Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    06-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.heilige Petrus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het plantsoen voor de Sint-Salvatorskathedraal, kant Steenstraat staat dit grote beeld.  Wie is hij?  Wat doet hij hier?  Is het de Hulk?  Shrek?  Neen.  Samen met zijn vriend de heilige Paulus staat hier de heilige Petrus flink groen te worden.  In zijn handen houdt hij een boek en een sleutel vast.  Dit 2,25 meter grote beeld werd, samen met die andere,  gemaakt door Pieter Pepers in 1765.
    De opdrachtgever was de toenmalige bisschop Joannes Robertus Caïmo. 
    "Den bisschop die voor hem seer genegen was heeft hem (= P. Pepers) doen maecken twee colossaele beelden van de HH. Petrus en Paulus, om die te stellen in den hof van sijn kasteel, ligghende ter prochie van sinte Cruys, eertijds genaemt het Casteel van Royeghem..."
    Later kwamen de beelden op het binnenplein van het bisschoppelijk paleis (Heilige-Geeststraat 4) en sedert 1970 staan ze hier.

    06-08-2006, 21:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 54
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ha ja hé.  Quizvraag 53 werd opgelost, dus u krijgt er een nieuwe.  Waar bevond ik me toen ik dit fotografeerde.  En let eens goed op die engelen.  Allebei hun wijsvinger werd afgerukt.  Welke vandaal heeft dit op zijn kerfstok?  Of zou er iets meer achter zitten?  Het had het onderwerp voor een boek van Aspe kunnen zijn: "De bende van de wijsvinger".

    06-08-2006, 21:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 53 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is voor de tweede keer op rij dat Marie Delanghe als eerste de juiste oplossing indient.  Dit is nu onderdeel van de Fortisbank op het Simon Stevinplein.  Voor diegenen die het Simon Stevinplein kennen maar het toch nog niet precies kunnen situeren: het is die bank waar de toeristen buiten regelmatig staan aan te schuiven voor twee bankautomaten.  Rechts daarvan is deze zwaan te zien.

    06-08-2006, 20:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rommelmarkt 's ochtends vroeg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op een rommelmarkt 's ochtends heel vroeg komt u de échte rommel- en antiekjagers tegen.  Vooral de Nederlanders onder hen vinden elk jaar de weg naar onze Zandfeesten.  Voor dag en dauw zijn ze vanochtend vertrokken en dan arriveren ze hier nog vroeg.  De meesten van hen  slepen een karretje achter zich aan en geven zich nauwelijks de tijd om iets te eten.  's Namiddags kan het nog druk zijn maar dat zijn dan de kijkers, diegenen die zich vervelen en om de tijd wat te passeren de rommelmarkt  rondslenteren.

    06-08-2006, 16:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zandfeesten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Elk jaar houdt de gebuurtekring van het Zand haar rommelmarkt telkens op de eerste zondag van juli, augustus en september.  Dat zijn de 'Zandfeesten' dus en aangezien het vandaag de eerste zondag van augustus is staat het hele Zand en het Koning Albertpark van Zand tot station nog tot 18 u vol met rommel, kunst, kitsch, ijs- en braadworstenkraampjes, enzovoort, enzovoort. 

    06-08-2006, 16:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Humbert de Precipiano
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Humbert de wie?  Jawel: Humbert de Precipiano.   Dit beeld zou gaan om deze man, de twaalfde bisschop van Brugge (periode van 1683 tot 1690).  Zijn naam luidt voluit Humbertus Guillielmus de Precipiano en, zoals u al vermoedt, hij was niet van afkomst van Brugge.  Hij was geboren op 12 september 1627 in Rougemont bij Besançon, Frankrijk en is in Brugge toch acht jaar bisschop geweest.  Genoeg blijkbaar om hier boven deze deur een beeld van hem te plaatsen.  Later werd de man zelfs nog aartsbisschop van Mechelen en dit van 1691 tot aan zijn dood in 1711.


    06-08-2006, 10:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Salvatorskoorstraat 8
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Even de plaats voor u situeren voor ik hier verder over schrijf.  Dit is de Sint-Salvatorskoorstraat.  Zo genoemd omdat het achter het koor van de Sint-Salvatorskathedraal ligt, nogal logisch lijkt me.  Voordien noemde de straat Kerkhof van Sint-Salvators en daarvoor Steenstraat Zuid.   De straat vertrekt van de Sint-Salvatorskathedraal en eindigt op de hoek van de Mariastraat en het Simon Stevinplein.

