Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    17-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ter Buerse
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb altijd gedacht dat het aan mij lag.  De weinige keren dat ik mijn radiotoestel op de plaatselijke zender VBRO (Vrije Brugse Radio Omroep) afstemde hield ik het bijna nooit langer dan vijf minuten vol.  Eén keer kwam ik tot twaalf minuten maar ik herinner mij die dag nog alsof het gisteren was.  Ik weet namelijk dat ik achteraf evenveel minuten in de badkamer boven de toiletpot gehangen heb.  Toevallig surfte ik enkele dagen geleden over het wereldwijde web maar kwam uitgerekend opnieuw op de site van dat Vermaledijde Brugse Radio Obstakel VBRO terecht. Ze brachten er deze week een (nu al op hun site verdwenen) verslag van hun exclusieve kerstfeest voor de steunende leden.  Het artikel stond vol krom taalgebruik en lachwekkend commentaar.  Het hardst heb ik gelachen met hoe zij hun kerstman bestempelden als een 'levensluchtig man'.  Hahaha, levensluchtig, die was goed... want levenslucht is adem, asem.  Een levensluchtig iemand is dus iemand vol met adem, whoeaa... prachtige woordspeling!  Aan de man zijn bolle figuur te zien zal ik geenszins ontkennen dat hij levens'luchtig' moet rondgedarteld hebben,  hihi ...  Of bedoelde men misschien 'levenslustig' en hadden we weer maar eens met een van de vele lapsussen op de site te maken?
    Ach, ik geef die veebeeiroërs het voordeel van de twijfel, want.... hèhèhè, wa's me da lachen, een levensluchtige kerstman was er te zien op hun kerstfeest!  Ik wou echt dat ik er bij was, dat ik eindelijk na al die jaren van zuurpruimerij nog eens kon schuddebuiken van het lachen om die grappige, rondborstige Sinterklaaskloon.
    Als u nu op de site van VBRO kijkt krijgt u nu al de besneeuwde nieuwjaarsgroeten voor 2007 om uw oren gesmeten.  Staat hun tijdsklok soms 14 dagen vooruit?


    17-12-2006, 23:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Brugse Brandweer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Elk jaar koop ik de kalender die de 'mannen van de brandweer van Brugge' mij aanbieden.  Voor wie het weten wil: 4 euro kost  hun kalender van 2007 en al in augustus kwam er iemand van het korps bij ons aanbellen om hem te slijten.  Nog geen minuut later stond de man met vijf euro extra in zijn portefeuille en een kalender lichter al bij onze buren aan te bellen.
    Het zal zowat 15 jaar geleden geweest zijn toen ik op een zaterdagmorgen vroeg thuiskwam van een korte nachtdienst.  Ik ging onmiddelijk naar boven naar onze slaapkamer onder de dakpannen om nog enkele uurtje bij te slapen om er voor de rest van het weekend tegenaan te kunnen.  Het moet zowat 10 uur 's morgens geweest zijn toen ik gewekt werd door heftig geroep en toen ik de slaapkamerdeur opende kwam er één dikke, donkere rookwalm mij tegemoet.  Wat was er gebeurd?  Op de verdieping daaronder had de zoon zijn (tweedehands) televisietoestel op zijn kamer onbeheerd aan laten staan en was naar beneden gelopen.  Dat TV-toestel was om een onverklaarbare reden ontploft en begon vuur te vatten.  Gelukkig was niet lang daarna een van de dochters vanuit haar kamer toevallig voorbijgelopen en had zij alarm geslagen.  Kort daarna stormde mijn vrouw van beneden snel naar de eerste verdieping om de stekker van het televisietoestel uit het stopcontact te halen.  En niet veel later stonden de brandweermannen al bij ons binnen om de rest van de brand te blussen.  Al die minuten lang zat ikzelf daarboven opgesloten op dat zolderkamertje en durfde niet naar beneden te komen want elke keer als ik de deur opentrok kwam er me één zwarte walm tegemoet.
    Daarom apprecieer ik sedertdien mateloos het werk van de brandweer en steun ik met plezier hun vriendenkring door elk jaar hun kalender te kopen.  Het is echt het minste wat ik voor hen kan doen.
    Vanmorgen zag ik langs de Dijver opnieuw een brandweerinterventie.  Het had niks met brand te maken, maar door hun aanwezigheid hier kon waarschijnlijk het leven van deze man ook gered worden.
    We beseffen met zijn allen niet genoeg wat voor een helden, wat voor een soort van moderne engelbewaarders zij dag aan dag voor ons zijn.  Vraag het de New-Yorkers maar eens na hun verschrikkelijke nine-eleven!  Soms komen brandweerlui jammerlijk te laat maar altijd proberen zij te redden wat er te redden valt.  Ik bied hen vanuit de grond van mijn hart een welgemeend 'proficiat' en 'chapeau' aan.


    17-12-2006, 23:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 113 (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lap, nog eens een foto erbij voor nog altijd quizvraag 113.  Nu heeft u zelfs al het hele gebouw in beeld.  Weet u nu waar in Brugge dit is?  Anders vrees ik dat ik morgen zelf het antwoord geven moet.  Toch ben ik zeker dat verschillenden onder u hier al gepasseerd zijn.


