Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Geldwolven
Ik hoop dat de NVA zo snel mogelijk verdwijnt in ons apenland
Â
Â
21-12-2014
Deze regering zal niet vallen onder het sociale protest
Deze regering zal niet vallen onder het sociale protest
Wat ben jij een dikke lul
Bart De Wever is er vrij gerust op: deze regering zal niet sneuvelen. Gisteren lekte uit dat hij op een partijbijeenkomst nogal fors uithaalde naar de CD&V die stokken in de wielen van de regering zou willen steken. Op die uitspraken wil hij niet verder ingaan, maar in dit interview dat uw krant eerder deze week afnam, waarschuwde hij zijn coalitiegenoot ook al: “De partij die de stekker eruit trekt, neemt een heel zware verantwoordelijkheid. Wat wij moeten doen is de gelederen sluiten. ”
Hoe moet het nu verder met de sociale partners?
Het moment is gekomen om rond de tafel te gaan zitten. Maar dan moet iedereen wel aanvaarden dat we uitvoeren wat móét gebeuren. De context is duidelijk: dit land leeft 440 miljard frank boven zijn stand. In een context ook van 107 procent staatschuld, van quasi de hoogste belastingen te wereld. We zitten in vieze papieren.
Is het denkbaar dat deze regering valt onder het aanhoudend sociaal protest?
Ik kan mij dan niet indenken. Wie daar de verantwoordelijkheid voor wil opnemen, moet wel heel erg oppassen. Zowel politiek als sociaaleconomisch. Welk land laat de partij achter die de stekker eruit trekt? Vandaag gaat het om 11 miljard euro besparingen. Maar wat na nieuwe verkiezingen? 15 miljard? Hoe? Met dezelfde maatregelen als vandaag. Onderschat de kiezer niet. Hij is slimmer dan je denkt. Diep vanbinnen weet de grote meerderheid van de bevolking dat het roer moet worden omgegooid en dat er geen alternatief is voor het beleid van deze regering. Wat wij moeten doen, is de gelederen sluiten.
Peeters tweet opmerkelijke kerstboodschap naar Bart De Wever
Peeters tweet opmerkelijke kerstboodschap naar Bart De Wever
BDW is specialist om mensen tegen elkaar op te zetten. Eerst Vlamingen tegen Walen, dan stakers tegen mensen die willen werken en nu partijen onderling. Die man is gevaarlijk. Hij gaat duidelijk voor een samenleving van individuen die alles regelen met de politiek. Hij doet de mensen geloven dat het middenveld niet nodig is, en het lukt nog aardig ook. Ga als individu maar onderhandelen over loon en arbeidsvoorwaarden op sectorvlak. Voka en Unizo komen niet bij van het lachen...
De Regering De Wever één ligt zowat op zijn gat
Peeters,Laat je niet doen door deze kerel die constant met de wind meedraait. CD&V doet tenminste nog zijn best om menselijk te blijven.
"CD&V is een groot probleem", zei Bart De Wever gisteren nog op een besloten partijbijeenkomst. Dat is duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten bij CD&V. Vicepremier Kris Peeters schiet nu terug met een welgemikte Kerstboodschap
"Als CD&V niet met ons meefietst, zullen op een bepaald moment de voeten in de spaken terechtkomen en gaan we vallen", kon een Franstalige journalist van Le Vif L'express die binnengeraakte op de bijeenkomst optekenen. De verzuurde relatie tussen de coalitiepartners vaart er niet beter bij door de uitlatingen van Bart De Wever.
Kris Peeters (CD&V) stuurde een duidelijke boodschap richting het Schoon Verdiep. "Laten we van 2015 een jaar van opbouwende dialoog maken. Een jaar van overleg, samenwerking en een niet aflatende vastberadenheid."
"Jaar van overleg" Vorig week doorkruiste De Wever ook al de pogingen van Peeters om de dialoog tussen de sociale partners weer vlot te trekken. De N-VA-voorzitter deed de nationale staking van 15 december af als een "zuiver politieke staking" en noemde de socialistische vakbond FGTB "de gewapende arm van de PS".
"Door straffe uitspraken te doen ga je de partners niet rond de tafel krijgen", reageerde Peeters eerder al. "Ik heb geen nood aan schoonvaders en -moeders vanop de zijlijn."
CD&V is loyale partner, maar laat zich niet vanuit Antwerpen de les spellen Ook in de Kamer werd er vandaag gereageerd op de uitspraken van De Wever. Eric Van Rompuy (CD&V) riposteerde dat zijn partij "in de opeenvolgende commissies op een totaal correcte en loyale manier de begrotingspolitiek van deze regering waarmaakt" en dat CD&V "niet zal aanvaarden dat iemand uit Antwerpen ons de les komt leren".
"Maak u geen illusies" Meteen gooide hij socialisten en groenen voor de voeten dat ze nog 4,5 jaar in de oppositie zullen zitten. "Maak u geen illusies. Beke en Verherstraeten staan echt niet met de stekker klaar", luidde het. Van Rompuy eindigde zijn tussenkomst met een citaat van oud-Kamervoorzitter Charles-Ferdinand Nothomb: "Op het einde zijn het enkel de stemmingen die tellen".
"Vraag aan Bart De Wever of hij ook vindt dat CD&V echt op een positieve manier binnen de regering aan het samenwerken is", jende Dirk Van der Maelen (sp.a) zijn christendemocratische collega, terwijl het probleem voor Kristof Calvo net is "dat CD&V té positief meewerkt aan de regering". "Het is te laat, je bent zijn programma aan het uitvoeren", luidde het. "We zien dag na dag dat CD&V niet wordt gerespecteerd".
Pispaal Voor Laurette Onkelinx (PS) getuigde de tussenkomst van Van Rompuy van de typische CD&V-houding. "Men geeft u een klets en u biedt uw andere wang aan". "U zal nooit de pispaal zijn van N-VA - dat zijn de socialisten - maar u bent wel de risée aan het worden", klonk het.
Geert Bourgeois je bent de grootste lul van ons appenland en Annemie Turtelboom jij bent een trut
Na twee dagen debat heeft het Vlaams Parlement woensdagavond de begroting 2015 goedgekeurd. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie.
Twee dagen lang kruisten meerderheid en oppositie in het Vlaams Parlement de degens over de budgettaire en maatschappelijke keuzes van de regering-Bourgeois. We moeten nu snoeien om later te kunnen bloeien, was het centrale devies van meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD. De factuur mag absoluut niet doorgeschoven worden naar later door nu niet in te grijpen, klonk het nog.
Die rode lijn werd woensdagavond nog eens kracht bijgezet door minister van Begroting Annemie Turtelboom en minister-president Geert Bourgeois. ‘We kiezen niet voor schuldopbouw of extra belastingen. Onze boodschap is misschien niet vrolijk, maar we vragen inspanningen die doenbaar zijn. Dit is onze verantwoordelijkheid. We gaan dit niet doorschuiven naar degenen die na ons komen. Nu schuld opbouwen zou de beleidsruimte verkleinen, terwijl we net een investeringsregering willen zijn’, aldus Bourgeois. ‘Als we die keuzes nu niet zouden maken, betalen we later de prijs’, vulde minister Turtelboom aan.
Volgens minister-Bourgeois is het gevoerde beleid nodig om ‘perspectief te bieden in de tweede helft van de legislatuur’. ‘We willen een welvarende samenleving zijn met jobs en perspectief voor jonge mensen. Samen gaan we voor een samenleving die in 2020 tot de top-vijf van Europa behoort’, dixit Bourgeois.
Obesitasprobleem
N-VA-fractieleider Matthias Diependaele vatte het in beeldspraak: ‘Vlaanderen heeft een obesitasprobleem terwijl we net een marathon willen lopen. Om die marathon te lopen moet je getraind zijn en moet je offers brengen en jezelf dingen ontzeggen. We weten niet hoe het parcours zal liggen. Zal er vaste ondergrond zijn of los zand? Maar met deze begroting zijn we klaar voor elk parcours dat we moeten lopen’.
