Ik ben
Ik ben een en woon in (VLAANDEREN .) en mijn beroep is Gepensioneerd..
Ik ben geboren op 09/02/1939 en ben nu dus 85 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Raad eens ?.
BeschrijvingInschrijven vanaf 14u30 Parcours: Knijfelingestraat, Koolskamp (aan voeders Danis) Voouit: 250 Jeugd: 30 voor de jeugd (zelf tekenen in de reke) Natura: 200 1ste Eerste Reeks: Trofee + Guldenspoor + Bloemen Trofee voor de 5de 10de - 15de van de eerste reeks 1ste Tweede Reeks: Trofee + Guldenspoor + Bloemen Trofee voor de 5de 10de van de tweede reeks Trofee voor eerste inwoner Ardooie-Koolskamp + Guldenspoor + Bloemen, geschonken door Dhr. Burgemeester Callens Carlos Trofee onbekend getal + Guldenspoor + Bloemen, geschonken door Vlaams volksvertegenwoordiger Dhr Bourgeois Geert Guldenspoor + Bloemen voor 1ste buiten de prijzen Guldensoor + Bloemen voor 1ste lid van De Meizangers Prijsuitreiking: In CC Het Zonneke, Ardooisestraat 12, Koolskamp vanaf 18u Org.: De Meizangers
Vergeet ook niet van uw huizen te bevlaggen,wees fier Vlaming te zijn.
Groot gelijk.
Voka legt druk op Franstaligen om ook te besparen
Voka-voorzitter Luc De Bruyckere (midden): "Men moet ophouden te zeggen dat Vlaanderen niet solidair is."
De Vlaamse ondernemersorganisatie Voka vraagt dat ook Brussel en de Franstalige deelstaten een grotere inspanning leveren om zo snel mogelijk hun begroting weer in evenwicht te krijgen. Dat is de boodschap die Voka-voorzitter Luc De Bruyckere meegeeft naar aanleiding van het nakende Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Door de economische crisis dreigt de begroting van ons land voor jaren in het rood te gaan. De Vlaamse regering hoopt om tegen 2011 opnieuw een evenwicht te bereiken. De Waalse, Brusselse en Franstalige gemeenschapsregering zien een begrotingsevenwicht pas vele jaren later mogelijk.
Daerden "Ik weet dat Brussel en Wallonië hun budget in 2010 niet in evenwicht kunnen brengen, ik ben niet naïef. Maar ze moeten het wel zo snel mogelijk door bezuinigingen de zaken op orde brengen. Als Vlaanderen alle moeite doet om in 2011 een begroting in evenwicht te brengen en ik dan Waals minister Michel Daerden hoor zeggen dat het in Wallonië misschien 2015 zal zijn, dan is dat een slag in het gezicht", zegt De Bruyckere.
Solidariteit Voka is tegen de splitsing van het land en wil de solidariteit met de Franstaligen behouden, zegt De Bruyckere. De transfers die jaarlijks naar Franstalig België gaan, zes tot zeven miljard euro, zouden volstaan om het actieplan Vlaanderen in Actie uit te voeren. "Maar we willen solidair blijven. Dat ze dan ook ophouden met te zeggen dat Vlaanderen niet solidair is. We zijn wel genereus", zegt hij.
Efficiëntie Dat ook de Franstalige deelstaten meer moeten doen om de Belgische begroting op orde te brengen, is volgens de Voka-voorzitter geen louter communautair gegeven. "Dit is een zaak van efficiëntie. Het gaat om het re-engineeren van het land", zegt De Bruyckere. Voka wil overigens nauwer samenwerken met de Waalse zustervereniging UWE en hoopt dat die de Franstalige politici mee kan overtuigen om de nodige inspanning te doen. (belga/kh)
Hoe lang nog ?
Vlaming betaalt een derde meer belastingen
Jan Van de Casteele 07-07-2009
De personenbelasting bracht 31,13 miljard euro op. Het Belgische gemiddelde (4.744 euro) zegt niks. De regionale kloof des te meer.
