Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 88 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
- Huis DE SWAENE Dit huis bevindt zich in de Korte Riddersstraat.
In het uitstalraam bevindt zich een soort gedenkschrift, dat de beschrijving bevat van het pand.
Kort gezegd : Balthazar Van Nispen stichtte het, postuum, in 1625, voor 12 ouderlingen in een gang, de zogenaamde "Swaenengang" . Tot zijn testamentuitvoerders behoorde Pieter Paulus Rubens die ervoor zorgde dat het godshuis er, volgens de wens van Van Nispen kwam.
Het werd in 1844 herbouwd.
De foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- DE GULDEN HANDT Op de cartouche boven de poort van het pand 34 van de Zirkstraat, is een hand afgebeeld die verwijst naar "De Gulden Handt" .
Momenteel is er "El Valenciano" gevestigd, een speciaal zaak met Spaanse produkten
Een respectable renaissancepoort brengt ons op een binnenplaats met een ingebouwde galerij uit de 17° eeuw.
A. De Lattin vermoedde hier het huis "De Gulden Handt (1563) dat misschien wel als zoubeurs functioneerde.
Bron : - Antwerpse gids voor Oud-Antwerpen van George Van Cauwenbergh. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Jan TYSSEN Deze gedenkplaat vonden wij in de hall van het Zeemanshuis aan de Falconrui te Antwerpen.
De plaat werd aangebracht ter nagedachtenis van deze 2° werktuigkundige, die het leven verloor aan boord van s.s. Leopold II op 21.12.1941dat op een mijn liep en zonk. Het is een legaat van zijn weduwe Joanna Meeues.
De s.s. Leopold II werd in 1906 op stapel gezet bij Dobson & Co, Walker-on-Tyne, Newcastle, GB.
Op datum van 23.12.1941 (de gedenkplaat zegt 21.12.1941), om 2u15 liep het schip, dat in konvooi vaarde, op een mijn bij Lowestoft. Het was op weg naar Clark City, Londen. Er waren 35 doden en 6 overlevenden.
Bron : - www.wrecksite.eu - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt u op de afbeelding.
- Jan BRUEGHEL de oude Geboren te Brussel in 1568 en gestorven te Antwerpen op 13 januari 1625, op 57jarige ouderdom tengevolge van cholera.
Hij stierf in het huis gelegen aan de Arenbergstraat nr 17, waar tevens zijn gedenkplaat is aangebracht.
Jan Brueghel was een Brabantse kunstschilder uit de barokperiode en zoon van : - Pieter Brueghel de Oude en - vader van Jan Brueghel de Jonge.
In 1589 trok hij naar Italië , waar hij in Napels, Rome en Milaan werkzaam was.
In 1596 kwam hij naar Antwerpen waar hij tot zijn dood verbleef.
Jan Brueghel de oude was één van de meest gezochte schilders naast Pieter Paulus Rubens en werd benoemd tot hofschilder van aartshertog Albrecht van Oostenrijk en de infante Isabelle van Spanje.
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Jef VANCAMPEN Werd geboren te Antwerpen op 6.2.1934 als zoon van : - Constant, restaurateur van kunstvoorwerpen, kunstschilder, oprichter van de Poppenschouwburg Vancampen.
Jef is een Belgische kunstschilder en is vooral bekend door zijn maritieme werken (haven- impressies, rivieren en de zee, maar vooral schepen). Ook van zijn portretten en stillevens.
Sinds 1990 is hij een professioneel kunstschilder en woont en werkt in Antwerpen.
Van hem ontdekten wij op den Oever te Antwerpen, voor het standbeeld van Jacob Jordaens, een schilderij en een tekst, beiden mooi omkaderd door een stenen kader.
Het opschrift van één der werken luidt : Zee wiegend als een wellustige deerne tonend haar wulpse rondingen, in bronstige stormen, lieflijk haar donkere diepten aanbiedend van haar nooit eindigende lusten O, zee, hoezee ! Jef Vancampen
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
De gedenksteen werd ter gelegenheid van de 450ste verjaardag (van wat hieronder wordt vermeld) geplaatst door het districtsbestuur van Merksem, op 23.5.2011.
