Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Geldwolven
Ik hoop dat de NVA zo snel mogelijk verdwijnt in ons apenland
Â
Â
21-11-2014
Vakbondsprotest: hier mag u maandag grootste hinder verwachten
Vakbondsprotest: hier mag u maandag grootste hinder verwachten
NMBS verwacht spoorhinder over het hele land
Op maandag 24 november voeren de vakbonden voor de eerste van de drie keer acties in de provincies Antwerpen, Limburg, Luxemburg en Henegouwen. In die regio's, maar ook daarbuiten, wordt heel wat hinder verwacht. Een overzicht.
Spoorhinder in het hele land
De NMBS raadt reizigers aan om "niet enkel op de trein te vertrouwen"
Hoewel de vakbondsacties zich in principe zouden moeten beperken tot een aantal provincies, worden maandag treinreizigers over het hele land de dupe. De NMBS verwacht maandag een forse verstoring van het nationale en internationale treinverkeer. Bij de spoorwegen zullen er vooral gevolgen zijn in Antwerpen, Limburg, Henegouwen en Waals-Brabant, maar de NMBS vreest wel voor spoorhinder in heel het land.
De NMBS raadt reizigers aan om "niet enkel op de trein te vertrouwen, maar ook op zoek te gaan naar andere transportmiddelen".
Antwerpen: hinder voor haven en kinderdagverblijven
In de provincie Antwerpenwordt met de staking van maandag wellicht het hardst gekeken naar de impact op Antwerpen en zijn haven. Met vier vaste en mogelijk mobiele stakingsposten wordt verwacht dat de haven grotendeels zal stilliggen.
Ook andere diensten in het Antwerpse worden getroffen, zoals destedelijke kinderopvang. Van de 34 kinderdagverblijven blijven er voorlopig twee volledig en twee gedeeltelijk geopend.
Aan de stadsloketten wordt ook hinder verwacht. Bij het stedelijk onderwijs vermoedt men op basis van vroegere ervaring vooral gesloten basisscholen. De UAntwerpen verwacht nauwelijks hinder, vanwege een vermoedelijk laag aantal stakers.
Bij vervoersmaatschappij De Lijn in Antwerpen kan men de situatie vooraf moeilijk inschatten.
Limburg: Hinder voor openbaar vervoer, onderwijs, bedrijven en ziekenhuizen
De syndicale acties zullen in de provincie Limburg zorgen voor zware hinder. Volgens de voorzitter van ABVV Limburg zal er, op basis van de informatie waarover de bond voorlopig al beschikt, niet of nauwelijks gewerkt worden in een honderdtal bedrijven, "en niet van de minste". Vrancken waarschuwt ook voor heel wat acties in het onderwijs in Limburg en in heel wat warenhuizen.
"Openbaar vervoer zal niet of nauwelijks rijden, de gevangenissen zullen plat liggen en heel wat ziekenhuizen zullen op minimumbezetting werken", aldus de ABVV Limburg-voorzitter. Ook in veel bejaardentehuizen zal er minder personeel aan het werk zijn.
Volgens Jean Vranken van ACV-Limburg zal er op veel plaatsen gestaakt worden, waar de impact van de nieuwe regering duidelijk is. Op plaatsen waar die impact nog niet duidelijk is, zal er vooral geïnformeerd en gesensibiliseerd worden, via infomomenten of flyers.
Maandagvoormiddag zal er ook een symbolische actie zijn, waarbij de bonden in begrafenisstoet naar de regionale hoofdkantoren van CD&V, Open Vld en N-VA in Hasselt trekken.
Luxemburg: Vooral metaalsector en openbare diensten getroffen
In de provincie Luxemburg worden alle sectoren getroffen, klinkt het, maar vooral de openbare diensten en de metaalsector.
"Er zullen stakingsposten zijn in verschillende scholen en in de drie gevangenissen van de provincie (Aarlen, Marche en Saint-Hubert). Bij bpost zal het sorteercentrum van Libramont plat liggen en zal er dus geen post zijn. Ook bij Belgacom in Marche wordt gestaakt", aldus Olivier Dulon van de socialistische overheidsvakbond. "De treinen zullen wel rijden, aangezien hun stakingsactie plaatsvindt op 10 december, op hetzelfde moment als in Luik."
Voorts zullen er stakingsposten zijn voor alle metaalfabrieken van de provincie, zoals Eurolocks of Magolux. "Maar werkwilligen zullen we niet tegenhouden, dat is niet onze bedoeling", zegt Serge Carême van de socialistische vakbond.
Henegouwen: hinder in alle sectoren
Er zullen blokkades zijn in industriezones, in bedrijven en op enkele grote verkeersassen
Marie Marlier, christelijke vakbond
Ook in Henegouwen zal in alle sectoren gestaakt worden. Heel wat werknemers in Henegouwen zijn gemobiliseerd. "We willen de bevolking laten weten dat onze acties niet bedoeld zijn om de mensen te hinderen, maar dat ze georganiseerd worden omdat de regeringsmaatregelen aangepast moeten worden", aldus Marie Marlier van de christelijke vakbond.
"Alle sectoren en ook de scholen in Henegouwen zullen maandag vanaf 04.30 uur de hele dag stil liggen. Er zullen blokkades zijn inindustriezones, in bedrijven en op enkele groteverkeersassen", klinkt het.
Een week voor zijn 63ste verjaardag blies Bert Schampaert op 9 augustus zijn laatste adem uit. Maar alleen in de eerste 13 jaar van zijn leven kon de Nederlander een gewoon leven leiden.
"Hij wilde niet wakker worden,'' herinnert broer Guus (64) zich een novemberochtend in 1964. "Laat maar lekker liggen, zei mijn moeder.'' Toen er echt iets aan de hand bleek, wilde de dokter niet komen. "Terwijl die wist dat Bert ziek was.''
Nooit had Bert echt iets gemankeerd, tot in 1964 een oorontsteking roet in het eten gooide. "Die oorontsteking werd een abces. Of bij de operatie iets fout is gegaan of dat zijn lichaam al te ver door de kanker was aangetast, kregen we niet te horen.'' Feit is dat Bert, in 'niet responsieve comateuze toestand' nog 50 jaar doorleefde. "Als je hem op zijn zij draaide om te wassen, pakte hij met zijn hand de bedrand vast,'' vertelt jongste zus Anita (48).
