La Magdeleine 17 03 2016
Einde van een wijngaard
Een twaalftal jaren heeft hij deel uitgemaakt van onze tuin, een “wijngaard” van zestien druivenstruiken. Netjes samengesteld uit vier verschillende druiven soorten 2 soorten witte druiven en 2 soorten blauwe druiven. Zo uitgekozen dat we gedurende meerdere maanden in het jaar lekkere eetdruiven konden snoepen.
Maar het is anders uitgedraaid, veel opbrengst is er nooit geweest ondanks de boeken over druiven snoeien, druiven opbinden, ziekte bestrijding en wat nog allemaal…

Onkruid wieden onder de struiken, grond tussen de struiken los houden, takken leiden langs de spandraden, we deden het allemaal maar het was om moedeloos van te worden.
Geen eetdruiven dus, dan maar alles wat op een druiventros leek laten rijp worden en de pers in om “wijn” te maken. Al snel kwamen we tot de conclusie dat je dat wijn maken beter aan de profi’s uit de buurt kan overlaten. En dan merkte je dat die profi’s ook niet tevreden waren over hun “wijn” en hun spul leverden aan de grote Cognac huizen hier in de buurt. Hennessy, Otard, Martell, Bisquit, zijn hier in de buurt de grote “wijndrinkers”.

Toen we ook nog eens merkten dat onze Heros groot genoeg is om zelf die druiven van het nodige vocht te voorzien door zijn poot te heffen tegen de struiken, was de maat vol en de goesting om wijnbouwer te zijn definitief over.
Begin van de week wilde het baasje al aan het opruimen van de rij druivenstruiken beginnen . Een straffe, koude oostenwind hield het hoofdbestuur binnen en de druivelaars kregen nog een halve week uitstel. Maar vandaag was er nog weinig wind en veel zon en werd de wijngaard in minder dan twee uur opgeruimd.

De struiken gaan verhakseld worden en gebruikt worden in het rookoventje, ze zijn nu genoeg “gespoeld” door de regen om geen Heros smaakjes meer te vertonen. En het baasje gaat heel wat makkelijker het gazon kunnen afrijden met de zitmaaier. Hij moet in elk geval geen rekening meer te houden met de struiken en takken die steeds maar in de weg groeiden.
Belle & co
|