Dat de groei van nieuwe woorden zo onstuimig is, komt voor een deel door een karakteristieke eigenschap van het Nederlands. Anders dan in veel andere talen kunnen in het Nederlands samenstellingen worden gemaakt. Ruim 90 procent van de nieuwe woorden is een samenstelling.
Ken je deze?
Quarantinderen ,is een amengesteld woord van quarantaine en tinderen. Er zijn veel van dit soort woorden ontstaan, met corona vooral.
Coronials, de generatie die in de crisis is geboren.
In de krant las ik coronomie, de economie in tijden van corona.
‘Coronazi is ook een leuke. Dat is iemand die een ander die zich niet aan de corona- en/of lockdownmaatregelen houdt, op vrij agressieve wijze aanspreekt.
Coronakapsel ,rommelig kapsel van iemand die als gevolg van coronamaatregelen een tijdlang niet naar de kapper heeft kunnen gaan en daarom zelf aan de slag is gegaan met schaar, tondeuse en haarspoeling of dit zijn of haar partner heeft laten doen, Dit is echt een gelegenheidswoord. Wie heeft dat niet gebruikt?
Hoestschaamte, dat is een blijvertje evenals coronaknuffel .
Anderhalvemetersamenleving. Eigenlijk een onmogelijk woord, vanwege de lengte.
Coronaspijbelaar = leerling die zelf niet besmet is met corona en die zelfs niet verkouden is, maar die de uitbraak van het coronavirus aangrijpt als excuus om te spijbelen.
Elleboogniezen = in plaats van met de hand voor de neus in je elleboog niezen dit om eventuele verspreiding van ziektekiemen via de lucht te voorkomen of te beperken én om te voorkomen dat het virus via de handen wordt verspreid.
Raamdez-vous = afspraak waarbij de contactpersonen zich beiden aan een verschillende zijde van een raam bevinden komt van raam en rendez-vous.
Knuffelcontact: persoon, buiten de eventuele leden van je gezin, met wie je nauw (fysiek) contact mag hebben, met name tijdens de coronacrisis.
lockdownfeestje, feestje georganiseerd en bezocht door mensen die een lockdown ten gevolge van een grootschalige uitbraak van een virusinfectie niet serieus nemen.
Bubbeloverschrijdend contacten, met personen buiten de eigen sociale bubbel contact hebben. enz, enz… Ik geniet van elke nieuwe taalvondst, of die nu lelijk of mooi is. Het geeft aan dat we creatief zijn en dat onze taal levendig is.
|