Ziekenhuis Opmerkelijk, zeker voor nu, is dat Bert bijna 2 jaar in een ziekenhuisbed lag. Eerst in het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem, daarna een paar maanden in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht en vervolgens terug naar Gorinchem. "Pas in november '66 is hij naar het ziekengasthuis in Gorinchem gebracht.''
De laatste 24 jaar verbleef Bert in Lingesteyn in Leerdam. "De mensen die daar werkten, waren bijna broers en zussen,'' zegt Anita. "Er waren erbij die in opleiding waren toen ze Bert in de jaren '70 te verzorgen kregen en die inmiddels in Lingesteyn werkten. Die hebben hem tot op het laatst verzorgd.''
Broer Guus (64) heeft levendige herinneringen aan de 13 maanden jongere Bert. "Ik zat altijd bij de boer, hij was liever in huis. Lekker kletsen met de ouderen en een klusje voor ze doen.'' Kwebbeltje noemden ze hem, vult Anita aan. "Hij was een goeie geweest voor de verzorging.'' Een wrang idee: in die verzorging bracht Bert uiteindelijk het grootste deel van zijn leven door, zij het aan de verkeerde kant van het bed.
Aanloop Vaste vriendjes had Bert niet, mede omdat hij liefst met de 'oude besjes' een kopje thee dronk. Bovendien was het gezin vanuit Vogelswerf, waar Bert en Guus waren geboren, in 1964 verhuisd naar Heukelum. Zodoende was de aanloop vanuit school minimaal. "De schoolmeester is nog geruime tijd langsgekomen, veel kinderen vonden het eng,'' zegt Guus. Familie bleef Bert wel bezoeken. Anita: "Tante Jannie en ome Ot waren trouwe bezoekers, net als Adriaan van Steenis.'' Die leidde in augustus ook de uitvaartdienst.
Anita kwam in 1966 ter wereld en kan zich niet anders herinneren dan dat haar broer in coma lag. "Ik heb altijd gevoeld dat ik een soort troostkind was. Mijn aanwezigheid moest voor afleiding zorgen. Ik ben ervan overtuigd dat ik er niet was geweest, als dat met Bert niet was gebeurd.''
Dat had geen nadelige gevolgen voor de band die Anita met haar ouders kon opbouwen. "Hoewel het wel altijd duidelijk was dat Bert op de eerste plaats kwam. Elke middag om 2 uur wilde mijn moeder bij Bert zijn,'' blikt Anita terug. "En waarom? Wij waren na al die jaren op geen enkele manier meer aan bezoekuren gebonden. Of we nou bij elkaar zaten met kerst of op zondagmorgen met zijn allen een bak koffie namen met een broodje, dan zat mijn moeder al op de klok te kijken.'' Hoewel ze het anders had gewild, overleed Berts moeder enkele jaren eerder dan Bert. "Ma wilde ons er niet mee belasten,'' zegt Guus.
Bezoekrooster Maar Anita, Guus en hun familie hielden het bezoekrooster goed gevuld, zij het niet meer dagelijks. "Mijn ouders gingen altijd, of het nu stormde of ijzelde.'' Anita en Guus hebben het in de laatste periode wel over euthanasie gehad. "Maar dat kon niet omdat Bert zelf natuurlijk niets had geregeld.'' Ook al lag hij in coma, al die jaren heeft Bert wel kunnen communiceren met zijn naasten. Anita: "Hij was gek op aardbeien. Als je die gaf, deed hij snel zijn mond open voor de volgende.'' Die reacties bleven steeds meer uit.
Ook werd hij vaker ziek, zegt Guus. "Hij was er klaar mee, zijn lichaam was op.''
Als uw televisie stuk gaat en u een nieuwe krijgt, heeft u dan ook nog recht op een compensatie voor de kilometers en telefoontjes die u door het defect moest maken? Jawel, stelt het Europees Centrum voor de Consument (ECC). Maar u moet redelijk blijven.
“Volgens een Europese richtlijn heb je als consument recht op een tweejarige kosteloze garantie. De verkoper moet ook de bijkomende kosten dragen, als een product binnen die termijn de geest geeft door een defect inherent aan het toestel”, zegt Karen Ghysels van het ECC.
“Binnen de garantieperiode heeft u dus recht op een vergoeding voor het demonteren en transporteren van een defect toestel, en ook voor de montage van het vervangtoestel. Hetzelfde geldt als u online een product bestelt.”
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft tijdens zijn hoorzitting in de Kamer zijn ‘humaan’ beleid voorgesteld. ‘De terugkeer moet omhoog’, klonk het. ‘Onaanvaardbare stigmatisering’ vindt de oppositie.
Theo Francken ging er woensdag prat op een ‘humaan’ asielbeleid te zullen voeren, gestoeld op drie pijlers. Ten eerste wil hij ‘realistisch en sociaal’ zijn. ‘Als je recht hebt op een verblijfsvergunning, dan zul je die krijgen.’ Maar het zal ook een ‘eerlijk en rechtvaardig’ beleid zijn, waarbij de mensen geen valse hoop meer zullen kunnen koesteren. Tot slot zal Francken ook ‘correct en duidelijk’ beleid voeren. ‘Alle beslissingen zullen worden uitgevoerd, ook de negatieve.’
Voor de staatssecretaris is het prioritair dat het aantal terugsturingen omhoog gaat, ‘vrijwillig of gedwongen. De mensen moeten beseffen dat er een realistische kans bestaat op terugkeren.’ Absoluut belangrijk vindt de N-VA’er dat illegale criminelen het land uitgezet worden.
Geen misbruik meer
Francken wil elk misbruik van asiel eruit. ‘Humaan zijn is correct zijn.’ En van een collectieve regularisering zal, als het van hem afhangt, nooit nog sprake zijn. Hij wees erop dat zijn departement nog steeds kampte met de werklast van 2009, en nam daarmee zijn voorgangers duidelijk onder vuur.
Ook van de strijd tegen terrorisme en jihadisme wil Francken een punt maken. Om deelname aan strijd onmogelijk te maken moet volgens hem de wetgeving waar nodig aangepast worden om vertrek in meer gevallen onmogelijk te maken.
Theo Francken wil ook het huidig opvangmodel voor vluchtelingen veranderen. Collectieve opvang wordt de norm, individueel enkel voor kwetsbare groepen. Daarnaast gaat hij in 2015 ook eenmalig het aantal ‘hervestigingsplaatsen’ voor kwetsbare vluchtelingen uit Syrië en Irak verdubbelen: van 150 naar 300.
