Foto
Inhoud blog
  • Bond Zonder Naam
  • Herfst
  • Bond Zonder Naam
  • 11 november
  • Bloemen
  • Bond Zonder Naam
  • Ga je mee op reis ?
  • Ga je mee op reis ?
  • Bond Zonder Naam
  • Bond Zonder Naam

    Gemeentehuis - Binnen
    ONZE BUREN
    DIKSMUIDE
    LO-RENINGE
    POPERINGE
    VEURNE
    VLETEREN

    Bellestraat - Kattekapel

    Clepstraat 3

    Zavel 7

    Bergenstraat

    Hk Jokweg - Ekestr.

    Eversamstr. 1

    Fortem 64

    Grensstraat

    Groenestraat

    Aan de Schreve
    Artikels en foto's over mijn dorp - Foto's van reizen
    10-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Propere bevolking

    Propere bevolking
    Alveringem - De Alveringemnaars produceren jaarlijks 156 kg restafval. Dat is 11 kg minder dan het gemiddelde bij de afvalintercommunale IVVO en 9 kg minder dan het Vlaamse streefcijfer. De aanvoer van huisafval naar het - inmiddels geautomatiseerde - containerpark in Vleteren stijgt met 5 %. Alle Alveringemnaars samen waren vorig jaar goed voor 765.925 kilo restafval. In totaal werden 2.545.479 kilo afvalproducten geproduceerd, waarvan 70 % recycleerbaar.  MMA - 10/05/2006       Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'

    10-05-2006 om 09:47 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    08-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mop van de week - 19
    Jantje komt huilend in huis. 
    Z'n moeder vraagt: "Waarom huil je Jantje?" 
    "Papa heeft zich met de hamer op de duim geslagen  !!" 
    Zegt moeder: "Daar moet je toch niet om huilen, daar moet je mee lachen !" 
    Zegt Jantje: "Dat heb ik ook eerst gedaan!"
                                                                    

    08-05-2006 om 14:22 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nooit meer Oorlog

    Nooit meer Oorlog
    Duizenden rijden eerste themafietsroute in

    DIKSMUIDE - Zondag hebben drieduizend fietsers tussen 13.30 en 18 uur de eerste themafietsroute in Diksmuide ingereden. ,,Nooit meer Oorlog'' is het thema van dit fietscircuit.
    Fietsen voor vrede. Daar zijn ze in Diksmuide sterk in. Mede onder impuls van Ten Vrede is er een vredesfietstocht van Verdun naar Diksmuide en dit als symbolische verbinding van twee steden die zwaar geleden hebben tijdens de Eerste Wereldoorlog. Markant is het feit dat er zestien Diksmuide vrouwen het gehele traject vanuit Verdun hebben meegefietst. Deze moedige vrouwen zijn al van 3 mei vertrokken en zijn zondag op de Grote Markt van Diksmuide aangekomen. Elke fietser die zich vooraf heeft ingeschreven, krijgt een ticket voor het festival Ten Vrede.

    Langs monumenten
    Het idee van een route 14-18 komt van sportschepen Marc Deprez (VLD). Het idee is overgewaaid naar Westtoer en daar hebben ze er de themafietsroute Nooit meer Oorlog van gemaakt. ,,Dit fietscircuit is 37 km lang en brengt de fietser langs heel wat monumenten en sites uit de Eerste Wereldoorlog die verspreid liggen op het grondgebied van Diksmuide. De startplaats is de Grote Markt. Verder gaat de fietstocht via de IJzertoren, de Dodengang, het Onze-Lieve-Vrouwehoekje, het Belgische soldatenkerkhof in Keiem, het Duitse kerkhof in Vladslo met de beeldengroep Het Treurend Ouderpaar van Käthe Kollwitz'', verduidelijkt toerismeschepen Eric Seurynck (SP.A).
    Deze themafietstocht maakt gebruik van de knooppunten-bewegwijzering van het fietsnetwerk Westhoek. Dit netwerk staat garant voor bijna duizend kilometer fietsplezier langs de meest aantrekkelijke en veilige fietswegen van de Westhoek. Als fietser volg je de groen-witte bewegwijzering naar de knooppuntnummers zoals aangegeven in de wegbeschrijving van de brochure.          
    Ronny VANHOOREN  08/05/2006   
    Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'

