Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
11-05-2009
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
11 Mei 2008 was een pracht van een zomersedag met een maximum temperatuur van 26,1° die om 15u58 waargenomen werd in het weerstation van Kapelle o/d Bos. In datzelfde stadion schreef men 's nachts om 3u38 de minimum temperatuur voor deze dag op en die liet 11,4° noteren. De warmste 11de mei sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1998 met 30° ! - De koudste 11de mei ooit kwam in 1879 voor met 0,1° !
Met Sint-Mamertus op kop krijgen we vanaf morgen de drie koude santen of vriesheiligen op bezoek, in de wijnstreken noemt men ze zonder omwegen de " wijndieven ". Bij ondervinding weten we dat ze erg op ons gebeten kunnen zijn en ons kunnen doen rillen en beven gelijk in de voordagen van de winter. Het is een van ouds bekend verschijnsel dat telkenjare omstreeks halfmei zich voordoet, namelijk op enige meer of mindere warme dagen volgt een sterke daling van de temperatuur, die gepaard gaat met van die scherpe noordenwind, een betrokken lucht en koude regen- of hagelbuien. De noordenwind vergezeld van vrij strenge nachtvorsten brengt veel schade toe vooral aan aardappelen, haver, jonge groenten en bloeiende fruitbomen. Het oude volksgeloof bracht die verschijnsel in verband met de heiligen die omstreeks die tijd herdacht worden en zo heeft men de HH. Mamertus, Pankratius en Servatius de " ijsheiligen " of "strenge heren" genoemd. Te oordelen naar volgend rijmpje moet Sint-Mamertus de oudste zijn :
" Al is Mamertus oud en grijs, houdt hij van vriezen nog en ijs. "
Als het vroeger jaren tijdens de dagen van de koude santen nat en kil was, dan bakte men op de buiten spek-pannenkoeken, " ze lapten de magen en spanden de broeken ". Men offerde er een dozijntje aan die heilige mensenverneukers, d.w.z. dat men ze naar de koster bracht, dit met het doel een woordje te beste te spreken om 't weer te doen keren. Die voorouders toch ! Morgen ga ik uiteraard verder met onze koude vrienden, en misschien ook met nog wat meer uitleg want over de ijsheiligen geraakt men omzeggens niet uitgebabbeld. Tot Morgen dan maar ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
10 Mei 2008 was nogmaals een schitterende lentedag die we gerust een zomerdag kunnen noemen. Om 15u32 noteerde men de maximum temperatuur voor deze dag en die liet 27,8° optekenen. 's Morgens om 5u08 om precies te zijn werd de minimum temperatuur waargenomen en die bedroeg 12,3° ! De warmste 10de mei sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1945 met 28,1° ! - De koudste 10de mei ooit kwam in 1928 voor met 0,2° !
Wie onder u kent er Sint-Job niet, en vooral de mensen met een tuin moeten hem erg goed kennen want samen met Sint-Markus die op 25 april al langs kwam, is Sint-Job de bonenplanter maar in feiten is hij een zaai of plantheilige ook al spreken de weerspreuken uitsluitend over bonen, leest u maar eens :
" Op Sint-Job plant men bonen hals over kop. "
Of nog andere spreuk die het dan weer als volgt zegt :
" Men zet de bonen met Sint-Job en houdt dan niet meer op. "
De konservatieve boeren die beweren dat men nooit vroeger dan op Sint-Markus, en nooit later dan op Sint-Job mag planten. In Zuid-Limburg daar geloofd men dan weer dat er een goed fruitjaar zal volgen als op 10 mei, net zoals op 1 mei, de zon door de bomen schijnt. Maar let op want morgen zou het best nog wel eens serieus koud kunnen zijn :
" Pas op, pas op, Pas op, Sint-Job, want hij steekt een vuurken op. "
Vroeger jaren vierde men te Antwerpen nog de St. Jobskermis, het is er dan kermis of foor en de kinderen deden zich in die jaren tegoed aan de wafelkramen. Het volk ging in de herbergen schol of garnaal, broodjes met rookvlees eten en de witte seef drinken. En 't is nog altijd waar wat men vroeger schreef :
" Al die naer Sint Job gaen, die zijn maer arme liën, zijn gaan meer om te zuipen dan om Sint Job te zien. "
Tot daar mijn taak voor vandaag ! En morgen wel dan wordt het oppassen geblazen want dan wil ik het met u hebben over....... de IJsheiligen die vanaf 11 mei op bezoek komen. Een gouden raad mis de volgende dagen zeker niet !!! Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
9 Mei 2008 was al de zoveelste schitterende zomerdag in de rij van toen ! De maximum temperatuur bedroeg 27,8° en die werd om 17u57 waargenomen in het weerstation van Kapelle o/d Bos waar men 's morgens om 6u26 de minimum temperatuur opschreef en die liet 11,1° noteren. - De warmste 9de mei sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1976 met 29,8°. - De koudste 9de mei ooit kwam in 1926 voor met min 1,9° !