‘Hardvochtig beleid’
’s Mans beleidsverdediging kon weinig verrassend op applaus van partijgenoot Sarah Smeyers rekenen, die van de gelegenheid gebruik maakte om te sneren naar de kritikasters jegens de persoon en niet het beleid. Er waren inderdaad opvallend veel aanwezigen bij de hoorzitting, en dat had net wat uiteraard te maken had met de heisa rond Francken de voorbije maanden. In in oktober gelekte mails deed Francken uitspraken die door velen als homofoob ervaren werden. Andere kritiek was er na Franckens aanwezigheid op de verjaardag van VMO-stichter en ex-VU-senator Bob Maes, en op zijn Facebookprofiel had Francken zich in 2011 openlijk afgevraagd of de Marokkaanse, Congolese en Algerijnse’ diaspora voor economische meerwaarde zorgde.
Ook Denis Ducarme (MR) had lof voor het aangekondigde beleid van Francken, maar wees op het werk dat Maggie De Block (Open VLD) al gedaan had in de vorige ambtstermijn. Minder vrolijk reageerde Emir Kir (PS) op het ‘hardvochtige beleid’ van Francken. Volgens hem wordt verblijf gecriminaliseerd en uitzetting een straf. ‘Dat is een onaanvaardbare stigmatisering’.
Subsidies voor zonnepanelen jagen nettarieven hoogte in
Subsidies voor zonnepanelen jagen nettarieven hoogte in
Het zijn gewoon dieven
Over twee weken zullen we precies weten hoe duur onze stroom en gas volgend jaar worden. Op 1 december maakt de Vlaamse regulator VREG immers bekend hoeveel de netbeheerders Infrax en Eandis mogen aanrekenen aan de stroomleveranciers. Volgens VREG-baas André Pictoel gaan de nettarieven - die al jaren bevroren zijn - zeker omhoog. Die tarieven zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van de stroom- en gasprijzen.
De bezitters van zonnepanelen, die weinig of geen stroom verbruiken en dus niet veel distributiekosten betalen, blijven voorlopig buiten schot. Er wordt voor hen wel een netvergoeding ingevoerd voor het gebruik van het stroomnet, maar die zal nul euro bedragen omdat de grote stroomleveranciers – die al sinds oktober op de hoogte zijn van deze vergoeding – de aanrekening niet meer tijdig in hun facturatiesystemen verwerkt krijgen. Wellicht komt de netvergoeding er vanaf juli 2015 en zal ze opnieuw worden aangevochten bij de rechtbank, net als de vorige.
Niet alleen de subsidies voor zonnepanelen, maar ook andere factoren jagen de energiefactuur de komende jaren de hoogte in. Zo loopt de btw-verlaging van 21 naar 6 procent, die de regering-Di Rupo heeft ingevoerd, einde 2015 af. Deze btw-verlaging heeft de totale stroomprijs dit jaar ruim 11 procent goedkoper gemaakt, terwijl de productieprijs toch iets duurder is geworden.
Van Rompuy aan Van Overtveldt:Ik kan niet meer volgen
Van Rompuy aan Van Overtveldt:Ik kan niet meer volgen
Ontploffen is niet ver meer af gaat deze regering 2015 halen ? ik denk het niet . als ze valt moet er met de sossen gepraat worden of wel nieuwe verkiezingen
't Wordt tijd dat de cdnv er de stop uit trekt...wat een zootje,...
Allez, dat die onnozele regering maar rap valt, hoe rapper, hoe liever......
VERMOGENSBELASTING Ook binnen de meerderheid is het lang niet voor iedereen duidelijk welk standpunt de federale regering nu juist aanhoudt over de tax shift en een eventuele vermogenswinstbelasting. "Ik persoonlijk weet ook niet meer waar men naartoe gaat", zei voorzitter van de Kamercommissie Financiën Eric Van Rompuy (CD&V), na de uiteenlopende uitspraken van verschillende ministers de voorbije dagen.
De oppositie grijpt de hoorzittingen met ministers in de Kamer dezer dagen aan om de "kakofonie" binnen de federale meerderheid aan te kaarten. "Op één dag tijd hoorden we vier verschillende verklaringen", hekelde sp.a-fractieleidster Karin Temmerman deze ochtend. Iets wat premier Charles Michel prompt tegensprak. Een verschuiving van de lasten zal besproken worden binnen de regering, verzekerde hij voorts.
Ook binnen de meerderheid ziet echter niet iedereen er nog klaar in. Zo drong Eric Van Rompuy - voorzitter van de Kamercommissie Financiën - expliciet aan op duidelijkheid bij aanvang van de beleidsverklaring van financieminister Johan Van Overtveldt (N-VA). De CD&V'er betreurt de "stortvloed" aan verklaringen in de media en gaf toe ook zelf niet meer te kunnen volgen.
Op het antwoord van minister Van Overtveldt blijft het nog even wachten. De parlementsleden waren nog bezig met het afvuren van hun vragen toen de minister omstreeks 18.30 uur weg moest
"Ik hoop dat u klaarheid schept over de positie van de regering", zo verwelkomde Van Rompuy de N-VA-minister. "Ik vind dat er van onze minister van Financiën een statement moet komen. Het zou surrealistisch zijn om over de beleidsnota te spreken, terwijl dat thema waar de kranten vol van staan niet aan de orde zou zijn."
Op het antwoord van minister Van Overtveldt blijft het evenwel nog even wachten. De parlementsleden waren nog bezig met het afvuren van hun vragen toen de minister omstreeks 18.30 uur weg moest. Morgenochtend om 10.00 uur wordt de discussie verder gezet.
Indexsprong en autonomie fiscus
Intussen maakte de oppositie wel al heel wat grieven over. Naast de onduidelijkheid over een mogelijke vermogenswinstbelasting kreeg Van Overtveldt vragen voorgeschoteld over de "vermeende jobs die de indexsprong zou moeten opleveren", de regeling voor de Arco-coöperanten en de mate waarin fiscale fraude zal kunnen worden bestreden als gesnoeid wordt in de werkingsmiddelen van de betrokken diensten.
Wat ook met de autonomie van de fiscus en de Bijzondere Belastinginspectie, vroeg de PS zich af? De regering wil een "structureel en onafhankelijk orgaan" oprichten om te waken over de uniforme toepassing van de fiscale regels door de verschillende controlediensten, inclusief de BBI. Maar dat zou ook vertegenwoordigers tellen van de cijferberoepen, advocaten en de financiële sector. "Dat zijn de mensen die zelf dergelijke fiscale constructies opzetten", zo toonde PS'er Ahmed Laaouej zich nog "zeer bezorgd".
