Onder de rubriek toekomstmuziek kan u iedere week lezen wat er te beleven valt op onze school.
- maandag 27/11: 3TT bezoekt AS Adventure i.v.m. wintersport
- dinsdag 28/11: vaccinatie hepatitis B2 voor 1BH en 1TH (brrr...)
- woensdag 29/11: praktijkoefening ontbijtbuffet voor 40 internen door 7BH + 'anti-pestproject' toneelvoorstelling in Aquariustheater, St.-Leo door theatergroep Straff voor 2TH en 2BH (verslag leest u later op onze blog) + bezinning 4BH + banket oud-leerlingen
- donderdag 30/11: bezinning 4TH en 4TT + meegeven rapport permanente evaluatie / dagelijks werk
Ziehier ziehier!! Weet je nog, ik vertelde ooit eens over de verkiezingen in verband met de leerlingenraad. Welnu, hier heb je de foto's van de leerlingen in actie (eerste foto: Mevrouw Vera en ikzelf!):
Zonder oproepingsbrief konden de leerlingen niet gaan stemmen!
De eindejaarsfeesten naderen... Daarom presenteren de leerlingen van 7bt onder deskundige begeleiding u overheerlijke gerechten: tal van borrelhapjes en kant-en-klare gerechten die u maar hoeft op te warmen en te serveren!
Maar toch enkele voorbeelden uit hun lekker repertiore: scampi-egeltjes, mini-garnaalkroketjes, mini-kaaskroketjes, mini-loempia met kingkrab, terrine van ganzenlever met pompoenchutney, terrine van Noordzeevis met een groene dressing, bavarois van geitenkaas met gravlax, kreeftensoep, bouillon van houtduif met boschampignon, tournedos van hazenrug met Grand Veneursaus, lamskroon met wintergroenten en jus van tuinkruiden, fricassee van zeevruchten met een groentenjulienne en wittewijnsaus, kalkoentournedos, gegrilde zalm met witloofsaus, aardappelgratin, knolselderpuree, gebakken gekarameliseerd witloof, peertje in rode wijn, ragout van boschampignons, ragout van wintergroenten, kerststronk, bavarois van witte en bruine chocolade,...
Deze namiddag bezorgden onze jonge spruiten van 2TH hapjes aan de patiënten van het AZ Sint-Lucas. Nieuwsgierig hoe het is afgelopen? Ik in ieder geval wel! Lees het verslag nu vrijdag 24 november op onze blog!
De reporters van 2thc waren terug op stap en konden Meneer Lust, leraar praktijk, aan de haak slaan!!
Hoelang bent u reeds werkzaam op deze school? Ongeveer 20 jaar!
Heeft u nog ergens anders gewerkt? Indien ja, waar? Hostellerie Bruton (1 ster), Au Vigneron (2 sterren), Ter Minnen (1 ster) en 5 jaar op de Amerikaanse ambassade
Wat is het leukste moment uit je carrière? Elke dag is tot nu toe een leuke dag geweest!
Wat is je lievelingseten? Schaal- en scheldieren, visbereidingen, lam en duif.
Wat zijn je hobby's? Gaan wandelen, fietsen,...
Wie is je grootste voorbeeld? Jacques Mariève
Hoe was je als leerling op school? Gedreven, een brave deugniet.
Hoe jong ben je? 45 jaar
Indien je niet in Spermalie zou werken, wat zou je dan doen? Een klein, gezellig en familiaal restaurantje.
Om het weekend goed in te zetten (na een zware week op school mag dat wel ) kan je vanaf vandaag iedere vrijdag enkele leuke moppen lezen! Veel leesplezier!
- Het is wit en staat in de hoek?......................................................... een gestrafte frigo!
- Wat is rood en ligt op het strand?.........................................................Roodkrabje!
- Het is rond en oranje en zegt: ' ik ben een appelsien, ik ben een appelsien'!? Wat is het?
Onder de nieuwe rubriek 'Moet je eens proeven!' kan je met de regelmaat van de klok een overheerlijk recept lezen. We beginnen met een lekkere aardbeienpizza!
Wat heb ik nodig voor 4 personen?
- 1 pizzabodem - 2 dl banketbakkersroom - 2 el advocaat - 250 gr aardbeien - 200 gr mozzarella
Hoe begin ik er aan?
Maak zelf pizzadeeg of gebruik een pizzabodem. Smeer het pizzadeeg in met de banketbakkersroom aangeroerd met de advocaat. Beleg de room met plakjes aardbei. Leg hierop de dungesneden mozzarella. Bak de pizza een half uur in de oven op 235 °C.