De linkse oppositiepartijen Groen en SP.A waren het evident niet eens met die boodschap. Volgens hen maakt de regering-Bourgeois de verkeerde keuzes en zijn de geplande besparingen ‘kil en asociaal’. ‘Dit is een geen evenwichtige begroting en bovendien is de begroting zelfs niet in evenwicht’, aldus SP.A-fractieleider John Crombez. Oppositiepartij Vlaams Belang viseerde dan weer vooral meerderheidspartij N-VA. Die partij heeft volgens Vlaams Belang de strijd voor de Vlaamse autonomie verloochend en heeft nog maar weinig terecht gebracht van de beloofde verandering.
Ik hoop dat De Wever valt met gans zijn lullen ploeg het zijn gewoon een bende gansters
Hoe zal N-VA het ‘paard van Troje’ CD&V temmen, vraagt een militant zich af op een gesloten bijeenkomst van de partij in Antwerpen. Volgens voorzitter Bart De Wever is de partij ‘het grootste probleem van de coalitie’. CD&V wil geen commentaar geven op de uitspraak.
Een journalist van het weekblad Le Vif/L’Express was op 12 december aanwezig op een gesloten N-VA-meeting in de Zuiderkroon aan de Vlaamse Kaai in Antwerpen. De pers was ’s avonds niet welkom, maar het blad wou nagaan of de verklaringen aan de partijleden overeenstemden met de officiële berichten.
In het kader van de Ronde van Vlaanderen schuimden vertegenwoordigers van de nationalistische partij de Vlaamse provincies af. In Antwerpen werd de Ronde afgesloten.
Partijvoorzitter Bart De Wever, vice-eersteminister Jan Jambon en minister Johan Van Overtveldt kwamen aan bod. Op het einde kwamen er vragen van militanten. ‘CD&V heeft één voet in de regering en één voet erbuiten. Hoe gaat u dat paard van Troje temmen?’ vraagt iemand.
‘Tegen de pers zouden we zeggen ‘maar nee, het valt nog mee, u overdrijft...’. Maar eigenlijk gaat het niet: er is een probleem’, zegt De Wever na enige twijfel.
‘Het is uiterst belangrijk het verhaal van het socio-economische herstel met eenzelfde stem te brengen. Eigenlijk moet je de juiste personen vinden die fietsen om dezelfde doelstelling te halen. De zaken worden ingewikkelder als er één van de vier (partners) op de bagagedrager belandt en zeker als hij daarbij nog met zijn voet op de achterband duwt. Dan geraken we niet meer vooruit. Ik heb de indruk dat dat het geval is.’
De Wever gaat voort: ‘Soms, vaak, elke dag ... Ik hoor sommigen zeggen: ‘We moeten niet meer besparen. Ik weet dat de andere regeringsleden niet akkoord gaan, maar ik zeg het toch tegen de kranten’. Hoe kunnen we dan met zo’n soldaat ten oorlog trekken? Dat is het grootste probleem van deze coalitie. CD&V lijdt onder interne moeilijkheden: op straat zijn er niet enkel rode vakbondsmensen maar ook groene‘, klinkt het.
‘Als CD&V niet met ons meefietst, zullen op een bepaald moment de voeten in de spaken terechtkomen en gaan we vallen. En ik wens veel geluk aan wie deze regering laat vallen’, zegt De Wever.
Test-Aankoop verwacht de komende zes jaar een verhoging van de productiekosten voor elektriciteit met 60 procent. De consumentenorganisatie vreest dat dit zal overeenkomen met een verhoging van 25 procent van de elektriciteitsfactuur voor de consument.
“Investeringen in hernieuwbare energie laten op zich wachten en de kosten ervan dreigen steeds hoger op te lopen voor de individuele consument. De transport- en distributiekosten zullen de pan uitswingen door een gebrek aan strategische en politieke langetermijnvisie op dat vlak”, zegt de consumentenorganisatie.
“Omwille van de dreigende black-out en het feit dat niemand zijn verantwoordelijkheid neemt”, heeft de consumentenorganisatie tien eisen uitgewerkt, die België opnieuw op het juiste energiespoor moeten brengen en betrekking hebben op de huidige situatie. Die wordt gekenmerkt door een mogelijk stroomtekort in de winter, en dus het afschakelplan en blackout.
Structureel beleid
Zo vraagt de organisatie “een structureel beleid op het vlak van rationeel energiegebruik”, een investeringsstrategie en duidelijkheid over de kernuitstap, een nucleaire rente “die terugvloeit naar de gemeenschap” of de scheiding van de productie en de levering van energie.
Indien het afschakelplan in werking zou treden, vraagt Test-Aankoop een “vereenvoudigde vergoedingsprocedure” met duidelijke regels over aansprakelijkheid. Dan moet ook een “echte prijscontrole’ gebeuren of ‘zelfs een voorlopige bevriezing van de prijzen uitgewerkt worden”.
De consumentenorganisatie lanceert de campagne TA, leverancier van positieve energie’ om de consumenten beter te informeren en adviseren.
De Vlaamse energieregulator VREG geeft binnenkort meer duidelijkheid over de nieuwe nettarieven, waarmee duidelijk moet worden in welke mate de prijzen zullen stijgen in het nieuwe jaar.
Veranderen van operator voor digitale televisie wordt in de toekomst even eenvoudig als veranderen van gsm-operator. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) werkt aan een wet die ervoor zorgt dat de nieuwe operator alle administratie op zich neemt.
Telecombedrijf Base liet woensdag weten de stekker uit het aanbod van digitale televisie te trekken. Eind juni 2015 wordt het product Snow stopgezet. Base haalt duidelijk uit naar de federale regering. ‘We hebben verschillende keren samengezeten met de vorige minister, maar dat heeft niets opgeleverd’, is te horen.
‘Klanten geven aan dat de praktische beslommeringen voor hen de voornaamste reden zijn om niet over te stappen naar een beter of goedkoper aanbod. Ze moeten immers zelf alle administratie in orde brengen en de decoder terug inleveren’, klinkt het.
Alexander De Croo werkt aan een wet om het veranderen van tv-operator gelijk te trekken met het veranderen van gsm-operator. Die moet er in de loop van 2015 komen. ‘Meer concurrentie en een sterkere marktdynamiek zijn absoluut nodig zodat consumenten kunnen rekenen op scherpe prijzen’, zegt hij.
Begin eerst aan de autobaan E 3 en dan zien we wel voor de volgende baan ( slaap verder lul )
In een interview met collega Bart Verhulst heeft premier Charles Michel het beleid van zijn regering verdedigd. Hij mikt op meer banen en een betere economie op lange termijn. "Ik hoop dat men mij herinnert als een premier die heeft gedurfd", zegt hij.
Het is geen gemakkelijke start geweest voor de regering, geeft premier Charles Michel (MR) toe. Al bij het Kamerdebat over het programma van de regering ging de oppositie erg giftig te keer en sindsdien is de rust niet meer teruggekeerd. De stakingen en betogingen van de vakbonden hebben nog meer olie op het vuur gegooid.
Michel betreurt dat en begon het interview met een oproep aan de vakbonden en de werkgevers om met de federale regering aan de tafel te gaan zitten en een echte sociale dialoog op gang te brengen. Het is nu het moment voor de vakbonden om hun verantwoordelijkheid op te nemen en de sereniteit -nodig voor een debat- te laten terugkeren.
Op de vraag of hij iets in petto heeft voor de vakbonden en de werkgevers, antwoordde premier Michel positief. De regering heeft een grote oriëntering vastgelegd, maar bij de concrete uitwerking daarvan kan er nog veel besloten worden met de sociale partners, zegt hij.