KU Leuven wil zwaar gebuisde eerstejaarsstudenten verhinderen om de opleiding verder te zetten. Geen slecht idee, vinden ook veel studentenverenigingen, mits een paar voorwaarden. Andere universiteiten hopen evenwel op een maatregel op Vlaams niveau.
KU Leuven heeft een plan klaar om studieduurvertraging aan te pakken. In je eerste jaar niet geslaagd voor 30 procent van de opgenomen studiepunten? Dan mag je je niet meer voor diezelfde opleiding inschrijven. Om de ‘doorgeslagen flexibilisering’ in te perken en de ‘barslechte slaagcijfers’ op te krikken, zeggen initiatiefnemers vicerectoren Didier Pollefeyt (onderwijsbeleid) en Rik Gosselink in De Standaard.
Donderdag wordt het voorstel aan de onderwijsraad voorgelegd. Daarin zitten ook studenten, en zij zouden wel eens minder tegenstand kunnen bieden dan verwacht. Het Leuvense studentenblad Veto wist zondagavond al dat er ‘weinig kritiek te merken’ viel bij de studenten, en ook in De Standaard leest het dat de studentenraad van de KU Leuven het voorstel alvast steunt. ‘Wij pleiten al langer voor een snellere heroriëntatie van studenten’, stelde voorzitter Andries Verslyppe. ‘Het moet wel gekoppeld zijn aan een beter instroombeleid.’
Uitgesloten
Ook de voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Studenten, Bram Roelant, is positief over het voorstel. In De Ochtend op Radio 1 wijst hij er wel op dat voorlopig enkel de KU Leuven de beslissing wil nemen, en dat dat ertoe kan leiden dat wie daar uitgesloten wordt, het bij een andere universiteit gewoon opnieuw kan proberen. ‘Een Vlaams beleid zou beter zijn’, wijst hij naar Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). ‘Nog beter zou zijn dat de student van wie ingeschat kan worden dat hij bij een bepaalde opleiding geen grote slaagkansen heeft, die opleiding ook niet begint te volgen.’
Herpakken
Of het evenwel een algemene, universitaire maatregel zal worden, valt nog af te wachten. Andere universiteiten blijken er immers heel wat minder voor te voelen. Allereerst betreurt Alain Verschoren, rector van de Antwerpse universiteit, in De Morgen dat het initiatief er niet kwam na interuniversitair overleg. ‘Het kan een gevaarlijk precedent zijn, omdat het een chaos wordt als universiteiten afzonderlijk ingrijpende maatregelen gaan nemen.’ Los daarvan vindt hij het een ‘bespreekbaar’ idee.
Ook UHasselt vindt dat, ‘als het wordt geïntroduceerd, dan moet het voor iedereen gelden. Anders kan er extra concurrentie ontstaan tussen de verschillende instellingen en dat is maatschappelijk gezien niet wenselijk.’ De meeste tegenkanting zou tot slot misschien wel vanuit Gent kunnen komen. ‘Ingrijpen bij eerstejaars? Ik denk niet dat dat de beste oplossing is’, redeneert onderwijsdirecteur Kris Versluys in De Morgen. ‘Je moet mensen de kans geven zich te herpakken.’
Marcske uit 'De Kampioenen': Schaf kinderbijslag af voor tweeverdieners
Marcske uit 'De Kampioenen': Schaf kinderbijslag af voor tweeverdieners
Dit zou een reële vorm van discriminatie zijn. Ik weet het, in België is niet iedereen gelijk voor de wet... de arme is minder gelijk dan de rijke... maar of het een arm kind of een rijk kind is... ze hebben allemaal recht op even veel van het 'goede'. Het hangt er alleen van af, hoe de ouders met het kindergeld willen omgaan. Een chique auto kopen en de kinderen hiervoor verwaarlozen, of de kinderen voorzien van de nodige voeding, kleren, verwarming, scholing...
Drinkt nog een chocomelken stort uw kindergeld aan een goed doel
En wat Marckske als deze tweeverdieners net mensen zijn met een minimumloon? Blijf je dan jezelfde slogan verkopen?
Een netelige kwestie is het, die Herman Verbruggen - Marcske uit 'De Kampioenen' - aankaart: "Waarom krijgen tweeverdieners kindergeld?" Want hij en zijn vrouw - gewone tweeverdieners, zoals zovele Vlamingen - zouden zonder kunnen, zegt hij. "Geef liever méér aan mensen die het echt nodig hebben." Experts schieten zijn voorstel meteen af.
Het was, op z'n zachtst gezegd, opmerkelijk wat Herman Verbruggen gisterochtend in het Radio2-programma 'De Rotonde' zei: "Waarom krijgen mijn vrouw en ik kindergeld? We werken allebei en we hebben bewust voor kinderen gekozen. Eigenlijk hebben we dat geld niet nodig."
Niet dat hij pleit om het kindergeld helemáál af te schaffen, maar een herverdeling moet wel kunnen, vindt Verbruggen. En dan niet zoals recent in het regeerakkoord is overeengekomen, namelijk dat Vlaanderen voortaan het kindergeld zal uitkeren in plaats van de federale overheid en dat het bedrag per kind hetzelfde wordt. Nee, voor Verbruggen mag de verdeling wat ingrijpender.
Samen met zijn vrouw Petra De Pauw heeft Herman Verbruggen twee dochters, Roos (10) en Billie (8). Dat betekent, volgens het tot nu gangbare stelsel, 273,06 euro kinderbijslag per maand. En zoveel kan hij dus best missen. "Het gaat over prioriteiten stellen: ik kan gerust zonder de nieuwste telefoon als minder kindergeld betekent dat ik de broeksriem wat moet aanhalen. Maar voor sommige mensen kan dat geld een gróót verschil betekenen."
Voor al wie nu vreest dat het idee van Herman Verbruggen een opstapje is naar een radicale herverdeling van het kindergeld: die komt er niet. "Het is niet de eerste keer dat dit idee wordt opgeworpen. Ook vanuit politieke en academische hoek is daar al over gesproken, maar het is gewoon een slecht idee", zegt Bea Cantillon, directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck aan de Universiteit Antwerpen.
