Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Geldwolven
Ik hoop dat de NVA zo snel mogelijk verdwijnt in ons apenland
Â
Â
15-09-2014
Wie wordt de premier van de Zweedse coalitie
Wie wordt de premier van de Zweedse coalitie
Spreek aub niet meer over een Zweedse regering maar over een Zweetse bende !!! Ten andere in Zweden komt een linkse regering !!!!
Maggie, een mooie verschijning om België te vertegenwoordigen in het buitenland. Dat ze eerst eens haar bekwaamheid bewijst. Tot nu nog niets van gemerkt.
Open Vld , de verliezers partij , partijtje van 10 procentjes , die gaan de premier leveren ??? En dan nog Maggie ? Wat heeft deze bewezen ? Niks , enkel op papier een paar uitwijzingen , maar ondertussen bleef de poort wagenwijd openstaan , en kwamen ze onverstoord binnen . Wat een kluchtvertoning !!!!
WEGMETDENVA
Zowel CD&V als Open Vld hoopt dat die vraag vlug beantwoord is. "Hoe sneller, hoe liever. Maar het mag geen vertoning worden zoals met de eurocommissaris."
Vandaag nemen de Zweedse onderhandelaars, net als gisteren, een pauze. Pas morgen vliegen ze er weer in, over de begroting. Maar dan kan het snel gaan, luidt het. Zo snel dat er tegen volgend weekend al een naam voor 'de 16' kan opduiken. "Er tekent zich in de gesprekken meer en meer een écht project af. De premier wordt daar de belichaming van. Het zou goed zijn dat er vlug duidelijkheid komt over wie die ploeg zal leiden", klinkt het in de blauwe familie, die de eerste minister mag leveren.
Zelfde teneur bij CD&V. Volgens De Tijd wil coformateur Kris Peeters (CD&V) tegen het weekend landen. En dan is het aan de opvolger van uittredend premier Elio Di Rupo (PS) om het heft in handen te nemen en ervoor te zorgen dat de laatste puzzelstukken gelegd worden. "Maar eerst moeten de liberalen daar onderling over uit geraken." Feit is dat niemand zin heeft in een herhaling van het eindeloze gebikkel dat voorafging aan de voordracht van Marianne Thyssen als eurocommissaris.
Maggie Als het van de man in de straat afhangt, wordt overigens Maggie De Block (Open Vld) de nieuwe premier. Volgens een peiling van de RTBF en La Libre Belgique geniet zij aan beide kanten van de taalgrens de voorkeur om de Zweedse coalitie te leiden. Zelf zegt De Block nog geen 'ja' of 'neen'. "Maar áls zij het wordt, kan Open Vld daarnaast niet veel meer dan een staatssecretaris krijgen", klinkt het bij N-VA.
De redenen voor het verdwijnen van de buurtwinkels zijn niet degenen die in het artikel worden aangegeven. De echte reden is het nefaste mobiliteitsbeleid van veel gemeenten. Als men niet meer gratis bovengronds in het centrum van een dorp kan parkeren dan gaat men elders zo eenvoudig is dat. Kijk naar Lier of Mortsel waar het vroeger goed en gezellig was om te winkelen. In Mortsel ligt nu een stenen woestijn voor het gemeentehuis en op de markt in Lier hetzelfde.
Grote projecten van ketens krijgen politieke steun. De kleine buurtwinkel wordt uitgeperst. De leegstand bewijst dat.
Wat wil je nu na decennia lang links beleid waarbij taksen en (pest)belastingen stelselmatig verhoogd werden
Het aantal buurtwinkels is op vijf jaar tijd drastisch gedaald. Maar liefst een kwart van de buurtwinkels heeft sinds 2008 de deuren moeten sluiten. Alle samen gaat het om 18.000 winkels.
Eind 2013 waren er 59.804 detailhandelaars in ons land, terwijl dat er in 2008 nog 77.433 waren.
De oorzaken voor de teloorgang van de kleinhandel zijn divers: zo speelt de toename van het aantal baanwinkels, doorgaans grote ketens, aan de rand van de stad of gemeente een rol, net als de opmars van shoppingcenters en andere megalomane projecten. Bovendien heeft de kleinhandel sinds enkele jaren in toenemende mate af te rekenen met een nieuwe concurrent: de webwinkel.
Slaapdorpen De gevolgen van een en ander zijn: een inkrimpend aanbod, de toename van leegstand en onveiligheid en uitstervende gemeenten die louter slaapdorpen worden.
De snelheid waarmee kleine winkeliers over de kop gaan, moet dringend tegengegaan worden. Zowel zelfstandigenorganisatie NSZ als Unizo trekken aan de alarmbel. Het aanbod verschraalt en de winkeliers moeten zichzelf telkens weer vernieuwen om nog te concurreren met de grote ketens. Maar ook de overheid moet ingrijpen, door bijvoorbeeld niet meer te investeren in megalomane shoppingcentra.
In een rentree-interview met De Standaard haalt aftredend premier Elio Di Rupo (PS) zwaar uit naar de toekomstige regeringspartners. Vooral de Franstalige liberalen van MR moeten het ontgelden. ‘Ze stonden met open armen te wachten op de tandem N-VA-CD&V.’
De nieuwe regering is er nog niet, maar Di Rupo, behalve premier ook PS-voorzitter, zegt haar nu al de wacht aan. Hij spreekt daarbij trouwens consequent van de rechtse regering. ‘Ik heb het gevoel dat deze rechtse regering een frontale aanval plant op de koopkracht van de mensen. Men spreekt over een stijging van de dieselprijzen, hogere btw, mogelijk een indexsprong… Dat komt allemaal op de kap van de gewone burgers, van de 99 procent die niet tot de absolute topverdieners behoren. Daarbij zullen ze de PS op hun pad vinden. Wij zullen de stem zijn van de werknemers, de families, de middenklasse, de werkzoekenden en de gepensioneerden.’
Volgens Di Rupo zal de regering die N-VA, MR, CD&V en Open VLD aan het vormen zijn, allerminst een centrum-rechtse regering worden. ‘Dat is een eufemisme. Er is geen centrum te bekennen in de plannen die nu voorliggen, dit wordt een rechtse regering.’ Zijn partij zal zich niet alleen verzetten tegen rechtse maatregelen, maar er ook permanent alternatieven tegenover stellen.
Dat de MR van Charles Michel als enige Franstalige partij in een federale regering wil stappen is voor Di Rupo ‘een aanslag op de evenwichten in dit land’. ‘Bij de beleidsverklaring van premier Michel zal 75 procent van de Franstaligen niet vertegenwoordigd zijn. Stelt u zich deze situatie nu eens heel even voor aan Vlaamse kant. Zo’n regering zou er in geen honderd jaar komen. De MR is een marionet van N-VA en CD&V, de twee Vlaamse partijen die het zwaarste wegen.’ Bovendien, zegt hij, geeft het forfait van CD&V voor het premierschap aan dat de christendemocraten niet echt geloven in de kansen van de Zweedse coalitie.
