Ik ben
Ik ben een en woon in (VLAANDEREN .) en mijn beroep is Gepensioneerd..
Ik ben geboren op 09/02/1939 en ben nu dus 85 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Raad eens ?.
"Volgens de Franstalige media is het einde van het Vlaamse kartel positief voor de dialoog. Maar ze moeten niet denken dat de lat daardoor lager ligt voor ons. Inhoudelijk blijft het Vlaamse regeerakkoord van 2004 de basis en daar is geen jota aan veranderd."
Kris Peeters in Knack, 8 oktober 2008
De verkiezingsbeloften .
Bourgeois: "Alle beloften aan kiezers opzijgeschoven"
De N-VA, die niet deelneemt aan de dialoog van gemeenschap tot gemeenschap, herhaalt dat ze teleurgesteld is in de Vlaamse regeringspartijen die wel aan de dialoog deelnemen. "Van de zeven voorwaarden die het kartel CD&V-N-VA aan deze dialoog gesteld had, schiet niets meer over en van de voorwaarden die de Vlaamse regering gesteld had al evenmin", zegt ex-minister voor N-VA Geert Bourgeois.
Ontslag Bourgeois nam enkele weken geleden ontslag uit de Vlaamse regering omdat zijn partij als enige binnen de Vlaamse regering niet wou deelnemen aan de communautaire dialoog. De N-VA vond in het verslag van de koninklijke bemiddelaars te weinig garanties dat de Franstaligen echt een staatshervorming wilden helpen realiseren voor de verkiezingen van 2009.
Tijd De N-VA ziet in uitspraken van Vlaams minister-president Peeters de bevestiging dat de dialoog voor de verkiezingen van juni volgend jaar niet veel resultaten zal opleveren. In een interview met Knack geeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) immers toe dat de dialoog tijd zal vergen. Voor de verkiezingen kunnen er al deelakkoorden zijn en via een dynamiek van stapsgewijze afspraken moet de grote staatshervorming uiterlijk tegen 2010 worden afgerond.
Uitstel "Peeters pleit nu zelf al voor uitstel", zegt Bourgeois. "Nog maar net is de N-VA uit de Vlaamse regering gegooid en nog maar net heeft de CD&V het kartel met de N-VA laten varen, of alle beloftes aan de kiezers worden al volledig opzijgeschoven", zegt de N-VA. (belga/lpb)
07-10-2008
Nu toch met veertien ?
Vandeurzen en Reynders mee aan communautaire onderhandelingstafel
De ministers van Institutionele Hervormingen Didier Reynders (MR) en Jo Vandeurzen (CD&V) schuiven morgen mee aan tafel voor de start van de communautaire dialoog, meldt Vlaams minister-president Kris Peeters.
De dialoog schiet morgen om 11 uur in het Paleis der Academiën uit de startblokken. De Vlaamse en Franstalige delegaties zijn ondertussen bekend. De twaalf worden echter vergezeld van de twee ministers van Institutionele Hervormingen, blijkt nu. (belga/vsv)
Eind juli werd door het toen nog bestaande kartel CD&V en N-VA een tekst uitgegeven waarin zeven uitgangspunten naar voren werden geschoven voor een zinvolle communautaire dialoog.
De Vlaamse regering onderhandelde een akkoord op 5 september waarin alle Vlaamse regeringspartijen de "strikte en noodzakelijke voorwaarden" vastlegden om deel te nemen aan een gemeenschapsdialoog.
Het "antwoord" dat de Franstalige formuleerden op 9 september gaf geen enkele waarborg dat ze akkoord gaan met de geformuleerde "strikte en noodzakelijke voorwaarden". In feite hernemen de Franstalige partijen gewoon wat ze al maanden herhalen: ze willen praten, zonder enige verduidelijking waarover ze wel en niet praten, zonder waarborgen dat ze niet op die manier de noodzakelijke staatshervorming op de lange baan willen schuiven: dit is hun Franstalig wit blad. Eigenlijk negeren ze het Vlaamse akkoord van 5 september volkomen.
