Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
14-11-2008
Iets over stormen in november
Gisteren zagen we al dat een plotse koude inval in deze maand nooit lang duurt, maar hoe zit het dan met de eventuele stormen die in deze maand kunnen opdagen ? Wel, en gelukkig maar zou ik zo zeggen, duren die net als die koude aanvallen ook nooit lang, getuige is de volgende weerspreuk :
" Begint november met tempeest, daarna de maand voor goed geneest. "
Met tempeest worden o.a. stormen bedoeld. Morgen kijk ik dan weer eens naar de betekenis van nevels in deze maand ! Morgen is het ook de 15 november en op deze dag wordt algemeen aangenomen dat de eerste sneeuw kan vallen, men wezen dus gewaarschuwd ! Maar morgen is ook Sint-Leopoldus en lees eens wat er gebeurd mocht het morgen een mooi weertje zijn :
" Leopoldus die goed weder vindt; blijft dan dagen goed gezind. "
Duimen zo hard we kunnen voor die mooie dag van morgen !!! Ik probeer hier morgen weer terug te zijn, u komt toch ook weer mag ik hopen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
14 November 2007 was een zonnige dag met een maximum temperatuur van 6,8° die om 13u45 waargenomen werd. - 's Morgens om 8u12 om precies te zijn, noteerde men 1,5° als minimum temperatuur voor deze dag. De warmste 14de november sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1897 met 18,2°. - De koudste 14de november ooit kwam in 1835 voor met min 4,9° !
Eerder zagen we al dat november ons veel regenvlagen brengt maar naast dat nat gedoe moge we ons soms ook aan een plotse koude verwachten, een koude inval die gelukkig nooit lang duurt en dat heeft de volgende weerspreuk ook geweten :
" November streng en koud, niet lang zich staande houdt. "
Morgen kijk ik uit naar de eventuele stormen die in deze maand kunnen voorkomen, wat hebben ze te betekenen ? U leest er morgen weer alles over, afspraak morgen dan maar ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
13 November 2007 was een donker bewolkte dag met regen en waar men tot 18u34 diende te wachten alvorens men de maximum temperatuur van deze dag kon noteren en die liet uiteindelijk 7,3° opschrijven. - 's Morgens om 6u09 werd toen de minimum temperatuur waargenomen en die bedroeg 3,5°. De warmste 13de november sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1938 met 18,9°. - De koudste 13de november ooit kwam in 1835 voor met min 4,1° !
Vandaag is Sint-Livinus bij ons te gast die in Ierland geboren werd. Tot zendeling bisschop gewijd, kwam Livinus in 655 te Gent aan in de abdij van S. Baafs waar hij door abt Floribertus onthaald werd. Van daar ging hij het Evangelie prediken in het land van Aalst, waar hij enorm te kampen kreeg, niet alleen tegen de dolingen van de heidenen, maar tevens ook met de woeste aard van de inwoners die, verre van de stem des apostels wilde aanhoren, meer zelfs, ze waren er op uit om hem te doden. Niet alleen hij, maar ook de weduwe en haar kind, die hem onderdak had gegeven, stierven de marteldood. Livinus stierf te Sint-Lievens-Esse alwaar enige hardvochtige beulen hem eerst de tong uitrukte om hem dan tot de dood te pijnigen. Sint-Livinus is in de streek van Gent erg goed gekend en wanneer het rond deze datum vriest, dan zegt men in het Gentse :
" Sinte Lieve komt ons mee vust gerieven. "
U hebt al begrepen dat "vust" hier staat voor vorst dacht ik ! Tot daar mijn kort verhaal en de weerspreuk die ik vandaag voor u heb meegebracht. Mag ik hopen van u hier morgen terug te zien ? Tot dan !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
12 November 2007 was een dag met twee gezichten, in de voormiddag was het zonning en in de namiddag vielen er buien. De maximum temperatuur bedroeg 9,2° en die werd om 13u40 waargenomen. - 's Morgens om 5u46 schreef men in het weerstation van Kapelle o/d Bos 2,3° op, zijnde de minimum temperatuur voor deze dag. De warmste 12de november sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1995 met 20,3° en de koudste 12de november ooit kwam in 1921 voor met min 4,3° !
