Ik ben François, en gebruik soms ook wel de schuilnaam De wandelende Pajot.
Ik ben een man en woon in Aalst (België) en mijn beroep is Gepensioneerde.
Ik ben geboren op 30/10/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen.
De eerste dinsdagavondwandeling van het jaar. Vertrek om 19 uur en het was al snel donker! Eerst regende het een beetje maar na het einde toe werd het steeds erger. De wandeling zelf was een rondje Welle. Al de groene stukjes rond Welle hebben we wel aangedaan. Het verste punt was de Beukel kapel. We wandelden ook voorbij het nieuw aangelegde park Moortelveld. Volgende week verandert het uur en zullen we wat meer licht en hopelijk ook wat beter weer krijgen.
12e Zeeltrekkerstocht Club: WSC KLAVERTJE VIER WORTEGEM-PETEGEM (447) Plaats: Wortegem-Petegem Afstand: 18 Km Tijd: 3H30 Deelnemers: 1543 Pajotten: 5 Weer: Eerst zwaar bewolkt, daarna wat zon. (5°C - 7°C) Parcours: 4 Bepijling: 4 zaal + Org: 4 Cola: 1Euro20 Z. Bier: 2Eur00 (Ename)
Wat onthouden we:
In de namiddag nog eens naar het begin van De Vlaamse Ardennen gaan wandelen. De wandeling bestond uit drie stukken. Van de vertrekzaal naar Ooike, daar een lus en dan terug naar Wortegem-Petegem. Het eerste gedeelte ging langs de laagvlakten en langs de straten. We kwamen wel voorbij de Boonzakmolen. In de rustpost in Ooike was het zoals in Opdorp ook erg druk. De lus in Ooike was wat meer landelijk en toch ook wat meer veldwegen. We hadden ook zicht op de Scheldvallei en omdat het in de late namiddag wat helderder weer werd konden we Oudenaarde en Gent zien liggen. Het laatste stuk was ook veel straten maar we hadden we veel mooie zichten op de heuvelachtige omgeving.
Per uitzondering eens vanuit de rustpost gestart. Het was nog niet zo heel druk als ik in Opdorp startte. Allé toch niet op de markt. In de rustpost zelf was het wel al behoorlijk druk en al heel veel Pajotten. De Paasbloemen op het plein stonden nog niet helemaal open en met het trieste weer lieten ze hun kopje hangen. Ditmaal was het thema "kunstwerken" en persoonlijk vond ik dit niet zo geslaagd. De wandeling naar Buggenhout was vrij traditioneel. Buggenhoutbos kwam er dit jaar niet in. In de vertrekzaal was het erg druk en ik ben er niet lang gebleven. De terugweg naar Opdorp was een lang stuk van bijna 7 Km. Een paar nieuwe stukjes met wat bos maar ook veel straat. Gelukkig was er de Karmeliet.
Ik wilde aanvankelijk de 18 kilometer wandelen maar heb het uiteindelijk toch maar bij 12 gehouden. Ben dus wel met de 18 Km stappers vertrokken en ik mocht dan eerst een lusje rond Strijpen wandelen. Het was een vrij klassiek stukje met terugkomst langs de Van den Borresmolen. Dan ging het de kouters in en langs het referentiepunt midden in het veld "den boom". Door rustige bospaadjes ging ik dan naar de rustpost in Velzeke. Na de rustpost ging ik langs het kerkje van Velzeke het Jan de Lichtepad op. Ook weer een rustig pad. In de late namiddag waren hier geen wandelaars meer. Na het Bettelhovebeek spaarbekken was het gedaan met de natuurwandeling en ging het recht naar Strijpen. Hier ook weer spijtig van het koude en donkere weer.
Eerst maakten we een ommetje langs het Rattendaelepark. Dan ging het de ring rond Gent onderdoor en we waren in het Frans Trochpark met zijn Braemkasteel. Dan nog even een bosje langs de E17 door en we waren al snel in de rustpost in het centrum van Gentbrugge. Van aan de rustpost maakten we dan een lus. Eerst een stuk langs de Schelde, dan door de nieuwe woonwijken en via het centrum terug naar de rustpost. Het laatste stuk ging door de Gentbrugse Meersen, langs de Volkstuintjes en langs het Rattendelepark terug naar de vertrekzaal. Het was een wandeling met afwisseling en toch ook veel natuur. Spijtig van het donkere weer.