Assisenprocedure bij georganiseerde misdaad afschaffen
Assisenprocedure bij georganiseerde misdaad afschaffen
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) pleit ervoor om de assisenprocedure bij rechtszaken over georganiseerde misdaad af te schaffen. Bij passionele misdrijven kan een volksjury volgens Geens wel een meerwaarde zijn. Voorts wil hij het vertrouwen in Justitie herstellen door de duur van de gerechtelijke procedures flink terug te brengen.
Het is niet de eerste keer dat een afschaffing van de assisenprocedure op tafel ligt. "Dat is in het eerste decennium van de 21e eeuw al eens geprobeerd", brengt Geens in "De zevende dag" in herinnering. Er gaat veel tijd verloren door een assisenprocedure, en daarom wil de minister de volksjury in rechtszaken over georganiseerde misdaad afschaffen. De procedure volledig naar de vuilnisbak verwijzen, is echter een brug te ver voor Geens.
Bij passionele misdrijven zou hij assisen immers wel nog blijven gebruiken, "omdat een volksjury daar beter dan wie aanvoelt wat de mensen heeft bezield om zo'n misdrijf te plegen".
"In georganiseerde misdaad, of dat nu financieel, terroristisch of anderszins is, ben ik persoonlijk van mening dat een volksjury minder geschikt is. Mensen zijn bang om te zetelen, en bovendien is er veel expertise vereist in assisenzaken."
Vertrouwen herstellen
Het vertrouwen in justitie zakte de afgelopen jaren naar een dieptepunt. Dat vertrouwen wil Geens herstellen door eerst het vertrouwen van justitie in de politiek te herstellen, en vervolgens het vertrouwen van het publiek in justitie.
"Het vertrouwen in justitie is in containers vertrokken, ik wil nu beginnen om dat in kruiwagens, bestelwagens en vrachtwagens terug te brengen", zegt hij. Dat wil hij doen door onder meer de verjaringstermijn aan te pakken. Die werd de voorbije jaren al gradueel verlengd, maar "wij gaan de verjaring voor een aantal misdrijven naar 20 jaar brengen".
Nog een maatregel die het vertrouwen in justitie kan versterken, is de duur van de gerechtelijke procedure terugbrengen. "Wij willen proberen om een procedure in één aanleg tot één jaar te beperken", aldus Geens.
"Vermogenswinstbelasting sociaal en fiscaal rechtvaardig"
Ook de werklast bij justitie is een oud zeer, weet Geens. "Op lange termijn kunnen we een betere justitie realiseren als we de werklast bevrijden van overbodige zaken die niet meer van de 21e eeuw zijn."
Geens maakt zich sterk dat hij tegen het einde van het jaar de 136 miljoen euro achterstand voor de helft wil wegwerken, maar geeft toe dat extra financiële middelen voor justitie bijzonder welkom zijn.
De CD&V'er kwam ook nog even terug op de vermogenswinstbelasting. "Het regeerakkoord bevat elementen voor een tax shift van arbeid naar andere bronnen van inkomsten, zoals vermogenswinst. Dat is een kwestie van sociale en fiscale rechtvaardigheid. De vraag is wanneer de regering de tijd daar rijp voor acht."
Vervoersverbod voor pluimvee in Nederland na geval van vogelgriep
Vervoersverbod voor pluimvee in Nederland na geval van vogelgriep
Zo kan de prijs weer durder worden
Voor heel Nederland is zondag om 11.30 uur een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel ingegaan. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. Tijdens die periode geldt ook een ophokplicht. Aanleiding voor het verbod is de vaststelling van een gevaarlijke variant vogelgriep bij een kippenboerderij in Hekendorp, in de provincie Utrecht.
Het blijkt te gaan om een voor gevogelte zeer besmettelijke en ook voor mensen gevaarlijke variant van vogelgriep, aldus het Nederlandse ministerie van Economische Zaken zondag. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) ziet toe op de naleving van zowel het vervoersverbod als de ophokplicht.
Voor mensen die direct en intensief in contact kunnen komen met besmet pluimvee, gelden beschermende maatregelen. ‘Het gaat onder meer om een bezoekersregeling: wie niets op een pluimveebedrijf te zoeken heeft, mag er niet komen. Wie er toch moet zijn, moet beschermende kleding aan’, aldus een woordvoerder van Economische Zaken.
Op het bedrijf in Hekendorp worden 150.000 legkippen afgemaakt. Bij twee pluimveebedrijven in de buurt wordt nog onderzocht of de ziekte daar ook heerst. De uitkomst van dat onderzoek wordt maandag verwacht.
In een zone van ruim 10 kilometer rond de kippenboerderij in Hekendorp geldt het vervoersverbod langer, namelijk 30 dagen. Binnen dat gebied liggen 16 andere pluimveebedrijven.
Wat zult u merken van de bevriezing van de belastingvermindering?
Wat zult u merken van de bevriezing van de belastingvermindering?
De regering zal de belastingvermindering voor de komende vier aangiften niet verhogen. De jaarlijkse verhoging is dus geschrapt. Wat zijn de gevolgen voor u?
Elk jaar wordt de aftrek licht verhoogd, om mee te evolueren met de levensduurte. Aan het begin van het jaar wordt al duidelijk gesteld om hoeveel het gaat voor de verschillende aftrekposten, zodat iedereen die dat wil daar rekening mee kan houden. De banken brengen daarmee hun klanten op de hoogte, maar ook de overheidssite Wikifin publiceerde eerder dit jaar al de aangepaste cijfers voor de aangifte van 2015.
Maar volgens De Tijd komt de nieuwe regering daar dus op terug. Dat betekent dat de laatst voorziene verhoging er niet komt. U zult dus dezelfde cijfers als bij de vorige aangifte moeten hanteren, en niet de cijfers die begin dit jaar werden gemeld voor de aangifte van 2015. Concreet gaat het hierom:
Vermindering voor pensioensparen: 940 euro in plaats van de voorziene 950 euro, of 10 euro minder aftrek
Voordeel langetermijnsparen: 2.260 euro (was: 2.280 euro, - 20 euro)
Woonbonus voor niet-eigen woning: 3.010 euro (was: 3.040 euro, - 30 euro)
Vrijstelling op spaarboekje: 1.880 (was: 1.900 euro, - 20 euro)
Voordeel voor passiefhuis: 900 euro (was: 910 euro, - 10 euro)
Voordeel voor nulenergiewoning: 1.810 euro (was: 1.830 euro, -20 euro)
Inbreng werkgeversaandelen: 750 euro (was 760 euro, - 10 euro)
Vermindering voor energiebesparing (oa overgedragen rekening voor zonnepanelen): 3.910 euro (was 3.950 euro, - 40 euro)
Vermindering voor ziekteuitkeringen: 2.598 euro (was 2.627 euro, -29 euro)
Vermindering voor vervangingsinkomsten/pensioenen:2.024 euro (was 2.046 euro, - 22 euro)
Let wel: het gaat om een lagere aftrek. Het bedrag dat u dus minder kunt aangeven is niet hetzelfde als het bedrag dat u meer aan belastingen zult betalen. Dat bedrag is afhankelijk van uw individuele situatie.
