Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    22-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijgeloof binnenin 't station
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een meiboom plaatsen.  De mannen van de bouw kunnen het echt niet laten.  Hun bijgeloof zit klaarblijkelijk zo ingebakken in hun beroep dat zelfs bij werken binnenin het station van Brugge zij het niet nalaten kunnen een of andere vorm van meiboom te plaatsen.


    22-10-2006, 21:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Humor buiten 't station
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een overdekte fietsenstalling waar de fietsen overdekt staan met regendruppels?  Dat kan zonder twijfel nergens anders dan in Brugge zijn!  Zeker als slimmerds van hier hun stalen ros buiten tegen  het  afdak geplaatst hebben.  Gelukkig is er nog deze smiley  in de vorm van een fiets die er de fijne humor van inziet.


    22-10-2006, 21:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 89 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tsja, weet u na vandaag nog altijd niet waar de lamp brandt, dan vrees ik dat ik het morgen zelf zal moeten zeggen.  Bruggelingen, laat u niet kennen hé!  Ik heb hoe dan ook zo'n klein vermoeden dat er vanaf nu een stroom van juiste antwoorden Bruggeblog binnenvallen zal. 
    Waar in onze stad Brugge is dit te zien?


    22-10-2006, 21:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stichting Sint Trudo (6de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De vroegere latrines met achter het muurtje enkele appartementen van de residentie Garenmarkt die komen piepen.


    22-10-2006, 13:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stichting Sint Trudo (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zo ziet het tweede en grotere binnenpleintje er uit met de godshuizen eromheen.  Prachtig hé?


    22-10-2006, 13:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stichting Sint Trudo (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op weg naar de tweede binnentuin passeren we deze plaat met stichtende tekst die op 12 september 2005 door Frank Vandevoorde plechtig ingewijd werd.
    Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik hier minutenlang staan luisteren heb maar niks hoorde.  't Zal aan mij liggen zeker?  Ik ben, moet u weten, nogal hardhorig.


    22-10-2006, 13:08 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stichting Sint Trudo (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier nog eens die Tudorbogen, de natuurstenen middenzuil en de voormalige galerij.


    22-10-2006, 13:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stichting Sint Trudo (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is het eerste binnenpleintje en we hebben zicht op het oudste deel van de godshuizen die vroeger deel uitmaakten van de refuge van de Gentse Sint-Baafsabdij.  Ik heb hier geen zin om alle geschiedkundige weetjes te schrijven als u het hier allemaal al kunt lezen.  Ik wil u alleen wijzen op de twee tudorbogen die rusten op een natuurstenen middenzuil waarachter zich een vroegere galerij bevindt maar nu een bergplaats voor fietsen is.


    22-10-2006, 13:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stichting Sint Trudo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Carlos woont mooi maar buren van hem wonen ook niet mis.  Ik heb het over de bewoners van het godshuis Sint-Trudo, gelegen in de Garenmarkt 23-25.  Dit jaar kwamen ze nog in het nieuws omdat voor deze ingang het trottoir opgebroken was en iedereen die hier binnen of buiten wou dat via planken moest doen.  Die situatie bleef zo vele weken aanhouden tot enkelen het niet meer konden aanzien.  Een der laatste wapenfeiten van onze nu uittredende schepen Jean Vanden Bilcke was de gemoederen proberen te bedaren en verklaren dat het niet anders kon dan dat het voetpad zo lang opgebroken lag.
    Soit, alles is zoals u zien kunt ondertussen opnieuw in orde en dit geeft ons de gelegenheid om zonder gevaar eens binnen te gaan en te kijken hoe dit godshuis er nu echt uitziet.


    22-10-2006, 12:52 geschreven door Bruggeblog  
    21-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 89 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Heeft u, bij het kijken naar deze foto, opeens het licht gezien?
    Ik bedoel maar: weet u waar in Brugge dit is?


