Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    04-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idesbald van der Gracht (25ste en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Welnu, Fabienne Vandersteene beweert dat zij een thesis gemaakt heeft over het huis nummer 33 in de Jeruzalemstraat en dat zij toen zij de archieven in verband met dat huis naploos ontdekte dat de relieken van de zalige Idesbald van der Gracht gedurende de jaren 1796-1799 niet in het huidige huis op nummer 33 verborgen werden, maar wel in het huis op nummer 11, Jeruzalemstraat.  Hier dus in dit huis rechttegenover de Blekersstraat.
    Waardoor uiteindelijk die gedenkplaat op huisnummer 33 verkeerd geplaatst staat.
    Beweert Fabienne Vandersteene.




    04-03-2007, 22:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idesbald van der Gracht (24)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We zijn aan het laatste deel van de zwerftocht van de relieken van Idesbald van der Gracht aanbeland.  Neen, geen paniek, alles heeft nu definitief zijn plek gevonden in de kerk van de OLV ter Potterie in de Potterierei.  Maar ik wil het als afsluiter nog eens hebben over die jaren 1796-1799 toen de loden kist met de overblijfselen van de later zalig verklaarde man zogezegd in dit huis bevond dat zich thans situeert als Jeruzalemstraat 33.  Het opschrift aan de muur refereert trouwens naar deze feiten.  De kist zou eerst in de slaapkamer weggestoken zijn en later in de tuin van dit huis begraven.


    04-03-2007, 22:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 142
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog even voor alle duidelijkheid: de vorige quizvraag werd gewonnen door Marie Delanghe.  Marnix Knockaert was voor een keer iets te laat maar wist er wel nog bij te vertellen dat we dat verkeersbord zoeken moeten ter hoogte van hotel Ensor.
    Op naar een gloednieuwe fotovraag.  Waar in het centrum van Brugge kunt u dit zien blinken?


    04-03-2007, 20:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rommelmarkt (3de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Alles behalve de hond.  Een Britse popformatie noemt zich "Everything But The Girl" nadat ze deze titel op een ruit van een handelszaak zagen.  Men verkocht er namelijk alles ... behalve de winkeldochter.  Hetzelfde geldt voor dit kraampje in de Beurshalle.  Alles mag hier in ruil voor weinig geld weg, echt alles, behalve de hond.


    04-03-2007, 16:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rommelmarkt (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een overzichtsbeeld van wat de rommelmarkt in de Beurshalle voorstelt.  Veel beton, veel verlichting, veel rommel en daartussen heel af en toe enkele prachtige dingetjes waarvoor men zijn portefeuille wil bovenhalen.


    04-03-2007, 16:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rommelmarkt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de Beurshalle vond dit weekend de jaarlijkse rommelmarkt plaats.  2,50 euro inkom per persoon maar naar het schijnt gaat de opbrengst naar een goed doel. 
    Bij het binnenkomen wordt iedere betalende gast gelijk wat rommel op zijn hand geduwd.  Het blijkt een afschuwelijk blauwe stempelafdruk te zijn waarmee men voor de rest van de dag gebrandmerkt rondloopt.


    04-03-2007, 15:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 141 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Duizendmaal excuses aan Marie Delange die na foto 3 al de oplossing gaf: dit bord is te zien halverwege de Speelmansrei.  Verstrooid als ik was heb ik er nog een vierde foto bijgelapt.  Op korte tijd heb ik dat nu al twee keer gepresteerd.  Ik zal in 't vervolg wat beter bij de les moeten zijn. 