    06-08-2006, 10:27 geschreven door Bruggeblog  
    05-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koeien !
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voila!  Hierbij sluit ik het hoofdstukje Grootseminarie af en ik kan dat in alle geval niet beter doen dan met  een blik te werpen op het stuk weiland achterin waar koeien grazen tussen enkele fruitboompjes en waar op de achtergrond de koepel van het Engels klooster verschijnt.  Ook dit is de Brugse binnen'stad'.

    05-08-2006, 22:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.betaalconcerten Klinkers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 'Klinkers' is een evenement bestaande uit verschillende concerten (betaalconcerten afgewisseld met gratis concerten) dat nu al enkele jaren in Brugge tijdens de maand augustus plaatsvindt.  Voor de betaalconcerten koos men in het verleden telkens voor het plein voor Gruuthuse maar, waarschijnlijk omdat daar momenteel de gevel gerestaureerd wordt, is men deze keer uitgeweken naar het Grootseminarie.  Niet naar hier natuurlijk bij de serre maar wel naar het binnenplein van het seminarie.    Komende woensdag treedt er op de fadozangeres Raquel Tavares en donderdag is het de beurt aan Rafael Campallo met een groep flamencodansers.

    05-08-2006, 22:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 53
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een nieuwe fotovraag voor u.  Waar in Brugge komt u dit tegen?

    05-08-2006, 21:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eetzaal Grootseminarie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag blijf ik nog een dagje hangen in en rond het Grootseminarie langs de Potterierei.  Dit is trouwens de eetzaal.

    Ik heb besloten om, waar het enigszins mogelijk is, de foto's nog groter te plaatsen dan voordien.  Het is altijd jammer als je originele foto's hebt die Megabytes en megapixels groot zijn, om die dan te verknippen en verschalen tot kleine dingetjes om die zo op je blog te plaatsen.  Nam ik vroeger als maatstaf 640 pixels als kleinste zijde van een foto, dan gebruik ik nu de norm 760 en dat scheelt altijd wat.  Het kan uw plezier om mijn blog te lezen en  - vooral ook - te bekijken alleen maar vergroten.

    05-08-2006, 15:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kerk Grootseminarie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

      Een seminarie zonder kerk zou hetzelfde zijn als een café zonder bier of een Brugge zonder zwanen.  Bijna onmogelijk dus.  De kerk werd tussen 1775 en 1788 gebouwd ter vervanging van de oude abdijkerk.  Toen was het nog een abdij, trouwens.  Ze werd ontworpen door meester-timmerman Emmannuel Speybrouck en is een der mooiste classicistische monumenten van de stad.  De overwelving van de kerk is zoals dat heet een 'Boheems gewelf'.



    05-08-2006, 15:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.altaar kerk Grootseminarie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    05-08-2006, 15:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.openlucht schaakbord
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Recent toonde ik nog het grote schaakbord in het Minnewaterpark met de vermelding erbij dat daar op zondagvoormiddag geschaakt wordt.  Als u dacht dat dit het enige openlucht schaakbord in Brugge was, dan moogt u deze mening bij het bekijken van deze foto herzien.  Ook het Grootseminarie bezit er eentje!



    05-08-2006, 14:47 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder met kind
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Achter het gebouw van het Grootseminarie staat dit beeldje van moeder met kind.  Het is sterk verweerd, zoals u ziet.



    05-08-2006, 14:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder met kind (detail)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Let op het spinnetje dat dit beeldje als pleisterplaats gebruikt.

    05-08-2006, 14:42 geschreven door Bruggeblog  
    04-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 52 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De oplossing werd gevonden.  Het is inderdaad dit (middeleeuws) waterhuis langs de Boeverievest tegenaan de Hendrik Consciencelaan.  Marie-Rose Van Acker heeft het dus bij het rechte eind.  Maar, ere wie ere toekomt, via de knop rechts "e-mail mij" kwam een klein uurtje eerder al diezelfde oplossing binnen, verstuurd door Marie Delanghe.  Dus wordt Marie Delanghe als winnares van quizvraag 52 uitgeroepen.  In het vervolg wel liefst antwoorden onderaan het bericht waar het in het geel onderlijnde woord reacties staat, zo kan iedereen weten dat u meegedaan heeft.  Daarop klikken en u kunt antwoorden.  Trouwens, u moogt altijd reageren op andere berichten ook.  Hoe meer u allen reageert, hoe beter.
    Ondertussen is Mady vanuit Canada opnieuw aan het vertalen gegaan.  Problemen met haar PC hebben gemaakt dat ze een tijdje de rol moest lossen, maar nu is de Engelstalige Bruggeblog opnieuw present.  O ja, mocht u denken dat wij in België alleen verleden maand zo een verschrikkelijk warme maand hadden, vergeet het: ook in Canada heeft men gezweet tot men er bij neerviel.  En dan te bedenken dat het er een goeie vier maanden geleden nog vroor dat het kraakte.