Beloofde ik u gisteren dat ik het vandaag over 't gras in mei zou hebben, dan was dat zonder Sint-Macharius gerekend, maar dat "babbeltje" over 't gras hebt u zeker nog te goed, dat wordt alleen maar verschoven tot na 13 mei e.k. ! De feestdag van de H. Macharius wordt (werd) voornamelijk te Gent in de hoofdkerk, te Laarne en te Overboelare gevierd. Daar het graf van de H. Macharius door schitterende mirakelen verheerlijkt was, werden de heilige overblijfsels in 1067 opgegraven en ter verering gesteld. Deze heilige wordt (werd) aanroepen tegen de pest en besmettelijke ziekten. Zijn feestdag werd ingesteld in 1080 en tot rond 1540 had de jaarlijkse markt plaats in de heerlijkheid van Sint Baafs nevens Gent : de negenmeimarkt. Sedert het afschaffen van de abdij heeft ze plaats in Sint-Amandsberg bij Gent. En wat zegt ons de weerspeuk voor morgen ?
" Sint-Macharius rust noch duur want de hemel staat in vuur. "
Deze weerspreuk komt ons vertellen dat het in het begin van mei zeer winderig kan zijn, een rode hemel is trouwens altijd een voorteken van wind. Morgen wil ik het samen met u hebben over het bezoek van Sint-Job die overmorgen bij ons langs komt. Ik zal er zijn, u komt toch ook ? Afspraak voor morgen dan !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
8 Mei 2008 was weer een pracht van een zomerdag zegt maar, om 16u21 was het kwik toen gestegen tot maar liefst 26° ! 's Morgens om 6u03 werd de minimum temperatuur voor deze dag waargenomen en die bedroeg 9,7° ! - De warmste 8ste mei sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1976 met 28,3° ! - De koudste 8ste mei ooit kwam in 1944 voor met min 2,2° en dat is tot vandaag nog altijd de koudste dag ooit in mei !
Regen in mei is er broodnodig, meer zelfs aan meiregen wordt een grote groeikracht toegeschreven en twijfel er niet aan, dat is ook zo !
" Meiregen op het zaad, is goud op de plaat."
Zo hoort u het ook eens van een weerspreuk ! En sommige weerspreuken gaan zelfs nog een stap verder, zo beweert er eentje 't volgende :
" Meiregen, geldregen. "
Neem deze spreuk nu niet te letterlijk en ga vooral niet in de regen staan met u handen open ! Nog andere spreuken voor vandaag zeggen ons verder nog 't volgende :
" Meivloed, doet het hele jaar goed.
In West-Vlaanderen bijvoorbeeld weten ze dan weer dit :
" Een meiregen is een met zegen
En tot slot nog deze :
" 't Regen gras in meië. "
En precies over dat gras wil ik het morgen met u hebben, als u er bent zal ik er ook weer zijn, tot morgen !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
7 Mei 2008 was andermaal weer een prachtige lentedag waar men zelfs van zomer kon spreken. De maximum temperatuur, die om 15u55 waargenomen werd, bedroeg 25,7° ! - 's Morgens, en dat was om 6u34 om precies te zijn, noteerde men toen 11,3° als minimum temperatuur voor deze dag. - De warmste 7de mei sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1976 met 28,9°. - De koudste 7de mei ooit kwam in 1957 voor met min 1,5° !
