APPELTOCHT.
DE STROOPLEKKERS.
BORGLOON VOORT.
Voort ligt in Haspengouw en is een klein straat- en landbouwdorp ten zuidwesten van Borgloon waarmee het in 1977 werd samengevoegd. Ten zuiden van het dorp passeert een Romeinse heerweg. Kerkelijk vormt Voort samen met het onmiddellijk ten noorden ervan gelegen dorp Hendrieken één parochie.
Loretta kapel
De parochiekerk die toegewijd is aan Sint-Lambertus ligt in Hendrieken. Voort heeft nooit een kerk gehad. Voort bezit nog het kasteel De Tornaco uit de 17e en 18e eeuw maar we komen langs het kasteel van de Hulsberg die boven op de heuvel gebouwd is. Er hoort ook nog een Loretta kapel waar we later ook langs komen. Wij wandelen het grootste gedeelte van de wandeling op de Romeinse kassei.
Wij hebben prachtige zichten van op deze Romeinse Kassei naar het Gravenstadje Borgloon. Wij kunnen ook genieten van de mooie natuur met de boomgaarden en met daarin de grazende koeien, het word elke jaar een zeldzamer zicht, de hoogstamboomgaarden verdwijnen stilaan uit het landschap. Spijtig. De laagstamplantages staan nu te pronken met hun rijpe vruchten, de appels zien er niet alleen lekker uit ze zijn ook lekker.
Een wandelaar vraagt wat de kleine rode-gele appels zijn die in grote trossen aan de boompjes hangen, dit zijn de verstuivers die in de lente ervoor zorgen dat de bijen de andere bomen kunnen bevruchten. Deze kleine appels blijven hangen en zijn wintervoedsel voor de vogels, vele komen na de pluk even wat van deze appeltjes plukken om te verwerken in bloemstukken. Wij wandelen verder en komen zo aan het Kasteel van Rullingen.
Het kasteel met park en boomgaard zijn eigendom van de provincie. Het is prachtig wandelen in het park en rond het kasteel. Een foto vanaf de vijver geeft een mooi beeld van het kasteel met weerspiegeling in de vijver. De eenden en de reiger verblijven aan de vijver. Wij wandelen het park uit en wandelen terug naar Voort we komen nog langs de ingang van het kasteel van Voort. Een prachtige wandeling in het Land van Loon
Voor het fotoalbum de link volgen
|