Eerder vanavond merkte hij op RTL-TVI op dat zijn regering een brede parlementaire en dus democratische meerderheid achter zich heeft en liet terloops ook opmerken dat sommige vakbonden nauwe banden hebben met de oppositie (ABVV met PS en SP.A, nvdr.). Het is de premier overigens opgevallen dat de stakingen al georganiseerd werden de dag na het debat over het regeerakkoord in de Kamer.
"Hervormingen nodig voor banen"
Premier Michel legt vooral de nadruk op de noodzaak van jobcreatie en behoud van bestaande banen en daartoe zijn nu eenmaal diepgaande sociaaleconomische hervormingen nodig.
Met name de indexsprong en fiscale hervormingen zijn nodig om banen te scheppen en Michel mikt daarbij op 200.000 banen. Die plannen krijgen overigens de goedkeuring van de Nationale Bank en het Planbureau, zegt hij.
Er kunnen geen nieuwe banen komen of bestaande banen behouden blijven, als we niets doen aan de zwakke concurrentiekracht van onze bedrijven. De gevolgen van de indexsprong worden overigens voor de lagere inkomens gecompenseerd door fiscale maatregelen.
Ik mik op de lange termijn, zei Michel. De regering heeft een mandaat van vijf jaar en tegen die tijd hoopt hij dat de positieve gevolgen van de hervormingen voelbaar zullen zijn, onder meer dankzij nieuwe banen. Wel hamert hij op de noodzaak binnen de regering om het beleid beter en duidelijker uit te leggen.
"Wil premier zijn die gedurfd heeft"
De vraag over zijn leiderschap van de regering verontrustte premier Michel niet. Hij is geen premier die in elke kleine polemiek tussenbeide wil moeten, maar heeft de regeringsleden nu wel gevraagd om iets discreter te zijn.
Michel ontkent ook het idee dat N-VA-voorzitter Bart De Wever een "schaduwpremier" zou zijn. Ik heb sinds het einde van de regeringsonderhandelingen Bart De Wever slechts een keer in Antwerpen gezien op een conferentie met ondernemers, zei hij. Voor de rest regeer ik samen met de andere leden van de regering.
Michel heeft vertrouwen in het door hem voorgestelde beleid. Ik hoop dat men mij over enkele jaren herinnert als een premier die gedurfd heeft noodzakelijke beslissingen te nemen, besloot hij.
Meerderheid en oppositie zwaar in de clinch over begroting
Meerderheid en oppositie zwaar in de clinch over begroting
Het begrotingsdebat in het Vlaams Parlement is uitgedraaid op een klassiek links-rechtsdebat over de besparingen en maatschappelijke keuzes. De centrumrechtse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld benadrukken dat er eerst moet bespaard worden om investeringen op langere termijn te garanderen. De linkse oppositie, Groen en sp.a, gelooft niet in het "snoeien om te groeien"-mantra en stelde alternatieven voor. Bij momenten ging het debat meer over die alternatieven dan over de begroting van de Vlaamse regering zelf.
In het Vlaams Parlement wordt de komende twee dagen gediscussieerd over de Vlaamse begroting. De teneur was al snel duidelijk en zette zich ook in de namiddag voort. Volgens de meerderheid is het absoluut nodig budgettair meteen door de zure appel heen te bijten om zo aan het einde van de legislatuur meer te kunnen investeren. Maar volgens de oppositie wordt er te hard en "asociaal" gesnoeid en maakt de regering-Bourgeois de verkeerde keuzes, bijvoorbeeld door absoluut al in 2015 een begrotingsevenwicht te willen hebben.
Groen-fractieleider Björn Rzoska legde het alternatief van zijn partij op tafel. In plaats van fors te besparen en facturen te verhogen om meteen in 2015 een begrotingsevenwicht te bereiken in Vlaanderen, stelt Groen een mix vaninvesteringen enalternatieve besparingenvoor. Daarbij gaat de begroting eerst enkele jaren in het rood om in 2018 aan te knopen met een structureel evenwicht. Aan inkomstenkant wordt een belangrijk deel van het Groen-alternatief gefinancierd door een vermogensrendementsbelasting. Dat moet in totaal tegen 2019 7,5 miljard euro opleveren, waarvan Vlaanderen (in 2019) via een samenwerkingsakkoord 1,5 miljard euro zou krijgen.
Het groene alternatief kreeg wel meteen tegenwind vanuit de meerderheid, met name uit N-VA-hoek. Zo leest N-VA-fractieleider in de plannen geen "tax shift, maar een tax lift". Volgens minister-president Geert Bourgeois kan de verdeling van de inkomsten uit een vermogensrendementbelasting niet geregeld worden via een samenwerkingsakkoord, maar moet dat via een aanpassing van de Bijzondere Financieringswet. "En daar is een tweederde meerderheid voor nodig", aldus Bourgeois.
De oppositie drong ook meermaals aan op meer duidelijkheid over de cijfers van 2014. Afgelopen vrijdag raakt bekend dat het tekort in Vlaanderen voor dit jaar zou kunnen oplopen tot 700 à 800 miljoen euro. Zowel minister-president Bourgeois als begrotingsminister Turtelboom noemen het te vroeg voor de cijfers van 2014. Zo is het tot in januari wachten op bepaalde cijfers, zoals de onderbenutting van de departementen en de inkomsten uit gewestbelastingen. Daarnaast wees minister Turtelboom ook op de mogelijke impact van de stakingen in het laatste kwartaal.
Maar volgens sp.a en Groen moet de regering wel al een inschattingkunnen maken. "Het kan toch niet dat u niet kan zeggen of het tekort 350 miljoen zal zijn of 700 miljoen euro?", aldus sp.a-fractieleider John Crombez
Hoe de val van de regering dichterbij komt - Fabian Lefevere
Hoe de val van de regering dichterbij komt - Fabian Lefevere
Er is geen nood om nieuwe verkiezingen te organiseren, het is perfect mogelijk om dezelfde coalitie als nu te vormen, zonder nva maar dan met PS en SPA.
Werkelijk? En waar blijven de financiele inspanningen van het grootkapitaal? Waarom moet de modale burger en de kleine ondernemer voor elke crisis opdraaien en blijft het grootkapitaal altijd gespaard?
Toen Bart De Wever de linkse vakbond ervan beschuldigde dat ze de regering wil laten vallen, verwoordde hij hardop een sentiment dat leeft in de regering. In de hele regering, voor een keer. De ergernis om de onbuigzaamheid van - vooral – ABVV en FGTB wordt enkel geëvenaard door de syndicale weerzin tegen de regeringsmaatregelen. Als die situatie niet doorbroken wordt, dreigt de winter nog veel heter te worden dan de herfst. En dan komt het overleven van deze coalitie in gevaar.
Kris Peeters moet de voorbije weken toch af en toe heimwee gehad hebben naar de relatieve rust van het Martelarenplein. Toegegeven, de partners in zijn Vlaamse regeringen rolden al eens vechtend over straat, maar niets kon Peeters voorbereiden op de ellende die hij nu over zich heen krijgt. In het sociale conflict bevindt Peeters zich als minister van Werk – en dus ook als bemiddelaar - tussen hangen en wurgen.
Aan de ene kant moet hij afrekenen met onwillige bonden. En zelfs ACV wil niet mee in het verhaal: Marc Leemans dreigt net zo gezwind met nieuwe acties als zijn ABVV-tegenhanger Rudy De Leeuw. Maar bovenal botst Peeters op het ABVV en het FGTB, dat tijdens het overleg met de regering al een paar keer gedreigd zou hebben dat het niet stopt tot de regering er ligt. Volgens verschillende bronnen weigert FGTB vlakaf om te onderhandelen over “kleinere” zaken als tijdkrediet en brugpensioen. “Het moet over de indexsprong en de pensioenleeftijd gaan, en niets anders.”