Na de breuk met de N-VA moet de CD&V nu gaan bewijzen dat ze een ernstige staatshervorming kan verwezenlijken. Kris Peeters is aan zet en binnenkort is het uur van de waarheid aangebroken. Gaat het om enkele borrelnootjes die dan zullen opgeblazen worden tot grote pakketten of zullen er dan toch stappen gezet worden die ernstig genoeg zijn om van een doortastende doorbraak te kunnen spreken?
De vooruitzichten zijn alvast niet rooskleurig. Anderhalf jaar lang hebben de Franstaligen "non" gezegd tegen elk ernstig voorstel. Anderhalf jaar lang bestookten de Franstalige media ons met oorlogstaal. Gaan zij nu deemoedig een "deal" aan met dat door hen vervloekte Vlaanderen? Zeer twijfelachtig, maar laat ons de komende weken en maanden met een visademke afwachten...
Vlamingen past op Uw ganzen(Maingain).
MR stuurt De Decker en Maingain naar dialoog
BRUSSEL - De MR vaardigt Senaatsvoorzitter Armand De Decker en FDF-voorzitter Olivier Maingain af naar de communautaire dialoog. Ze zullen samenwerken met partijwoordvoerder Pierre-Yves Jeholet en met de fractieleiders van de Franstalige liberale fractie in de verschillende parlementen. Dat meldt MR-voorzitter Didier Reynders dinsdag.
De beslissing over de samenstelling van de delegatie werd door het partijbureau goedgekeurd. Voor De Decker is binnen de dialoog een bijzondere rol aan de zijde van Vlaams minister-president Kris Peeters weggelegd. Hij zal geregeld alle Franstalige afgevaardigden rond de tafel roepen.
Wat Reynders zelf betreft, hij zal de voorzitters van de Franstalige partijen bijeenroepen wanneer dat nodig zou blijken.
De dialoog van gemeenschap tot gemeenschap schiet woensdag uit de startblokken. Dat gebeurt om 11.00 uur in het Paleis der Academiën. De Vlaamse delegatie bestaat uit Peeters (CD&V), de twee viceminister-presidenten Dirk Van Mechelen (Open VLD) en Frank Vandenbroucke (SP,A), de Vlaamse ministers Steven Vanackere (CD&V) en Bert Anciaux (Vl.Pro) en Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD).
svh
06-10-2008
WIES MOENS.
Het Vormingsinstituut Wies Moens bestaat 25 jaar . Klik hier voor alle informatie over de viering.
BRUSSEL - Premier Leterme zou ontslag moeten nemen voor de regionale verkiezingen, omdat de 'regering niet in staat is om de minste coherente politiek te voeren' en een degelijke begroting op te stellen. Dat zegt voormalig minister van Begroting Johan Vande Lanotte (SP.A) maandag in Le Soir.
'Hoe sneller deze regering vertrekt, hoe beter voor iedereen', zegt Vande Lanotte. 'Want hoe langer Leterme blijft, hoe moeilijker het wordt om maatregelen te nemen om het evenwicht in de begroting te verzekeren. De regering die Leterme opvolgt, zal enkel nog behoudende maatregelen kunnen nemen.'
Volgens Vande Lanotte staan Franstaligen en Vlamingen inzake een staatshervorming intussen verder van mekaar dan voor de voorbije verkiezingen. 'De CD&V zegt het omgekeerde om te overtuigen dat dit verloren jaar tot iets gediend heeft, maar dat is niet waar.'
Hij nodigt de Franstaligen uit te profiteren van het vertrek van de N-VA. 'Het is een uitdaging voor hen, want ze kunnen zich niet meer verstoppen achter het argument van de achterdocht over de N-VA'. Bron:Het Nieuwsblad.
Met dank aan GOS.
BNP Paribas neemt 75 procent van Fortis over.
"De Belgische staat verwerft via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij eerst bijna 100 procent van Fortis Bank Belgium voor een bedrag van 4,7 miljard euro, waarna het 75 procent aan de Franse bank afstaat tegen 8,25 miljard.", dat staat te lezen in de online versie van de krant "De Morgen" van 6 oktober 2008.