Uitzondering zijn die ziekteuitkeringen en vervangingsinkomsten en pensioenen. Volgens fiscalist Jef Wellens van Wolters Kluwer verliezen ze door het terugschroeven van de aanpassingen aan de inkomensschalen wel degelijk ook inkomsten. Hij berekende dat het bij een ziekteuitkering van 23.000 euro per jaar zou gaan om een verlies van zo'n 50 euro netto.
Movement X, de burgerrechtenbeweging van Dyab Abou Jahjah, wil vanaf 2015 een neutrale en niet-racistische intocht van Sinterklaas in Antwerpen.
Een delegatie gaat zaterdagmiddag - enkele uren voor de boot van de goedheilig man aanmeert in de Scheldestad - op een ludieke manier een ingebrekestelling overhandigen aan het stadsbestuur waarin ze vraagt om uiterlijk tegen 15 januari 2015 een overleg daarover op te starten. De beweging wil de huidige “Zwarte Piet” vervangen zien door een ‘neutrale Piet’, zonder racistische elementen.
Volgens de indieners zit in de figuur van Zwarte Piet racistische elementen uit een koloniaal verleden. “Dit is kwetsend voor mensen met een donkere huidskleur”, zegt Karim Hassoun van Movement X.
De ingebrekestelling gaat uit van Movement X en nog drie andere verzoekers. Ze vinden dat Zwarte Piet in zijn huidige vorm - met zwart gemaakte huid, kroeshaar, oorringen en dikke rode lippen - aanstootgevend en vernederend kan overkomen op donkere medeburgers. "De knecht van Sinterklaas kreeg in de 19de eeuw de uiterlijke kenmerken van het stereotiepe, karikaturale beeld van mensen met een donkere huidskleur. In die tijd had men nog de opvatting dat het blanke ras superieur was aan het zwarte", klinkt het in de ingebrekestelling.
Vasthouden aan het traditionele uiterlijk van Zwarte Piet in de 21ste eeuw is volgens de verzoekers dan ook moreel en maatschappelijk onaanvaardbaar en een ontkenning van racisme. "We kunnen moeilijk blijven aanvaarden dat Zwarte Piet door het roet van de schoorstenen zwart is geworden. Dat verklaart niet waarom zijn gezicht volledig zwart is, hij Afrikaanse gelaatskenmerken en kroeshaar heeft, creoolse oorbellen draagt en zijn kleren miraculeus roetvrij zijn gebleven."
De opstellers van de ingebrekestelling zijn er zich van bewust dat de meeste mensen geen racistische intenties hebben bij het vieren van het Sinterklaasfeest en dat voor velen de figuur van Zwarte Piet niets met racisme te maken heeft, maar dat neemt volgens hen niet weg dat zijn huidige uiterlijk kwetsend kan overkomen.
Ze vinden het dan ook hoog tijd om te debatteren over Zwarte Piet en roepen Bart De Wever, als burgemeester van de grootste en meest diverse stad van Vlaanderen, op om voortrekker te zijn bij het bedenken van een "neutrale Piet", die niet gebaseerd is op de stereotype en karikaturale weergave van zwarte mensen in de 19de eeuw. Ze vragen het stadsbestuur om uiterlijk tegen 15 januari 2015 een overleg met hen op te starten. Als er niet wordt ingegaan op dat verzoek, dan volgen er wellicht juridische stappen.
De ingebrekestelling brengt de aankomst van de Sint zaterdag in Antwerpen niet in het gedrang. "We hebben er bewust voor gekozen om de ingebrekestelling voor het begin van de intrede te overhandigen. Het is niet de bedoeling om het kinderfeest te verstoren", zegt Movement X-bestuurslid Karim Hassoun.
Niet alleen in grote bedrijven, maar ook in kmo’s is er veel bereidheid bij werknemers om op maandag 24 november deel te nemen aan de Antwerpse provinciale staking die de vakbonden ABVV, ACV en ACLVB plannen. Dat zeggen de bonden donderdag na een onderling overleg waarin ze de organisatie van de stakingsdag op punt hebben gesteld. Ze maken zich sterk dat die dag “het economische leven in de Antwerpse regio effectief stil zal vallen”.
Volgens de vakbonden groeit de woede over de Vlaamse en federale regeringsplannen. De “werkenden en sociaalgerechtigden nemen het niet dat de gevolgen van de crisis volledig op hun schouders afgewenteld worden, terwijl de grote vermogens en ondernemers onvoorwaardelijke cadeaus krijgen of minstens vrijuit gaan”. De stakingsdag van 24 november wordt daarom allicht een groot succes, menen de bonden.
“De afgelopen dagen kregen we ook verbazend veel vragen over de mogelijkheid tot staken van werknemers uit kleine en middelgrote bedrijven”, klinkt het verder in een mededeling. “Ook zij kunnen rekenen op de steun van de vakbonden om te weerstaan aan de patronale druk om geen actie te voeren in kmo’s.”
Het vakbondsfront legt naar eigen zeggen het zwaartepunt van de provinciale stakingsdag in de sectoren en aan de piketten voor de poorten van bedrijven, (openbare) diensten en administraties. Een betoging is er ditmaal dus niet gepland.
De vakbonden zeggen tot slot te zullen oproepen tot een ordelijk verloop van de acties, al neemt dat volgens hen niet weg “dat een algemene staking altijd een behoorlijke portie chaos inhoudt”. Wie de te verwachten mobiliteitsproblemen door het verstoorde openbaar vervoer wil vermijden, vervoegt volgens het vakbondsfront beter de piketten of blijft een dagje thuis.
Families slachtoffers aanslag Place Saint-Lambert willen staat dagvaarden
Families slachtoffers aanslag Place Saint-Lambert willen staat dagvaarden
De families van de slachtoffers van Nordine Amrani willen de Belgische staat dagvaarden in het dossier. Bij de schietpartij die Amrani aanrichtte op de Place Saint-Lambert in Luik op 13 december 2011 vielen vijf doden en 147 gewonden.