    17-12-2006, 21:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rik Poot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren bereikte ons het nieuws dat de beeldhouwer Rik Poot overleden is.  Hij werd 82.  Hij groeide in de jaren '20 op in een beruchte volksbuurt in Vilvoorde.  Als kunstenaar was zijn favoriete onderwerp het paard.  In het Arentshof staat een van zijn beroemdste kunstwerken, namelijk de 4 apocalyptische ruiters.
    Een kleine tip misschien voor de familie van de overledene, mochten ze een pakkend (maar in dit geval niet origineel) grafschrift willen voor Rik Poot.  Het was eigenlijk bedoeld voor de dichter Poot (overleden in 1733, die ook van gewone komaf was en uiteindelijk een beroemde schrijver werd) maar is nooit op diens graf geplaatst.  Jacob Van Lennep publiceerde het in de werken die bekend werden onder de titel 'De schoolmeester'.
    Dit is het grafschrift, kort en bondig:
    "Hier ligt Poot:
    hij is dood."

    Foto: Marc Willems


    17-12-2006, 13:21 geschreven door Bruggeblog  
    16-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 113 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik ben er een beetje later mee dan anders, maar ik was het echt nog niet vergeten.  U heeft namelijk vanavond van mij nog een nieuwe foto voor de quizvraag tegoed.  Ziezo, dat is weeral gebeurd.  Nu moet u alleen nog maar verklappen waar in Brugge u dit al gezien heeft.  Tenminste als u dit al gezien heeft.


    16-12-2006, 22:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wake voor België (6de en allerlaatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kijk, ikzelf  als nuchter en beredeneerd man zal niet gauw spreken van een mirakel.  Ik aanzie wat daarstraks gebeurde eerder als een spontaan gebaar vanuit de hemel.  Wat is er namelijk gebeurd?  Een uurtje geleden kwam ik na een dag vol regen thuis en plots zag ik in mijn straatje aan de als bij toverslag opgeklaarde hemel iets ongelooflijks hangen?  Het was een wolk van een wolk in de vorm van een leeuw net zoals die leeuw die symbool staat voor België.  't Kan ook de Vlaamse Leeuw geweest zijn, maar ikzelf zag er op dat moment van verwondering zonder twijfel een Belgische Leeuw in.  Terstond viel ik op mijn knieën op de nog natte kasseien neer en ik was toch o zo blij met dit fantastische gebaar van hierboven, dit profetische teken vanuit de hemel.


    16-12-2006, 17:41 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wake voor België (5de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zou dat geen goeie slogan zijn:
    "Alles voor België,
    België voor Brugge."?
    AVB - BVB
    Hang die leuze op bovenaan onze Halletoren en zelfs ons Moenaert zou er trots op zijn.


    16-12-2006, 16:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wake voor België (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tiens, de politie was hier gisterenavond ook aan het wake(n)!


    16-12-2006, 15:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wake voor België (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Leuk voor de aanwezige 'stille wakers' gisterenavond was het feit dat de pers aanwezig was en zo konden de kernleden van de Belgische Bewegingen die luisteren naar namen als 'de dynastiebeweging', 'B-Plus' en 'BUP' hun argumenten voor een groter publiek naar voren schuiven.  Gelukkig voor hen want de overig Marktlopers hadden dat kleine groepje niet eens in de gaten.  Die schoven liever over glad ijs over de piste in het midden van de Markt.
    De argumenten van deze deelnemers aan de Wake voor België is eigenlijk simpel, veel te simpel om waar te zijn in ons gecompliceerde Belgenland.  Stop met al dat communautair gehakketak, zeggen zij, want dat kost ons land handenvol nutteloos geld en laat ons dat uitgespaarde geld liever besteden voor het verder opwerken van onze staat.  Ze hebben het met meer en andere woorden verteld, maar daar kwam het volgens mij toch op neer.


    16-12-2006, 15:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wake voor België (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor wie de afgelopen dagen misschien het onware voor ware wilde aannemen, die heerschappen en vrouwschappen moet ik helaas teleurstellen.  Neen, Vlaanderen is deze week NIET onafhankelijk geworden en ons gewest heeft de Walen niet aan hun lot overgelaten.  Als het 'onsmakelijke' nieuwsverslag van de RTBF deze week één iets opgeleverd heeft, dan is het wel de vaststelling dat men aan de andere kant van de taalgrens bij de idee alleen al dat wij ons zouden afsplitsen er velen totaal van de kaart zijn.
    Brugge, langs de andere kant, telt nog heel wat begeesterde Belgicisten en enkelen daarvan grepen de beroering die door de RTBF in Orson Welles 'War Of The Worlds'-stijl uitgelokt werd om gisterenavond een wake te houden op de trappen van het Provinciaal Hof.


