Ik ben François, en gebruik soms ook wel de schuilnaam De wandelende Pajot.
Ik ben een man en woon in Aalst (België) en mijn beroep is Gepensioneerde.
Ik ben geboren op 30/10/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen.
De wandelende Pajot
Belevenissen van een actieve wandelaar
18-09-2021
2021-09-18 Meise
Eindezomertocht
Club: Wandelclub Cracks Wolvertem (4130)
Plaats: Meise
Afstand: 18,1 km
Deelnemers: 546
Pajotten: 3
Weer: Zonnig 22°C
We vertrokken vanuit een klein zaaltje in Sint-Brixius-Rode. Het eerste gedeelte was prettig wandelen door het Velaardbos en het natuurgebied Birrebeekvallei. De rustpost was in het Gemeenschapcentrum Oude Pastorie in Nieuwenrode. De lus die we van daar moesten wandelen was helaas minder fraai. Door veldwegen gingen we richting Kapelle-Op-Den-Bos. Ook de terugweg ging overwegend langs veldwegen.
Wandeling door een uitgesteld stukje Abdijtocht. We stapten eerst door een smal wegeltje naar de Kluisdreef en vandaar ging het richting Leirekensroute.
Vervolgens doorkruisten we de veldwegen van Moorsel om op de Affligemdreef uit te komen. Het was al halfdonker als we daar aankwamen en dan stapten we door het donkere Kluisbos. Het was nu (gelukkig)goed begaanbaar en een mooie afsluiter voor deze natuurwandeling.
Ik ben van aan de rustpost vertrokken. We stapten langs de konkers onder de drukke straten voorbij het crematorium naar Nieuwerkerken. Vandaar ging het door veldwegen naar de eigenlijke vertrekplaats in Mere. Ik moest daar een lus naar het Blauwbos maken en "moest" daar dan een bezoek aan het Cabare brengen. Om daar te geraken mocht ik eerst tot aan de watermolen Te Broeck de Ter Erpenbeek volgen. Een mooi stukje natuur. De terugweg ging meer door het open veld. Het parcours van de 20 km ging maar gedeeltelijk door Honegem, we stapten hoofdzakelijk door de velden.
Vertrek in de Kluis te Ledeberg (Pamel). Een bekende plaats voor de Pajotten van Hekelgem. Nu ingenomen voor de Pajottentocht.
Het is een wandeling over een uitgebreid gebied. Van Meerbeke, over Pamel, Okegem en Iddergem. Rustposten ware er in Meerbeke en Okegem.
Eerst waren er veel straten maar eenmaal over de Brusselse steenweg veranderde dat. Het werd een mooie natuurwandeling naar Meerbeke. Vanuit Meerbeke stapten we door de Dendervallei naar Okegem. Hier ook talrijke smalle wegeltjes en het klassieke stukje langs de Dender en de Dikke van Pamel. In Okegem was er dan een lus naar Iddergem. Hier wat meer straten maar ook weinig bekende steegjes. Na een tweede passage in de rustpost van Okegem stapten we door bekend gebied naar Ledeberg. Halfweg was er nog een plensbui.
Ik wilde eigenlijk de 26 km (28) doen maar om aan die 26 km te geraken had de club het parcours van de rolstoelen er bijgevoegd. Daar heb ik maar voor gepast.
Van aan de kerk van Herdersem stapten we door de velden naar het nieuwe natuurgebied Rozekensbos. Daarna stapten we verder door de velden richting Moorsel. Sommige wegeltjes waren nog weinig bewandeld maar uiteindelijk bereikten we onze bestemming. Langs de wijk Kruisabeel en een brede veldweg bereikten we terug Herdersem.
Inschrijven was op de koer van de school en bij dit zonnig weer was dat best aangenaam. Er waren veel medewerkers bij de inschrijving en het ging allemaal bijzonder vlot. We stapten door de velden en bosjes en waren al snel in Opstal waar de centrale rustpost was. Daar moesten er twee lussen gestapt worden van ongeveer 3 km. Het waren lussen door mooie stukjes natuur maar 3 rustposten op 10 km was toch nogal veel.
Na de derde passage in de rustpost zetten we dan koers naar het Buggenhoutbos. Met dit weer was het daar in het lommerd prettig stappen. Eenmaal door het bos mochten we op bezoek bij de brouwerij Bosteels waar er een koele Karmeliet stond te wachten.
