Mijn naam is Eduard B(EdjeB) Ik ben geboren op 01-12-1939. Al 49 jaar ben ik getrouwd met Anny mijn kameraad en toeverlaat. We hebben 2 kinderen Edwin en Raymond en 5 kleinkinderen.
Mijn hobby's zijn Fietsen, computer en ik fotografeer alles in de natuur vooral jonge dieren en de prachtige natuur, die foto's bewerk ik dan ook zodat de foto's nog beter overkomen.
We wonen in Aalten in de Achterhoek omringt door heel mooi natuurschoon waar het heerlijk vertoeven is. Ook probeer ik U enige anekdotes - voorzien van een foto of plaatje - te vertellen. Ik heb al veel goede tips binnen gekregen om mij Blog mooier en beter voor elkaar te krijgen.
Er is nu 1 bezoeker op dit blog. Record tot nu toe: 7
Hier zijn dan eindelijk een paar foto's van het bloemen corso. Met dank aan http://blog.seniorennet.be/johan1958/ Ga ook eens daar kijken. Een prachtige Blog.
September 2005 gemaakt. Nog 2 foto's van steen marters uit het Aaltense goor.
Gedicht Onze vader is niet meer Hij is op een middag gegaan De zon die op hem scheen De lucht was rein Hij hield op met bestaan
Onze vader is niet meer Hij liet ons opeens alleen Hij die ons het leven gaf Gaat nu zomaar heen
Onze vader is niet meer Wie zijn wij om te willen Dat hij altijd bij ons blijft Doch niet zijn pijn kan stillen
Onze vader is niet meer Nu voelt hij niet de pijn De zon die schijnt De lucht is rein Maar wij kinderen zullen zonder vader zijn
En mocht er toch een hemel zijn Naïef als een kind willen wij dan beleven Dat als onze tijd komt, Papa, wacht dan bij de poort op ons En omarm mij dan heel even
Normaal doe ik dit niet maar er zijn uitzonderingen.
Ik fiets met mijn Anny veel door onze mooie Achterhoek. En daarbij mogen natuurlijk de molen en andere fiets tochten niet ontbreken. Maar ze nemen zoveel schrijfruimte in beslag. Daarom, en omdat het 13 mei Molen en gemalendag is heb ik daar een uitzondering op gemaakt. De molens horen in ons landschap, net zo goed als de kastelen. Kom en overtuigt U en geniet van onze mooie Achterhoek.
Deze route is gebaseerd op de ANWB/VVV toeristenkaart, schaal 1:100.000
Start van de route bij molen De Engel te Varseveld No 1. Ga de eerste weg rechts, dit is de Hiddinkdijk. Sla voor het stoplicht rechtsaf en daarna over de brug en weer rechtsaf.
Volg het pad en steek bij de stuw de Slinge over. Volg de Noordelijke Beekweg en steek de harde weg over. Volg het pad en sla de eerste weg rechtsaf. Ga de fietsbrug over en volg de zandweg. De eerste weg weer linksaf de Seinsdijk op. Neem nu de eerste weg rechtsaf, de Leemhorsterdijk, volg deze dijk, de weg gaat over in een zandweg. Steek de voorrangsweg over en volg de Tuunterweg. Aan het einde van de weg rechtsaf de Halteweg op. Bij de voorrangsweg links de Gendringseweg op. Aan de rechterkant staat de Wenninkmolen te Lintelo No 2.
Fiets nu vanuit de Wenninkmolen rechtsaf de Gendringseweg op. Buiten de bebouwde kom de eerste weg rechts de Navisweg infietsen. Aan het einde van de weg linksaf de Brakenweg in. Bij de handwijzer rechtdoor gaan en de Veenweg volgen. Over de brug de tweede weg links de Kemperj. huisweg inslaan. Neem de eerste weg rechts, Teunisbroek, en ga aan het einde van de weg weer rechts waar de Teunismolen te De Heurne No 3 staat.
Ga vanuit de Teunismolen rechtsaf en aan het einde van de weg weer rechtsaf de Veenweg op. Neem de eerste weg links, u bent nu op de Jurdensdijk. Volg deze tot de voorrangsweg en rij hier de Varsseveldseweg op. Ga aan het einde van de weg rechtsaf en daarna direct linksaf de Keurhorst weg op. Rechts ligt de Nieuwe Molen te Sinderen No 4.