Jaja, het is soms moeilijk op school! Zoveel studeren! En al die moeilijke keukentermen! Een mens zou er zo moe van worden!
Maar geen nood, er is hulp op komst! Ga eens naar de volgende blog: http://seniorennet.be/vaktermenkeuken! Daar kan je heel wat informatie vinden over de vakterminologie!
Als klas nemen wij deel aan de 'Wedstrijd Rookvrije klassen' onder het motto: 'Just be smokefree'. Deze wedstrijd is een Europees tabakspreventieproject dat voor de leerlingen heel wat voordelen heeft.
Dat roken ongezond is, weten we allemaal. En toch neemt roken bij jongeren toe. Steeds meer jongeren - vooral meisjes - roken en op steeds jongere leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans dat hij/zij nog begint te roken.
De wedstrijd doorprikt het imago van de 'toffe roker'. Bewust neen zeggen tegen de sigaret is niet iets voor 'flauweriken', maar getuigt juist van persoonlijkheid!
Onze school probeert dan ook om niet-roker te blijven en met alle leerlingen samen nemen we dus deel aan de wedstrijd.
We zullen heel wat activiteiten organiseren: - met de klas een tentoonstelling maken - met de klas een lied schrijven - met de klas een gedicht maken - les krijgen over roken - met de klas een slogan schrijven - ...
Meer hierover zal je in de toekomst op onze blog kunnen lezen!
Tijdens het klasuurtje kregen de leerlingen de kans om eventjes een kort interview af te nemen van hun buurman of -vrouw. Je kan hier de resultaten lezen. Veel plezier!
Liese sprak met Emmeline:
Naam: Emmeline Dierickx Verjaardag: 1 oktober Woonplaats: Bellem (Aalter) Broers of zussen: ééntje, namelijk Eben (6 jaar) Karakter: durft veel... Hobby's: sport, chatten, tv kijken,... Lievelingsgerecht: appelmoes met frieten Lievelingsfilm: Superstar Lievelingsmuziek: vanalles, behalve jazz en klassiek Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? ze wilde niet naar een gewone school gaan... Wat wil je later doen? hotel
Charlotte sprak met Lies:
Naam: Lies Van Eygen Verjaardag: 5 augustus Woonplaats: Beveren-Waas Broers of zussen: Pieter Karakter: grappig en durft eigen mening te zeggen Hobby's: paardrijden, turnen, tennis,... Lievelingsgerecht: lasagne Lievelingsfilm: humor & thriller Lievelingsmuziek: vanalles Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? wil graag koken Wat wil je later doen? weet ze nog niet
Emmeline sprak met Liese:
Naam: Liese Verhulst Verjaardag: 8 november Woonplaats: Tielrode (Temse) Broers of zussen: 2 zussen, Elke en Lore Karakter: durft veel... Hobby's: chatten, tv kijken,... Lievelingsgerecht: pasta en appelmoes Lievelingsfilm: Superstar Lievelingsmuziek: vanalles, behalve klassiek en jazz Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? was een beetje van moeten... Wat wil je later doen? hotel
Lies sprak met Louise Marie:
Naam: Louise Marie Verbrugghe Verjaardag: 12 januari Woonplaats: Roeselare Broers of zussen: 1 broer, Pieter-Jan Karakter: grappig en soms durft ze haar eigen mening te zeggen Hobby's: winkelen, computeren,... Lievelingsgerecht: scampi's Lievelingsfilm: 2 weeks notice Lievelingsmuziek: beetje vanalles Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? was ook een beetje van moeten... Wat wil je later doen? weet ze nog niet
Laura H. sprak met Lisa:
Naam: Lisa Logghe Verjaardag: 5 april Woonplaats: Brugge Broers of zussen: 2 broers en 2 zussen Karakter: niet ingetogen... Hobby's: voetbal kijken Lievelingsgerecht: scampi! Lievelingsfilm: Pirates of the Caribbean Lievelingsmuziek: Kelly Clakson Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? om later iets in de horeca te kunnen doen Wat wil je later doen? kok of zoiets...