De drukte van een zondag wandeling was toch wat wennen. Vele wandelaars die je na lange tijd weer ontmoet en wat blijft babbelen is wat anders dan rustige wandeling, alleen of in klein gezelschap. De sfeer in de brouwerij was toch nog niet zoals weleer.
Ik was in de verkeerde richting naar de vertrekzaal gegaan en daarom eerst het parcours van de 6 km gedaan. Die lus ging eerst door het domein van het kasteel Borgwal - een mooi domein.
Vanuit de vertrekplaats in de voetbalkantine kon dan de eigenlijke wandeling beginnen. We stapten door de kouters van de Scheldevallei naar de rustpost in Dikkelvenne. We kregen hier regelmatig gezelschap van Mountainbikers die ook gebruik maakten van de (gelukkig) brede veldwegen. Terugkeren deden we wat dichter bij de Schelde, maar de waterloop kregen de 15 km-stappers niet te zien. We stapten wel door Semmerzake en konden niet naast de koepel van het militair luchtvaartcontrolecentrum kijken.
Het was een afwisselende wandel, half verhard en veelal door veldwegen.
Het vertrek was aan het Provinciaal domein De Schorre. Het is al wat jaren geleden dat ik hier nog was en het is toch nog mooier geworden. Mooie wegjes en altijd indrukwekkend uitzicht op de festivalweide. Ook de aanwezigheid van trollen maken het domein aantrekkelijker. Langs Terhagen verlieten we het domein, stapten door de dorpskern en dan naar de oevers van de Rupel. We kwamen ook al voorbij wat restanten van steenbakkerijen en het museum Rupelklei.
Met het miezerige weer was het langs de Rupel rustig. Het tweede gedeelte van de wandeling bevond zich aan de andere zijde van Boom en we moesten de drukke verkeerswegen hiervoor dwarsen.
We kwamen dan in de wijk Noeveren en stapten voorbij het Steenbakkerij museum 't Geleeg welke men aan 't renoveren was. We wandelden dan ook nog voorbij de vergane glorie van enkele steenbakkerijen.
Dan was het terug tijd voor een mooi stukje natuur. Natuurreservaat Walenhoek is weinig bekend maar het is het ontdekken zeker waard. Het vormt een mooie combinatie van bos en water. We stapten door het bos langs de uitgestrekte vijvers.
Voor de terugweg moesten we wel terug langs de drukte om aan de andere zijde van Boom geraken!
Ondanks de regen was het een mooie afwisselende wandeling.
Dit was de laatste van een reeks knooppunten wandelingen welke ik samen met mijn wandelkameraden gestapt heb. Vanaf volgende zondag ga ik terug de buurtclubs sponseren.
Club: The American Legion Flanders Field Post BE02 (6023)
Plaats: Heuvelland (Kemmel)
Afstand: 18,6 km
Deelnemers:
Pajotten:
Weer: Zwaarbewolkt, regenbuien 18°C
Wandelen in de Westhoek staat meestal in verband met de "Grote Oorlog". Wandelsport Vlaanderen organiseerde samen met de 2 mansclub The American Legion Flanders Field Post BE02 een wandeling ter ere van de Amerikaanse gesneuvelden van de eerste wereldoorlog. Op talrijke plaatsen kregen we informatie over hetgeen er hier meer dan honderd jaar geleden in deze streek gebeurd is. Buiten de talrijke oorlogskerkhoven zijn er in het landschap ook nog vele kraterputten te zien. Ook overblijfselen van de loopgraven zijn nog zichtbaar.
Alhoewel het meestal verharde wegen waren, was het toch ook een natuurwandeling. We stapten door het typisch landschap van het Heuvelland met vergezichten op de nabijgelegen heuvels. Die heuvels werden niet beklommen maar we stapten langs de vijver van Dikkebus, door Voormezele en langs Wijtschate. Op het einde mochten we nog een stukje op de Kemmelberg stappen maar de bezichtiging van de commando bunker van Kemmel was beloofd maar kon niet doorgaan.
Wandeling met vertrek aan de parking van de zwemkom in Liedekerke.
De wandeling bracht ons door de mooiste stukjes natuur van de Palitsebeek in Liedekerke, het natuurreservaat De Pamelse Meersen en de Zavelberg in Ledeberg.
