Het zal je maar overkomen dat je deze zomer je was buiten hangt te drogen!! Bij deze rotzomer moet je niet teveel hopen dat je was dan zal drogen ..Gelukkig hebben we was - en droogmachines! Maar ooit was het anders!
Mijn leven begon met natte luiers en doeken, met babyhemdjes die ook nat werden, net als de wiegenlakentjes. Er lag waarschijnlijk een zeiltje in mijn bedje. Plastic broekjes en weggooiluiers bestonden nog niet. Pampertjes ook niet. Die zijn gemakkelijk omdat ze alleen losgemaakt hoeven te worden als een baby verschoond moet worden, maar de kledingstukjes blijven zelf meestal wel schoon en droog. Leve de Pampers die zelfs de plastic broekjes overbodig gemaakt hebben.
We kunnen onze baby's nu met recht pamperen, dat is een werkwoord geworden dat in mijn tijd ook nog niet bestond.
Ja, baby's hebben het nu goed hoor.... geen koude, natte, katoenen luiers meer en geen luieruitslag meer, dat is nu niet nodig.
Maar zoals gezegd, toen ik een baby was bestond dat allemaal niet. En trouwens ook niet toen mijn kinderen baby's waren, want in Zuid Amerika had in de beginjaren '70 nog niemand van dit soort zaken gehoord ( toch niet waar wij woonden). Als een luier nat of vuil was, werd de baby verschoond, de billetjes gewassen en gepoederd en dan kwam er weer zo'n katoenen luier om. Als het weer het toeliet lag zo'n kindje in een enkele luier al of niet met een katoenen broekje, tot alles weer nat was en verschoond moest worden....
Gelukkig moesten we al niet meer met de hand wassen en mijn ma ook niet maar de generatie voor haar zal het wel stukken moeilijker gehad hebben. Ik kan er mij nog vaag iets van voorstellen hoe het bij mijn grootmoeder ging.
's Avonds werd de was in teilen water voorgespoeld, daarna ging er een grote ketel op het vuur en die werd gevuld met wasgoed en met water en geklopte zeep (heerlijk al die wasmiddelen en wasverzachters tegenwoordig) . In het geïmproviseerde washokje was geen waterleiding. Dus elke emmer water werd erbij gesjouwd en er gingen nogal wat emmers in de wasketel! Je gebruikte dan een grote wasklopper, dat was een soort metaalgazen doosje waarin de zeep gedaan werd en met een lange steel aan. Die 'zeepdoos' werd zolang door het water geslagen tot er een zepig melkwit sop ontstond waarin de voorgespoelde was dus gedaan werd. Dat stond een hele tijd zachtjes te koken. Als de wasketel genoeg was afgekoeld, werden bij de pomp teilen met water gevuld en werd de witte was uitgewrongen, maar pas nadat ze waar het nodig was geschrobd was met een grote schrobber over een wasbord waar het kledingstuk of de luier overheen gelegd was. Daarna werd alles stuk voor stuk uitgespoeld tot het water helder bleef. (Ik mag er niet aan denken hoeveel ruggen hier hun " pere" gezien hebben!). Dan kwam het moment dat alle was met de hand uitgewrongen werd (ze had toen nog geen wringer.) Als het weer goed was dan werd de was aan een metalen draad opgehangen in de tuin, bij regenweer was dat op zolder of in de varanda. Zo ging dat vroeger... Gelukkig moet dat nu niet meer zo, maar het gaf mij wel inspiratie voor een logje !
Reacties op bericht (9)
25-07-2011
Groeten van Fjak@
Van pampers gesproken Natoken,
In die jaren werkte ik in Brussel bij een keten waar ze kinderkleding vanaf de geboorte tot 10 jaar verkochten . Nu lachten ze daar met me dat ik zeker uit zo'n boeren dorp kwam want Z. dat kende niemand. Ik had al eens gezegd och ja wij hebben dan toch één van de grootste G.B.'s in het land maar daar werd mee gelachen. Op zekere dag een telex bericht vanuit het moederhuis zelf uit de U.K. met de opdracht van dat ze te Z. in de grootste G.B. PAMPERS moesten gaan kopen want dat was een nieuw merk en ze moesten er alles van weten dus. De telex stond in men bureau en ik las het met een hele grote glimlach legde het terug zo als het toegekomen was en ik ging uit eten. Als ik terug kwam stond er veel volk klaar met de manager (ook zij had heel veel gelachen) dat ze een vraag had voor me. Oui Mme et quoi alors... of ik wou pampers gaan kopen in de G.B. te Z. . Heel onschuldig zei ik maar dat zal ik daar niet vinden dat is alleen maar in grote steden zeker zoals onze hoofdstad, neen enkel en alleen te Z.Kun je inbeelden Natoken wat een oneer voor die Brusselaars. Maar dat moest vlug gaan ook , dus ik naar men ventje gebeld met de vraag wil je pampers gaan halen...Zijn antwoord jamaar zeg onze zoon is 12 jaar daar zal geroddeld worden hihi 's avonds hadden ze in BXL hun eerste echte pampers. Je verhaal deed er met veel plezier er aan herinneren. Groeten Fjak@ en veel liefs
25-07-2011 om 16:58
geschreven door Fjak@
een hele dagtaak die zware arbeid van wassen en nog zoveel dingen meer Natoken
Amor Fati wenst je een aangename week toe!