Lisa sprak met Laura H.:
Naam: Laura Houtman Verjaardag: 7 augustus Woonplaats: Oordegem Broers of zussen: geen broers en zussen Karakter: ingetogen en soms totaal niet Hobby's: dansen, naar de Giro gaan Lievelingsgerecht: pita Lievelingsfilm: geen Lievelingsmuziek: moderne muziek, zuiderse muziek Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? voor hotel te volgen Wat wil je later doen? ze weet het nog niet
Louise Marie sprak met Charlotte:
Naam: Charlotte Dubrunfaut Verjaardag: 27 september Woonplaats: Anzegem Broers of zussen: 1 broer, Laurens Karakter: lief, eerlijk, oprecht Hobby's: skiën Lievelingsgerecht: scampi's Lievelingsfilm: geen speciale film, voorkeur voor actie en thriller Lievelingsmuziek: beetje vanalles Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? omdat deze richting wel leuk leek... Wat wil je later doen? nog geen idee
Arno sprak met Frederic:
Naam: Frederic Dierickx Verjaardag: 8 september Woonplaats: Hamme Broers of zussen: 2 broers Karakter: lief en sympathiek Hobby's: op de computer spelen Lievelingsgerecht: rijs met kip en kurrysaus Lievelingsfilm: geen lievelingsfilm Lievelingsmuziek: vanalles en nog wat Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? om voor kok te leren Wat wil je later doen? kok in een restaurant
Frederic sprak met Arno:
Naam: Arno De Potter Verjaardag: 14 mei Woonplaats: Broers of zussen: 2 broers Karakter: speels Hobby's: buiten spelen en op de computer spelen Lievelingsgerecht: pizza en bbq Lievelingsfilm: teveel om op te noemen Lievelingsmuziek: rock Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? om voor kok te leren Wat wil je later doen? kok in een restaurant
Didier sprak met Jonathan:
Naam: Jonathan Spillier Verjaardag: 22 juni Woonplaats: Brussel Broers of zussen: zus, halfbroer, halfzus (en een hond, vogel, vissen en poes...) Karakter: kalm en wild Hobby's: zwemmen, computer en playstation spelen Lievelingsgerecht: tiramisu Lievelingsfilm: the gothfather Lievelingsmuziek: Rammstein Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? hij wil kok worden Wat wil je later doen? kok worden
Gert-Jan sprak met Edward:
Naam: Edward Vandorpe Verjaardag: 07 november Woonplaats: Broers of zussen: 1 lieve zus, Justine Karakter: sportief, strijdlustig Hobby's: zwemmen, voetballen Lievelingsgerecht: biefstuk met frietjes en mayo Lievelingsfilm: actiefilms (mission impossible) Lievelingsmuziek: - Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? om verder te werken in de feestzaal van mijn ouders Wat wil je later doen? kok worden
Stijn sprak met Gert-Jan:
Naam: Gert-Jan Vermeire Verjaardag: 30 december Woonplaats: Gent Broers of zussen: 1 zus, Delfien Karakter: opvliegend Hobby's: tv en computer Lievelingsgerecht: lasagne Lievelingsfilm: / Lievelingsmuziek: / Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? omdat ik al van mijn zes jaar droom om kok te worden Wat wil je later doen? kok zijn
Stijn sprak met Ben:
Naam: Ben Zutterman Verjaardag: 19 november Woonplaats: Sint-Andries Broers of zussen: 1 broer van 14 jaar Karakter: vriendelijk en sociaal Hobby's: ksa, éénwieleren Lievelingsgerecht: frietjes met steak en pepersaus of champignonsaus Lievelingsfilm: / Lievelingsmuziek: / Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? voor de praktijk Wat wil je later doen? kok worden in een eigen restaurant
Stijn sprak met Ben:
Naam: Stijn Van De Winckel Verjaardag: 10 mei Woonplaats: Sint-Kruis Broers of zussen: 2 jongere zussen van 9 en 11 jaar Karakter: vriendelijk en sociaal Hobby's: zee, scouts Lievelingsgerecht: lasagne Lievelingsfilm: / Lievelingsmuziek: / Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? voor de praktijk Wat wil je later doen? een eigen restaurant hebben
Jeroom sprak met Maxine:
Naam: Maxine Gaelens Verjaardag: 26 april Woonplaats: Knokke Broers of zussen: 1 zus en 2 broers Karakter: levendig, blij Hobby's: paardrijden, snowboarden, surfen Lievelingsgerecht: ? Lievelingsfilm: 7 days & 7 nights Lievelingsmuziek: / Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? omdat ze praktijk wilt Wat wil je later doen? zakenvrouw
