Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    07-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parcoursrecord gebroken !!!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik wil echt niks afdoen aan de prestatie van Tom Van Hooste, chapeau Tom, echt.  Maar natuurlijk heeft Tom Van Hooste het parcoursrecord van 'Dwars Door Brugge' gebroken.  Jaar na jaar wordt de afstand kleiner, iedere keer door verfijnde kunstgrepen verkregen.  Nu was het min of meer uit noodzaak.  Er waren werken in de Academiestraat tot aan de Vlamingstraat.  Daarom werd waarschijnlijk geopteerd voor een korter stukje via de Langerei en Spinolarei.  Maar daardoor werd deze loop dit jaar opnieuw korter gemaakt.  Toch blijft de organisatie zich graag houden aan die 15 km afstand terwijl 'Dwars Door Brugge' anno 2006 met veel moeite 13 tot een kleine 14 kilometer lang geworden is. 
    Nog zo iets waar de organisatie zich jaar na jaar aan vastklampt.  Elk jaar verkondigen zij dat er vijf tot meer dan vijfduizend deelnemers zijn.   Hebt u het nieuws ook al gehoord of gelezen?  Dit jaar is het weer van dattem!  Tot men de officiële startlijsten in handen krijgt.  Een goeie drieduizend.  Dat is het cijfer.  Niks meer, niks minder.   Wat is er zo mis aan drieduizend deelnemers?
    Volgende lachwekkend feit.  Natuurlijk werd niet over de Conzettbrug gelopen.  Deze foto werd genomen tijdens de wedstrijd.  Stelt u zich voor.  Tientallen lopers die zich tegelijk over dit 'kunstwerk' zouden wagen.  Dat garandeert zeker problemen.  Iedere loper die de ronde van de Vesten al eens gemaakt heeft en deze Conzettbrug in zijn parcours opnam wéét dat deze brug bij ELKE PAS doorzakt.  Stelt u zich enkele tientallen lopers tegelijk voor op dit magnifieke roestige kunstwerk?  Inderdaad: dat wordt zwemmen.  Daarom mag Dwars door Brugge nooit ofte nimmer zijn parcours met nog een klein kilometertje inkrimpen!  Zeg dat Bruggeblog het gezegd heeft!

    07-05-2006, 22:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 18 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Neen, de oplossing is nog altijd niet gevonden.  Er werden al enkele straatnamen vernoemd, maar het is niet de straat die u hier ziet.  Als u de naam van de straat niet kent maar wel het gebouw, wel, dat volstaat ook als antwoord.

    07-05-2006, 19:08 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.je loopt niet alleen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wedstrijden zoals deze 'Dwars door Brugge' zijn er voor groot en klein, jong en oud, voor talentvolle lopers en voor slenteraars.  Vooral voor de mindere goden kan het goed zijn om weten dat je na 10 km nog altijd niet alleen aan het lopen bent, maar voortdurend omringd bent door tientallen anderen.
    Dit is de Begijnenvest, die er veel steiler bij ligt dan de meesten ooit hadden durven vermoeden.

    07-05-2006, 18:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwaaien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... en fotograferen.  De toeristen in dit bootje kregen er met de loopwedstrijd een attractie bij.

    07-05-2006, 18:47 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zweven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Geen groter tegenstelling met de voorgaande foto is mogelijk.  Deze jongedame heeft nog altijd een brede smile op haar gezicht.  Je ziet haar werkelijk zweven in de richting van de finish.

    07-05-2006, 18:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opgave
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor sommigen kan zelfs een muzikale noot of de aanmoedigingen van de omstanders er de moed niet in houden.  De teleurstelling druipt van het gezicht van deze juffrouw af die de Minnewaterbrug tegen de parcoursrichting in verlaat.

    07-05-2006, 18:34 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.muzikale opluistering
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Muziek verzacht de zeden ...
    en de pijn van 't lopen.

    07-05-2006, 18:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.taaie kasseistroken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dwars door Brugge gaat letterlijk dwars door Brugge en in tegenstelling tot vorige jaren werd de Langerei uit het parcours geschrapt en moest er in plaats daarvan aan de andere kant van de reien gelopen worden.  Zo kwamen er met de Potterierei en Spinolarei meteen twee ware Brugse kuitenbijters bij.

    07-05-2006, 18:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eendjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ondanks het feit dat duizenden lopers Brugge stormenderhand innemen blijft alles rustig zijn gangetje gaan.  Moeder eend en haar kroost kijken niet eens op.



    07-05-2006, 18:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars door Brugge 2006
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ziezo, de loopwedstrijd 'Dwars door Brugge 2006' ligt al achter de rug.  Ziehier een eerste impressie van het gebeuren.  Jong en oud, van 8 tot 80 jaar, iedereen deed mee.  Het weer, vanmorgen mist en regen en plots, vlak voor de wedstrijd ging beginnen klaarde het uit.  Het werd uiteindelijk nog warm en lastig voor de lopers.
    Let eens op de tweede loper.  Toevallig ken ik hem, Mohammed Guenar.  Hij heeft blijkbaar een paar reserveschoenen in de hand.
    En ja, mijn reservefiets heb ik nog tijdig klaargekregen.  Zo heb ik foto's kunnen nemen van langs het hele parcours.