Zoals ik gisteren beloofde blijft ik vandaag nog even stilstaan bij Sint-Maarten en mocht het vandaag een zonnige dag zijn wees er zeker van dat dit op een strenge winter duidt want :
" Sint-Maartensdag klaar, maakt het ijs gaar. "
Omgekeerd voorspelt een donkere Sint-Maartensdag dan weer een kwakkelwinter :
" Is 't donkere lucht op Sint-Martijn, zo zal 't een zachte winter zijn; maar is die dag het weder helder, de vorst dringt door in meen'gen kelder. "
En in verband met Kerstmis zegt een weerspreuk ons dan weer 't volgende :
" Als op Sint-Merten de ganzen op 't ijs staan, zullen ze met Kerstmis door 't slijk gaan. "
En om te besluiten nog deze :
" Sint-Martinus donker, met Kerstmis stergeflonker. "
In een van de weerspreuken zag u dat er een gans voorkomt. Sint-Maarten kwam eertijds in aanmerking om een dankfeest te houden vooral in verband met de wijn (druiven) - en de fruitoogst. Aan het uitzicht der beenderen van de " Sint-Maartensgans ", welke te dier gelegenheid bereid werd, hechtte men een bijzondere betekenis en voorspelde men de soort van winter. Was het borstbaan doorschijnend, dan beduidde dit helder weer en vorst. De rode vlekken op dit been hadden ook hun betekenis, op het voorste deel : vorst in de voorwinter, op het achterste deel : vorst in de nawinter. De "de gans" wijst ook op het feit dat de feestdag in de tijd valt dat de wilde ganzen trekken. Het bestaan van de Sint-Maartensgans wordt legendarisch als volgt uitgelegd : De heilige verschool zich tijdens een vlucht, om aan de heidenen te ontsnappen, in een grot waar ganzen verbleven. De dieren begonnen te kwetteren met het gevolg dat hij gesnapt werd. Martinus vervloekte de dieren en voorspelde dat de mensen hun zouden wreken door jaarlijks op zijn sterfdag ganzen te slachten. Morgen is Sint-Livinus onze gast en wat die in zijn mandje heeft liggen leest u morgen weer wel. Afspraak morgen ? Zelfde plaats ? Tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
11 November 2007 was de zoveelste bewolkte dag in de rij en ook weer een dag met buien waar het kwik om 13u34 zijn hoogste punt bereikt had en dat bedroeg toen 11,9°. - 's Avonds om 20u16 noteerde men 5,1° als laagste temperatuur voor deze 11.11 De warmste 11de november sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1898 met 18,4°. - De koudste 11de november ooit kwam in 1864 voor met min 6,6° !
Rond de feestdag van deze erg gekende volksheilige, die bisschop was te Tours, moeten we normaal gezien enkele mooie dagen krijgen die men in de volksmond de Sint-Martenszomer noemt en een weerspreuk komt ons dat op een zeer mooie manier duidelijk maken :
" Al moet Sint-Merten een mantelken dragen, hij moet toch nog wandelen in zomerse dagen. "
De noodwendigheid van dat nazomerke wordt o.a. door de volgende legende verklaard : Sint-Maarten had zijn mantel gescheurd om een arme te kleden. Wanneer hij naar het kamp terug ging, werd hij tot straf voor zijn weldadigheid, naakt aan een boom gebonden om gegeseld te worden. Hij kreeg het toen erg koud en de goede God had medelijden met hem en zond een weldoende zonnestraal....met het gevolg dat sindsdien ieder jaar omtrend deze tijd enige zonnige dagen voorkomen. Volgens het volksgeloof stemt de Sint-Maartenszomer overeen met het tijdstip van het verschijnen van de koude der ijsheiligen, n.l. in mei of zes maand vroeger. Alsdan komen de laatste koude dagen en begint de zomer; met Sint-Maarten komen de laatste warme dagen en volgt de winter. Uit de optekeningen in het Weerkundig instituut te Ukkel, blijkt dat de Sint-Maartenszomer niet geregeld verschijnt. Slechts om de negen jaar zouden een of twee warme dagen genoteerd zijn geweest tussen 8 en 14 november. Wat wel een zekerheid is, is het het feit dat Sint-Maarten wel degelijk de winterbode is en dat hebben de volgende weerspreuken ook geweten :
" Sint-Maarten zit met dank, reeds op de kachelbank. "
Of deze die het ons dan weer als volgt duidelijk maakt :
" De misse van Sint-Merten, brengt ons de winter in 't herte. "
Wanneer het tot Sint-Maarten zacht weder is geweest, mogen we ons aan een strenge winter verwachten :
" Zo 't loof niet valt vóór Sint-Martijn, dan zal 't een harde winter zijn. "
Morgen blijf ik nog 1 dag kamperen bij deze lieve brave man en breng ik nog tal van weerspreuken voor u mee die allemaal verband houden met mogelijke weertypes rond deze dag. Ik zal er zeker zijn, u komt toch ook mag ik hopen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
10 November 2007 was nog maar eens een zwaar bewolkte dag met buien. Om 11u29 had het kwik toen zijn hoogste punt al bereikt en dat bedroeg 12,4°. - Ietsje na middernacht werd de minimum temperatuur opgetekend en die liet 5,4° noteren. De warmste 10de november sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1977 met 17,9°. - De koudste 10de november ooit kwam in 1864 voor met min 5,8° !
