: 26 Pajotten: 3 Weer: Zwaar tot licht bewolkt. (6°C - 12°C)
Wat onthouden we:
Even citeren wat de GR van deze tocht zegt: "Natuurlijk is de bloesemtijd de ideale periode om deze tocht te maken. Van de Gete-landschappen waarvan je automatisch zachtjes gaat ademen, van weiden die de stilte uit de lucht zuigen, van plekjes om bij de goden neer te leggen, van akkers waarin de wijsheid van de aarde rust. Geen grote toeristische trekpleisters. Gewoon de schitterende eenvoud van het Hageland." Van dit alles hebben we dan ook mogen genieten. Met 26 waren we en dus een mooi groepje. Door de voorschriften van de spoorwegen konden we pas om kwart na elf in Kortenaken aan de tocht beginnen. Even buiten de dorpskom van Kortenaken en we zaten al tussen de boomgaarden. De perenbomen waren al het hoogtepunt voorbij maar wat verder konden we van de pracht van de bloeiende appelbomen genieten. De rustpost was in Hogen, gehucht van Geetbets. We konden er bij Francine genieten van een "Slaapmutsje" (voor de rappe) of ander lekkers. Na het eten werd er flink doorgestapt. Via Ransberg kwamen we al snel terug in de Getevallei en via een ommetje terug in Kortenaken.
23e Donkerenhamtocht Club: WSV DE SLUISSTAPPERS (286) Plaats: Nieuwenrode Afstand: 12 km Tijd: 3H00 Deelnemers: 990 Pajotten: 26 Weer: Zwaar bewolkt, af en toe wat regen. (14°C) Parcours: 4 Bepijling: 4 Zaal + org: 4 Cola: 1Euro40 Z. Bier: 2Euro20 (Grimbergen)
Wat onthouden we: Korte wandeling van Nieuwenrode naar Beigem en terug. Het eerste stuk ging voornamelijk door bos. Daarna kwamen we in een open vlakte en hier hadden we mooie zichten op de abdij van Grimbergen en de O.L.Vrouwekerk van Beigem. Na de rustpost gingen we door de velden terug naar Nieuwenrode.
Bloesemtocht Club: LOONSE TSJAFELEERS VZW (L 039) Plaats: Borgloon Afstand: 28 Km Tijd: 6H00 Deelnemers: 1131 Pajotten: 40 Weer: Zwaar bewolkt, af en toe wat regen. (15°C) Parcours: 5 Bepijling: 3 Zaal + org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 1Euro80 (Westmalle)
Wat onthouden we:
Onze busreis naar Borgloon. Heb gekozen voor de 28 Km. De wandeling bestaat uit drie lussen van ongeveer 9 Km. De enige rustplaats ligt aan de andere zijde van het dorp. Eenmaal buiten de dorpskern zaten we al direct tussen de boomgaarden. De meeste stonden al in bloei en het was genieten om zo tussen de bloemetjes te wandelen. We wandelden door de Speelboomgaard en langs het uitzichtpunt op Broekom. Het was op dit stuk wat heuvelachtig en dat gaf dan mooie zichten op de omgeving. Op het einde van het eerste gedeelte stapten we voorbij het kasteel Van Hulsberg en de Lorettokapel. De rustpost was even buiten het centrum aan de andere zijde van de vertrekpost. De lus voor de lange afstand ging naar Kuttekoven. We wandelden deels door het domein van het kasteel van Rullingen met zijn grote boomgaard. Langs hollewegen kwamen we dan terug in de rustpost terecht. Het laatste stuk ging door de wijk Kerniel en Jesseren. Hier ging het ook voornamelijk door de boomgaarden. Even buiten Jesseren moet het dan verkeerd gegaan zijn want ik zat op een verkeerd parcours. Ben op de GPS terug naar de startzaal gegaan. Heb wel heel wat meer kilometers gedaan dan voorzien was.
Vertrek vanuit de nieuwe zaal "'t Jass". Hier veel parkeerplaats! Langs het station wandelden we verder door het park van het kasteel Waarborre. Daarna wandelden we door het Terlindenbos en langs de Roobaert vijver. Het ging dan verder door de velden naar Asbeek. In het centrum was de eerste rustpost. Na de rustpost gingen we door een golvend parcours naar Asse-ter-Heide. Dan wandelden we tot aan de rand van het Kravaalbos maar draaiden dan terug richting Asse. We deden dit wederom langs Asbeek. De laatste rustpost was in Asse centrum. Vandaar wandelden we langs de gebouwen van het OCMW en langs de kouters terug naar de vertrekzaal.
Ik heb de 18 Km GPS wandeling gedaan. Overwegend een rustig parcours met weinig wandelaars. Helaas ging het parcours af en toe gelijk met de wandelaars van het bepijlde parcours en dan in tegengestelde richting. Dat zou moeten kunnen vermeden worden vind ik. Zeker op de smalle paadjes is dat irritant. Van aan de vertrekzaal gingen we eerst naar Nederboelare en daarna naar Overboelare. Een wegje was hier blijkbaar moedwillig afgesloten (of toch verstopt). Hierna konden we helemaal de natuur induiken. Eerst wat door de velden en daarna langs de oever van de Dender. We volgden die tot in Wallonië. In Deux-Acren was de rustpost in het bezoekerscentrum van het natuurreservaat de Rietbeemd. Na de rustpost ging het terug door de velden richting Geraardsbergen. In het bos van Overboelare was het wel moeilijk om het juiste pad te vinden. Na het bos kwamen we dan aan de stedelijke werkplaatsen waar een rustpost was. het was er erg druk en ben verder gewandeld. We wandelden nog even het veld in om daarna terug te keren naar het traditionele stukje Geraardsbergen. Het Heilige Hart beeld, de muur en de Grote markt. Bij de toeristische dienst kregen we dan onze mattentaart en voor de liefhebbers een koffie. Het was ook heel druk op de markt. Van aan de Grote markt was er voor de GPS-wandelaars nog een rustig stukje wandelen langs de Dender. Onder weg kwam ik dan het bruidspaar Goliath en Gerarda tegen op weg naar hun trouw. Even verder was er nog een kijkertje (eekhoorntje).
Wandeling naar Melden en terug. Van aan de vertrekzaal gaan we door de velden naar het Koppenbergbos. Hier eerst al een korte beklimming. Dan gaan we door de velden naar Melden. Na de rust konden we dan aan het zwaardere werk beginnen. De koppenberg is altijd een uitdaging en ik heb er mij eens goed kunnen op uitleven. Na de Koppenberg gingen we richting Etikhove. Hier hadden we mooie zichten op Oudenaarde en omgeving. Het laatste stukje ging langs de Markebeek en was vlak. Mooie wandeling door De Vlaamse Ardennen.
Eerste verkenning van de Sinksentocht Afstand: 13 Km (8,5 + 4,5) Tijd: 3h30 Deelnemers: 13 Weer: Zonnig, schrale noordenwind. (6°C - 10°C)
Wat onthouden we:
Eerst verkennen we de lus naar Essene en terug. Vertrek langs het containerpark en de velodroom. Dan door het bos en de velden tot in Essene. Hier een lusje tot aan de parochiezaal waar de rustpost voorzien is. Terug gaan we langs de Eksterenberg en de Blakmeers. De tweede lus ging naar Teralfene. De heenweg was voornamelijk langs straten en voorbij de Lourdesgrot. Daarna door steegjes en veldwegen over de snelweg terug naar De Bellekouter.
Start aan de kerk van Denderhoutem. Het is bij de start nog lekker warm en zonnig. Na de regenachtige start van het seizoen mocht het wel eens zo zijn! De wandeling vertrok langs de nieuwe sporthal door de velden naar Lebeke. Vorig jaar zijn we daar ook nog met de GR gewandeld. Het was toen drassig en nu was het blijkbaar op sommige plaatsen nog te nat om door te wandelen. Langs de oevers van een klein beekje kwamen we dan weer terug in de richting van Denderhoutem. Voordat we in het centrum van Denderhoutem kwamen mochten we nog een heel eind door een mooie holle weg wandelen. Het was er zo op een lenteavond erg rustig. Mooi weer, goed gezelschap, mooie natuur, wat moet een mens nog meer hebben!
Tweede maandagtocht Burst Club: WSV DE KADEES VZW (063) Plaats: Burst Weer: Bewolkt, af en toe wat zon. (9°C - 13°C) Afstand: 19,2 Km Tijd: 6H00 Deelnemers: 30 Pajotten: 3
Wat onthouden we:
Wandeling van Paul De Cremer met als startplaats de kerk van Burst. Grote verassing want Paul en zijn vrouw stonden er ons op te wachten met koffie, cake en ander lekkers. Paul beloofde ons kennis te laten maken met Erpe-Mere en zijn deelgemeenten. Eerst gingen we naar Ressegem. Dan door veld en bos tot in Aaigem. Het was dan tijd om onze boterhammen boven te halen en dat kon best in café Cabaret. Cafébazin Frida kreeg wat hulp van Paul en Ronny en we hadden al snel ons geliefd drankje voor ons staan. Na de rust- en eetpauze wandelden we door het natuurgebied "Den Dotter". Het parcours liep nu voor een stukje gelijk met de wandeling van gisteren in Kerksken. We volgden ook een heel stuk de vallei van de Molenbeek. Al kronkelend langs het water kwamen we zo in Mere. Dan nog even door de velden en we kwamen op het veldrijdersparcours "De Steenberg" en voorbij het gemeentehuis van Erpe-Mere. Het laatste stukje voerde ons door Bambrugge en dan door de velden terug naar de kerk van Burst. Een mooie natuurwandeling. Bedankt Paul en Cie.