Alsof het niet volstaat, krijgt Peeters geen millimeter ruimte van zijn eigen coalitiepartners. Elke mogelijke toegeving aan de bonden wordt meteen afgeblokt, door N-VA en Open VLD. Peeters moet dus onderhandelen zonder dat hij iets in de bieding heeft. Daardoor dreigt hij zoveel averij op te lopen dat sommigen binnen CD&V geloven dat het de bedoeling is om Peeters botweg electoraal te beschadigen. Een vooraanstaande bron bij de christendemocraten: “Dat zal ook meespelen, zo’n federale regering is per slot van rekening geen vriendenclub.”
Geen terughoudendheid
Zijn ze paranoia bij CD&V? Misschien wel. Hopen ze winst te puren door hun vicepremier als martelaar af te schilderen? Het valt niet uit te sluiten. Feit is wel dat Kris Peeters weinig respect en medewerking van zijn eigen coalitiepartners ontvangt. Nog een voorbeeldje van de voorbije dagen: in volle sociaal overleg trok Peeters vorige week naar de Kamer om er vriendelijk maar dringend om terughoudendheid te vragen. Gelieve u te onthouden van scherpe commentaren over het sociale overleg, luidde zijn bede.
Zowel Bart De Wever als Gwendolyn Rutten bleven Oost-Indisch doof voor zijn oproep en doken dit weekend in de media op met heel erg gretige interviews. Die bovendien bijzonder veel kwaad bloed zetten bij de bonden. Zelfs nu gaat dat steekspel verder: Kris Peeters, die nogmaals voor een vermogenswinstbelasting pleit, en Alexander De Croo, die koudweg verklaart dat ze er niet komt. Terwijl onderhand wel duidelijk is dat de bonden (minstens) dit symbool nodig hebben om de acties te staken.
Slachtoffer
Over een gebrek aan respect gesproken: ook Charles Michel is er het slachtoffer van. De man nam een ongezien politiek risico door als enige Franstalige partij in een rechtse coalitie te duiken, terwijl hij moet optornen tegen een linkse overmacht. Maar ondertussen krijgt hij niet heel veel hulp van zijn coalitiepartners daarbij.
De halsstarrige weigering om een vermogenswinstbelasting in te voeren – en vergis u niet: daarover zit Michel op dezelfde lijn als Peeters –helpen hem niet vooruit. Net zomin als de manier waarop Bart De Wever zich vanuit Antwerpen in het regeerwerk inmengt. Afwachten dus in welke mate zijn oproep om voorzichtigheid aan de dag te leggen gerespecteerd zal worden door zijn coalitiepartners.
Het stond overigens in de sterren geschreven dat Bart De Wevers weigering om tot de regering toe te treden, problemen zou opleveren. Als premier zou hij toch een verzoenender positie hebben moeten innemen. Wellicht was het een grote strategische fout van CD&V om zomaar mee te stappen in het scenario van een regering zonder De Wever.
Compromisbereidheid
Ondertussen is het voor iedereen duidelijk dat een beetje staatmanschap en een vleug compromisbereid dringend nodig zullen zijn om de problemen waaraan het land lijdt op te lossen. Zullen vakbonden moeten beseffen dat hervormingen nodig zijn om economisch bij de tijd te blijven. En zullen regeringspartners en werkgevers moeten beseffen dat er een geste nodig is die minstens de indruk wekt dat de inspanningen over de hele bevolking worden uitgespreid.
Michel zal vanavond enkele voorstellen doen voor de onderhandelingen. Als die niet de aanzet vormen voor écht sociaal overleg, zijn de gevolgen niet te overzien. Dan kun je er vergif op in nemen dat de bonden verder zullen staken. Dat de economie dus schade zal oplopen. Dat de begrotingscontrole in februari nog een stuk moeilijker dan al verwacht wordt. Dat de dreiging van Europese budgettaire sancties nog groter wordt. En ondertussen is er geen uitzicht op het aantrekken van de economische groei en de jobcreatie. Dan wordt de val van de regering plots een tastbaar scenario, want onder zoveel gebeuk houdt geen enkele coalitie stand. En staat de doos van Pandora wagewijd open, en wordt dit land zo goed als onbestuurbaar.
Een vermogenswinstbelasting komt er niet. Dat heeft liberaal vicepremier De Croo maandagavond benadrukt in Reyers Laat
‘In ons land zitten we niet met een probleem dat de grote inkomens te weinig belastingen betalen, maar wel dat de werkende middenklasse te veel betaalt,’ zei De Croo op Canvas. ‘Dat hyperrijken meer zouden moeten betalen, daar kan je niet tegen zijn, maar dat lukt niet zonder ook de werkende middenklasse te raken en dus kan een vermogenswinstbelasting geen goed idee zijn.’
Volgens De Croo is de kloof tussen de hoogste en laagste inkomen in ons land kleiner dan in heel wat andere ontwikkelde landen. ‘België zit daar bij de laagste van de ontwikkelde wereld. Dat is een goede zaak,’ verdedigde hij zijn standpunt. ‘In ons land hebben we dan ook niet een probleem dat de mensen met een groot inkomen te weinig belastingen betalen. In ons land zit je vooral met een probleem dat de werkende middenklasse te veel betaalt. Dus nee: de vermogenswinstbelasting komt er niet.’
De geplande indexsprong staat ook niet ter discussie, benadrukte de Open VLD-vicepremier in de regering-Michel nog.
Aan de vooravond van de nationale staking had Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten al een gelijkaardige boodschap gebracht. ‘Ik heb nog geen enkel voorstel gehoord dat de middenklasse níét treft,’ zei Rutten zaterdag over de vermogenswinstbelasting in een interview met De Standaard.
Peeters zorg er voor dat DeWever zijn muil dicht houd
Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft een plan uitgewerkt dat moet leiden naar sociale vrede. Door een fiscale hervorming mee te nemen in het overleg, kan er een opening gevonden worden voor de vakbonden. De deadline is de begrotingscontrole in maart. "Tegen dan moet er een houvast zijn".
Het plan-Peeters bestaat uit vier luiken. Eerst en vooral wil de minister ruimte geven aan het sociale luik: met de sociale partners wil hij verder te praten over de pensioenhervorming en de welvaartsenveloppe. Parallel daarmee start hij binnen de regering het fiscale deel van zijn plan op. Alle regeringspartijen hebben aangegeven over een tax shift te willen praten. Peeters zal daar nu ook werk van maken en bijvoorbeeld kijken of bijvoorbeeld een vermogenswinstbelasting mogelijk is. Hoewel de discussie intern binnen de regering gevoerd zal worden, zal Peeters ook luisteren naar de input van de sociale partners.
Daar kan de sleutel liggen voor de sociale vrede. Zowel de christelijke als de socialistische vakbond hameren er telkens op dat de werknemers de inspanningen niet alleen willen dragen. Een belastingsverschuiving kan voor hen, al is het maar symbolisch, de besparingen verteerbaar maken. De werkgevers houden de boot voorlopig af.
Relance met hulp van Europa
Dan is er het derde luik dat focust op relance. Europa voorziet een investeringsbudget van in totaal 315 miljard euro over heel Europa. Ook de federale overheid en de gewesten kunnen aanspraak maken op dit geld. Peeters zal in samenspraak bekijken welke projecten, privé of publiek, beroep kunnen doen op dit geld. Niet onbelangrijk voor het sociaal overleg. De toegekende subsidies kunnen gebruikt worden als 'smeerolie' om deals te sluiten
Aanzetten tot spoed
Sluitstuk van het plan-Peeters is de begroting. In maart staat er een nieuwe begrotingscontrole gepland. Tegen die tijd wil Peeters op vaste grond staan over de eerste drie luiken. Op die manier zet hij de sociale partners aan tot spoed, om tegen dan akkoorden te sluiten.