Laura VDP. sprak met Robbe:
Naam: Robbe Devriendt Verjaardag: 14 mei Woonplaats: Zuinkerke Broers of zussen: 1 broer, Pieter Karakter: de grapjes Hobby's: voetbal, pc spelen, trampoline springen,... Lievelingsgerecht: stoofvlees met frietjes Lievelingsfilm: Scooby Doo Lievelingsmuziek: techno Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? om de zaak over te nemen van mijn ouders Wat wil je later doen? de zaak van mijn ouders overnemen
Robbe sprak met Laura:
Naam: Laura Vandeperre Verjaardag: 13 december Woonplaats: Mortsel, Antwerpen Broers of zussen: 1 zus, Maëlle van 17 jaar Karakter: blond van binnen, zot van buiten Hobby's: circus en zwemmen Lievelingsgerecht: frieteuh!! Lievelingsfilm: the grudge Lievelingsmuziek: techno en rap Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? om later een restaurant te beginnen... Wat wil je later doen? restaurant beginnen
Maxine sprak met Jeroom:
Naam: Jeroom De Poorter Verjaardag: 16 september Woonplaats: Roeselare Broers of zussen: / Karakter: schattig, lief klein konijntjes... Hobby's: paardrijden, snowboarden Lievelingsgerecht: / Lievelingsfilm: one night in Paris Lievelingsmuziek: / Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? omdat hij toerisme wil doen Wat wil je later doen? de zaak van zijn ouders overnemen
Jonathan sprak met Didier:
Naam: Didier Vanassche Verjaardag: 30 juli Woonplaats: Oostkamp Broers of zussen: 2 zussen Karakter: denkt graag na over het leven Hobby's: skaten, gitaar, drum Lievelingsgerecht: lasagne Lievelingsfilm: ali g in da house Lievelingsmuziek: metal Waarom ben je naar de Hotel- en toerismeschool Spermalie gekomen? wist niet anders Wat wil je later doen? eventueel skateparkhouder
Vanaf volgende week kan je hier de dolle avonturen lezen van de leerlingen en hun leerkrachten. Onder de noemer 'Interview van de maand met...' zal er iedere maand een interview te lezen zijn over een leerkracht die de leerlingen mogen kiezen. Ik dacht om eerst eventjes stil te staan bij de praktijkleerkrachten. Nieuwsgierig wie de eerste leerkracht zal zijn? U leest het volgende week!!!
Tijdens de week van de smaak kunnen wij als hotelschool natuurlijk ook niet ontbreken. Hier leest u wat wij allemaal doen. Meer informatie kan je ook terugvinden op www.spermalie.be!
- Duister-dis, culinair menu in het duister: Duister-Dis is een gastronomisch diner in de complete duisternis. met puike blindelingse bediening die jij en het daglicht niet zien. 35 (driegangenmenu met aperitief, wijn en koffie inbegrepen) 17 november - 19u
- De smaak van de wijn: wijnproeven in het donker: Een gezamelijke wijnproefavond met vrienden, slechtzienden en blinden. Het spelen met zintuigen. Wij proeven acht wijnen via een 'Tour de France'. 15 20 en 22 november - 19 tot 22u
- De Zwitserse topchef Herr Wagner kookt samen met de zesdejaarsleerlingen van Spermalie: Deze unieke Zwitserse gastronomie vindt plaats in Restaurant Hoeve Cortvriendt. 40 (lunch) of 50 (diner) 20 t.e.m. 24 november - 12 tot 15u
- Met al je zintuigen tafelen in Spermalie: Zintuigenparcours: tafelen als een gast met bediening door de leerlingen. De etiquetteregels worden toegelicht. 10 22 november - 15 tot 19u30
Onder de rubriek toekomstmuziek kan u iedere week lezen wat er allemaal te beleven valt op onze school.
- maandag 6/11: vijfdes en zesdes banket Prosper Montagné in het Casino van Oostende
- dinsdag 7/11: eerstes bezoeken het Tillegembos
- donderdag 9/11: hotelbezoek aan Best Western Navarra voor de zevendes
Leestip Prosper Montagné:
Prosper Montagné werd geboren op 14 november 1865 te Carcassonne (Frankrijk). Door zijn ouders tot het bouwmeesterschap voorbestemd, studeerde hij aanvankelijk architectuur.
Toen zijn vader echter te Toulouse een hotel opende, betekende dit een ommekeer in zijn bestaan. Onder de zuiderzon wordt een ware roeping geboren die later tot een echt apostolaat zal uitgroeien: de kookkunst.
Reeds dan is hij bewust van de taak die hem te wachten staat en verdedigt hij met de vurigheid van zijn jeugd wat men 'L'art de bien manger" pleegt te noemen.