Vandaag is het de feestdag van Joannes in d' Olie !
Sint-Jan in D' Olie was een apostel die op bevel van Domitiaan van Ephese naar Rome gevoerd werd en daar in een vat ziedende olie geworpen werd waarin hij ongedeerd bleef. Deze gruwelijke dingen gebeurde bij de Roomsepoort, Latijnsepoort genaamd. En wat heeft deze dag zoal speciaal ? Wel volgens de regel moet "Kleine Jan" zes schone dagen meebrengen, maar helaas is dat niet altijd waar en dat heeft de landman ook geweten want :
" Een landman trouw aan de mode, mist met Sint-Jan zijn pels nog node. "
En dat betekend niets anders dan dat het rond deze tijd nog koud kan zijn. Oostenwind met nieuwe maan is dan weer erg aangewezen om radijs te zaaien, kolen, erwten en meloenen te planten, en de landman, onderschat hem nooit, die zegt :
" Zaai op droge grond als de wind uit 't oosten komt. "
Voor diegene die de puntjes op de " I " willen plaatsen kan ik zeggen dat we op 29 april j.l. een nieuwe maan hadden, en dat we heden aan het eerste kwartier toe zijn. 't Is maar dat ge 't weet. Ik doe mijn boeken dicht voor vandaag en morgen hoop ik er weer te zijn. U komt toch ook mag ik hopen ? Tot dan !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
6 Mei 2008 was een prachtige lentedag met een maximum temperatuur van 24,8° die om 17u14 waargenomen werd in het weerstation te Kapelle o/d Bos. In datzelfde station schreef men 's morgens om 6u26 de minimum temperatuur op voor deze dag en die liet 9,8° noteren. De warmste 6de mei sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1900 met 27,6°. - De koudste 6de mei ooit kwam in 1877 voor met min 0,5° !
Vandaag kan ik kort zijn, ik vond in mijn verzameling een weerspeuk die ons erg duidelijk komt vertellen hoe deze maand moet zijn wil men van een goede hooioogst kunnen spreken en dat laat ik de spreuk zelf vertellen :
" Is 't koel maar niet te nat in mei, dan is het hooiboerken blij. "
Dat was het voor vandaag, ik ga het menu voor morgen samenstellen en dan hoop ik u hier ook weer te moge begroeten, tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
5 Mei 2008 was een prachtige zonnige lentedag met een maximum temperatuur van 22,8° die om 16u25 waargenomen werd in het weerstation van Kapelle o/d Bos. In datzelfde station noteerde men in de vroege morgen, om 4u46 was dat, de minimum temperatuur voor deze dag en die liet 8,3° opschrijven. De warmste 5de mei sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1923 met 29°. - De koudste 5de mei ooit kwam in 1942 voor met min 1,2° !
Geen mei zonder bloeisel zegt de landman en gelijk heeft hij ! In Limburg hoort men al wel eens zeggen :
" Wel april zonder aren, nooit een mei zonder bloeisel. "
Begint deze maand het koren in zijn aren te staan, dan kan tegen Sint-Jacob (25 juli) gepikt worden. Nou ja..gepikt ? Zo was het vroeger jaren allemaal, de pik is al lang voltooid verleden tijd. De moderne landbouwmachines hebben het vroegere landwerk naar de geschiedenis verwezen ! Wanneer heden de "bloem" (bloei) door het veld waait, wel dan verwacht men een rijke oogst. In verband daarmede zegt men in Limburg :
" Mei ore, Sint-Joacop kore. "
Of........