Een zestigtal slachtoffers hoorden donderdag in de raadkamer het rekwisitoor van het parket over de strafrechtelijke kant van de zaak. Dat vraagt de uitdoving van het strafrechterlijke luik aangezien Amrani is overleden.
Nu het strafrechterlijke luik is afgelopen, zou de komende weken een ander luik van de zaak moeten openen, aangezien meester Wilmotte, advocaat van de families Deblond en Kremer, heeft aangekondigd dat hij de Belgische staat gaat dagvaarden omdat die de vrijlatingsvoorwaarden van Amrani niet zou hebben nageleefd.
'De dagvaarding is noodzakelijk, omdat Nordine Amrani volgens ons niet de enige verantwoordelijke is. Ook het systeem draagt schuld. Er zijn lacunes', zegt Thierry Kremer, de vader van Laurent, een van de vijf slachtoffers. Meester Molders, die de families Gerouville en Belhadj van twee andere slachtoffers vertegenwoordigd, sluit zich daarbij aan.
Belasting op aandelen kan 2 miljard per jaar opbrengen
Belasting op aandelen kan 2 miljard per jaar opbrengen
Zeg wat ne zever is dat , als je verhuurd aan mensen dan moet je dat inbrengen en daar wordt je voor belast !!! En als je onkosten moet maken aan een appartement dat je verhuurd dan kan je niks aftrekken !!! Wie verzint nu toch allemaal die onzin
Het zal niet gebeuren, want de grote leider uit Antwerpen zal U eventjes op Uw plaats zetten.
Kris Peeters zou beter een belasting bedenken om politiekers evenveel te laten betalen als de kleine man. Dit zou een veelvoud opbrengen. En als je moet kiezen tussen Ebola en CD&v is mijn keuze rap gemaakt. Ik kies voor Ebola dan heb ik misschien nog kans dat ik onsnapt, bij CD&v ontsnapt niemand aan hun graaizucht.
Kris Peeters ijvert voor de invoering van een vermogenswinstbelasting.
Een meerwaardebelasting op aandelen kan de overheid gemiddeld twee miljard euro per jaar opbrengen, zo heeft onderzoeksinstituut HIVA van de KU Leuven berekend. Dat bericht De Morgen vandaag.
Het is een cijfer dat kan tellen: een meerwaardebelasting op aandelen zou de overheid gemiddeld 2 miljard euro per jaar opbrengen. Dat berekende HIVA op basis van wat zo'n belasting in het buitenland opbrengt, uitgaand van een belastingvoet van 25 procent.
"Voor 2013 zou de opbrengst zelfs neerkomen op 5,2 miljard euro, maar dat geeft een vertekend beeld omdat dat een uitzonderlijk beursjaar was", zegt hoofdonderzoeker Jozef Pacolet in de krant. "Er zijn ook jaren dat het niets zou opbrengen, zoals in 2008 en 2010, toen de beurzen het heel slecht deden. Maar op langere termijn is er een aanzienlijke opbrengst. De meerwaardebelasting zou vooral hogere inkomens treffen. Rechtstreeks beleggen in aandelen is maar weggelegd voor 15 procent van de Belgen."
Breedste schouders CD&V-vicepremier Kris Peeters blijft intussen ijveren voor de invoering van een vermogenswinstbelasting. Technisch gezien is een vermogenswinstbelasting niet hetzelfde als een meerwaardebelasting op aandelen. In het eerste geval wordt er gekeken naar het totale vermogen - ook bijvoorbeeld vastgoed of kunst - waarop een fictieve interestvoet wordt geheven. In het tweede geval kijkt men naar de reële winst op aandelen. Maar welke vorm de vermogenswinstbelasting van Peeters moet aannemen, laat hij in het midden.
De christendemocraten verwijzen naar het regeerakkoord, waar in verschillende passages staat dat "de breedste schouders de zwaarste lasten moeten dragen" en dat er een verschuiving naar belastingen "op andere inkomsten dan uit arbeid" moet komen. De andere coalitiepartners wijzen elke vorm van nieuwe belastingen echter resoluut af.
Koning Albert gaf dan wel anderhalf jaar geleden de scepter door aan zijn zoon Filip, toch hebben Paola en hij nog hun handen vol met tal van activiteiten en verplichtingen. Dat kost allemaal geld en nu er gesneden is in hun dotatie zouden ze moeite hebben om rond te komen.
"De koning en de koningin moesten hun levensstijl aanpassen nadat er in hun budget werd gesnoeid."
Volgens een reportage van Le Soir Magazine heeft het koningspaar hun financiën eens onder de loep genomen en moeten ze vaststellen dat "het moeilijk wordt om de eindjes aan elkaar te knopen." Enkele intimi van Albert en Paola hebben le Soir Magazine toevertrouwd dat het koppel moeite heeft om zich aan te passen aan de lagere dotatie. "De koning en de koningin moesten hun levensstijl aanpassen nadat er in hun budget werd gesnoeid. Uiteraard is hun budget nog altijd aanzienlijk, maar vergeet niet dat het om een ex-staatshoofd gaat".
Volgens een bron nabij de koning wordt van alle voormalige staatshoofden, koning Albert het slechtst behandeld. Een andere bron laat weten dat het koningspaar hun handen nog vol heeft met tal van activiteiten die misschien niet in de media komen, maar wel veel energie kosten voor het koningspaar en hun kleine entourage.
Koning Albert ontvangt 923.000 euro per jaar en blijft vertegenwoordiger van het koningshuis. De koning moet zijn reserves aanwenden om die functie te kunnen blijven uitoefenen. De komende jaren zal zijn dotatie nog krimpen met 2% per jaar.
500 agenten betogen tegen Brusselse burgemeester Yvan Mayeur
500 agenten betogen tegen Brusselse burgemeester Yvan Mayeur
Aan het Brusselse stadhuis betogen dinsdagnamiddag ruim 500 agenten van de Brusselse lokale politie tegen hun eigen burgemeester, Yvan Mayeur. De protestactie komt er in de nasleep van de nationale betoging van vorige week donderdag, waarbij meer dan 100 politiemensen gewond raakten. De Brusselse politiemensen hebben in een open brief hun teleurstelling en verontwaardiging geuit tegenover het gebrek aan respect dat ze zeggen te ondervinden vanwege hun burgemeester. Die brief is ook overhandigd aan de burgemeester zelf..