De begrotingscontrole kondigt zich bijzonder moeilijk aan. Minister van Financiën Johan Van Overtvelt (N-VA) heeft zelf al aangegeven dat er extra geld gezocht moet worden voor Justitie en Defensie. Bovendien dwingen de economische vooruitzichten tot extra besparingen. Als er tegen dan geen duidelijkheid is over het sociale, fiscale en relanceluik, kan er ook moeilijk rekening mee gehouden worden, waarschuwt Peeters.
"Sociaal overleg is niet dood"
Voorts roept Peeters op tot kalmte en sereniteit. Morgen komen vertegenwoordigers van de sociale partners bijeen in de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven, om te hebben over het loonrapport. Woensdagavond zit de Groep van Tien samen over de 'losse eindjes' van het eenheidsstatuut. Dat er nog gepraat wordt is voor Peeters het bewijs dat het sociaal overleg nog lang niet dood is.
Peeters boos op De Wever en Rutten: Kom dan zelf in de regering zitten
Peeters boos op De Wever en Rutten: Kom dan zelf in de regering zitten
Er zit een haar in de boter Peeters trek de steker er uit , en je wordt de grootste van ons land
met de NVA meer dan last
CD&V-vicepremier Kris Peeters is de constante commentaren van partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA) en Gwendolyn Rutten (Open Vld) over de stakingen beu. “Ik hoef geen schoonvaders en moeders”, klinkt het maandag in De Standaard.
Peeters moet als minister van Werk in het conflict tussen regering en vakbonden de lont uit het kruitvat halen. Hij riep donderdag in de Kamer ‘anderen die vanuit de marge de zaken moeilijker maken’ op om niet verder olie op het vuur te gooien. Maar de oproep van Peeters vond geen gehoor: het afgelopen weekend staken De Wever en ook Rutten nog een tandje bij in hun aanklacht van de ‘politieke staking’ vandaag.
“Door straffe uitspraken te doen ga je de partners niet rond de tafel krijgen. (...) Iedereen zegt wat hij denkt te moeten zeggen. Maar ik heb geen nood aan schoonvaders en moeders vanop de zijlijn. Dat ze dan in de regering komen zitten”, aldus Peeters. Dat laatste is vooral een verwijt richting NVA-voorzitter Bart De Wever, schrijft de krant. Als voorzitter van de grootste partij in het land was hij de logische premier van de ‘Zweedse’ coalitie geweest.
Vlaming wil echt niet langer werken, maar we zullen moeten
Vlaming wil echt niet langer werken, maar we zullen moeten
Menneer De Wever wij zijn jou kopje strond beu en je prietpraat ook, het enige wat jij kan is zo snel mogelijk versdweinen uit dit mooi land , wat jij doet is onrust voeren in ons land
De stakers die deze maand op straat komen tegen de besparingen doen dat meestal omdat ze boos zijn over twee zaken: de verhoogde pensioenleeftijd en het ontbreken van een vermogenswinstbelasting. ‘Het idee dat we allemaal langer zullen moeten werken gaat er echt niet in bij de mensen, maar we moeten wel. Het is echt op’, reageerde Bart De Wever woensdag in Reyers Laat.
De boodschap van de stakers en de vakbonden is duidelijk: werken tot 67 zien ze niet zitten. ‘De jongere generaties snappen wel dat er iets moet gebeuren, maar bij wie al dicht bij die pensioenleeftijd zit, gaat dat idee er echt niet in. Nochtans zullen we de komende 20 jaar moeten evolueren richting werken tot 67. Het wettelijk pensioen op 65 is ingesteld in 1925, toen de sterfleeftijd nog op 58 lag. Intussen ligt die verwachting boven de 80, dus het is op. We zullen iets moeten doen’, reageerde Bart De Wever op het protest.
Vermogenswinstbelasting invoeren lost andere problemen niet op
De Wever vindt het bovendien maar flauwekul dat mensen beweren dat het invoeren van een vermogenswinstbelasting alles zou oplossen. ‘Er heerst de perceptie dat er een soort kaste is die niks betaalt. Mensen eisen een vermogenswinstbelasting en hopen dat we daardoor niet langer moeten werken. Of dat we daardoor de andere pijnlijke maatregelen niet moeten treffen. Maar dat is flauwekul. Geen enkele van de hele reeks besparingen zal verdwijnen als we morgen de vermogenswinstbelasting invoeren’, klonk het.
De kopman van N-VA is nochtans niet gekant tegen een vermogenswinstbelasting, tenminste als het gaat over een tax shift ofwel een verschuiving van de lasten op arbeid naar andere bronnen van inkomsten. Hij benadrukte dat het idee al in het regeerakkoord vervat zit. Zo gaat de personenbelasting in januari met een miljard naar beneden en worden ook de loonlasten verlaagd met een miljard.
Handig knopje
‘Maar de vermogenswinstbelasting is geen knopje waar je op duwt en waardoor er plots een paar miljard euro pijnloos uit hemel valt. België staat al op de derde plaats in Europa als het gaat over opbrengst uit winst op kapitaal, net omdat we al intelligente vormen van vermogensbelasting hebben. Een echte vermogenswinstbelasting heeft geen zin: de belastingen om mensen aan het werk te zetten zijn al zo hoog in België.’
De Wever eindigde wel met een positieve boodschap voor wie zich onterecht behandeld voelt. ‘Niemand in dit land die te weinig belastingen betaalt is eerlijk. Maar mensen die niet eerlijk zijn moeten aangepakt worden. De deuren die openstaan voor fiscale ontwijking moeten zo snel mogelijk worden gesloten.’
De nationale staking van volgende maandag zal sowieso een bredere impact hebben dan de provinciale stakingen van de voorbije weken. Ze zal in meer sectoren voelbaar zijn en vooral in het onderwijs, de nonprofit en de distributie. Een overzicht.
Luchthavens
De luchthavens in ons land gaan in principe plat, omdat de luchtverkeersleiders 24 uur het werk neerleggen. Geen vliegverkeer dus in Zaventem, Charleroi, Deurne, Oostende en Bierset. In een reactie schrappen luchtvaartmaatschappijen massaal hun vluchten van en naar Zaventem, in de eerste plaats Brussels Airlines.
De vakbonden verwachten verder dat het gros van de werknemers bij de bagagebehandeling gaat staken. Ook bij andere ondersteunende diensten wordt flink gestaakt. De vrachtluchthaven Brucargo in Zaventem zal wellicht opnieuw lam liggen (met alvast een grote stakerspost die geen vrachtwagens zal doorlaten).
Havens
De havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent gaan opnieuw plat. Want de dokwerkers leggen weer massaal het werk neer, zodat geen schepen geladen en gelost worden. Het wordt opnieuw uitkijken of het rustig blijft in de haven van Antwerpen.
Treinen, bussen en trams
De NMBS waarschuwt dat er maandag mogelijk helemaal geen treinen rijden. Reizigers krijgen de raad om alternatief vervoer te zoeken.
De Lijn verwacht dat er maandag vermoedelijk bijna geen bussen en trams rijden in Vlaanderen. Hetzelfde verhaal in Brussel: de MIVB verwacht opnieuw zeer zware hinder op het hele net dat mogelijk volledig zal lam liggen. Idem bij de TEC in Wallonië.
Autoverkeer: druk, druk, druk
De politie van Brussel-hoofdstad waarschuwt voor een veel drukkere ochtendspits dan gewoonlijk. Al zou het ochtendverkeer net als vorige maandag relatief rustig kunnen verlopen, als uit voorzorg veel pendelaars thuis blijven en veel bedrijven bevoorradingen uitstellen.
Hoe dan ook raadt aan de politie aan om veel vroeger te vertrekken, om zoveel mogelijk te carpoolen, en om de hoofdstad in de mate van het mogelijke te vermijden. Want er worden ook opnieuw problemen verwacht op deautowegen naar Brussel, zeker als stakers blokkades opwerpen op invalswegen en kruispunten.