    16-12-2006, 15:38 geschreven door Bruggeblog  
    15-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wake voor België
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Maar - in tegenstelling tot wat u na vorig bericht zou kunnen denken - was ik deze avond niet naar de Markt afgezakt om de leut en plezier op en rondom de ijspiste te aanschouwen.  Bah, neen'k, Bruggeblog stelt zich veel hogere doelen.  Bruggeblog wilde vanavond eens zien hoeveel duizenden personen mee gingen doen aan de 'Wake voor België' als spontane reactie op de wel erg spraakmakende nieuwsreportage van de RTBF van enkele dagen geleden waarin België zogezegd ontploft was en de leden van ons koningshuis het land uitgevlucht.  't Viel voor Bruggeblog erg tegen om tussen de fiere leeuwtjes voor het Provinciaal Hof amper een twintigtal personen aan te treffen waaronder zelfs nog een vijftal persmukieten.  De overige vijftien hielden stuk voor stuk Belgische vlaggen in hun hand.
    Ach, het was hem vooral om het gebaar te doen want deze mensen hier hadden een boodschap.  Die boodschap krijgt u morgen nog tegoed want het is vanavond al laat en ik (en u waarschijnlijk ook) krijg op zo'n laat uur met de beste wil van de wereld geen boodschap meer binnen in dat arme hoofd van mij.
    Tot morgen dan maar weer, dan zijn we tenminste wakker voor België!


    15-12-2006, 23:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJspiste
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanavond ben ik nog eens naar de Markt afgezakt.  Het weer is vandaag kouder geworden, dat zal u ook wel ondervonden hebben vermoed ik.  5 graden Celsius boven nul: we zijn een dergelijke frisse temperatuur eigenlijk niet meer gewoon.  Maar eindelijk was er daardoor vanavond niet alleen rond maar ook op de ijspiste die op de Markt opgesteld staat  tamelijk veel volk.   Schaatsen is nu eenmaal altijd leuker bij lagere temperaturen.


    15-12-2006, 23:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 113 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb nog het tweede deel van de quizvraag voor u klaarliggen.  Waar in hartje Brugge kunt u dit zien, tenminste als u niet voortdurend naar de grond kijkt?


    15-12-2006, 21:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.abstracte kunst (3de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik was vanmorgen in het Grootseminarie.  De drie foto's zijn (in die volgorde) het tafelkleed in de refter, de vloer van de pandgang en het parket van de refter.  Dit is maar een heel klein voorsmaakje van wat ik u volgende week tonen zal over dit Grootseminarie langs de Potterierei.  Als u zo lang niet meer wachten kunt, dan u kunt altijd al terecht op de site www.priesterworden.be 


    15-12-2006, 20:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.abstracte kunst (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit zou misschien een werk van Escher kunnen zijn?


    15-12-2006, 19:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.abstracte kunst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Drie voorbeelden van abstracte kunst krijgt u vanavond.  Abstracte kunst die ik vanmorgen ergens in Brugge ontdekt heb.  Pas na het derde voorbeeld vertel ik u waar.


    15-12-2006, 19:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belle Perez
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Normaal gezien kondig ik geen concerten van artiesten op mijn blog aan maar voor Belle Perez maak ik vandaag eens een uitzondering.  Niet omwille van Belle Perez zelf hoor, maar omdat op de affiches die haar concert op zaterdag 23 december in onze stad aankondigen in grote letters te lezen staat dat zij op die dag optreden zal in het 'Congresgebouw'.  Bij mijn weten heeft Brugge maar één congresgebouw dat zich als dusdanig bestempelt en dat is het  Congresgebouw Oud Sint-Jan in de Mariastraat.  Allen daarheen dus voor het optreden van mademoiselle Belle Perez!  Maar of u haar daar aan het werk zult zien, betwijfel ik sterk want op de agenda van het 'Concertgebouw' staat voor die dag het concert van Belle geprogrammeerd. 
    Oeps, foutje dus!  Ach, het is de opsteller van deze affiche vergeven.  Als zelfs 'de grootste Vlaamse schrijver ooit' (ahum!) Herman Brusselmans, toen hij in 2003 in het Concertgebouw uitgenodigd was voor het voetbalgala, deze fout al beging toen hij achteraf in een column ons Concertgebouw tot tweemaal toe als congresgebouw  bestempelde.  Allen dus naar het Concertgebouw op 23 december!  Of is het misschien toch in het Oud Sint-Jan?
    (Benoit: bedankt voor deze tip!)


    15-12-2006, 17:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlamingstraat 100 (5de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het heeft niet zo veel meer met Brugge te maken maar vooraleer iemand wil opmerken dat ik iets verkeerd geschreven heb, nog even dit.  Die Jan-Baptist Boitquin die hier in dit huis op de hoek met de Vlamingbrug bijna dertig jaar lang gewoond heeft was wel degelijk de laatste Belgische beul.  Veel later is er in ons land nog slechts één geval geweest van iemand die als misdadiger terechtgesteld werd.  Die uitzondering betrof een militair die in 1918 een roofmoord op een zwangere vrouw gepleegd had.  Onze toenmalige koning Albert I wilde van geen gratie weten en de man werd in Veurne geëxecuteerd door een Franse beul en Franse guillotine.  Het fusilleren van personen tijdens en kort na de twee wereldoorlogen is weer een ander hoofdstuk natuurlijk.
    Tot slot laat ik u nog eens meegenieten van een artikel dat stond in de Gazette van Brugge van 16 januari 1909:
    "Sprekende van de doodstraf in België, vragen verscheidene dagbladen wat er van de guillotien geworden is.  Sommigen meenen dat zij in eenen keder van het stadhuis van Brussel ligt.  Dat is mis.  De laatste onthoofding had plaats te Brugge voor het gevang op het Pandreitje, en sedertdien ligt het akelig kraam in de kelders van het justiciepaleis op de Burgplaats.  Het hout is half rot; er wordt daar natuurlijk nooit naar gezien.  De messen worden in het museum van oudheden, Groote Markt, bewaard.
    Indien de koning van morgen af, van zijn recht geen gebruik miek de ter doodveroordeelden in eeuwigdurenden dwangarbeid te veranderen zou men allereerst een nieuw schavot moeten maken."
    Ik vraag me luidop af waar dat 'akelig kraam' nu ligt en waar zijn messen?