Vlaanderen 58 procent inwoners 3,7 miljoen belastingplichtigen (onder wie enkele tienduizenden Franstaligen) Een modale Vlaming betaalde 5.284 euro personenbelasting Vlamingen betaalden bijna 64 procent van de totale Belgische belastingfactuur (19,7 miljard euro)
Wallonië 8,8 miljard voor Wallonië 2,1 miljoen belastingplichtigen Een modale Waal betaalde 4.075 euro personenbelasting Walen betaalden 28 procent van het totaal
Brussel 676.307 inwoners (onder wie ruim 60.000 Vlamingen) 2,65 miljard voor Brussel. Een modale Brusselaar betaalde 3.909 euro personenbelasting Brusselaars betalen 8,5 procent van het totaal
Dat Brussel en Wallonië veel minder belastingen betalen, heeft vooral te maken met het veel hogere percentage werklozen. In Vlaanderen schommelde de werkloosheid twee jaar geleden rond 6 procent, in Wallonië rond 14 procent; in Brussel flirtte ze met 19 procent
Bron: cijfers minister van Financiën Didier Reynders (MR) op een vraag van senator Alain Destexhe (MR). Johan Corthouts in De Standaard, 25 juni 2009
Een modale Vlaming betaalt dus 30 procent meer belasting dan een Waal, 35 procent meer dan een Brusselaar en 11,4 procent meer dan het Belgische gemiddelde.
De examendrukte achter de rug, komen het KVHV en KVSV net als vorig jaar samen op onze Vlaamse-nationale feestdag in Brussel: een heerlijk weerzien van onze Vlaamse vrienden uit het hele Vlaamse land.
Op zaterdag 11 juli vieren we de heldhaftige en glansrijke overwinning van onze voorouders op de snode Fransmannen (Guldensporenslag).
We komen samen om 10u in de Snip (La Bécasse, Taborastraat 11 te Brussel). We zitten in de kroeg tot ongeveer 14.30u, dus na 10u toekomen is geen enkel probleem.
We drinken er het hemelse geuzebier, of voor wie dit niet zou lusten andere drank, op het einde van de examens, de heerlijke vakantie en de Guldensporenslag. De gezellige kroeg schept de ideale sfeer voor een leuke babbel afgewisseld met een lied.
Voor zij die volgend jaar universiteit of hogeschool aanvatten, is het een ideale gelegenheid om het KVHV en haar leden nog wat beter te leren kennen.
ARDOOIE - De Eneco Tour, een achtdaagse rittenkoers, doet opnieuw Ardooie aan. Op 19 augustus is er de aankomst van de 184 km lange rit, die start in Aalter. Op 20 augustus wordt hier aangezet voor de rit naar Brussel. Zien of ook dit jaar Tom Boonen in zijn Belgische driekleur zich de sterkste weet in Ardooie. (dbm)
De Vlaamse hospitalisatieverzekering was een van de vijf speerpunten van N-VA en is mede voorwerp van de formateursnota van Kris Peeters. Een écht goed idee en een politieke meesterzet noemt Walter Pauli dat in De Morgen (23 juni). De nv België had destijds geen geld voor een zorgverzekering, maar die kwam er (omdat ook sp.a en ACW daarachter stonden). Voor de nv België is een aanvullende hospitalisatieverzekering geen prioriteit. Voor Vlaanderen nu wel. Zo gaat het vooruit.
Het idee is vooral uitgewerkt door dokter Louis Ide (N-VA senator), die zich ergerde aan de peperdure supplementen die ziekenhuizen durven aan te rekenen en die vooral de langdurig zieken en de bedlegerigen hard in de portemonnee treffen.
Onder de titel De Vlaamse aanvullende zorgverzekering werkte Ide samen met Danny Pieters (KU Leuven, partijgenoot, specialist socialezekerheidsrecht) een voorstel uit dat de Vlaamse bevoegdheden maximaliseert. Concreet zou de verzekering de Vlaming 100 euro per jaar kosten. Ze zou ten bate zijn van betalers van supplementen voor twee- of meerpersoonskamer (niet voor wie een privékamer wil), worden geënt op de bestaande zorgverzekering en uitgevoerd door privéverzekeraars én ziekenfondsen.
Binnen de lijntjes?
De grondwet laat toe dat de deelstaten actief zijn op specifieke vlakken van de sociale zekerheid (Vlaams en Waals gehandicaptenbeleid zijn zeer apart georganiseerd, zorgzekering...). Moet je in Vlaanderen iets níét doen omdat het op Belgisch vlak niet kan? Dat is toch al te gek, zegt Guy Swennen, het Vlaams Parlementslid (sp.a) dat destijds samen met Sonja Becq (CD&V) het voorstel tot decreet van de Vlaamse zorgverzekering lanceerde.
Socialisten (Swennen, Vande Lanotte) en CD&Vers (Vandeurzen, Dehaene) waren ook bezig met het thema, maar uiteindelijk werd (federaal) getreuzeld. Vanuit die partijen zal vermoedelijk weinig weerstand komen.