Vertrek vanuit het recreatiegebied "De Schorre". We wandelden direct naar de oevers van de Rupel. Daarna gingen we door de nieuwe natuurgebied in de oude kleiputten. Dus veel jong bos voornamelijk bestaand uit berken. De putten van de vroegere kleiwinning zijn nog duidelijk zichtbaar. De rustpost was aan de overzijde van het natuurgebied in Reet. Het eerste gedeelte van de terugweg was minder mooi. Het ging voornamelijk door de woonwijken. Op het einde wandelden we een groot gedeelte door De Schorre. Het uitzicht op de weide van Tomorrowland was wel overweldigend.
Wandeltocht der Denderstreek WSV DE SPORTVRIENDEN VZW (087) Plaats: Kerksken Afstand: 24 Km Tijd: 5H00 Deelnemers: 1597 Pajotten: 53 Weer: Zwaar tot licht bewolkt. (3°C - 11°C) Parcours: 5 Bepijling: 4 Zaal + org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20 (Affligem)
Wat onthouden we:
Ik wilde vandaag eens een wat langere afstand wandelen. Heb voor de 24 Km gekozen. Van de startplaats in Kerksken naar Heldergem, daar twee lussen en dan terug naar de vertrekzaal in Kerksken. Vanuit Kerksken wandelden we door de velden eerst naar Landries en langs het natuurgebied Den Dotter naar Heldergem. De eerste lus die hier moest gewandeld worden ging in zuidelijke richting, langs de watertoren en tot aan de wijk Vogelenzang. Op het einde maakten we nog een ommetje langs de noordelijke kant van Heldergem. De tweede lus ging voornamelijk langs veldwegen naar Aaigem. Ook een paar korte maar steile beklimmingen. Het laatste stuk bracht ons dan van Heldergem terug naar Kerksken. Afwisselend veld en bos en op het laatst door de "agglomeratie" van Kerksken.
23e Tongenslijperstocht Club: WJC DENDERKLOKJES LEBBEKE (226) Plaats: Denderbelle Afstand: 16 Km (16,3) Tijd: 3H00 Deelnemers: 802 Pajotten: 6 Weer: Zwaar bewolkt en op het einde een regenbui. (11°C) Parcours: 5 Bepijling: 4 Zaal + org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20 (Vicaris)
Wat onthouden we:
In tegenstelling met Ardooie hier een natuurwandeling. Elke wandelaar kreeg een peperkoek. Eerst maakten we een lus door de velden en langs de Dender. We gingen niet terug naar de vertrekplaats maar wandelden door naar Sint-Gillis-Dendermonde. In de Sporthal was de rustpost. De 16 Km-stappers mochten hier dan verder wandelen naar Dendermonde. De vijver rond de forten was het verste punt en het was er aangenaam wandelen. Na een tweede bezoek aan de Sporthal wandelden we langs een beekje terug tot in Denderbelle.
9e Skobiak Wisselbekertocht Club: DE SPARTASTAPPERS ARDOOIE VZW (391) Plaats: Ardooie Afstand: 16 Km (15,9) Tijd: 2H50 Deelnemers: Pajotten: Weer: Zwaar bewolkt, af en toe wat regen. (10°C) Parcours: 4 Bepijling: 5 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20 (Duvel)
Wat onthouden we:
De wandeling ging van de vertrekzaal door het centrum van Ardooie naar het Provinciaal Domein 't Veld en terug naar de vertrekzaal. Dat Provinciaal Domein was het enige stuk bos in de wandeling. Voor de rest wandelden we door de velden en langs de vele boerderijen. Op het einde kregen alle wandelaars twee pannenkoeken.
Wandeling bestond uit drie lussen. Eén van 6 Km, één van 7 Km en één van 8 Km. Ik ben met de lus van 8 Km begonnen en samen met Roger gewandeld. Vertrek was langs de achterzijde van de parochiezaal en we wandelden voorbij de oude pastorie. Daarna gingen we richting Meldert en voorbij de Sint-Jozefkapel. Vervolgens wandelden we door de Zure Meersen richting Moorsel. Daar keerden we door de Perekouter terug naar Baardegem. Het was een lus met veel natuur. De tweede lus was die van 7 Km. Nu gingen we de andere kant op richting Lebbeke. Hier waren het voornamelijk veldwegen die we te verwerken kregen. Ook een stukje van Leirekenspad ontbrak niet. De laatste lus ging naar het Kravaalbos. Samen met Frans gewandeld. Veel door het bos hebben we niet gewandeld maar het was er toch wel aangenaam stappen.
Wandeling met vertrek aan de ingang van het Liedekerkebos. Het was er erg druk want de parking stond helemaal vol. De wandeling ging eerst door het Liedekerkebos en aansluitend door het Hertigembos. Daarna gingen we door de velden richting Borchtlombeek en langs de wijk Rattendries. Vandaar zijn we zo kort als mogelijk terug naar het vertrekpunt gewandeld.
Van aan de vertrekplaat in het cultureel Centrum wandelden we door het parkje, wat woonwijken en door de velden naar Droeshout. Vandaar dan door de akkers naar Mazenzele. De rustpost was in het zaaltje langs de steenweg op Brussel. De lus ging een stukje door het Kravaalbos. Het was al 16 uur en het was rustig wandelen door het verlaten bos. Het is altijd mooi om hier te wandelen en zeker het gedeelte waar de bomen afwisselen met weiland en veld. Voor we terug in de rustpost kwamen maakten we nog een ommetje door de (nogal drassige) velden oostelijk van Mazenzele. De rustpost was al gesloten en dan maar ineens de terugweg naar Opwijk begonnen. Eerst nog een lusje in Noordelijke richting en dan door de velden en langs het nogal klassieke parcours terug naar de vertrekzaal. Het was een rustige wandeling door veld en bos.
Vertrek in de sporthal in Strombeek-Bever. Het eerste gedeelte brengt ons naar het Eurovolleycenter in Vilvoorde. We wandelen een stukje parallel met de ring rond Brussel. Daarna gaan we door een nieuw aangeplant stukje bos. Vandaar komen we bij een paadje langs de Tangebeek. Dit paadje brengt ons in de wijk "kassei" in Vilvoorde. Even verder is dan de rustpost. Ik kwam er aan omstreeks negen uur en er was nog maar weinig personeel in de cafetaria. Vanuit de rustpost moest er dan een lus gewandeld worden door het "Drie fonteinen" domein. We doorkruisten het park in alle richtingen met het kasteel als centraal punt. Er waren enkele korte maar pittige beklimmingen bij met telkens mooie zichten op stukjes van het domein. Het laatste stuk bracht ons via de achterkant van de gebouwen van VTM en daarna door woonwijken en een stukje natuur langs de ring terug in de sporthal in Strombeek-Bever.
Club: BELL WANDELCLUB VZW (A 042) Plaats: Hoboken Afstand: 20 km Tijd: 4H00 Deelnemers: 1117 Pajotten: 3 Weer: Licht bewolkt. (7°C - 9°C) Parcours: 4 Bepijling: 3 Zaal + Org: 3 Cola: 2Euro flesje 0,25CL Z. Bier: Alleen in tavernes
Wat onthouden we:
Vertrek vanuit de taverne yachtingclub Hoboken. Ik heb in deze streek nog niet gewandeld en daarom wilde ik met de wisselbeker hier eens komen wandelen. Na een stukje door de woonwijken gewandeld te hebben kwam ik aan de vijvers en bossen van "fort 8". Een mooi stukje natuur met veel oude platanen. Na een halve rondgang kwam ik terug in een woonwijk en daarna in het bos rond kasteel Klaverblad. Daarna was het enkele kilometers door een industriezone stappen. De rustpost was in een kinderboerderij en was maar een minimale bevoorrading voor wandelaars. Na de rustpost mocht ik dan door het kerkhof "Schoonselhof" wandelen. Smaken verschillen maar dat was toch niet zo prettig wandelen. Dan nog even door enkele woonwijken en nog een stukje van het bos rond fort 8 en ik was in de tweede rustpost. De rustpost was in een taverne. Het laatste stuk ging door de Hobokense polders. Een drassig natuurgebied. Helaas liep het daar fout met de bepijling. Ik (en ik niet alleen) kwam terug aan de rustpost. Dan maar geprobeerd om via de korte afstand terug in de vertrekplaats te komen! Maar daar waren ook langs alle kanten wandelaars op zoek naar de juiste weg.Ik heb mijn 20 kilometer gewandeld maar niet helemaal op het geplande parcours. De club veranderde ook constant van soorten pijlen. Soms van de federatie en dan weer eens effen oranje pijlen. Er waren enkele mooie stukjes natuur maar erg veel wijken en dan dat industriegebied!
