De eerste vermelding van Lier dateert van 870 en toen werd het Ledi genoemd. Hier werd later Lier uit afgeleid. Twee betekenissen komen in aanmerking. De naam verwijst naar een waterweg, de twee Neten die de plaats toegankelijk maakten of de weg naar een hoger gelegen gebied .In 1212 krijgt Lier de benaming van stad. In de middeleeuwen was het welvarend . In 1405 werd met de bouw van de Mechelse buitenpoort begonnen en ze werd als laatste van alle buitenpoorten afgebroken in 1888.Gebouwd in opdracht van de familie Berckmans-Van den Brande staat er op de Mechelsesteenweg nog het Hof van Ringen, daterend uit het midden van de 19de eeuw. Dit neoclassicistisch bouwwerk is een prachtig voorbeeld van een Palladiaanse villa.
Wat verder ligt Het Hof van Lachenen. Het is van vrij hoge ouderdom. We vinden er al aantekeningen van terug in de 15de eeuw Het Goed ter Hellen noemde het toen. Wat weinigen weten is dat er tussen het Hof van Ringen en Hof van Lachenen ooit, in oktober 1914, een grote veldslag werd gestreden tussen Belgische en Duitse troepen.
De vroegere steenbakkerij op de grens tussen Lier en Duffel, eerst eigendom van Martin uit Couillet, werd op het eind van vorige eeuw overgenomen door Cuyckens, die er begin 20ste eeuw een brouwerij met mouterij startte. Nu vindt men er vijvers en een mooi stukje natuur.
Op de hoek van de Lintse- en Mechelsesteenweg had men de herberg en smidse Het Hoefijzer van smid Janssen. Het café dateerde van 1840 en was een staaltje van landelijke architectuur. Momenteel staat er nog altijd een herberg met dezelfde naam.De kerk van Onze Lieve-Vrouw Onbevlekt gebouwd in 1930, werd in 1938 als parochie herkend De eerste woningen aan de Mechelpoort verschenen er eerst in de tweede helft van de 19de eeuw.De 87 woningen in de Pallieterwijk werden gebouwd in 1922. In die wijk vind je momenteel een R.A.F monument.
Op de Mechelsesteenweg ligt het oude kerkhof. De eerste begraving vond er plaats in 1787. De dodenakker was afgesloten door een muur met een fraaie 18de eeuwse hekpoort.
De aanwezigheid van de kazerne zorgde ervoor dat er verschillende herbergen werden ingepland in de omgeving. We vinden op de Mechelsesteenweg ook het voetbalveld van Lyra. Dit plein moet verdwijnen voor de ontsluiting van de Dungelhoeff-site die er gaat worden ontwikkeld.Het eerste kampioenschap van de club werd er in 1912-13 gespeeld. De club bestaat momenteel 100 jaar.
Aan de overkant van het voetbalstadion in de Sint-Annastraat, vooraan aan de linkerkant , waakt nog altijd de H. Moeder Anna vanuit haar kleine kapel over de wijk
Om in de stad te geraken moest men gebruik maken van de in 1859 gebouwde brug over de afleidingsvaart.Waar ook de Mechelpoort stond.
Bedankt aan Felix Struyf voor de oude postkaarten en de extra informatie.
28-02-2009 om 00:00
geschreven door marylou
|