Satsuki azalea . Zeer geliefd als bonsai , zeker bij de Japanners .
Categorie:Azalea - Rhododendron ( foto's )
26-05-2008
Rhododendron met mooie bloem
Rhododendron . Wat een prachtige kleur in de bloem .
Categorie:Azalea - Rhododendron ( foto's )
25-05-2008
Azalea Blue Danube - prachtig !
Azalea ' Blue Danube ' . Effenaf prachtig !
Categorie:Azalea - Rhododendron ( foto's )
24-05-2008
Roodkleurige bloeiwijze van azalea
Azalea met roodkleurige bloem .In een Japanse tuin worden de azalea's in bollen geschoren dit ten koste van de bloei de eerste jaren .( Zie de azaleatuin Japan - Tatebayashi - rubriek azalea beschrijving )
Categorie:Azalea - Rhododendron ( foto's )
23-05-2008
Azalea met geparfumeerde bloemen
Bepaalde Azalea Mollis soorten verspreiden een parfum , die dankbaar meegenomen wordt naast de prachtige bloemen die deze soorten ook hebben . Om dan nog het verkleurende blad niet te vergeten in de herfst .
Categorie:Azalea - Rhododendron ( foto's )
22-05-2008
Azalea border
Combinatie van azalea's . In vele Japanse tuinen zijn in bollen gesnoeide azalea's aanwezig . Volgens Japanse begrippen is door de azalea bloei in de tuin symbolisch de start van nieuw leven ( de lente ) . Indien we geluk hebben kan de azalea - en de kersenlaars bloei te samen vallen wat een spektakel betekent in de tuin !
Categorie:Azalea - Rhododendron ( foto's )
21-05-2008
Bloeiende azalea's - lente in de tuin
Bloeiende azalea , lente in de tuin .
Categorie:Azalea - Rhododendron ( foto's )
20-05-2008
Azalea Japonica Palestrina
Azalea Japonica Palestrina . Witte bloei is ook altijd mooi en verfrissend in de tuin .
Categorie:Azalea - Rhododendron ( foto's )
19-05-2008
Azalea Japonica Amoenum ( klein blad en bloem )
Azalea Amoenum - macro foto , in werkelijkheid is de bloem veel kleiner ongeveer een diameter 2 cm . Hose in hose , dubbele in elkaar zittende bloembladeren .
Categorie:Azalea - Rhododendron ( foto's )
18-05-2008
Kleinbloemige / kleinbladige azalea
Kleinbloemige en ook kleinbladige azalea .
Categorie:Azalea - Rhododendron ( foto's )
30-04-2008
Acer Palmatum .
Acer Palmatum .
Een Acer Palmatum is een sterke soort om bonsai uit te kweken meestal in de klassieke stijl . ( moyogi ) . Vele variëteiten zijn altijd geënt op een onderstam van Acer Palmatum . U kan vanuit zaad vertrekken en zo van in het begin zorgen voor een op latere leeftijd prachtige wortelvoet . Uiteraard kan u een plant van enkele jaren oud aankopen in een tuincentra . Marcotteren op een oudere Acer kan ook een mooi exemplaar opleveren en bij de A.Palmatum hebt u bij het marcotteren ook altijd een radiaal wortelgestel .
Laat de boom eerst enkele jaren doorgroeien om een dikke onderstam en mooie wortelvoet te bekomen . Dan kan u de stam terugsnoeien op een laag gelegen tak en deze dan bedraden in het verlengde van de stam om hem weer te laten uitgroeien en opnieuw hetzelfde te herhalen zo enkele keren na elkaar om zo een tapse stam te bekomen . Op die manier kan u ervoor zorgen dat ten eerste de stam een taps verloop kent , ten tweede dat de internodiën hoger in de boom dichter bij elkaar liggen en dus ook de twijgen dichter op elkaar aansluiten in het topgedeelte . Terwijl u zo de stam vormt kan u ter zelfde tijd de takken meevormen door ze eerst ook te laten uitgroeien , de takaanzet bij de stam door bedrading de juiste richting te geven , terug te snoeien op een knop dicht tegen de stam en zo opnieuw te laten uitgroeien na bedrading om wat beweging in de tak te brengen . De fijne vertakking bekomt men er bij het pinceren . De periode dat pinceren moet gebeuren is dit voor de bonsaimaker een intense bezigheid . Laat altijd licht en lucht toe in de zomerperiode binnenin de boom om afsterven van de binnengroei te verhinderen . Dit doet u door de grootste bladeren weg te nemen . Takkensnoei en in de beginjaren dat u de stam vormt snoeit u altijd ofwel in volle zomerperiode ofwel onmiddellijk nà de bladval ! Wacht u na het vallen van het blad te lang met snoeien dan zal de snoeiwonde bloeden en zal uw boom teveel sappen verliezen en daardoor verzwakken . Uw Acer bonsai ook eens een jaar laten doorgroeien zonder enige bewerking erop uit te voeren is ook van belang om de bonsai terug eens op krachten te laten komen , dit komt zijn gezondheid ten goede . Oppotten in pure acadama heeft de beste groeiresultaten mits de boom de juiste dosissen meststoffen krijgt en dit op het juiste moment . De juiste watergifte speelt bij Acer bonsai ook een rol . In de winter juist vochtig houden is voldoende en tijdens de zomer zal een dagelijks water geven nodig zijn . Ik persoonlijk vind dat esdoorn bonsai gevormd in de klassieke stijl één van de mooiste bonsai zijn .
Hebt u nog zo geen Acer exemplaar in uw collectie , het is nooit te laat om er mee te starten !
Veel succes !
Categorie:B. - Acer Palmatum
29-04-2008
Japanse esdoorn in de winter .
Een Japanse esdoorn , bonsai of volwassen boom , kan in de tuin tijdens de winter een blikvanger zijn .
Categorie:B. - Acer Palmatum
28-04-2008
Japanse esdoorn in lente en zomer .
In de lente en zomer heeft diezelfde Japanse esdoorn , ( Acer Palmatum ) een mooie aanblik met zijn fijne tedere blad .
Categorie:B. - Acer Palmatum
27-04-2008
Japanse esdoorn in de herfst .
Verrukkelijk is die Japanse esdoorn in herfstkleuren .
Categorie:B. - Acer Palmatum
26-04-2008
Gewone Japanse esdoorn .
Acer Palmatum in de zomer . Bij bladsnoei kunnen de bladeren hier nog wat kleiner worden en dit komt ook de herfstkleur ten goede .
Categorie:B. - Acer Palmatum
25-04-2008
Acer Palmatum laten doorgroeien .
De Acer heeft het ganse groeiseizoen zijn uiterste knoppen laten uitgroeien . Dit komt de gezondheid en het op krachten blijven of opnieuw komen van de boom ten goede . Direct na de bladval worden de te lange twijgen ingekort tot op de juiste lengte dat ze opnieuw passen binnen het silhouet van de kruin van de bonsai .
Categorie:B. - Acer Palmatum
24-04-2008
Acer Palmatum - winterbeeld .
Hier ziet u de goede opbouw van de stam in moyogi stijl , de mooie wortelvoet en de goed geplaatste gesteltakken . De zeer fijne vertakking moet hier nog bijgekweekt worden .
Categorie:B. - Acer Palmatum
23-04-2008
Acer Palmatum .
Deze Japanse esdoorn is in opbouw . Deze foto is genomen na de eerste groei . Alles zit onder het blad en niets is nog te zien van de bonsai in wording . Er zit niets anders op dan hier bladsnoei toe te passen .
Categorie:B. - Acer Palmatum
22-04-2008
Acer Palmatum .
Na de bladsnoei . De tapse stam is reeds gevormd alsook de gesteltakken . Meestal heeft de Acer Palmatum een groene bast in zijn jonge jaren en met ouder worden komt de schors bruin/grijs . De kleurverandering kan u al merken aan de onderzijde van de stam . De uitholling op de stam is er gekomen na dat die boom de vreselijke verwelkingsziekte ( verticillium ) kreeg op één tak die ik volledig heb verwijderd en om daar de grote wonde weg te werken ... vandaar deze uitholling .
Categorie:B. - Acer Palmatum
13-04-2008
Acer Buergerianum of drietandsesdoorn .
Acer Buergerianum .
De Acer Buergerianum of Drietandsesdoorn ( Trident Maple ) is een boomsoort die veelvuldig voorkomt als bonsai . Wordt veel vanuit Japan en Korea ingevoerd in Europa . Het is een forse groeier , gemakkelijk in opbouw , die uit zijn eigen reeds een redelijk klein blad heeft en die in de herfst ook zeer mooi verkleurd . Sommige A. Buergerianums verkleuren rood oranje in de herfst en andere soorten verkleuren botergeel . De Japanse variëteit heeft een bleke schors en licht groener blad tegenover de Koreaanse variëteit , die heeft een donkerder bast en donkerder groen blad .De Drietandsesdoorn komt veelvuldig met een robuste stam ( fath trunk ) en zware mooie wortelvoet voor die grote indruk maakt . De boom laat zich uitstekend bedraden waarbij u wel moet opletten dat de draad niet te veel in de bast groeit door zijn forse groei . Snoei is voor de Drietandsesdoorn geen probleem en de snoeiwonden groeien vlugger dicht dan men denkt . Wel de snoeiwonden goed afdekken met cut paste of lacbalsem .Verpotten moet vaker gebeuren tegenover andere loofbomen aangezien de boom veel wortels maakt die na een paar jaar beginnen ronddraaien in de schaal en zo de boom uit de schaal laat groeien . Dit is het tijdstip om wortelsnoei toe te passen en te verpotten uiteraard in de normale verpotperiode februari / maart ! De soort verdraagt drastische wortelsnoei . Oppotten in zuivere acadama waarbij de grove korrels onderaan de schaal komen en zo naar boven fijnere korrels toepassen .Regelmatige watergifte in de zomer is een must en in de winter wel vochtig houden , regelmatige controle is hier ook geboden , want er drogen meer bonsai uit in de winter dan tijdens de zomer ! Normaal bemesten zoals andere bonsaisoorten . Zet de Acer Buergerianum niet in een afgesloten ruimte waar geen wind aan kan om meeldauw te voorkomen . Op een normale standplaats heeft deze boomsoort eigenlijk geen last van meeldauw . Na de eerste groeiperiode moet veel blad weggenomen worden en dit gebeurt door het afritsen van de bladeren op de twijgen . De nieuwe aanmaak van het blad is merkelijk kleiner en de herfstkleuren nadien zijn ook beter . Wanneer het blad nog niet in evenredigheid is met het geheel dan kan een derde bladsnoei gegeven worden . Het blad van de Trident Maple is zeer klein te bekomen . De Acer Buergerianum kan in vele stijlen opgebouwd worden maar extreme gevallen komen niet voor , het beste zijn de klassieke stijlen .Eenmaal in uw bezit wil u deze soort zeker niet meer missen ! Een aanrader !