Deze steen is ingewerkt tussen de stenen op de Vrijdagmarkt aan de kant van de Drukkerijstraat te Antwerpen.
Hij verhaalt dat : """in 1560 Jan IV van Glimes, heer van Bergen op Zoom, de grenslijn liet trekken tussen Schoten en Merksem. Het jaar daarop liet hij Merksem en Dambrugge als afzonderlijke heerlijkheid erkennen Op 23.5.1561 kocht Antoon Van Stralen, burgemeester van Antwerpen en eigenaar van het kasteel te Merksem, de nieuwe heerlijkheid hier op de Vrijdagmarkt voor 43.000,- gulden."""
De foto komt uit eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Hendrik LEYS Werd geboren te Antwerpen op 18.2.1815 en overleed aldaar op 25.8.1869.
Zoals reeds meerdere malen herhaald, hangt deze gedenkplaat ook véél te hoog en is onleesbaar vanop de begane grond. Zij is aangebracht hoog op de gevel van de Sint-Jacobs- markt nr 74 te Antwerpen.
Hendrik Leys was een Belgische graficus maar vooral schilder van historische schilderijen, genrestukken en portretten.
Zijn historisch schilderij "De Dertigdagenmis voor Berthal de Haze (1854)" werd met de gouden medaille bekroond op de wereldtentoonstelling van Parijs in 1855.
Hij kreeg eveneens een internationale erkenning op de wereldtentoonstelling van Londen in 1862.
In datzelfde kreeg hij de titel van baron.
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- HET HESSENHUIS Is een beschermdmonument en bevindt zich aan het Hessenplein te Antwerpen.
De gedenkplaat bevindt zich op de gevel van het stedelijk pakhuis dat voltooid werd in 1564 en diende om goederen te stapelen aangevoerd met wagens afkomstig uit Hessen. Vandaar de benaming "Hessenhuis".
In 1936 werden grote delen van het interieur beschermd als monument.
Na een hele reeks bestemmingen werd het pand vanaf 1975 gebruikt als tentoonstellingsgebouw
De volledige buitenrestauratie gebeurde tussen 1978 en 1981 en de binnenrestauratie tussen 1992-1993.
Bronnen : - Stichting Cornelis Floris - De Nieuwe Antwerpenaar. - De foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere Versie klikt U op de afbeelding.
Was een folkloristisch volksfiguur uit het Sint-Andrieskwartier en werd betiteld als de hoofd- figuur in de Poesje van DE REEP sinds 1862 en de Koninklijke Poppenschouwburg VANCAMPEN sinds 1935.
Het beeldje en de daarbij horende twee gedenkplaten bevinden zich langs weerszijden aan de onderzijden van het beeld. Het bevindt zich op het pleintje aan de Nationalestraat en Lange Vlierstraat.
Het kwam tot stand dank zij de steun van : - Winkelcentrum Nationalestraat en werd overgedragen aan de stad Antwerpen op 7 april 1990 door "De Vrienden van de Neus" vzw, en - op initiatief van Karel Reinehr naar een idee van Guy Van den Casteele.
Het werd onthuld in aanwezigheid van Vice-minister Hugo Schiltz en burgemeester H.B. Cools en door 6 Antwerpse jongeren.
Iets over Frans de Neus : Frans was een grote kerel die bang was van werken. Frans was niet getrouwd en sliep steeds gekleed op wat zakkengoed. Hij dacht er niet aan de handen uit de mouwen te steken als hij nog enkele franken op zak had.
In de Spiegelpoort van de Nationalestraat bevond zich de stapelplaats van houthandelaar Blanckaert. De café's in de buurt hadden daarna aan hem een goede klant. Frans leed namelijk aan chronische dorst die hij probeerde te lessen met romers "Pinard", een soort rode wijn. Vaste klant was hij in het "Pinardkot" op de hoek van de Lange Vlierstraat en het pleintje aan de Nationalestraat.