    08-05-2006 om 09:08 geschreven door m@urits


    » Reageer (1)
    03-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandelnetwerk voor rolstoelen

    Wandelnetwerk voor rolstoelen

    Westouter - De stichting Marguerite Yourcenar ( SMY ) heeft, met steun van het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels, een wandelnetwerk voor rolstoelgebruikers ontworpen. Het gaat om een wandelgebied dat zich uitstrekt ten noorden van de dorpskern van Westouter (Heuvelland) in de richting van Poperinge. De wandelwegen zijn hoofdzakelijk geasfalteerd. Ook enkele grintwegen zijn in het net opgenomen. Het rolwagennetwerk Heuvelland zal worden ingewandeld op 20 mei.    PLI  03-05-2006
    Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'

    03-05-2006 om 10:30 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    01-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mop van de week - 18

    Een Engelse toerist neemt een taxi om van de luchthaven in Zaventem naar z'n hotel in Brussel te gaan. Ze rijden voorbij het Atomium en de passagier achter in de taxi wil de chauffeur wat vragen over het imposante bouwwerk, dus tikt hij de man even op z'n schouder om de aandacht te trekken.
    De taxichauffeur geeft een geweldige schreeuw en verliest de macht over het stuur.
    Het voertuig mist op een haartje na een tram, ramt bijna een huis, alvorens op het trottoir tot stilstand te komen. Het is even stil in de taxi.
    Dan zegt de chauffeur: "Meneer, wilt u dat nooit meer doen. Ik ben me dood geschrokken."
    " Ik wist niet dat je zo zou schrikken van een klein tikje op uw schouder".
    Waarop de bestuurder zegt: "Het is uw schuld niet hoor meneer. Maar vandaag is mijn eerste dag als taxichauffeur. Hiervoor heb ik 25 jaar  met lijkwagens gereden".
                                            

    01-05-2006 om 09:39 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    29-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politie-agent voor een dag

    Politie-agent voor een dag
    Rode kaart voor snelrijders, koek voor voorbeeldige chauffeurs

    ALVERINGEM - De kinderen van de gemeenteschool in de Nieuwstraat speelden donderdag voor politie-agent. Ze gaven een rode kaart aan wie in hun schoolomgeving sneller dan 30 per uur reed. Chauffeurs die zich aan de verkeersregels hielden, werden beloond met een koek.
    Volgens verkeerskundige Norbert De Ruyter van de politiezone Spoorkin, rijdt 72 % van de wagens te snel in de zone 30 in Alveringem-dorp. Tijdens de schooluren daalt dat aantal met meer dan de helft. Deze zone 30 is vrij lang en loopt van de gemeenteschool aan de Nieuwstraat tot de gemeenschapsschool aan de Sint-Rijkersstraat.
    ,,Ze rijden te snel, ik weet het, want ik woon hier'', zegt een bewoonster van de Nieuwstraat. ,,Het probleem is dat chauffeurs te laat beseffen dat ze bij een school komen. Die vaste zone 30-borden vallen niet genoeg op.''
    ,,De zwarte variabele borden met oplichtende rode cijfers, hebben inderdaad veel meer effect. De vaste borden verdwijnen in het overaanbod van verkeersborden. De gemeenschapsschool stopt einde dit schooljaar. Dan zal deze zone 30 een heel stuk korter worden. Misschien is de administratie van wegen en verkeer dan wel bereid om variabele borden te installeren langs deze gewestweg. Dan zouden er maar drie van die dure borden meer nodig zijn in plaats van negen'', aldus Norbert De Ruyter.
    ,,Opmerkelijk is wel dat veel tractoren, vrachtwagens en schoolbussen de 30-regel aan hun laars lappen. Vooral die laatste zouden het voorbeeld moeten geven. Maar toch is de snelheid hier in het algemeen verminderd'', zegt een agent.