    04-03-2007, 14:26 geschreven door Bruggeblog  
    03-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 141 (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sorry omdat ik u vanavond iets langer liet wachten op de nieuwe foto voor deze quizvraag maar ... u moet weten, ... ik ben een nogal lunatiek persoon en vanavond heb ik met open mond naar mijn beste vriendin de maan zitten staren, zodanig zelfs dat ik de tijd compleet uit het oog verloren was. 
    Hier is hij dan toch nog, de vierde foto al van deze fameuze plek in het centrum van Brugge.  Waar is 't?  Uw antwoord graag op een gele briefkaart naar 'Bruggeblog, Maandagrei 99, 8000 Brugge'.  Vindt u niet direct een gele briefkaart, dan kunt u altijd antwoorden door te klikken onderaan rechts van dit artikel op het woord 'reacties'.
    En nu ga ik snel weer zitten maanstaren.  De gedeeltelijke maansverduistering die geprogrammeerd staat voor straks wil ik voor geen geld missen.


    03-03-2007, 22:45 geschreven door Bruggeblog  
    02-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 141 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Laat alstublieft deze quizvraag tevens een klaagzang zijn tegen de ongelooflijke wildgroei van verkeersborden die ons Brugge de afgelopen tien jaren teisteren en blijven teisteren.  Bah, 't is schandalig hoe deze ondingen onze blik op 'Brugge die scone' vertroebelen.
    Dit is nog altijd hetzelfde bord.  Ikzelf heb me gewoon een metertje verplaatst en kijk, dit is wat ik zie.
    Waar in godsnaam in Brugge is dit?


    02-03-2007, 23:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idesbald van der Gracht (23)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We zijn bijna aan het einde van ons Latijn in verband met de zalige Idesbald.  Als u zich toch eens op een verloren maar rijkelijk verdiend moment in de kerk van OLV Ter Potterie bevindt, dan moet u zeker eens langslopen in het naastliggende museum.  Dat museum van het voormalige hospitaal Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie heeft een zogenaamde 'zilverkamer'.  In die ruimte van het museum treft u achter glas - u raadt het natuurlijk- niks anders dan zilverwerk aan, doorheen de jaren spontaan vanuit de omgeving verzameld en hier achter glas voor ons en ons nageslacht bewaard.  Eén onderdeel van deze rijke verzameling zilverwerk trekt onze aandacht.  Het is een zilverwerk dat de zalige Idesbaldus voorstelt temidden triomfbogen van bladeren.


    02-03-2007, 23:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idesbald van der Gracht (22)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het vierde en laatste glasraam (handelend over de zalige Idesbaldus) dat in de kerk van de OLV Ter Potterie te bezichtigen valt, toont hoe de overblijfselen van de man in 1896, opgeborgen in het nieuwe reliekschrijn, plechtig rondgedragen wordt door de straten van Brugge naar aanleiding van zijn zaligverklaring.  De figuur die aan de linkerkant van de bisschop achter de rijve wandelt (rechts in beeld) is als ik mij niet vergis niemand minder dan onze welbekende priester-dichter Guido Gezelle.


    02-03-2007, 22:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idesbald van der Gracht (21)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het derde glasraam toont hoe Nicolaas De Roover, de allerlaatste monnik van de Duinenabdij, twee jaar voor zijn eigen overlijden de relieken van Idesbald van der Gracht definitief schenkt aan de zusters van de Potterie.  Dat was in het jaar 1831.


    02-03-2007, 22:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idesbald van der Gracht (20)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het tweede glasraam (te zien in de kerk van de OLV Ter Potterie) toont hoe Aartshertogin Isabella van Spanje in 1625 op 13 augustus van dat jaar het lichaam van de later zalig verklaarde Idesbald van der Gracht in hoogst eigen persoon gezien heeft.


    02-03-2007, 22:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idesbald van der Gracht (19)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De vier glasramen, vervaardigd in het atelier Peene-Delodder, geven een summier overzicht van wat ik in al mijn artikels over de gebeurtenissen omtrent de relieken van Idesbald van der Gracht verteld heb.
    Het eerste glasraam gaat over de eerste keer dat men de kist opende waarin het lijk van de voormalige Duinheer in opgeborgen werd.  Men trof het lichaam van de man 60 jaar na zijn overlijden nog vrijwel geheel intact aan.