Na een stageperiode in de keukens van het "Grand Hotel" te Parijs, gaat hij naar het "Hotel d'Angleterre" te Cauterets waar hij zich onder leiding van de vermaarde Adolphe MeilIon vervolmaakt.
Na Cauterets vinden wij hem terug in de lichtstad waar verschillende restaurants van de Parijse Boulevard hem om zijn medewerking vragen. Vervolgens verblijft hij in San Remo (Italië) en in het befaamde "Hotel de Paris" in Monte Carlo waar hij vele jaren onderkeukenchef is.
In het jaar 1900 leidt hij de keukens van het alom bekende "Pavillon d'Armenonville" (Parijs) en daarna die van het "Pavillon Ledoyen" op de Champs Elysées.
Nadien wordt hij voor een tiental jaren de chef van de keukens van het "Grand Hotel" waar hij destijds zijn stage volbracht.
Op dat ogenblik start hij met zijn litteraire werken over de kookkunst. In samenwerking met Prosper Salles publiceert hij zijn eerste groot gastronomisch werk "La Grande Cuisine Illustrée". Onmiddellijk daarop verschijnen talloze bijdragen waaronder "Les Bulletins du Ministère de la Guerre", handelend over de militaire keukens.
In diezelfde periode wordt hij tot commissaris-generaal benoemd en gelast met de organisatie van internationale gastronomische tentoonstellingen en culinaire wedstrijden. Hij wordt tevens medewerker aan verschillende Parijse dagbladen waarin zijn kronieken zeer geprezen en gelezen worden.
Tijdens de oorlog 1914-1918 sticht hij de "Cuisines Centrales des Armées" en richt de school op voor keukenpieten van het 4de en het 8ste leger. Hij verleent ook zijn medewerking aan de oprichting van de dienst voor "beschermde eetwaren" van het leger en wordt in dit verband naar de slachthuizen van Chicago gestuurd om er zijn werkmethodes te onderrichten.
Na zijn terugkeer uit Amerika opent hij het befaamde restaurant "Montagné" rue de l'Echelle, waar hij gedurende een tiental jaren zelf achter het fornuis, middenin de grote eetzaal opgesteld, zijn gerechten klaarmaakt voor de fijnproevers die uit alle hoeken van de wereld komen opdagen.
In 1939 wordt hij culinaire raadgever van het restaurant "La Reine Pédauque" te Parijs.
Steeds in samenwerking met Prosper Salles publiceert hij bij Flammarion "Le Grand Livre de Cuisine".
Onvermoeibaar geeft hij nog talrijke voordrachten over de kookkunst.
Verder dienen nog volgende belangrijke boeken vermeld: "BONNE CHERE, PAS CHERE", "LA CUISINE DIETIQUE", "LES DELICES DE LA TABLE", LE LlVRE DES CUISINES MILITAIRES", "MON MENU", "LE FESTIN OCCITAN", "LE LAROUSSE GASTRONOMIQUE", enz.
Zijn artikelen en kronieken in "L'Oeuvre", "L'Echo de Paris", L'Art Culinaire", "Paris Soir", "Grand Gousier", "La France à Table", "L'Eventail" (Brussel), "La Revue Culinaire", "Boumier" (Stockholm), enz. zijn de zovele getuigen van de werkkracht van Prosper Montagné die zich steeds zonder ophouden heeft ingespannen om de kookkunstlitteratuur in het bijzonder en de kookkunst in het algemeen, zowel in Frankrijk als in het buitenland, te verdedigen en te verspreiden.
Dinsdag 24 oktober 2006, 's avonds na de lesuren en na het oudercontact, was er een heerlijk banket voorzien voor de nieuwe leerlingen én de ouders van de eerste graad.
Het was een zesgangenmenu:
Eerst was er een garnalencoctail voorzien. Als tweede was er een romig pompoensoepje. Daarna was er kreeft en zeeduivel. Als hoofdgerecht was het iets heel lekkers, maar ik weet spijtig genoeg de naam niet meer... (parelhoen, n.v.d.r. ). En dan was het crumble met gedroogde ananas. Totslotte was er thee en koffie met versnaperingen.
Het was heel lekker, gezellig en plezant, en ik zou het niet erg vinden indien het nog een keer zou zijn.
Welkom welkom welkom op de blog van 2Aa. Hier leest u alles over het leven zoals het is voor de leerlingen van 2Aa uit de Hotel- en Toerismeschool Spermalie te Brugge. Veel leesplezier!