Bedrijven
Vooral grotere bedrijven, en vooral in de industrie (metaal, textiel, voeding … ), worden getroffen : omdat de stakingsbereidheid daar groot is én omdat vakbonden daar stakersposten posteren.
Traditioneel wordt veel minder gestaakt in kleine bedrijven : omdat daar meer werkwilligen zijn en omdat de vakbonden daar minder of niet vertegenwoordigd zijn.
Maar verwacht wordt dat stakers nu ook in Vlaanderen (net als eerder al in Wallonië en Brussel) industrieterreinen en bedrijvenzones gaan afgrendelen met (filter)blokkades. In dat geval kunnen ook KMO’s getroffen worden. Vooral in Limburg en Vlaams-Brabant zijn er al signalen dat de vakbonden industriezones gaan blokkeren.
Scholen en kinderopvang
Meer leerkrachten staken dan tijdens de provinciale stakingen, en ze staken ook meer in het basis- dan in het secundair onderwijs. In de secundaire scholen zjin bijna geen examens gepland, en in de basisscholen wordt dikwijls geen les gegeven. Maar de leerlingen krijgen in de regel opvang, desnoods in een andere school in de buurt.
De impact op de kinderopvang is moeilijk in te schatten. De zelfstandige crèches blijven in de regel open en de meeste stedelijke crèches, vooral in Antwerpen en Gent, gaan dicht. Volgens de christelijke vakbond gaan ook een reeks gesubsidieerde crèches en initiatieven voor buitenschoolse opvang dichtblijven. De vakbond kan daar echter geen getal op plakken. De werkgevers hebben geen weet van gesubsidieerde crèches en initiatieven voor buitenschoolse opvang die sluiten.
Nonprofit
In de nonprofit wordt beduidend meer gestaakt dan tijdens de provinciale stakingen. De meeste ziekenhuizen draaien op minimumbezetting : dat betekent dat niet-dringende ingrepen vaak (maar niet altijd) worden uitgesteld. Maar dringende ingrepen uiteraard niet; en ook chemotherapie, radiotherapie en nierdialyse gaan door zoals gepland.
Warenhuizen
In de distributie wordt beduidend meer gestaakt dan tijdens de provinciale stakingen. De vakbonden verwachten dat de grote supermarkten dikwijls dicht blijven, vooral bij Carrefour, Brico, Ikea en Makro. Bij Delhaize kunnen de supermarkten morgen/zaterdag al dicht blijven, als er geen doorbraak komt in de onderhandelingen tussen de directie en de bediendenbonden over de geplande herstructurering (in het oog te houden).
Let wel : het zijn de winkels in eigen beheer die maandag dikwijls dicht zullen blijven; de winkels uitgebaat door zelfstandigen, zijn in de regel wel open.
Banken
De vakbonden plannen stakersposten aan de hoofdzetels van onder meer BNP Paribas Fortis, Belfius, KBC en ING. Veel werknemers zullen vermoedelijk niet werken of thuis werken. De impact van de staking in lokale bankkantoren is moeilijk in te schatten.
Komt de post?
Ook die impact is moeilijk in te schatten. De grote postsorteercentra (van waaruit post wordt verdeeld naar de postkantoren) wordt door stakersposten geblokkeerd. Maar de directie zal wellicht opnieuw proberen (zoals op de vorige stakingsdagen) om de poststukken al zondag na de middag te verdelen naar de postkantoren. Of die post besteld wordt of blijft liggen, zal vooral afhangen van de stakingsbereidheid bij de postmannen.
Gemeenten en OCMW's
De impact is moeilijk in te schatten, maar wellicht wordt er meer gestaakt dan tijdens de nationale stakingen. Wie komt aankloppen, moet rekening houden met langere wachttijden en ook gesloten loketten.
De top van N-VA zat vanmiddag bijeen voor een partijraad, waar ondermeer over de staking van maandag werd gesproken. Voor de vergadering begon, sprak VTM-journalist Dirk Van Den Bogaert met partijvoorzitter Bart De Wever, en die haalde bijzonder hard uit naar de vakbonden. "We staken dit land regelrecht in een crisis", aldus De Wever.
Bart De Wever schuwt de harde woorden niet, op weg naar de bijeenkomst van de partijraad van zijn N-VA. Hij vindt de staking van maandag er te veel aan. "Ik lees dat de socialistische vakbond wil doorstaken tot de regering exact doet wat de socialisten wensen. Dan kan je even goed de verkiezingen afschaffen. Dan besturen zij het land, en zetten ze hun economische afbraakpolitiek verder. Vroeger deden ze dat in de regering, nu doen ze dat op straat. Als je daaraan gaat toegeven, kan je de democratie beter opdoeken."
Struikelen Snoeihard, is Bart De Wever voor de vakbonden, die volgens hem de nieuwe regering willen doen struikelen. "Dat zal wellicht de bedoeling zijn, om de regering weg te krijgen. Rudy De Leeuw heeft dat al openlijk gezegd: 'We gaan door tot de regering er ligt'. Dat heeft met democratie niks te maken, dat neigt naar andere dingen. Je verwacht een staking aan het einde van sociaal overleg, niet als een statement in het begin. En al zeker niet gewoon als middel om de democratie opzij te schuiven. Want daar gaat het over voort de socialisten, en niks anders."
Investeringen Stakingen geven ook onze economie een knauw, waarschuwt Bart De Wever. "Ik denk dat sommige stakingen totaal niet meer uit te leggen zijn. Het openbaar vervoer drie keer platleggen, mensen beletten naar hun werk te gaan, iedereen in de problemen brengen. Men staakt ons in een recessie. Ik zie dat men in het buitenland al verlekkerd is. In Nederland begint men het al op te pikken. Men vindt het natuurlijk heel leuk dat wij onze economie kapotstaken .De investeringen zullen ze met veel plezier van ons overnemen."
Recht op arbeid De stakers willen maandag ook industriezones blokkeren. daar kan Bart De Wever al helemaal niet mee om. "Dat is inderdaad zeer erg. Het recht op arbeid wordt hier met voeten getreden. Er zijn bedrijven die volledig moeten stilleggen. Dat hebben we echt nog nooit gezien in de Antwerpse haven. Dat is pure economische vernietiging. Je kan natuurlijk veel doen om de competitiviteit te herstellen en ook moeilijke maatregelen nemen. Als men natuurlijk ondertussen de economie kapotstaakt, dan is het allemaal voor niks. Eigenlijk is heel hun discours toch echt leugenachtig als je ziet dat de netto-lonen zullen stijgen de volgende jaren, niet dalen. Men hitst de mensen op, met echt desinformatie en soms echte leugens."
Recessie Het mag duidelijk zijn: vakbonden en regering, ze staan lijnrecht tegenover mekaar. "Wat ons betreft is de hand uitgestoken om aan tafel te gaan. Het overleg zal niet gemakkelijker worden door eerst te staken en ons in een recessie te storten. De maatregelen die je daarna moet nemen zijn zo mogelijk nog moeilijker en nog harder. We moeten elf miljard besparen. Leuk ging dat nooit zijn, en diegene die na ons komt, zal het ook moeten doen. Als men er natuurlijk nog een paar miljard bijstaakt, dan wordt het alleen nog erger voor wie het ook zal mogen oplossen.
De Wever negeert terechte bezorgdheden van duizenden burgers
De Wever negeert terechte bezorgdheden van duizenden burger
Weg met de Wever zielig ventje
rot op dief
PS-voorzitter Elio Di Rupo is niet te spreken over de uitlatingen van N-VA-voorzitter Bart De Wever over de nationale staking van maandag. De Wever bestempelde die staking donderdag op Bel-RTL als een 'politieke staking' en de socialistische vakbond FGTB als 'de gewapende arm van de PS'.
