Ik ben
Ik ben een en woon in (VLAANDEREN .) en mijn beroep is Gepensioneerd..
Ik ben geboren op 09/02/1939 en ben nu dus 85 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Raad eens ?.
De Vlaamse Volksbeweging zal een grote verkiezingscampagne opzetten onder de titel "Ik kies voor Vlaanderen". Dat kondigde voorzitter Eric Defoort aan op de druk bijgewoonde nieuwjaarsbijeenkomst van de vereniging in de Brugse Stadshallen. 'De staatsstructuren presteren ondermaats. De Belgische democratievervuiling moet ophouden, en Vlaanderen moet nu maar resoluut gaan voor onafhankelijkheid, gericht op samenwerking (met Nederland, Wallonië en gekaderd in Europa). Op de meeting waren parlementsleden van vijf politieke partijen aanwezig en werd het boek De Vlaamse Republiek, van utopie tot project voorgesteld.
Defoort haalde op scherpe wijze uit naar de verdedigers van de Belgische kitsch, met citaten van journalisten Isabel Albers ('Het valt niet uit te leggen aan de kiezers dat het hele communautaire verkiezingsprogramme van 2007 van de CD&V dode letter is gebleven'), Guy Tegenbos ('Het land is feitelijk uiteengevallen in twee landen die totaal los van elkaar evolueren', De Standaard), Rik Van Cauwelaert ('een ritueel dat de democratische schijn moet hooghouden', Knack) en Geert Van Istendael ('de surrealistische droom is voor de brede bevolking een nachtmerrie geworden')
Defoort hekelde de typisch Belgische retoriek - 'Het "Land" moet bestuurd worden' - waarmee nu ook CD&V op een surrealistische wijze afstand neemt van gedane beloften. 'Ze zwelgen in de kitsch', aldus Defoort. Daartegenover plaatst de VVB de komende maanden een positieve campagne waarmee ze wil aantonen dat precies de VVB bezig is met de 'echte problemen van de mensen': de economische, financiële en sociale problemen, welvaart en welzijn voor al wie in Vlaanderen woont, jobs, succesvol ondernemen, vergrijzing, gezinspolitiek, pensioen, dàt houdt ons wakker bij de VVB. Het zijn uitdagingen waarvoor de Belgische kitsch geen instrumentarium meer aanbiedt, integendeel, die kitsch is een bedreiging voor welvaart en welzijn.
De verkiezingscampagne van de VVB loopt onder de titel "Ik kies voor Vlaanderen", overstijgt partijgrenzen. Ze zal worden gedragen door een speciale webstek (www.ikvv.be) en op zondag 17 mei een grote meeting in Hangar 29 langs de Schelde in Antwerpen. Beslissende stappen zetten naar de onafhankelijkheid van Vlaanderen, een open Vlaamse republiek, bevrijd van de Belgische democratievervuiling, betrokken op Europa en de buitenwereld. Defoort eindigde met zijn einddoel: een performante en mobiliserende confederatie met Wallonië en Nederland (geïntegreerd in Europa), die enkel kan worden opgebouwd vanuit een onafhankelijk Vlaanderen.
Boek
Johan Sanctorum stelde het boek De Vlaamse Republiek, van utopie tot project voor (uitgave Van Halewyck). Tien auteurs nemen er afstand van de surrealistische zeepbel België. Sanctorum hekelde het conformisme van het Vlaamse cultureel establishment, maar was ook niet mals voor het kaakslagflamingantisme, voor sectarisme en uitsluiting, voor het centenflamingantisme. Het is tijd voor het finale denkwerk over het vraagteken dat "Vlaanderen" heet, voor een nieuw samenlevingscontract, voor debatteren, fulmineren. 'Met rechts alleen redden we het niet', aldus Sanctorum die verwees naar de bijdragen in het boek van linkse strijders als Ludo Abicht en Jef Turf. Met Julien Borremans pleitte hij voor een Vlaamse beweging die haar sociale dimensie zou herontdekken, maar tegelijk ook voor vrije meningsuiting 'zonder cordons'. Strijd moet er ook zijn tegen de francofone taalgraaicultuur: 'Taalhomogeniteit is een noodzaak om de democratie waar te maken'. Sanctorum is geen voorstander van 'een beetje onafhankelijkheid' en het 'traag uitkleden van België', wel van een 'republikeinse renaissance' die ons moet 'ontsmetten van de Belgische ziekte'. Hij voorspelde een Vlaamse secessie die een precedent mét navolging zal zijn in een herdemocratiserend Europa. 'Wij hebben geen imagoprobleem, België en het huidige Europa wél', besloot de auteur. 'Het wordt dus tijd om de Rubicon over te steken, de ruïne op te blazen en voluit te gaan voor de republiek Vlaanderen.