    07-05-2006, 17:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.den Gouden Harynck
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    07-05-2006, 13:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.culinair feest
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brugge heeft zich tijdens de laatste twintig jaar opgewerkt naar een toppositie van culinair genot.  De stad telt veel restaurants die de moeite waard zijn om eens een tafeltje in te reserveren.  De Karmeliet wordt algemeen beschouwd als het van het, maar daarnaast zijn er binnen de stadsmuren nog genoeg klasserestaurants die niet alleen een streling voor de mond maar ook voor het oog zijn.  Eén voorbeeld: 'Den Gouden Harynck' in Groeninge.

    07-05-2006, 13:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zestendelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dubbel speciaal, dit huisnummer.  Eerst en vooral betreft het een dubbel nummer.  Het komt er op neer dat van twee huisjes er één comfortabel huis gemaakt werd.  Maar dat is niet het meest opmerkelijke.  Het meest opmerkelijke is dat men aan de hand van dit huisnummer kan weten in welk deel van de stad dit pand zich bevind.  Meer nog: deze manier van indelen van huizen betreft een systeem dat teruggaat tot de dertiende eeuw, en in de veertiende eeuw zijn benaming meekreeg: 'zestendelen'.  De stad werd ingedeeld in zes delen en elke wijk kreeg een letter mee.  Dit huis heeft de letter C, dus hier staan we in de wijk van Onze-Lieve-Vrouw.  Via die manier van klasseren van huizen kan, in vergelijking met andere steden, veel gemakkelijker huizenonderzoek gebeuren: wie doorheen de eeuwen woonde of eigenaar was van een welbepaald huis dat nu nog bestaat.
    Wilt u nog meer informatie over zestendelen.  Dat kan o.a. hier op Regiobrugge.



    07-05-2006, 13:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars Door brugge (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Let op de verveelde blik van de twee honden.  U kunt hen zo horen denken: "Laat het hier maar rap gedaan zijn, zodat wij weer vrij kunnen rondlopen.  En dan die grijnslach van de draak van die typisch Brugse zitbank.
    Ik heb een beetje pech.  Normaal gezien zou ik deze namiddag mijn fiets genomen hebben om op die manier op verschillende plaatsen langsheen het parcours van 'Dwars Door Brugge' te staan en te fotograferen.  Maar mijn fiets is sinds gisterenavond binnen bij de hersteller.  Hij ziet veel af door de slechte staat van de meeste kasseiwegen in de binnenstad.   Maar ik heb in de garage nog een reservefiets staan.  Ik zal straks eens kijken of ik daar zelf nog wat mee kan aanvangen.  De banden oppompen bijvoorbeeld.  Ik vrees dat er  nog meer mankeert aan dat reserve rammelkarretje dan een paar platte banden .  We zullen wel zien.

    07-05-2006, 09:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars Door Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag staat het te gebeuren.  Dwars door Brugge.  14 kilometer lang lopen, genieten, hijgen, puffen, blazen, afzien samen met duizenden anderen die in hetzelfde schuitje zitten.   Hier een vreemde kijk op de brug aan het Minnewater met de passerende lopers. 

    07-05-2006, 09:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het volgende uit het Oude Testament dat uitgebeeld wordt is de periode van de verschillende profeten die opstonden.  Een der belangrijkste was natuurlijk Mozes, bekend van de Tien Geboden, in steen gebeiteld.



    07-05-2006, 09:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aansluitend op de foto van gisteren.  Toen zag u de farao van Egypte.  Aan de achterkant van deze praalwagen staat Jozef die zijn broers ontvangt en hen helpt.

    07-05-2006, 09:07 geschreven door Bruggeblog  
    06-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dakenspel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een klassieker om de avond mee af te sluiten.  Het verrassende dakenspel vanaf "'t Putje" op 't Zand tot achteraan de Sint-Salvatorskathedraal.

    06-05-2006, 22:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 18 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er is nog geen reactie gekomen sedert het plaatsen van de eerste foto.  Daarom nu een tweede.  Het beeld bevindt zich boven een poort.  Waar?



    06-05-2006, 19:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fanfare
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De 'Harmonie vermaak na arbeid' uit de Brugse randgemeente Koolkerke vrolijkte deze namiddag de binnenstad wat op met hun klanken.  Prachtig hoe harmonieën hun vereniging een verheffende titel opspelden.  'Vermaak na Arbeid'.  De hamvraag is: wat beschouwen zij als vermaak en wat als arbeid?

    06-05-2006, 18:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.openingsavond Meifoor (8)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    06-05-2006, 11:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.openingsavond Meifoor (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    06-05-2006, 11:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.openingsavond Meifoor (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    06-05-2006, 11:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.openingsavond Meifoor (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    06-05-2006, 11:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.openingsavond Meifoor (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    06-05-2006, 10:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.openingsavond Meifoor (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    06-05-2006, 10:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.openingsavond Meifoor (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    06-05-2006, 10:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.openingsavond Meifoor
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Weinig blablabla hierover.  De beelden spreken voor zich.