Om aan het vertrek te geraken was het nogal moeilijk vanwege de werken. Traditioneel vertrokken we via de Brusselsesteenweg richting centrum. Daarna wandelden we voorbij het Koninklijk Museum voor Centraal Afrika waar de omgeving in volle restauratie is. Dan ging het door het park en langs de vijvers en voorbij het minder bekende Robiano kasteel en de visvijvers. Vervolgens kwamen we terug in Tervuren terecht waar de rustpost was. Na de rust gingen we dan naar het zoniënwoud. De wandeling ging gedeeltelijk door majestueuze lanen en dreven maar ook door brede stukken grasland. Spijtig van de regen want anders zou het hier nog mooier geweest zijn. Voor een groot gedeelte gingen we ook door het arboretum met veel oude bomen en landschappen. Het laatste stuk bracht ons dan terug naar Tervuren en aar het Koninklijk Atheneum.
Dinsdagavondwandeling PC Immerzeel Rerum Novarumstraat Aalst Afstand: 6,1 Km Tijd: 1H15 Deelnemers: 15 Pajotten: 5 Weer: Licht bewolkt, winderig. (9°C)
Wat onthouden we:
Korte avondwandeling met vertrek aan het Parochiaal Centrum in Aalst. Vertrek langs de wijk met de sociale woningen. Dan langs het golfterrein Dekluizen en de Affligemdreef kruisen. Vandaar wandelden we door de velden tot bijna aan het zwembad van Aalst. Langs de wijk Bergkouter ging het dan terug naar het vertrekpunt. Deze week al niet meer in het donker moeten lopen. Een mooie zonsondergang.
In Berlare traditioneel met Viviane, Marcel en Piet gewandeld. We hadden besloten om eerst de GPS lus te wandelen. Op dit parcours waren er weinig wandelaars. De lus ging door de wijk Waterhoek en door de polders tot aan de Scheldedijk. De wind had in de polders vrij spel en we moesten op sommige ogenblikken oppassen om ons recht te houden. Maar er was gelukkig ook wat zon en het viel dus best mee. Voor de tweede lus hadden we voor nummer 2 gekozen. Omdat men het park rond het kasteel gesloten had was het wel even zoeken om de goede richting te vinden. We hebben een stukje van lus 3 gedaan maar uiteindelijk zijn we toch op het goed parcours terecht gekomen. We gingen nu in de andere richting door de Broekmeersen van Berlare , het Domeinbos Berlarebroek, door de zandduinen van de Hoge Berg en langs de nieuw aangelegde fiets- en wandelweg aan de Schelde. Het was een aangename wandeling in aangenaam gezelschap.
GR Wandeling Deinze - Drongen (GR 128) Club: De GR VRIENDEN VAN AALST Plaats: Deinze Afstand: 23,1 Km Tijd: 6H30
Weer: Licht tot zwaar bewolkt. Veel wind (6°C -8°C)
Deelnemers: 30 Pajotten: 3
Wat onthouden we:
Vandaag hebben we dan de wandeling in groep van Deinze naar Drongen gedaan. De Leie was onze leidraad. We starten redelijk laat in Deinze. Eerst een stukje door de stad en dan waren we vertrokken voor enkele kilometers langs de oever van de Leie. Net voorbij het sas van Astene hadden we onze rust en was het tijd voor een borrel. Er moest heel wat gevierd worden en we konden genieten van al het lekkers(!) Na de stop wandelden we een stukje langs de oude Leie en daarna ging het naar het kasteel van Ooidonk. Langs buiten was hier eigenlijk niet zoveel te zien. Nog even verder en we waren in café "Den Appel" waar we onze boterhammen hebben opgegeten. Bij de houtkachel was het lekker warm. Na de middag was het dan wat doorwandelen. Van Bachte-Maria-Leerne naar Deurle en door de villawijken. In de wijk Brakel namen we dan de oude GR 128. Het stukje om naar de Leie te gaan zou er waarschijnlijk nog te nat bijliggen. Roger koos dan maar het zekere voor het onzekere. We waren dan als snel in Sint-Martens-Latem. We stapten voorbij het pittoreske witte kerkje en voorbij de Koutermolen. Vandaar ging het naar de brug over de E40 en de Leie. Het laatste gedeelte wandelden we terug langs de oever van de Leie en kwamen we in Drongen terecht. Nog even en onze trein naar Aalst was er.
De leden van de GR vrienden van Aalst krijgen nog een apparte link naar persoonlijke foto's.
Even getwijfeld maar dan toch maar de wandeling in Wolvertem gaan doen. Ook in de namiddag regende het! Het was bijna 15 uur als ik vertrok en de vertrekzaal was bijna leeg. Tien kilometer leek mij een doenbare afstand. Het parcours was vrij klassiek. Vanuit de vertrekzaal gingen we de A12 over en dan naar het kasteel Nerom met zijn park. Ik had dit maal eens de eer om te wandelen met charmant gezelschap en dat maakte de wandeling ondanks het zware weer wat aangenamer. Blijkbaar hebben we de wandeling rond de vijver van het kasteel twee keer gedaan! In de rustpost was men al volop bezig met de opkuis maar we werden er toch nog gastvrij ontvangen door de medewerkers van de Cracks. Na de rustpost gingen we door het dorp van Sint-Brixten-Rode. Dan door de velden terug naar de vertrekzaal. Gelukkig was het laatste gedeelte van de wandeling droog. Die zaal was ook al helemaal opgekuist. Geen drankjes meer maar wel nog een fles van de voorzitter voor onze 25 deelnemers aan hun wisselbekertocht.
De eerste dinsdagavondwandeling van het jaar. Vertrek om 19 uur en het was al snel donker! Eerst regende het een beetje maar na het einde toe werd het steeds erger. De wandeling zelf was een rondje Welle. Al de groene stukjes rond Welle hebben we wel aangedaan. Het verste punt was de Beukel kapel. We wandelden ook voorbij het nieuw aangelegde park Moortelveld. Volgende week verandert het uur en zullen we wat meer licht en hopelijk ook wat beter weer krijgen.
12e Zeeltrekkerstocht Club: WSC KLAVERTJE VIER WORTEGEM-PETEGEM (447) Plaats: Wortegem-Petegem Afstand: 18 Km Tijd: 3H30 Deelnemers: 1543 Pajotten: 5 Weer: Eerst zwaar bewolkt, daarna wat zon. (5°C - 7°C) Parcours: 4 Bepijling: 4 zaal + Org: 4 Cola: 1Euro20 Z. Bier: 2Eur00 (Ename)
Wat onthouden we:
In de namiddag nog eens naar het begin van De Vlaamse Ardennen gaan wandelen. De wandeling bestond uit drie stukken. Van de vertrekzaal naar Ooike, daar een lus en dan terug naar Wortegem-Petegem. Het eerste gedeelte ging langs de laagvlakten en langs de straten. We kwamen wel voorbij de Boonzakmolen. In de rustpost in Ooike was het zoals in Opdorp ook erg druk. De lus in Ooike was wat meer landelijk en toch ook wat meer veldwegen. We hadden ook zicht op de Scheldvallei en omdat het in de late namiddag wat helderder weer werd konden we Oudenaarde en Gent zien liggen. Het laatste stuk was ook veel straten maar we hadden we veel mooie zichten op de heuvelachtige omgeving.
Per uitzondering eens vanuit de rustpost gestart. Het was nog niet zo heel druk als ik in Opdorp startte. Allé toch niet op de markt. In de rustpost zelf was het wel al behoorlijk druk en al heel veel Pajotten. De Paasbloemen op het plein stonden nog niet helemaal open en met het trieste weer lieten ze hun kopje hangen. Ditmaal was het thema "kunstwerken" en persoonlijk vond ik dit niet zo geslaagd. De wandeling naar Buggenhout was vrij traditioneel. Buggenhoutbos kwam er dit jaar niet in. In de vertrekzaal was het erg druk en ik ben er niet lang gebleven. De terugweg naar Opdorp was een lang stuk van bijna 7 Km. Een paar nieuwe stukjes met wat bos maar ook veel straat. Gelukkig was er de Karmeliet.
Ik wilde aanvankelijk de 18 kilometer wandelen maar heb het uiteindelijk toch maar bij 12 gehouden. Ben dus wel met de 18 Km stappers vertrokken en ik mocht dan eerst een lusje rond Strijpen wandelen. Het was een vrij klassiek stukje met terugkomst langs de Van den Borresmolen. Dan ging het de kouters in en langs het referentiepunt midden in het veld "den boom". Door rustige bospaadjes ging ik dan naar de rustpost in Velzeke. Na de rustpost ging ik langs het kerkje van Velzeke het Jan de Lichtepad op. Ook weer een rustig pad. In de late namiddag waren hier geen wandelaars meer. Na het Bettelhovebeek spaarbekken was het gedaan met de natuurwandeling en ging het recht naar Strijpen. Hier ook weer spijtig van het koude en donkere weer.