Als Frans in het "Pinardkot" honger kreeg, kocht hij een pak fritten met pickels en een worst. Of hij haalde in de Steenbergstraat een "gardevil", een gerookte haring die hij met vel en graten naar binnen slokte. Natuurlijk werden fritten of "gardevil" flik doorgespoeld met enorme hoeveelheden "Pinard".
Ook hielpen de lossers en de laders van Blanckaert elkaar aan eten. Zo had Jef, de chauffeur, Frans de overschot van aardappelen met stoofkarbonaden aangeboden. Die had hongerige Frans gretig aangenomen. Hij at alles likkebaardend op zonder te merken dat Jef de aardappalen en de karbonaden had opgemaakt met stampte rode baksteen en roet van de kachel.
Eens wilde Frans de Neus een biefstuk braden. Terwijl deze op het gasvuur in de pan lag, was Frans in slaap gevallen. Plots werd hij wakker door een brandgeur. Hij probeerde het vuur te blussen en zocht naar een fles water, maar hij goot er per vergissing een fles petroleum over. Toen het brandje heviger begon te laaien wierp hij er zijn jas over om het te doven. Toen men Frans de Neus maanden later tegenkwam rook zijn jas nog naar verbrand goed. Hij blijft in de herinnering als één van de stevigste Pinard-drinker uit het Sint-Andrieskwartier.
Bron : - biblotheek van COsta Sint-Andriesplaats - de foto' komen uit eigen beheer
- MERCATOR-ORTELIUSHUIS Dit huis is sedert 1949 eigendom van de stad Antwerpen.
De gedenkplaat werd aangebracht door de VTB (Vlaamse Toeristenbond) op de gevel van de Kloosterstraat nr 11, te Antwerpen, en vertelt zo maar eventjes een heel hoofdstuk Antwerpse geschiedenis.
Het opschrift luidt als volgt : """Tegenover dit Mercator-Orteliushuis strekte zich van de 12° eeuw tot het einde van de 18e eeuw het complex van de premonstratenzer Sint-Michielsabdij uit. Bloeiend en invloedrijk centrum van godsdienstig leven, moederabdij van Middelburg, Averbode en Tongerlo. In het Prinsenhof werden vorsten en beroemde personen plechtig onthaald. Begraafplaats van vele hoogwaardigheidsbekleders. Eind 18° eeuw en begin 19° eeuw was het achtereenvolgens rechtbank, scheepstimmerwerf, tuchthuis, stapelplaats en militair arsenaal."""
Bron : - Gids voor Oud Antwerpen van George Van Cauwenbergh - Antwerpse gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Wannes VAN DE VELDE Op de gevel van café "'t Half Souke" gelegen in de Hoogstraat aan het nr 19, vonden wij een mooie tekst van Wannes, die als meest bekende Bard mag en nooit zal vergeten worden.
Hij groeide op in het volkse -en levendige Schipperskwartier en volgde plastische kunsten aan de Akademie.
In onvervalst Antwerps schreef hij klassiekers als "Ik wil deze nacht in de straten verdwalen'".
Bron : - uit de Nieuwe Antwerpenaar. - beide foto's komen uit ons eigen beheer.
- Peter de GROTE Zijn echte naam luidt : Peter I Aleksejevitsj Romanov Geboren te Moskou op 9.6.1672 Gestorven te Sint-Petersburg op 8.2.1725.
Bijgenaam Peter de Groote. Hij was van 1682 tot 1721 de eerste Russische 't Saar en tot zijn dood keizer van Rusland.
Zijn standbeeld bevindt zich op het pleintje aan de Kloosterstraat ter hoogte van de Riemstraat. Achter zijn beeld is een tekst aangebracht die wij niet kunnen ontcijferen.
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- HARINGROKERIJ Is een beschermd monument, waarvan de plaat tegen de gevel van het pand van de Kronenburgstraat is bevestigd.
De firma Van den Bemden sinds de jaren 1700 actief in de visnijverheid vestigde zich hier in 1893. Het pand sluit aan op de voormalige directeurswoning in de Scheldestraat.
Rond 1920 startte het ambachtelijk roken in twaalf hoge schouwen.
Na langdurige leegstand is het complex in 1986 aangekocht door particulieren. In 1993 werd het gerestaureerd en omgebouwd tot woon -en kantoorruimte.