Bavotocht Club: DE TREKPLOSTERS ZELLIK-ASSE (158) Plaats: Zellik Afstand: 12,4 Km Tijd: 3h00 Deelnemers: 958 Pajotten: 7 Weer: Nevelachtig, koude wind. (7°C) Parcours: 3 Bepijling: 4 Zaal + org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20 (Duvel) Wat onthouden we:
In de namiddag naar Zellik gaan wandelen. Fille op de autostrade en het was 15 uur vooraleer ik kon vertrekken. Ik besloot om de 10Km te doen welke er 10,7 zouden zijn maar in werkelijkheid was het 12,4 Km. De wandeling van aan de vertrekzaal naar de rustpost in Dilbeek-station was best mooi. We wandelden langs Groot-Bijgaarden en Sint-Ulriks-Kapelle. Deels door de velden met mooi zichten op de kerkjes. De nevel was hier wel spelbreker. De terugweg was veel langer dan aangegeven en ging voornamelijk langs straten. Ter hoogte van het klooster in Dilbeek waren er werken aan de gang en misschien heeft men het parcours wel moeten aanpassen.
Derde verkenning van onze Lentetocht Club: WANDELCLUB DE PAJOTTEN HEKELGEM VZW (038) Plaats: Roosdaal - Leberg Afstand: 14,5 Km Tijd: 3H30 Deelnemers: 8 Weer: Wat nevelachtig, daarna zonnig maar koude wind (4°C - 6°C)
Wat onthouden we:
Alweer onze laatste verkenning van de Lentetocht. Het was nogal fris op de woeste hoogte van de vertrekplaats in Leberg. Vandaag verkenden we een groot gedeelte van de 21 Km. Van aan de vertrekplaats gingen we naar de Ninoofse steenweg en aan de overzijde begon dan de natuurwandeling. Eerst voorbij de Grot van Poelk en daarna langs de rand van- en een stukje door het Berchembos. Daarna gingen we langs de hoogvlakte naar Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. De velden lagen er nog kaal bij en we hadden hier mooie vergezichten over het Pajottenland. Van aan de rustpost maakten we dan een lus van een 7 tal kilometers. Het ging nu richting Gooik. Hier ook weer talrijke vergezichten op het Pajottenland.
Eerste tweede maandagtocht van 2015. Vertrek aan de kerk van Uitbergen en geleid door Jean en Rudy. Er was veel belangstelling en om 9 uur konden we met de hele groep vertrekken richting Nieuwdonk. De zon was niet van de partij maar echt koud was het ook niet, dus aangenaam wandelweer. Van Nieuwdonk gingen we door de kouters naar Overmere en zo verder tot in Kalken. Hier waren grote wegenwerken aan de gang en Jean moest dan maar een alternatief parcours vinden. Heel ver om was het niet en even later waren we bij de rustplaats. Die rustpost was in het goedkoopste café van Vlaanderen: café "De Schorpioen". Het was er niet alleen goedkoop maar ook proper en net. Na het eten (en drinken) gingen we dan door de Kalkense meersen. Een mooi natuurgebied! Dan kwamen we eerst aan de Oude Schelde en daarna op de dijk van de huidige Schelde. Hier hadden we ook een mooi zicht om het kerkje van Schellebelle aan de overzijde. Nog even en we waren weer aan de kerk van Uitbergen. Het was een vrij korte wandeling door de meersen rond Uitbergen en Kalken.
Ben in de namiddag gaan wandelen. Veel volk in de vertrekzaal. Ik heb voor de 15 Km (16) gekozen. Vandaag was het dus wandelen door de zuidelijke zijde van het Pajottenland. Vanuit de vertrekzaal gingen we via het station naar de wijk Smeiersmark. Vandaar dan verder door de kouters naar Sint-Pieters-Kapelle waar de rustpost was. Hier maakten we dan een lus door het golvend Pajottenland met het kerkje van Sint-Pieters-Kapelle als referentiepunt. We wandelden tot bijna aan de taalgrens. De terugweg ging weer langs de kouters naar Herne. Wandeling door de natuur maar helaas nogal veel langs straten.
Tweede verkenning Lentetocht Plaats: Roosdaal (Leberg) Club: DE PAJOTTEN HEKELGEM VZW (038) Weer: Licht bewolkt. (4°C - 9°C) Afstand: 15,3 km Tijd: 4H00 Deelnemers: 9
Wat onthouden we:
Tweede verkenning van onze Lentetocht. Ditmaal een wat langere afstand en ook langs de rustplaats in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek gewandeld. Tijdens de heenweg daalden we de Kluisberg af langs het bos en daarna staken we de drukke Ninoofsesteenweg over. Dan kwamen we in de velden van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek terecht met de Kapitein Zepposmolen (Hertboommolen) als attractie. Na de rustpost maakten we een lus door de velden tot op het grondgebied van Gooik. We zaten nu wel op een hoogvlakte en hadden mooie uitzichtpunten op de omgeving. Het laatste gedeelte bracht ons dan langs een rustig wegje terug van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek naar Leberg. Een stukje bos en door de velden.