Lees het volledige interview morgen in De Standaard.
Bourgeois: Europese regels maken het als overheid moeilijk om grote investeringen te doen
Bourgeois: Europese regels maken het als overheid moeilijk om grote investeringen te doen
Mennheer Bourgeois je bent de grootste pest van ons apenland .
WEG MET DE NVA
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil met Europa in debat gaan over de nieuwe regels die bepalen dat Vlaanderen de bouw van de Oosterweelverbinding wellicht in de begroting zal moeten opnemen. ‘Als dat gebeurt, is dat een heel serieus probleem’, zo zegt hij in De Ochtend op Radio 1.
Dat Vlaanderen het Oosterweelproject in de begroting zou moeten opnemen, is het gevolg van nieuwe Europese regels die de Europese statistische Eurostat donderdag uiteenzette aan de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM).
Bourgeois is niet te spreken over die nieuwe regels. ‘Ik vind dat weinig consequent van de EU, zeker op een moment dat de voorzitter van de Europese Commissie aankondigt dat er grote investeringen moeten gebeuren. Zo maak je het voor overheden bijzonder moeilijk om grote investeringen te doen’, zo reageert hij op de radio.
Hij begrijpt niet dat een groot project zoals Oosterweel (een investering van 3,25 miljard euro, red.) in één keer moet ingeschreven worden in de begroting, terwijl de betalingen gespreid zijn over vele jaren. Dan is het logisch dat men boekhoudkundig in het rood gaat.
Lening spreiden
‘Dat heeft natuurlijk een enorm grote weerslag op elke begroting en creëert een groot probleem’, erkent de minister-president. Hij vergelijkt het met een particulier die een huis koopt en zijn lening kan spreiden over een langere periode, bijvoorbeeld 20 of 30 jaar.
De beslissing over het al dan niet moeten opnemen van Oosterweel in de begroting is nog niet definitief, maar Bourgeois ‘maakt zich geen illusies dat er nog een koerswijziging komt vanuit Europa’. Als de beslissing bevestigd wordt, wil Bourgeois ‘het fundamentele debat aangaan met Europa’. ‘Ik wil daarover een gesprek ten gronde met de EU.’
Volgens Bourgeois zal het even tijd vergen om te kijken of er andere constructies mogelijk zijn. Het probleem stelt zich pas vanaf het eerste jaar dat de transacties ingaan, zegt hij. Wanneer dat zal zijn, is nog onduidelijk. Dat het project er in elk geval komt, staat volgens Bourgeois buiten kijf. ‘Deze investering moet gebeuren. Het project is extreem belangrijk om het fileprobleem op te lossen en het is van levensbelang voor onze economie’, klinkt het tot slot.
Sms-diensten die waarschuwen voor flitsers moeten stoppen
Sms-diensten die waarschuwen voor flitsers moeten stoppen
Veel flikken vertellen zelf aan hun vriendjes wanneer er controles zijn.
Corrupte overheid corrupte politici en corrupte politie . als ik ze kan killen zal ik het niet laten
De Ethische Commissie voor de telecommunicatie heeft de stopzetting bevolen van twee sms-abonnementsdiensten die tegen betaling waarschuwen voor snelheids- en alcoholcontroles. Het gaat om sms-diensten van de bedrijven 'Etri' en 'Myport'. Ze moeten elk bovendien 10.000 euro boete betalen. Volgens de Ethische Commissie begingen ze inbreuken tegen de Ethische Code voor de telecommunicatie.
In 2013 startte de Ethische Commissie het onderzoek. Er was sprake van "herhaalde klachten over hun dienstverlening", aldus Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Ethische Commissie voor de telecommunicatie, in een persbericht.
"Bewuste strategie die echt niet kan" "We konden niet anders dan concluderen dat deze diensten in feite gewoon de mogelijkheid bieden om aan politionele veiligheidscontroles te ontsnappen, een bewuste strategie van deze bedrijven. Dit kan uiteraard niet. De Ethische Code voorziet uitdrukkelijk dat betalende diensten de verkeersveiligheid niet in het gedrang mogen brengen."
De twee bedrijven verdedigden zich dat hun diensten een preventief effect zouden hebben en niet dienen om controles te omzeilen. Maar dat werd verworpen. De bedrijven verkopen luidens de Commissie "onmiddellijk bruikbare informatie voor wie politiecontroles wil ontlopen of omzeilen". Een andere overtreding van de Ethische Code had betrekking op het niet-vermelden van de kost van een betaalnummer in hun reclame.
Etri en Myport moeten ook alle bedragen terugbetalen aan eindgebruikers die een klacht indienden bij hun mobiele operator naar aanleiding van de vastgestelde overtredingen.
Van Rompuy: Nieuwe sancties tegen Rusland gaan morgen in
Van Rompuy: Nieuwe sancties tegen Rusland gaan morgen in
Kunnen we niet ergens een petitie beginnen TEGEN onze EU lijders die ons in verderf storten in plaats van met Rusland te praten. En ja lijders met een lange IJ....
Enfin.....gene elektriek en dra gene gas meer (vanaf morgen). . Toch fijn dat je z'n goede leiders heb.
Wat doet die EU nu toch ??? Zijn die nu niet slimmer...Van Rompuy dat is precies Gollem van Lord of The Rings...Maak eerst eens dat het in Europa draait, nog nooit zoveel werkloosheid en nog nooit zoveel faillissementen...Hetgeen ze wel kunnen is meer flitsen, meer controles,...wat is de bedoeling net ? Ons tot slaaf maken ?
De Europese Unie verscherpt van morgen af de economische sancties tegen Rusland. Dat heeft Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy vandaag in een verklaring laten verstaan. Rusland belooft al meteen een nieuwe tegenzet.
De lidstaten hadden maandag al besloten sancties in te stellen, maar lieten de invoering ervan afhangen van de naleving van het bestand in Oost-Oekraïne tussen regeringstroepen en pro-Russische separatisten die steun uit Moskou krijgen
De afgelopen dagen is een deel van de Russische militairen teruggetrokken uit Oost-Oekraïne, maar volgens de NAVO zijn er op dit moment nog rond de 1.000 Russische troepen in het gebied aanwezig.
De EU-lidstaten waren verdeeld over de vraag of nieuwe sancties nog wel moesten, maar na dagenlang overleg is nu besloten ze toch te laten ingaan. De omvang van de nieuwe sancties wordt morgen duidelijk. Naar verluidt komen er 24 nieuwe namen op de zogeheten zwarte lijst. Van personen en instellingen op deze lijst worden de tegoeden in de EU bevroren, ook komen de individuen de EU niet meer in.