Bron : - stichting Cornelis Floris - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Waarvan het verluchtingsgebouw en de ingang is gelegen aan het Sint-Pietersvliet. Het is een beschermd monument, vandaar de gevelplaat. Het toegangsgebouw is van de hand van Emiel Van Averbeke.
Het is de voetgangers -en fietsentunnel onder de Schelde, die de verbinding geeft tussen rechter -en linkeroever.
Hij is 572 meter lang en bevindt zicht 31,57 meter onder de grond. Heeft tevens een lift voor 40 personen en kan maximum 3000 kgr dragen. Er zijn roltrappen, waarvan de diameter 4,74 meter bedraagt en het inwendige van de tunnel heeft een diameter van 4,30 m.
Bron : - Wikipedia - de foto komt uit ons eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding
-o-o-o-O-o-o-o- De werken begonnen in het jaar 1931 en de tunnel werd open gesteld in 1933
- John WILMS Geboren te Antwerpen in 1893, in het Sint-Andrieskwartier en gestorven in 1978.
Vlaams politicus en schrijver, die de harde arbeid en het samenhorigheidsgevoel van de bevolking beschreef.
Hij legde de eerste steen van de woonwijk gelegen aan de Klooster - en Prekersstraat, alwaar tevens in het plantsoen, een gedenksteen werd aangebracht.
Het opschrift op deze steen luidt :
"""John Wilms Antwerpen 1893-1978 Ereschepen van Antwerpen Voorzitter en erevoorzitter van de SM "Huisvesting Antwerpen auteur van de "De Parochie van miserie" Legde de eerste steen van deze woonwijk
Bron : - de foto komt uit eigen beheer Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
- Lieven GEVAERT (° Antwerpen, 28 mei 1868 - + 1935) Zoon van : - Ludovicus (° Ath) en : - Maria Theresia Bruynseels.
De gedenkplaat vonden wij terug op de gevel naast de ingang van het Sint-Lievenscollege in de Kasteelpleinstraat 31. Het Sint-Lievens kollege is sedert 1930 de eerste volledig Nederlandse katholieke school. De naam werd gegeven aan de industriëel Lieven Gveaert, en werd opgericht naar het inzicht en door de inzet van deze man.
Het opschrift luidt als volgt : """Dit eerste Vlaams kollege opgericht in 1930 dankt zijn ontstaan aan het Vlaams dynamisme en aan de mildheid van Lieven Gevaert (1868 - 1935)""" 27 september 1980.
Lieven Gevaert was bezeten van de fotografie en na enkele jaren van ervaring als fotograaf (in Brugge) opende hij in 1890, in de Montignystraat, een atelier.
In 1897 vertrekt hij naar Mortsel, waar in 1904 de eerste steen wordt gelegd van een nieuwe fabriek, die uitgroeide tot het huidig complex.
Bronnen : - historiek.kvcv.be - www.antwerpen.be - de foto's komen uit eigen beheer. De foto met het hoofd van Lieven Gevaert, mochten wij mits toelating van de directeur van het kollege gebruiken voor ons webblog, en mag onder geen enkele voorwaarde gebruikt worden voor andere doeleinden.
- Teun KOEKELOER of de dichtende EIERBOER Zijn gedenkplaat bevindt zich onder zijn standbeeldje op de Eiermarkt ter hoogte van Beddenstraat te Antwerpen.
Het vermeldt : """Ik ben Teun de Eierboer ook genaamd Koekeloer alle grieven van 't volk kozen mij als tolk Anno 1667"""
Een citaat van hem luidt : """Op 't Steenen Kerkhof ofte Waaigat kunnen vertier en logement komen en gaan. Het Putteke en den toren zullen er altoos staen"""...
Het Steenen Kerkhof omringde in het verleden samen met het Groenkerkhof, de kathedraal. Met het "Waaigat" wordt bedoeld de hevige windstopten, die de 123 meter hoge kathedraal wordt veroorzaakt in het straatje tussen Handschoenmarkt en Groenplaats.
Bron : - Gazet van Antwerpen. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.