Ik heb vandaag de GPS wandeling van 16 Km gewandeld. Het begin van de wandeling liep in omgekeerde richting van het parcours van de bepijlde wandeling. Er waren ook stukjes alleen voor de GPS wandeling bij. Na de eerste rustpost in Schorisse was het parcours meer gescheiden. Dat eerste stukje was wel het zwaarst, vele hellingen en sommig behoorlijk steil. Hier waren ook veel fietsers op training. In de rustpost in Schorisse Roger en Frans ontmoet. Het tweede gedeelte was wat vlakker maar hier waren er wat meer veldwegen. De kapel met de namen van de winnaars van de Ronde Van Vlaanderen was hier één van de bezienswaardigheden. Op het einde van de lus stapten we voor bij de Hoogkoutermolen. Dat eindpunt lag dan in Sint-Kornelis-Horebeke. Het laatste gedeelte ging dan voornamelijk door de deelgemeenten van Horebeke. Hier waren het voornamelijk straten en betegelde paden maar wel met mooie zichten op de omgeving. De kerkjes van Horebeke en Sint-Kornelis-Horebeke waren nadrukkelijk in het landschap te zien. Op het einde stapten dan nog voorbij de Vinkemolen in Mater. Mede door het mooie lenteweer was het een aangename, maar zware wandeling door de Vlaamse Ardennen.
Club: DE GR VRIENDEN VAN AALST Verkenning GR Deinze - Drongen (GR 128) Plaats: Deinze
Afstand: 25,1 Km
Tijd: 6H30 Weer: Licht bewolkt. (9°C)
Wat onthouden we:
Samen met Roger de verkenning van de GR wandeling voor maart gaan verkennen. Met de trein naar Deinze en dan direct op de GR, het kan bijna niet beter! Na een paar honderd meter waren we al aan de Leie en dat zou de lei(e)draad door de wandeling blijven. Tot aan de stuw in Astene was het er gewoon naast blijven wandelen. In Astene waren alle infokantoren en cafés gesloten. Na Astene gingen we dan door de polders naar het kasteel van Ooidonk. In het bijhorende horecabedrijf waren wandelaars ook niet welkom (toch niet om hun boterham op te eten) en dus maar verder gewandeld naar Bachte-Maria-Leerne. In het café "den Appel" vonden we tot onze blijdschap dan toch een goede ziel die voor de GR-wandelaars zijn café wil openstellen. Nu we een rustplaats hadden konden we ontspannen de rest van de wandeling aanvangen. Eerst in het dorp wat gegeten en gedronken en dan op stap naar Deurle met zijn pittoreske huisjes. Eenmaal hier voorbij stonden we voor een keuze: Oude GR 128 of nieuw parcours! We hebben voor het nieuwe parcours gekozen. Wat langer maar ook wat meer langs de Leie wandelen. Helaas in dit seizoen ook wat meer modder. Als het einde maart te slecht is zullen we een alternatief traject uitstippelen. Na de lus kwamen we dan via Baarle en zijn overzet in Sint-Martens-Latem. Wat speciaal, maar al die kastelen (woningen) hebben ook wel hun charme. In het centrum van de gemeente hebben we dan kunnen genieten van een hoogstaand(!) drankje. Hierna ging het dan even door de velden terug naar een samenvloeiing van de Leie, de E40 en onze wandelweg. Hierna dan een mooi stukje natuur tot in Drongen. De terugreis naar Aalst verliep vlot en hopelijk is dat op het einde van de maand ook zo.
Trappistentocht Club: WSV DE NATUURVRIENDEN - ZOERSEL VZW (410) Plaats: Zoersel Afstand: 16 Km (15) Tijd: 3H00 Deelnemers: 2513 Pajotten: 3 Weer: Licht tot zwaar bewolkt, enkele druppels regen. (8°C) Parcours: 3 Bepijling: 4 Zaal + Org: 5 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20 (Westmalle)
Wat onthouden we:
Om 14 uur gestart en er was nog tijd om de 16 Km te doen. Die 16 Km bleken er in de praktijk een kleine 15 Km te zijn. Vanuit de ruime vertrekzaal in Sint-Antonius wandelden we eerst naar Westmalle. Hier voerde het parcours ons rond de abdij. Langs grote dreven kwamen we dan terug in Sint-Antonius. De rustpost was in een kapel welke als multifunctionele ruimte ingericht was. Wel een speciale sfeer in zo'n kapel. Vooral de gekleurde glasramen waren indrukwekkend. Na de rustpost was het wandelen door de bossen en tot aan het Zandven. Een watervlakte midden in de bossen. De terugweg liep een groot stuk gelijk met het einde van het eerste gedeelte, wat wel spijtig was. De rustpost was terug in de kapel. Het laatste gedeelte ging door de straten van de gemeente tot aan de vertrekzaal. Gelukkig was er nu wel nog een Trippel verkrijgbaar.
