Fokken en reglementen
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Met dit bericht willen we even de aandacht van de amateurfokkers trekken.
We willen hen verwittigen van de nieuwe fokreglementen van de Sint Hubertus vereniging, de enige in België die bevoegd is om officiële stambomen af te leveren.
Gans de fokreglementering is te raadplegen en te downloaden op de site van de Kmsh, wat staat voor KONINKLIJKE MAATSCHAPPIJ SINT HUBERTUS. http://www.kmsh.be/
Raadpleeg ook de foknormen van de rasvereniging van uw hondje. De foknormen kunnen verschillen afhankelijk van het ras. Meestal is dit ter voorkoming van uitdragen van erfelijke aandoeningen die bij bepaalde rassen frequent voorkomen.
Let wel
het is niet meer alleen in orde als je teefje ouder is dan 15 maanden, je dient ook een DNA test te laten afnemen van het teefje , de reu en minstens één pup uit de nest. En zo zijn er nog tal van beperkingen en verplichtingen als HD onderzoek en eventueel PRA onderzoek. Ook dient er voor hondjes geboren na 01.01.2008 een attest behaald te worden dat uw hond voldoet aan de raskenmerken.
We hebben het in de Drentenvereniging mee gemaakt dat twee ras Drenten met alle papier werk voor de ouderdieren in orde waren, maar het was een onverwachte dekking tijdens het verlof en het teefje was maar elf maanden. Hemel en aarde is er toen bewogen maar de pupjes zijn stamboomloos het leven in gegaan, spijtig maar het was niet anders
Dus als je een nestje wil fokken. Raadpleeg a.u.b. eerst de Kmsh en de rasvereniging van uw hondje. Raadpleeg de fokbeleid commissie om een reu uit te zoeken waarvan je zeker bent dat hij gezond is en geen naaste familie van uw hondje.
En eens uw hondje gedekt is, kijk niet op een euro en raadpleeg uw dierenarts. Na vier à vijf weken kan er via een scan gezien worden of de dekking gelukt is, na zes weken kan er ongeveer gezegd worden hoeveel pupjes er bij benadering gaan geboren worden.
Vraag ook aan uw dierenarts of je assistentie van hen kan krijgen wanneer je geen ervaring hebt met bevallingen. Wij hebben dat gedaan met onze dierenkliniek Het Binnenhof te Beerse waar Dr. Nelly ons voor 100% tevredenheid geassisteerd heeft.
Het afgelopen jaar zijn er al verschillende pups doodgeboren in onze kennissenkring, te wijten aan stuikliggingen, pups die dood op de moeder zitten, bevallingen die te lang duren en teven die in de bevalling blijven door bloedingen.
Neem je voorzorgen, ook om je zelf achteraf geen verwijten te hoeven maken.
Jan
|