    21-10-2006, 21:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de wereld op zijn kop
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De wereld staat hoe langer hoe meer op zijn kop.  Hier zijn drie voorbeelden om deze mening te staven.
    1. De herfst verloopt bij ons aangenaam warm.  We hebben beter weer dan de mensen in bijvoorbeeld Griekenland en Turkije en normaal gezien is dat omgekeerd. 
    2. Bij de Brugse gemeenteraadsverkiezingen blijken uiteindelijk de grootste verliezers winnaars te zijn.
    3. Tussen alle Halloweengeweld in duiken er nu al, eind oktober, overal in de etalages opnieuw kerstmannen op.  En waar is onze goeie ouwe Sinterklaas dan, vraag ik mij serieus af?  Waar is toch die brave kindervriend die in mijn jeugd zonder enige concurrentie de eindejaarsperiodes overheerste?  Welnu, die komt dit jaar pas op 26 november in Brugge aan en op 6 december vertrekt hij alweer naar 'zonnige' Spanje.  Of moet ik tegenwoordig zeggen: het 'kille' Spanje?   Ik geraak er stilaan niet meer uit. De wereld staat op zijn kop.  Ik voel me als Alice in Wonderland.  Een goedheilige man die verstikt wordt door de verpletterende aanwezigheid van heksen en Santa's en consorten?!?  Ik denk dat ik droom!


    21-10-2006, 21:48 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Residentie Garenmarkt (5de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het oudste van de hele residentie is te zien aan de straatkant (Garenmarkt).  Het zijn deze grensmarkeringen tussen het vroegere grondgebied van de stad Brugge (de steen met de letter 'b' met een kroontje) en het grondgebied van het Proosse (de steen ernaast met het helaas uitgesleten leeuwenwapen).


    21-10-2006, 18:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Residentie Garenmarkt (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Keien lopen.


    21-10-2006, 18:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Residentie Garenmarkt (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanaf de straatkant is deze muur en het hofje te zien die in deze periode van het jaar hun mooiste kleurenpracht tentoonspreiden.   Recht voor ons uit zien we de Magdalenakerk en ook een appartement in de residentie dat te huur staat.


    21-10-2006, 17:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Residentie Garenmarkt (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de residentie, het gedeelte langs de Garenmarkt, gezien vanaf het binnenpleintje.


    21-10-2006, 17:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Residentie Garenmarkt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We gaan eens naar de Garenmarkt, een straat die door de eeuwen heen veel veranderd is en nog altijd onderhevig is aan veranderingen.  Deze gevel met huisnummer 17 verbergt een grote residentie gebouwd rond een binnenpleintje.  Architectuurburo Groep 3 bvba heeft de gebouwen omgevormd tot wat het nu is.


    21-10-2006, 14:04 geschreven door Bruggeblog  
    20-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Centrale Begraafplaats (11)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een lapidarium is een verzameling van edelstenen of stenen.  In het geval van het lapidarium dat sinds 1983 op het Brugs kerkhof staat bedoelt men ermee het gebouwtje langsheen de Kerkhofblommenstraat dat grafstenen en grafzerken die verwijderd werden verzamelt, bijeenbrengt.  Het gebouw zelf werd ontworpen door de Dienst voor open Monumentenzorg van de Stad Brugge (architect Johan Bellaert) en het feit dat er bomen rondom staan en zelfs binnenin in combinatie met het open dak maakt dat er hier op elk moment van de dag een vreemdsoortige lichtinval aanwezig is.


    20-10-2006, 21:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Centrale Begraafplaats (10)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb enkele fijne reacties gekregen op mijn reeks van artikelen over de Centrale Begraafplaats te Assebroek, alhier beter gekend als het 'Brugs kerkhof'.  Mijn bedoeling van de reeks was/is om u aan te tonen dat u deze plaats niet alleen op 1 of 2 november bezoeken moet.   U kunt er elke dag van het jaar terecht, en niet alleen om een dierbare afgestorvene te eren.  U kunt er ook gewoon tot rust, tot bezinning komen, zittend op een van deze stoeltjes onder deze tekst 'De Tijd Een Machtige Cirkel'.



