SINT GERARDUSTOCHT.
DE SCHOVERIK.
DIEPENBEEK.
Koorddansen op de Demer, dat doet Diepenbeek. Op het fijne lijntje dat Haspengouw scheidt van de Kempen. In het zuiden van de gemeente zijn er de vruchtbare Haspengouwse akkerlanden en weiden. Zandgronden met niet veel meer dan heide en vennen kenmerken de noordelijke kant van de gemeente. Met de Demer, het Albertkanaal, de Stiemer en de Caetsbeek en veel natuur heeft Diepenbeek geen gebrek aan mooie plekjes.



De oudste Belgen vonden dit blijkbaar ook, want hier zijn heel wat overblijfselen teruggevonden uit de prehistorie en de Gallo-Romeinse tijd. Als vrijheerlijkheid in handen van een plaatselijke heer, was Diepenbeek jarenlang betwist gebied tussen Luik en Brabant. Dit had ongetwijfeld te maken met zijn, toen al, strategisch gunstige ligging op weg naar Maastricht. Het gekletter van wapengeweld echode eeuwenlang door deze van natuur zo serene streek. Het was generaal Bonaparte die op het eind van de 18e eeuw de orde in België herstelde. Toen ontstond meteen ook de gemeente Diepenbeek.




Wij vertrekken met onze wandeling even buiten Diepenbeek in het Sint Gerardus instituut. Het Sint-Gerardusinstituut in Diepenbeek is een school die plaats biedt aan een 160-tal kinderen van kleuter tot middelbaar onderwijs met een motorische handicap. Zij krijgen zowel onderwijs als verzorging op maat. Ze kunnen wel een steuntje gebruiken. Wij verlaten het domein en wandelen naar de Dorpsbemden en de Pomperik. Samen tellen ze 70 ha en strekken zich uit rond de visvijver 'De Pomperik'. Langs de Demer en zo komen we in Diepenbeek aan het kasteel. In de Stationsstraat vinden we een zwaargewicht uit het Diepenbeeks verleden. Verweerd door weer en wind, en ingedekt door groen, zie je daar de oude slottoren (donjon). Hij werd gebouwd rond het jaar 1400: een geschenk dus van de militaire bouwkunst uit de middeleeuwen. Het kasteel naast de toren is van de 17de eeuw. Het is de voormalige verblijfplaats van de rentmeesters van de ridderorde van Alden Biezen, die later de gelijknamige landcommanderij in Bilzen stichtten. Het kasteel doet al heel wat jaren dienst als notariaat. We wandelen weer verder en gaan een eindje langs de spoorweg dan weer richting Demer en we volgen hem naar het geboortebos.



Langs de kapel en dan weer een eind verder door de natuur. we komen nu in het natuurgebied van de Dautenweyers. Dit natuurgebied is 11 ha groot. De sierlijke vijvers zijn het visitekaartje. De vijvers zijn in de 18de eeuw ontstaan door ontginning van ijzererts. Verder tref je er hooilanden, elzenbroekbosjes, een vijver en een knotelzenhaag aan. We wandelen een heel eind door dit prachtig stukje natuur. dan komen aan de Visserij. Het kasteel de Heusch doet dienst als administratief centrum voor het bejaardenhuis. Het is gelegen in een prachtig park en we wandelen er doorheen en komen zo terug aan ons vertrek Sint Gerardus. Een fijne wandeling met onze eigen club.
Voor het fotoalbum de link volgen
|