    15-12-2006, 15:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlamingstraat 100 (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Toont men aan de voorgevel van dit huis graag dat hier ooit eeuwen geleden een goudsmid gewoond heeft, dan is anderzijds nergens een vermelding te vinden dat ook in ditzelfde huis, meer bepaald van 1829 tot 1856, de laatste beul van België gewoond heeft.   Zijn naam was Jan-Baptist Boitquin en hij woonde hier samen met zijn vrouw Marie Aderis en nog twee bloedverwanten die hem in zijn ambt hielpen als hulpscherprechters.  Beul zijn was als het ware een familiebedrijf want al van 1744 af voltrokken leden van de familie Boitquin de doodstraffen en andere openbare straffen in Brugge (en soms ook in andere steden).  Die Jan-Baptist oefende zijn 'beroep' al uit vanaf 1818. De allerlaatste terechtstelling in Brugge gebeurde op 3 april 1862.  De 40-jarige Pieter Acke had de weinig respectabele eer om de laatste misdadiger geweest te zijn die in Brugge onder de guillotine stierf.  Eén jaar later voerde de beul Jan-Baptist Boitquin de allerlaatste terechtstelling in België uit.  Maar hij bleef nog in dienst tot aan zijn dood in 1878.  Hij moest toen alleen nog publiek de vonnissen bekend maken.
    Later stierf in ons land nog één iemand onder de guillotine, maar daarvoor moesten én guillotine én beul uit Frankrijk gehaald worden.  Meer daarover in het volgende artikel.


    15-12-2006, 14:51 geschreven door Bruggeblog  
    14-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlamingstraat 100 (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is 'm dan, dat fameuze erkertje uit 1514, rustend op natuurstenen kraagstenen.  Herman van Houtvelde (of was het soms German van Goudvelde? ;) we zijn in West-Vlaanderen, nietwaar!!), die Herman van Houtvelde was deken van het ambacht van de edelsmeden in Brugge en hij gebruikte deze uitbouw 'waarschijnlijk' als goudsmelthok.  Hoe dan ook, dit is en blijft (want het is een beschermd monument) een fijn staaltje van vakmanschap van de laatmiddeleeuwse metselaars.


    14-12-2006, 23:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlamingstraat 100 (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een gouden knipoog als huisnummer naast de deur van - ik wik mijn woorden - de plaats waar omtrent 1514 goudsmid Herman van Houtvelde zijn beroep in het erkertje uitgeoefend moet hebben.


    14-12-2006, 23:41 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlamingstraat 100
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We gaan in Brugge nog eens een huisje bekijken.  Huisje Vlamingstraat 100 bijvoorbeeld.  Als u zich voor dit huis een beetje bukt kunt u dit plaatje onderaan het venster lezen: "'t Huys van de Goudsmid / The Goldsmith's House / Anno 1514".    Ik heb u waarschijnlijk al eens verwittigd voor oude jaartallen die her en der in 't stadsbeeld verschijnen.  Diezelfde waarschuwing geldt ook voor dit huis.  Wat moet u er van geloven?  Dat er 'vermoedelijk' een goudsmid, waarschijnlijk Herman van Houtvelde hier het erkertje van dit huis gebruikte als goudsmelthok en dat grote gedeelten van de rest van het gebouw van latere datum zijn.  De lijstgevel bijvoorbeeld is van 1741.
    O ja, de foto is wat onscherp.  Ik mocht mijn fiets namelijk niet tegen de gevel zetten (zie links op de foto) en moest het bijgevolg vanop de fiets doen ... fotograferen.


    14-12-2006, 23:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanariepietje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Af en toe eens een leuk fotootje tussendoor, dat moet kunnen.  Ik heb het al meermaals gezegd en geschreven: pas op als u zich in het centrum van Brugge begeeft want Bruggeblog (in dit geval met medewerking van Weathercam) ligt altijd op de loer om u in een grappige situatie op een fotootje te vereeuwigen.  De kentekens van de nummerplaat die meneer (of is het mevrouw?) in zijn (haar) hand vasthoudt hebben we wijselijk gewist, voor het geval meneer of mevrouw dit zelf niet zo leuk vonden.


    14-12-2006, 22:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 113
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een nieuwe fotovraag voor u.  Bij vraag 101 toonde ik u al een dergelijk uiltje als gevelversiering.  Dat was te zien in de Kartuizerinnenstraat.  Nu met vraag 113 moet u opnieuw op zoek gaan naar zo'n uiltje, op een totaal andere plaats, maar net zoals altijd nog in het centrum van Brugge.  Waar is dit te zien?
    Om u maar eens te vertellen dat ook het beeld van Brugge die in de quizvragen aan bod komt onderhevig kan zijn aan veranderingen: voor quizvraag 74 gebruikte ik deze foto van een gedenkplaat die hing aan de gevel van het Hof van Watervliet in de Oude Burg.  Dat Hof van Watervliet is onlangs uitgebreid met een tweede gebouw in de Nieuwstraat.  Maar zelfs de gevel in de Oude Burg is onlangs veranderd want in plaats van die koperen gedenkplaat hangt er op dezelfde plaats nu een groter informatiebord over het Hof van Watervliet zelf.  De gedenkplaat is foetsie (of ze hangt misschien binnenin).