Ook CM-voorzitter Marc Justaert noemt het een goed idee om extra kosten voor patiënten inzake remgelden, supplementen of extra onkosten bij materiële hulpmiddelen te solidariseren. Ik zie niet in waarom we daar tegen zouden zijn. Idealiter kan dit volgens hem federaal georganiseerd worden in de schoot van het Riziv, maar als blijkt dat daar geen geld voor is of als er geen overeenstemming bestaat, waarom zouden we dan niet de techniek van de zorgverzekering kunnen herhalen: een eigen bijdrage van de Vlaming, die verplicht is in het Vlaamse Gewest en facultatief voor de Vlamingen in Brussel?
Volgens Pauli leidde intern overleg op hoog niveau in de socialistische zuil tot één conclusie: Je kunt de mensen er nauwelijks van overtuigen waarom dit niet goed zou zijn. Het interesseert hen niet of die hospitalisatieverzekering Vlaams of federaal georganiseerd wordt, ze willen dat er eindelijk iets aan het onrecht gedaan wordt. Welk niveau, dat zal hen een zorg wezen.
Pauli besluit dat het toch om een goed idee gaat, dat helder is voor vele mensen en zelfs aantrekkelijk voor decision makers en daarom moeilijk te weerstaan.
Een zelfde verhaal in De Tijd (27 juni). Is de Vlaamse hospitalisatieverzekering de eerstesteenlegging van een Vlaamse sociale zekerheid? Is het een provocatie naar de Franstaligen? Misschien, maar dan is het niet de eerste keer, aldus Bart Haeck. De Vlaamse zorgverzekering, die een deel van de rusthuis- of verzorgingsfactuur voor ouderen betaalt, werd door Franstalig België destijds ook gebrandmerkt als een Vlaamse poging om de sociale zekerheid te splitsen... En ook het socialistische en christelijke ziekenfonds werkten mee. Waarom? Deels omdat in de federale regering een zorgverzekering voor niet-medische kosten er maar niet kwam Er was geen geld. Net als nu. De N-VA doet die sp.a-ACW-strategie nog eens over met de hospitalisatieverzekering, eerst in de verkiezingscampagne en straks aan de onderhandelingstafel.
Commentaar
Tegenkanting valt nog te verwachten van verstarde dogmatici binnen het ABVV (uitholling van de federale solidariteit, noemt men dat daar), en van VLD (wordt dat niet te duur? lees: kan de privé dat niet beter aanpakken red.).
Pauli vermoedt dat er ook tegenstand komt van de privéverzekeraars (DKV, Ethias en Fortis, thans AG). Maar alvast Philippe Colle, gedelegeerd bestuurder Assuralia, liet al weten de gedachte, die achter het voorstel tot invoering van een Vlaamse hospitalisatieverzekering schuilgaat, waardevol te vinden. Ze spreekt de verzekeraars wel degelijk aan. Daarom zullen zij graag deelnemen aan het nodige overleg terzake. (DM, 26 juni 2009)
Bart Haeck (De Tijd, 27 juni 2009) stelt vast dat sp.a en N-VA in verschillende grote dossiers (energie, kinderbijslag, hospitalisatieverzekering) best door één deur kunnen. Goedkopere hospitalisatiekosten, extra gezinsbijslag en een vuist maken tegen Electrabel? Voor de sp.a is dat socialisme, want het is bescherming van de zwakkeren. Voor de N-VA is dat Vlaams-nationalisme want het is de Vlaamse regering die doet wat de federale niet kan. En als dat laatste lukt, is het voor kandidaat-minister-president Kris Peeters (CD&V) gewoon Vlaanderen in Actie. Iedereen tevreden in de eerste kilometers.
(integraal artikelen van Walter Pauli en Bart Haeck: zie bijlage)
Bijlage
(49 Kb)
Nu nog eens Kampioen van Vlaanderen ? Waarom niet.
Na alle perikelen rond het nieuwe cocaïneverhaal en zijn al dan niet deelname aan de Tour de France, beleefde Tom Boonen zondag in het Luikse Aywaille nog eens een sportieve hoogdag. Net in de thuishaven van zijn concurrent Philippe Gilbert, die tweede werd, pakte de Balenaar zijn eerste Belgische driekleur bij de profs. De Waalse triomftocht van Tom Boonen in beeld. bron:HLN.
28-06-2009
Eigen soep koken.
Meer Vlaanderen, minder energiekosten
Jan Van de Casteele 27-06-2009
Vlaanderen krijgt waarschijnlijk zijn eigen energiemaatschappij, want die wordt aangekondigd in de formateursnota van minister-president Kris Peeters. Een dossier waar ook Geert Bourgeois en Jan Peumans (N-VA) vaart achter steken. Johan Corthouts lichtte het dossier toe in De Morgen (Eigen energie eerst, 27 juni). Een korte samenvatting.