Vanuit de Nieuwe molen rechtsaf de Keurh.weg op, de voorrangsweg oversteken en u bent op de Wissinklaan. Ga bij de tweede weg linksaf de Boskapelle in en aan het einde van de weg links de Kapelweg op. Aan het einde van de weg rechts de Sinderingseweg in en vervolgens de eerste weg links de Molenweg op. Links bevindt zich de Kempermolen te Breedenbroek No 5.
Vanuit de Kempermolen weer links de Molenweg op. Sla bij de eerste weg rechtsaf de Duitshofweg in. Deze gaat over in de Klein Saleminkdijk. Bij de splitsing links aanhouden en aan het einde van de weg rechtsaf de Kroezendijk op. Sla meteen linksaf de Geurinkstraat in en ga aan het einde van de weg weer linksaf de Kapelweg in. Aan het einde van de weg rechtsaf het rijwielpad op van de Oude Dinxperlose weg. Ga daarna de eerste weg links de Korenweg in. Sla bij de eerste weg rechtsaf de Pr. Bernhardstraat in. Aan de rechterkant bevindt zich de Gerritsens Molente Silvolde No 6.
Vanuit de Gerritsens Molen fietst u rechts de Molenberg in. Steek de Berkenlaan over en ga daarna de eerste weg rechts de Bievinkstraat in. Steek de Toldijk over en rij de Idinkweg in (dit is een bosweg). Ga bij de paddestoel rechtdoor richting Varsseveld. Het bospad gaat over in een verharde weg, blijf deze weg steeds volgen. Steek de spoorbaan niet over maar volg de Westelijke Oude Aaltense weg. Ga aan het einde van de weg linksaf en direct daarna weer rechtsaf de Sinderenseweg op.
Ga bij de eerste weg linksaf de Gelderkampstraat in en steek de spoorbaan over. Houdt links aan en neem de Kloosterstraat. Voor de voorrangsweg rechts het rijwielpad volgen. Voor de N 318 links het rijwielpad op. Dit pad wordt de Leemscher weg. Ga aan het einde van de weg linksaf de Lichtenvoordse weg in en neem daarna de tweede weg rechtsaf. Neem vervolgens de eerste weg rechts, de Hiddinkdijk en u bent weer terug bij De Engel in Varsseveld No 1.
Meer informatie over molens in Gelderland vindt u bij Stichting Vrienden van de Gelderse Molen 03450533371 of bij www.molens.nl / Molenbestand
Hazen zijn middelgrote dieren: afhankelijk van de soort hebben ze een lichaamslengte van 40 tot 75cm. Ze zijn tamelijk weerloos en er wordt veel op deze dieren gejaagd. Door hun extreem lange oren en gevoelige neus kunnen ze evenwel zeer goed horen en ruiken en ze weten snel wanneer er gevaar dreigt. Ook hebben ze zeer lange achterpoten en een slanke lichaamsbouw. Daardoor kunnen ze heel hard rennen, meestal zijn ze vlugger dan hun vijanden. Sommige hazen kunnen een snelheid bereiken van 80km per uur over korte afstanden. De ogen van de haas zijn groot en uitpuilend, aangepast om in de schemering en in het donker te kunnen kijken. Ze staan hoog aan weerszijden van de kop, zodat ze een groot gebied kunnen overzien. Dankzij hun soepele nek die ze ver kunnen draaien, neemt dit brede gezichtsveld zelfs nog meer toe. Hoewel hazen niet erg sociaal zijn en meestal niet in groepsverband leven, waarschuwen ze elkaar wel als er gevaar driegt. Ze trommelen dan met hun grote achterpoten op de grond. De zolen zijn bedekt met lange, dikke haren die een goede grip geven op verschillende ondergronden. Het gedrag tijdens de paartijd van voornamelijk de mannelijke Europese hazen (rammelaars) is opmerkelijk te noemen. Er ontstaan langdurige bokwedstrijden, waarbij twee hazen met hun voorpoten naar elkaar slaan terwijl ze met hun achterpoten roffelen. Waarschijnlijk zijn dit gevechten tussen rivaliserende mannetjes of misschien gaat het om een vrouwtje dat een al te opdringerig mannetje afweert.