    04-08-2006, 23:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.binnenhof
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het gelijkvloers van het Grootseminarie heeft metershoge glas-in-lood ramen die ons een blik gunnen op de binnenhof.

    04-08-2006, 21:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.doolhof van gangen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Uiteraard bevat een een gebouw als het Grootseminarie langs de Potterierei een doolhof van gangen waar in elke gang telkens weer vele deuren op uitkomen.  Achter iedere deur gaat een verblijf van een seminarist schuil, ofwel een vergaderzaal, of een leeszaal of een gebedsruimte.

    04-08-2006, 21:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de kruisgang van het Grootseminarie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... of kloostergang rondom het binnenhof.  Bekend om zijn dambordmotieven vloer.  Vele kloosters hebben zo een kloostergang binnen.  Als de broeders niet buiten al wandelend konden brevieren vanwege het slechte weer deden ze dat binnen in de kruisgang.

    04-08-2006, 21:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stenen Tijdperk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zijn dit overblijfselen uit het Stenen Tijdperk, even belangwekkend als de heilige plaatsen Stonehenge of onze eigen Wéris?  Nee hoor!  Het zijn 'maar' 21ste eeuwse constructies in de tuin naast de cafetaria van het Grootseminarie.  Twee jaar terug stonden ze er naar aanleiding van een tentoonstelling.  Op regelmatige tijdstippen gooit dit seminarie tegenwoordig bepaalde van zijn deuren (en tuinen) open voor het publiek in verband met een kunsthappening.  Op dit ogenblik jammer genoeg niet.

    04-08-2006, 13:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dames en heren,
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   ... appelen en peren.
    Op 10 september is het opnieuw Open Monumentendag en het Grootseminarie doet er ook aan mee.  Misschien kunt u die dag ook eens in hun boomgaard gaan rondwandelen en de appel- en perenbomen bewonderen?


    04-08-2006, 12:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er is geen tijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   ... om appelen te plukken, de studie gaat voor alles in het Grootseminarie.



    04-08-2006, 12:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.niet ver van de boom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De appel valt niet ver van de boom.
    ...  en hij blijft er liggen.

    04-08-2006, 12:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROOT seminarie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een GROOT Seminarie is het zeker.  Niet meer qua aantal seminaristen, neen.  Het aantal roepingen is heel KLEIN geworden de laatste tijd.  Neen, ik heb het over het gebouw en de eromheen liggende terreinen: die zijn groot.  Het gebouw zelf is van oorsprong 17de eeuws en was in die tijd de Duinenabdij.  De Cisterciënzers van de abdij van Koksijde vonden het veiliger om te gaan wonen binnen de kloeke stadsmuren van Brugge.  In 1796 werd hun abdij evenwel afgeschaft en van 1833 tot op heden kwam er een seminarie in de plaats. 
    Het Grootseminarie is vooral gekend om zijn belangwekkende collectie boeken (220.000 stuks !!) waaronder heel wat zeldzame exemplaren, manuscripten bijvoorbeeld.  Op aanvraag kunt u in de bibliotheek komen snuisteren maar om een goed idee te krijgen van wat ze bezitten is het beter vooraf eens digitaal te gaan neuzen bij  de databank van Libis, afdeling religieuzencollectie en in het zoekvenster bij bibliotheek het 'Groot Seminarie Brugge' aan te duiden. 

    04-08-2006, 10:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toren Grootseminarie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het noordelijke gedeelte van de binnenstad van Brugge heeft - in tegen tot de rest van die binnenstad - slechts enkele oriëntatiepunten.  Dit torentje van het Grootseminarie is er een van.  Vandaag nodigt het ons uit om een bezoekje aan dit Grootseminarie te brengen.