    02-03-2007, 22:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idesbald van der Gracht (18)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We zijn aanbeland bij de laatste artikelen in verband met de Zalige Idesbald van der Gracht, de voormalige abt van de Duinenabdij in Koksijde van wie nu al sinds eeuwen de stoffelijke overschotten bewaard gebleven zijn binnen Brugges stadsmuren.  Via deze met marmer bekleedde toegang komen we in een deel van de kerk van de Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie in de Pottterierei. (met dank aan Minnebo om mij gisteren terecht te wijzen, deze kerk is uiteraard te vinden langs de Potterierei en niet in de onbestaande Potteriestraat zoals ik gisteren verstrooid neerschreef).
    In dat deel van de kerk bevinden zich vier glasramen, opgedragen aan de Zalige Idesbaldus en gemaakt in 1932 in het atelier van de glazeniers Peene - Delodder dat zich indertijd bevond in de Naaldenstraat op het huisnummer 7.  Ja juist, in het Hof van Gistel, waar op het ogenblik een afdeling van het muziekconservatorium in gevestigd is.


    02-03-2007, 22:02 geschreven door Bruggeblog  
    01-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuidzandstraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bruggeblog geeft graag een blik op het Brugge van nu.  Wel, wel, dit is een blik op de Zuidzandstraat van vanmorgen.  Het heeft zoals u zien kunt de afgelopen dagen ferm geregend en dat weerspiegelt zich in het Zuidzandstraatbeeld van vandaag.  Visueel komt u hier als liefhebber van Brugge hopelijk ruimschoots aan uw trekken, maar - ik weet het - qua geluid valt mijn blog compleet door de mand.  Gelukkig maar voor u, want bij deze foto moet u zich het oorverdovend geluid van de drilboren voorstellen die de mannen op de achtergrond (verscholen achter dat blauwe ding) hanteren om die koppige kasseien uit de straat op te halen!!!!


    01-03-2007, 21:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de vuilnisboot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Iedereen kent natuurlijk de vuilniswagen die wekelijks onze zakjes rotzooi van voor ons huis komt ophalen en naar de verbrandingsoven stuurt.  Daarnaast heeft Brugge - en dat is minder geweten - ook een vuilnisboot.  Enkele weken geleden zag u hier op Bruggeblog een dergelijke boot langs de Langerei het grofvuil en de metalen komen ophalen (meer specifiek ging het over de metalen, namelijk over het ophalen van de fietsen die de laatste tijd in de reitjes gekieperd werden).  Vanmorgen zag ik de mannen van de vuilnisboot dan weer ter hoogte van het Wijngaardplein het meer gewone restafval uit de reitjes ophalen.  Wat zat daar ondermeer tussen?  Welnu, euh ... enkele ballen, een reddingsboei op drift, een 'per abuis' weggekieperde verkeerskegel en daarnaast ook veel afval dat men, in tegenstelling tot de voorgaande zaken, normaal gezien wèl in het water kan aantreffen, takken van de bomen bijvoorbeeld of slijk.


    01-03-2007, 21:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 141 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deels had Flater in zijn opmerking bij de vorige foto gelijk.  Inderdaad: dit verkeersbord kan OVERAL in Brugge staan.  Toch zou iemand die op een freakerige manier dergelijke borden bestudeert uit de vorige foto meer dan genoeg gehad hebben om tot de oplossing te komen.  Omdat nu eenmaal, hoe ouder een dergelijk bord in weer en wind staat, hoe meer het persoonlijke trekjes van ouderdom begint te vertonen.  En dit (bovenste) verkeersbord is er geen uitzondering op en is er eentje dat klaarblijkelijk in deze straat in hartje Brugge al menig stormpje en regenvlaagje heeft moeten doorstaan.
    Het is nu aan u om uit te vissen waar precies in Brugge dit bord staat.


    01-03-2007, 21:13 geschreven door Bruggeblog  
    28-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idesbald van der Gracht (17)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog een laatste foto van de rijve in de kerk van OLV Ter Potterie waarin sinds 1896 de relieken van de zalige Idesbald van der Gracht bewaard worden.


