Vormen , modelleren van een Japanse vormboom gebeurd via opbinden langs bamboepalen , snoeien en trimmen ( Voor de werkwijze zie onderwerp bonsai . )
Categorie:Japanse tuin - vormbomen
28-05-2005
Gemodelleerde planten in de Japanse tuin .
Gemodelleerde en kunstzinnig gesnoeide planten zijn in iedere Japanse tuin aanwezig . De natuur wordt naar Japanse hand gezet , wat groot wil groeien houd men kunstmatig klein . ( zie ook bonsai )
Categorie:Japanse tuin - vormbomen
27-05-2005
Met touw opgebonden bomen tegen ...
In Japan kan het hevig sneeuwen . Daar kan er gerust een paar meter sneeuw liggen . Om te voorkomen dat de takken door het gewicht van de sneeuw afbreken worden ze met touw opgebonden juist voor de winter.
Categorie:Japanse tuin - vormbomen
30-04-2005
Visbestand uitbreiden ...
Visbestand uitbreiden ...
Zo kon ik enkele jaren van mijn vijver en vissen genieten . Af en toe een koi aankopen en zo mijn koibestand uitbreiden met koi met verschillende patronen was mijn prioriteit . Bijna iedere keer als ik koi toevoegde aan mijn visbestand had ik af te rekenen met ziektes , ankerworm heb ik gehad en meerdere van die zaken . Maar ondertussen was er lectuur en genoeg winkels waar koi werd aangeboden die mij daaromtrent konden informeren en helpen met het daartoe nodige product voor die welbepaalde aandoening . Dit wil ik wel daarover nog kwijt . Velen zijn de mening toegedaan als ze vissen inkopen en toevoegen aan hun visbestand en de boel ziek wordt of in het ergste geval met doden tot gevolg , ze de schuld bij de visverkoper leggen met als commentaar : Die zaak heeft geen gezonde vissen ik koop daar nooit nog vis . Deze stelling is meestal onjuist vandaar dat er nogal dikwijls wordt aangeraden de vis eerst in quarantaine te zetten voor een hele tijd en pas dan aan uw visbestand toe te voegen . Laat ons er vanuit gaan dat uw vissen kerngezond zijn en de aangekochte vissen dat ook zijn , wat meestal ook zo is , maar als u die te samen brengt hebt u prijs , dit door kruisbesmetting (kan ook gebeuren op de boerderij met varkens e.d.) . Vandaar dat u ook nooit vijverwater van een andere vijver of waterbakken mag toevoegen aan uw eigen vijver(het vijverwater van de getransporteerde aangekochte vis ook niet) . Ieder vijverwater is anders van samenstelling (microben/bacteriën) en de vissen zijn immuun aan bacteriën en eventuele microben waarin ze vertoefden maar door samenvoegen besmetten ze eventueel elkaar .Als er iets mis is giet nooit zomaar een product in uw vijver of quarantainebak , maar neem altijd een afstrijkje slijm van de vis onder microscoop , zo kan u doeltreffend behandelen . Hiermee hoop ik toch een misopvatting uit de wereld te helpen . Een tip : koop uw visbestand in één keer , u bespaart u heel wat problemen.
Vijverwater moet bewegen , zoals gezonde natuurlijke waterlopen , stilstaand water geeft ophoping van schadelijke stoffen . Door turbulentie kan kooldioxyde ontsnappen . Er wordt ook meer zuurstof opgenomen . Een vijver moet beluchten (luchtsteen luchtpomp , onderwaterplanten ) . Geen metalen in aanraking laten komen met water ,bepaalde metalen veroorzaken corrosie die zich mengt in het vijverwater en giftig is voor de vis . In winter vijver afdekken met net voorkomt vuiligheid in de vijver .
In de zeven jaar die volgden had ik nogal wat boeken verslonden over de aanleg van professionele koivijvers , want deze vijvers waren ondertussen in opmars .Eén les dat ik daaruit leerde was : wij Europeanen leggen een mooie vijver aan kopen vis en hebben dan meestal geen geld meer voor een degelijke filterinstallatie . Japanners daarentegen installeren eerst een filter , maken dan een vijver en met de rest van het voorziene budget kopen ze koi , en als hun budget het toelaat breidden ze hun visbestand uit .