    04-08-2006, 10:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 52 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen U reageert nog altijd niet?  Dan zullen we er nog maar een paar figuurtjes bijzetten in de hoop dat u nu weet waar in Brugge u dit kunt aantreffen.

    04-08-2006, 00:00 geschreven door Bruggeblog  
    03-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Serre Grootseminarie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als u het goedvindt zullen we morgen eens binnengluren in het Grootseminarie, gelegen langs de Potterierei.  Allez, de ingang bevindt zich toch daar.  Dat het Grootseminarie niet voor niets 'GROOT' seminarie noemt zult u morgen wel merken.  En zelfs achter de gebouwen ligt nog een grote lap grond met daarop fruitbomen, grazende koeien ... en deze serre. 

    03-08-2006, 21:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 52 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lap: omdat u het bij de eerste foto nog niet geraden heeft krijgt u er nog een ventje bij.  Of ik het een vrouwtje?  U moet er eens op letten dat die figuurtjes nooit dezelfde gelaatsuitdrukking hebben.  Maar nu komt de vraag:  waar in de Brugse binnenstad kunt u die figuurtjes bewonderen?

    03-08-2006, 21:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zielenheil
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Overal in kerken en kapellen komt men dergelijke tegels met inscripties tegen.  Velen gaan aan die tegels voorbij zonder er aandacht aan te schenken.  Toch is het een feit dat ze een schat aan informatie bevatten.  Verschillende van die tegels gaan over mensen die gegoed waren en graag iets gaven aan goede doelen.  Dat is nu nog altijd zo (denk maar aan de serviceclubs zoals Rotary)  maar vroeger kon men er mee bekomen dat de armen aan wie de giften gedaan werden gingen bidden voor het zielenheil van de milde schenkers.  Deze steen is een der twee tegels die hangen aan de muur achterin de Blindekenskapel.  Voor wie misschien niet zo vertrouwd is met oude en soms latijnse schrijfwijzen geef ik een klein beetje uitleg.  Eigenlijk is het niet zo moeilijk.  Sr. is een afkorting van sieur wat betekent (de) heer.  Ioe  komt van joffrauwe, juffrouw.     Iaerghetyde, daar vermoedt u natuurlijk jaargetijde in maar dat wil niet zeggen een seizoen, maar dat is een 'jaarmis', een jaarlijks gehouden mis en in dit geval wordt die mis elk jaar gehouden op '13. 8bris', op 13 'octo'bris, oktober dus.  octo is latijn voor 8.
    Ik vraag me af of de bewoners van de godshuisjes van Blindekens nog elk jaar op 13 oktober bidden voor het zielenheil van Boudewijn van Cottengys en van Clara Cobrysse.  Ik vrees van niet, omdat de 'stuijvers' al allemaal op zijn om hen nog 'broodt' te schenken.

    03-08-2006, 14:41 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.binnentuin CM
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Twee jaar geleden, bij 'Open Monumentendag', waren de binnentuinen van het ziekenfonds CM in de Oude Burg te bezichtigen.  Het was verrassend om te zien hoeveel leuke binnentuintjes dit gebouw heeft.  Enkele foto's van mijn bezoek eraan wil ik u zeker niet ontzeggen.  Dit binnentuintje bijvoorbeeld werd met opzet als een wilde tuin opgevat.  Dit allemaal met J.J. Rousseau's 'le retour à la nature' en de opkomst van de ecologische beweging in het achterhoofd.


    03-08-2006, 09:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.terras CM Oude Burg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Het meest interessante aan het CM-gebouw is haar terras met uitzicht op de Dijver en de Onze-Lieve-Vrouwetoren.


    03-08-2006, 09:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.antiekmarkt Dijver
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zo heeft u de rommel- en antiekmarkt op de Dijver nog nooit gezien vermoed ik.

    03-08-2006, 09:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitzicht op Dijver
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Geniet mee van dit prachtig uitzicht op de Dijver, gezien vanop het terras van het gebouw van het ziekenfonds CM in de Oude Burg.


    03-08-2006, 00:00 geschreven door Bruggeblog  
    02-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 52
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Seniorennet heeft weer zijn kuren vanavond.  Ik weet niet of u er iets van gemerkt heeft maar de laatste uren was er weer het een en ander aan de hand.  Mijn fout alleszins niet.  Daarom ben ik iets later met mijn nieuwe quizvraag.  En de vraag luidt als altijd:  waar in Brugge is dit?  Bloost dit ventje voor de camera of heeft hij te veel Brugse Zotten gedronken, ik zou het niet weten.  In alle geval heeft hij een opvallend rode kleur.



