LANDSCHAPSWANDELING GROOTLOON.
VIA HEUVELS EN BOOMGAARDEN. REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN.
GROOTLOON.
Een zonnige herfstnamiddag, centrum van Borgloon. De eerste stappen van deze landschapswandeling zetten we in het centrum van Borgloon.
Het Graafschap Loon in het Geel
Pal in het hart van het historische stad Borgloon. In de 11de en 12de eeuw regeerden de Loonse Graven van hieruit over hun Graafschap, dat qua grootte vergelijkbaar was met de huidige provincie Limburg. Tal van overblijfselen herinneren nog steeds aan dit middeleeuws verleden.
Wij wandelen langs de Burchtheuvel en de Graef (dit is de vroegere stadsomwalling) een reeks monumentale gebouwen en pittoreske steegjes. Op de burchtheuvel lieten de graven een versterkte motteburcht bouwen. Het was de perfecte uitkijktoren op de streek en de ultieme verdelingsgordel tegen de invallen van de Brabantse Hertog en de Prinsbisschop van Luik.
Wij wandelen het centrum uit en steken de steenweg Tongeren - St Truiden over. Wij wandelen nu naar het natuurgebied Bolderberg. Niet voor niets is Bolderberg die een centrale plaats inneemt in deze wandeling- beschermt natuurgebied. De graslanden op de zonnige hellingen zijn op een natuurlijke manier verrijkt door kalk, afkomstig van fossiele schelpen. Bovendien ontspringen hier de bronnen van de Motbeek, een zijriviertje van de Herkebeek. Door de wandeling kunnen we dit prachtige gebied verkennen. Verschillende hoogstamboomgaarden bevinden zich nog in dit gebied.
Wat is er mooier dan een hoogstamboomgaard waar de koeien onder grazen. Een stukje oud Haspengouw. Al van in de 18de eeuw waren er volop hoogstamboomgaarden aangeplant, dit kunnen we terug vinden op oude kaarten. De Haspengouwse hoogstamfruitteelt bereikte haar hoogtepunt rond 1950. Van dan ging het bergaf met de hoogstam en werden vele boomgaarden gerooid en er werd zelfs een premie uitgeloofd om de hoogstambomen te rooien. Nu een 60 jaar later is het juist omgekeerd nu worden er premie gegeven om hoogstam aan te planten en te bewaren.
Vandaag moet de boer een kapvergunning aanvragen om een hoogstamboomgaard te rooien. Gelukkig voor ons zijn er nog oude boomgaarden bewaard en ze geven ons een beeld van hoe het landschap eruit zag. Een bijzonder plek op de wandeling is de picknickplaats of speelweide op de Bolderberg. Hier kun je onder de hoogstambomen picknicken en genieten van het prachtige landschap. Op de wandeling komen we ook aan de Romeinse Kassei waar je een prachtig zicht heb over het landschap, de Romeinse Kassei is een recht lint dat door het landschap loopt door het keuvelend landschap.
Wij wandelen langs de velden, akkers, weilanden, boomgaarden en plantages. De velden beginnen kaal te worden, bieten en maïs worden met grote spoed uit het veld gehaald. De perenpluk is voorbij en men is nu volop bezig met de appelpluk. Nog enkele dagen en de velden zijn leeg en kan de winterrust in de velden weerkeren.
Ongeacht welk jaargetijde het is het is en blijft een pracht van een wandeling en telkens zie je toch weer iets anders. Wij verlaten het natuurgebied Bolderberg en steken de steenweg over. Langs kasteel de Mot en de Motvallei keren we terug naar het centrum van Borgloon.
Een aangename wandeling is het geworden en zeker dankzij het nazomer zonnetje.
Voor het fotoalbum de link volgen
|