Axel Buyse, Vlaams zaakgelastigde bij de Europese Unie, had het vooral over identiteit en Europa. Hij pleitte voor het cultiveren van de standaardtaal, meer debat over de wijze waarop wij de Vlaamse democratische ruimte verder moeten organiseren. Ook hij wees erop dat Vlaams bewustzijn bestaat in vele geuren en kleuren, dat Nieuwe Vlamingen niet meer weggaan, maar suggereerde dat men integratie zou benaderen vanuit een Nederlandse "leidcultuur" om het Vlaming zijn van de Franstaligen op Vlaamse territoir te stimuleren. Buyse hekelde de ideeën over "corridors", zag wel iets in de recente oproep van Patricia Ceyssens om een Vlaanderen-Brussel-operatie op te zetten. Onze toekomst kan alleen in een samenwerkend Europa liggen, te beginnen met samenwerking met Nederland (dat weet hoe de zaken zich hier ontwikkelen). Het gaat goed met de Vlaamse cultuur, al moeten we ons maar niet laten meesleuren in taalrelativisme dat in kosmopolitische kringen al te zeer wordt geëtaleerd. Beter zijn we assertief tegen de verengelsing. De zaakgelastigde moest zich ver houden van politieke boodschappen, maar had het toch over 'het verschrompelen' van de Belgische politiek ruimte en het betere alternatief: het Vlaamse 'feit' en een Vlaanderen dat zo open mogelijk is tegenover Wallonië en de francofonie.
Op de VVB-nieuwjaarsbijeenkomst waren een twintig parlementsleden aanwezig van vijf politieke partijen (CD&V, LDD, N-VA, VB, Sociaal-Liberale Partij). Het meeste applaus ging evenwel naar burgemeester Willy Dewaele (Open VLD) van Lennik, die consequent blijft in zijn al jaren durende strijd voor de splitsing van de kieskring BHV.
Het boek "De Vlaamse Republiek - Van utopie tot project" is uitgegeven bij Van Halewyck/Leuven en bevat bijdragen van Ludo Abicht, Brecht Arnaert, Julien Borremans, Peter De Roover, Koenraad Elst, Matthias Storme, Johan Sanctorum, Jef Turf en Luc Van Doorslaer en een inleiding van Prof. Em. Eric Defoort, voorzitter van de VVB. Kost 17,95 euro en is te verkrijgen bij de Vlaamse Volksbeweging (www.vvb.org), Passendalestraat 1a 2600 Berchem, 03 366 18 50.
Integrale toespraken van Johan Sanctorum, Axel Buyse en Eric Defoort: zie bijlage
16-01-2009
B.H.V splitsen kan gemakkelijk.
CD&V is een vraagteken.
CD&V laat zich niet respecteren. Frans Crols over de zoveelste poging om het koninkrijk te depanneren
Jan Van de Casteele 15-01-2009
Frans Crols, voorzitter van de adviesraad van Trends (en medewerker van Doorbraak) vraagt zich in een opiniestuk in Trends (15 jan. 09) af waarom toch CD&V zich telkens geroepen voelt om borst vooruit en glimmend het koninkrijk te depanneren. Daardoor voelt ze klef, vreesachtig, oubollig en achterhaald aan. Wie zich niet laat respecteren, verliest het respect van de kiezers.
Niet ik wens u een Ongelukkig 2009, u krijgt het van Herman Van Rompuy en de rompregering, zonder Vlaamse meerderheid, die hij verhoopt te leiden tot in 2011. Herman Van Rompuy is verstandig en weet dat dit belachelijk is. Half 2009 zal hij voor de Franstaligen nog dieper door het stof kruipen en mee de chaos versterken die België is. Hij die zich nuffig in gesprekken, debatten, op televisie signeert als de aartsvijand van de chaos. Door te doen wat hij de jongste weken deed, verhoogt hij precies het euvel dat hij zegt te verafschuwen. Zijn CD&V krijgt door haar structurele slaphartigheid - het zit de partij in de genen - in juni een afstraffing van 18 karaat. De Open Vld kan misschien haar score behouden, maar ten koste van de beloften over de versterking van de Vlaamse (economische) macht die zij sedert jaren doet. Bart Somers en zijn kiesvereniging noemen zich liberaal. Beter ware: kruidenier, wezel. De radicalen van N-VA, LDD en Vlaams Belang doen met de abdicatie van CD&V en Open Vld hun voordeel.
Van dichtbij beleefde ik een episode in de loopbaan van Herman Van Rompuy, en ze is interessant voor 2009. Van Rompuy strandde in de jaren tachtig in de CVP en betastte alternatieven. Hoogstaande journalistiek leek hem een route en die werd hem voorgespiegeld door Lode Claes, ex-journalist, ex-senator van de Volksunie, oud-bankier. Lode Claes was directeur van Trends. In hartje Elsene vergaderden hij, Herman Van Rompuy en ik (toen hoofdredacteur) wekelijks, en dat gedurende maanden, over Trends, de economie, de politiek, de samenleving. Lode Claes wilde naast De Standaard een tweede kwaliteitskrant creëren; een kopie van Le Journal de Genève, een geliefde conservatieve krant van de Vlaamse nestor. Herman Van Rompuy was zijn favoriete kandidaat-hoofdredacteur.