    02-08-2006, 22:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bedevaartsvaantje OLV v. Blindekens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Achteraan de kapel van Onze Lieve Vrouw van Blindekens hangt deze uitleg over de vroegere traditie van bedevaartsvaantjes.  Mag ik er u gelijk op wijzen dat het op donderdag 15 augustus weer zover is.  Want dan is het Onze Lieve Vrouw hemelvaart en op die dag gaat de processie van OLV van Blindekens door Brugges straten.  Deze 'Brugse belofte' start om kwart voor negen 's ochtends aan de kapel en eindigt aan de Potterie dat al in de middeleeuwen een bedevaartsoord was.  In 1304 trokken Vlaamse krijgers, waaronder talrijke Bruggelingen, naar de streek van de Pevelenberg om er voor hun vrijheid en rechten te strijden tegen de Franse koning en zijn leger.
    De vrouwen en moeders van de strijders beloofden jaarlijks een kaars van 36 pond te offeren als hun echtgenoten en zones heelhuids van het slagveld terugkwamen. Deze belofte getrouw wordt sindsdien jaarlijks processiegewijs een offerkaars gebracht naar de kapel van de O.-L.-V. van de Potterie.  Elk jaar gaat deze processie uit, nu al meer dan 700 (ZEVENHONDERD) jaar lang !

    02-08-2006, 19:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.veel regen verwacht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanavond en vannacht kunnen we ons (zo voorspelt men het toch) aan flink wat regen en wind verwachten.  De Brugse kinderkopjes zullen weer blinken van plezier.  Afgelopen julimaand is er in onze stad veel te weinig water 'uit de hemel neergedaald'.  Ik vrees er voor dat augustus dat tekort zal compenseren en ons regen voor twee maanden zal geven.  Voor land- en tuinbouw komt die regen jammer genoeg hopeloos te laat.  We zullen het de komende winter wel in onze portemonnee voelen als we ons groenten en fruit zullen aanschaffen.

    Herkent u op de foto de Balsemboomstraat?

    02-08-2006, 18:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuin Sint Sebastiaansgilde
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een laatste blik werpen we op de tuin van de Sint Sebastiaansgilde met daarachter de vele torens van Brugge.  Dit kunt u zien van door het kijkgat in de Sint Janshuismolen.

    02-08-2006, 14:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zomergebouw Sint Sebastiaansgilde
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik wil u nog even lastig vallen met twee artikeltje over de Sint Sebastiaansgilde en dan mag dit hoofdstuk als afgesloten verklaard worden.  In de tuin van de schuttersgilde staat het zomergebouw dat pas in 1810 daar gebouwd werd, nadat de Fransen uit Brugge vertrokken waren.  Al die tijd van het Franse bewind was men veel te bang geweest dat de gebouwen van de gilde verbeurd verklaard zou worden en afgebroken.  Gelukkig is dat niet gebeurd en later, in 1810 dus,  begon men aan de bouw van dit paviljoen.

    02-08-2006, 13:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 51 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit was eigenlijk een grapje van mijnentwege.  Een test om te zien hoe goed u mijn blog leest en of iemand bij de les was.  Op 1 juni 2006, 2 maanden geleden was dit theehuisje achteraan de tuin van het huis in de Hoogstraat nummer 28 al eens aan bod gekomen.  Ik vertelde toen dat die wereldbol met windwijzer een 'armilaarsfeer' noemt en de de rijke burgerij vanaf de 18de eeuw graag pronkte met  zo een tuinhuisje en ook met zo'n armilaarsfeer alsof ze ermee willen zeggen: "kijk eens hoe goed onze wereldse kennis wel is!".  Carlos Dejaegher was blijkbaar bij de les en hij mag bijgevolg een bank vooruit.  Hij wist ook nog te vertellen dat dit gezien kan worden vanaf de Groene Rei.

    02-08-2006, 13:22 geschreven door Bruggeblog  
    01-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag nummer 51
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 50 bijzondere plekken in de binnenstad werden door u al herkend.  Hier is plaats nummer 51.  Waar in Brugge is dit?  En deze keer zeg ik er zelf totaal niks over want elk woord kan u op het juiste spoor brengen. 