    Spandoeken
    De kinderen van de gemeenteschool kregen een hele week verkeersles van de lokale politie. Als afsluiter mochten ze donderdagvoormiddag zelf politie-agent spelen. Samen met de echte agenten hielden ze een heel pak chauffeurs nabij hun school staande. Wie te vlug reed, kreeg een rode kaart met de tekst : ,,Jammer, u reed te snel, 't is niet wel''. Wie zich aan de regels hield, kreeg een chocoladekoek. De kinderen hadden er woensdag zelf een hele mand vol gebakken.
    De actie werd omkaderd met twee spandoeken, waarop stond : ,,50 km/u. is dodelijk, 30 km./u. is kindvriendelijk''. Tijdens de actie reed toch nog zo'n 45 % van de chauffeurs te snel.
    Marc MAES  29/04/2006              Overgenomen uit 'Het Volk'

    29-04-2006 om 08:28 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    24-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mop van de week - 17
    Een klas heeft een nieuwe leraar. Hij wil
    zien of de kinderen in zichzelf geloven.
    Daarom zegt hij: "Wie dom is, gaat staan."
    Na een paar minuten staat Tim op. De leraar vraagt:
    "denk je echt dat je dom bent?"
    Tim: "nee, maar ik vind het zo zielig dat u
    de enige bent die staat!"

                  *  *  *  *  *

    De juf vraagt aan haar leerlingen:"ik ben mooi.
    Is dat tegenwoordige tijd of verleden tijd?"
    Mieke: "verleden tijd, juffrouw..."

    24-04-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    18-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spreuk van de maand
    Wie je bent,
    is belangrijker dan wat je hebt.
                                                                     Bond zonder naam

    18-04-2006 om 23:54 geschreven door m@urits


    » Reageer (1)
    17-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mop van de week - 16
    De onderwijzer probeert het begrip " wonder" uit te leggen. "Stel je voor, Jantje, dat iemand van een hoge toren valt en helemaal niets gebroken heeft", zegt hij, "hoe noem je zo iets ?".
    "Toeval", antwoordt Jantje. "Je begrijpt me verkeerd", zegt de onderwijzer, "Stel je voor dat die man nog eens van de toren valt en weer niet gewond is. Wat dan ?". "Puur geluk" antwoordt Jantje. De onderwijzer krijgt het een beetje op zijn heupen: "Nee, dat bedoel ik niet. Stel je voor dat hij een derde keer van de toren valt en er weer zonder kleerscheuren vanaf komt. Wat is dat ?"."Gewoonte" antwoordt Jantje.

    17-04-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    15-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rabarber aan opmars bezig

    Rabarber aan opmars bezig
    Warandehof gespecialiseerd in rabarberkweek

    GIJVERINKHOVE - De aloude, wat vergeten rabarberplant is aan een fameuze opmars bezig. In Engeland en Frankrijk is dat te danken aan de koks, die de groente - of is het fruit? - steeds vaker gebruiken in hun bereidingen. In ons land zijn de West-Vlaamse boeren de grootste producenten, zoals het echtpaar Louwagie van Gijverinkhove (Alveringem).

    Op het Warandehof in Gijverinkhove (Alveringem) hebben Pol Louwagie en Katrien Zyde 65 aren rabarber staan. Zij behoren daarmee tot de grotere professionele kwekers. ,,Wij telen 15 soorten groenten. Naast veldsla en knolvenkel is rabarber één van onze specialiteiten. Wij kweken al rabarber sinds 1999. Rabarber kan je acht jaar laten staan vooraleer je de planten moet vervangen. Dat is dus gemakkelijk. Maar de oogst gebeurt manueel en is wel zeer arbeidsintensief'', zegt Pol Louwagie.

    Is de rabarber aan een comeback bezig? ,,Wij leveren aan de veiling - de rode rabarber, want er is ook groene voor de industrie - en ik merk dat de afnemers bereid zijn daar stevige prijzen voor te betalen. Rabarber is duidelijk weer gegeerd. Ik denk dat veel mensen op zoek zijn naar goede natuurproducten van vroeger. Rabarber past uitstekend in die trend'', vertelt Pol Louwagie.

    ,,Rabarber is een wat ruwe plant, maar je kan met die ouderwetse zuurstok heel veel lekkere bereidingen maken. Wij hebben een hoevewinkel. Daar verkopen we niet alleen rabarberstelen, maar ook allerlei afgeleide producten'', aldus Paul Louwagie.

    ,,Waarom rabarber in de keuken zo lekker is? Net als appel maakt rabarber je gerechten fris en fruitig. En natuurlijk is rabarber erg gezond want zeer vitaminerijk. Onze ouders wisten dat wel'', aldus nog Paul Louwagie.

    Het Warandehof ligt aan de Elzendammestraat 11 in Gijverinkhove, tel. 058-29.86.26, rabarber@hetwarandehof.be en www.rabarber.be.                         
    Marc MAES 15/04/2006
    Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'

    15-04-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    13-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenmalig . . .

    Op donderdag 4 mei, één uur 2 minuten en 3 seconden na middernacht, zal de tijdsaanduiding als volgt zijn:

    01 : 02 : 03    04 - 05 - 06

    Dit is nog nooit gebeurd en zal ook nooit meer gebeuren.
    overgenomen uit : Blog Lana

    13-04-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overzetacties padden afgerond...
    Overzetacties padden afgerond
    Westhoek  In de regio Heuvelland - Ieper - Poperinge worden de paddenoverzetacties rond deze tijd afgerond. De trek kwam dit voorjaar heel laat op gang, maar in het weekend van 25 en 26 maart trokken padden, asalmanders en kikkers massaal naar hun paarvijvers. In de Kasteelhoek in Hollebeke bijvoorbeeld werden in dat weekend 1355 padden, 150 salamanders en tientallen kikkers overgezet.   ( PLI )
    Overgenomen uit  'Het Nieuwsblad'.

    13-04-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werken en controles op invalswegen...
    Werken en controles op invalswegen
    Alveringem : "Uit metingen blijkt dat er nog altijd te snel gereden wordt op de invalswegen naar en de doortochten van onze dorpen. Sommige wegen zijn ook onveilig. We pakken dat aan met zowel infrastructuurwerken als politiecontroles" aldus burgemeester Marc Wackenier. In april worden de Izenbergestraat, de Putstraat en de Krombekestraat grondig gerenoveerd. Op de N8 in Hoogstade worden enkele betonvakken vervangen door tarmac. Nadien komen de landbouwwegen aan de beurt. Er worden nog snelheidscontroles uitgevoerd aan de Bergenstraat en de Rozendalstraat op donderdag 20 april, telkens in de voormiddag. Ook het snelheids-preventiebord zal vaker worden opgesteld. ( MMA )
    Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'

    13-04-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    03-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mop van de week -14
    Een vrouw van 50 krijgt een hartaanval en komt in het ziekenhuis terecht.
    Terwijl ze op de operatietafel ligt, dichtbij de dood, krijgt ze een visioen.
    Ze ziet God en vraagt: “Is mijn uur gekomen ?”
    God antwoordt: “ Nee, je hebt nog 40 jaar , 2 maand en 8 dagen tegoed.” Bij het ontwaken uit de verdoving, besluit ze een facelift, een liposuctie te laten doen, ook haar lippen laat ze opspuiten met callogeen. Ze laat eveneens een borsten correctie uitvoeren…. En nog veel meer, het loont beslist de moeite, nu ze weet dat ze nog zo lang te gaan heeft.

    Na haar laatste operatie komt ze uit het ziekenhuis en wordt gegrepen door een auto bij het oversteken van de straat.

    In de hemel aangekomen vraagt ze aan God: “ Niet mooi hé, ik dacht dat ik nog minstens 40 jaar tegoed had! Waarom heb je me laten omverrijden door die auto ?”

    God: “ Potverdorie meid, ik had je niet herkend.” ! !

    03-04-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    31-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoge Blekker vernieuwd...