De kernthesis van Lode Claes - neergelegd in een nog steeds leesbare en steekhoudende serie van boeken en columns (in Trends) - was: de Vlamingen kunnen niet omgaan met macht, zijn machtsschuw, laten zich ringeloren door een tegenstander (Franstalig België) die veel zwakker is dan de Vlaamse bovenlaag inziet. Daardoor verspeelt die Vlaamse bovenlaag majeure kansen om het land te sturen in een richting die haar meerderheid mogelijk maakt.
Herman Van Rompuy illustreert de stelling van Claes voortreffelijk. Waarom duwen hij en zijn CD&V niet harder tegen het vermolmde establishment dat het oude België wil herstellen, in stand wil houden? Dat establishment heeft de voorbije halve eeuw bij elke crisis bewezen dat het onvoldoende geïnformeerd, vooruitziend, machtig is om debacles te keren. Het establishment van België - toen en nu hoofdzakelijk francofoon en soms aangevuld met de Belgische vleugel van CVP/CD&V, PVV/Open Vld en SP/sp.a - heeft in 1960 op ridicule wijze de kolonie verloren. Men wist van niets, was verrast, onvoorbereid, stuntelig, lachwekkend. Het establishment heeft de splitsing van Leuven ondergaan. Men wist van niets, was verrast, onvoorbereid, stuntelig, lachwekkend. Het establishment heeft de roof van de Generale Maatschappij, beter de Société Générale, ondergaan. Men wist van niets, enzovoort. Het establishment heeft de splitsing van radio en televisie ondergaan. Men wist van niets, enzovoort. Het establishment heeft de splitsing van alle politieke families ondergaan. Men wist van niets, enzovoort. Het establishment heeft de dood van 'zijn' Sabena ondergaan (waarvan het karrenvrachten gratis tickets kreeg voor zichzelf, bobonne, de petits enfants, la maîtresse). Men wist van niets, enzovoort. Het establishment heeft zijn Fortis doen kantelen. Men wist van niets, enzovoort. Het establishment (reken er voor deze episode ook de vakbonden bij; mond vol over solidariteit, maar te schijnheilig - een christelijke zonde, mijnheer Cortebeeck en een vloek tegen de Verlichting, mijnheer De Leeuw - om te melden dat het een codewoord is voor het eigen machtsbehoud) zal het einde van België niet tegenhouden. Men weet van niets, enzovoort.
Herman Van Rompuy rijdt voor het establishment waarvan hij weet dat het leeg is, blut, ideeënarm, in paniek. Daardoor leidt hij de rommelhoop die België heet. De CD&V is een partij van praters en treuzelaars die zich telkens geroepen voelt, uit vrees om de levensvraag te stellen wat de toegevoegde waarde van België is voor haar kiezers en haar landsdeel, om borst vooruit en glimmend het koninkrijk te depanneren. Daardoor voelt zij klef, vreesachtig, oubollig en achterhaald aan. Na de volgende afstraffing in de kiesurnen zal zij opnieuw verdwaasd, verontwaardigd, betweterig haar lijdensweg naar de overbodigheid continueren. Wie zichzelf niet respecteert, niet laat respecteren, verliest het respect van de kiezers. Een Ongelukkig 2009 wordt u aangeboden door premier Van Rompuy en le dernier carré van de blinden. (T)
15-01-2009
De wijzen (maar niet uit het Oosten.)
Twaalf wijzen om België te splitsen
Jan Van de Casteele 13-01-2009
Panorama bracht een al bij al behoorlijke uitzending over de splitsing van België. Te kort, en boosaardig dat ook Vlaams Belang andermaal niet mee aan tafel mocht. Maar het beeld was duidelijk: ook de wijzen vinden geen wijzen om dit land nog lang in stand te houden.
De Panorama-uitzending Twaalf wijzen om Brussel te splitsen (opgenomen in het kasteel Groenenberg in Gaasbeek) werd op 11 januari dan toch uitgezonden. Ivan De Vadder bracht twaalf Vlamingen en Franstaligen samen om te discussiëren over de toekomst van België. De wijzen raakten niet verder dan de politici. Dit stilstaand land is niet meer in beweging te krijgen. Maar binnen de federale structuren ook niet te splitsen. Tenzij de Vlaamse partijen (of de Vlaamse kiezers) radicaliseren en kiezen voor democratie en efficiëntie: de wetenschap dat de Vlaamse volksvertegenwoordiging autonoom kan beslissen over haar toekomst.
De VVB kreeg er met voorzitter Eric Defoort in het Vlaamsgezinde kamp een plaats naast Remi Vermeiren (Warandemanifest), Bart De Wever (N-VA) en de iets gematigder prof. Paul De Grauwe (voormalig senator Open VLD). Langs Vlaamse zijde was er ook nog professor Johan Vande Lanotte (sp.a).