    01-08-2006, 21:08 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overdekte galerijen Sint Sebastiaansgilde
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Sint Sebastiaansgilde bevat twee overdekte galerijen met doelhuizen.  Dit is de galerij met liggende wip op 18 meter.  Beide galerijen werden gebouwd omstreeks 1578 met afbraakmateriaal van het Franciscanenklooster dat toen langs de Braamberg lag maar door de Calvinisten afgebroken moest worden.  De brandglazen die er nu in zitten dateren pas van 1950. 

    01-08-2006, 19:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.medaillon Cornelis de Blois
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Drie jaar voor de Sint-Sebastiaansgilde het gebouw en de toren langs de Carmersstraat in 1573 aankocht liet de vorige eigenares Anna de Boodt samen met haar man Cornelis de Blois in de toren nog twee medaillons aanbrengen met daarop hun beider beeltenis.  Uiteraard ziet u hier het medaillon van Cornelis de Blois.

    01-08-2006, 19:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.traptoren van Sint Sebastiaansgilde
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Natuurlijk moet ik het nog eens hebben over de merkwaardige traptoren die zich tegen de zuidgevel van het oude huis van de gilde bevindt.  Huis en toren waren al een kleine dertig jaar gebouwd in opdracht van de Brugse makelaarsfamilie De Boodt vooraleer de Sint Sebastiaansgilde die eerder hun 'clublokaal' in de Rolweg hadden dit in 1573 aankochten. Iedere etage van de toren heeft een andere vorm, van vier- over achtzijdig naar rond en zeszijdig.

    01-08-2006, 19:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadhouderssleutel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het bestuur van een schuttersgilde bestaat uit de hoofdman, de stadhouder, de dekens, raadsleden of zorgers en hofmeesters.  In de Koningszaal van de handboogschuttersgilde Sint Sebastiaan te Brugge staan enkele vitrines opgesteld met daarin verschillende kostbare stukken zoals deze symbolische sleutel van hun stadhouder, hangende aan een ketting.

    01-08-2006, 14:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.prachtige lijst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Minstens even interessant als het schilderij van Hendrik, graaf van Gloucester, met zijn jeugdige gelaat, is de prachtige lijst die eromheen zit. 
    Dit is te zien in de 'Koningszaal' van de schuttersgilde Sint Sebastiaan in de Carmersstraat. 

    01-08-2006, 14:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hendrik Tudor, hertog van Gloucester
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het Engels bestaat er een uitdrukking: "Every Picture Tells A Story".  Het betekent min of meer dat er aan elke foto of schilderij een lang verhaal vast zit.  Wat dit schilderij betreft is dat zeker zo.  Waarom hangt dit schilderij hier in Brugge, uitgerekend een schilderij van een Engelse hertog?  Welnu, geboren op 8 juli 1640, was hij een jongere broer van koning Charles II, de man in ballingschap in Brugge gedurende de jaren 1656 tot 1658.  Denk nu niet dat die twee broers hier een volledige twee jaar in Brugge zaten, neen ze werden ook gesignaleerd in Spa, Keulen, Brussel en ook in Parijs waar hun moeder, Mariette Henri van Bourbon, een dochter van de Franse koning die zelf getrouwd was met Charles I van Engeland, naar teruggekeerd was nadat haar man in Engeland geëxecuteerd was (jan. 1649).
    1656 staat er op dit schilderij onderaan te lezen en dus was deze Henry Tudor pas een knaap van 16 jaar toen ook hij hier in Brugge in ballingschap was.  Hijzelf hield er, in tegenstelling tot zijn moeder die streng katholiek was, protestantse ideeën op na en op een gegeven ogenblik griefde dat zijn moeder zo erg dat zij hem, Hendrik Tudor, uit Parijs wegjoeg.  Hendrik, hertog van Gloucester was hier zo door gestoord dat hij, samen met nog andere Britse en Ierse royalisten (onder wie de hertog van York, nog een andere broer van Charles II) een alliantie aanging met de Spanjaarden.  Zeker is geweten dat hij in 1657, toen 17 jaar oud, in Brugge een eigen regiment bezat onder Spaanse vlag.  Op 14 juni 1658 streden de Spanjaarden samen met de Britse en Ierse Royalisten (waaronder dus de hertogen van York en Gloucester) voor Duinkerke een strijd tegen de Fransen en de Engelsen in wat achteraf genoemd werd 'the Battle of the Dunes' vanwege de hevige strijd die o.a. geleverd werd op een 50 meter hoge duin.  Spanje was in totaal met zowat 15.000 manschappen en de Fransen en Engelsen samen met ongeveer 26.000.  Laatstgenoemden wonnen de strijd.  'slechts' 500 van hun manschappen waren gedood, gewond of gevangen genomen terwijl dat aantal bij de Spanjaarden opgelopen was tot 2000 doden en gewonden en 4000 gevangen genomenen.  De Spanjaarden bliezen de aftocht terwijl de Britse en Ierse royalisten besloten om niet meer verder te strijden tegen de Engelsen op vreemd grondgebied.  Hendrik Tudor kwam heelhuids uit de strijd, maar toen iedereen twee jaar later, in 1660 naar Engeland terugkeerde en zijn broer Charles II opnieuw op de troon zat werd hij door de toen in Londen fel woedende pokkenplaag geveld en stierf er op 13 september van 1660.  Hij werd bijgelegd in de beroemde kapel van Hendrik VII in Westminster Abby.  Hij was 20 jaar oud geworden.  Pittig detail: zijn oudere zuster Maria Henrietta Stuart I was getrouwd geweest met Willem II, prins van Oranje en die Willem II was al in 1650 ook aan pokken overleden.  Op het ogenblik dat Maria Henrietta naar Engeland terugkeerde (sept. 1660) vernam ze dat deze Hendrik, hertog van Gloucester pas overleden was en amper twee maanden later werd ze zelf ook ziek, kreeg aderlatingen, zwakte uit en stierf eind december 1660 op 29-jarige leeftijd.  Zij ligt begraven naast haar geliefde broer in de kapel in Westminster Abby.