Eerst maakten we een ommetje langs het Rattendaelepark. Dan ging het de ring rond Gent onderdoor en we waren in het Frans Trochpark met zijn Braemkasteel. Dan nog even een bosje langs de E17 door en we waren al snel in de rustpost in het centrum van Gentbrugge. Van aan de rustpost maakten we dan een lus. Eerst een stuk langs de Schelde, dan door de nieuwe woonwijken en via het centrum terug naar de rustpost. Het laatste stuk ging door de Gentbrugse Meersen, langs de Volkstuintjes en langs het Rattendelepark terug naar de vertrekzaal. Het was een wandeling met afwisseling en toch ook veel natuur. Spijtig van het donkere weer.
Bavotocht Club: DE TREKPLOSTERS ZELLIK-ASSE (158) Plaats: Zellik Afstand: 12,4 Km Tijd: 3h00 Deelnemers: 958 Pajotten: 7 Weer: Nevelachtig, koude wind. (7°C) Parcours: 3 Bepijling: 4 Zaal + org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20 (Duvel) Wat onthouden we:
In de namiddag naar Zellik gaan wandelen. Fille op de autostrade en het was 15 uur vooraleer ik kon vertrekken. Ik besloot om de 10Km te doen welke er 10,7 zouden zijn maar in werkelijkheid was het 12,4 Km. De wandeling van aan de vertrekzaal naar de rustpost in Dilbeek-station was best mooi. We wandelden langs Groot-Bijgaarden en Sint-Ulriks-Kapelle. Deels door de velden met mooi zichten op de kerkjes. De nevel was hier wel spelbreker. De terugweg was veel langer dan aangegeven en ging voornamelijk langs straten. Ter hoogte van het klooster in Dilbeek waren er werken aan de gang en misschien heeft men het parcours wel moeten aanpassen.
Derde verkenning van onze Lentetocht Club: WANDELCLUB DE PAJOTTEN HEKELGEM VZW (038) Plaats: Roosdaal - Leberg Afstand: 14,5 Km Tijd: 3H30 Deelnemers: 8 Weer: Wat nevelachtig, daarna zonnig maar koude wind (4°C - 6°C)
Wat onthouden we:
Alweer onze laatste verkenning van de Lentetocht. Het was nogal fris op de woeste hoogte van de vertrekplaats in Leberg. Vandaag verkenden we een groot gedeelte van de 21 Km. Van aan de vertrekplaats gingen we naar de Ninoofse steenweg en aan de overzijde begon dan de natuurwandeling. Eerst voorbij de Grot van Poelk en daarna langs de rand van- en een stukje door het Berchembos. Daarna gingen we langs de hoogvlakte naar Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. De velden lagen er nog kaal bij en we hadden hier mooie vergezichten over het Pajottenland. Van aan de rustpost maakten we dan een lus van een 7 tal kilometers. Het ging nu richting Gooik. Hier ook weer talrijke vergezichten op het Pajottenland.
Eerste tweede maandagtocht van 2015. Vertrek aan de kerk van Uitbergen en geleid door Jean en Rudy. Er was veel belangstelling en om 9 uur konden we met de hele groep vertrekken richting Nieuwdonk. De zon was niet van de partij maar echt koud was het ook niet, dus aangenaam wandelweer. Van Nieuwdonk gingen we door de kouters naar Overmere en zo verder tot in Kalken. Hier waren grote wegenwerken aan de gang en Jean moest dan maar een alternatief parcours vinden. Heel ver om was het niet en even later waren we bij de rustplaats. Die rustpost was in het goedkoopste café van Vlaanderen: café "De Schorpioen". Het was er niet alleen goedkoop maar ook proper en net. Na het eten (en drinken) gingen we dan door de Kalkense meersen. Een mooi natuurgebied! Dan kwamen we eerst aan de Oude Schelde en daarna op de dijk van de huidige Schelde. Hier hadden we ook een mooi zicht om het kerkje van Schellebelle aan de overzijde. Nog even en we waren weer aan de kerk van Uitbergen. Het was een vrij korte wandeling door de meersen rond Uitbergen en Kalken.
Ben in de namiddag gaan wandelen. Veel volk in de vertrekzaal. Ik heb voor de 15 Km (16) gekozen. Vandaag was het dus wandelen door de zuidelijke zijde van het Pajottenland. Vanuit de vertrekzaal gingen we via het station naar de wijk Smeiersmark. Vandaar dan verder door de kouters naar Sint-Pieters-Kapelle waar de rustpost was. Hier maakten we dan een lus door het golvend Pajottenland met het kerkje van Sint-Pieters-Kapelle als referentiepunt. We wandelden tot bijna aan de taalgrens. De terugweg ging weer langs de kouters naar Herne. Wandeling door de natuur maar helaas nogal veel langs straten.
Tweede verkenning Lentetocht Plaats: Roosdaal (Leberg) Club: DE PAJOTTEN HEKELGEM VZW (038) Weer: Licht bewolkt. (4°C - 9°C) Afstand: 15,3 km Tijd: 4H00 Deelnemers: 9
Wat onthouden we:
Tweede verkenning van onze Lentetocht. Ditmaal een wat langere afstand en ook langs de rustplaats in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek gewandeld. Tijdens de heenweg daalden we de Kluisberg af langs het bos en daarna staken we de drukke Ninoofsesteenweg over. Dan kwamen we in de velden van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek terecht met de Kapitein Zepposmolen (Hertboommolen) als attractie. Na de rustpost maakten we een lus door de velden tot op het grondgebied van Gooik. We zaten nu wel op een hoogvlakte en hadden mooie uitzichtpunten op de omgeving. Het laatste gedeelte bracht ons dan langs een rustig wegje terug van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek naar Leberg. Een stukje bos en door de velden.
Ik heb vandaag de GPS wandeling van 16 Km gewandeld. Het begin van de wandeling liep in omgekeerde richting van het parcours van de bepijlde wandeling. Er waren ook stukjes alleen voor de GPS wandeling bij. Na de eerste rustpost in Schorisse was het parcours meer gescheiden. Dat eerste stukje was wel het zwaarst, vele hellingen en sommig behoorlijk steil. Hier waren ook veel fietsers op training. In de rustpost in Schorisse Roger en Frans ontmoet. Het tweede gedeelte was wat vlakker maar hier waren er wat meer veldwegen. De kapel met de namen van de winnaars van de Ronde Van Vlaanderen was hier één van de bezienswaardigheden. Op het einde van de lus stapten we voor bij de Hoogkoutermolen. Dat eindpunt lag dan in Sint-Kornelis-Horebeke. Het laatste gedeelte ging dan voornamelijk door de deelgemeenten van Horebeke. Hier waren het voornamelijk straten en betegelde paden maar wel met mooie zichten op de omgeving. De kerkjes van Horebeke en Sint-Kornelis-Horebeke waren nadrukkelijk in het landschap te zien. Op het einde stapten dan nog voorbij de Vinkemolen in Mater. Mede door het mooie lenteweer was het een aangename, maar zware wandeling door de Vlaamse Ardennen.
Club: DE GR VRIENDEN VAN AALST Verkenning GR Deinze - Drongen (GR 128) Plaats: Deinze
Afstand: 25,1 Km
Tijd: 6H30 Weer: Licht bewolkt. (9°C)
Wat onthouden we:
Samen met Roger de verkenning van de GR wandeling voor maart gaan verkennen. Met de trein naar Deinze en dan direct op de GR, het kan bijna niet beter! Na een paar honderd meter waren we al aan de Leie en dat zou de lei(e)draad door de wandeling blijven. Tot aan de stuw in Astene was het er gewoon naast blijven wandelen. In Astene waren alle infokantoren en cafés gesloten. Na Astene gingen we dan door de polders naar het kasteel van Ooidonk. In het bijhorende horecabedrijf waren wandelaars ook niet welkom (toch niet om hun boterham op te eten) en dus maar verder gewandeld naar Bachte-Maria-Leerne. In het café "den Appel" vonden we tot onze blijdschap dan toch een goede ziel die voor de GR-wandelaars zijn café wil openstellen. Nu we een rustplaats hadden konden we ontspannen de rest van de wandeling aanvangen. Eerst in het dorp wat gegeten en gedronken en dan op stap naar Deurle met zijn pittoreske huisjes. Eenmaal hier voorbij stonden we voor een keuze: Oude GR 128 of nieuw parcours! We hebben voor het nieuwe parcours gekozen. Wat langer maar ook wat meer langs de Leie wandelen. Helaas in dit seizoen ook wat meer modder. Als het einde maart te slecht is zullen we een alternatief traject uitstippelen. Na de lus kwamen we dan via Baarle en zijn overzet in Sint-Martens-Latem. Wat speciaal, maar al die kastelen (woningen) hebben ook wel hun charme. In het centrum van de gemeente hebben we dan kunnen genieten van een hoogstaand(!) drankje. Hierna ging het dan even door de velden terug naar een samenvloeiing van de Leie, de E40 en onze wandelweg. Hierna dan een mooi stukje natuur tot in Drongen. De terugreis naar Aalst verliep vlot en hopelijk is dat op het einde van de maand ook zo.