Ook zouden drie Russische energiebedrijven (Rosneft, Gazprom Neft en Transneft) geen toegang meer krijgen tot de Europese kapitaalmarkt. Eerder maakte de EU dit al onmogelijk voor een aantal Russische banken.
De sancties worden van kracht zodra ze morgen in het officiële staatsblad van de EU zijn gepubliceerd. Volgens diplomaten kunnen de sancties weer worden teruggedraaid als de situatie in Oekraïne verbetert.
Telefonisch overleg Volgens de woordvoerder van de Britse premier David Cameron hebben Europese leiders vanochtend telefonisch overlegd over het instellen van de sancties. Aan dat gesprek deden onder meer EU-president Van Rompuy, de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande mee.
"Ze waren het eens dat de sancties aan het einde van deze week ingesteld moesten worden", aldus de woordvoerder.
In een verklaring heeft Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy zopas meegedeeld dat de sancties herzien kunnen worden in het licht van de ontwikkelingen op het terrein. Eind september zou alvast een uitgebreide evaluatie gemaakt worden van de uitvoering van het vredesplan.
Tegenmaatregelen Rusland heeft nieuwe tegenmaatregelen voorbereid tegen de westerse wereld als die nieuwe sancties uitvaardigen. Dat zegt een bron bij het Kremlin. Hij verwijst naar beperkingen op de import van tweedehandswagens en van textielproducten. Intussen raakte bekend dat vrijdag nieuwe Europese sancties van kracht worden.
"Het ministerie van Economie heeft al een lijst met producten klaar", verklaarde economisch adviseur Andrej Beloesov aan het Russische persagentschap Ria Novosti. Die tegenmaatregelen zouden bovenop het importverbod op landbouwproducten uit de Europese Unie komen.
Rijbewijs met punten? Zo werkt het in onze buurlanden
Rijbewijs met punten? Zo werkt het in onze buurlanden
DE SUPER DIEVEN VAN DE NVA
WEG ER MEE
Zes op de tien Belgen is tegen een rijbewijs met punten. Dat blijkt uit onderzoek van automobilistenvereniging Touring. Nochtans ligt het voorstel vrij concreet op de onderhandelingstafel van de Zweedse coalitie.
In het voorstel krijg je strafpunten als je betrapt wordt op verkeersovertredingen, zoals bijvoorbeeld dronken rijden. Wie te veel strafpunten heeft, speelt zijn rijbewijs kwijt. België is trouwens een van de laatkomers op dat vlak. In onze buurlanden werd het systeem al lang geleden ingevoerd. Iets meer dan tien jaar geleden in Nederland en Luxemburg (2002), twintig jaar geleden in Frankrijk en Groot-Brittannië (1992) en zelfs al veertig jaar geleden in Duitsland (1974). Maar hoe gaan ze bij onze buren om met dat rijbewijs? Een overzicht van de mogelijkheden voor strafpunten.
DUITSLAND
Optellend systeem met verkeersovertredingen in drie categorieën Wie acht punten verzamelt is zijn rijbewijs kwijt Opvallend: punten worden ook uitgedeeld aan voetgangers en fietsers die overtreding begaan Verzamelde punten kunnen ook verjaren: termijn van 2.5jaar voor overtreding van eerste categorie, 10 jaar voor derde categorie
Bellen achter het stuur: 1 punt
Door het rood rijden: 2 punten
Dronken rijden: 3 punten
FRANKRIJK
Beginnende bestuurders starten met zes punten, anderen met twaalf Wie op nul komt te staan raakt zijn rijbewijs kwijt Kwijtgespeelde punten kunnen terugverdiend worden: na drie jaar zonder overtredingen wordt totaal aangevuld tot twaalf
Bellen achter het stuur: 3 punten
Stop-bord negeren: 4 punten
Door rood rijden: 4 punten
Onder invloed rijden: 6 punten
Vluchtmidsdrijf plegen of ongeval met gewonden veroorzaken: 6 punten
GROOT-BRITTANNIE
Optellend systeem zoals in Duitsland Wie twaalf punten verzamelt in drie jaar tijd raakt zijn rijbewijs kwijt Nieuwe bestuurders worden strenger aangepakt: wie zes punten haalt binnen twee jaar na het examen raakt zijn rijbewijs kwijt Het duurt minstens vier jaar vooraleer een strafpunt vervalt, sommige strafpunten gaan pas na elf jaar weer weg
Rijden onder invloed: 10 punten
Snelheidsovertreding: 3-6 punten
Door rood rijden: 3 punten
Stop-bord negeren: 3 punten
LUXEMBURG
Dalend systeem zoals in Frankrijk Iedereen start met twaalf punten, wie op nul staat is zijn rijbewijs kwijt
Vluchtmisdrijf: 4 punten
Door rood rijden: 2 punten
Rijden onder invloed: 2 punten
Zonder gordel rijden: 1 punt
NEDERLAND
Beginnersrijbewijs voor startende chauffeurs: wie zijn rijbewijs behaalt krijgt een rijbewijs op proef. Daarvoor bestaan vijf types overtredingen waarop strafpunten staan. Wie drie punten verzamelt, raakt zijn rijbewijs kwijt
Bumperkleven aan hoge snelheid
Ernstige snelheidsovertreding
Ongeval met materiële schade of letsel door foute naleving van de verkeersregels
Ongeval veroorzaken met letsel of dodelijke afloop
Veroorzaken van gevaar of verkeer hinderen
Wie een definitief rijbewijs heeft, krijgt een puntenrijbewijs voor alcoholovertredingen. Wie binnen de vijf jaar twee keer dronken betrapt wordt achter het stuur is zijn rijbewijs kwijt. (tweede keer boven 1.3 promille)
De Vlaamse regering moet volgend jaar zowat 240 miljoen euro extra besparen om de begroting in evenwicht te houden, nu de economische groeiverwachtingen negatief zijn bijgesteld. Dat schrijft De Tijd donderdag op basis van berekeningen die circuleren in Vlaamse regeringskringen.
Het Planbureau verwacht voor dit jaar 1,1 in plaats van 1,4 procent economische groei. Voor volgend jaar is dat 1,5 procent in plaats van 1,8 procent.
De Tijd citeert donderdag berekeningen waaruit moet blijken dat die bijstelling neerkomt op een extra besparing van zo’n 240 miljoen euro. Tijdens de formatiegesprekken gingen N-VA, CD&V en Open VLD er nog van uit dat volgend jaar zowat 1,2 miljard bespaard moet worden. Dit jaar zou het tekort met 80 miljoen euro groeien.
Het opsturen van parkeerboetes naar Belgische automobilisten die de afgelopen twee jaar in Nederland in de fout gingen, is illegaal. Dat zegt de Belgische Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV). "Het verdrag dat toestemming geeft voor die uitwisseling van privacygegevens is helemaal nog niet bekrachtigd."