    06-05-2006, 10:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars Door Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Morgen is het de dag voor alle joggers en lopers uit Brugge en verre omstreken.   1 keer per jaar kan men ongestoord doorheen deze stad lopen.  Ludieke acties langs de kant van het parcours maken het de lopers zo aangenaam mogelijk.

    06-05-2006, 09:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog 19 dagen!!!
    Ondertussen zijn we hier aanbeland bij het tafereel met de farao van Egypte.  Jozef, verkocht door zijn broers, is hier terechtgekomen en is de tweede belangrijkste man van het rijk geworden omdat hij door zijn visioenen de raadsman van de farao werd.  Zijn broers, gedreven door hongersnood, komen hier aan.  Jozef herkent hen en helpt hen.

    06-05-2006, 09:22 geschreven door Bruggeblog  
    05-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.officiële opening Meifoor
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik ben doodop.  Heb me weer laten meeslepen met de ambiance van de opening van de Meifoor.  Tientallen duizenden storten zich in een bizarre gekte van amper twee uur.  Om u vooralsnog een kleine impressie te geven van dit gebeuren, dit voorbeeld.  Morgen volgt nog meer.  Dit is de meifoor met op de achtergrond het vuurwerk dat de officiële opening aankondigt.



    05-05-2006, 23:41 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 18
    Klik op de afbeelding om de link te volgen En dan nu, tussen alle meifoorberichtjes in, de 18de quizvraag.  Waar bevindt zich dit beeld?

    05-05-2006, 20:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vuurwerkmakers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... en ook de vuurwerkmakers zijn al gesignaleerd.  Omstreeks 19u kwamen zij het Koning Albert I park opgereden.

    05-05-2006, 20:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Madame Manda
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Die oude zigeunerwagen die ik u enkele dagen terug al toonde behoort dus toe aan Madame Manda, waarzegster van beroep.  Meneer Manda staat buiten te leunen op haar bord met persknipsels.

    05-05-2006, 20:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oliebollen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mmm, .... lekkere oliebollen.

    Voor Mady, ziehier een recept om zelf oliebollen klaar te maken:

    Ingredienten

    Voor 8 Personen:

    - 600 gram bloem
    - 50 gram gist
    - 25 cl water
    - 25 cl melk (lauw)
    - 2 pakjes vanillesuiker
    - 1 eetlepel suiker
    - 4 eieren
    - snuifje zout

    Bereidingswijze

    Doe de bloem in een kom en klop er de melk onder. Los de gist samen met de suiker op in een weinig melk en voeg dit toe. Klop het eiwit stijf met de vanillesuiker en voeg het met de eierdooiers toe aan het mengsel. Meng het geheel tot een glad deeg. Laat het deeg 30 minuutjes rijzen op een warme plaats. Verwarm de frituurolie (180 graden). Schep met een eetlepel telkens wat deeg en laat het in de frituurolie glijden. Keer de bollen tijdens het bakken voortdurend om zodat ze een mooie ronde vorm krijgen. Laat ze bakken totdat ze goudgeel zijn. Laat ze uitlekken en bestrooi voor het serveren met wat poedersuiker.

    TIP: Dompel de lepel in warm water om aankleven te voorkomen.

    05-05-2006, 20:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De allereerste beelden van de Meifoor zijn al binnen.  En het is dit jaar een echte 'MEI'--foor.  Veel volk zult u nog niet zien, het moet eigenlijk nog beginnen hé.  Het was half zes toen ik dit zag.  Mocht u van plan zijn om dit ding uit te proberen: besef wel dat het 48 meter hoog gaat én kopje over.  Ik sta liever op de begane grond.

    05-05-2006, 20:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vanavond iets later
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanavond kan ik iets later op post zijn.  Het is de openingsavond van de Meifoor en ik zal er zijn.  In afwachting geef ik er nog eentje van het Minnewater.  Toeristen die ongevraagd mee op de foto komen poseren is hier bijna onvermijdelijk.  Tot later ....

    05-05-2006, 17:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoogstuk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu eens een doodgewone straat van Brugge tonen.  Misschien woont u er wel en vindt u het fijn dat ook uw straatje eens aan bod komt.  Het moet niet altijd Minnewater, 't Zand, de Dijver en andere kleurrijke plaatsen zijn waar de toeristen ons voor de voeten lopen.  Neen, een rustig straatje dus.  Hoogstuk.  Als u er niet moet zijn voor iets of iemand komt u er hoogstwaarschijnlijk nooit.  Gelegen nochtans dicht bij de Coupure.

    05-05-2006, 15:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genieten van de zon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Overal in het land zoekt men tussen de middag de parken op om gezellig te genieten van de zon.  Hier de jeugd in het Astridpark.   Zelf zijn mijn vrouw en ik daarstraks bij de afhaalchinees langs geweest en we hebben (bijna) alles lekker opgegeten in 't zonnetje op een bank aan het Muntplein.  Heerlijk!  Alleen heb ik mijn tong in 't begin lichtjes verbrand aan de warme saus.