Ondertussen had ik onze westerse tuin reeds een oosters tintje gegeven , maar om onze Japanse tuin nog perfecter te hebben wilde ik in 96 een professionele koi pond aanleggen met een inhoud van 60 kuub , een filter van 8,4 kuub water en een plantenvijver (13 kuub) gekoppeld aan koivijver en filter .
Categorie:Koi
29-04-2005
Dolfijnenshow in mijn koivijver .
Dansende dolfijnenshow in mijn koivijver !
Ja , het is van dat zoals ik vermoedde , parasieten bestoken mijn koi .
Met vissen uit andere waters in mijn voormalige plantenvijver te zetten heb ik die fameuze kruisbesmetting weer ingevoerd . Ik dacht nog : Doordat die goudwinden in een andere vijver vertoeven en alleen het vijverwater hetzelfde is , misschien zal ik aan die miserie van kruisbesmetting ontsnappen . Maar helaas ! De goudwinden , die weten van niets , die zwemmen vrolijk rond in hun aparte biotoop , nochtans zitten er respectievelijk twee en vijf goudwinden van verschillende vijvers te samen in water uit de koivijver waar een 40-tal koi zwemmen . Dus parasieten van drie verschillende waters bijeen .Daaraan zie je dat goudwinden niet of minder vatbaar zijn voor besmetting van andere vissen .
Koi daarentegen , zijn mooie vissen die mensen graag in hun omgeving hebben , maar o wee als u andere vissen toevoegt , dan is het van dat . Ik heb dit al meerdere malen meegemaakt als ik nieuwe vissen bij uit zette . Daarom heb ik al 10 jaar geen nieuwe vissen meer gekocht enkel om die problemen te vermijden .
Mijn koi flitsten ( zich op hun zij smijten en zich zo schuren ) tegen de jeuk . Regelmatig sprongen zij volledig uit het water om dan met een luide plons weer in de vijver te verdwijnen , precies dansende dolfijnen in een show ! Er was zelfs een surfer bij , die gleed op zijn staart anderhalve meter over het wateroppervlak . Ik heb de vijver waar de goudwinden zich bevinden afgesloten van de koivijver , dus dit water stroomt nu niet meer de koivijver in . De koi heb ik behandeld met een medicijn . Eerst het geneesmiddel samengesteld volgens de gegevens van over 10 jaar maar dit hielp niet , de vissen bleven maar springen zelfs s nachts . Ik was bang dat er zo wel één over de oever van de vijver op het droge zou terecht komen en zo zijn leven zou eindigen , gelukkig gebeurde dit niet . Ik dacht het verkeerde geneesmiddel gebruikt te hebben daar dit niet werkte . Via internet en via een boek van een vriend die koiziekten beschreef zocht ik naar bijkomende gegevens en ik vond diezelfde formule maar twaalf maar sterker dan hetgeen ik samengesteld had Zeven dagen na de eerste behandeling deed ik de nieuwe samenstelling van dit goedje in de vijver , nu lukte het wel , schuren en springen is gestopt , blijkbaar werkt het product nu want het is toch op te letten met medicijnen , je mag zo maar niet luk raak toedienen , dit is geen spielerei ! De waterwaarden PH,GH en KH spelen eveneens een rol en beïnvloeden de werking van bepaalde geneesmiddelen . Na toedienen van gelijk welk geneesmiddel is het aan te raden de vissen te observeren naar hun gedrag en om indien nodig vlug te kunnen ingrijpen voor het verkeerd loopt . Ik vraag mij af : Zouden de parasieten in die 10 jaar gewend geraakt zijn ( resistent ) aan die geneesmiddelen dat de formule nu zoveel sterker moet zijn om hen te vernietigen? Dit probleem blijkt dus opgelost maar de goudwinden zitten nu in vijverwater die niet meer gefilterd wordt doordat ik het niet meer door de koivijver laat . Ik meet de waterwaarden op , waaronder ammoniak en nitriet en ververs 1/3 van de totale hoeveelheid vijverwater per week ,dit blijf ik doen zolang ik de vis nog blijf voederen . Met een Takara water cleaner (10000l/uur), die ik nog liggen had van in mijn oude eerste vijver breng ik stroming in het water en worden tevens alle fijne vuildeeltjes daardoor weggenomen . Alles blijft goed gaan met de goudwinden . Ik zou toch graag weer beide vijvers filteren met dezelfde filtereenheid .Winden , zeelt , zonnebaars en steur kunnen niet of niet goed tegen bepaalde medicamenten . Winden kunnen hierbij hun ruggengraat breken , sterven er niet van maar moeten verder in S vorm door het leven , dat is geen zicht en ik wil die beestjes dit zeker niet aandoen ! Nu ben ik nog op zoek naar voor hen een goede oplossing , tijd brengt raad u leest er nog over !
Categorie:Koi
28-04-2005
Eerste koi in de vijver .
Eerste koi in de vijver , was dat een openbaring ! Zo'n prachtig rustig zwemmende mooie vissen . Wat een verschil bij mijn wegschietende goudwinden van weleer .
Categorie:Koi
27-04-2005
Koi
Mijn eerste koi in gezelschap van één goudwinde bevolkte mijn eerste vijver .
Categorie:Koi
26-04-2005
Koi voederen ...
Koi voederen is een plezant moment van de dag ! Oppassen dat u niet teveel geeft ! Eén van de moeilijkste zaken bij het houden van koi . Hoeveel moet ik voederen ? Te weinig of te veel . Een regel : Voeder zoveel of de koi in 5 minuten kunnen opeten !
Categorie:Koi
25-04-2005
Koi , juwelen onder de vissen .
Koi zijn , als u van de verschillende kleurpatronen houd , de mooiste vissen . Ziet u liever een egaal gekleurde vis zoals goudvis dan moet u geen koi houden .
Categorie:Koi
24-04-2005
Koi eten geven ... oppassen geblazen .
Ja, graag nog wat eten ...zou u zo denken bij het eerste zicht als u de koi gade slaat . Beter te weinig eten geven dan teveel ! Eten die niet opgegeten is binnen de 5 minuten terug van de vijver scheppen .Dit om verzuring van het water te voorkomen !
Categorie:Koi
23-04-2005
Japanse koi
Japanse koi , levende juwelen , mogen niet ontbreken in een Japanse tuin .
Categorie:Koi
31-03-2005
Steenvaren
Een steenvaren opgepot in een rood/bruin vierkant potje . Grondoppervlak is bemost .
Categorie:Kusamono (B)
30-03-2005
Rhododendron Satomi
Rhododendron ( azalea ) Satomi . Amper 15 cm hoog en al jaren in pot !
Categorie:Kusamono (B)
29-03-2005
Akelei als kusamono
Bloeiende planten , hier akelei , zijn zeer dankbare planten voor accentplant .
Categorie:Kusamono (B)
28-03-2005
Kusamono in harmonie
Kleur schaal en kleur hosta in harmonie !
Categorie:Kusamono (B)
27-03-2005
Kusamono - accentplant in bloei
Een mini - hosta hier in bloei in een passend schaaltje .
Categorie:Kusamono (B)
26-03-2005
Mini-hosta siert het schaaltje .
Blauwkleurige mini - hosta in bloei siert het schaaltje .
Categorie:Kusamono (B)
25-03-2005
mini-hosta specimen in bloei
Mini - hosta specimen in bloei in bruin/beige schaaltje gepresenteerd op passend tafeltje .
Categorie:Kusamono (B)
24-03-2005
Bloeiende plant als accentplant
Bloeiende plant opgepot en gepresenteerd als accentplant .
Categorie:Kusamono (B)
23-03-2005
Varen specimen als Kusamono .
Mooie varen met specialiteit van wortels op de buitenzijde van de pot .