    20-10-2006, 21:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 89
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Omdat de vorige fotovraag opgelost werd verschijnt er deze avond alweer een nieuwe.  Ik heb dit deze namiddag gefotografeerd.  U vertelt mij waar in het centrum van Brugge dit is.


    20-10-2006, 21:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood voor de vogeltjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brugge heeft - in tegenstelling tot veel andere gemeenten - een politiereglement waarin duidelijk vermeld staat dat vogels niet mogen gevoederd worden.  In de nabijheid van de Smedenpoort en in het Astridpark zie ik regelmatig mensen die broodkruimels geven aan de eenden die daar verblijven.  Eigenlijk mag dat niet maar veel kwaad doet men daar niet mee.  Er zitten op die plaatsen eenden genoeg en die komen daar gretig op af.  Hier in het Minnewaterpark vanmorgen zag ik dit heel brood liggen.  Hier zitten weinig tot geen vogels en zeker geen eenden.  De sluikstorter die dit op zijn kerfstok heeft getroostte zich zelfs de moeite niet om het brood te verkruimelen.  Gelukkig voor die arme vogeltjes die er zich toch aan willen wagen blijkt het een gesneden brood te zijn!


    20-10-2006, 14:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandel - pad ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog altijd het stukje Brugse vestingen nabij het station waar afgelopen zomer het zandsculptuurfestival plaatsvond.  Heeft u dit 'wandel' -pad al eens goed bekeken?


    20-10-2006, 13:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Zandberg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij het horen van de zandberg denken wij Bruggelingen misschien vooral aan de Zandberghoeve in Oedelem maar niks is minder waar!  De Zandberg ligt naast het station van Brugge en geraakt er maar niet weg.  Het afbreken van dit koperkleurig bergmassief vergt nu al meer tijd dan het plaatsen en verfraaien ervan.  Begrijpe wie het kan.  Maar ondertussen blijft dit stukje Vesten voor de Bruggeling nog altijd ontoegankelijk.


    20-10-2006, 13:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 88 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Natuurlijk bent u allemaal winnaars.  Zowel Stijn Dejaegher uit het verre Australië als Freak Adel, als Bart, Studax en Frederik Cloetens kwamen met de juiste oplossing.  (en waarschijnlijk nog enkele anderen die niet meer gereageerd hebben omdat ze zagen dat anderen hen voor waren).  Dit ding, een flitspaal waar sommigen zo kwaad op kunnen zijn dat ze het ter plekke in brand steken of beschieten, staat  als u van 't Zand de Unesco-rotonde passeert juist op de hoek waar de bussen naar rechts afslaan naar het station dat hier op deze foto van tussen de bomen komt piepen.  Rechtsbeneden is men de Buiten Begijnenrei aan het uitbaggeren.
    Maar wie heeft er uiteindelijk gewonnen?  Ja, wie was de eerste?  Frederik Cloetens!  Hij mailde mij gisterenavond exact om 21 uur 41 minuten en 41 seconden het juiste antwoord door.  Tweede was Studax die om 22 uur 10 ook juist was maar zijn reactie verkeerd plaatste bij mijn bericht over Jules Fonteyne.  Een eervolle vermelding gaat naar Stijn Dejaegher die de grote handicap heeft om aan de andere kant van de wereld te wonen maar het toch ook lekker wist!  Stijn, u begrijpt dat ik moeilijk de quizvraag 's morgens vroeg om 08 uur Belgische tijd plaatsen kan. 


    20-10-2006, 13:36 geschreven door Bruggeblog  
    19-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jules Fonteyne (2de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit huis hier links vooraan is het huis langs de Coupure waar Jules Fonteyne een groot deel van zijn leven woonde en werkte.