    14-12-2006, 21:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 112 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jawel, de oplossing is al gevonden!  Johan (nickname: muffie) heeft daar voor gezorgd.  Ik bevond me zoals hij goed gezien heeft op het einde van de Rozemarijnstraat.  Velen kennen de naam van de straat niet maar als ik (of Johan) vertel dat dat het doodlopende steegje is dat gelegen is aan de Eiermarkt, meer bepaald bij de zaak 'Ambiorix', dan zal bij u wel een lichtje opgaan.  Johan kent verdacht goed dat hoekje waarover afgelopen zomer in de pers dit nog geschreven werd ;)


    14-12-2006, 14:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pieter Pourbusstraat 3 (6de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Boven de boogpoort van dit bijgebouw hangt een sterk geërodeerd wapenschild.  Slechts de helft van de leuze is nog min of meer te lezen: "Wacht de ...."  Misschien is het wel een familiewapenschild van een der vroegere bewoners.  Door de eeuwen heen hebben hier alleszins heel wat verschillende families gewoond.  Om er een idee van te krijgen, hier is de lijst van verwijzingen die men op het stadsarchief over de bewoners en/of eigenaars teruggevonden heeft.


    14-12-2006, 14:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pieter Pourbusstraat 3 (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om de hoek in de Grauwwerkersstraat treffen we nog twee bijgebouwen van het voormalige huis van Visart de Bocarmé aan.  Beiden hebben een puntgevel, beiden dateren ze uit de zestiende eeuw.  Dit is er een van.


    14-12-2006, 14:06 geschreven door Bruggeblog  
    13-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pieter Pourbusstraat 3 (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier krijgt u het bovenste gedeelte te zien van de voorgevel van het huis.  Maar ik wil het nu niet meer hebben over het huis maar over een beroemde voormalige bewoner ervan, namelijk burgemeester en graaf Amédée Charles Visart de Bocarmé.  Dat is een naam die klinkt als een klok.  Mijn naam daarentegen klinkt bijlange niet zo indrukwekkend.  Indrukwekkend zijn op zijn minst de records die deze man nu nog altijd achter zijn naam staan heeft.  Hij is bijvoorbeeld de man die het langst van al burgemeester van Brugge was, namelijk van 1876 tot 1924, dat is zo'n kleine vijftig jaar.  Maar daar bovenop is hij nu nog altijd de Belgische parlementariër met de langste staat van verdienste.  Maar liefst 56 jaar lang maakte hij deel uit van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.  Herman De Croo reikt op dat gebied nog niet aan zijn knieën.  Onder Visart de Bocarmé zijn burgemeesterschap brak de 'schoolstrijd' genadeloos los maar hij bleef desondanks populair.  Twee grote verdiensten van hem zinderen in Brugge tot op de dag van vandaag nog altijd na (maar we zijn vergeten dat hij aan de grondslag lag).  In de eerste plaats zorgde hij er als katholiek burgemeester voor om samen met zijn vriend, de liberale baron August de Maere, voor Brugge een voorhaven in Zeebrugge te maken.  Volgend jaar in 2007 vieren Brugge en Zeebrugge  hun 100-jarig havenbestaan.  Hopelijk vergeet men deze man niet in die viering te betrekken.  De tweede grote verdienste van burgemeester Visart de Bocarmé is dat hij als eerste burgemeester van ons land het maatschappelijk belang van groenvoorziening voor een stad inzag.
    En nu kom ik terug op een vorige artikel van mij van vanavond.  Dankzij hem werden - in tegenstelling tot andere steden - de Brugse middeleeuwse vestingen NIET afgegraven om ze open te stellen voor het verkeer, maar hij liet ze ombouwen tot die rustgevende wandelpaden zoals we ze nu nog altijd kennen: de Brugse Vesten.  We zullen hem daarvoor eeuwig dankbaar blijven.
    O ja, nog tot slot dit: tijdens Amédée Charles Visart de Bocarmé's burgemeesterschap werd de naam van deze straat veranderd van Koeiesteertstaat naar Pieter Pourbusstraat, genoemd naar de in Gouda geboren schilder (1524-1584) die een der groten van de 'Brugse School' werd.  Pieter Pourbusstraat.  Dat klonk tenminste al heel wat beter.  Een burgemeester met de naam  Amédée Charles Visart de Bocarmé die in de 'Koeiesteertstraat' woont, dat past echt niet hé!