In de lente zie je in nat grasland lieflijke, lila bloempjes verschijnen: de Pinksterbloemen. Ze komen op het hele noordelijk halfrond voor, zowel in laagland als in de bergen. Ze gedijen op drassige grond. Vanuit een wortelrozet van langgesteelde, veervormig gedeelde bladeren schiet een aantal holle, onvertakte stengels op. Elke stengel draagt een tros lila of witte bloempjes, waarvan de kroon uit vier geaderde bloemblaadjes bestaat. De vrucht is een openspringende hauw. Pinksterbloemen planten zich ook op vegetatieve wijze voort - door middel van knoppen die zich vormen aan de onderkant van de bladeren in de rozet. Planten worden 10 tot 50 cm hoog en bloeien van april tot juni. De jonge bladeren van de Pinksterbloem kun je eten; ze zijn rijk aan vitamine.
De Japansekers is in Japan de plant van de lente. De lente die dan ook glorieus gevierd wordt. Dan pakken de Japanners hun matjes en gaan picknicken onder de bomen zitten, die dan volop in bloei staan. Er wordt dan uitbundig gefeest met heerlijk eten en veel saki, zelfs tot ze dronken zijn. En dan niet alleen door de heerlijke geuren van die Japansekers. De school gaande jeugd heeft in maart hun diploma gehaald of zijn over gegaan naar de volgende klas. Wat dan ook uitbundig wordt gevierd. Zodat ze als de scholen in april weer beginnen, ze uit gerust en wel weer aan hun lessen kunnen beginnen. De Japanse kers bloeit maar ongeveer twee weken Maar dan ook uitbundig. Hier in Nederland beginnen vandaag de eerst bloesem tochten. Een schoolvoorbeeld van de jaarlijkse bloesempracht is de beroemde Appeldijk bij het Betuwse Tricht. Maar hier gaat het om de kersen, appel en perenbomen die dan in bloei staan. Wat een prachtig gezicht is. De lucht is ook hier zwanger van de heerlijke zachte geuren.Tiel is het centraal gelegen startpunt voor een tocht langs de bloeiende boomgaarden.
Het voorjaar komt toch nog in het land Al is het dit jaar wel erg laat.
Bij een temperatuur van 19 graden en een heerlijk zonnetje. Ben ik vanmiddag wezen fietsen. Onderweg trof ik deze eenden familie, heerlijk zwemmend aan Snel een foto van gemaakt. Hier zijn ze dan. Zijn het geen schatjes Hopelijk blijven ze allemaal in leven Want er is veel gevaar in de vrije natuur voor deze kleintjes.
Hoera, het is feest de Duizendste bezoeker is geweest!
De laatste bezoeker heeft helaas zijn/haar naam niet in mijn Gastenboek geschreven. De eerst volgende dan maar. Die zet ik als Favoriete blog in mijn Blog. Bedankt aan al de gene die iets in mijn gasten boek schreven. We gaan door.
We streven er na om het ook voor jullie iets moois van te maken.
Blijf komen zo dat het voor mij steeds ook de moeite waard blijft. Op naar de volgende mijlpaal. Groetjes edjeb
Paasvuren Vreugde vuren in het voorjaar; boze geesten verdrijven, kom je tegenwoordig ook alleen nog maar in het oosten van ons land tegen. Met de kerstening is de Meiboom versmolten in het paasvuur, immers heidense gebruiken gedragen zich niet naast het christendom. Maar daarmee is het verhaal nog niet verteld. Het paasvuur bestaat uit een grote stapel takkenbossen om een staak gebouwd. Soms vind je bovenin nog een zonnerad, maar door de kerstening vaker een pop die Judas (de verrader) moet voorstellen. Op deze wijze kon het gebruik wel door de beugel van de kerk. Tegenwoordig wordt de pop ook wel vervangen door een teerton. Op eerste Paasdag wordt 's avonds bij zonsondergang de teerton aangestoken en de lekkende vlammen zorgen ervoor dat het "boaken" vlamvat. De paasvuren trekken nog steeds vele bezoekers naar de erven, buurtschappen en dorpen waar de paasvuren ontstoken worden. In sommige andere regio's zijn deze vuren overgegaan in St. Jansvuren, waarmee het begin van de zomer, de zonnewende, gevierd werd.