    05-05-2006, 13:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars Door Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog twee dagen en 'en masse' worden de Brugse Vesten bestormd.  Dat er op die manier al eens iemand struikelt en onzacht op de keitjes terechtkomt is normaal.  Gelukkig zijn er helpende handen.  Na van zijn schrik bekomen te zijn heeft de jongen zijn loopwedstrijd kunnen voortzetten, weliswaar met een geschaafde knie en een vuile broek.

    05-05-2006, 09:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Samen met de foto van gisteren is dit onderdeel van het tafereel 'Jozef wordt verkocht'.  Jozef was de jongste van de zonen van Jakob, stamvader van de Joden en hij was vaders lieveling.  Daarom verkochten zijn broers hem aan de karavaanreizigers op weg naar Egypte.

    05-05-2006, 09:06 geschreven door Bruggeblog  
    04-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mariabeeldje Predikherenrei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is het Mariabeeldje dat hangt in het kastje langs de Predikherenrei, meer bepaald terug te vinden in de gevel van het hoekhuis met de Kazernevest.
    Zoals u ziet is de waarde van het beeldje gering, maar het doet niks af aan de charme ervan.  Het is een voorbeeld van volkse Mariaverering tijdens de vorige eeuw.   Als u slentert doorheen Brugge en effectief rondkijkt zult u merken dat ook de lagere klassen van de bevolking Maria wilden vereren en er blijk van gaven door het plaatsen van dergelijke beeldjes.

    04-05-2006, 22:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Predikherenrei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is er eentje op aanvraag.  Poke vroeg me onlangs iets over dat Mariabeeldje op de hoek van de Coupure.  Iedereen noemt het hier Coupure omdat het water, de binnenrei zo noemt, maar in feite is dit het hoekhuis van de Predikherenrei met de Kazernevest.

    04-05-2006, 21:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prachtig weer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Met temperaturen deze namiddag die de 20 graden Celsius ruim overschreden hadden we een prachtweertje vandaag.  Iedereen was licht gekleed.  Het was ook heerlijk fietsweer.  Brugge, voor wie het soms niet zou weten, is een fietsstad bij uitstek.  De straten liggen niet altijd effen en koning auto durft zich ook hier wel eens opdringen, maar toch is Brugge een fietsstad.  En dat sommigen creatief zijn met de omschrijving 'fiets' bewijst deze foto.

    04-05-2006, 21:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 17 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Oef, op de valreep vandaag nog gevonden door Flater.  Eigenlijk was het een gok en hij gokte juist.  Alle foto's, ook deze, werden genomen van op het brugje dat toegang verschaft tot het Begijnhof, één van Brugge's grootste toeristische attracties.  En zoals u merkt, voortdurend wordt deze plek gefilmd of gefotografeerd.  Ook de steen in het hofje van het huis naast de brug.  Achteraf begrijpt zo'n toerist natuurlijk niks van de inscriptie op de tegel, want opgesteld in het Nederlands.
    "De mens denkt omdat hij handen heeft"
    Val niet achterover, maar dat is een uitspraak van de filosoof Anaxagoras.
    Anaxa.. wie?   Jawel, Anaxagoras!
    Anaxagoras bedoelt ermee: de mens lijkt superieur aan de dieren omdat hij handen heeft en de schijnbare verschillen in intelligentie zijn het gevolg van lichamelijke verschillen.
    Zware kost dus, een doordenkertje van formaat.
    O ja, die nieuwbouw op de achtergrond van de vorige foto zijn de nieuwe appartementen op het domein van het vroegere 'meubelen Claeys' in Zonnekemeers.  Ze zijn pas afgewerkt.
    Staat u mij toe pas morgenavond een nieuwe fotovraag op mijn blog te plaatsen.

    04-05-2006, 20:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Duitsers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit valt te lezen aan de Gentpoort.  Het is nogal logisch dat aan het eind van WO II de Duitsers via deze poort de aftocht bliezen.  De kortste weg terug naar Duitsland is langs hier naar Gent, en verder.  Het zou me ten zeerste verwonderen moest ik horen dat ze pakweg via de Smedenpoort of Ezelpoort weggevlucht waren.

    04-05-2006, 18:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Adriaan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de plaats van het mariabeeldje in de nis van de Kruispoort werd - om terug aan te sluiten bij de traditie - omstreeks 1957 een ander beeld geplaatst, namelijk dat van Sint Adriaan (H. Hadrianus).  In zijn linkerhand heeft hij een aambeeld.  Het is het symbool van zijn martelaarschap; op een aambeeld zouden zijn armen afgehakt zijn en zijn benen verbrijzeld.   Reeds in 1448 plaatste beeldsnijder Jan van Cutdeghem in die nis een gelijkaardig beeld van de heilige Adriaan.   Dit beeld staat hier nu weer omdat in de nabije parochie de Brugse patijnmakers (d.i. houten schoenmakers) hem als patroon vereerden. 