Bij een eerste lezing denk ik, nog zo'n paar operaties en de begroting is alweer in evenwicht.
Of is dat fictie, goed nieuws show, clownerie! Of kan ik niet meer begrijpend lezen en moet ik terug naar de lagere school. In alle geval ik begrijp er niets van en weet niet of ik moet wenen of lachen.
Met Vlaamse groeten.
05-10-2008
Kunstenaar 03/10: Wim Delvoye, een te mijden karakter...met...............................,?
"Hadden we in de 19de eeuw maar niet de verwarring gemaakt tussen sociale emancipatie en Vlaamse beweging, dan waren we nu al drie generaties verfranst..."
Wim Delvoye, de zelfbedruipende, decadente "kunstenaar" uit Gent laat op tijd en stond wel van zich horen. Zo kwam hij onder meer in het nieuws, toen een Zwitser zijn door Delvoye getatoeëerde rug voor 150.000 euro had verkocht. Nog haalde hij Gaïa op zijn rug, toen hij een aantal varkens voor het leven wou tekenen, door deze inderdaad, ook te tatoeëren. Ooit ontwierp hij een machine dat menselijke uitwerpselen produceert. Naar eigen zeggen heeft hij een passie voor excrementen!!!! Hoe gek moet je wel niet zijn? Natuurlijk is hij een vette opportunist, want alles brengt vele centen op. En met die centen heeft de man onlangs nog een optrekje gekocht in het Waals-Brabantse Corroy-le-Château, voor 3,3 miljoen euro. Eén van de erfgenamen van het kasteel, een kind van de markies de Trazegnies (ook al zo'n soort), wou de verkoop koste wat kost verhinderen, maar de decadente haalde zijn slag thuis. De erfgenaam van de markies op zijn beurt wil er toch nog alles aan doen om de verkoop teniet te laten verklaren, ook al omdat het erfgoed in handen komt van een Vlaming. Wat dat blauwbloegeval nog niet wist, en allicht leest hij geen Vlaamse gazetten, laat staan dat hij een bak**s Nederlands verstaat, is deze uitspraak van de Wim.
"... Dan had Hugo Claus, als Vlaming, in het Frans een prachtige bijdrage geleverd aan de wereldliteratuur. En de Nobelprijs gewonnen, zoals Maeterlinck. De verfransing was schoon op weg zich te voltooien. We hadden er ons nu geen enkele bedenking meer bij gemaakt, en we hadden meegeteld in de wereld." Kunstenaar-kasteelheer WIM DELVOYE vindt de Vlaamse beweging een spijtige zaak. (De Morgen 27 september 2008)
Met zo'n bekakt soort is er nog hoop voor Wallonië...
04-10-2008
Nieuw boek.
Toen Nederland en België één land werden, in 1814, was Frans de bestuurstaal, maar koning Willem I liet alle akten in Vlaanderen in het Nederlands opstellen en er kwamen Nederlandse scholen in Wallonië. Vanaf 1819 moesten alle rechtzaken in het Nederlands gevoerd worden en dat leidde tot verzet: advocaten in Gent weigerden in het Nederlands te pleiten. Toen later alle ambtenaren Nederlands moesten gaan praten, was de maat vol en in 1830 riep België de onafhankelijkheid uit. Dat staat in het boek Niets meer dan een boon in de brouwketel*). Het gaat over onderwijs van het Nederlands in Wallonië onder koning Willem I en is geschreven door de taalhoogleraren (in Liège) Guy Janssens en Kris Steyart. Bron: o.m. NRC Handelsblad / Meer info en oline bestellen / Kaart van het toenmalige koninkrijk
03-10-2008
Wat is het nu ?