Trappistentocht Club: WSV DE NATUURVRIENDEN - ZOERSEL VZW (410) Plaats: Zoersel Afstand: 16 Km (15) Tijd: 3H00 Deelnemers: 2513 Pajotten: 3 Weer: Licht tot zwaar bewolkt, enkele druppels regen. (8°C) Parcours: 3 Bepijling: 4 Zaal + Org: 5 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20 (Westmalle)
Wat onthouden we:
Om 14 uur gestart en er was nog tijd om de 16 Km te doen. Die 16 Km bleken er in de praktijk een kleine 15 Km te zijn. Vanuit de ruime vertrekzaal in Sint-Antonius wandelden we eerst naar Westmalle. Hier voerde het parcours ons rond de abdij. Langs grote dreven kwamen we dan terug in Sint-Antonius. De rustpost was in een kapel welke als multifunctionele ruimte ingericht was. Wel een speciale sfeer in zo'n kapel. Vooral de gekleurde glasramen waren indrukwekkend. Na de rustpost was het wandelen door de bossen en tot aan het Zandven. Een watervlakte midden in de bossen. De terugweg liep een groot stuk gelijk met het einde van het eerste gedeelte, wat wel spijtig was. De rustpost was terug in de kapel. Het laatste gedeelte ging door de straten van de gemeente tot aan de vertrekzaal. Gelukkig was er nu wel nog een Trippel verkrijgbaar.
1e Ajuinwisselbekertocht Club: WSV DE KADEES AALST VZW (063) Plaats: Aalst Afstand: 14 Km Tijd: 4H00 Deelnemers: 2521 Pajotten: 50 Weer: Licht bewolkt. (7°C) Parcours: 4 Bepijling: 4 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro00 (Affligem)
Wat onthouden we:
Eerst wisselbeker met vertrek vanuit Aalst. Er was enig probleem om een parkeerplaats te vinden. (Ik was wel te voet). Iedereen kreeg een ajuin. Het vertrek van de 14 Km ging langs de lege parking van De Hogeschool. Daarna voorbij het kasteel van Regelsbrugge en langs de kapel van Sint Job. Vervolgens langs het kerkhof en daarna langs de vernieuwde Hopmarkt. De rustpost was in het Lyceum. Mooi zaaltje. Het tweede gedeelte bracht ons via het stadspark en het Osbroek in Erembodegem. Hier was de tweede rustpost. Na de rust mochten we door de Gerstjens en een stuk langs de Dender wandelen. Tussen Aalst en Erembodegem konden we dus in totaal door drie natuurgebieden wandelen. Het laatste gedeelte ging dwars door het centrum van Aalst, langs de voornaamste winkelstraten en we waren al snel terug in de vertrekzaal. Het was een mooie, afwisselende wandeling.
12e Sprotjestocht Club: COMITE 2000 (414) Plaats: Leupegem Afstand: 18,6 Km Tijd: 3H30 Deelnemers: 1086 Pajotten: 5 Weer: Zwaar bewolkt, veel wind. (7°C) Parcours: 4 Bepijling: 4 Zaal + org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20 (Ename)
Wat onthouden we:
Wandeling van Leupegem naar Nukerke en terug. Eenvoudige wandeling door de natuur in de Vlaamse Ardennen. De sprotjes spraken me zo niet aan en daar heb ik dan maar niet van geproefd. Van Leupegem gingen we door de velden naar het Koppenbergbos. Even wat klimmen dus. Het was in de late namiddag dat ik gewandeld heb en het was erg rustig in het bos. Veel eekhoorntjes en koolmeesjes gezien. Eenmaal door het bos was het nog klimmen tot aan de kerk van Nukerke. Daar dan een lus van 6 Km gewandeld. Hier geen zware beklimmingen maar gewoon wandelen door de Vlaamse Ardennen met een licht golvend parcours. De terugweg van Nukerke was ook niet zo heuvelachtig. Het was een langzame afdaling van Nukerke naar Leupegem met af en toe zichten op Oudenaarde.
Dagstapper Oordegem Club: GR OOST-VLAANDEREN Plaats: Oordegem Afstand: 20,8 Km Tijd: 6H00 Deelnemers: 65 Pajotten: 2 Weer: Licht bewolkt. (7°C)
Wat onthouden we:
Wandeling met vertrek aan de kerk van Oordegem. Voor een GR wandeling veel volk. Samen met Piet gewandeld. Na een korte uitleg van Toon konden we vertrekken voor de rondwandeling. De eerste stopplaats was de Fauconniersmolen welke speciaal voor de GR-wandelaars open was. De molen kon bezichtigd worden en er kon ook wat gedronken worden. Daarna kon dan aan de eigenlijke wandeling door de velden en bossen rond Oordegem begonnen worden. Het was geen GR pad dat we volgden. De veldwegen waren meestal goed begaanbaar maar de stukjes bos waren erg drassig. De bodem was helemaal verzadigd met water. Na een korte rustpauze aan een oude boskapel wandelden we via Oud-Smetlede naar Serskamp. Het was dan middag en in café Eendracht werden we verwelkomt in een warm en gezellig zaaltje om onze boterhammen op te eten (en wat te drinken). Na de middag wandelden we voornamelijk door de aanplantingen van boomkwekerijen. We wandelden door Wanzele, Lede, Impe en Smetlede. Het was een wandeling door een nogal bekend terrein maar met het goede weer was het toch aangenaam wandelen.
12e Krakelingentocht Club: PADSTAPPERS GERAARDSBERGEN VZW (135) Plaats: Viane Afstand: 22 Km (22,6) Tijd: 5H00 Deelnemers: 1008 Pajotten: 7 Weer: Bijna de hele wandeling regen. (7°C) Parcours: 4 Bepijling: 5 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20 (Tongerlo)
Wat onthouden we:
Bij de start kregen alle wandelaars een krakeling. Het eerste stuk met Marcel en Viviane gewandeld. Aanvankelijk regende het niet zo hard maar modder was er al voldoende. Via Haie-de-Viane gingen we naar de centrale rustpost in Bever. De lus van 8 kilometer bestond voornamelijk uit het doorploeteren van akkers. Het was dan al flink aan 't regenen en dat maakte het nog wat glibberiger. Het laatste stuk bracht ons tot in Galmaarden. Af en toe wat zachte beklimmingen en hier ook voornamelijk langs velden. Tegen dat ik in de vertrekzaal was, was ik wel doorweekt. Het was een typische Padstappers wandeling met veel natuur en de daarbij horende modder.
GR wandeling dagstapperKruishoutem Club: DE GR VRIENDEN VAN AALST Plaats: Kruishoutem Afstand: 23,7 Km Tijd: 6H00 Deelnemers: 23 Pajotten: 4 Weer: Afwisselend, 's morgens zon in de namiddag buien. (3°C - 7°C)
Wat onthouden we:
Na enig oponthoud konden we om even na elven met de wandeling beginnen. Net als met de verkenning was het mooi, zonnig weer. De eerste kilometers konden we dan ook genieten van mooie uitzichten op de dreven en kastelen in de omgeving van Kruishoutem. De slijkerigste stukjes werden vermeden en om één uur waren we in onze rustpost in Huize. De patron had voor een apart zaaltje gezorgd en we konden in een rustige atmosfeer onze boterhammetjes nuttigen. Na het eten was het weer omgeslagen en het begon even te hagelen en fel te regenen. Enkele moedigen begonnen dan aan de lus tot in Mullem. De anderen bleven nog wachten in het café. Na een kwartiertje was het alweer droog en degenen die het lusje hebben bewandeld zullen het zich zeker niet beklagen. Soms wat slijkerig maar de mooie zichten maakten het allemaal wel draaglijk. Na de lus gingen we met z'n allen dan terug richting Kruishoutem. Wat winderig maar nu toch weer af en toe wat zon. Om het verlies in tijd te compenseren werd er wel flink doorgestapt en in de avond hadden we wat meer geluk met het openbaar vervoer zodat we in Oudenaarde nog geruime tijd over hadden om over de wandeling bij te praten.
Aktivia Nationale Wandeldag Club: WSV EGMONT ZOTTEGEM VZW (163) Plaats Zottegem Afstand: 7 Km Tijd: 2 H30 Deelnemers: 7059 Pajotten: 58 Parcours: 5 Bepijling: 4 Zaal + Org: 4 Weer: Licht bewolkt. (7°C) Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro00 (Sloeber)
Wat onthouden we:
Onze tweede wandeling van de busreis. 12 Kilometers leek ons niet haalbaar dus hebben we maar voor de 7 kilometers gekozen. Het was een wandeling rond en door het Domein Breivelde. Het was natuurlijk wel gekend terrein maar de club had er wel voor gezorgd dat ook de wandelaars van de korte afstanden een echt natuurparcours kregen. Iets wat we bij de wandelclub van zottegem niet zo gewend zijn. De rustpost in Grotenberge hebben we gemist maar gezien de afstand was dat niet zo erg. In de zaal van de Bevegemse Vijvers was het wel erg druk en het was zoeken om een plaatsje te vinden. Toch wel mooi georganiseerd van Egmont Zottegem.