Vaststelling: Volgens Geert Bourgeois betalen onze bedrijven voor hun energie nu 30 procent te veel. Test-Aankoop weet dat de Vlaamse gezinnen veel meer betalen dan gezinnen in andere landen (alleenstaande: 43% meer dan gemiddeld tarief in buurlanden.). Oorzaak: monopolie van Electrabel (duopolie Electrabel en SPE)
Inspiratie: Telenet, midden in de jaren negentig met steun van de Vlaamse overheid opgericht als concurrent van Belgacom (nu verpatst aan het Amerikaanse bedrijf Liberty)
Doel: naar analogie met Telenet het Franse monopolie op onze energiemarkt doorbreken (Electrabel en SPE). Opzet volgens Jan Peumans (N-VA): niet zelf stroom te produceren of te gaan leveren, wel Vlaamse Milieuholding meer slagkracht geven en groene stroom maximaal benutten (afzetmogelijkheden op stroomnet, tweerichtingsverkeer verbeteren om stroomoverschotten van bedrijven en particulieren beter te recupereren via een snel en slim netwerk kostprijs geraamd op 1,5 miljard euro)
Haalbaar? Volgens topeconoom Geert Noels alvast wel: Niets houdt ons vandaag nog tegen om met dit project te starten. Hij ziet een Vlaams energiebedrijf wel uitgroeien tot een producent en leverancier.
Praktisch: wie moet het doen? De Vlaamse Milieuholding, eigenaar van Aquafin + duurzame stroomprojecten van de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) in samenwerking met gemeenten en kapitaalverstrekkers. Er is ook sprake van afvalstoffenbeheerder Indaver en de Vlaamse Instelling voor Techologisch Onderzoek (VITO).
Johan Corthouts stelt dat er binnen de federale regeringonvoldoende eensgezindheid om Electrabel aan banden te leggen en te zorgen voor meer concurrentie. Dan doen we het zelf maar, hoort hij almaar luider in Vlaamse kringen.
26-06-2009
Wist u dat ?
België wilde Nederland invallen Leopold II wilde Nederland in 1854 binnenvallen, zo blijkt uit archiefstukken. Nadat België zich in 1830 losmaakte van Nederland, stelde Leopold een aanvalsplan op. Het Belgische leger moest Nederland bij verrassing nemen en binnen een paar dagen Amsterdam veroveren. Dat het niet doorging lijkt te danken te zijn aan Napoleon III, aan wie Leopold steun gevraagd had. Maar Napoleon zag er niets in. Meer bij het Nederlands Dagblad
Familie Vergote voelt zich in de steek gelaten door gemeentebestuur
ARDOOIE - In en rond de hoeve van de familie Vergote - Blontrock in de Gapaardstraat 5 krioelt het van de bruine ratten. De dieren komen zelfs tot in de living van de eigenaars. 'We zijn ten einde raad.' Bron:Het Nieuwsblad. ----------------------------------------------------------------------------------------------------
25-06-2009
Voor Vlaanderen.
Ik kies voor Vlaanderen
25-06-2009 / H. De Bleecker-Ingelaere (ondervoorzitter VVB)
Deze slogan, versterkt door Werk Welvaart Welzijn, verenigde op 17 mei 2009 een vol huis op de Conventie van de VVB in Hangar 29 aan de Rijnkaai in Antwerpen. De gekozen plaats was wel symbolisch: Vlaanderens economie is er een van havens, industrieën en kmos, en door de economische crisis staan die onder zware druk. Méér dan ooit is er nood aan een Vlaamse zelfstandige beslissingsmacht om de economische toekomst te waarborgen. Het verband tussen de materiële welvaart, het culturele welzijn en de politieke zelfstandigheid werd tijdens de Conventie in het licht van de actualiteit (de nakende verkiezingen) onderstreept. Alhoewel er vijf sprekers de problematiek schetsten, bleef het publiek gedurende meer dan twee uren aandachtig en bewogen luisteren. In zijn inleiding wees Pieter Bauwens op het groeiend economisch en maatschappelijk verschil tussen Vlaanderen en Wallonië. Hij hekelde de Belgavox-manifestatie die op dezelfde namiddag in Brussel plaatsgreep en plaatste de Flandria Vox van de VVB er tegenover. De verschillende sprekers lieten verstaan dat het vertrouwen in de politiek tot een dieptepunt is gezakt en dat het luchthartig opgeven van onder meer Vlaamse beloften één van de oorzaken is. Vooral de CD&V werd hierbij over de hekel gehaald en dit