Laat het mij weten in het gastenboek,alvast bedankt
CD&V = CVP
Weblog Derk-Jan Eppink CD&V = CVP 30 / 09 / 2008
Het is niet zo lang geleden dat de CVP zich hervormde tot CD&V om vervolgens de Vlaamse kaart te trekken. CD&V sprak zich na haar oprichting in Kortrijk uit voor een Belgische confederatie en een radicale herverdeling van bevoegdheden. Het kartel met NVA lag in het electorale verlengde van dat streven. Het kartel bracht Leterme naar de Wetstraat 16. Maar het kartel is om zeep en de CD&V is weer de oude staatsdragende partij. Leterme kon na veel gestruikel geen enkele staatshervorming garanderen en de NVA trok haar gedoogsteun in. CD&V gaat terug in de tijd en is weer CVP geworden, gedomineerd door het ACW.
De prijs voor de stoel Elke Vlaamse premier die voor enige tijd in de Wetstraat 16 wil vertoeven moet politiek verraad plegen. Dat is de prijs voor de stoel. Na het verraad is er geen weg terug en wordt de premier afhankelijk van coalitiepartners en gestelde lichamen. Hij wordt speelbal in een verhaal dat groter is dan hemzelf. Hij heeft geen andere keuze dan blijven zitten en verder betalen. Dat overkwam Guy Verhofstadt die op basis van drie burgermanifesten naar de Wetstraat 16 kwam. Hij verraadde ze allemaal en betaalde permanent om te blijven zitten, dat wil zeggen; de belastingbetaler betaalde. Hij schoot het Franstalig onderwijs vlijtig te hulp zodat bij Franstalige partijen elke prikkel tot staatshervorming wegviel. Hij werd de poedel van de PS en gaf in een goede conjunctuur elke budgettaire marge uit, zodat in slechte tijden niets resteert. Nu zit Leterme met een lege kas, terwijl een economische crisis voor de deur staat.
De vennootschapsbelasting De VLD zei ooit niet in een federale regering te stappen als de vennootschapsbelasting niet zou worden geregionaliseerd. De VLD stapte in de regering en er werd niets geregionaliseerd. Verhofstadt gehoorzaamde de gestelde lichamen omwille van zijn stoel. De VLD werd een Belgicistische partij, kreeg de zegen van gestelde lichamen en verloor verkiezingen. Vijf minuten politieke moed Yves Leterme zit nu op hetzelfde traject. Ooit zei hij dat slechts 5 minuten politieke moed voldoende zouden zijn om de kieskring BHV te splitsen. Maar ruim een jaar na zijn verkiezingszege van juni vorig jaar is er niets gesplitst. Integendeel. Zijn coalitiepartijen en de gestelde lichamen wilden een einde van het kartel met NVA. Ze wilden Leterme kraken. En dat is gelukt. Leterme koos, zoals Verhofstadt eerder, voor zijn zetel in Wetstraat 16.
De cirkel is rond De staatshervorming wordt nu begraven in een dialoog zoals Verhofstadt dat deed in de COSTA. Voor de regionale verkiezingen van juni 2009 zal er geen grote staatshervorming zijn. Misschien geven de Franstaligen Leterme enkele borrelnootjes van beleidsterreinen die al grotendeels zijn geregionaliseerd, als pleister op de wonde. Over confederatie geen woord. Het ACW is tevreden. CD&V zit nu in dezelfde boot als de VLD die weer in dezelfde boot kwam als de CVP. De cirkel is rond. CD&V = CVP.
Ons of de chaos Na het einde van het kartel gooit de CD&V het op angst. Of zoals Leterme en Peeters het noemden: ons of de chaos. Maar het kernprobleem van die angstcultuur is: zij zijn de chaos. Van een omvangrijke staatshervorming komt onder hen niets terecht. Zij zullen voortmodderen en begin volgend jaar komt BHV weer op tafel. Het is onwaarschijnlijk dat de regering Leterme de regionale verkiezingen van juni 2009 overleeft. MR en PS zijn verwikkeld in een strijd op leven en dood om de heerschappij in Wallonie. MR-leider Reynders noemt de PS een Sovjet-staat. Velen zeiden dat al jaren maar werden dan als separatist afgeschilderd. Nu zegt Reynders het. Met BHV boven tafel en open oorlog tussen MR en PS blijft Leterme een premier in nood. NVA was de voorbije maanden een bliksemafleider voor die structurele spanningen.