Zonder die bekrachtiging is de gegevensuitwisseling zonder rechtsgrond en komt de rechtszekerheid in het gedrang, zegt de DVI. "Wij gaan uitzoeken hoeveel boetes illegaal zijn opgestuurd naar België en zullen onze collega's daarna herinneren aan de afspraken zoals ze op dit moment gelden," reageert woordvoerder Thomas de Spiegelaere. Belgisch óf Nederlands 'lek' Volgens hem zijn er twee mogelijkheden waardoor de privacygegevens van tienduizenden Belgische foutparkeerders dan toch in Nederland terechtkwamen. "Aan Belgische kant staat een informatiekanaal open dat niet open mag staan of Nederland maakt illegaal gebruik van een mogelijkheid tot gegevensuitwisseling," bevestigt hij na berichtgeving door Het Nieuwsblad.
Volgens de momenteel geldende afspraken vindt er sinds augustus 2012 geen gegevensuitwisseling van foutparkeerders meer plaats tussen België en Nederland omdat dit in strijd is met de privacywetgeving. "Beide landen sloten een verdrag dat dit probleem oplost. Nederland bekrachtigde dat bilaterale akkoord wél al maar België nog niet," weet de DIV-zegsman. Regering Dat laatste houdt verband met de huidige Belgische politieke situatie . De federale regering behandelt sinds de verkiezingen van 25 mei enkel de belangrijkste lopende zaken. De bekrachtiging van verdragen valt daar niet onder. De DIV spreekt van een "tijdelijk probleem", al leert de ervaring dat een Belgische regeringsformatie nogal lang kan duren.
De DIV kan nog niets zeggen over eventuele consequenties van de illegale gegevensuitwisseling van foutparkeerders, iets waarmee Belgische parkeerbedrijven nu ook zijn begonnen naar aanleiding van de parkeerboetes uit Nederland.
Aanvechten "De boetes zullen terecht zijn uitgeschreven door Nederlandse parkeerwachters en gemeenten maar de illegale gegevensuitwisseling geeft de overtreders iets om aan te vechten voor de politierechter. Ik heb geen idee hoe die over zoiets oordeelt," zegt De Spiegelaere.
Peeters waarschuwt voor hete herfst: Stakingen sluit ik niet uit
nn
Als bijna 40% van de werkende bevolking voor de staat werkt weet je wat er te wachten staat..kijk naar Griekenland, draconische inkrimpingen in lonen en pensioenen van talrijke functies bij de overheid, voorlopig blijft men hier de gewone man die in dienst werkt in de privé, zelfstandigen, KMO's verder leegmelken...
Zoals de lonen hier in negatieve zin evolueren zal de staatsschuld nooit meer afgelost raken en zal de economie blijven krimpen. Het enige dat nog kan helpen is een paardenremedie als een loonsverhoging van minstens 10%.
NVA LOOPT NAAR DE MAAN,EN BLIJFD DAAR
EN LAAT DE WERKMENS MET RUST
DIEVEN ZIJN JULLIE
In een gesprek met VTM NIEUWS waarschuwt CD&V-kopstuk Kris Peeters voor de besparingsplannen die de Zweedse coalitie voor iedere Vlaming in petto zal hebben. "Ik wil niemand op ideeën brengen, maar acties sluit ik niet uit. De hervormingen die op het federale niveau op til staan, zal iedereen voelen."
Op de vraag van nieuwsanker Dany Verstraeten of het federale niveau nog van belang is voor de Vlaamse christendemocraten, is Peeters categoriek: "De hervormingen die op het federale niveau op til staan, zijn van ongelofelijk belang. De pensioenen moeten hervormd worden, we moeten de loonkostenhandicap wegwerken enzovoort. Iedereen zal de maatregelen voelen, maar de mensen moeten begrijpen dat we nu door een moeilijke periode moeten gaan om weer zuurstof aan onze bedrijven te geven." Peeters geeft wel aan dat "de sterksten de meeste lasten zullen moeten dragen".
De functie van premier is nog steeds relevant. "Nu zeker met de hervormingen die eraan zitten te komen. Het federale plan met de premier als koploper is de schakel tussen de deelstaten, maar ook de sociale partners."
Dat Peeters uiteindelijk geen premier gaat worden, was naar eigen zeggen "iets wat gesneden heeft." Maar het CD&V-boegbeeld geeft aan dat ook Didier Reynders gekraakt is. "Die nacht waarin beslist is dat wij Thyssen zouden afvaardigen naar Europa was één van de moeilijkste in mijn politieke carrière."
Er bestaan stickers om tegen de ruiten te kleven, bijna onzichtbaar voor de mens, maar de vogels zien de silhouetten van roofvogels en blijven dus uit de buurt van die ramen. zie http://www.tuinadvies.be/shop/product.php?id=72
Het aantal vogels dat zich te pletter vliegt tegen onze ramen is de afgelopen 15 jaar verviervoudigd. Reden: de nieuwe huizen die we bouwen buiten de stad, met grote ramen en reflecterend glas dat de warmte buiten houdt. ‘Dat zijn echte vogelmoordenaars’, zegt Vogelbescherming Vlaanderen in Het Nieuwsblad.
331 vogels in 1999, 1.343 vorig jaar: het aantal ‘raamslachtoffers’ dat wordt binnengebracht in vogelopvangcentra, neemt fors toe. ‘Het gaat dan alleen nog maar om levend binnengebrachte vogels’, zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen.
‘Het aantal vogels dat effectief sterft omdat ze tegen onze huizen aanvliegen, is vele malen groter. Het gaat zeker om honderdduizenden vogels per jaar. Daardoor zijn onze ramen een van de belangrijkste doodsoorzaken voor vogels.’
De voornaamste slachtoffers zijn de vogelsoorten die je het vaakst in je tuin ziet, zoals merels en houtduiven, zegt Rodts. ‘Maar ook sperwers, buizerds en torenvalken sterven tegen onze ramen’, zegt hij.
Voorzitter Marc Leemans van de christelijke vakbond ACV zegt dat het sociaal overleg onmogelijk wordt gemaakt indien de nieuwe federale regering beslist dat er een indexsprong komt.
Leemans zette zijn hakken in het zand in het economisch tv-magazine ‘De vrije markt’ van de VRT. ‘Als je een indexsprong doorvoert, hef je een belasting op werknemers en uitkeringstrekkers en dat is hoogst onrechtvaardig. Dat zullen we nooit aanvaarden’, zei Leemans.
Een indexsprong is één van de maatregelen die in de onderhandelingen over een 'Zweedse coalitie' worden naar voren geschoven om de begrotingen van 2015 en 2016 rond te krijgen.