Onderweg hadden we nog een onverwachte ontmoeting met een vriendelijke alpaca. Het was een vrij lange wandeling en tegen het einde was het al behoorlijk donker.
We stapten eerst voorbij de voetbalvelden en daarna grotendeels door de velden naar de wijk Dries en richting Lebeke. Dan kwamen we in het bos van Helinckhove en dat was een bijna ondoordringbare hindernis. Met enige moeite zijn we daar met z'n allen doorgeraakt. Terugkeren deden we langs een donker maar goed begaanbaar paadje langs de Oliemeersbeek. Bij aankomst was het bijna donker.
Vertrekken doen we aan de Grotte Monfort in La Houppe. Eerst is het een vlak parcours maar als we de steenweg verlaten zitten we midden in de heuvels van de Vlaamse Ardennen. We stappen door het Bos Ter Rijst en door een wisselend landschap van bossen en velden. Van Schorisse stappen we door het Muziekbos en keren dan terug naar Ellezelle. Hier zijn er veel smalle wegjes en er is meer wilde natuur. De beklimming van de Pottelberg is wel het zwaarste stukje van de wandeling.
In La Houppe was het dan nog prondelmarkt en het was er heel druk. Het was een stevige maar ook mooie wandeling.
Sorry geen kaart en gps-bestand. De wandeling ging geheel door de Kalkense Meersen. Sinds mijn laatste bezoek is het al veel veranderd. De begroeiing is diverser geworden en er staan meer soorten planten. Zonder veel bomen was het op vele plaatsen wel al erg warm maar op de dijken konden we tocht van een fris briesje genieten. De afstanden waren ruim bemeten en we waren blij dat we de rustpost in de kantine van een vissersclub konden bereiken.
De terugweg door het natuurgebied Weimeers bracht wat afwisseling en koelte mee. Het was een mooie, toch wel afwisselende wandeling door een groot natuurgebied in ontwikkeling.
Er waren heel wat oude bekenden aan de startplaats en heel wat deelnemers.
De wandeling ging voor een groot gedeelte op het parcours van onze Abdijtocht. We konden vaststellen dat met de regenval van de laatste dagen een wandeling door het Kluisbos niet mogelijk is. We zijn met wat acrobatentoeren met de groep door de rand van het bos kunnen stappen.
We vertrokken aan het Scheldepark in Temse. Eenmaal door het park waren we op de Steendorp Wandelroute. We stapten dan langs de rand van het Schouselbroek naar het Fort Steendorp. De smalle wegeltjes waren op sommige plaatsen nog behoorlijk modderig. We wandelden heel het fort rond en hadden van boven mooie zichten op de overblijfselen van het fort van de eerste wereldoorlog.
Via het Gelaagpark kwamen we dan in Steendorp. Het is een uitgestrekt park met meerdere vijvers.
Eenmaal door het dorp waren we in het centrum van Rupelmonde. Daar zijn we Mercator een goeden dag gaan zeggen en dan waren we aan de oever van de Schelde. Lichtjes zagen we niet maar wel een donkere wolk. Even later kregen we een douche.
We stapten op de dijk naar Temse, met links de Schelde en rechts de broeken met talrijke visvijvers. Het was weer een mooie natuurwandeling.
Men beloofde een landelijke en rustige wandeling en dat was het.
Men beloofde ook vele onverharde wegels, maar sorry daar heb ik niets van gemerkt. Op een paar 100 meter na was het overal verhard. Zelfs in de natuurgebieden stapten we over tegels. Alleen het vlonder pad was natuurlijk op hout, maar nieuw was het niet.
Misschien heeft men het parcours moeten aanpassen, maar een natuurwandeling was het mijns inziens niet. We vertrokken op 100 m van de Leie en ik heb ze niet eens gezien!
Voor de namiddag werd er regen voorspeld, daarom in de voormiddag gewandeld.
De wandelaars kregen allemaal een stuk peperkoek van de sponsor. In de vertrekzaal was het erg donker.
We stapten eerst door de kouters van Lebbeke naar het kasteel van Wieze en de rustpost. De terugweg ging langs de achterzijde van chocoladefabriek Callebaut en terug door de kouters naar Lebbeke. Op het einde stapten we door het centrum.