Een kabinet als nachtclub Daarnaast komt er een stevige economische crisis op Europa af. De beurzen storten in. Met de overmacht van het ACW in de CD&V/CVP is het moeilijk structurele maatregelen te nemen. Bovendien is er de PS nog die haar sociaal gezicht wil laten zien. De MR rekent enkel naar de regionale verkiezingen en Reynders is de campagne al begonnen. De VLD verkwanselt alles. Het is pathetisch hoe Patrick Dewael zich aan zijn stoel vastgrijpt. Zijn kabinet is onder zijn leiding een soort nachtclub geworden. Ik herinner me nog hoe Dewael vooraan stond om het aftreden te eisen van ministers in de regering-Dehaene. Het kon niet snel genoeg gaan. Maar nu zijn nachtclub in opspraak komt, klampt hij zich vast aan elke barkruk. Dewael wordt een tweede Eyskens die ook zijn kabinet liet boeten, gewoon bleef zitten en zijn stemmenniveau gehalveerd zag.
Nooit van de grond gekomen De regering-Leterme kan eigenlijk niet vallen, want zij is nooit van de grond gekomen. Het enige bindmiddel is onderling wantrouwen. Verhofstadt pleegde zijn verraad zonder moeite. Bij Leterme was het moeilijker. Eerlijk gezegd, hij probeerde langer stand te houden. Maar hij moest door de pomp. Het alternatief was ontslag als premier. Die prijs was hem te groot. Maar zijn regering zal toch vallen en dan moet de CD&V zonder kartel naar de kiezer, met een stemmenpotentieel rond de 20 procent. En het ergste: de CD&V/CVP gaat volgend jaar naar de stembus als Judas Iskariot
VLD voert N-VA-campagne voor meer autonomie 02/10/08
Met advertenties rond de jobkorting voert de Open VLD een campagne voor de N-VA én voor meer Vlaamse autonomie, stelt de N-VA vast: De Vlaamse jobkorting bewijst wat Vlaanderen aan goed beleid kan doen met de autonomie die al verworven werd. Het levert tweeverdieners 500 op. De N-VA wil meer fiscale autonomie om zon maatregel ook op andere domeinen te kunnen doorvoeren, bijvoorbeeld inzake de vennootschapsbelasting. Jammer dat Open VLD ons in die strijd de voorbije maanden in de steek liet.
02-10-2008
Goede dingen zeggen wij ook.
Stookolie
ARDOOIE - De SP.A heeft 75 gezinnen op een goedkope manier van stookolie voorzien.
Dit gebeurde door gezamenlijk brandstof aan te kopen en daar kon elke Ardooienaar van meegenieten. Er werd 107.300liter besteld en dit leverde een korting op van 6.720euro. Voor een gemiddeld gezin was dit een kostenbesparing van 90,80euro. (mr)
Laat ze het zelf betalen.!!!!!!!!
Koninklijke vluchten kosten bom geld
In de eerste vijf maanden van dit jaar gebruikten koning Albert en koningin Paola voor vijftien retourvluchten een van de jets van het leger, vooral naar Franse en Italiaanse vakantiebestemmingen. In totaal betaalde het leger daar 131.000 euro voor.
De cijfers raakten bekend na een parlementaire vraag van David Geerts (sp.a). Volgens het paleis moet de koning om veiligheidsredenen altijd gebruik maken van de regeringsvliegtuigen, ook voor privédoeleinden. "Op commerciële vluchten is zijn veiligheid niet gegarandeerd", zo luidt het. (belga/mvdb)
02/10/08 08u34 PS: En voor de gewone burger moet het wel veilig zijn ?
01-10-2008
Omleiding in het dorp.
Omleiding
ARDOOIE - Op de hoek van de Oude Lichterveldsestraat en de Stationsstraat wordt tijdelijk een torenkraan geplaatst voor de opbouw van de appartementen op de grond waar vroeger café Sint-Jozef stond. De kraan staat op openbaar domein en daardoor is het inrijden van de Stationsstraat tijdelijk onmogelijk. Er is een omleiding via de Hoflandstraat. (mr)
Iedereen moet het weten.