    04-05-2006, 15:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Gentpoort nu
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In een kleine honderd jaar is er het een en ander veranderd.  De poort zelf is weinig veranderd.  Op het ogenblik wordt bovenaan nieuwe vensters gestoken en de luiken weggenomen.  Het mariabeeldje is weg maar men kan het nog zien op het pleintje voor de Magdalenakerk iets verderop.  En ook de tramrails zijn verdwenen.  Het 'kamieltje', zoals men de tram hier noemde rijdt nergens meer in Brugge.



    04-05-2006, 14:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Gentpoort vroeger
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... tijdens de eerste wereldoorlog (1914-1918).  De fotograaf is onbekend.  Let op de tramsporen.  Die waren er in 1912, voor de oorlog nog niet.  Maar let u vooral op de nis.  Daarin staat een Mariabeeldje dat gemaakt werd in 1904 door de Bruggeling Michiel D'Hondt.  De Duitsers lieten de poort inclusief het beeldje intact.  Dat beeldje werd later geplaatst op het pleintje voor de h. Magdalenakerk.  En wat gebeurde in deze 'gecultiveerde' 21ste eeuw?  Het beeldje werd een kopje (en armpje) kleiner gemaakt.

    04-05-2006, 14:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reuzenbomen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wij mensen bouwen reusachtige kunstwerken maar staan nog veel te weinig stil bij de kathedralen van bomen om ons heen.  Hoe nietig lijken Gentpoort en mens in de schaduw van deze machtige kunstwerken van de natuur.

    04-05-2006, 09:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars door Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor 'Dwars door Brugge' moeten we nog drie dagen wachten.

    04-05-2006, 09:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog 21 dagen wachten tot de volgende editie van de Heilig Bloedprocessie.

    04-05-2006, 09:23 geschreven door Bruggeblog  
    03-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opzetten Meifoor
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog eentje van de meifoor.  Mooi om zien hoe die mannen de achtbaan in elkaar passen.  Het is als een Ikea-meubel in elkaar steken, maar dan een ietsje groter en ze mogen achteraf zeker geen elementen overhouden of ...

    03-05-2006, 21:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kunstwerk hersteld
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Al van halverwege maart meldde ik op mijn blog dat er wat schortte met het kunstwerk in dat glazen kastje als hommage aan en zich bevindend in de onmiddelijke nabijheid van de Conzettbrug over de Coupure.  Nu pas werd het mankement hersteld.  Het was nochtans heel simpel.  Enkele draden waren losgekomen, punt.  Gelukkig is alles nu weer OK, want zegt u nu zelf:  twee werken die dateren van 2002, da's nu toch echt niet oud hé om al zo te haperen?  Eerst hadden we een manke brug en daarna een mank mannetje, dat was een beetje van het manke te veel. 

    03-05-2006, 21:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 17 (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het verwondert me echt dat nog niemand vond waar dit is.  Zelfs de toeristenbootjes passeren hier dagelijks!

    03-05-2006, 21:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Arnoldus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Genieten van het aangename weer in het Minnewaterpark.  De poort die langs de kant van de Katelijnenvest toegang tot het park verschaft bevat het heiligenbeeld van Sint Arnoldus.  De man is patroonheilige van molenaars maar vooral ook van herbergiers en brouwers.  Hij was geboren omstreeks 1040 na Christus te Tiegem en stierf in 1087 in Oudenburg, nabij Oostende.  De legende gaat dat in onze streken pest heerste en hij raadde de bevolking aan om geen water te drinken maar bier en daardoor behoedde hij langshier veel mensen voor de pest.  Tot zover waarschijnlijk de waarheid.  Maar er wordt ook beweerd dat hij met zijn staf in een ketel bier roerde en het brouwsel aan pestlijders te drinken gaf die genazen.  Dat laatste zal dus wel legende zijn. 

    03-05-2006, 19:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garre van Corné (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de tijd van bakker Corné, Edouard Cornillie, was er in de garre een openbare pomp aanwezig en zoals u ziet is er nog altijd een. Toen werd dat natuurlijk veel meer gebruikt dan nu. Nu is er overal in de huizen stromend water. Met een klein beetje moeite kunt u zich de situatie van toen voor ogen halen. Vrouwen die water halen aan de waterpomp terwijl herbergklanten even verderop staan te wateren in Corné's keldergat. De stank van urine en ander vuil moogt u er gerust ook bij denken. En dan kwam die petitie. Natuurlijk dat marktkramers of zangers in de café-chantants dat gegeven aangrepen om er een liedje over te zingen. Dat de impact van dit gebeuren nu nog nazindert wordt bewezen door het feit dat velen het wijsje nog altijd kunnen opzeggen. Zelfs in andere streektalen werd het overgenomen. Er bestaat zelfs een gelegenheids folkgroep met de naam 'De Garre van Konee'. En in Knokke-Heist is ook een garre die in de volksmond de garre van Konee genoemd wordt (gelegen in de Sebastiaan Nachtegalestraat).