    01-08-2006, 14:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.koningszaal Sint Sebastiaansgilde
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag blijf ik opnieuw hangen in de gebouwen en tuin van de Sint-Sebastiaansgilde langs de Carmersstraat.  Omdat het - ten onrechte - een der minder gekende en bezochte gebouwen van Brugge is terwijl het daarentegen toch zo enorm  historisch waardevol is.  De meest prestigieuze zaal van de gilde is zonder twijfel de Koningszaal, zo genoemd zoals ik gisteren al vertelde omdat koning Charles II van Engeland in ballingschap hier enkele jaren regelmatig vertoefde en lid was van de schuttersverening en achteraf de kosten voor renovatie en uitbreiding van deze zaal bijna volledig op zich nam.  Daarom verwijzen heel wat zaken in deze zaal naar Engeland.  Zo vooral de buste van Charles II boven de schouw.  De buste werd in 1662 door François-Christophe Dieusart gemaakt.  Verder bevat dit kunstwerk o.a. de vlaggen van Engeland en de leeuw en eenhoorn plus schild met de spreuk 'honi soit qui mal y pense', het motto van de orde van de kousenband.

    01-08-2006, 13:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 50 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het schijnt dat ik niet te veel commentaar mag schrijven bij de quizvragen want elk woord kan voldoende zijn om naar de oplossing te leiden.  Mijn opmerking gisteren dat dit geen gewoon huis was, was voldoende voor Marie-Rose Van Acker om te gaan zoeken naar foto's van scholen, restaurants of hotels in Brugge en zo kwam ze terecht bij het hotel 'Relais Oud Huis Amsterdam' langs de Spiegelrei.  En inderdaad, het was dit hotel dat ik in beeld gebracht had.  Op het eerste zicht zou men niet vermoeden dat dit een 17de eeuws herenhuis is en dat er zelfs een Engelse binnentuin aan verbonden is.
    Vanavond is er een nieuwe fotovraag.

    01-08-2006, 12:55 geschreven door Bruggeblog  
    31-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 50 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het lijkt misschien een gewoon huis te zijn, maar het is het niet.  Wat is het dan wel?  Waar in Brugge is het?

    31-07-2006, 20:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.handboog opspannen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze boogschutter, lid van de Sint Sebastiaansgilde in de Carmersstraat, demonstreert hoe een handboog opgespannen wordt.

    31-07-2006, 18:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koningszaal Sint Sebastiaansgilde
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze zaal wordt koningszaal genoemd omdat deze zaal in 1662 vergroot en heringericht werd in Louis XV-stijl op kosten van koning Charles II van Engeland als dank voor de goeie ontvangst die hij in Brugge genoten had tijdens zijn ballingschapsjaren 1656 tot 1658.  In die periode was de koning van Engeland ook lid geweest van de Sint-Sebastiaansgilde.