Met Pasen wordt de weder opstanding van Christus herdacht. Maar om de kerstening te bevorderen werd de datum vastgesteld op feesten van heidense gebruiken. Oorspronkelijk was Pasen een vruchtbaarheidsfeest, bij de Germanen Ostara genoemd. We vinden dit nog terug in het Duitse Ostern of het Engelse Easter. De naam Pasen bij ons heeft een joodse herkomst. Ook het joodse Pasen is een vruchtbaarheidsfeest. Zeker zal bij de Germanen ook meegespeeld hebben dat de levenskracht van hun doden overdraagbaar was. Oorspronkelijk werden deze feesten in de maand mei gehouden, bij de Romeinen en Germanen de maand van de vruchtbaarheid. Tijdens deze vruchtbaarheidsfeesten werden vaak ook jonge takken of jonge bomen geplaatst waar omheen gedanst werd. De zogenaamde Meiboom. Ook werden en vuren ontstoken en werden er veel eieren gegeten. De eieren moesten in dagen natuurlijk wel eerst gezocht en geraapt worden. Nu halen we deze uit de buurtsuper en verstoppen we deze om het oude gebruik te simuleren. Vogelnesten leeghalen is er nu dus niet meer bij. Het eten van eieren kwam voort uit de overtuiging dat eieren (vruchtbaarheid) nieuwe levenskracht in het lichaam brachten en is van joodse afkomst. Ook de combinatie met de paashaas is minder vreemd dan het lijkt. Hazen werden door Germanen gezien als "vruchtbaarheidsdier".
Als je zoals ik hier in de achterhoek op je fiets of lopend langs de vele beken die hier zijn. Zie je ze vaak langs de waterkant staan fier rechtop of spiedend met engelen geduld in het water starend. De Blauwe Reiger zoekend naar voedsel. In Nederland zijn er ongeveer 10.000 tot 12.000 Ze hebben geen territorium dus trekken ze langs beken en sloten. Ook zie je ze vaak in de wei, waar ze op zoek zijn naar kikkers en andere kleine dieren, ook jaagt hij op muizen, kikkers en sprinkhanen, kleine vogels en wormen. De blauwe reiger is een waadvogel, die voorzichtig door ondiep water schrijdt, of doodstil wacht op een naderende prooi. Hij heeft een voorkeur voor een waterdiepte van 20 tot 40 cm. Als hij een prooi waarneemt schiet de kop met de lange snavel razendsnel vooruit. Het is een wonder dat hij daarbij blijkbaar precies met de breking van het licht op het grensvlak van lucht en water rekening houdt. De vogel komt in geheel Nederland en grote delen van België voor, ook in steden. Maar in Nederland zijn Holland en Friesland favoriet: hier broedt 60 -70 % van het Nederlandse broedbestand.
Normaal kaart ik dinsdag middag (harten jagen) bij de K.B.O. maar door ziekte, was mijn ploegje niet kompleet, en ben ik dus maar heerlijk gaan fietsen.
Onderweg zag ik een viertal herten vredig grazend aan de rand van het bos. Maar helaas was de afstand te ver voor mijn foto toestel, dik 100 meter. Toen ik van de fiets af kwam schoten ze het bos in en waren ze voor mijn ogen uit het zicht verdwenen. Dus heb ik maar een plaatje van het Internet geplukt om toch nog wat moois op mijn Blog te zetten. Het is haast ondoenlijk om er fotos van te maken als je op de fiets bent. Jammer dan. Volgende keer beter.
Ondanks dat het nog erg fris is hebben de meeste mensen al lentekriebels.
Een ieder is al bezig zijn of haar tuintje mooi temaken voor de paasdagen. Heerlijk toch? De bollen knallen al weer uit de grond en menig voorjaarsbloeier begint ook al te kleuren. Evenzo mijn camelia een prachtplant, die niet erg winterhard zou zijn, red het nog steeds. En staat dan ook weer in volle pracht te bloeien in onze tuin. Het zonnetje schijnt en de lente zit in de lucht Maar de éénjarige mogen nog niet in de grond. Of het moet erg beschut zijn. Het kan immers nog steeds vriezen Tot 15 mei is dat nog niet verstandig. De tuincentrums willen ons anders doen geloven. En bieden dan ook prachtige plantjes te koop aan. We verlangen allen naar het warme voorjaar. Dat wens ik U dan ook van harte toe.