    03-05-2006, 17:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garre van Corné
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren was ik nog niet helemaal uitverteld over die Garre van Corné. Tussen 1800 en 1884 noemde het officieel 'De Garre'. Tussen 1884 en 1936 'Het Zeepstraatje' omdat vlakbij langs de Rozenhoedkaai een zeepziederij was. (vandaar zelfs ook de benaming van 'Zuidzeepstraat'. Van 1936 tot op de dag van vandaag noemt het opnieuw 'de Garre'. In 1879 startte, zoals ik gisteren al zei, Edouard Cornillie een petitie die hij bij 't stad indiende en waarin verzocht werd om een poortje te plaatsen waarmee de Garre afgesloten kon worden. Er kwam niet lang nadien een tegenpetitie omdat andere omwonenden plots vreesden dat, als dat poortje er effectief zou komen, de wildplassers hun actieterrein misschien zouden verleggen naar hun keldergat. Uiteindelijk kwam er toch een metalen poortje maar het mocht alleen maar 's avonds en 's nachts afgesloten worden. Zoals u ziet is er nog altijd een poortje aanwezig maar dat wordt nu niet meer afgesloten, vooral ook omdat er tegenwoordig twee horecazaken in de Garre gevestigd zijn en die willen uiteraard dat hun cliënteel hun zaak kan bereiken, vooral ook 's avonds.

    03-05-2006, 17:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotowedstrijd
    "Thuis in de stad". U hebt de reclame misschien ook al gezien op TV. Deze organisatie richt ook een fotowedstrijd in waaraan iedereen kan deelnemen. Ook u kunt dit nog altijd doen. Bruggeblog heeft op het ogenblik twee inzendingen ingestuurd. Ik ben van plan om er nog wel enkele in te sturen. Mocht u het willen controleren, mijn foto's staan er onder mijn pseudoniem 'Brugschen Stroatendwil'. http://www.thuisindestad.be/html/fotowedstrijd/index.asp

    03-05-2006, 10:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.prachtig weer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag belooft het een prachtige dag te worden met een heerlijke temperatuur. Jammer voor de meesten dat ze moeten werken. Maar tussen de middag zal men velen de parken zien opzoeken om toch een beetje te genieten van het lekkere weer buiten. En de jeugd heeft deze namiddag toch vrij.

    03-05-2006, 09:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars Door Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zondag zullen de duizenden deelnemers aan 'Dwars door Brugge' weer allemaal over de Minnewaterbrug lopen, de ene al wat harder dan de andere. Uit pure competitie of 'just for fun'.

    03-05-2006, 09:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het dagelijkse 'Heilig Bloedprocessie'- fotootje.

    03-05-2006, 09:24 geschreven door Bruggeblog  
    02-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oude woonwagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze charmante oude foorwagen is eigendom van deelnemers aan de nakende Meifoor en draagt een Nederlandse nummerplaat (daarmee bedoel ik niks speciaals, het is gewoon een vaststellling). 

    02-05-2006, 23:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het wordt een nacht met zachte temperaturen.  Deze avondlucht liegt er niet om.



    02-05-2006, 22:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De meifoor komt er aan.  De foorkramers zijn al druk in de weer om ons vanaf komende vrijdagavond opnieuw te vergasten op massa's kermisplezier en -vertier.

    02-05-2006, 22:08 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 17 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voila, dit is nog altijd diezelfde tegel van de eerste foto, maar nu krijgt u het kunstwerk dat er naast staat volledig in beeld.
    Waar staat dit?
    En, als het even kan, wat betekent de tekst op de tegel?

    02-05-2006, 21:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garre van Corné (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 11 juli 1879 kreeg het stadsbestuur een petitie in de handen gestopt van de bewoners in en rondom de Garre.  Initiatiefnemer van de petitie was Edouard Cornillie.  Onbekenden gebruikten in de garre het keldergat van de Cornillies als openbaar urinoir en dat vonden de ondertekenaars van de petitie niet kunnen, niet in het minst E. Cornillie die zijn meel juist onder dat keldergat opgeslagen had.  In de petitie werd gevraagd naar een poortje waardoor de garre afgesloten kon worden.
    U moet weten dat recht tegenover de bakkerij van Cornillie in de Breidelstraat twee herbergen waren (ondertussen al lang afgebroken want in de plaats kwamen de gebouwen van de Posterijen en de Provincie).  Het is niet moeilijk te raden dat de negentiende eeuwse wildplassers klanten waren van die herbergen.

    02-05-2006, 18:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.garre van Corné (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Jaak Rau heeft ontdekt dat de Corné (en niet Coné of Connee zoals sommigen beweren) niet komt van de voornaam Cornelius, maar van de familienaam van Edouard Cornillie, die woonde in het huis rechts naast de Garre (en zeker niet links zoals sommigen beweren).
    Edouard Cornillie (geboren 01-03-1832 te Torhout, gestorven als vrijgezel 25-10-1915 Goezeputstr 41 Brugge) groeide op als bakkerszoon in Torhout en nam samen met zijn broer de stiel van vader over.  Eerst probeerden ze het in Brussel, maar al vlug geraakten ze verzeild in Brugge (1857).  Enkele jaren later kochten ze het huis al aan.  Wat er verder met die broer gebeurde, ik vermoed dat hij verhuisde naar een andere gemeente.  In alle geval zijn er van hem geen akten van overlijden in Brugge terug te vinden.  Edouard Cornillie is heel zijn verdere leven in Brugge gebleven en hij stond er bekend als 'koekebroodbakker'.