Aktivia Nationale wandeldag Club: WSV NACHT VAN VLAANDEREN TORHOUT VZW (100) Plaats: Torhout Afstand: 10 Km Tijd: 2H45 Deelnemers: 5742 Pajotten: 41 Weer: Wat koel maar mooi wandelweer; (3°C - 5°C) Parcours: 4 Bepijling: 5 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro00 (Omer)
Wat onthouden we:
Door omstandigheden wat later toegekomen en maar de 10 Km kunnen wandelen. Voor wat meer natuur te hebben moest men minstens de 12 Km doen, dus het is bij een stratenwandeling gebleven. We hebben de wijken en het centrum doorgewandeld en het voordeel was dat onze schoenen nog proper waren.
11e Winterwandeling in Vlassenbroek Club: WSV BAASRODE (082) Plaats: Baasrode Afstand: 20 Km Tijd: 3H35 Deelnemers: 986 Pajotten: 1 Weer: Licht tot zwaar bewolkt. (4°C - 6°C) Parcours: 4 Bepijling: 3 Zaal+ Org:4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20 (Malheur)
Wat onthouden we:
Maar na de middag vertrokken dus wilde ik de 20 Km nog doen. Het ging in Zuidelijke richting naar de landerijen van grote groentekwekers. Daarna keerden we terug naar de Scheldedijk en langs een industriezone van Baasrode. Ook langs het oude station van Baasrode gingen we voorbij. Ik had dan al 8 kilometers gestapt en had gehoopt om een rustplaats te vinden maar dat is me niet gelukt. Ik zat dan blijkbaar op de lus naar Vlassenbroek. Dus nog even door de wijken en dan de steenweg over naar het natuurgebied. Men is daar nog altijd aan het werken en zoals het er nu uitziet vind ik het niet zo aantrekkelijk. Hopelijk verbetert het! Na 14 kilometer bereikte ik dan de rustplaats in het chirolokaal van Vlassenbroek. Vandaar ging het langs de dijk van de Schelde terug naar Baasrode. Nog weinig begroeiing en dus wel wat mooie zichten op de Schelde. Nog even door het centrum van Baasrode en we waren aan de vertrekzaal.
Verkenning Lentetocht 1 Club: WANDELCLUB DE PAJOTTEN HEKELGEM (038) Plaats: Roosdaal (Ledeberg) Afstand: 4 + 3 Km Tijd: 2H00 Deelnemers: 8 Weer: Wat nevelig. (2°C - 6°C)
Wat onthouden we:
Eerste verkenning van onze Lentetocht. Jonny heeft de eerste verkenning kort gehouden. Eén lus van 4 Km en één van 3Km. De eerste lus ging tot Kattem met een paar hellingen. Het tweede gedeelte ging dan tot in Pamel. Vertrekkende vanuit Ledeberg waren er hier ook weer wat heuvels te beklimmen.
15e Krokustocht Club: REYNAERTSTAPPERS VZW (150) Plaats: Lokeren Afstand: 16 Km Tijd: 3H30 Deelnemers: Pajotten: Weer: Lichte regen en wind (7°C) Parcours: 4 Bepijling: 4 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20 (Duvel)
Wat onthouden we:
Als ik begon te wandelen begon het te regenen. Er was wat wind bij en niet heel veel foto's kunnen nemen. Het was een traditionele wandeling vanuit een nieuwe startplaats. De wandeling bestond uit drie lussen, maar de lus van 4 Km heb ik niet gedaan want die liep voor een groot gedeelte gelijk met die van de 8 Km. Heb dus die van de 8 Km en de 7 Km gedaan. De eerste (de 8 Km) ging langs het Molsbroek. De meeuwen waren nog niet aangekomen en het was er nog rustig. In de namiddag en met de regen waren er ook niet heel veel wandelaars op dit parcours. De terugweg ging langs het stadspark "Het Verloren Bos". De tweede lus bracht me naar de rand van de stad en bij het Daknamstadion. Vandaar ging ik dan terug naar de Durme en via de nieuwe voetgangersbrug kwam ik aan het station terecht. Dan nog even door het centrum en ik was terug in de vertrekzaal. Het eerste gedeelte vond ik wel het mooist, bij het tweede gedeelte zat er een nieuw stukje parcours in.
15de Zandetocht - Jeneverwandeling Club: WANDELCLUB BEERNEM VZW (009) Plaats: Ruiselede Afstand: 20 km Tijd: 3H35 Deelnemers: Pajotten: Weer: Eerst zwaar bewolkt en nevelig daarna licht bewolkt en wat zon. (7°C) Parcours: 5 Bepijling: 5 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z; Bier: 2Euro20v (Westmalle trippel)
Wat onthouden we:
Een traditionele wandeling met toch wat nieuwe stukken. Door dit parcours wandelen is altijd zalig. Afwisselend, allemaal natuur, veel wandelaars en altijd wat bekenden. Na een paar honderd meter werden we al vergast op een jenevertje (cognakje). Daarna ging het dan de bossen in. In de vroege morgen was het nog wat nevelig.De afwisseling in soorten bos maakt het hier wel origineel. Natuurlijk ook de mooie dreven met beukenbomen. Na de rustpost gingen we dan een andere kant verkennen. Een wat meer open landschap met boerderijen en veel akkers. Na een stukje bos kwamen we dan weer terug in de centrale rustpost. Na een Westmalleke kon ik dan aan het laatste stukje beginnen. Traditioneel langs het antennepark van Wingene en door het bijhorende natuurpark. Een wandeling zoals er meer zouden mogen zijn.
Weer een wandeling in de Vlaamse Ardennen! Ditmaal met vertrek in Munkzwalm. Het eerste gedeelte was heel vlak en ging naar Sint-Denijs-Boekel en dan door de velden naar Sint-Blasius-Boekel. Hier was de rustpost. De 21 Km-stappers moesten hier een lus maken. Wat de bepijling betreft liep het hier helemaal fout. Heel weinig pijlen en op kruispunten vaak niets. Ben dan maar op mijn eigen GPS terug naar de rustpost gewandeld. Die lus was wel weer in de "echte" Vlaamse Ardennen. Veel bergop en bergaf. Ik heb de lus tot in Elst gevolgd maar dan ging het dus helemaal verkeerd. Het laatste stuk ging door het centrum van Roborst en daarna langs de Zwalm terug naar de vertrekzaal. Op Stap Zwalm is een nieuwe club en volgens mijn bescheiden mening zal er daar toch nog veel moeten verbeteren.
De wandeling bestond uit drie lussen van ongeveer 7 Km. Ik ben begonnen met de langste en die ging tot de rand van Brakel centrum. Het was kort na het vertrek al stevig klimmen en dalen. Ik kwam dan dicht in de buurt van Michelbeke en had hier de eerste vergezichten op de Vlaamse Ardennen. Nog wat verder zag ik de Zwalmvallei en Nederbrakel in de diepte liggen. Dan nog wat dalen en terug klimmen en ik was aan het rustpunt in café In den Hengst. Het zat stampvol maar er was een speciale sfeer en heb er mijn Westmalle gedronken. Dan nog wat heuveltjes en ik was terug in Elst. Daar was het erg druk in de tent. De tweede lus ging naar Zegelsem. Hier waren er minder beklimmingen maar wel langere. Ook enkele stukken met modder en minder zichten maar meer stukjes rustige natuur. Af en toe was er wat zon of ze scheen boven de wolken en dat gaf speciale lichteffecten. Dit stuk van de wandeling ging ook langs delen van de Oude Ronde van Vlaanderen. De laatste lus ging dan richting Michelbeke en Rozebeke. Als ik dit stuk bewandelde begon het al te schemeren. Hier ook weer stevige en lange beklimmingen. Op het verste punt kon ik in de verte de kerk van Rozebeke zien. Als ik in Elst toekwam was de tent al bijna leeg. Op enkele plaatsen kon men naar het bakken van de specialiteit van de streek gaan kijken. De Geutelingen worden er nog op vele plaatsen ambachtelijk gebakken.
Wandeling van Nijverseel naar Baardegem en terug. Vanuit de vertrekzaal stapten we direct naar het Leirekenspad. We volgden dit gekend pad tot in Eerdegem. Vandaar ging het dan door de velden en de dorpskern naar de rustpost in Baardegem. Na de rust begon het te regenen. We stapten door het centrum van Baardegem en daarna door de velden terug naar Nijverseel. Er was maar weinig modder aan mijn schoenen. Een proper parcours!
Samen met Piet en Roger gewandeld. De wandeling ging door de gemeenten Ingelmunster, Emelgem en Izegem. Het eerste gedeelte bracht ons van De startzaal naar Emelgem. Eerst langs de velden met prei en daarna door de wijken van Emelgem. De rustpost was in een café aan de brug over het kanaal Roeselare-Leie. We waren dan in Izegem. Na de rust gingen we terug het kanaal over en maakte we een lus langs de dorpskern van Emelgem. Vooral straten dus. De tweede rustpost was terug aan het café aan de brug over het kanaal. Na de ruspost wandelden we door Izegem. We konden ook een bezoek brengen aan de"Elektriciteitscentrale Izegem" (Museum Stoom en Stroom). Een klein museum maar wel interessant om eens te zien hoe men vroeger elektriciteit maakte. Daarna ging het door het centrum naar de dijk van het kanaal. Aan de ene zijde was er het kanaal en aan de andere zijde de vallei van de Mandel. In café "Drie Koningen" was dan de derde rustpost. Het laatste stukje begon met een nieuw aangeplante beukendreef. Dan ging het door het centrum van Ingelmunster en door de velden terug naar de startzaal.