Dat de vakbonden tegen een indexsprong zijn, is bekend. Maar de koppeling met het sociaal overleg werd nog niet zo expliciet gemaakt. In de herfst staan onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties op het programma over een nieuw interprofessioneel akkoord. En een indexsprong zou de 'serene sfeer' van dat overleg van bij de start ondermijnen, zegt Leemans. ‘Je kan niet aan de sociale partners vragen om onder elkaar en op eigen verantwoordelijkheid een akkoord te maken als er een essentieel onderdeel in de bescherming van de koopkracht onderuit is gehaald door de regering’, zei hij.
Coformateur Kris Peeters (CD&V) reageerde in het VRT-programma De Zevende Dag op de uitspraak van Leemans, zonder concreet op een mogelijke indexsprong in te gaan. Hij begrijpt naar eigen zeggen de bezorgdheid, maar zou het 'spijtig' vinden mochten sommige sociale partners niet willen meewerken aan de sociaal-economische hervormingen die de volgende federale regering wil doorvoeren. 'De rol van de sociale partners is daarin essentieel. Dat wordt in de formateursnota ook op verschillende plekken benadrukt. Dit is een unieke kans om het land sociaal-economisch te hervormen.'
Op VTM zei Peeters nog sociale acties, bijvoorbeeld stakingen, tegen de hervormingsplannen van de centrumrechtse ploeg niet uit te sluiten. Hij herhaalde dat de onderhandelaars op zoek moeten naar 17,3 miljard euro, een 'enorm bedrag', en hoopt dat de mensen goed zullen kunnen inschatten welke hervormingen op stapel worden gezet
'Ik hoop dat alle sociale partners de unieke kans aannemen om ons land sociaal-economisch te hervormen'
KRIS PEETERSFEDERAAL CO-FORMATEUR
Pieter Timmermans, directeur van de werkgeversorganisatie VBO, noemt het in een reactie ‘straf dat de ACV-voorzitter nu al in de media standpunten inneemt over een proefballonnetje dat hier of daar is opgelaten.’ Volgens Timmermans moeten akkoorden aan de onderhandelingstafel worden afgesloten. ‘Dreigementen leveren geen jobs op’, klinkt het.
De socialistische vakbond ABVV zegt het volmondig eens te zijn met Leemans. 'Ook de OESO stelt dat de aantasting van de koopkracht van de bevolking via een indexsprong alleen maar leidt tot meer dividenden, maar niet tot meer jobs", zegt woordvoerster Gina Heyrman. 'Er is nu duidelijk een rechtse regering in de maak die de werkgevers in een zetel zet, en de poten onder de stoel van de vakbonden wil zagen.'
“Hunne Koninklijke Hoogheden de Hertog en de Hertogin van Cambridge zijn erg gelukkig om te melden dat de Hertogin in verwachting is van haar tweede kindje.” Zo luidde een mededeling van het Britse Paleis.
Het Britse prinselijke paar heeft al een kindje van een jaar oud, Prins George. Net als tijdens de zwangerschap van Prins George heeft Kate opnieuw last van zwangerschapsmisselijkheid, waarvoor ze momenteel behandeld wordt in Kensington Palace. Door die misselijkheid kan ze vandaag niet mee op het geplande bezoek naar Oxford met haar man, Prins William.
Rusland dreigt ermee luchtruim te sluiten bij nieuwe westerse sancties
Rusland dreigt ermee luchtruim te sluiten bij nieuwe westerse sancties
Dat is andere koek hé Herman Van Rompuy.
Wat is dat hier toch met die euro-kiekens, leven die in een Tibetaanse klooster afgezonderd van de wereld
Rusland heeft, in het geval van nieuwe sancties van het Westen in de Oekraïne-crisis, met verreikende tegenmaatregelen gedreigd. Mogelijk is een verbod op het gebruik van zijn luchtruim door Westerse luchtvaartmaatschappijen, zei regeringsleider Dmitri Medvedev in de Russische krant Vedomosti.
"Als Westerse bedrijven ons luchtruim moeten mijden, dan dreigt het bankroet voor vele luchtvaartmaatschappijen, die nu al vechten om te overleven". Medvedev verzekerde dat Rusland een dergelijke ontwikkeling niet wil. "Dit is de verkeerde weg. De sancties hebben niet tot meer vrede in Oekraïne bijgedragen".
Snel nieuwe sancties De EU-landen willen vandaag nieuwe strafmaatregelen treffen om Rusland tot een koersverandering in de Oekraïense crisis te bewegen. De sancties worden pas van kracht met de publicatie ervan in het officieel blad van de Europese Unie. Diplomaten hadden gezegd dat dit vandaag of mogelijk ook morgen kan gebeuren.
Het pakket, waarover de EU-ambassadeurs het vrijdag waren eens geraakt, voorziet volgens diplomaten hardere economische sancties, de blokkering van rekeningen en een inreisverbod voor een twintigtal personen. Onder hen Oost-Oekraïense separatisten en opiniemakers uit de Russische politiek en economie.
Voor staatsbanken, wapenfabrieken en ondernemingen uit de oliesector wil de EU de toegang tot Europese kredieten bemoeilijken. Het exportverbod van technologie voor oliewinning wordt uitgebreid, net zoals de beperking op de uitvoer van militair nuttige goederen.
"Internationale veiligheid in gevaar" Medvedev beschuldigt het Westen ervan met strafmaatregelen tegen Rusland de internationale veiligheid in gevaar te brengen. "De economische sancties tegen ons hebben politieke gevolgen die erger zijn dan eender welke exportbeperking", zei hij. De globale veiligheidsarchitectuur werd verzwakt. "Wie als eerste sancties invoert, moet er zich goed van bewust zijn dat hij uiteindelijk ook zichzelf problemen heeft aangedaan", benadrukte hij.
Landbouw subsidiëren Rusland had als antwoord op strafmaatregelen van de EU en de VS van zijn kant een importverbod voor vele Westerse levensmiddelen afgekondigd. "We zijn een reusachtig land met warme regio's en voortreffelijke condities. Waarom zouden we de hele tijd fruit uit het buitenland moeten eten? Wij kunnen immers onszelf en anderen van eten voorzien", zei Medvedev. De Russische regering heeft beslist om de eigen landbouw te subsidiëren. Met "tientallen miljarden roebel" steunt Moskou de teelt van kasgroenten en de melkveehouderij. "In Russische winkels moeten Russische producten een toonaangevende plaats innemen", zei Medvedev in de krant.
Het statistisch inistituut Rosstat in Moskou had onlangs bericht over negatieve gevolgen van de Russische tegenmaatregelen. Zo zijn in Rusland de prijzen van de levensmiddelen na het importverbod op Westerse waren geëxplodeerd. Bij zijn inkopen moet de Russische consument momenteel tien procent meer aan voedsel uitgeven dan voor de boycot.