    13-12-2006, 23:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pieter Pourbusstraat 3 (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de voorgevel van het huis, Pieter Pourbusstraat 3.  De trapgevel dateert al van het tweede kwart van de 16de eeuw maar in 1669 werd de trapgevel omgebouwd tot een puntgevel.  Gedurende de 19de eeuw gebeurden er opnieuw veranderingen maar in 1900 ging de welbekende architect Louis Delacenserie over tot een reconstructie van de geveltop in de stijl zoas die er oorspronkelijk moet uitgezien hebben.  Zoals het huis nu is bestaat het uit het hoofdgedeeltje met links een lage aanbouw met poortingang en dan zijn er nog twee bijgebouwen met puntgevel om de hoek in de Grauwwerkersstraat.


    13-12-2006, 22:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pieter Pourbusstraat 3 (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op het beroemde stadsplan van Marcus Gerards uit 1562 is die muurtoren van de omwalling van 1127-1128 heel duidelijk te zien.  Er stond echt een torentje bovenop en er waren ook kijkgaten.  Let op de benaming van de straat: 'Coeij steert straetje' d.i de Koeienstaartstraat.  Voordien heette de straat zelfs 'Peerdestraetkin', Paardenstraatje dus.


    13-12-2006, 21:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pieter Pourbusstraat 3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kunnen we de Vesten, ondanks de vele aanpassingen die er aan gebeurd zijn, beschouwen als de laatste omwalling rondom de binnenstad van Brugge, dan bevinden zich hier (te zien vanuit de  Pottenmakersstraat) de enige nog overblijvende restanten van de eerdere stadsomwalling van 1127-1128.  Het is nu een tuinmuur van het huis langs de Pieter Pourbusstraat 3 geworden.  De muur bestaat uit tufsteen, veldsteen en baksteen en de resten van wat ooit een muurtoren moet geweest zijn zijn nog duidelijk te zien.


    13-12-2006, 21:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Decembervesten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ...neen, daarmee bedoel ik niet de winterjassen die we in de maand december normaal gezien uit de kast moeten halen.   Ik bedoel met 'decembervesten' de vestingen rondom onze binnenstad (hier in Brugge gemeenzaam afgekort tot Vesten) zoals die er in de maand december bijliggen.  Elk seizoen heeft zijn charmes en ook nu kunt u, wandelend langs die 'decembervesten', heel veel mooie plekjes op uw weg tegenkomen.  Als u lang genoeg mijn blog blijft volgen zult u ook de januarivesten kunnen zien, daarna de februarivesten, enzovoort ....


    13-12-2006, 21:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 112
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Neen, Bruggeblog is niet ziek.  Bruggeblog is door omstandigheden vandaag alleen wat later op gang geschoten, dat is alles.  Laat ik eerst en vooral de nieuwe quizvraag op u afvuren, want daar zitten sommigen zeker al op te wachten: waar in het hartje van Brugge kunt u dit fraais tegenkomen?
    Voor de avondmensen zoals ik: vanavond komen er nog wat leuke artikels over Brugge.  Voor alle anderen zou ik zo zeggen: "U leest het allemaal morgen wel hé!"


    13-12-2006, 21:22 geschreven door Bruggeblog  
    12-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Japanners op bezoek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Daarstraks schreef ik dat ik vanavond niet aan een nieuwe quizvraag toe ben.  Wel, ik heb misschien toch nog een kwisje voor u.  U hoeft er niet op te antwoorden want het antwoord staat eigenlijk al hier onderaan.  De vraag luidt: "Hoeveel digitale fotocameraatjes waren er vanmorgen tussen het Bonifaciusbrugje en het standbeeld links van Vivès in op het ogenblik dat ik dit fotografeerde?
    (Oplossing: dnah njim ni ejtaaremac laatigid nee koo kjileman dah kI  .jib ejtnee re taatluser wu jib leT)


    12-12-2006, 21:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sasplein (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat valt er nog zoal te zien op dat Sasplein in de onmiddellijke nabijheid van dat bord dat het onderwerp van quizvraag 111 was?  Wel, een reddingsboei bijvoorbeeld, voor in noodgevallen wanneer iemand in het water  gesukkeld is.  Maar er is ook die  niet helemaal getrouwe kopie van de oude stadskraan die vroeger, eeuwen geleden, op het  Kraanplein gestaan moet hebben.  Die kopie had men  in 2002 op de Jan Van Eykplaats gezet maar door burenprotest en vandalisme heeft men het houten bouwwerk 'wijselijk' naar hier verplaatst.
    Vanavond geef ik nog geen nieuwe quizvraag.  Ik laat u (en ook mezelf) nog wat uitrusten na deze laatste, slopende fotovraag.


    12-12-2006, 20:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sasplein
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vergeet het vanaf nu nooit meer: op elk infobord met stadsplan dat in Brugge opgesteld staat, en zo staan er inderdaad veel meer dan u totnogtoe dacht, duidt een groene pijl de plaats waar u zich op dat ogenblik bevindt aan.  Op basis van de drie foto's waarop zo een pijl nog niet te zien was kon u afleiden dat ik mij in de noordoostelijke hoek van Brugge centrum bevond en daar is er maar één zo een bord met ernaast een dergelijk open telefooncelletje.