    28-02-2007, 23:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idesbald van der Gracht (16)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vlak voor het reliekschrijn van de zalige Idesbaldus bevindt er zich een houten tafeltje met daarin achter glas een stukje van de overblijfelen van de man. dat u kunt kussen.   Hij is o.a. patroon van de zeelieden en  wordt aanroepen tegen koorts en reuma.


    28-02-2007, 23:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idesbald van der Gracht (15)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een zijkant van de rijve van de zalige Idesbald, te bewonderen in de kerk van de Potterie in de Potteriestraat.  Het bevat een uitbeelding van de man en gunt ons een ietwat oneerbiedige blik op zijn kale kruin.


    28-02-2007, 23:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idesbald van der Gracht (14)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om aan de nodige centen te geraken om in 1896 een reliekschrijn (een 'rijve') te hebben waarin de relieken van de zalige Idesbald konden in overgeplaatst worden en waarmee men door de straten van Brugge kon wandelen om hem op die manier te eren, daarvoor waren er natuurlijk weldoeners nodig.  De namen van die weldoeners staan in dit boek met als titel 'Inschrijvingslijst ....'.


    28-02-2007, 23:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idesbald van der Gracht (13)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In tegenstelling tot wat men denken zou bevindt het stoffelijk overschot van de zalige Idesbald zich thans niet in deze getrouwe kopie van de oorspronkelijke marmeren tombe waarin het vroeger lag, maar wel in dit nieuw reliekschrijn dat men ter ere van hem en zijn zaligverklaring in 1896 gemaakt heeft.


    28-02-2007, 23:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idesbald van der Gracht (12)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Pas in 1896, meer dan zevenhonderd jaar na zijn overlijden, werd Idesbald van der Gracht door de toenmalige paus zalig verklaard.  Datzelfde jaar nog gingen ter ere van de man twee stoeten uit, namelijk op 13 en 19 juli.  Speciaal daarvoor werd er ook een programma-album in elkaar gestoken waarvan de illustraties van Florimond Van Acker waren.


    28-02-2007, 22:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idesbald van der Gracht (11)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We rakelen Idesbald van der Gracht nog eens op.  Ik bedoel: de bewogen geschiedenis over de relikwieën van de man.  Want de restanten van deze vroegere abt van de Duinenabdij die stierf in 1167 zijn in die 840 tussenliggende jaren met nu, het jaar 2007, al zoveel keer opgerakeld, pardon opgraven en verplaatst geweest dat het nu stilaan welletjes geweest is.   Laat ons hopen dat 's mans lichaam (of tenminste wat daarvan nog rest) definitief zijn plek gevonden heeft in deze kerk van de OLV Ter Potterie waar nog een keer per week een mis gelezen wordt maar die meer beschouwd wordt als onderdeel van het Potteriemuseum, nu opgenomen in het geheel dat Hospitaalmuseum noemt.


    28-02-2007, 22:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 141
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aangezien Chris Weymeis de vorige fotovraag op een schitterende manier oploste verschijnt hier op Bruggeblog vanavond alweer een nieuwe.  Het is een avondfoto dat iets toont wat dertig jaar geleden nauwelijks in ons stadsbeeld te zien was maar dat tegenwoordig in bijna iedere straat van Brugge opduikt.  Honderden, waarschijnlijk duizenden van die rotdingen  verpesten onze esthetisch geoefende blik op Brugge te pas en vooral te onpas maar we zoeken bij deze quizvraag uiteraard naar één specifieke plaats in het centrum waar uitgerekend dit ding te zien is.
    Gelieve per persoon slechts één antwoord te geven tot de volgende foto er aan komt, behalve natuurlijk als u achteraf nog een woordje uitleg wilt geven over de plaats die u eerder al aangeduid had (zoals Chris vandaag deed).