1e Ajuinwisselbekertocht Club: WSV DE KADEES AALST VZW (063) Plaats: Aalst Afstand: 14 Km Tijd: 4H00 Deelnemers: 2521 Pajotten: 50 Weer: Licht bewolkt. (7°C) Parcours: 4 Bepijling: 4 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro00 (Affligem)
Wat onthouden we:
Eerst wisselbeker met vertrek vanuit Aalst. Er was enig probleem om een parkeerplaats te vinden. (Ik was wel te voet). Iedereen kreeg een ajuin. Het vertrek van de 14 Km ging langs de lege parking van De Hogeschool. Daarna voorbij het kasteel van Regelsbrugge en langs de kapel van Sint Job. Vervolgens langs het kerkhof en daarna langs de vernieuwde Hopmarkt. De rustpost was in het Lyceum. Mooi zaaltje. Het tweede gedeelte bracht ons via het stadspark en het Osbroek in Erembodegem. Hier was de tweede rustpost. Na de rust mochten we door de Gerstjens en een stuk langs de Dender wandelen. Tussen Aalst en Erembodegem konden we dus in totaal door drie natuurgebieden wandelen. Het laatste gedeelte ging dwars door het centrum van Aalst, langs de voornaamste winkelstraten en we waren al snel terug in de vertrekzaal. Het was een mooie, afwisselende wandeling.
12e Sprotjestocht Club: COMITE 2000 (414) Plaats: Leupegem Afstand: 18,6 Km Tijd: 3H30 Deelnemers: 1086 Pajotten: 5 Weer: Zwaar bewolkt, veel wind. (7°C) Parcours: 4 Bepijling: 4 Zaal + org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20 (Ename)
Wat onthouden we:
Wandeling van Leupegem naar Nukerke en terug. Eenvoudige wandeling door de natuur in de Vlaamse Ardennen. De sprotjes spraken me zo niet aan en daar heb ik dan maar niet van geproefd. Van Leupegem gingen we door de velden naar het Koppenbergbos. Even wat klimmen dus. Het was in de late namiddag dat ik gewandeld heb en het was erg rustig in het bos. Veel eekhoorntjes en koolmeesjes gezien. Eenmaal door het bos was het nog klimmen tot aan de kerk van Nukerke. Daar dan een lus van 6 Km gewandeld. Hier geen zware beklimmingen maar gewoon wandelen door de Vlaamse Ardennen met een licht golvend parcours. De terugweg van Nukerke was ook niet zo heuvelachtig. Het was een langzame afdaling van Nukerke naar Leupegem met af en toe zichten op Oudenaarde.
Dagstapper Oordegem Club: GR OOST-VLAANDEREN Plaats: Oordegem Afstand: 20,8 Km Tijd: 6H00 Deelnemers: 65 Pajotten: 2 Weer: Licht bewolkt. (7°C)
Wat onthouden we:
Wandeling met vertrek aan de kerk van Oordegem. Voor een GR wandeling veel volk. Samen met Piet gewandeld. Na een korte uitleg van Toon konden we vertrekken voor de rondwandeling. De eerste stopplaats was de Fauconniersmolen welke speciaal voor de GR-wandelaars open was. De molen kon bezichtigd worden en er kon ook wat gedronken worden. Daarna kon dan aan de eigenlijke wandeling door de velden en bossen rond Oordegem begonnen worden. Het was geen GR pad dat we volgden. De veldwegen waren meestal goed begaanbaar maar de stukjes bos waren erg drassig. De bodem was helemaal verzadigd met water. Na een korte rustpauze aan een oude boskapel wandelden we via Oud-Smetlede naar Serskamp. Het was dan middag en in café Eendracht werden we verwelkomt in een warm en gezellig zaaltje om onze boterhammen op te eten (en wat te drinken). Na de middag wandelden we voornamelijk door de aanplantingen van boomkwekerijen. We wandelden door Wanzele, Lede, Impe en Smetlede. Het was een wandeling door een nogal bekend terrein maar met het goede weer was het toch aangenaam wandelen.