De betoging is een initiatief van de interventiedienst van de Brusselse lokale politie en gaat niet uit van de politievakbonden. Een zeventigtal leden van de interventiedienst stapte op naar het stadhuis, onder applaus van hun collega’s in uniform en in burger.
De agenten legden op de trappen van het stadhuis een aantal schilden neer die tijdens de betoging beschadigd of vernield raakten. Er werd ook een eresaluut gebracht aan de schilden. Burgemeester Mayeur heeft een delegatie van de actievoerders ontvangen.
De protesterende agenten hebben afgesproken geen interviews te geven of verklaringen af te leggen in de pers. Ook de vakbondsleden en -afgevaardigden die aanwezig zijn, leggen geen verklaringen af. ‘Onze stilte is een verklaring op zichzelf’, klinkt het.
Open brief
In hun open brief schrijven de agenten dat ze zich na de betoging niet gewaardeerd voelden door Mayeur. ‘We werden niet bedankt voor het geleverde werk en voor de getoonde moed, het honderdtal politieagenten dat gewond raakte bij deze belachelijke confrontaties kon niet rekenen op enige compassie.’
Verbazing en onbegrip ruimden plaats voor woede, klinkt het verder, ‘nadat Mayeur in de pers ook nog zijn misprijzen had getoond’. Mayeur zei onder meer dat diegenen die zich stoorden aan zijn aanpak een andere politiezone moesten zoeken. In de brief zetten de agenten overigens opnieuw enkele vraagtekens bij die aanpak.
‘U hebt een goede politie, meneer Mayeur. En deze politie vraagt niet anders dan met u vooruit te gaan. Misschien is het vandaag het goede moment om uw vooroordelen aan de kant te schuiven, een stap naar ons toe te zetten, en te bekijken hoe we, samen, in de toekomst zouden kunnen werken in het belang van de Brusselaars en van de fundamentele vrijheden die in dit land gegarandeerd zijn’, besluiten de agenten.
Groen en SP.A kietelen CD&V over vermogenswinstbelasting
Groen en SP.A kietelen CD&V over vermogenswinstbelasting
Cdnv en Open VLD en de NVA en MR zijn de grooste bende lullen
Groen roept CD&V op via een wisselmeerderheid werk te maken van een 'eerlijke bijdrage van de grote vermogens' aan de begrotingssanering. Als CD&V daarvoor geen partners in de regering vindt, dan kan ze die in het parlement wel vinden, stelt Groen-voorzitter Wouter Van Besien maandag. Ook Kamerlid David Geerts (SP.A) gaat er naar eigen zeggen van uit dat CD&V het SP.A-voorstel voor een belasting op meerwaarde zal goedkeuren.
CD&V verwijst de laatste tijd steeds nadrukkelijker naar een vermogenswinstbelasting. De christendemocraten schoven de maatregel al naar voren tijdens de federale regeringsonderhandelingen met N-VA, MR en Open Vld, maar hij haalde de eindmeet niet. Na het sluiten van het regeerakkoord blijft CD&V de vermogensbijdrage geregeld aanhalen, onder meer vorige week naar aanleiding van Luxleaks en dit weekend bij monde van minister van Werk Kris Peeters.
Groen biedt CD&V een wisselmeerderheid in het parlement aan. 'Met alle fracties die via een grotere bijdrage van de grootste vermogens een socialer beleid willen gaan voeren, kan er een voorstel worden uitgewerkt. Binnen de conservatieve meerderheid met N-VA en Open Vld is dat echter niet mogelijk', zegt partijvoorzitter Van Besien.
Hij meent dat de roep om eerlijke belastingen 'oorverdovend' is. 'Na de nationale betoging, LuxLeaks en de uitlatingen van Marc Coucke zien heel veel gewone burgers en experten in dat het regeerakkoord op dit punt fundamenteel verkeerd zit. Ook in de verkiezingscampagne bleek al dat een meerderheid van de Vlamingen gewonnen is voor een grotere bijdrage van de grootste vermogens. Die grondstroom moet een vertaling krijgen in het parlement'.
SP.A-Kamerlid Geerts herinnert eraan dat zijn partij een wetsvoorstel heeft ingediend om een belasting op meerwaarde in te voeren. 'Goed nieuws om te horen dat CD&V ook voorstander is om een vermogensbelasting in te voeren. Dus ik ga ervan uit dat ze dit zullen stemmen in de Kamer', aldus Geerts via de sociale media.
Het probleem is de figuur van burgemeester De Wever
Het probleem is de figuur van burgemeester De Wever
'In plaats van stoere uitspraken te doen, zou hij beter mensen verenigen. Als hij een echte burgervader is, kan hij dat.' Dat heeft Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) gezegd in 'Vandaag' op Radio 1. Ze meent dat het verloop van de betoging in Antwerpen op 24 november vooral van de houding van burgemeester Bart De Wever (N-VA) afhangt.
Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever verwijt de vakbonden onverantwoord gedrag. Volgens De Wever worden zeker de havenarbeiders opgehitst tegen de centrumrechtse regering. Hij maakt zich sterk dat het Antwerpse stadsbestuur beter voorbereid zal zijn voor de betoging van 24 november daar, dan dat de stad Brussel dat was bij de nationale betoging van vorige week. Dat zei hij maandag aan VRT en vtm.
Volgens sp.a-politica Kathleen Van Brempt zal het verloop van de betoging in Antwerpen in hoofdzaak afhangen van de houding van burgemeester De Wever. 'Het probleem is de figuur van de burgemeester. Enerzijds is hij leider van de regering. Niet de regering-Michel zit nu in het zadel, wel de regering-De Wever. Zeker in Vlaanderen is hij een schaduwpremier'. 'Anderzijds is hij burgemeester van Antwerpen. Die dubbelrol vormt een probleem. In plaats van stoere uitspraken te doen, zou hij beter mensen verenigen. Als hij een echte burgervader is, kan hij dat. Een burgemeester polariseert niet, maar verenigt', aldus Van Brempt op Radio 1
Sorry dat ik nog niet langs ben gekomen mijn nieuwe pc van 6 maanden heeft een hartaanval gehad en licht nu in het pc ziekenhuis , en nu werk ik met mijn oude pc van 14 jaar oud gelukkig kan ik wel een tekst schrijven maar kan geen foto's plaatsen . Ik wil jullie vragen om 20 onzevaders te bidden en 20 weesgegroetjes te bidden om te hopen dat hij snel terug is.