    28-02-2007, 21:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staftje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik bestempel mezelf als een 'Brugschen stroatendwil',  maar er zijn er die nog een stuk erger zijn dat ik.  Dit hier is waarschijnlijk de kampioen onder de stroatendwils.  Het is Staftje.  Staftje loopt van 's morgens heel vroeg tot 's avonds dikwijls heel laat door de Brugse straten.  Je kan hem meestal al van ver horen aankomen want met zijn onafscheidelijke wandelstok tikt hij voortdurend op de kasseien.
    Even voor de niet-verstaanders: een stroatendwil is plaatselijk dialect voor iemand die hele dagen over straat loopt, iemand die de straten afdweilt (dwil = dweil).


    28-02-2007, 14:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marktdag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De kerstboom die blijkbaar nodig was voor de verfilming van 'In Bruges' is op de Markt verdwenen en daarom vond de markt op woensdag hier vanmorgen opnieuw plaats op haar vertrouwde plekje tussen Halletoren en standbeeld van Breydel en De Koninck in.  Er stond een harde wind en de bloemenverkopers hadden bij iedere rukwind hun handen meer nodig om alles op zijn plaats te houden dan om bloemen te verkopen.


    28-02-2007, 14:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude Burg 12
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is het huis dat we zochten voor quizvraag 140.  Door de eeuwen heen zijn er veranderingen gebeurd aan het gebouw en het 'torentje' dat alleen te zien is bovenaan de zijgevel in de Sint-Niklaasstraat is vermoedelijk een der meest recente aanpassingen.
    Vroeger waren de meeste straten van Brugge beduidend smaller dan ze nu zijn.  De Sint-Niklaasstraat was daarop geen uitzondering.  Toen men de straat verbreedde tot tot de breedte die ze nu heeft sneuvelde het hoekhuis dat aan dit huis aangebouwd was. 
    Het andere eind van de Sint-Niklaasstraat daarentegen, waar die uitmondt in de Steenstraat, is nog altijd 'Middeleeuws smal' gebleven waardoor de straat trechtervormig is en het voor de auto's een doodlopende straat is.


    28-02-2007, 13:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 140 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een nieuwe naam duikt hier op, die van Chris Weymeis.  Hij heeft de oplossing gevonden.  Dit is, vertelt hij, "het huis Oude Burg 12, maar het 'torentje' van de eerste foto's is alleen vanuit de Sint-Niklaasstraat te zien. In dit huis woonde omstreeks 1818 waarschijnlijk de drukker van Portugese afkomst Candido d'Almeida y Sandoval die de krant "Journal de la Flandre Occidentale" uitgaf. Later sloeg Candido op de vlucht en werd zijn zaak failliet verklaard." 
    Dat klopt allemaal.  Ook in de geschriften van baron Van den Abeele komt die Candido ter sprake.  Dries Van den Abeele schrijft daarin:
    "Vanaf 1818, wellicht ongeduldig over de traagheid waarmee het proces van vervlaamsing zich voortsleepte, werd Bogaert agressiever. Zo nam hij een heel polemische houding aan tegenover de Journal de la Flandre Occidentale die door de Portugees Candido d’Almeida y Sandoval vanaf augustus 1818 in Brugge werd uitgegeven en schreef hij: “…nu komt een portugies die zegt dat er ons nog een dagblad in de fransche taal ontbreekt…niemand was dit nog gewaar geworden”. Voortaan volgde hij kritisch en op de voet de evolutie en met name de achteruitgang van deze krant tot hij met genoegen kon melden dat de uitgever op de vlucht was geslagen en failliet verklaard."
    Die Bogaert, waarvan sprake, was een collega-drukker van de Portugees en vooral bekend als uitgever van de "Brugsche Gazette".