    19-10-2006, 21:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jules Fonteyne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Langs de Coupure, meer bepaald het gedeelte naar de Predikherenbrug toe, staat een huis met deze gedenkplaat.  Met die tekenstift of graveernaald bedoelt men de teken- en grafische kunst van de man die bijvoorbeeld illustraties leverde voor boeken van onder andere Stijn Streuvels.  Maar hiermee doet men de man oneer aan om enkel dat te vermelden.  Hij was ook schilder en ontwerper van - ik noem maar wat -  glasramen voor diverse kerken en kapellen.


    19-10-2006, 21:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 88 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een tweede foto van deze plaats in Brugge waar tussen het drukke verkeer in dit lieflijk kastje opgesteld staat.  Het is aan u om te vertellen waar.
    O ja, er stond een nummer op de paal maar die heb ik eventjes geschrap.  't Was esthetisch niet mooi.


    19-10-2006, 21:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Psychiatrisch Ziekenhuis OLV (8ste en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het ziekenhuis heeft een groot domein en op dat domein staat her en der moderne kunst opgesteld.  Het meest in het oog springende kunstwerk is uiteraard deze 'Open Poort' van Paul Perneel (geb. 1954, Brugge; woont en werkt nu in Jabbeke).  Verlaat u regelmatig Brugge via het spoorwegviaduct in de richting van de autostrade Oostende-Brussel, dan heeft u dit indrukwekkende 13 meter hoge ding zeker al eens gezien.  Vroeger was er hier een bakstenen muur die als het ware symbool stond voor het wegstoppen en opsluiten van psychiatrische patiënten.  Sinds 1989 is er geen muur meer maar wel deze 'Open Poort'.  Doorbraak tot het Zelf noemt de artiest het ook.  Symbolischer voor de nieuwe psychiatrische aanpak kan bijna niet.  De kunstenaar koos voor twee soorten materiaal.  De blauwe granietsteen verwijst naar het tijdloze, het diepere zelf dat zich moeilijk blootgeeft.  Hij plaatste die reuzenblokken zeer uitgekiend op elkaar en omringde ze met metalen constructiebuizen die het vergankelijke voorstellen als uitdrukking van het handelend denken.  Het geheel van steen en stellage wijst op een steeds zoeken naar evenwicht tussen het zelf en de omringende wereld.  De opening in de muur laat de buitenwereld binnen en de binnenwereld naar buiten komen.


    19-10-2006, 17:59 geschreven door Bruggeblog  
    18-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Psychiatrisch Ziekenhuis OLV (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Diezelfde gang als op de vorige foto, maar nu in de andere richting bekeken.


    18-10-2006, 21:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Psychiatrisch Ziekenhuis OLV (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tot slot wil ik u vanavond nog even laten genieten van een der prachtigste gangen die het psychiatrisch ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw te Sint-Michiels Brugge voor ons in petto heeft.


    18-10-2006, 21:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 88
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een heel simpele vraag: "Waar in het centrum van Brugge heb ik dit nestkastje gefotografeerd?"


    18-10-2006, 21:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Psychiatrisch Ziekenhuis OLV (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het 'oude' gedeelte van het Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw bevat lange rechte gangen met kruiswelven die kriskras door elkaar lopen en waar bezoekers maar ook menig psychiatrisch patiënt hopeloos in verloren loopt op zoek naar de cafetaria bijvoorbeeld.


    18-10-2006, 18:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Psychiatrisch Ziekenhuis OLV (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een ziekenhuis dat de naam draagt van Onze-Lieve-Vrouw zonder OLV-beeld is natuurlijk niet denkbaar.  Boven de hoofdingang prijkt deze Maria met kind.
    Het ziekenhuis zelf heeft een internetsite waar o.a. meer te lezen valt over de historische achtergrond en over het kunstpatrimonium dat zich in de gebouwen en op het domein bevindt.