Di Rupo noemt de uitspraken van De Wever 'zorgwekkend'. 'Het komt neer op het negeren van de terechte bezorgdheden van duizenden burgers en op een weigering om oplossingen te vinden voor de herneming van het sociale overleg dat zo belangrijk is in ons land', aldus de ex-premier.
De PS-voorzitter weerlegt ook de suggestie dat de staking een politiek gestuurde actie zou zijn. Ook al steunt de PS de bezorgdheden van de vakbonden, die zijn 'perfect in staat om onafhankelijk te beslissen over de acties die ze willen voeren tegen het asociale beleid van de federale regering'. 'De PS is een politieke partij die haar eigen actie voert, onder meer in het parlement en aan de zijde van de burgers', aldus Di Rupo.
'Wie denkt dat duizenden mensen uit de drie gewesten van ons land manifesteren of staken (en dus loon verliezen) omdat de PS of een andere politieke partij dat vraagt, heeft een vreemde visie op de burgers en het democratisch debat', aldus nog Di Rupo.
De PS-voorzitter toont zich anderzijds wel tevreden dat De Wever - onder bepaalde voorwaarden - het debat wil aangaan over een meerwaardebelasting. 'Na vol te houden dat er geen alternatief is en dat de acties van de vakbonden en de oppositie niets uithalen, zet hij de deur open voor een meerwaardebelasting. En dat terwijl dit niet in het programma van zijn partij, noch in het regeerakkoord staat. Dit op zich is al een ideologische overwinning voor al diegenen (partijen, vakbonden, burgers), zowel in het noorden als in het zuiden van het land, die voor meer sociale en fiscale rechtvaardigheid ijveren', dixit Di Rupo.
Recht op werken onvoldoende gerespecteerd? Jambon schakelt desnoods politie in
Recht op werken onvoldoende gerespecteerd? Jambon schakelt desnoods politie in
Jambon zoekt zelf de confrontatie door olie op het vuur te gooien.
In welk wetboek staat dat " recht op werken " ? . Sommige NVA politici vinden zowaar nieuwe wetten uit, gelieve serieus te blijven. . ALs zoveel verschillende beroepstakken het werk neerlegen wil dat zeggen dat er iets scheelt met dit land, niet meer , niet minder. . Negeren is misdadig maar dit past allemaal in het kraam vd NVA en zijn verrotingspolitiek, jammer maar helaas, 1 partij maakt dit land kapot.
Landverraad zit in de genen van de NVA
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil dat bij de nationale staking van maandag de proportionaliteit wordt gerespecteerd tussen enerzijds het recht op staken en anderzijds het recht op werken. Hij kondigde donderdag in de Kamer aan dat hij uur per uur zal nagaan of die proportionaliteit wordt gerespecteerd. Indien nodig zal hij maatregelen nemen met de lokale en federale politie. In aanloop naar de nationale staking van 15 decemer, waarschuwt werkgeversorganisatie VBO dat stakersposten die werkwilligen blokkeren, strafbaar zijn.
Zowel Jambon als zijn collega van Werk Kris Peeters werden tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de tand gevoeld over de stakingen van de voorbije weken. Vanuit de meerderheid benadrukten Zuhal Demir (N-VA) en Egbert Lachaert (Open Vld) dat er naast het recht op staken, ook een recht op werken bestaat. "Niemand kan daar aan tornen, ook de vakbonden niet", zei Demir, terwijl Lachaert waarschuwde dat ons land zijn economie kapot aan het staken is.
Peeters antwoordde dat er geen wettelijk kader bestaat over de uitoefening van het recht op staken. Wel herinnerde hij aan een herenakkoord dat werkgevers en werknemers in 2002 sloten. "Ik hoop dat het herenakkoord ook in de praktijk wordt gerespecteerd. Voor diegenen die willen staken, geen probleem. Maar diegenen die willen werken, moeten daar ook de kans toe krijgen", zei hij. Lachaert liet daarop horen dat, indien het recht op werken niet wordt gerespecteerd, zijn partij andere initiatieven zal nemen.
Minister van Binnenlandse Zaken Jambon herinnerde er aan dat de lokale autoriteiten, die als eerste verantwoordelijk zijn voor de ordehandhaving, waakzaam moeten zijn voor het respect voor die proportionaliteit en beide rechten tegenover mekaar moeten afwegen. Hij kondigde aan dat hij maandag uur per uur zal nagaan of die proportionaliteit wordt gerespecteerd. Zonodig zal hij met de lokale en federale politie maatregelen nemen.
VBO informeert werkgevers
De algemene staking maandag komt er na de verschillende provinciale actiedagen. Toen waren er hier en daar al incidenten, waarbij werkwilligen of bedrijfsleiders de toegang tot hun onderneming werd ontzegd door stakers. Het ziet er naar uit dat er op 15 december nog meer stakersposten zullen opduiken, met dus mogelijk meer hinder voor werkwilligen.
Het VBO zegt dan ook de werkgevers "te informeren" over hun rechten. "Het moedwillig belemmeren van het verkeer op spoor, weg of water, wordt bestraft door artikel 406 van het strafwetboek", luidt het. "Het stakingsrecht vormt daar geen uitzondering op".
Het VBO vraagt aan de autoriteiten op alle niveaus om alles in het werk te stellen om de schade die deze vakbondsacties kunnen aanrichten op het terrein en de negatieve impact ervan op de economie, te voorkomen.
Deurwaarder
De oproep van het VBO krijgt de steun van Unizo en van het NSZ. Unizo vindt dat staken een recht moet blijven maar pikt het niet dat werkwilligen tegengehouden of geïntimideerd worden. De ondernemersorganisatie herinnert bedrijven eraan dat ze indien nodig een deurwaarder kunnen sturen. Op de website www.unizo.be/staking of het telefoonnummer 0800/20.750 kan men terecht voor advies, of om aangifte te doen van onregelmatigheden.
NSZ gaat nog een stapje verder en pleitte onomwonden voor een verbod op het afzetten van industrieterreinen en op het belemmeren van werkwilligen.
Jambon houdt stakers maandag van uur tot uur in de gaten
Jambon houdt stakers maandag van uur tot uur in de gaten
Drinkt een fles vergif dan zijn wij van u vanaf badden
Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zal maandag tijdens de nationale staking samen met de lokale en federale politie ‘uur per uur’ de proportionaliteit van de stakingsacties in de gaten houden. Dat zei hij vanmiddag in de Kamer.
Nu het hoogtepunt van de stakingsacties stilaan dichterbij komt, verhit de discussie over het recht op arbeid en het recht op staken de gemoederen. Voor de vakbond moet de nationale staking van maandag 15 december het orgelpunt worden van de ‘hete herfst’, maar de mensen die willen werken zijn de acties stilaan grondig beu.
‘J’en ai marre’, zei Zuhal Demir (N-VA) vanmiddag in de Kamer. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon had wel oren naar de vragen van Demir en Egbert Lachaert (Open VLD). ‘De lokale autoriteiten moeten maandag de proportionaliteit, het evenwicht tussen het recht op arbeid en het recht op staken, in de gaten houden. Ik zal uur per uur die proportionaliteit samen met de lokale en federale politie opvolgen.’
Telenet lijkt niet van plan om de aangekondigde tariefverhoging in te trekken. CEO John Porter wees in de marge van de presentatie van de Play en Play More-pakketten op dat de tariefverhoging nodig is om te kunnen investeren in sneller internet. Het bedrijf wil wel om met de klanten te bekijken of ze wel het meest passende abonnement hebben.
De Telenet-klanten die protest hebben aangetekend tegen de onlangs aangekondigde prijsverhoging ‘verwachten van ons betrokkenheid en willen gehoord worden’, zei Porter. ‘We zijn meer dan bereid om dat te doen en we zullen dat veel meer doen in de volgende dagen en weken. We zullen met hen bekijken of we andere producten in ons portfolio hebben die meer passen bij hun noden.’