" Te meië bloot, ten oe(g)ste groot. "
Zo was het vroeger en zo is het vandaag nog altijd, alleen de manier van oogsten is enorm veranderd. Mijn dagtaak zit er op voor vandaag tenzij ik seffens al aan de voorbereiding voor morgen moet beginnen, een boer en een zelfstandige, ze hebben nooit gedaan ! ! ! Tot morgen !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
4 Mei 2008 was andermaal een prachtige lentedag met om 16u35 een maximum temperatuur van 23,2° ! - 's Morgens, om 6u40 was dat, noteerde men de minimum temperatuur voor deze dag en die liet 8,9° opschrijven ! - De warmste 4de mei sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1923 met 27,5° ! - De koudste 4de mei ooit kwam in 1929 voor met min 1,6° !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
3 Juni 2008 was weer zo'n dag met 3 gezichten, bewolking, wat zon maar ook, een lichte bui ! De maximum temperatuur bedroeg 24,7° en die werd om 17u34 waargenomen in het weerstation van Kapelle o/d Bos. In datzelfde station schreef men 's nachts om 2u46 de minimum temperatuur op en die liet 16,2° noteren wat vrij hoog was ! De warmste 3de juni sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1947 met 34,3° ! - De koudste 3de juni ooit kwam in 1962 voor met 3,8° !
Waar men vroeger jaren rond deze tijd langs Vlaamse wegen kwam, overal zag men hele velden koren staan. De dag van vandaag is het echt al goed zoeken wil men nog korenvelden vinden ! Vroeger jaren had ook iedere boer minstens een varken op stal en dan diende er iedere dag een ketel "patatten" afgekookt waar men dan "ruggemeel" of korenmeel aan toevoegde en dat was de dagelijkse kost voor het varken ! In die jaren was spek ook nog spek en als er dan 's morgens een panne spek op de Leuvensestoof stond te bakken, ja...dan kwam je daar uit je bed voor ! Bij deze gedachten zou het water mij nog altijd uit de mond lopen ! Maar kom...laat ons eens naar het ideale weer voor 't koren kijken en voor dat koren moet mei niet enkel koel zijn, maar moet mei ook nat zijn ! Leest u maar wat wat weerspreuken ons daarover te vertellen hebben :
" Mei koel en wak, veel koren in de zak. "
Of nog ietsje anders :
" Mei koel en wak, brengt koren in de schuur en spek in 't vat. "
Ach, waar is die goeie ouwe tijd toch naartoe ? Wat er voor morgen op 't menu staat weet ik momenteel zelf nog niet, laat het morgen misschien eens een verrassing zijn ? Tot morgen dan maar ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
3 Mei 2008 was een mooie zonnige lentedag, een dag om van te genieten ! De maximum temperatuur die om 17u04 waargenomen werd bedroeg 21,3° ! - 's Morgens, en dat was om 6u16 om precies te zijn, dan schreef men 4,9° op als minimum temperatuur voor deze dag. - De warmste 3de mei sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1928 met 26°. - De koudste 3de mei ooit kwam in 1981 voor met min 1° !
Morgen is het andermaal de feestdag van Sint-Filippus die we op 1 mei al eens tegen kwamen, blijkbaar verschillen de meningen daarover en de reden waarom moet ik u schuldig blijven. Een weerspreuk vertelt ons echter 't volgende :
" Als 't op Sint-Filip regent, is de oogst gezegend. "
Gisteren beloofde ik u om eens uit de kijken naar de gevolgen van een mooie mei en dat heb ik ook gedaan en in dat verband heb ik enkele weerspreuken uitgezocht die ik voor u heb meegebracht ! Ik laat ze u die gevolgen liever zelf vertellen ;
" Is het weer in mei te mooi, dan krijgt de schuur maar weinig hooi. "
En dat zal de boer niet graag hebben vrees ik Een andere weerspreuk vertelt ons dan weer dit :
" Koele mei schenkt vruchtbaar jaar, maar droge mei, duur jaar. "
Zouden we dan toch maar beter voor een koele mei opteren ?
En hoe het met het koren zit, wel dat vertel ik u morgen dan weer wel, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
2 Mei 2008 was een tamelijk zonnige dag zegt maar met een maximum temperatuur van 19,4° en die werd om 16u09 waargenomen in het weerstation van Kapelle o/d Bos. In datzelfde station noteerde men om 's morgens om 6u37 de minimum temperatuur voor deze dag en die liet 6,7° opschrijven. - De warmste 2de mei sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1966 met 27,7° - De koudste 2de mei ooit kwam in 1914 voor met min 0,2° !