    18-10-2006, 18:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Psychiatrisch Ziekenhuis OLV (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De hoofdingang van het psychiatrisch ziekenhuis waar in 1910 vierhonderd vijftig vrouwelijk patiënten naar verhuisden, vooral vanuit het Sint-Juliaanskrankzinnigengesticht.  De mannen zelf bleven nog in Sint-Juliaan tot in 1931 toen ook zij verhuisden, maar dan wel naar Beernem, naar de Broeders van Liefde.
    Sedert de tweede helft van de 20ste eeuw werd het psychiatrisch ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw nog verder uitgebreid met gebouwen, vooral met paviljoentjes, dit alles om de patiënten een betere behandeling en meer privé te geven.  Zo komt het dat honderd jaar na de oprichting, ondanks de uitbreiding aan gebouwen, er minder patiënten verblijven.  In 2005 waren er dat bijvoorbeeld 412.  Tegenwoordig bestaan de patiënten al lang niet meer uit vrouwen alleen.  Ook mannen worden hier opgevangen en elk (m/v) krijgt een aparte behandeling in een der vier opgesplitste klinieken hier:
    -verslaafdenzorg
    -psychosezorg
    -persoonlijkheidsstoornissen
    -ouderenpsychiatrie en depressies


    18-10-2006, 17:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Psychiatrisch Ziekenhuis OLV (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Opdrachtgever voor het bouwen van dit psychiatrisch ziekenhuis was de congregatie van de zusters van Bermhertigheid Jesu.  Centraal moest de kapel staan met links en rechts een vleugel met daarbij verschillende dwarsvleugels.  Op die manier ontstonden verschillende binnentuintjes.  De gebouwen zijn opgetrokken in een licht geelrode soort baksteen en vooral deze voorgevels zijn een prima voorbeeld van (Brugse) neogotiek: grote en kleine bouwvolumes, trapgevels, getrapte dakkapellen, gekanteelde gevelranden, spitstorentjes en vensternissen met fijn maaswerk.  Het geheel is een plezier voor het oog.


    18-10-2006, 17:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Psychiatrisch Ziekenhuis OLV
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag kleur ik nog eens buiten de lijntjes van de binnenstad.  Vanaf de trein als men het station van Brugge binnenrijdt heeft men een prachtig uitzicht op dit Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw dat net buiten het centrum valt en gelegen is daar waar de deelgemeente Sint-Michiels begint.
    Vandaar dat men vertelt over iemand die hier opgenomen is:
    Hij ligt in de Onze-Lieve-Vrouw(-kliniek) of
    Zij ligt in Sint-Michiels.
    Over het Sint-Juliaanskranzinnigengesticht dat gelegen was in de Boeveriestraat heb ik eens een berichtje geplaatst.  Op een bepaald ogenblik vond men dat dit gesticht niet meer voldeed naar de normen van die tijd en tussen 1906 en 1910 werd deze nieuwe instelling net buiten de stadspoorten gebouwd.
    De architect van dienst was Jules Coomans (1871-1937)