De EU-sancties zouden vandaag normaliter goedgekeurd worden, maar volgens Europese bronnen bestaat er vooralsnog geen unanimiteit over de maatregelen.
Gisteren had Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy verklaard dat Europa bereid is terug te komen op de sancties indien het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne duurzaam zou blijken of wanneer er echte vredesonderhandelingen van start zouden gaan.
Spaargeld brengt niks meer op: Laat uw geld maar rollen
Spaargeld brengt niks meer op: Laat uw geld maar rollen
De Euro is het ergste wat ons al overkomen is, we waren beter lekker bij onze Belgische Frank gebleven, de tijden waren mooier en zorgelozer! Spaargeld?Wat is dat??
Goud of zilver zijn nu goedkoper dan paar jaar geleden.Het is het enige dat zal echt stijgen in waarde de komende jaren.
Ik kan het niet laten rollen , het rolt naar de staatskas ook al wil ik het niet . . Dan van daar uit rolt het naar diegene die het niet nodig hebben .
Geen cent is ons spaargeld nog waard, na de nieuwste renteverlaging van de Europese Centrale Bank. Maar wat moéten we er dan mee? "Consumeren en investeren", zeggen economen in Het Laatste Nieuws. "Twijfel niet meer over die nieuwe keuken of auto, en koop desnoods kunst."
0,05 procent, of nét iets meer dan niks: dat is de nieuwe herfinancieringsrente die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag bekend maakte. Met andere woorden: ons spaargeld bracht al nauwelijks nog iets op, en het zal nog minder worden. Wie toch nog wat rendement wil, zal dus meer risico moeten nemen. Of, en dat is de bedoeling van de ECB, het geld dat we al jaren oppotten eindelijk eens beginnen uit te geven. Vooral de Belgen zijn kampioenen in het sparen, zo bleek onlangs uit een ING-studie: alle Belgen samen hebben een financieel vermogen van 1.103 miljard euro, waarvan het grootste deel op spaarboekjes staat. "Wie dus nog iets wil verdienen met z'n geld, zal moeten investeren. Of, en dat is ook een goeie keuze op dit moment, consumeren", zegt KBC-econoom Koen De Leus.
Woonbonus Met andere woorden: laat je geld rollen. Maar wáár naartoe? Want een huis kopen als investering, is geen risicoloze financiële operatie met de dalende woningprijzen en het afschaffen van de woonbonus. De Leus: "Ik zou jonge mensen aanraden om volop te investeren in alles wat ze nodig hebben. Heb je een huis, renoveer het. Koop die nieuwe keuken of badkamer, en laat desnoods je tuin aanleggen. Want met het geld dat je nu op je spaarboekje hebt staan, koop je binnenkort nóg minder. Oudere mensen met wat meer geld en een huis dat perfect in orde is, kunnen in kunst investeren. Maar dan moet je je met specialisten omringen. Je wilt toch vooral iets kopen wat minstens zijn waarde behoudt, en liefst nog wat meer waard wordt."
Er zijn nog andere opties, maar dan moet je meer risico durven nemen. "Eigenlijk zijn aandelen nog de enige optie als je wil sparen", zegt De Leus. "Je kan dan bij de klassieke Bel-20 bedrijven terecht, of - als je wat meer reserve hebt - bij een holding als Gimv of Ackermans & Van Haaren investeren in jonge ondernemers. Maar je weet, hoog risico kan grote winsten of grote verliezen betekenen."
Goud Voor de meer defaitistische spaarder met geldzorgen is er nog altijd goud als verzekering. "Maar dat raden we nu niet aan", zegt De Leus. "Goud wordt alleen interessant na een economische of geopolitieke crisis. Het is misschien wat te voorbarig om er nu al vanuit te gaan dat we richting een beurscrash of wereldoorlog gaan."
Eén ding is zeker: obligaties hebben helemaal afgedaan, en al zeker die in euro, nu de munt op z'n laagste peil ooit ten opzichte van de dollar staat. "Wil je je middelen toch opnieuw investeren, kies dan voor obligaties in andere munten, zoals de Amerikaanse dollar, het Britse pond, de Noorse kroon of een mandje met opkomende landen", zegt Koen Van de Maele van beurshuis Candriam. "Verwacht wordt immers dat de euro nog verder zal verzwakken, en op die manier kan je een meerwaarde boeken op de munt tegenover de euro."
SP.A-voorzitter Bruno Tobback vindt het ‘sociaal onrechtvaardig dat de Vlaamse regering nog eens extra rekeningen doorstuurt naar gezinnen’. Hij hoopt dat de oppositiepartijen kunnen samenwerken.
Tobback wil de stem van diegenen die door de Vlaamse maatregelen worden getroffen, vertolken in de oppositie. En daarvoor wil hij met ‘iedereen die dat wil’ samenwerken. Met Groen bijvoorbeeld, zoals Ingrid Lieten eerder al opperde.
De Vlaamse socialisten zeggen al langer dat de Vlaamse regering de rekening van haar besparingen op de gezinnen verhaald. ‘Gratis bestaat inderdaad niet’, zei hij in De Zevende Dag. ‘Vraag is hoe je iets betaalt. We betalen al belastingen. Laat je mensen dan nog eens in de portemonnee gaan wanneer ze bijvoorbeeld de weg opgaan of naar school gaan?’
Volgens Tobback heeft dat weinig te maken met gezond overheidsbeleid. Hij wijst erop dat de voorbije legislatuur is bespaard, onder meer bij De Lijn en in het onderwijs. Bovendien kan volgens hem nog op de werking van de administratie bespaard worden. 'Je moet dat eerst doen, en dan beginnen te kijken naar welke rekeningen je naar de mensen doorstuurt. Deze Vlaamse regering doet het omgekeerde.'
Ook voor het federale beleid houdt Tobback zijn hart vast, want een centrumrechtse Zweedse coalitie lijkt meer en meer realiteit te worden. Wel is Tobback blij dat Marianne Thyssen (CD&V) eurocommissaris wordt. Hij hoopt dat ze de Europese Commissie weg van een eenzijdig besparingsbeleid kan sturen.
Laat maar gerust een van die 2 MR politici premier worden. Zij hebben het immers aangedurfd om als enige Waalse partij de sprong te wagen : in se al uiterst lovenswaardig ! En wat dat "betalen" betreft waar we zullen met geconfronteerd worden ... is dat niet het gevolg van die jarenlange pseudo-politiek van "subsidies" en "gratis" dat toch zo het stokpaardje was van die onvermijdelijke Linkse Ratten ?