    Hoge Blekker vernieuwd
    Zowel recreatief als conditiezwemmen in zwembad

    KOKSIJDE - Gisteravond opende het Koksijdse gemeentebestuur officieel het uitgebreide en gerenoveerde zwembad Hoge Blekker in Koksijde. ,,Dit zwembadcomplex is uniek in West-Vlaanderen. Je kunt hier nu zowel aan recreatief als aan conditiezwemmen doen. Ontspannen dus naast inspannen'', stelt diensthoofd zwembaden Marc Supeley.

    De toegangshal en de kleedkamers werden helemaal vernieuwd, de cafetaria uitgebreid. 345 kleurrijke afgesloten kastjes vervangen het oude vestiairesysteem. Het bestaande 25-meterzwembad kreeg een nieuwe kade en een antislipvloer. Het instructiezwembad werd ook met een antislipvloer uitgerust en een leuning voor andersvaliden'', zegt Marc Supeley.

    Het nieuwe recreatiebad bestaat uit een kinderbad met streekgebonden spuitfiguren, zoals een paardenvisser en een monnik, een garnaalglijbaantje, een pad met spuitmond. Daarnaast ligt een relaxtuin met zetels en 4 duowhirlpools met aromakeuze. Vanuit de relaxruimte kun je naar het buitenbad. Dat kan ook via een tunnel, die het buitenbad met het versnellingsbad verbindt. Er is een afzonderlijke landingsplaats voor de 70 meter lange glijbaan. Rond het complex is er een ligweide.

    Waarom moet ik hier komen zwemmen?
    Marc Supeley: ,,Het is een uniek zwembadcomplex voor West-Vlaanderen. Zowel recreatief als conditiezwemmen kan hier. Ontspanning en inspanning gaan bij ons samen. Bovendien zijn de toegangsprijzen heel sociaal. Je kan gerust meerdere keren per week komen, zonder je gezinsbudget te overschrijden.''

    Heeft dit zwembad meer te bieden dan andere?
    ,,Andere streekbaden beperken zich tot een kuip, zonder attracties. Ze moeten een eindeloos creatief gevecht voeren.''

    Zijn er nog plannen?
    ,,Naast het nieuwe zwembad willen we later een saunacomplex inrichten. Er zijn ook plannen om het zwembad van Oostduinkerke te vernieuwen.''
         
    Marc MAES  31/03/2006
    Overgenomen uit 'Het Nieuwblad'.

    31-03-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    29-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paddentrek op gang ...

    Paddentrek massaal op gang gekomen
    Amfibieën wachten eerste lentewarmte af

    IEPER/ HEUVELLAND - De hele maand maart is het stil gebleven in amfibieënland. De koude hield padden, kikkers en salamanders in hun winterschuilplaats. Maar de gevoelige verhoging van de temperatuur sinds vorig weekend in combinatie met het regenachtig en vochtig weer heeft de amfibieëntrek massaal op gang getrokken.

    In het weekend van 25 en 26 maart werden er bijvoorbeeld in de Kasteelhoekstraat in Hollebeke minstens 1.355 (!) padden, 150 salamanders en enkele tientallen kikkers, zowel bruine als groene, overgezet'', weet Lieven Stubbe, die de acties in Ieper coördineert.

    ,,Dat zijn aantallen die normaal over een volledige trekperiode gehaald worden. En dat is dan nog een zeer onvolledig cijfer, omdat de ochtendacties er nog niet bijgeteld zijn. Ook in andere gebieden waar georganiseerde acties lopen, merken we vergelijkbare cijfers.''

    ,,De amfibieën trekken momenteel dus massaal naar hun voortplantingsvijvers. Normaal gezien is de trek op dit ogenblik al over zijn hoogtepunt heen. Maar de schrale oostenwind en de vriesnachten van de voorbije weken deden de amfibieën geduldig wachten op gunstiger weer.''

    Snelheid matigen
    Uitzonderlijk is dat - wegens de zachte en vochtige weersomstandigheden - de amfibieën ook overdag trekken. En dat houdt meteen een gevaar in.
    ,,Daarom vragen we iedereen om overdag, maar vooral ook na het invallen van de avondschemering, de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen en de snelheid te matigen op plaatsen waar de padden verkeerswegen over moeten en waar geen opvanginstallaties staan. Dat is bijvoorbeeld zo in de Tulpenlaan in Ieper, die parallel loopt met de Oude Vaart. Elk jaar trekken vele honderden amfibieën deze weg over op weg naar de vaart.'' Snelheid minderen dus, vragen de medewerkers aan de paddenacties.   
    Piet LESAGE 
    29/03/2006
    Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'

    29-03-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    28-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bart Wellens ...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  Bartje, Bartje, Bartje, wat doe je nu ?