BBC start reeks over splitsing België
Dinsdag 30 September 2008 | 18 u. | powered by
(Belga) De Britse openbare omroep BBC is op zijn site een reeks begonnen over de mogelijke splitsing van België. Onder de titel "Coming Untied?" wordt een blik op de toekomst van ons land geworpen. In het eerste artikel portretteert journalist Henri Astier het noordelijke landsdeel.
"Vlaanderen kan bogen op een hoge welvaart, een hardwerkende bevolking en prachtige steden als Brugge, Gent en Antwerpen", schrijft de BBC. "Veel Vlamingen vragen zich af waarom hun belastinggeld naar een regio vloeit die ze beschouwen als achtergesteld en slecht beheerd." De Britten stippen aan dat het Waalse landsgedeelte niet van een staatshervorming wil weten. Volgens de BBC ligt de oorzaak van het probleem erg diep. De culturele kloof tussen het Germaanse noorden en het Latijnse zuiden verdeelt het land al sinds de Romeinse overheersing. "Bovendien werden de Vlamingen lang miskend door de Franstaligen." Wallonië weet zich volgens de Britse omroep gesterkt door de Franssprekende gemeenschap, die wereldwijd 200 miljoen mensen telt. De Vlamingen hebben die ruggensteun niet en zijn daarom een stuk enthousiaster om andere talen te leren en hun horizon te verbreden. (TIP)
30-09-2008
Alles doorlichten a.u.b !!!
N-VA vraagt onderzoekscommissie naar bankcrisis 30/09/08
Kamerlid Jan Jambon wil dat er een parlementaire onderzoekscommissie opgericht wordt om de huidige problemen in de financiële sector ten gronde te onderzoeken en om na te gaan hoe die sector beter gereguleerd kan worden. Gezien de enorme draagwijdte van de mogelijke gevaren van deze crisis roept de N-VA tegelijk alle politieke partijen op om de laag-bij-de-grondse politieke spelletjes en populistische praat achterwege te laten.
Zal het niet meer zijn ?
Onvrede met partijlijn van de CD&V-top 29/09/08
Komt er werkelijk een New Deal of wordt het een veredeld eerste pakket? Willen de Franstaligen een echt gesprek over de overheveling van sociaal-economische bevoegdheden zoals de fiscaliteit en arbeidsmarkt?, vraagt Eric Van Rompuy (CD&V) zich af op zijn site. Het Vlaams parlementslid dreigt enigszins vertwijfeld met het uittrekken van de stekker. Volgens een peiling haakt nu al 40% van de CD&V-kiezers af en op het CD&V-congres stemde 29% voor de Jong CD&V-motie tegen de federale regering.
29-09-2008
De stekker is er nog.
Nieuws
Van Rompuy: "Stekker kan elk moment uitgetrokken worden"
Eric Van Rompuy.
"Degenen die hopen dat de communautaire tegenstellingen in de frigo van de dialoog zullen bevriezen, vergissen zich. 450 onderhandelingen met NUL resultaat hebben de Vlaamse publieke opinie enorm geradicaliseerd. Er zullen nu concrete resultaten moeten volgen, want de stekker kan op elk ogenblik opnieuw worden uitgetrokken". Dat stelt Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy op zijn site.
Veel vragen Hij verwijst hierbij naar het feit dat Kris Peeters het over "het gesprek van de laatste kans" heeft. Volgens Van Rompuy is het echter onduidelijk wat verwacht mag worden van de dialoog. "Komt er werkelijk een New Deal of wordt het een veredeld eerste pakket? Willen de Franstaligen een echt gesprek over de overheveling van sociaal-economische bevoegdheden, zoals de fiscaliteit en arbeidsmarkt? Koppelt Maingain de overheveling van bevoegdheden naar de deelstaten aan de uitbreiding van Brussel?", vraagt het Vlaams parlementslid zich af. (belga/svm)