Ik heb de afgelopen week Weer eens een tuincentrum bezocht Zo'n groene supermarkt, net buiten de stad Ik rook, ik voelde en ik keek En weet je wat ik heb gekocht? Zó'n grote bak met van die afrikaantjes
Wat!? Een bak met afrikaantjes, mán Daar schrik ik toch wel even van Dat is het toppunt van racisme ongeveer Want als een negerzoen niet kan Dan kunnen afrikaantjes helemáál niet meer
Nou ja, ik heb diezelfde dag Daar in dat tuincentrum, een verantwoord boekje bestudeerd, en dat Speciale plantje dat ik zag Heb ik dus óók maar aangeschaft Je kent het wel: het is een vlijtig liesje
Wat!? Toch niet een vlijtig liesje, mán Die plant die is toch in de ban? Da's pure kinderarbeid, écht, wát ik je zweer! Nee, als een negerzoen niet kan En afrikaantjes niet, nou dan Kan vlijtig liesje denk ik helemáál niet meer
Oké, gelukkig dat ik in Dat zelfde tuincentrum ook geld Voor een onschuldig borderplantje over had Waar ik die middag met m'n pin Een heleboel van heb besteld: Een halve kofferbak vergeet-mij-nietjes
Wat!? Toch geen vergeet-mij-nietjes, mán Dat is pas écht een heel maf plan Dan gaan de Alzheimerpatiënten toch tekeer Nee, als een negerzoen niet kan En afrikaantjes verre van
En vlijtig liesje niet, nou dan Kunnen vergeet-mij-nietjes helemáál niet meer
Ik heb ook nog jacobskruiskruid...
Echt je reinste heiligschennis!
Maar die roos die ik gekocht heb...
Joh, waar zit je feitenkennis? Roos, dat is hoofdhuidziektegediscrimineer En als een negerzoen niet kan En afrikaantjes verre van En vlijtig liesje niet, en dan Ook geen vergeet-mij-nietjes, mán Dan kan die roos natuurlijk helemáál niet meer
Nederland wil de vossenjacht weer toestaan na 4 jaar
DE VOS
Er worden heel wat misleidende verzinsels over de vos rondgestrooid door jagers. Dit met het doel, enerzijds ze te kunnen bejagen, en anderzijds om geen concurrentie van hen te ondervinden, want de vos is immers ook een roofdier. Volgende informatie werd gehaald uit een uitgave van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap (Aminal - afdeling Bos & Groen) i.s.m. de Dienst Evolutionaire Biologie van de Universiteit Antwerpen. Er is de laatste jaren in West-Europa een toename van de vossenpopulatie, daarom is het nodig iets meer over dit nuttige dier te leren.
Dit heeft geen enkele zin
Volgens Jan Rodts van de Vogelbescherming heeft een vossenjacht geen enkele zin. "Vossen zijn territoriale dieren. Als er een gebied leeg komt, palmen andere dolende vossen die nog geen eigen territorium hadden de vrijgekomen ruimte dadelijk in." "Het is onzin dat er te veel vossen zijn. De jagers zijn dit niet gewend, omdat het vossenbestand decennialang kunstmatig laag is gehouden. Door een betere bescherming zitten we nu weer op een normaal niveau. We moeten gewoon weer leren samenleven, zoals onze voorouders ook al deden.
Jagers beschouwen de vos als een natuurlijke vijand, omdat ze hun wild stelen. Maar wie is er hier onnatuurlijk, de jager of de vos? Natuur is meer dan een fazant en konijn. Een vos hoort erbij."