    18-10-2006, 17:25 geschreven door Bruggeblog  
    17-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 87 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is Studax die deze keer met de bloemen gaat lopen.  Hij wist uiteindelijk dat dit de Noordstraat is, die straat die loopt van de parking achter de academie (voluit: stedelijke academie voor kunstonderwijs) naar de Wijngaardstraat.  Langs deze straat bevindt zich dus deze electriciteitscabine, maar ook het godshuis Devos dat op deze foto te zien is links juist voorbij deze poort.
    Van jongsaf aan ben ik sterk geïnteresseerd geweest in kaarten, cartografie en dus logischerwijs later ook in de routeplanners die op internet staan maar ook in aparte pakketten als programma's verkocht worden.  Route 66 (versie 2006) is een van de gekendste en werkt op straatniveau en zelfs op huisnummer.  Dit gezegd zijnde zou men denken dat dit programma het van het is.  Niks is minder waar.  Leuk aan dergelijke routeplanners (en vooral ook de reden waarom men zich zoiets aanschaft) is dat het u de kortste weg van de ene plaats naar de andere aanwijst.  Tegenwoordig gebeurt dit dankzij zo een programma als Route 66 zelfs op huisnummerniveau.  Ik kan mij uren amuseren met zo een programma.  En dan komen natuurlijk de mankementen uit.  Laat u het programma de kortste weg zoeken van een plaats gelijk waar buiten Brugge naar een adres in de omgeving van de Arsenaalstraat, Sulferbergstraat, Colettijnenstraat en Colettijnenhof dan blijkt dat Route 66 nog nooit gehoord heeft van een Katelijnestraat.  Neen, het programma stuurt de argeloze automobilist-routeplanner via het station Oostmeers in,  rechtsaf Zonnekemeers, rechtsaf het Walplein en dan deze Noordstraat in.  En wat blijkt dan?  Dat deze weg perfect te volgen is tot men strandt op dit paaltje dat hier al sinds jaar en dag in het midden van de weg voor auto's verdere doorgang belet!
    Daarom deze gouden raad van nonkel Bruggeblog: vertrouw nooit een routeplanner voor de volle honderd procent, maar gebruik ze eventueel als een handig hulpmiddel.
    Dit gezegd zijnde moet ik eerlijk bekennen de laatste dagen een beetje lui geweest te zijn en daarom heb ik nog geen nieuwe fotovraag voor u in petto.  't Zal voor morgenavond zijn, vrees ik.


    17-10-2006, 21:47 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Centrale Begraafplaats (9)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een laatste 'sfeerbeeld' van de Centrale Begraafplaats, dé plaats in Brugge bij uitstek waar de tijd stil blijft staan.


    17-10-2006, 18:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Louis Reckelbus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eveneens begraven op het 'Brugs Kerkhof' was deze Louis Reckelbus een kunstenaar die te Brugge lessen volgde maar toch hoofdzakelijk autodidact was.  Hij werd 'om den brode' ambtenaar bij de posterijen.  Tijdens WO I week hij uit naar Engeland (St. Yves in Cornwall) naar een huis van Emile Claus die onderdak bood voor nog verschillende andere collega's-kunstenaars.   Louis Reckelbus specialiseerde zich als aquarellist.  Om een idee te hebben van wat Reckelbus maakte, kijk eens hier.  In 1930 werd hij aangesteld tot conservator van het Stedelijk Museum van Schone Kunsten te Brugge, dat noemde toen nog zo.  Ook op grote buitenlandse tentoonstellingen was hij een gegeerd jurylid.
    Deze brede rechtstaande grafplaat met bronzen portretmedaillon en palmtak ter nagedachtenis van de man komt uit het kunstatelier De Wispelaere.


    17-10-2006, 18:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean Rudd (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aan het graf van Jean Rudd zien we alle attributen waarmee aangeduid wordt wat de man van beroep was en dat hij ook vrijmetselaar was: de passer, de winkelhaak en het schietlood.  Alles gevat in een lauwerkrans met ereteken van ridder in de Leopoldsorde.


    17-10-2006, 17:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean Rudd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Daar ben ik weer met mijn snapshots van dode Bruggelingen.  Geen nood: vanaf morgen begeef ik me opnieuw meer onder de levende Bruggelingen.  Tot zover moet u het stellen met kerkhofkiekjes.
    Dit hier het graf van Jean Brunon Rudd, geboren in Brugge op 13 december 1792 en ook in Brugge gestorven op 22 februari 1870.  Als stadsarchitect van 1830 tot 1870 was hij de voorganger van Louis Delacenserie.
    Hij was een zoon van een Engelse schrijnwerker en schopte het tot directeur van de Brugse Academie.  Hij was de eerste persoon die nauwkeurige opmetingen maakte en publiceerde van bekende Brugse monumenten uit de gotiek en de renaissance.  Zelf heeft hij enkele gebouwen in neoclassicistische stijl op zijn kerfstok waaronder een deel huizen in de Geldmuntstraat en het huis Sint-Amandsstraat 46.
    Hij was ook lid van de vrijmetselaarsloge "La Réunion des Amis du Nord" te Brugge.