Porter zei nog niet te geloven dat de ruim 60.000 Telenet-klanten de provider willen verlaten. “Onze klanten spenderen meer tijd online”, zegt Porter “En het aantal toestellen dat met het internet verbonden is, is gestegen. Mensen willen meer snelheid en willen dat ook buitenshuis. Daarvoor zijn investeringen nodig van honderden miljoenen.”
De prijsverhoging die Telenet enkele weken terug aankondigde heeft betrekking op ondermeer de pakketten en de internetaansluitingen. Ze ontlokten een storm van protest bij klanten die dreigen voor een andere leverancier te kiezen.
Als er mogelijkheden zijn om tariefformules in prijs te verlagen, dan zegt Porter daartoe bereid te zijn - “zoals met Play nu, bijvoorbeeld”. Play en Play More vervangen het huidige Rex en Rio. Play wordt het nieuwe basisproduct, zal minder kosten dan Rex en er wordt onder meer een terugkijkfunctie toegevoegd.
Flauwekul dat we niet zouden moeten besparen met vermogenswinstbelasting
Flauwekul dat we niet zouden moeten besparen met vermogenswinstbelasting
De darth vader van de coalitie, lol, ik kon het zelf niet beter verwoorden, hij begint zichzelf een beetje te kennen :) . Ik hoop echt dat het voor dit mannetje 1 keer en nooit meer wordt, dat we daar maar snel vanaf zijn
Wat nen degoutante zak, hij zegt bijna letterlijk dat wij zoveel belastingen betalen omdat de grote vermogens buiten schot zouden kunnen blijven.
Dat hij eerst eens uitlegt waarom hij recht heeft om zonder werken op een maand meer betaald krijgt uit onze staatskas dan wat hardwerkende mensen op een hele maand kunnen verdienen en die daardoor op 55 jaar als wrakken leven en nu ook nog in grote onzekerheid terechtkomen omdat de huidige coalitie ook nog eens serieus begint na te trappen op die mensen die tenminste nog enige verdienste hebben aan de vooruitgang van ons land.
"De flauwekul die men nu vertelt, is dat we met een vermogenwinstbelasting niet langer zouden moeten werken, of niet zouden moeten besparen. Maar dat is niet waar. Al die andere maatregelen zouden nog altijd nodig zijn." Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever vanavond in 'Reyers Laat'. Volgens hem kent ons land geen vermogenswinstbelasting omdat de lasten op arbeid al zo hoog zijn.
Het was al een hele tijd geleden dat de N-VA-voorzitter in een tv-studio verscheen voor een interview. Toch kreeg de Wever de laatste weken af en toe het etiket 'schaduwpremier' opgeplakt toen hij bijvoorbeeld de discussie over een taxshift of een hogere belasting op bedrijfswagens afblokte. De Wever erkent dat er een probleem is "als je voortdurend wordt gepercipieerd als deDarth Vader van de coalitie", maar wijst er ook op dat het ook de taak van een partijvoorzitter is om de lijn van het regeerakkoord te bewaken. "Er zijn wel wat moeilijkheden die overwonnen moeten worden en dan moet je af toe naar het roer durven gaan", zo zei hij daarover.
"Blijkbaar wil de Vlaming echt niet langer werken"
Dat de regering-Michel een moeilijke start heeft genomen, ligt volgens De Wever ook aan de maatregelen die ze neemt. "Blijkbaar wil de Vlaming echt niet langer werken, want het idee van pensioen op 67 gaat er echt niet in. Maar we kunnen niet anders, de huidige pensioenleeftijd is ingesteld in 1925 toen de Belg gemiddeld 58 jaar oud werd. Vandaag ligt die levensverwachting boven de 80 jaar, dus de pensioenleeftijd op 65 is gewoon niet langer houdbaar."
"Een tweede perceptie is dat er een bepaalde kaste is die niets betaalt. (...) Maar ik ben voor alle duidelijkheid niet tegeneen vermogenswinstbelasting, als die in een tax shift-verhaal kadert tenminste." Daarom moeten eerst de lasten op arbeid naar omlaag. Voor De Wever zit er met de lastenverlagingen uit het regeerakkoord bovendien al een tax shift van 2 miljard in het regeerakkoord. "Maar er is niet zomaar een knopje waar je op kan drukken waarna er een paar miljard euro uit de lucht valt. Want waarom is er dan de afgelopen 25 jaar met de socialisten in de regering nooit op gedrukt?"
Voor De Wever zijn er al heel wat vormen van vermogensbelasting in België. "Men vergeet vaak dat het feit dat wij geen vermogenswinstbelasting hebben is omdat ondernemers al ongelooflijk veel belastingen betalen om mensen aan het werk te zetten. (...) De flauwekul die men nu vertelt is bovendien dat we met een vermogenwinstbelasting niet langer zouden moeten werken, of niet zouden moeten besparen. Maar dat is niet waar. Al die andere maatregelen zouden nog altijd nodig zijn."
De Wever verwijt de socialisten ook hypocrisie: "Belastingfraude moeten we echt aanpakken. Maar alle achterdeuren zijn wel opengezet door de vorige regeringen met de socialisten. Dat zij nu naar ons wijze
Dat de socialisten nu naar ons wijzen en zeggen dat we de rijken laten ontsnappen, dat is te goedkoop
"Antwerpen heeft een gigantisch probleem"
De Wever kwam in 'Reyers Laat' ook zijn visie verkondigen op de Antwerpse 'war on drugs' die hij als burgervader in gang heeft gezet. Enkele dagen geleden raakte bekend dat er sinds de start van die aanpak in 2013 1.000 dealers van de Antwerpse straten zijn geplukt. "1.000 dealers op een bevolking van 500.000: dan heb je een gigantisch probleem", aldus De Wever daarover. Hij vindt het jammer "dat drugs een iconische waarde hebben gekregen. We zitten met echte knuffeljunkies als Amy Winehouse. Maar drugs zouden eigenlijk een verliezersimago moeten krijgen, want daar komt niks goed van."
Volgens hem zijn er twee opties: ofwel alles toelaten en de verantwoordelijkheid bij de gebruiker leggen, zoals met alcohol of tabak, ofwel een totaalverbod. "Alcohol en nicotine krijg je nooit meer weg uit onze maatschappij. Maar ik geloof dat de maatschappelijke balans van die roesmiddelen zeer zwaar is. De vraag is dan: is het verstandig om ook nog de zwaardere weg op te gaan? Dat is volgens mij niet de weg." De Wever wil daarom de sociale aanvaarding van drugs terugdringen, "en dat begint uiteraard niet met ze wettelijk te maken".
Het gaat voor De Wever naar eigen zeggen ook niet om het geld dat de boetes opbrengen, wel "om mensen zo vroeg mogelijk op de vingers te tikken. Hoe sneller je iemand erop wijst dat dit niet kan, hoe groter de kans dat die persoon niet verslaafd geraakt."
Geconfronteerd met de beelden van de 46-koppige drugsbende die vorige week werd vrijgelaten na procedurefouten, vloog de Antwerpse burgemeester naar eigen zeggen "door het plafond van woede". "Dit is om te ontploffen: dit is het ergste geboefte dat je kan hebben en dat teert op de samenleving." De Wever erkent dat de rechter waarschijnlijk de wet wel goed heeft toegepast, "maar de vraag is dan: is dit een goede wet? Kunnen we geen proportioneler gevolg geven aan een procedurefout in plaats van alles meteen ongeldig te verklaren?"
Maar drugs zouden eigenlijk een verliezersimago moeten krijgen, want daar komt niks goed van
n en zeggen dat we de rijken laten ontsnappen, dat is te goedkoop."