     Je weet nog wel dat Bart Wellens tijdens

     een wedstrijd vorige winter, een karate

     schop uitdeelde aan een toeschouwer.

     Weet je aan wie hij dat allemaal leerde ?

     KLIK

    28-03-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    27-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mop van de week - 13
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   De politie ziet een sportwagen aan 40 km per uur op
     de E 40 rijden. De agenten doen de wagen stoppen,
     waarin Ann achter het stuur zit.
     
      Agent : " Wel ? Je moet hier minstens 70 km per uur rijden ".
      Ann : " Maar ik zag al die borden met E 40 op ".
      Naast haar zit een man te schudden en te beven.
      Agent : " Wel, wat scheelt er met u ? "
      Man : " We komen juist van de E 313 ! ! "  

    27-03-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (1)
    24-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werk van...

    24-03-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    23-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifanten op strand...

    Olifanten op strand
    Houten dieren onderdeel van 2006 Beaufort

    DE PANNE - Een ongewoon gezicht op het strand van De Panne: drie olifanten staan er nabij het Canadezenplein in de verte te staren. Straks komen nog een zevental olifanten hun soortgenoten vervoegen. De olifanten vormen een onderdeel van de kunstmanifestatie 2006 Beaufort.

    De olifanten zijn het werk van de Zuid-Afrikaanse houtkapper Andries Botha en zijn team. Ze werden per schip vanuit de haven van Durban vervoerd. De groep wordt geleidelijk aan groter. Vanaf dinsdag 28 maart kan het publiek de houtkappers aan het werk zien. Ze kappen dan een negende exemplaar, een baby-olifantje.

    ,,De olifant is het door de Zuid-Afrikanen meest gewaardeerde dier van wat zij omschrijven als The Big Five. Voor hen heeft de olifant goddelijke aspiraties. Hij is volgens de mythologie de reïncarnatie van de vermoorde godheid'', zegt Willy Van den Bussche, commissaris-generaal van Beaufort.

    Zuid-Afrikaanse materialen

    Met de olifanten wil 2006 Beaufort komaf maken met het eurocentrisme van de Westerse kunstwereld, waarin Afrikaanse kunstenaars weinig vertegenwoordigd zijn. Het project vormt ook een vraagstelling over de huidige normen en waarden van de kunstwereld, waarin de kunstenaar tegenover de ambachtsman staat. ,,Botha en zijn groep werken met uitgesproken Zuid-Afrikaanse materialen, zoals hout en metaal'', aldus de commissaris-generaal.

    De Afrikaanse aanwezigheid in De Panne refereert aan de geschiedenis uit de 17de eeuw, toen Vlaamse boeren vanuit deze streek emigreerden naar Zuid-Afrika om er een nieuw leven op te bouwen. ,,De olifanten op het strand maken de omgekeerde beweging. Ze komen uit de zee'', aldus nog Willy Van den Bussche.
          Marc MAES 
    23/03/2006
    Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'

    23-03-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)

    Foto

    Hallo,
    Ik ben gepensionneerd en ik hou van wandelen en reizen. Ik woon in Hoogstade, een deelgemeente van Alveringem (W-VL). Enkele van die deelgemeenten grenzen aan Frankrijk. Vandaar de naam van mijn blog "Aan de Schreve". "De Schreve", de benaming van de staatsgrens tussen België en Frankrijk die dwars door de Westhoek loopt.

    Gastenboek



    Archief per jaar
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Sint Rijkersstraat 46


    Burgmolenstr. - Groensprietkapel


    Bergenstraat


    Beverenstraat


    Eversamstr. 6


    Gemeneweg


    Grensstraat


    Gijverinkhovestraat De drie boomtjes


    Groenestraat



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!