Ik wou de 18 Km doen maar door voor de "natuur" te kiezen ben ik op het 12 Km parcours terecht gekomen. De wandeling ging langs de rand van dorpskom, langs Callebaut richting Lebbeke. Op een punt liet men aan de wandelaars de keuze om langs de natuur of langs de straat te wandelen. Ik heb natuur gekozen, maar het pad bracht me in Denderbelle in plaats van in Lebbeke. Het was wel een mooi stukje natuur, dwars door de velden. Na de rustpost gingen we naar de Dender. Eerst langs de stuwsluis van Denderbelle en dan een heel eind op de Denderdijk. Ter hoogte van Wieze verlieten we dan de Dender en gingen naar het centrum van Wieze. Juist voor het centrum maakten we dan nog een ommetje rond het kasteeldomein. Het was een mooie natuurwandeling en had wel de 18 Km willen wandelen.
28e Sprokkeltocht Club: WSV LAND VAN RHODE VZW (196) Plaats: Borsbeke Afstand: 21 Km Tijd: 3H45 Deelnemers: 1540 Pajotten: 17 Weer: Bewolkt. (6°C) Parcours: 4 Bepijling: 4 Zaal + org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro00 (Delirium Tremens)
Wat onthouden we:
Natuurwandeling tussen Borsbeke en Heldergem. Vanuit de startzaal gingen we via een halve lus rond Borsbeke naar Aaigem. In Aaigem gingen we dan ook weer rond het dorp om uiteindelijk in de rustpost te komen. Voor de 21 Km stappers ging het hier dan naar Heldergem. Het kerkje op een verhoog was al van ver te zien. In Heldergem maakten we een lusje en aan het geboortebos bereikten we het verste punt. Via een grote boog bereikten we terug de rustpost in Aaigem. De terugweg ging via Ressegem en Herzele. De gehele wandeling ging voornamelijk langs veldwegen. Het was soms erg slijkerig maar er was ook wel veel natuur.
11e Konijntjesbergtocht Club: WSC LANGDORP VZW Plaats: Langdorp Afstand: 20 Km (20,2) Tijd: 5H00 Deelnemers: 1095 Pajotten: 2 Weer: Licht bewolkt, af en toe wat zon. (2°C - 5°C) Parcours: 4 Bepijling: 5 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro20 Z. Bier: 2Euro00 (Duvel)
Wat onthouden we:
Met de trein naar Langdorp gereden. Samen met Roger gewandeld. De wandeling bestond uit twee gedeelten. Het eerste deel ging in oostelijke richting. We volgenden eerst een stuk de Demervallei richting Testelt. Daarna verlieten we de vallei en gingen de dennenbossen in. In die bossen was het behoorlijk heuvelachtig. Al kronkelend door die bossen kwamen we terug in de vertrekzaal. Het tweede gedeelte ging naar Rillaar. Eerst maakten we een rondje door de beemden rond de kerk van langdorp. Daarna stapten we door velden en bosjes naar Rillaar waar er een rustpost was. Na de rustpost wandelden we op het grondgebied van Rillaar voornamelijk door de velden. Op sommige plaatsen was het erg modderig. Even verder kwamen we terug in de vallei van de Demer. Op het einde mochten we dan nog even over de dijk van de Demer wandelen en konden we een glimp van de kerk van Aarschot opvangen.
Vredeseilandentocht Club: VZW VREDESEILANDEN (297) Plaats: Oostkamp Afstand: 15,9 Km (14,5) Tijd: 2H50 Deelnemers: 2021 Pajotten: 5 Weer: Zwaar bewolkt met opklaringen. Op einde regen en sneeuw; (3°C - 6°C) parcours: 4 Bepiling: 3 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20
Wat onthouden we:
Ik ben in de namiddag in Ooskamp gaan wandelen. Het was een wisselbeker en dus heel wat wandelaars. Meer dan 2000 is voor een zaterdag toch heel behoorlijk. Aanvankelijk was het mooi weer maar na een tijdje kwamen de buien opzetten. Het was dus afwisselend zonnig weer en regen en nog later natte sneeuw. Vanuit het vertrekpunt maakten we eerst een rondje in het centrum van Oostkamp. Daarna gingen we dan naar Moerbrugge. Voor de 15 Km stappers was dat het centrale punt. Vooraleer we daar kwamen moesten we nog langs mooie stukjes natuur en op sommige plaatsen was her erg drassig. Waarschijnlijk is er hier en daar het parcours moeten verlegd worden. In Moerbrugge ging de lus dan voornamelijk rond het kanaal van Oostende naar Gent. We wandeleden een heel eind met langs de ene zijde het kanaal en langs de andere zijde het natuurgebied "Leiemeersen". Het laatste gedeelte was wandelen door een groot parkdomein en langs een mooie donkere weg welke parallel liep met de grote invalsweg naar Oostkamp. Ik heb hier weinig foto's van want het begon toen te sneeuwen.
Dagstapper Ninove - Nieuwenhove - Ninove (stukjes van GR 512) Club: DE GR VRIENDEN VAN AALST Afstand: 19,5 Km Tijd: 5H00 Deelnemers: 26(eetmaal) Pajotten: 3 Weer: S'morgen droog, in de namiddag miezerig. (7°C)
Wat onthouden we:
Nieuwjaarswandeling van de GR vrienden van Aalst.
Vertrek van aan het station van Ninove.
Eerst de propere kledij in de taverne gaan afzetten. Daarna kon de echte wandeling dan vertrekken. We waren al snel aan de Dender en die hebben we gevolgd tot een stuk voorbij Pollare. Langs de oever van de Dender was het rustig wandelen. De Dender kronkelt hier nogal en dat maakte het niet eentonig om er te wandelen.
Een stuk voorbij Pollare was het dan tijd voor de druppelstop. Een wandelaars hut langs het water was hier de geknipte plaats voor.
Na de stop verlieten we de Dender en gingen door de velden naar Nieuwenhove. In het centrum had Roger een goed cafeetje gevonden om onze boterhammen op te eten. Het was er klein maar gezellig.
In de namiddag begon het dan te regenen. We hadden wind op kop en die miezerige regen maakte ons wel nat. Door de velden gingen we naar Denderwindeke en daarna naar Neigem. Langs een weggetje parallel met de grote baan stapten we naar Meerbeke en terug naar Ninove.
In de taverne De Koepoort konden we dan onze droge kleren aantrekken en ons aan de feestdis zetten.
Roger en Chris werden er door alle GR vrienden van Aalst bedankt voor het werk en de mooie wandelingen van 2014.
Scheldebroektocht - Witkap trofee 2015 Club: BOERENKRIJGSTAPPERS VZW (450) Plaats: Berlare Afstand: 12 Km (11,8) Tijd: 2H45 Deelnemers: 2858 Pajotten: 38 Weer: Zwaar bewolkt, op het einde nog een paar druppeles regen (6°C). Parcours: 4 Bepijling: 5 Zaal + Org: 5 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20 (Witkap)
Wat onthouden we:
Samen met Viviane, Piet en Marcel gewandeld. Het duurde wel even eer we konden vertrekken en 12 Km leek ons de ideale afstand. Van uit de grote vertrekzaal gingen we direct naar de druppelstop. Ook de Boerenkrijgstapper verwendden de wandelaars met wat sterks of zoets. We vervolgden dan de wandeling langs het Berlare broek. De oude meander van de Schelde bracht ons dan in Berlare dorp. In het broek was het op sommige plaatsen wel modderig. Maar we hadden de keuze tussen een parcours met modder of één met plassen (wij hebben modder gekozen). De terugweg ging deels door de straten van Berlare en dan tot aan de waterzuiveringsinstallatie. Het laatste stuk ging door een bosje naast het meer terug naar de vertrekzaal. Tegen dat we terug waren was het al bijna donker en het begon ook nog wat te regenen.
Ik had maar een halve dag om in Geraardsbergen te wandelen, dus maar de 16 Km gedaan.
De wandeling startte langs de Dender en via een paar lussen gingen we de grote steenweg en de rivier over. Daarna ging het richting Schendelbeke.
We namen de kortste weg en die liep langs de spoorweg. Wel een lang stuk. In Schendelbeke was de eerste rustpost.
Na de rust ging het dan naar De Gavers. We mochten de vijver helemaal rondwandelen en we waren hier niet alleen! Veel fietser, joggers en mountainbikers. Na de rondwandeling gingen we dan via een ommetje naar de rustpost in Onkerzele.
De terugweg ging langs de Wambashoeve en door de velden en stukjes bos naar Geraardsbergen. Op sommige plaatsen was het hier erg slijkerig. Daarna kwam dan de traditionele beklimming en afdaling van de Muur. Op de Grote Markt brachten we nog een bezoek aan Manneken-Pis en het clublokaal van de Padstappers.