Deze regering zal een kort leven beschoren zijn. De gemiddelde Belg laten betalen voor alle schandalen uit het verleden.Degene die premier wordt zal alle stront op zijn kop krijgen en zich constant moeten verantwoorden tegen de oppositie en tegen zijn eigen achterban.Het einde van België is in zicht op alle gebied.
Vieze premier wordt hij alleszins. De maneuvers die hier gebeurd zijn zullen we wel in de toekomst ondervinden. Een tdjeef die zijn premierschap afgeeft! ik weet het niet maar ik voel nattigheid.
Coformateur Kris Peeters sluit niet uit dat hij vicepremier wordt in de volgende federale regering. Hoewel iedereen ervan uitging dat Peeters op weg was naar de Wetstraat 16, bleek donderdagochtend dat Marianne Thyssen Europees commissaris wordt en het premierschap de liberale familie toekomt. Ontgoocheld is Peeters naar eigen zeggen niet, al geeft hij in het Nieuwsblad toe dat het emotioneel een van de zwaarste nachten uit zijn leven was.
De onderhandelingen voor de vorming van een centrumrechtse ploeg gaan dit weekend voort. Coformateurs Peeters en Charles Michel zitten samen met de voorzitters van N-VA, MR, CD&V en Open Vld op een niet nader vernoemde plaats rond de tafel om zich verder over het budgettaire luik te buigen. In de krant blikt Peeters terug op de onderhandelingsnacht, waarin Didier Reynders (MR) naar de functie van Europees commissaris greep en Peeters aan het premierschap verzaakte.
"Iedereen besefte wat er op het spel stond: het overleven van de coalitie of persoonlijke carrières die plots een of andere wending krijgen", zegt Peeters. Hij geeft toe dat het emotioneel een zware nacht was. "In deze kleine vergaderzaal is Didier Reynders erg emotioneel geworden, iets wat je van hem compleet niet verwacht. Maar er zijn geen onomkeerbare zaken gebeurd." Iedereen rond de tafel beseft volgens de coformateur dat een "historische coalitie" in de steigers staat. "Er is geen alternatief, behalve een onhaalbare tripartite. Zeker de MR heeft verschrikkelijke risico's genomen."
"Helemaal klaar voor premierschap" Peeters geeft toe dat hij graag premier was geworden. "Ik was er mentaal helemaal klaar voor. Ik heb zelfs lessen Frans gevolgd, van 's ochtends acht tot elf uur. Het ging almaar beter. Misschien komt het ooit nog van pas", luidt het. Toch stelt de CD&V'er dat het altijd duidelijk is geweest dat hij Thyssen zou steunen. "Heel Europa wil Thyssen als commissaris en dan zouden wij Reynders sturen? Dat zou iedereen er ver over hebben gevonden", zegt Peeters daarover.
Hij heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever verschillende keren gezegd dat het beter zou zijn mocht hij gewoon premier worden, als voorzitter van de grootste partij. Hij merkt op dat verschillende partijvoorzitters hem hebben gevraagd vicepremier te worden. "En ik ga meestal in op uitdagingen", besluit Peeters
De oplossing voor black-out? Schaf de wintertijd af
De oplossing voor black-out? Schaf de wintertijd af
Vooral zomer én winteruur afschaffen en gelijk lopen met de zon. En koppel gewoon iedereen die voor groen of rood heeft gestemd gelijk af, die hebben toch geen kernenergie nodig, laat ze zich behelpen met hun dynamo !
Ideaal laat de uren zoals ze zijn ! Geen zomer of winteruur ! Electriciteit op zichzelf is niet duur het is de distributie waar ze dik van profiteren evenals met het water.
Eigenaardig toch dat er zoveel geld is voor Europa, maar men in België de mensen niet kan voorzien van elektriciteit om de winter op een normale manier door te brengen. Goe bezig ! En dit is gericht aan alle politieke partijen zonder onderscheid, want beloven kunnen ze allemaal al maar .............. En dan zijn ze verbaasd dat de mensen niet meer geïnteresseerd zijn in de politiek. Das precies wat ze willen ! Dan kunnen ze doen wat ze willen, maw hun eigen belang verdedigen.
Vergeet de black-out, we hoeven niet bang meer te zijn om in het donker te zitten. Althans niet volgens energiespecialist Alex Polfliet. Hij heeft dé oplossing: schaf de wintertijd af, zodat onze verbruikspieken vroeger vallen dan in de buurlanden en we zo extra stroom kunnen importeren.
Polfliet, het hoofd van het groene consultancybureau Zero Emission Solutions, geeft vandaag tekst en uitleg in De Morgen: "Het klinkt stom, maar ik heb dit idee aan een aantal collega's voorgelegd en ze zeggen allemaal: het is geniaal. Alex, je kan wel eens het ei van Columbus gevonden hebben om deze winter het licht aan te houden."
Hoe zit deze wonderoplossing dan precies in elkaar? In de wintermaanden verbruikt ons land gemiddeld 12.000 megawatt per dag. Op barkoude dagen kan dit stijgen tot 13.500 megawatt, en dan meestal tussen 6 en 7 uur. Tijdens dit piekuur zijn verschillende bedrijven nog actief maar beginnen ook veel gezinnen te koken, de verwarming gaat aan en de tv speelt.
We hebben niet genoeg gascentrales, windmolens en zonnepanelen om dit piekuur door te komen. Extra stroom invoeren is een oplossing. Het hoogspanningsnet naar Nederland en Frankrijk kan 3.500 megawatt invoeren, ruim voldoende om het probleem op te lossen.
Alleen: onze buurlanden hebben zelf weinig overschot tijdens de koudste dagen. "Als we de wintertijd afschaffen of minstens even opheffen, kunnen we aan dit probleem een mouw passen", vertelt Polfliet. "Ons piekuur zou dan een uur vroeger vallen dan het piekuur in Frankrijk en Nederland, waardoor er daar nog kleine reserves zijn die kunnen geëxporteerd worden naar ons."
HET PREMIERSCHAP, DE HETE AARDAPPEL DIE NIEMAND WIL
HET PREMIERSCHAP, DE HETE AARDAPPEL DIE NIEMAND WIL
Dat CD&V kiest voor Europa en niet voor het premierschap toont aan hoezeer de Belgische politiek aan belang heeft ingeboet, zegt Marc Hooghe. Men is niet bereid nog langer een prijs te betalen om een gedoogregering te leiden die op de overblijvende meubelen mag passen.
Wie? gewoon hoogleraar politieke wetenschappen aan de KU Leuven.
Wat? Het premierschap heeft geen echte waarde meer voor politieke partijen, wat kenmerkend is voor een ‘fin du régime’.
De sleutels van de Wetstraat 16 waren decennialang het meest begeerde kleinood in de Belgische politiek. Het premierschap stond synoniem voor macht, prestige en internationale zichtbaarheid. De Wetstraat 16 was alleen weggelegd voor wie een brandende ambitie had en zonder enige scrupule bereid was enkele broeder- en vadermoorden te plegen voor de hoogste functie in de nationale politiek. De vete tussen Leo Tindemans en Wilfried Martens is daar het meest sprekende voorbeeld van.