    02-05-2006, 18:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.garre van Corné
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We gaan het eens hebben over de "garre van Corné", bekend van volgend rijmpje (liedje?):

    "Sissen stond te pissen in de Garre van Corné
    't Kwamen twee agenten en ze deden Sissen mee.
    Sissen zei: 'Ik heb nog niet gedaan
    en ze lieten Sissen staan."

    Iedereen van Brugge en omstreken kent dat rijmpje en toch weten we er zo weinig meer over.  Die Sissen zal wel bedoeld geweest zijn om te rijmen met pissen en die Corné, daar zal ik het straks over hebben.  Maar het hele rijmpje ziet eruit al een refrein van een lied, maar niemand nu kent nog het hele lied, dat waarschijnlijk in de negentiende eeuw ontstaan is ofwel in een café-chantant ofwel door een marktkramer.  Wie heeft het oorspronkelijk gemaakt?  Daar heeft totnogtoe niemand een antwoord op gevonden.

    02-05-2006, 18:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwanen zijn terug!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aha, de ophokplicht is voorbij en de mannen van 't stad zijn weer beginnen werken, dus vanmorgen in alle vroegte werden de zwanen terug op hun plaatsen langs de reitjes gebracht.
    Die langs 't Stil Ende en aan het Wijngaardplein voelden zich deze middag nog altijd wat onwennig en durfden het water nog niet in.  

    02-05-2006, 13:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwanen zijn terug! (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In tegenstelling tot de zwanen aan 't Stil Ende en het Wijngaardplein genieten hun soortgenoten langs de Bargeweg al volop van het water. 

    02-05-2006, 13:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwanen zijn terug! (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wel, waar is al die rampspoed nu gebleven?  Brugge mocht traditiegetrouw nooit ofte nimmer zijn zwanen uit het stadsbeeld verwijderen of er zou haar groot onheil overkomen.  De vrees voor het vogelgriepvirus maakte dat ze maanden opgehokt bleven.  Hebt u enig onheil gemerkt, de overrompeling door de toeristen niet meegerekend?  Ik in alle geval niet.  

    02-05-2006, 13:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roma Pool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Er is nogal wat beroering geweest in ons landje in verband met de 'MP3'-moord op Joe Van Holsbeeck.  Uiteindelijk bleek de dader geen Marokkaan geweest te zijn, maar een 17-jarige Pool met Roma zigeunerroots.  Dat Roma vluchtelingen in ons land tot nog wat anders in staat zijn dan een laffe moord begaan bewijst deze Adam-Juszczyk die momenteel verblijft in het opvangcentrum van het Rode Kruis te Wingene.  Enkele van zijn werken, die de man zonder ook maar enige opleiding gemaakt heeft,  hangen nog tot eind juni in de 'kastjes' in de Blinde Ezelstraat.

    02-05-2006, 09:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars Door Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zondag zullen weer meer dan drieduizend lopers doorheen de Brugse straten crossen.  'Dwars Door Brugge' is een van die prachtige initiatieven.  Sommigen trainen speciaal daarvoor, omdat ze gewed hadden dat ze hem gingen uitlopen, of in groep met de school bijvoorbeeld omdat ze min of meer daartoe gepusht werden.  Als u de afgelopen weken langs de Vesten wandelde zult u ze wel zien trainen hebben.  Jammer dat de winter zo lang geduurd heeft.  Ik weet daardoor niet of het gros van de lopers zo goed voorbereid zal zijn als andere jaren. 

    02-05-2006, 09:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars Door Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    ..."Fons de spons"



    02-05-2006, 09:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 'De Dwalende Mens'   Dit tafereel beeldt Abraham uit (samen met zijn vrouw Sara) die, door de stem van God, op zoek gaat naar een nieuw, maar beter land.   In Brugge bestonden vroeger gilden van verschillende beroepsgroepen.  De bakkersgilde of de beenhouwersgilde bijvoorbeeld.  Die traditie werd nog behouden en elke gilde probeert in deze Heilig Bloedprocessie een tafereel uit te beelden.  Dit tafereel was een kolfje naar de hand van de makelaarsgilde, juist omdat zij vroeger optraden als tussenpersoon bij de handel in de kosmopolitische markt van Brugge.

    02-05-2006, 08:53 geschreven door Bruggeblog  
    01-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goe-novnd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 'k Hèn 'n slag van de meuln ghèt
    'k weitn nie mè vo wik'n prochie 'k zien
    i k 'k woamn von d'n Rit Rok Rolliejè
    Ghoe-novnd è toee morgien

    01-05-2006, 22:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.sfeerbeelden 1 mei-viering
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om de avond af te sluiten krijgt u opeenvolgend nog enkele sfeerbeelden van hoe Brugge 1 mei viert.  Let wel, het zijn allemaal foto's van nà de regen en nog voor de avondambiance. 
    Naar goede gewoonte krijgt Frank Van Acker zijn bloemenhulde.  

