Bedankt Marian
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Vanavond , na het bericht op het blog
dat we morgen eens goed zouden inkopen en onze voorraad zouden opslaan in
varkens hart en lever, kregen we in de reacties op het bericht van Marian van
onze Kiki de melding dat er mogelijk een dodelijke en niet behandelbare ziekte
rondwaart. Deze zou afkomstig kunnen zijn van varkensvlees ! ! !Het gaat om de ziekte van Aujeszky. http://www.boerenvee.nl/index.php?page=nieuwsbericht&id=968 %29
Niet doen dus. Wij zijn dankbaar dat
we verwittigd zijn want ons baasje wist het totaal niet !
Bij bereid, gekookt of gebakken
varkensvlees zou er geen besmettingsgevaar bestaan voor honden. Maar bij ons
zou het moeten dienen om gedroogd te worden waarbij de maximum temperatuur 70°
Celsius bedraagt. NIET DOEN DUS ! ! !
Dit is de link die Marian meegaf om
ons meer inlichtingen te verschaffen over deze ziekte. Verdere opzoekingen
brengen aan het licht dat België en Nederland vrij zijn van de ziekte. Over
Frankrijk kan ik geen hier geen bevestiging van vinden. In Duitsland zijn er
echter al jachthonden gestorven die in contact gekomen zijn met zieke wilde
dieren (everzwijnen o.a.
Bij Barfplaats/Nl vinden we deze opmerking
http://www.barfplaats.nl/forum/index.php/topic,786.0.html
Veel Europese landen hebben de ziekte van
Aujeszky totaal nog niet onder controle. In Duitseland vinden er nog steeds (in
sommige delen) uitbraken plaats, maar ook in Belgie, Frankrijk, Italie en
Spanje komen er regelmatig gevallen van Aujeszky voor (in Nederland nog
sporadisch). Is daarmee het gevaar geweken om honden in Nederland te voeren met
rauw varkensvlees? In mijn ogen niet. Voor varkensvlees is het namelijk niet
verplicht te vermelden waar het vlees vandaan komt. Je kunt dus net zo
makkelijk een stuk vlees uit een besmet gedeelte van Duitseland of Italie aan
je hond/kat voeren. Want, varkens die besmet zijn met dit virus, komen wel in
de menselijke voedselketen terecht. De reden is omdat Aujeszky totaal
onschadelijk is voor mensen.
Voorlopig geen varkenshart of lever
voor ons trio. We zoeken echter verder. We zouden het opmerkelijk vinden moest
het vlees hier in Frankrijk niet Aujeszky-vrij zijn. Frankrijk keurt minstens
even zwaar dan de overige EU landen maar we gaan toch voor zekerheid. Bedankt
Marian voor de directe melding, wij waren onwetend hierover !
Jan
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_Aujeszky
http://www.labberkampje.nl/Ziekte_van_Aujeszky.html
|