    12-12-2006, 20:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 111 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het was leuk om volgen hoe Marnix Knockaert vandaag tot de juiste oplossing kwam.  Hij zag naast het infobord een openbaar telefooncelletje. Dan kwam de niet onbelangrijke opmerking van Stefaan Delanghe dat er op zo'n bord altijd een pijl is die de plaats waar men staat aanduidt en dat die nog niet gezien was. Uiteindelijk kon Marnix met een eureka-uitroep erbij verklappen dat dit bord staat aan het Sasplein, nabij de bushalte en  café Du Phare.  Die bushalte en de bistro Du Phare ziet u op bijgaande foto.  Het telefooncelletje heeft zich verstopt tussen de bushalte en het infobord in.  Het staat ook iets achteruit.  Een belangrijke tip misschien voor de mannen: achter die telefooncel is er zelfs nog een openbaar urinoir.


    12-12-2006, 20:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meridiaanlijn (4de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Derde keer, goeie keer.  Nadat ikzelf op goed geluk af eergisterenmiddag naar die koperen knoppen op de Markt gewandeld was heeft Marc Willems dit tot twee keer toe (en meer berekend) overgedaan.  Gisteren trof hij maar een waterzonnetje aan, maar vandaag was het prijs.  Het resultaat van zijn poging ziet u hier in postkaartvorm.  In deze tijd van het jaar valt het zonlicht om 12u40 plaatselijke tijd van net boven de gouden bol op het hoekhuis met de Sint-Amandsstraat recht naar voren op die koperen knoppen.  Aangezien het winter is en de zon nogal laag staat is er ook op de middag op de Markt nog veel schaduw te zien maar op dat specifieke ogenblik is er helemaal op het einde van de Markt, dicht tegen de Geernaartstraat aan geen schaduw van de huizen.  Staat u daar op die meridiaanlijn, die de richting van het Zuiden naar het Noorden exact aangeeft, dan valt uw eigen schaduw recht op die koperen knoppen, helemaal in de richting van het Noorden dus.
    Op dat ogenblik pas breekt in Brugge het ware middaguur aan.  Dit is de middag van de zonnetijd.  Brugge ligt op ongeveer 3° OL (oosterlengte), Sint-Niklaas bijvoorbeeld op 4° OL.  Het kost de zon ongeveer vier minuten om een graad af te leggen.  Met andere woorden: in Sint-Niklaas is het altijd vier minuten eerder middag dan bij ons.  Maar voor het gemak heeft men op een bepaald ogenblik de tijdzones ingevoerd waardoor in heel België iedereen altijd dezelfde tijd aanhoudt.  Stel je voor dat dat systeem niet ingevoerd werd, dan zou men in Brussel of Vilvoorde het avondnieuws op televisie om 19 uur uitzenden maar wij hier in Brugge zouden ons televisietoestel al vijf minuten eerder moeten aanzetten om het begin van de uitzending zeker niet te moeten missen.  Iemand in Hasselt dan bijvoorbeeld weer vijf minuten later.  Gekkenwerk natuurlijk, en dit is nog maar één praktisch voorbeeld van hoe het er hier anders zou aan toe gaan.


    12-12-2006, 19:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De zinnelijke 21ste eeuw
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vergeet al wat ik getoond en geschreven heb in verband met het Stoofstraatje en de 'Zinnelijke Middeleeuwen'.  Die zinnelijkheid speelt zich tegenwoordig in Brugge allang niet meer in de 'Stoofstraatjes' af.  Ach neen, daar moet u tegenwoordig op totaal andere plaatsen voor zijn.  In de winkelstraten bijvoorbeeld, waar de argeloze, kooplustige voorbijgangers plots ongevraagd, kijkend in de etalages, getracteerd worden op kunstige staaltjes van pure erotiek zoals dit hier.  Let vooral op het magnifieke handenspel van de twee etalagisten.  En beeldt u zich eens in dat deze etalagepop een model van vlees en bloed had kunnen zijn.   Oei, oei, oei, .. gelukkig is het op dit ogenblik nogal laat op de avond en hopelijk kijken en lezen de jonge kijkertjes/lezertjes nu niet meer mee.
    Foto: Marc Willems.


    12-12-2006, 00:07 geschreven door Bruggeblog  
    11-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dweilen met de kraan open
    Klik op de afbeelding om de link te volgen U kent ongetwijfeld die uitdrukking: 'dweilen met de kraan open'.  Vandaag heeft Brugge daar een variant op gevonden, namelijk 'dweilen met alle kranen open'.  We staan op de rand van het jaar 2007 en nog altijd heeft de moderne mens geen middeltje gevonden om de kranen van de hemelsluizen dicht te draaien op dagen wanneer het echt de spuigaten uitloopt.  Vergeef me mijn flauwe woordspelingen maar ze bevatten een grond van waarheid: wat voor zin heeft het om een ijspiste midden op onze Markt aan te leggen en energie en nog eens energie en nog eens massa's energie te verbruiken om dat ijs bij buitentemperaturen van 10 tot 15 graden Celsius dag en nacht ijs te laten zijn zoals ijs er hoort uit te zien.  Als het op een dag als vandaag daarop nog eens voortdurend regent, ja, dan wordt het voor het aanwezige personeel constant 'dweilen met alle kranen open'.  Sommige gemeenten zoals Knokke-Heist hebben daar een simpel maar afdoend middeltje voor.  Zij bouwen namelijk een afdak boven de ijspiste.  Maar dat is dan natuurlijk weer in strijd met het visuele aspect op de historische gebouwen dat men in Brugge van de Markt wil blijven behouden en daarom doet men het niet, dat bouwen van een afdak.  Waarom eigenlijk niet?  De fraaie blik van de kunstminnende toerist op de historisch mooie gebouwen rondom het plein is dankzij die ijspiste en de omliggende kraampjes sowieso al verpest!
    Ach, volgend jaar is er in Brugge al geen zandsculptuurfestival meer (nergens meer trouwens), schaf dan meteen die ijspiste ook af en zet hier volgend jaar iets soberders en aparters neer waar Brugge écht eens mee kan uitpakken.  Ijspistes zijn, zeker in deze tijden van opwarming van de aarde, grandioos passé.
    Foto: Marc Willems.