Morgen beginnen we aan de dag die het bezoek van Sint-Martinus vooraf gaat en dat is een erg belangrijke dag voor wat de wind betreft, want lees eens wat de weerspreuk voor vandaag ons komt vertellen :
" Zuiderwind op de dag voor Martijn, 't zal ne zachte winter zijn. "
Laat ons nu met z'n allen duimen omdat de wind morgen uit het zuiden moge blazen ! Een zachte winter zou deugd doen in ieders geldbeugel zeker ? Morgen hoop ik samen met u te moge vooruit kijken naar de komst van Sint-Martinus, alias Sinte-Merten en bij deze brave man blijf ik graag 2 dagen stil staan. Rond zijn persoon is enorm veel te doen, mis de komende dagen zeker niet, ik kan ze u warm aanbevelen !!!! Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
9 November 2007 was een zwaar bewolkte dag met winterse buien en een maximum temperatuur van 7,8° die 's nachts om 0u22 al waargenomen werd ! - 's Morgens om 8u18 schreef men toen 3,3° op als zijnde de minimum temperatuur voor deze dag. De warmste 9de november sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1983 met 18,6° ! - De koudste 9de november ooit kwam in 1908 voor met min 6,3° !
Is deze maand gekend voor zijn regen en stormen, dan is het ook een waarheid dat het weer in november soms heel vlug kan veranderen of omslaan. Ik koos voor vandaag voor een weerspreuk die ons dat erg duidelijk komt maken :
" Als 't in november 's morgens broeit, weet dat de storm 's avonds loeit. "
Vanaf morgen kijk ik al vooruit naar de komst van Sint-Martinus die ons op 11 november een bezoek brengt ! Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
8 November 2007 was een bewolkte dag met tegen avond aan regen ! De maximum temperatuur bedroeg toen 12,3° en die werd om 14u13 waargenomen. - 's Avonds om 23u10 noteerde men toen 7,2° als zijnde de laagste temperatuur van deze dag. De warmste 8ste november sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1983 met 18,5°. - De koudste 8ste november ooit kwam in 1864 voor met min 5,9° !
Wees op u hoede voor de regenvlagen in deze maand !
Een verwittigd iemand is er altijd twee waard, wees op u hoede voor de regenvlagen in deze maand want ze zijn niet alleen nat, ze zijn ook erg gevaarlijk. Mij hoeft u niet te geloven, ik laat het u door een weerspreuk vertellen :
" November met zijn regenvlagen, brengt verkoudheid, jicht en ander plagen. "
Ik hoop dat eenieder van u daar gespaard mag van blijven ! ! ! Ik hoop er morgen weer te zijn om u hier opnieuw te moge begroeten ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
7 November 2007 was andermaal een bewolkte dag waar men tot 19u26 diende te wachten alvorens men de maximum temperatuur kon noteren en die liet toen 11,6° opschrijven. - 's Morgens om 6u30 om precies te zijn werd de minimum temperatuur waargenomen en die bedroeg 7,1°. De warmste 7de november sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1955 met 20,4°. Dit is tot vandaag, samen met 1 november, nog altijd de warmste novemberdag sinds 1833 ! De koudste 7de november ooit kwam in 1864 voor met min 6° !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
6 November 2007 was een bewolkte dag waar de zon heel even te zien was. Om 10u30 in de voormiddag had het kwik zijn hoogste punt toen al bereikt en dat bedroeg 11,6° ! - 's Morgens om 8u09 noteerde men in het weerstation van Kapelle o/d Bos 6,4° als minimum temperatuur voor deze dag. De warmste 6de november sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1955 met 18,7°. - De koudste 6de november ooit kwam in 1842 voor met min 6° !
Morgen krijgen we Sint-Leonardus op bezoek die door zijn machtige voorspraak bij Clodowich het voorrecht bekwam om de gevangen te verlossen wanneer de koning in of door de stad Reims kwam. Hij genas tijdens zijn reis in Aquitanië meermaals de kreupelen en de lammen. Een legende vertelt dat toen hij vernam dat de koningin in stervensgevaar was tijdens haar barensnood, hij zich naar het paleis begaf waar hij een vurige bede ten hemel begon. Wanneer hij bij de lijderes kwam beviel deze zonder moeite. Als beloning aanvaardde hij slechts grond om een kapel en klooster te laten bouwen. En wat brengt deze brave man zoal voor weer voor ons mee ? Wel de dag van morgen is erg belangrijk zou ik durven stellen want als het weer morgen goed is dan moge we ons, in ons "pollekes" wrijven zegt maar ! Lees eens wat de weerspreuk die ik meegebracht heb ons komt vertellen :
" Het weer van Sint-Leonardusdag, blijft tot de Kerstdag. "
Duimen, zeer hard duimen zou ik zeggen omdat het morgen een schitterende dag zou zijn ! Een andere spreuk zegt dan weer :
" Tussen de buien is het schoon, 't weer droog een Leonarduskroon. "
Mijn dagtaak is volbracht, ik hoop er morgen weer te zijn, en U ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
5 November 2007 was nog maar eens een bewolkte dag, men twijfelde er toen aan of de zon nog wel bestond. Om 13u13 werd de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg 11,8°. - Op de vroege morgen en dan bedoel ik 4u 08 werd de laagste temperatuur van deze dag opgeschreven en die liet 7,8° noteren. De warmste 5de november sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1899 met 18,7°. - De koudste 5de november ooit kwam in 1980 voor met min5° !