Geduld is een minder ernstige vorm van wanhoop, als deugd vermomd
Humor en geduld zijn de kamelen waarmee je door alle woestijnen kunt gaan.
25-07-2011 om 13:31
geschreven door Amor Fati
24-07-2011
leve de moderne wasmachines!
Mijn moeder beweert wel dat er vroeger minder snel gewassen werd. Tenzij er echt vlekken op zaten, werd de kleding vaak gelucht, waar ze nu meteen de wasmachine ingaat. Wat mij wel verwondert, Natoken, is dat jij voor je kindjes in de jaren '70 nog geen plastic broekjes gebruikte. Ik herinner mij dat die toen in ons land toch al zo'n 20 jaar gebruikt werden (plastic broekje met elastiek aan middel en beentjes, in de zeventiger jaren gebruikte ik voor mijn jongens Pagebroekjes : een soort plastic envelop met drukknoopjes , waarin je een papieren inlegluier, of een gevouwen textielluier kon inschuiven. Voor de allerkleinsten waren er ook nog de plastic "strikbroekjes", die je over de traditionele luiers knoopte : een zacht plasti lapje in zandlopervorm, kindje erop met de luier al aan, dan bovenste "zandloperpunten" op het buikje knopen, onderste deel van lap tussen de beentjes door, kindje op buik draaien en punten op rug knopen : dat lekte niet en was heel zacht.
24-07-2011 om 17:05
geschreven door paz
..
ziet ge dat ik iets vergeten was : talkpoeder! Ik had nog altijd een grote bus staan van héél héél lang geleden. Ik gebruikte het nog bij mijn twee zonen toen ze baby waren. Nu komt het van pas om de voortent op te zetten en ik gebruik het ook om de rubber van de wasmachine en de droogkast in te wrijven wanneer we op reis gaan. Dat was het dan voor vandaag! nog een knuffeltje extra
24-07-2011 om 12:49
geschreven door bojako
..
Volgens mij hebben de uitvinders van de pampers wel degelijk heel goed nagedacht om het woord pamper te gebruiken, want ik ken het al heel mijn leven :
tr.v.pam·pered, pam·per·ing, pam·pers
1. To treat with excessive indulgence: pampered their child.
2. To give in to; gratify: He pampered his ambition for wealth and fame.
3. Archaic To indulge with rich food; glut. Over de nut van pampers en wasmachienen heb ik daarnet een hele reactie bij Ani geschreven, dus ik ga hier niet in herhaling vallen en omdat mijn kort geheugen precies aangetast is ga ik nu terug je logje lezen en eventueel voor een tweede keer reageren dikke knuffel,
24-07-2011 om 12:46
geschreven door bojako
Hoi Natoken
Nou ik hoef niet terug te gaan naar ons grootmoeder om het voor me zien: dat zeulen met de was. Ik voel het haast nu nog, dat gesjouw met de emmers heet water. Twee trappen op! De wasteilen stonden bij ons op zolder en daar was het te doen, dat gewas en geplas.
24-07-2011 om 12:07
geschreven door thea
...
Doe moe er niet aan denken,3 achtereenvolgende jaren elk jaar een baby,en nee...ik had geen wasmachine,gewoon een tobbe ,plank en schrobberke...dan zijn we er nu wel veel beter aan toe,op de 'blijk' heb ik nooit gedroogd(zal moeilijk gaan op een appartement,haha) maar mijn moeder en tantes heb ik dat nog wel weten doen,wasmachines..halleluja!Kusssss,het wordt echt wel tijd voor wat zon he!
Liefs van Nestje & Lipske>
24-07-2011 om 09:55
geschreven door Lipske
Groeten van Fjak@
Goede morgen Natoken,
Ik herinner me nog thuisvoordat ons ma een wasmachien had werd de was op het gras gelegd in de zon om te bleken of blijken ik ken de juiste benaming niet meer. En we hebben nu veel nieuws over heel de wereld , maar ik denk vroeger gebeurde dat ook dat er delen land overspoeld werden door de zee en door langdurige droogte werd dan woestijn zo werden de gebieden van de kaart geveegd. Nu zo Arizona in de U.S.A. droog gelegd worden maar ze denken van een zekere stof in de wolken te schieten zodat het terug regent maar hier zijn ze nog niet uit getwist. Cadell heeft verdiend gewonnen de twee broers zouden beter uit de disco 's blijven als ze tenminste willen winnen maar dat hoeft niet dat winnen zeggen ze nu Groeten en een super zondag voor jullie Fjak@
24-07-2011 om 09:24
geschreven door Fjak@
en of ik het nog weet !!
mijn eerste jaren na het trouwen had ik wel een wasmachine , maar 't was al met kuipen en pompen en alles stond onder , ( misschien was ik wel onhandig ! ) . maar ... al bij al , was het beter dan onze grootmoeders , je hebt gelijk !!