    11-12-2006, 23:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meridiaanlijn (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Marc Willems heeft vanmiddag zelf eens aan den lijve proberen uit te vinden hoe dat nu zit met die meridiaanlijn op de Markt, of zijn berekening van gisterenavond wel klopte.  Exact om 12u40 stond hij op die lijn en, jawel, de zon stond pal voor hem te blinken boven die koperen wereldbol die staat op het hoekhuis met de Sint-Amandsstraat.  Er was - in tegenstelling tot gisteren - vanmiddag wel een klein probleempje.  De zon wilde zich niet van haar beste kant tonen.  Het was meer een waterzonnetje dat verscheen.  Daarom heeft Marc (het is hem vergeven) een beetje getruqueerd en het middagzonnetje wat met een beetje gele verf bijgewerk.


    11-12-2006, 21:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 111(deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Negen mogelijke oplossingen zijn er bijgekomen sedert de vorige foto maar ik moet helaas iedereen opnieuw teleurstellen.  Al krijgen Frederik Cloetens en Jan Peere nu al een eervolle vermelding.  Ook zij sloegen de bal grandioos mis maar zij hebben voorlopig de verdienste de grappigsten van 't pak te zijn.
    Maar soit, dit is en blijft een doodserieuze quiz waarin heel veel op het spel staat: namelijk de eer om bijgezet te mogen worden in de eregalerij van Bruggekenners.
    Met deze derde foto en de twee vorige kunt u, als u ze samenplakt, bijna de hele plattegrond van Brugge hebben.  't Kan handig zijn voor het geval u eens niet meer weet waar in Brugge u bent.
    Zo, nogmaals de vraag als altijd: waar in 't centrum van Brugge is dit te zien?


    11-12-2006, 21:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nostalgische opschriften (3de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hoe lang opschriften als dit en het voorgaande nog Brugge zullen sieren weet ik niet.  Naar ik hoop nog heel lang.  Dan kunnen ze een leuk en nostalgisch tegenwicht blijven bieden aan al die Franstalige maar de laatste jaren vooral Engelstalige opschriften die handelaars aan hun zaak aanbrengen.  Een opschrift als dit hier doet me automatisch ook denken aan Brugges enige eigen weekblad dat nu nog altijd de naam 'Brugsch Handelsblad' meekrijgt en niet 'Brugs Handelsblad', want dat is tegenwoordig de enige juiste spelling.  De reden waarom men echt niet van plan is die naam te veranderen naar een bijvoorbeeld moderner klinkende 'de Krant van Brugge'?  Nostalgie!


    11-12-2006, 17:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nostalgische opschriften (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen En ook hier worden al een tijdje geen 'Zwitserse horlogies' meer verkocht, laat staan hersteld.


    11-12-2006, 16:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nostalgische opschriften
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In Brugge hangen er her en der nostalgisch aandoende opschriften.  Wandelend doorheen de Predikherenstraat kwam ik er langs een kant van de straat al twee tegen.  Dit is de eerste ervan.  Het mag duidelijk zijn dat er hier geen 'Izegemsche' schoenen meer verkocht worden.


    11-12-2006, 16:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed nieuws - slecht nieuws
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lieve, beste Bruggefans en Bruggesupporters.  Gisteren was het een dag van goed nieuws maar jammer genoeg ook een dag van slecht nieuws.  Iedereen weet ongetwijfeld dat in de nationale voetbalcompetitie Brugge in de hoogste regionen vertegenwoordigd wordt door twee ploegen, namelijk Club en Cercle.  Het goede nieuws is dat geen enkele van de twee ploegen verloren heeft, en dat is zowaar al een groot succes!  Het slechte nieuws is dat ook geen enkele van de twee gewonnen heeft.  En nochtans konden ze allebei de drie punten die een overwinning had kunnen opleveren hard gebruiken, elk om een andere reden.  Club om eventueel nog mee te doen voor de kampioenstitel, Cercle om liefst niet terug te degraderen.  Hoe de match van Cercle verlopen is, dat vraagt u misschien best eens aan Pol Van Den Driessche.  Hoe de match van Club verlopen is, dat weet ondertussen iedereen.  Het was een van die voetbalmatchen die nog lang in iedereens geheugen zal blijven nazinderen, waarlijk een echte thriller.  3-0 en daarna 4-1 stond Club Brugge voor en uiteindelijk werd de match dan toch nog afgefloten op 4-4!  En dat allemaal ondanks deze twaalfde man van Club die zoals altijd in volle getale aanwezig was!
    Foto: Marc Willems.


    11-12-2006, 10:12 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    tuindenhorst
    blog.seniorennet.be/tuinden
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!