De waarde van Europa
De bocht van de CD&V is dan ook zonder meer historisch. Het zo fel begeerde ornament is nu een versmaad object geworden. De Vlaamse christendemocraten kiezen voor Europa, en laten (voorlopig?) het premierschap voor wat het is. Dat betekent twee dingen. Ten eerste toont het aan dat de politici beseffen hoe belangrijk Europa is geworden. Commissaris Thyssen zal de komende vijf jaar inderdaad veel meer kunnen verwezenlijken dan premier Peeters ooit zou hebben gekund. De manier waarop zij als rapporteur in het Europees Parlement het bankentoezicht heeft hervormd, laat duidelijk zien dat ze perfect het Europese spel beheerst.
Binnen de politieke wetenschappen wordt al lang gesteld dat Europa veel belangrijker is geworden dan het nationale niveau, en voor het eerst lijken de politieke partijen dat nu ook te beseffen en daar alle gevolgen aan te verbinden. Dat is het positieve verhaal: de Belgische christendemocraten bouwen verder aan een lange traditie waarbij zij een sleutelrol hebben gespeeld in het proces van Europese integratie.
Vergiftigd geschenk
Maar er is ook een tweede, negatief verhaal: de Wetstraat 16 is een sterfhuis geworden, een vergiftigd geschenk dat iedereen zo vlug mogelijk wil doorspelen aan iemand anders. Het natuurlijke proces is dat de grootste partij de post van premier opeist en die functie gebruikt als meest zichtbare symbool van macht. De premier leidt het land en symboliseert het ook in zekere zin. De N-VA heeft de functie mede daarom niet opgeëist, en dat blijkt nu een heel effectieve zet in de langetermijnstrategie van die partij, die naar het confederalisme moet leiden. De premier van dit land is niet langer de natuurlijke leider, maar alleen nog een nuttige idioot die zich opoffert. Nooit eerder is een van de krachtigste symbolen van een land zo snel gedevalueerd. Het premierschap is opgenomen in een sterfhuisconstructie, waarbij men alleen nog mag toekijken hoe de zaak langzaam ten onder gaat.
Historisch is het altijd zo geweest dat de partij die de premier levert daarvoor een prijs moet betalen. De eerste minister moet het partijbelang overstijgen en moet de coalitie bij elkaar houden. Aangezien de grootste partij ook de meeste pasmunt heeft, werd in het verleden altijd vanzelfsprekend naar die partij gekeken om de functie in te vullen. Een staatsdragende partij als de vroegere CVP betaalde graag die prijs.
Nu daarentegen lijkt de marktwaarde van het premierschap onder nul gezakt. De grootste partij van het land biedt de functie zelfs gratis aan, als een cadeautje. Maar ook hier geldt dat men op zijn hoede moet zijn voor nationalistische partijen, vooral als ze met geschenken komen. De deelname van de N-VA aan de federale coalitie doet sterk denken aan een Trojaans paard, dat met veel feestgedruis tot binnen de muren werd geleid.
Een gedoogregering
Het is een vergiftigd geschenk, omdat er geen ontkomen is aan een fundamentele wet in de politiek: de grootste partij heeft de meeste macht. De voorzitter van de N-VA blijft dus in elk geval de machtigste politicus. Door die functie uit handen te geven en de voorzitter in Antwerpen te houden, maakt de partij van de Zweedse coalitie een gedoogregering, een coalitie die alleen kan overleven dankzij de steun van iemand die zelf niet in de regering zit.
In Nederland heeft men in 2010 ook geëxperimenteerd met zo’n gedoogregering: premier Rutte kon alleen overleven dankzij de steun van Geert Wilders, die zelf zijn handen niet wilde vuilmaken. Dat kabinet heeft het ongeveer anderhalf jaar volgehouden. De afkeer voor het premierschap wordt vaak verklaard vanuit de vrees voor de besparingen die ons te wachten staan. Maar Jean-Luc Dehaene heeft twintig jaar geleden aangetoond dat als je die goed en rechtvaardig doorvoert, dat wel gewaardeerd wordt in de publieke opinie. De echte reden is dat het partijbelang veel belangrijker is geworden en dat niemand nog de behoefte voelt zich als een nuttige idioot ‘kapot te regeren’. De belangrijkste federale ervaring van Charles Michel is het feit dat hijgoed drie jaar minister van Ontwikkelingssamenwerking is geweest, wat bijzonder beperkt is voor iemand die wil doorgroeien naar het premierschap. Het toont aan dat België een versmade bruid is geworden.
Schade door blackout wellicht niet vergoed door verzekering
Schade door blackout wellicht niet vergoed door verzekering
Wie deze winter schade oploopt aan toestellen omdat zijn huis zonder stroom wordt gezet, kan daar wellicht geen schadevergoeding voor krijgen via de brandverzekering. Assuralia, de beroepsvereniging voor verzekeringsondernemingen, raadt iedereen aan zijn verzekeringspolis na te kijken.
Een te hoge spanning op het net kan schade veroorzaken aan elektrische toestellen of in het ergste geval brand veroorzaken. Bij een stroomonderbreking kunnen particulieren die schade ondervinden normaal gezien een beroep doen op hun brandverzekering. Die dekt vaak zelfs schade aan de inhoud van je diepvriezer. Maar het hangt vooral af van de specifieke bewoordingen in je contract, waarschuwt Assuralia, de beroepsvereniging voor verzekeringsondernemingen.
‘Bij veel contracten moet er eerst sprake zijn van een incident, als een blikseminslag, een overbelasting van het netwerk of een kortsluiting. Wanneer de stroomonderbreking vooraf wordt aangekondigd, zoals het geval zal zijn bij een mogelijke blackout dit najaar, gaat het dus niet om een incident’, verklaart Wauthier Robyns van Assuralia aan de VRT. Kort gezegd: de verzekeraar komt niet tussen.
‘Geen zorgen maken over inbraken’
Heel wat mensen vrezen bovendien dat bij een stroomonderbreking hun woning het doelwit zal worden van inbrekers. Onnodig, want alarmsystemen werken op autonome batterijen, verzekert de woordvoerder nog. 'Men moet zich geen zorgen maken over reeksen inbraken.'
Doordat momenteel drie kernreactoren buiten gebruik zijn, zou ons land deze winter mogelijk geconfronteerd worden met stroomtekort. Elia, de beheerder van het elektriciteitsnet, schat dat ons land tussen 1 november en 31 mei 49 uren zonder stroom zal zitten. Bij een strenge winter zou dat kunnen oplopen tot 116.