12e Krakelingentocht Club: PADSTAPPERS GERAARDSBERGEN VZW (135) Plaats: Viane Afstand: 22 Km (22,6) Tijd: 5H00 Deelnemers: 1008 Pajotten: 7 Weer: Bijna de hele wandeling regen. (7°C) Parcours: 4 Bepijling: 5 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro20 (Tongerlo)
Wat onthouden we:
Bij de start kregen alle wandelaars een krakeling. Het eerste stuk met Marcel en Viviane gewandeld. Aanvankelijk regende het niet zo hard maar modder was er al voldoende. Via Haie-de-Viane gingen we naar de centrale rustpost in Bever. De lus van 8 kilometer bestond voornamelijk uit het doorploeteren van akkers. Het was dan al flink aan 't regenen en dat maakte het nog wat glibberiger. Het laatste stuk bracht ons tot in Galmaarden. Af en toe wat zachte beklimmingen en hier ook voornamelijk langs velden. Tegen dat ik in de vertrekzaal was, was ik wel doorweekt. Het was een typische Padstappers wandeling met veel natuur en de daarbij horende modder.
GR wandeling dagstapperKruishoutem Club: DE GR VRIENDEN VAN AALST Plaats: Kruishoutem Afstand: 23,7 Km Tijd: 6H00 Deelnemers: 23 Pajotten: 4 Weer: Afwisselend, 's morgens zon in de namiddag buien. (3°C - 7°C)
Wat onthouden we:
Na enig oponthoud konden we om even na elven met de wandeling beginnen. Net als met de verkenning was het mooi, zonnig weer. De eerste kilometers konden we dan ook genieten van mooie uitzichten op de dreven en kastelen in de omgeving van Kruishoutem. De slijkerigste stukjes werden vermeden en om één uur waren we in onze rustpost in Huize. De patron had voor een apart zaaltje gezorgd en we konden in een rustige atmosfeer onze boterhammetjes nuttigen. Na het eten was het weer omgeslagen en het begon even te hagelen en fel te regenen. Enkele moedigen begonnen dan aan de lus tot in Mullem. De anderen bleven nog wachten in het café. Na een kwartiertje was het alweer droog en degenen die het lusje hebben bewandeld zullen het zich zeker niet beklagen. Soms wat slijkerig maar de mooie zichten maakten het allemaal wel draaglijk. Na de lus gingen we met z'n allen dan terug richting Kruishoutem. Wat winderig maar nu toch weer af en toe wat zon. Om het verlies in tijd te compenseren werd er wel flink doorgestapt en in de avond hadden we wat meer geluk met het openbaar vervoer zodat we in Oudenaarde nog geruime tijd over hadden om over de wandeling bij te praten.
Aktivia Nationale Wandeldag Club: WSV EGMONT ZOTTEGEM VZW (163) Plaats Zottegem Afstand: 7 Km Tijd: 2 H30 Deelnemers: 7059 Pajotten: 58 Parcours: 5 Bepijling: 4 Zaal + Org: 4 Weer: Licht bewolkt. (7°C) Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro00 (Sloeber)
Wat onthouden we:
Onze tweede wandeling van de busreis. 12 Kilometers leek ons niet haalbaar dus hebben we maar voor de 7 kilometers gekozen. Het was een wandeling rond en door het Domein Breivelde. Het was natuurlijk wel gekend terrein maar de club had er wel voor gezorgd dat ook de wandelaars van de korte afstanden een echt natuurparcours kregen. Iets wat we bij de wandelclub van zottegem niet zo gewend zijn. De rustpost in Grotenberge hebben we gemist maar gezien de afstand was dat niet zo erg. In de zaal van de Bevegemse Vijvers was het wel erg druk en het was zoeken om een plaatsje te vinden. Toch wel mooi georganiseerd van Egmont Zottegem.
Aktivia Nationale wandeldag Club: WSV NACHT VAN VLAANDEREN TORHOUT VZW (100) Plaats: Torhout Afstand: 10 Km Tijd: 2H45 Deelnemers: 5742 Pajotten: 41 Weer: Wat koel maar mooi wandelweer; (3°C - 5°C) Parcours: 4 Bepijling: 5 Zaal + Org: 4 Cola: 1Euro30 Z. Bier: 2Euro00 (Omer)
Wat onthouden we:
Door omstandigheden wat later toegekomen en maar de 10 Km kunnen wandelen. Voor wat meer natuur te hebben moest men minstens de 12 Km doen, dus het is bij een stratenwandeling gebleven. We hebben de wijken en het centrum doorgewandeld en het voordeel was dat onze schoenen nog proper waren.