    01-05-2006, 21:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rode anjer?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zou er nog een schone rode anjer tussen zitten voor in ons knoopsgat?  

    01-05-2006, 21:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Red Rock Rally
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tussen twee optredens in.  

    01-05-2006, 21:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samenwerking met CD&V
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Raar maar waar, aan de achterkant van de dranktent van Red Rock Rally gezien: de CD(&)V levert de koelwagens.

    01-05-2006, 21:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 17 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dezelfde plaats maar de tegel is kleiner geworden nu.  Maar op die manier verschijnt er boven in beeld een tweede tekst.
    Waar is het?
    Wat betekent die tekst op de tegel?

    01-05-2006, 18:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Choco-laté
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De vierdaagse 'Choco-laté' zit er bijna op.  Dat er genoeg publieke belangstelling voor was bewijst deze foto van zaterdagnamiddag.  Het was bij momenten flink aanschuiven om de beurs in het Oud Sint-Jan mee te maken. 

    01-05-2006, 17:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Choco-laté (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Men moest zelfs niet eens naar binnen gaan om al iets van de chocoladebeurs te kunnen smaken ....
    bodypainting met chocolade werd ook gedemonstreerd aan het venster.
    Ik moet eerlijk bekennen, ik heb ingezoomd, anders zag u niks.

    01-05-2006, 17:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Socialist
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik wil hier helemaal niet aan politiek doen, begrijp me goed.  Maar zeg nu zelf: een fotosite die over Brugge handelt en op 1 mei geen foto van een socialist toont, dat kan niet hé.  De 'sossen' hebben het trouwens met het weer niet getroffen dit jaar.  Regen, regen en nog eens regen.  Pas vijf minuten geleden is het opgehouden en de zon doet een kleine poging om door te breken.  In alle geval heb ik een droge Frank Van Acker vanuit mijn archief gehaald.  Alstublieft! 

    01-05-2006, 17:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.huis Flor Van Acker
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de Korte Vuldersstraat nummer dertig.  Eigenlijk hoef ik dit niet uit te leggen want het staat allemaal op de zijgevel te lezen .



    01-05-2006, 14:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Florimond Van Acker
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb het eens terloops gehad over Flor (Flori, Florimond) Van Acker (1858-1940).  Dat was toen ik die oude foto van de kleine Vismarkt toonde.  Die foto maakte Florimond Van Acker.  Hij was vooral kunstenaar en maakte portretten, landschappen en stadsgezichten in aquarel, olieverf, potlood en pastel.  Maar ook ontwierp hij affiches voor deze stad.   Ook gaf hij les aan de stedelijke academie en van 1909 tot 1926 was hij er zelfs directeur.
    Dit huis is gemaakt door en voor Flor Van Acker.  De benedenverdieping diende als ontvangstruimte voor klanten.  De bovenverdieping diende als atelier.
    Momenteel wordt het nog altijd als kunsthuis gebruikt.
     

    01-05-2006, 14:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.grafje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit is misschien een grafje van het geliefde huisdier van een van de bewoners van de godshuizen St.-Jozef.  Ik weet het niet zeker, maar het lijkt er sterk op.  Te vinden in een afgelegen hoekje van de binnentuin. 



    01-05-2006, 13:41 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars Door Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog veel eerder dan de Heilig Bloedprocessie komt de loopklassieker 'Dwars Door Brugge' er aan.  Op zondag 7 mei, om precies te zijn.  15 km moet er gelopen worden maar eigenlijk zijn het er maar 14, maar 15 km klinkt natuurlijk beter.    Hier aan 'Het Visioen' zijn de lopers al aan hun 12de kilometer bezig en voor de minder getrainden onder hen is dit de plek om echt visioenen te beginnen zien.
    Afgaande op de foto zou u het niet denken, maar er doen elk jaar veel vrouwen aan deze loophappening mee.

    01-05-2006, 10:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag van de arbeid

    Ik heb dat altijd grappig gevonden: 1 mei, 'dag van de arbeid'.  Uitgerekend op die dag werkt bijna niemand.  De Socialisten halen in hun toespraken uit naar de bedrijven, maar alles zal na 1 mei nog altijd blijven zoals het voor 1 mei was: de druk op de werknemers zal echt niet verlagen door hun uitspraken.  Dat mensen op die manier zullen blijven afhaken ergens halverwege hun carriere zoals deze schrijver van Bruggeblog, daar ligt niemand van wakker.



    01-05-2006, 09:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 1 mei of geen 1 mei, ik start mijn dag met een prentje uit de Heilig Bloedprocessie.  We tellen er naar af.  Nog 24 dagen.  Gisteren hadden we de uitbeelding van het aards paradijs en Adam en Eva die door God uitgedreven werden.  Vandaag zien we Kaïn, de knots nog in de hand, die zopas een broedermoord beging.

    01-05-2006, 09:12 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    gerrit1937
    blog.seniorennet.be/gerrit1
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!