Het laatste stuk ging door de straatjes van Geraardsbergen en naar de extra-rustpost aan het zwembad. De wandelaars werden vergast op een jenevertje of een tas warme chocomelk.
Daarna volgden we tot aan de vertrekzaal de Dender.
Vandaag zijn Roger en ik de dagstapper welke voorzien is voor februari gaan verkennen. Het was goed wandelweer en om even na tienen konden we er mee beginnen. De wandeling was dus lusvormig met vertrek aan de kerk van Kruishoutem en de kerk van Mullem als verste punt. Van Kruishoutem tot in Huize gingen we langs enkele kastelen en de daarbij horende domeinen. In Huize maakten we dan een lus langs Mullem. Dit was wel een zeer mooi stukje natuur. Langs een lange weg met wilgen wandelden we van Huize tot bijna in Mullem. Daar dan door de in de vorige eeuw(en) achtergebleven dorpskern met typische geel gekleurde huizen. Terug in Huize was het dan (hoog) tijd om onze boterhammekes op te eten. Roger had daar een café recht tegenover de kerk van Huize voor gevonden. De terugweg ging door het wat heuvelachtige landschap terug naar Kruishoutem. Hier veel witgekalkte hoeven en uitgestrekte kouters. Mooie wandeling en hopelijk hebben we volgende maand ook zo een mooi weer.
Herdenkingstocht Herman Van der Gucht en Patrick Lejeune Club: WSV DE SPORTVRIENDEN VZW (087) Plaats: Haaltert Afstand: 12 Km (11) Tijd: 2H00 Deelnemers: 1362 Pajotten: 36 Weer: Zwaar bewolkt, wat miezerige regen. (5°C) Parcours: 4 Bepijling: 4 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20 (Affligem)
Wat onthouden we:
In de namiddag gewandeld. Wandeling van Haaltert naar Kerksken en terug. Wegens wateroverlast was het parcours ingekort. We vertrokken in noordelijke richting, langs de kerk en het parkje. Door de kouters ging het dan via de wijk Ekent naar de rustpost in Kerksken. De terugweg was ingekort en voerde in zuidelijke richting terug naar Haaltert. Hier veel straten.
Marche du Pourchau de Saint-Antoine Club: VERDIGYM COLLINES FLOBECQ (HT 003) Plaats: Flobecq Afstand: 14 Km Tijd: 3H00
Deelnemers: 882
Pajotten: 1 Weer: Droog maar koud, op het einde bewolkt. (2°C) Parcours: 4 Bepijling: 5 Zaal +Org: 5 Cola: 1Euro10 Z.Bier: 3Euro00 (Quintine)
Wat onthouden we:
De wandeling ging dit jaar van Flobecq naar Wodecq waar de rustpost was. Wodecq gekent van de zomerse 50 Km. Het was dus een wandeling door de natuur en door "La région des collines". Een licht golvend parcours met vele oude boerderijen en kapelletjes. In Wodecq mochten de 14 kilometer wandelaars dan een lus van 7 kilometers maken. Het ging grotendeels door de velden, maar veel asfalt en beton. De terugweg van Wodecq naar Flobecq ging nog langs een tent en rustpost met streek specialiteiten. Na de tent kwam de traditionele verassing met de schreeuwende varkens. In de zaal konden we dan nog van gegrild varkensvlees genieten.
De12 kilometer wandelde op een gewijzigd parcours. Dit jaar geen lussen vanuit de vertrekzaal. We wandelden langs de elektriciteitscentrale en langs Berchem naar Kwaremont. Het was op vele plaatsen erg glad. Van Berchem naar de rustpost hadden we mooie zichten op het kerkje van Kwaremont. Het tweede gedeelte ging dan door het Kluisbos. Wat klimmen en dalen door een winters bos.Dit was het klassiek parcours.
Woensdagwandeling Club: WSV LAND VAN RHODE VZW (196) Plaats: Wetteren (Kwatrecht) Afstand: 21 Km (20) Tijd: 3H50 Deelnemers: 717 Pajotten: 3 Weer: Helder tot licht bewolkt, droog. (6°C) Parcours: 5 Bepijling: 4 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20
Wat onthouden we:
Uitgebalanceerde wandeling. Evenwicht tussen straat en onverhard. Het had s'morgens fel geregend en er waren slijkerige stukken bij. De wandeling vertrok richting Melle. We stapten door het kasteeldomein "de Bueren" en dan over de E40, langs het windmolenpark van de universiteit van Gent naar de rustpost in Gijzenzele. Daar moest dan een lus gewandeld worden. We wandelden door het bij momenten erg slijkerige Aelmoeseneiebos. Dan tot in Landskouter en door de velden terug naar Gijzenzele. De terugweg ging langs en over het afrittencomplex van de E 40 in Wetteren. Vanop de voetgangersbrug over de E40 hadden we een mooi uitzicht op de omgeving. Laatste stukje met Alex afgewandeld.
Eerst stuk klassiek van Steenokkerzeel naar Nederokkerzeel. Vele landende vliegtuigen die goed gespot konden worden. In Nederokkerzeel wat in de rustpost blijven plakken. Vanuit Nederokkerzeel dan een grote lus gewandeld langs het Silsonbos. Daar was het drassig maar gelukkig waren er de plankjes om ons droog te houden. Na het bos was het terugkeren langs de straten van de gehuchten Molenveld en Lemmeken. Na het tweede bezoek aan de rustpost ging het terug richting Steenokkerzeel. Nu wel met de wind op kop. Op het einde stapten we nog door de dorpskern van Steenokkerzeel en langs het Kasteel Ter Ham. Klassieke maar mooie wandeling.
Sint-Antoniustocht Club: WSV DE KADEES VZW (063) Plaats: Gijzegem Afstand: 18 Km (19) Tijd: 4H00 Deelnemers: 749 Pajotten: 16 Weer: Winderig en regenbuien. (9°C) Parcours: 4 Bepijling: 4 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro20 Z. Bier: 2Euro (Affligem)
Wat onthouden we:
Wandeling door een verdronken land. Veel natuur, wel langs verharde wegen en weinig slijk. Dit jaar geen sneeuw maar regen en wind. Gelukkig was het niet al te koud. Het eerste gedeelte voerde ons van Gijzegem naar Schoonaarde langs de Oostelijke kant. In Schoonaarde was er dan een lus van 7 kilometer. We gingen langs het station en een heel stuk langs de Schelde. Na het stuk langs de Schelde heb ik ergens een pijl niet gezien en heb dus een alternatief parcours gevolgd. Het laatste stuk ging langs de Westelijke zijde terug naar Gijzegem. Hier ook weer voornamelijk langs de kouters. Zoals steeds in deze Sint-Antoniustochten veel bekenden in de vertrekzaal en gelegenheid om nieuwjaarswensen uit te wisselen.
9e Nieuwjaarswandeling Club: DE HEIDETOCHTEN KESTER-GOOIK VZW (358) Plaats: Roosdaal Afstand: 15 Km Tijd: 3H00 Deelneemers: 1828 Pajotten: 50 Weer: Zonnig, koel (4°C) Parcours: 4 Bepijling: 4 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro20 Z. Bier: 2Euro20
Wat onthouden we:
De wandeling begon zoals gewoonlijkVan aan het Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit. Met een grote bocht gingen we het centrum van Roosdal-Pamel voorbij en langs veldwegjes die soms erg modderig waren gingen we naar het Sint Gabriëlinstituut in Liedekerke. Hier was de eerste rustpost. Het tweede gedeelte ging door de velden naar Ledeberg en daarna naar Kattem. Natuur maar dus ook weer modder. Het laatste gedeelte ging van kattem terug naar Ledeberg. Hier mochten we de voor De Pajotten bekende Kluisberg eens beklimmen. Het was een typische wandeling door de natuur. Vermits het niet gevroren had (of toch niet veel) was het dus op veel plaatsen ploeteren. Ik heb maar enkele foto's kunnen nemen want de batterij van m'n fototoestel was leeg en de reservebatterij was leeggelopen.
Start to Walk! Club: DE CHATONS RONSE (376) Plaats: Ronse Afstand: 15,4 Km Tijd: 3H00 Deelnemers: 1048 Pajotten: 3 Weer: Zonnig en s'avonds koel. (8°C-4°C) Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20 (Ronsische Trippel) Parcours: 4 Bepijling: 5 Zaal + Org: 5
Wat onthouden we:
Traditionele eerste wandeling van het jaar. Uitwisseling van nieuwjaarswensen en veel ambiance in de vertrekzaal. Iedereen kreeg een cava (of ander drankje) om op het nieuwe jaar te toosten. Er is ook traditioneel keuze uit drie lussen. Eén lus samen met Roger, Viviane en Marcel gewandeld. Die lus ging in Oostelijke richting tot Croix-ou-Pile. Het was een wandeling door de velden maar op straat. De tweede lus ging in Westelijke richting tot Wattripont. Het was al laat en het laatste stukje in het donker gewandeld. Hier wel wat langs veldwegen gewandeld maar ook weer (traditioneel) langs de drukke Doonikse steenweg.