door alle sprekers, maar vooral door Eric Defoort. De onderhuidse ontgoocheling was niet alleen bij de sprekers merkbaar, maar het publiek liet verschillende keren een daverend applaus horen wanneer op de Vlaamse ontrouw en lauwheid van de christen-democraten werd gewezen. Willy De Waele, de principiële en strijdbare burgemeester van Lennik, wees erop dat het een illusie is te denken dat er een dialoog met de Franstaligen mogelijk is. Hij eiste het recht op politieke ongehoorzaamheid en liet zich smalend uit over de opportuniteit van een federaal mandaat om het Belgisch staatsbestel in stand te houden. Ook Eric Defoort herinnerde eraan dat de Vlaamse overtuiging merkwaardig snel verdwijnt in de fluwelen zetels van de federale mandaten. De Waeles slotzin om door te zetten om Ons land, onze grond en onze manier van leven ontlokte een stormachtig applaus. Peter De Roover, economist van opleiding, wees de toehoorders op een onrustwekkende evolutie: de stille economische annexatie bij Frankrijk. Het onmachtig Belgisch bestel heeft onder meer de elektriciteitssector en een belangrijk deel van het bankwezen naar Parijs versast. We staan voor een duidelijke keuze: wij kiezen voor Vlaanderen of wij belanden in een onvermijdelijke verarming. Hij citeerde onder anderen Mark Eyskens die laatst nog verklaarde :Dit land is onbestuurbaar. Dirk Brankaer, burgemeester van Overijse, zette een duidelijke baken :Kiezen voor Vlaanderen is de plicht om te kiezen voor wat we zijn. Hij parafraseerde Wie gelooft die mensen nog?, wat eveneens op een enthousiaste reactie mocht rekenen. Hij wees erop dat de halfslachtige houding van de Vlaamse onderhandelaars de Vlaamse onafhankelijkheid voor het publiek bespreekbaar heeft gemaakt. Eric Defoort uitte zijn blijdschap om de aanwezigheid niet alleen van de top van twee nationalistische partijen maar ook om de participatie van zovele medestanders ervan; en al was er geen enkele top-CD&Ver in de zaal, leden van die partij waren er wel. Hij was zeer scherp in zijn analyse van deze democraten die niet doen wat ze kunnen en van hen die de kiezers ronselen om hen de macht te geven. Maar hij wees erop dat ze de macht die ze in Vlaanderen kunnen verwerven voor Vlaanderen moeten gebruiken. Hij citeerde Jef Turf: Het is normaal dat de solidariteit eerst voor het eigen volk wordt georganiseerd, dit in tegenstelling met bepaalde linksen die de solidariteit overal willen toepassen, uitgenomen met het eigen volk. Hij citeerde ook Maurits Coppieters die in 1971 zijn misprijzen voor de halfslachtigheid van de christen-democraten had uitgesproken. Dit wijst erop dat we met helder inzicht het Ik kies voor Vlaanderen moeten toepassen. Het OVV stuurde zon 1700 brieven naar de kandidaten voor het Vlaams Parlement, met een bevraging erin, waarin zij zich voor Vlaanderen moeten uitspreken. Dat zij hun verantwoordelijkheid opnemen. De VVB en haar enthousiaste leiding, leden, en organisatoren van dé Conventie hebben de toon en de bakens gezet.
Orde van den Prince groeit door De Orde van den Prince, de niet-politieke Vlaams/Nederlandse vereniging voor Nederlandse taal, historie en cultuur, begint op 2 juli zijn vierde afdeling in Wallonië, in Namur-stad. Er zijn al afdelingen in Liège, Enghien en Brabant wallon.
20-06-2009
Nieuw boek.
Van de Vlaamse Walloniëkenner Guido Fonteyn verscheen Over de taalgrens. Een grens die in Franstalig België na 1830 lang genegeerd werd, maar die na veel Vlaamse energie in 1963 wettelijk werd vastgesteld. Het verhaal van de taalgrens wordt verteld tijdens een tocht door en langs aantrekkelijke plaatsen en regio's. 16 euro. Meer info en online bestellen
19-06-2009
Het proberen waard.
Peeters wil verder met CD&V, N-VA en SP.A
BRUSSEL - Informateur Kris Peeters (CD&V) wil een regering vormen met drie partijen. Het gaat om CD&V, N-VA en SP.A. De Vlaamse liberalen vallen uit de boot. Dat maakte Kris Peeters zonet bekend op een persconferentie.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek