Groenten en fruit en nog dinges…
Eerst de “dinges” dan maar… het is hier rustig, een beetje té rustig na de dagen met bezoekers uit de noordelijke landen. Chris, Jeanny, Eva en Steven zijn zaterdag vertrokken vanuit het gehucht Grosbout op enkele kilometer van “bij ons” of “chez nous”.
Vanochtend vroeg zijn zus Rita, schoonbroer Luc en nichtje met familie vertrokken vanuit St Fraigne. Ook al richting Belgenland.
Daarom zijn de baasjes maar aan de slag gegaan in de agrarische sector. Neen, niet met van die gigantische machines waar de landbouwers hier mee aan de slag zijn tot in de vroege uurtjes, of tot wanneer het weer eens begint te regenen.
Neen, hier is de “outillage” van bescheidener allooi ! De baasjes maken gebruik van een emmer en ladder om de rijpe en vreselijk plakkende vijgen te plukken. In de keuken is het dan aan ’t vrouwtje om met grote kookpotten, kilo’s suiker en netjes uitgewassen confituurpotjes aan de slag te gaan. 20 Potjes vijgenconfituur staan hier op dit moment al op het aanrecht en er hangt nog eens zoveel materiaal aan de boom om nog eens zoveel confituur te maken. ’t Baasje heeft al gezegd dat hij voortaan, en zolang de voorraad strekt, telkens vijgenconfituur gaat eten bij een kaasschotel. En dan bedoelt hij waarschijnlijk niet zo ’n klein “toefke” à la restaurantbord, maar een serieuze kwak zoals met de mayonaise in ’t frietkot !
Op dit moment staat er een grote kookpot (de mosselkastrol) op het vuur die bij aanvang tot aan de rand gevuld was met pompoen, tomaten en uien.
Daar gaat straks de mixer in want ook de zeven steriliseerbokalen en de steriliseerketel staan al klaar.
Zo te zien staat hier deze avond een dagproductie van 20 potjes vijgenconfituur en minstens zeven (misschien wel 14) potten pompoen/tomaten/uiensoep in de schapraai. We hoorden het baasje al tegen ’t vrouwtje zeggen “we zijn vandaag niet op ons gat blijven zitten” ! En gelijk heeft hij !
Belle & co
|