Op het moment dat Elio Di Rupo, Bart De Wever en Johan Vande Lanotte van de koning te horen krijgen dat alles op de tafel ligt om een compromis te sluiten', krijgen de Vlaamse onderhandelaars een niet mis te verstane boodschap van het Overlegcentrum van de Vlaamse Verenigingen (OVV) dat niet de hardste maar ook niet de zachtste tolk is van de ongestructureerde Vlaamse Beweging.
Het OVV heeft lang gezwegen, gevangen als het zat tussen de vrees dat de Vlaamse verzuchtingen weer eens' afgewezen worden, en de hoop die groeide naarmate de Vlaamse partijen N-VA en CD&V in het bijzonder' het been stijf hielden. Na zes maanden verbreekt het OVV nu het stilzwijgen. Maar nog altijd met een slag om de arm.
In een vijftien pagina's tellende nota poogt het rationeel op een rij te zetten wat het vermoedt dat de onderhandelaars bereikt hebben of nog kunnen bereiken. De nota's van verduidelijker Bart De Wever en bemiddelaar Johan Vande Lanotte zijn concreet genoeg om ze punt voor punt af te toetsen.
Het verdict is sterk negatief. De Vlaamse realisatiescores zitten tussen 0 en 5 op 10; de Franstalige tussen 5 en 10 op 10.
Alle Vlaamse scores optellen levert een schamel totaal van 14/90 (16 %) op, met de som van de Franstalige cijfers komt het OVV aan 53,5/70, goed voor 76 procent.
Om de Vlaamse realisaties af te toetsen, dienden de vijf resoluties van het Vlaams Parlement als uitgangspunt. De Franstalige eisen zijn minder helder. Ze worden geformuleerd als het behoud van' (o.a. de geldstromen en de federale blokkeringsmechanismen).
Vanuit Vlaams oogpunt krijgt de overdracht van de gezinsbijslag een 2 op 10, die van de gezondheidsmateries 1 op 10. Nog erger is het gesteld met de vermoedelijke plannen voor het integratiebeleid en Brussel: nul. De splitsing van BHV kan met vier op tien op clementie rekenen, omdat de Franstaligen de electorale splitsing lijken te aanvaarden'. De overheveling van het arbeidsbeleid krijgt het beste cijfer (5/10).
Snoeihard
De Franstalige partijen kunnen volgens de OVV veel gelukkiger zijn met de herfinanciering van Brussel (9,5/10), het behoud van de huidige structuur in de gezondheidszorg (9/10) en de beperking van de fiscale autonomie(7/10). Dat Brusselaars geen keuze moeten maken voor persoonsgebonden materies is volgens de OVV een 10 op 10 waard.
De conclusies zijn snoeihard. De voorstellen Vande Lanotte zijn schadelijk voor Vlaanderen. Schuif deze rotzooi aan de kant. Herbegin van een leeg blad. Geef voorrang aan de sociaal-economische materies en hefbomen. Kinderbijslag en gezondheidszorg moeten naar de gemeenschappen maar als er extra versnippering bijkomt, laat alles dan maar bij het oude! Extra geld voor Brussel kan als elke euro aan dezelfde regels voldoet als andere overheidsuitgaven en als de rechten van de Vlamingen niet langer met voeten getreden worden.'
Een streep door de rekening van Bart De Wever; die kan er maar beter mee stoppen, denk je dan. Toch worden De Wever en de Vlaamse partijen gespaard. N-VA en CD&V verdedigen de legitieme belangen van de Vlamingen. Ze doen dit goed en moeten volhouden. Een eerlijk akkoord kan nog steeds.' En de OVV koestert de hoop dat SP.A en Groen! de legitieme vragen van de Vlaamse kiezers mee zullen verdedigen.'
De N-VA wenste gisteren niet te reageren op de OVV-analyse.
www.ovv.be