    28-02-2007, 13:25 geschreven door Bruggeblog  
    27-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 140 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het begin van een fotovraag is meestal een mysterie omdat u slechts een detail te zien krijgt.  Deze tweede foto kan u misschien al op het juiste spoor zetten (alhoewel ik dit betwijfel, maar als u voor morgenavond mij vertellen kunt waar dit is, dan heeft u mij totaal verrast.  't Kan natuurlijk ook zijn dat u hier woont en gisteren met opzet nog niet wilde antwoorden om ook de anderen een kans te geven). 
    Dit is wel degelijk dagelijks te zien in het hartje van Brugge.  Een Brugge dat veel meer is dan een Minnewater of een Halletoren of een zwaan of een jaarlijks in volume toenemende kantklosster die zit te klossen voor een winkel in de Oude Burg.  Een Brugge dat zelfs meer is dan dat amalgaam van gezellig Middeleeuws aandoende gebouwen waardoor men dit stadje zo schattig vindt.
    Allez, ik heb genoeg gezeverd, het is vanaf nu aan u.  Waar in het centrum van Brugge stond Marc toen hij dit voor u fotografeerde?


    27-02-2007, 21:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dodehoekongeval (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Enkele politiemensen haalden vanmorgen aan de Kruispoort een bromfiets vanonder deze camion uit en plaatsten hem veilig aan de kant.  Aan de bromfiets is er weinig schade.  De bromfietser zelf was er slechter aan toe en werd bij dit zoveelste dodehoekongeval in de rij zwaargewond naar de kliniek overgebracht.


    27-02-2007, 18:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dodehoekongeval
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een foto van vanmorgen even na 9 uur.  De Kruispoort.  Kort tevoren had er zich hier een dodehoekongeval voorgedaan.  Een bromfietser werd een eindje door deze camion meegesleurd en werd met levensgevaarlijke verwondingen naar de kliniek gevoerd.  Kijk, dit kan ik niet begrijpen.  Dat er nu in 2007 nog altijd zo veel dodehoekongevallen gebeuren.  En dàt in een tijd waarin mits enkele bijkomende ingrepen ( het installeren van een camera op de camions bijvoorbeeld) dergelijke ongevallen drastisch gereduceerd kunnen worden.  Al in 2001 publiceerde de fietsersbond nochtans al deze tekst.  Uit hun onderzoek blijkt evenwel ook hoe weinig de zwakke weggebruikers, als zij zich in het verkeer begeven, zich bewust zijn van het gevaar van de dode hoek.


    27-02-2007, 17:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werken Zuidzandstraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Verleden week vrijdag ging de Katelijnestraat, na vier weken waarin aan het straatoppervlak gewerkt werd, opnieuw voor alle verkeer open.  Dezelfde aannemer is vanaf gisteren begonnen met het onder handen nemen van de Zuidzandstraat.  In tegenstelling tot wat men in de Katelijnestraat gedaan heeft krijg ik in de Zuidzandstraat tenminste de indruk dat men er alle kasseien wegneemt, daarna de laag eronder zal effenen en pas daarna de kasseien netjes terug zal aanleggen.  Wat men de afgelopen vier weken aan de Katelijnestraat daarentegen gedaan heeft is puur prutswerk.  Slechts hier en daar heeft men het wegdek hersteld.  Het resultaat?  Er zijn nog altijd genoeg oneffenheden overgebleven.  De buurtbewoners spreken er schande van.  Waarom was een dergelijke nutteloze ingreep nu eigenlijk nodig?

    Foto: Marc Willems


    27-02-2007, 17:34 geschreven door Bruggeblog  
    26-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoog bezoek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Met dat 'hoog bezoek' bedoel ik natuurlijk niet dat de twee personen die tussen Kristof en Els (de uitbaters van de 'Mangerie')  in staan groot van gestalte zijn.  Bijlange niet, maar zij worden normaal gezien de toekomstige koning en koningin van ons aller België en dan mag men uiteraard bij hun verschijning in overdrachtelijke zin spreken van 'hoog' bezoek.  Maar, geloof het of geloof het niet, door een foutje van die twee illustere Belgen hun entourage (hèhè, is dat niet nog gebeurd de laatste tijd?) traden zij onlangs deze 'Mangerie' een dag vroeger binnen dan oorspronkelijk afgesproken.  Als u gedacht had dat Kristof en Els hen zouden wijzen op hun onvergeeflijke fout en onze Filiep en Matielde zouden weigeren omdat op dat ogenblik alle tafeltjes bezet waren, dan bent u totaal mis.  Enkele trouwe klanten stonden blijkbaar met plezier hun tafeltje aan het 'hoog bezoek' af en sindsdien valt deze foto van vier glunderende Belgen te bewonderen achter de vensterruit van dit restaurant in de Oude Burg.


    26-02-2007, 23:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Mangerie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We gaan eens naar de Mangerie, een restaurant in de Oude Burg.  Omdat de uitbaters van deze klassezaak op het ogenblik genieten van een deugddoende vakantie kan ik u het interieur helaas niet tonen.  U zult het met het 'exterieur' moeten doen, namelijk de op het ogenblik natberegende gevel.


    26-02-2007, 21:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 140
    Klik op de afbeelding om de link te volgen U als trouwe Bruggebloglezer weet ondertussen al dat u hier af en toe de meest bizarre on-Brugse foto's kunt voorgeschoteld krijgen.  Het zijn nochtans allemaal foto's die plaatsen of situaties tonen die u uitgerekend wèl allemaal met uw eigen ogen in Brugge kunt komen bekijken.  Zeker de quizvragen lenen zich tot dergelijke dingen.  U begrijpt het al: vandaag krijgt u nog maar eens zo een foto die u niet meteen met het charmante Brugse binnenstadje associeert.  Toch is het aan u om te zeggen waar dit te zien is.  Ik zal het niet verklappen en ook Marc Willems niet want hij is het die dit (en trouwens ook het vorige) als quizvraag voor u bedacht heeft.  Bijgevolg moet U het ons verklappen!


    26-02-2007, 21:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dwergkwee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dankzij de inbreng van Marc Willems weet ik nu dat deze rijkbloeiende sierheester in het Nederlands dwergkwee of sierkwee of ook nog Japanse kwee genoemd wordt.  De Latijnse benaming is Chaenomeles speciosa.  Engelstalige info vindt u hier.  In de Nederlandstalige Encarta staat er vermeld dat deze Japanse kwee in onze streken in april en mei bloeit.  Het is nu eind februari.  Verder komen we te weten dat deze heester verwant is aan de roos en maximaal 2 meter hoog kan zijn.  De exemplaren die we in het Minnewaterpark aantreffen zijn ongeveer zo hoog.


    26-02-2007, 19:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spoorvorming
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Momenteel is er spoorvorming langs de Begijnenvest.  Het levert mij een mooi plaatje op.  Een tip voor de groendienst die het misschien nog niet gemerkt heeft: mag dit pad waarover dagelijks honderden, zo niet duizenden toeristen wandelen opnieuw wat geëffend worden?


    26-02-2007, 17:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daar is de lente
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is geen quizvraag maar ik ben benieuwd naar de naam van dit boompje met prachtige rode bloempjes.  Ik ben bovendien benieuwd wie mij dat als eerste kan verklappen.


    26-02-2007, 16:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Want daar is de lente
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze boom in het Minnewaterpark staat nu al in bloei.  Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet weet welk soort boom het is en bijgevolg weet ik ook niet of hij vroeger in bloei staat dan normaal, maar ik vermoed van wel.  De lente is in aantocht!


    26-02-2007, 16:47 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 139 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eerst en vooral: excuses aan Martine.  Zij wist al bij foto nummer drie van deze quizvraag de oplossing maar ik kwam gisterenavond stomweg nog met een vierde foto op de proppen.  Ik vermoed dat mijn hoofd nog te vol zat van de nacht t.v.v. de MoonArtGallery en dat ik daardoor gisteren nogal verstrooid was.
    Ondertussen zijn we van zowel van Marnix als van Claudine nog iets meer te weten gekomen over het huis maar het was wel degelijk Martine die als eerste de oplossing vond en zelfs weet te vertellen dat dat kleine ronde venstertje een "oeuil-de-boeuf" genoemd wordt.  Nogmaals mijn excuses.


    26-02-2007, 16:42 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    lady488
    blog.seniorennet.be/lady488
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!