    17-10-2006, 17:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren nog een aflevering Aspe meegepikt.  Een groot deel van de uitzending speelde zich af in Zeebrugge, een ander deel in het politiebureau en nog een deel ten huize van commissaris Van In waar er nog een grotere crisissituatie was dan in het politiebureau zelf.  Het kostte Van In bijna zijn nek en dat moogt u gerust letterlijk nemen.
    Als men een dergelijke misdaadserie bekijkt zou men zowaar de indruk krijgen dat  Brugge een stad is die de vergelijking met Chicago ten tijde van Al Capone gemakkelijk kan doorstaan.  Maar omdat bepaalde fragmenten uit de reeks eerder komisch overkomen weten we beter: Aspe is 100 procent nep.  Gisteren lieten ze bijvoorbeeld uitschijnen dat de stad vol is met kraakpanden.  En welke locatie gebruikte men als kraakpand waar men vreemdelingen uithaalde om mee te nemen naar het bureau?  Juist, ja, hier de gebouwen in de Hoogstraat die luisteren naar Huis de Zeven Torens en Huis Casselberg.  Laat me niet lachen: geen mens zou het in zijn hoofd halen om hier illegaal te gaan wonen.


    17-10-2006, 17:44 geschreven door Bruggeblog  
    16-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 87 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de afgelopen twee dagen is er hier al veel energie doorgestroomd; ik hoorde zelfs uw hersenen knetteren tot bij mij thuis, maar nog weet u niet waar deze plaats is.  Deze foto kan misschien uitsluitsel brengen.  Waar in het centrum van Brugge is dit?


    16-10-2006, 21:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eugène De Clerck (3de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een zicht op een klein deeltje van het immens grote 'Brugs Kerkhof', gezien vanuit de grafkapel van de familie De Clerck.


    16-10-2006, 12:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eugène De Clerck (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Binnenin de grafkapel Eugène L De Clerck hangen drie grote gedenkplaten.  Op de centrale gedenkplaat rechttegenover de deur staat vermeld dat Eugènes ouders Salomon De Clerck en de 'edele dame' Josephine Merghelynck waren.  Laatstgenoemde haar ouders noemden uiteraard Merghelynck, en Allaeys.  De wapenschilden van die twee families staan onderaan de gedenkplaat.
    De andere twee gedenkplaten leerden mij dat Eugène twee keer getrouwd was, de eerste keer met Mathilde Danneel, de tweede keer met Delphine Montobio, en dat hij ze alletwee overleefd had.
    Verder vermelden de platen dat hij met Mathilde vijf kinderen had en met Delpine drie.


    16-10-2006, 12:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eugène De Clerck
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We keren nog eens terug naar het Brugs kerkhof want die grafkapel die naast het graf van Louis Delacenserie staat trok mijn aandacht.  Ik kon het niet nalaten om de deur even te openen en binnen te kijken.  Het is de grafkapel van de familie Eugène L. De Clerck.
    Wat de familie voor Brugge betekend heeft weet ik niet maar wel dat ze rijk genoeg waren om dit gebouwtje te laten plaatsen ter nagedachtenis van de leden van de familie.  Eugène zelf was afkomstig van Oostende.  Hij was er in 1807 geboren en stierf hier in 1881. 


    16-10-2006, 12:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gouden-Handrei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Er wordt gemakkelijk gezegd "Brugge is oltied schoane" maar men vergeet er bij te zeggen dat deze stad op sommige momenten schoaner is dan op andere.  De herfst is mijn favoriete seizoen en de Gouden-Handrei is in die periode mijn favoriete plek.


    16-10-2006, 10:22 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    huco
    blog.seniorennet.be/huco
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!