    31-07-2006, 18:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoofdman Hubert François
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de koningszaal van de Sint Sebastiaansgilde hangen tientallen schilderijen van de opeenvolgende hoofdmannen van de schuttersvereniging sinds 1641.  Ook de huidige hoofdman, Hubert François, werd hier vereeuwigd op doek.

    31-07-2006, 17:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.glasraam
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een glasraam in het gebouw van de handboog schuttersvereniging Sint Sebastiaan met opnieuw hun embleem erin verwerkt.

    31-07-2006, 17:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.borstzakje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het borstzakje van het kostuum van een huidig lid van de schuttersvereniging Sint-Sebastiaan in de Carmersstraat.  Daarop weerom het embleem van de vereniging:  het kroontje met daaronder het Jeruzalemkruis.

    31-07-2006, 17:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeruzalemkruis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In oorsprong was de Sint-Sebastiaansgilde een soort van gemeenteleger, een schutterskorps.  Ze is vermoedelijk ontstaan tussen 1379 en 1396.  Het eerste geschreven reglement van de gilde dateert van 23 juli 1425.  Ik vraag me af of in dat eerste reglement al sprake is van het Jeruzalemkruis als symbool voor de gilde.  Eén ding is zeker: overal duikt dit kruis op.  Op vensterversieringen, op schilderijen, op de kleren van de schutters.  Hier heeft deze schutter ook dat Jeruzalemkruis als embleem, en dat is precies hetzelfde kruis dat tempeliers op hun kruistochten als symbool op hun kleren droegen.  Die vier kleinere kruisjes symboliseren trouwens de verspreiding van de boodschap van Christus via de vier evangelisten (Mattheus, Marcus, Lucas en Johannes).  Is er een verband?

    31-07-2006, 17:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koninklijk hoofdgild
    Klik op de afbeelding om de link te volgen "Koninklijk hoofdgild St. Sebastiaan Brugge"!  Een plechtiger omschrijving van deze schuttersvereniging is haast niet mogelijk.  Dan een schutter en de drie grootste torens van Brugge met hun eigen torentje er bij.

    31-07-2006, 17:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Sebastiaansgilde
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag wil ik het eens hebben over de Sint-Sebastiaansgilde in de Carmersstraat.  Er is heel wat te tonen en ook veel te vertellen over deze misschien wel oudste en tot op heden - zonder onderbreking - nog altijd bestaande schuttersvereniging ter wereld.
    Meer dan 600 jaar bestaat de vereniging van handboogschutters al.  Hier zien we de sedert 1958 beschermde tuin met de 32 meter hoge staande pers.  Daarnaast rechts het gebouw zelf met de 30 meter hoge pittoreske toren.

    31-07-2006, 17:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dijver
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een fotootje van langs de Dijver gaat er altijd in.  Bemerk hoe hoog het gebouwtje links boven de waterlijn gebouwd is.  Het is de oranjerie van het hof Lanchals en dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw.  Met de dag van de mantelzorg (20 juni) heb ik daar al eens over bericht.  


    31-07-2006, 13:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oranjerie van hof Lanchals
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De oranjerie van het hof Lanchals, maar dan gezien van de andere kant, vanuit de binnentuin.  De prachtige versieringen zijn in stucwerk in Lodewijk XVI-stijl.

    31-07-2006, 13:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zandsculpturen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanaf morgen is het zover: het zandsculpturenevenement nabij het station gaat dan van start.  Het is hetzelfde evenement als de zandsculpturen vroeger in Zeebrugge maar nu hebben ze alles verplaatst naar de onmiddelijke omgeving van het Brugse station.  De ruimte die gebruikt werd is nog de helft niet van vroeger maar we hopen dat ze de uitdrukking 'in de beperking toont zich de meester' indachtig zullen geweest zijn.  Wat ze op hun site aankondigen is toch al veelbelovend.  Het hele festival handelt over Brugge en zijn geschiedenis en legenden en laat dat nu juist een van mijn dada's zijn!  Deze foto dateert nog van de eerste fase van opbouw.

    31-07-2006, 12:53 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    socialistische_gepensioneerden_bornem
    blog.seniorennet.be/sociali
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!