LOONSE STROOP
Het stroopstokken was een winter bezigheid voor de fruitboeren en een manier om het overtollige fruit te verwerken en te bewaren.


Hier in Borgloon waren 3 grote stroopfabrieken, gelegen aan het station. Tot de jaren 1980 werd er stroop gestookt in één van deze fabrieken, en toen stopte het verhaal van het stroopstoken in Borgloon. Toch is de traditie van de stroop blijven leven. De karavalgroep, een wandelclub,en vele andere vereningingen dragen de naam "stroop" in hun naam. Er is zelf een politieke partij die Stroop heet.



Gelukkig is het verhaal van de Loonse stroop niet teneinde. Sinds de monumentenstrijd is het Stoomstroopfabriek weer in de kijker en er word stroop gestookt. Niet op een industriele wijze maar op een ambachtelijke wijze, dit wil niet zeggen dat de stroopstokers nog met pollepel en emmers werken, nee ook zij zijn met de tijd meegegaan, maar wat zeker is dat het product ambachtelijk is.



Alle dagen dampen de ketels weer en er hangt een zoet zeme geur rond het stoomstroopfabriek. Als je het pas opnieuw aangelegde plein op komt dan staan de grote houten kisten vol met appelen te wachten om er stroop van te maken. Het is een prachtig zicht om al dat fruit te zien, en enkele dagen later de lekkere stroop te kunnen proeven en op de boterham te smeren. Loonse Stroop een eerlijk, ambachtelijk product gemaakt met veel liefde en toewijding door de familie Bleus.
|