Tegenover dit kwartet zaten de behoudsgezinde professor Bea Cantillon (U Antwerpen) en de vurige belgicisten Mark Eyskens (CD&V), Annemie Neyts (Open VLD), Karl-Heinz Lambertz (PS), prof. Philippe Van Parijs (Pavia-groep), Dorothée Klein (hoofdredactrice Le Vif/LExpress) en de geografische Vlaming Rudy Aernoudt (LiDé).
De Franstalige politici Laurette Onkelinx (PS), Jean-Michel Javaux (Ecolo), Joëlle Milquet (CDH) en Hervé Hasquin (MR) wilden niet deelnemen. Zelfs Eric Domb, de voorzitter van de Waalse werkgeversfederatie, stuurde zijn kat.
De programmamakers gooiden enkele stellingen voor de leeuwen en de tricoloren.
Stelling 1: Vlaanderen kan alleen welvarend worden door zijn economische instrumenten (jobopleiding, arbeidsmarktbeleid) in handen te krijgen. Dringend nodig, want de beide regios zijn te verschillend, aldus Vande Lanotte. Een dogma dat ruikt naar Vlaams Belang, repliceerde Eyskens. Aan de heilige solidariteit mag niet worden geraakt, want we zijn allemaal Belgen. Hiermee speelde hij zijn rol als megafoon van het Franstalig Belang. Bart De Wever haastte zich om te zeggen dat een splitsing niet hoefde te betekenen dat er geraakt zou worden aan de solidariteit en Eric Defoort (VVB) tot op het hilarische na onderbroken door een hitsige Annemie Neyts - ging mee op dat spoor van solidariteit en wees erop dat Vlaamsgezinden gaan voor onafhankelijkheid én samenwerking.
Eyskens schakelde over naar een ander stokpaardjes van het belgicisme: Een splitsing leidt tot Kosovaarse toestanden. Remi Vermeiren vond die beschuldiging van Eyskens aan het adres niet netjes en een afdreiging van de eigen gemeenschap.
Lambertz, ex-bemiddelaar, hanteerde een zachtere techniek: die van de would-be communautaire therapeut. Relaties moeten anders worden. We weten niets van mekaar. Maar hoe de eenheid van Vlamingen en Walen moet worden aangewakkerd, hoorden we hem niet meteen vertellen.
Stelling 2: Europa zal Vlaanderen nooit als lidstaat aanvaarden. Een stelling waarvoor vooral Neyts op de barricaden klom. Volgens haar zouden zowat alle internationale instellingen uit ons land zouden verhuizen. En dan zijn de Vlamingen zeker Brussel kwijt, dreigden de Franstaligen, in de flank gesteund door Aernoudt. Eyskens ging voorwaar het pad op van de antipolitiek: de politici kunnen het niet en moeten stoppen met dit debat. We moeten de federale staat moderniseren, we hebben al eigen instellingen en culturele en economische zelfstandigheid. Waarop Remi Vermeiren zakelijk vaststelde dat de Belgische structuren absoluut niet naar wens functioneren: ze bevestigen de dictatuur van de minderheid.
Stelling 3: Er hoeft niet veel meer te veranderen: communautaire problemen zijn opgelost (vb. gezondheidszorg) Cantillon noemde de splitsing van de gezondheidszorg achterhaald, want hiervoor zou er geen reden meer zijn. De Wever vond van wél: de numerus clausus voor geneeskundestudenten bijvoorbeeld: Vlamingen houden zich netjes aan de afspraken, Walen niet. Wie zich aan afspraken houdt, wordt gestraft. Dat moeten we daar maar beter regelen (bonus malus sociale zekerheid) vond Cantillon. De Wever wenste haar veel succes bij Onkelinx.
Stelling 4: Symbolen als de Rode Duivels en de monarchie kun je niet afschaffen zonder imagoschade in het buitenland. Een op dat punt wel pittige Vande Lanotte boorde die de grond in: die imagoschade is er precies nu al, want België is blijkbaar niet meer in staat om nog beslissingen te nemen. De ergste beschadiging is nu al bezig. Defoort hield het doembeeld over internationale reacties op de ontwikkelingen in België onder de koele kraan. Om de haverklap onderbroken door de overkant, citeerde hij Andrew Marshall (The Independent): België is een staat die compromissen sluit tot hij daaraan ten onder gaat. Maar dat zal gebeuren zonder geweld, en zonder tranen.
Van Parys, bij momenten toch een dromende professor, ontwierp inderhaast een nieuw symbool van Eendracht: een vlag met een haan, een leeuw, een Brusselse iris en twaalf sterren van Europa. Een symbool van de melkweg ontbrak nog net. En eentje van de Duitstalige Belgen, lachte Lambertz...
Stelling 5: Brussel maakt België onsplitsbaar Wat al aan bod kwam in voorgaande themas werd nog eens als ultieme stelling op tafel gegooid. De Wever vertolkte het N-VA-standpunt: Brussel als condominium laten beheren door Vlamingen en Walen. Brusselaar Van Parijs een van de felste verdedigers van Brussel als volledig autonoom derde gewest - vond dit blijkbaar kolonialisme tegenover zijn gewest. Het argument maakte heel weinig indruk op Defoort: Wij worden al in belangrijke mate bestuurd door Europa. Is dat dan ook kolonialisme?. Ook Vande Lanotte zag dat condominium niet meteen zitten, omdat dat samen beheren nogal utopisch is in dit land. Voilà, nu geef je zelf het beste bewijs dat dit land inderdaad niet meer te besturen valt, repliceerde De Wever. Eyskens gleed in zijn emotie nog even uit met een citaat dat hij wel zo niet zal bedoeld hebben: Vlamingen en Franstaligen zijn zelf in de minderheid in Brussel, gelukkig maar!....
Stilstand
William Van Laeken rondde de uitzending af met een verwijzing naar de actualiteit. Vlaams minister-president Kris Peeters kreeg vorige zomer de communautaire dialoog op de schoot geworpen. Vooraleer die op te starten wil hij eerst garanties dat er duidelijkheid komt over (deel)akkoorden. Hiermee zitten we weer in 2007. Toen waren er andere CD&Vers die hun vragen op de Belgische tafel gooiden. Veel verder staan we ondertussen niet.
Cordon
Na de uitzending diende Vlaams Belang een klacht in bij de Vlaamse Regulator voor de Media. Ongeveer alle Vlaamse partijen zijn aan bod gekomen, behalve het Vlaams Belang, klinkt het aan het Madouplein. Wij zijn net de partij die al van bij haar oprichting de thesis van de Vlaamse onafhankelijkheid heeft geponeerd, aldus voorzitter Bruno Valkeniers.
14-01-2009
Aandacht voor betoging.
Voor Vlaanderen moeten wij er zijn.
Tweede hands boekenbeurs.
Boekenbeurs -------------- ARDOOIE - Op 8 februari vindt in CC 'tHofland Oude Lichterveldsestraat een boekenbeurs plaats. Wie een stand op de beurs wenst, word gevraagd contact op te nemen met An Vangheluwe op 0474-25.24.95. (dbm) Een moment om Uw boekenkast aan te vullen met uw favoriete boeken aan een soldeprijs. ----------------------------------------------------------------------------------------------------
Dat kan en mag niet meer !!!
Di Rupo kandidaat in Vlaams-Brabant
Jan Van de Casteele 13-01-2009
Komt Di Rupo straks als Europees lijsttrekker van de PS (LLB) stemmen ronselen in Vilvoorde of Asse? De onwaarschijnlijke situatie rond BHV blijft aanslepen. De federale regering Van Rompuy (CD&V) wil BHV bespreken, de Vlaamse regering van Kris Peeters (CD&V) niet. Mooie partij. De Franstaligen gaan via het Waals parlement een derde belangenconflict inroepen. Vlaamse verenigingen roepen Vlaamse partijen, parlementsleden en burgemeesters op om resoluut voor een splitsing te gaan, want ook de Europese verkiezingen zijn ongrondwettig.
Probeer te volgen. Het Overlegcomité van de verschillende regeringen, dat vrijdag 16 januari bijeenkomt, zou althans volgens de regeerverklaring van Herman Van Rompuy (CD&V) - een werkgroep in het leven roepen die met oplossingen voor BHV op de proppen komt. De besluiten hiervan moeten vanaf de zomer van 2009 besproken en uitgevoerd worden, aldus de regeerverklaring. Dat is alvast net iets anders dan de vijf minuten politieke moed waarmee CD&V zich in via het Kartel in Vlaams-Brabant in juni 2007 naar een goede verkiezingsuitslag werkte. Een werkgroep... vanaf de zomer...? Politieke mist heet zoiets.
13-01-2009
Voka aan het woord.
VOKA noemt relanceplannen overheid lege doos 13/01/09
De herstelplannen die recent zijn uitgewerkt door de federale en de regionale regeringen, zijn een lege doos, zeggen de Vlaamse ondernemers. Voorzitter Urbain Vandeurzen van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka noemt het resultaat van een peiling onder 600 Vlaamse ondernemers zelfs ontluisterend: slechts vijf procent van de ondernemers zegt dat hij of zij enig effect zal voelen van de voorgestelde maatregelen. De N-VA stelde vorige week reeds een eigen alternatief relanceplan voor.
De Politiezone regio Tielt plant volgende verkeerscontroles in januari/februari 2009:
10/01 : Snelheidscontroles met onderschepping in TIELT, WINGENE en RUISELEDE
12/01 : Fietscontroles
14/01 : Controle sturen onder invloed van alcohol / drugs in ARDOOIE, LICHTERVELDE, PITTEM en ZWEVEZELE
19/01 : Snelheidscontroles in ARDOOIE, LICHTERVELDE, PITTEM en ZWEVEZELE
22/01 : Fietscontroles
23/01 : Anonieme controle op verkeersagressie en zware overtredingen in gans onze zone
28/01 : Snelheidscontroles in ARDOOIE, LICHTERVELDE, PITTEM en ZWEVEZELE
31/01 : Snelheidscontroles in gans de zone
01/02 : Snelheidscontroles in gans de zone
U kan de aangekondigde verkeerscontroles ook terugvinden op de website van onze Politiezone Regio Tielt www.pzregiotielt.be
Geen stem meer waard.
Anciaux stapt toch over naar sp.a, "zonder een postje"
Bert Anciaux is politiek terug onder dak. Hij stapt dan toch over naar de sp.a, maar dat letterwoord staat dan niet meer voor "socialistische partij anders", maar voor "socialisten en progressieven anders".
"Alles waarop ik hoopte om een overstap te kunnen doen, is gerealiseerd", zegt Anciaux in De Morgen. Er is niet alleen de subtiele naamsverandering, als je het zo al kan noemen, want het letterwoord blijft uiteraard hetzelfde. Het partijbureau heeft ook een tekst goedgekeurd, een inleiding voor het nieuwe verkiezingsprogramma dat op 8 maart definitief moet worden vastgelegd.
Progressieve kandidaten
De partij opent naar eigen zeggen de structuren "om nieuwe progressieve kandidaten ten volle de partij te laten versterken". Stemmenkanon Anciaux is dus aan boord, en hij zegt zelf geen garantie te hebben gekregen op een mandaat: "Ik doe het voor de inhoud, niet voor de postjes."
Niet alleen Bert Anciaux maakte dinsdag zijn overstap bekend. Ook de Vlaamse parlementsleden Joris Vandenbroucke en Jan Roegiers en ex-Kamerlid Stijn Bex (alle drie ex-Vl.Pro) kondigden aan dat ze lid worden van de vernieuwde sp.a.
12-01-2009
Klacht.
12/01VB dient klacht in tegen vrt na uitzending 'Panorama'
Na de 'Panorama'-uitzending van zondag over de eventuele boedelscheiding van België, dient het Vlaams Belang een klacht in bij de Vlaamse Regulator voor de Media. "Ongeveer alle Vlaamse partijen zijn aan bod gekomen, behalve het Vlaams Belang", klinkt het aan het Madouplein.
'Panorama' bracht zelf twaalf wijzen bij elkaar om België te splitsen. De twaalf trokken zich op een druilerige zondag terug in het kasteel Groenenberg in Gaasbeek. Ze debatteerden een hele dag over de toekomst van het land.
"VB genegeerd"
"Wij zijn net de partij die al van bij haar oprichting de thesis van de Vlaamse onafhankelijkheid heeft geponeerd", pruilt voorzitter Bruno Valkeniers. "Precies op het ogenblik dat deze idee meer en meer veld wint als realistisch alternatief voor de huidige Belgische impasse, werd het Vlaams Belang compleet genegeerd."
"De VRT heeft nooit zelfs maar de moeite gedaan om het Vlaams Belang bij deze uitzending te betrekken. Dat andere gesprekspartners eventueel hadden afgehaakt bij een eventuele betrokkenheid van het Vlaams Belang bij dit debat, mag geen argument zijn." Bron : GvA.
Er is aktie nodig;
12/01N-VA wil halt roepen aan Franstalige belangenconflicten
De PS wil verhinderen dat er een stemming komt van het wetsvoorstel over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Daarom stelde de partij maandag voor om woensdag in het Waalse Parlement het belangenconflict in te roepen. N-VA reageerde meteen met de boodschap dat ze een mogelijk belangenconflict zal aanvechten bij het Grondwettelijk Hof.
PS-voorzitter Elio Di Rupo vraagt, samen met cdH, aan Ecolo en MR om zich achter het belangenconflict te scharen. De PS gelooft dat de solidariteit tussen Walen en Brusselaars alle partijpolitieke verschillen kan overstijgen.
Discriminatie volgens N-VA
Het zit N-VA hoog dat de Franstaligen keer op keer een belangenconflict inroepen na een democratisch genomen beslissing, aldus Kamerlid Ben Weyts. De Vlaams-nationalistische partij vindt het ook niet fair dat Franstaligen tot vier maal toe naar het middel van het belangenconflict kunnen grijpen, als gevolg van de verschillende deelstaatparlementen.
Vlaanderen heeft maar één deelstaatparlement en kan bijgevolg maar één keer met het belangenconflict schermen. Weyts en parlementslid Mark Demesmaeker spreken in dat kader van misbruik en zelfs discriminatie. N-VA hoopt dat het Grondwettelijk Hof die oneerlijkheid uit de wereld helpt.
De gemeente Voeren bestaat uit 6 dorpen die elk een eigen Dorpsstraat hebben. Nadat dat decennialang voor veel verwarring zorgde, en de post en de mensen er over klaagden, gaat de gemeente nu unieke straatnamen kiezen. Bron; BRF
Is dat geloofwaardig ?
Vlaamse regering onderhandelt niet over BHV
De Vlaamse regering onderhandelt niet over BHV en zal dan ook geen deel uitmaken van een werkgroep die over BHV zou onderhandelen. Dit is vandaag nog binnen de Vlaamse regering beslist. Kris Peeters heeft dit gezegd tijdens een chatsessie met de lezers op nieuwsblad.be.
In het federale regeerakkoord van Van Rompuy I staat een passage waarin een werkgroep wordt aangekondigd, die belast wordt met het uitwerken van voorstellen van oplossingen voor Brussel-Halle-Vilvoorde. De werkgroep wordt opgericht binnen het Overlegcomité van de verschillende regeringen.
Ook de Vlaamse regering zou er dus moeten aan deelnemen. Maar dat weigert de minister-president. 'De Vlaamse regering onderhandelt niet over BHV', luidt zijn stelregel.
pdb
08-01-2009
N-VA neemt een beslissing.
N-VA stelt eigen economisch relanceplan voor
De N-VA heeft een eigen relanceplan klaar. "Op dit moment kan België geen krachtig relanceplan voeren en Vlaanderen mag het dan weer niet", zeggen N-VA'ers Jan Jambon en Geert Bourgeois. Volgens N-VA moet op federaal vlak de basis gelegd worden voor een structureel begrotingsevenwicht en moet geopteerd worden voor één of twee krachtige ingrepen in plaats van een "allegaartje" aan maatregelen.
Strooisuikerplan N-VA is niet te spreken over het federale herstelplan. De partij spreekt van een "strooisuikerplan" met een rits maatregelen die de economie weinig vooruit zullen helpen. Niet alleen werd het doelgroepenbeleid teruggeschroefd, maar er is volgens de N-VA ook sprake van "stupid spending".
Zo is de verlaging van de energiefactuur volgens N-VA-kamerlid Jan Jambon een "domme maatregel" om de PS te paaien en leidt de tijdelijke verlaging van de btw in de bouw tot een uitstel van bestedingen. De aankondiging van die btw-maatregel heeft ertoe geleid dat veel facturen in de bouw zijn uitgesteld tot 2009 en dat de liquiditeit van veel bouwondernemingen in 2008 is verslechterd.
Begrotingstekorten Alvorens een herstelplan te lanceren, moet volgens de N-VA iets gedaan worden aan de "structurele begrotingstekorten". Om een begrotingsevenwicht te bereiken, pleit N-VA onder meer voor het stopzetten van een reeks bevoegdheidsoverschrijdingen (dat zou volgens N-VA 1,1 miljard euro kunnen besparen), een verlaging groeinorm in gezondheidszorg en een ontvetting van het overheidsapparaat.
Als de basis voor een begrotingsevenwicht is gelegd, kan de federale regering een reeks echte herstelmaatregelen nemen. Naast een behoud van het doelgroepenbeleid pleit de N-VA ervoor om maximaal in te zetten op de concurrentiekracht van de ondernemingen, vooral door een verlaging van de werkgeversbijdrage. De N-VA pleit de er bijvoorbeeld voor de kinderbijslag uit de lasten op arbeid te halen. "In de werkgeversbijdrage gaat 7 procent naar de kinderbijslag. We willen dat uit de last op arbeid halen. Kinderbijslag heeft niets te maken met arbeid. Zo kunnen we de last op arbeid grondig omlaag halen", aldus Jambon.
Stabiliteitspact opzeggen Op Vlaams vlak zijn volgens Geert Bourgeois een aantal zinvolle relancemaatregelen voorzien, maar botst men volgens de ex-minister op het Belgische interne stabiliteitspact dat vastlegt dat Vlaanderen geen nieuwe schulden mag aangaan. Omdat Vlaanderen moet kunnen blijven investeren, moet Vlaanderen op een "verantwoorde manier" schulden kunnen blijven maken en moet het stabiliteitspact worden opgezegd, meent Bourgeois.
Daarnaast ontbreekt het Vlaanderen volgens Bourgeois ook aan de nodige hefbomen om een krachtig relanceplan uit te voeren. Als Vlaanderen meer bevoegdheden zou krijgen op het vlak van arbeidsmarktbeleid en fiscaliteit zou Vlaanderen een veel slagkrachtiger herstelbeleid kunnen voeren, aldus nog Bourgeois. (belga/ka)
Logo ontwerpers gezocht.
Milieuraad
ARDOOIE - AMAR, de Ardooise Milieu-Adviesraad, wordt dit jaar twintig. Om die verjaardag te vieren, wil men graag een nieuw logo onthullen. Wie zich creatief wil en kan uitleven, kan een ontwerp indienen. Eeuwige roem en een leuke prijs zijn weggelegd voor de winnaar. Meer info op de site
www.amar.be of bij de desbetreffende dienst op het gemeentehuis. De inzendingen moeten uiterlijk op 30april binnen zijn. (dbm) ----------------------------------------------------------------------------------------------------
Aktievoerders trokken aan de vooravond van Driekoningen naar de woning van eerste minister Herman Van Rompuy om er hun nieuwjaarszorgen over te maken. Foto's en PM volgen later.