Hoewel dit roofdier wel eens groot ongenoegen kan veroorzaken door het roven van pluimvee of klein wild uit het jachtgebied, moeten we ons toch steeds voor ogen blijven houden dat de vos thuishoort in de natuur en daar een belangrijke functie vervult. Vossen helpen namelijk mee aan de natuurlijke regulatie van de populaties kleine knaagdieren, konijnachtige, vogels enz. Het feit dat deze soort zich de laatste jaren heeft hersteld is eerder goed dan slecht nieuws want predatoren kunnen enkel overleven als er nog iets te eten valt. We moeten ons enkel bewust zijn van zijn aanwezigheid en daar nodige voorzorgen voor in acht nemen. Dit kan bestaan uit een degelijk afgesloten kippenhok en een omheining van 2m. Daarbij moet de omheining 50cm ingegraven worden, zodat de vos niet onder de omheining door kan graven.
De vos is een roofdier.
In tegenstelling tot wat velen denken is een volwassen vos maar een beetje groter dan een kat. Lengte van neus tot staartpunt is 1m, waarvan de staart 40 cm inneemt. Gewicht: 5 a 8 kg. Vossen zijn echte voedselopportunisten, zij eten de prooidieren die ter plaatse talrijk voorkomen en/of die zich ter plaatse het gemakkelijkst laten verschalken.
Onderkomen.
In de natuur bakent de vos een territorium af met urine, uitwerpselen en met scherp ruikende geurafscheidingen uit speciale klieren. De mannetjes (rekels) slapen meestal gedurende het hele jaar bovengronds op een beschutte plaats, zoals bijvoorbeeld onder dicht struikgewas. De wijfjes (moeren) gebruiken als ze drachtig zijn of kleine jongen hebben een ondergronds hol om in te slapen, de zogenaamde "burcht".
Een dame komt per vliegtuig terug van vakantie in Zwitserland.
Ze zit naast een priester.
Tijdens de vlucht komen ze aan de praat en zo komt het dat ze de pastoor om een dienst vraagt.
Eerwaarde,ik heb in Zwitserland een gloednieuw en hypermodern epileerapparaat gekocht. Hij was niet goedkoop en ik heb dus de wettelijke limiet overschreden.
Ik zal er invoerrechten over moeten betalen. Kunt u mijn ladyshave niet verbergen in uw soutane?
Natuurlijk, maar ik moet u waarschuwen, ik kan niet liegen...
Maar de douane zal u als priester niet verdenken en u doorlaten en ze geeft hem de ladyshave.
Aangekomen op Zaventem, komen ze bij de douanepost en de douanier vraagt aan de priester: Niets aan te geven?
Nou, zegt de priester, van mijn hoofd tot aan de gordel, heb ik niets aan te geven.
De douanier vindt dit antwoord een beetje vreemd en vraagt door:
En onder de gordel?'.
Wel, zegt de priester,
Daar bevind zich een fantastisch apparaat bestemd voor vrouwen, dat nog nooit is gebruikt!
De Achterhoek heeft vele gebruiken die men te allen tijde in ere wenst te behouden.
Zo word de dame die de leeftijd van 50 jaren telt geëerd met een heuse Sara.
Even zo de heer die de respectabele leeftijd van 50 jaren heeft behaald geëerd met een Abraham. Hij weet dan ook waar Abraham de mosterd haalt. Terwijl Sara Wet woar t glaesken steed Dit wordt dan ook ludieke wijze bekend gemaakt.
Laten wij allen bidden voor Nikki haar broer GUIDO Die op 03-07-2013 Is overleden. Hier bij een kaarsje Tot steun en kracht voor haar en haar Familie Dat hij moge rusten in vrede.
Blijf even stil staan bij mijn broers, Wim en Ben die aan de ziekte KANKER zijn over leden.
Viltig Kruiskruit schijnt
voor mensen niet giftig te zijn. Maar voor dieren (Paarden) zeer giftig.
Een pas geboren veulen.
De tijd is weer aangekomen dat je zulke mooie taferelen kunt zien.
Je blijft met lege handen achter Je zou zo graag nog willen zorgen De tijd van waken en van wachten Is voorbij en elke morgen Brengt nu een lege dag vol pijn Er rest alleen herinnering Aan in-gelukkig samen zijn
In de leegte staat zijn naam geschreven Komt alle goeds naar boven drijven Het aller diepste van zijn leven Zal altijd in ons midden blijven: Een dierbaar mens die in zijn eenvoud Zo vol betekenis kon zijn Gaf aan ons leven rijke inhoud.