Zondag 11januari, van 12 tot 15uur, OC 'tZonneke, Koolskamp.
Info op 051-74.61.13.
Met dank aan GOS.
01-2009
Twaalf wijzen om België te splitsen.
Het VRT-programma Panorama bracht twaalf "wijzen" bij elkaar om te praten over de " al of niet splitsing" van België. De twaalf trokken zich op een zondag terug in het kasteel Groenenberg in Gaasbeek voor een debat.
Welke economische instrumenten moeten de deelstaten absoluut in handen krijgen? Is splitsen wel de oplossing voor de problemen waarmee Vlaanderen te kampen heeft? Hoe groot is de schade aan het imago van ons land mocht het gesplitst worden? Zal de Europese Unie Vlaanderen wel als een nieuwe onafhankelijke lidstaat aanvaarden? En maakt Brussel België niet onsplitsbaar?
De twaalf "wijzen" zijn:
1. Karl-Heinz Lambertz: Eupen, 56 jaar, minister-president van de Duitstalige gemeenschap.
2. Marc Eyskens: Leuven, 75 jaar, minister van Staat CD&V.
3. Eric Defoort: Gent, 65 jaar, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging.
4. Dorothée Klein: Namur, 48 jaar, hoofdredactrice van Le Vif/L'Express.
5. Bart De Wever: Berchem, 38 jaar, voorzitter van N-VA.
6. Rudy Aernoudt: Deurle, 48 jaar, oprichter van LIDé.
7. Remi Vermeiren: Zottegem, 68 jaar, voorzitter van de Warandegroep.
8. Philippe Van Parijs: Brussel, 57 jaar, filosoof.
9. Annemie Neyts: Brussel, 64 jaar, Europees parlementslid Open VLD.
10. Johan Vande Lanotte: Oostende, 53 jaar, senator Sp.a.
11. Bea Cantillon: Mortsel, 52 jaar, professor sociologie.
12. Paul De Grauwe: Leuven, 62 jaar, professor economie.
Kommentaar. In deze groep zitten 9 mensen die steevast voor het behoud van België zijn. De overige drie namelijk Bart De Wever, Eric Defoort en Remi Vermeiren zijn dat niet. Bart De Wever heeft wel herhaaldelijk gezegd dat hij geen separatist is. Hij spreekt steeds over de "verdamping" van België. Dat betekent zoiets; als België zal wel vanzelf verdwijnen en dat vindt hij goed. Eric Defoort is niet voor het separatisme maar wel voor een "Onafhankelijk Vlaanderen, Staat in Europa". In de praktijk komt dit op hetzelfde neer, maar het is wel een positievere en elegantere formulering. De enige persoon die voor de splitsing is en duidelijk streeft naar een "Onafhankelijk Vlaanderen, Staat in Europa" is Remi Vermeiren.
Er zit geen enkel persoon in het panel van het Vlaams Belang, de separatistische partij bij uitstek. De partij die het bijna dagelijks heeft over een: Onafhankelijk Vlaanderen Staat in Europa.
Het panel is dus zeker niet evenwichtig noch representatief samengesteld om België te splitsen. Met andere woorden de titel van het programma is zeer misleidend.
Enkele vragen overlopend: Welke economische instrumenten................. Dit gaat over een federaal België en hoogstens een confederaal België, maar niet over separatisme of onafhankelijkheidsstreven.
Hoe groot is de schade aan het imago van ons land...... Mocht België gesplitst worden, ja dan is er geen land België meer. Wat kan men daar dan over vertellen.
Zal de Europese Unie Vlaanderen wel als een nieuwe.... Als men ziet dat de Europes Unie in de voorbije jaren o.a. Slovenië en Kroatie als lidstaat aanvaard heeft. Wat zou er "Vlaanderen" dan in de weg staan? Kijk dan eens even naar dat heel kleine landje Montenegro dat na een referendum onafhankelijk werd in juni 2006. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben namens hun landen op 12 juni 2006 Montenegro als onafhankelijke staat erkend. Op 28 juni 2006 werd Montenegro toegelaten als lid van de Verenigde Naties (192ste lidstaat). En dan zou Europa problemen gaan maken over een eventueel "Onafhankelijk Vlaanderen". Kom nou.
En maakt Brussel België niet onsplitsbaar? Brussel maakt België helemaal niet onsplitsbaar, maar toegegeven het vormt wel een probleem voor een simpele, directe splitsing. Daar zal inderdaad moeten over gedebatteerd worden.
Het programma wordt uitgezonden nu zondag 11 januari 2009 van 20.10 uur tot 21.00 uur op Canvas.