Artikels en foto's over mijn dorp - Foto's van reizen
24-04-2006
Mop van de week - 17
Een klas heeft een nieuwe leraar. Hij wil zien of de kinderen in zichzelf geloven. Daarom zegt hij: "Wie dom is, gaat staan." Na een paar minuten staat Tim op. De leraar vraagt: "denk je echt dat je dom bent?" Tim: "nee, maar ik vind het zo zielig dat u de enige bent die staat!"
* * * * *
De juf vraagt aan haar leerlingen:"ik ben mooi. Is dat tegenwoordige tijd of verleden tijd?" Mieke: "verleden tijd, juffrouw..."
De onderwijzer probeert het begrip " wonder" uit te leggen. "Stel je voor, Jantje, dat iemand van een hoge toren valt en helemaal niets gebroken heeft", zegt hij, "hoe noem je zo iets ?". "Toeval", antwoordt Jantje. "Je begrijpt me verkeerd", zegt de onderwijzer, "Stel je voor dat die man nog eens van de toren valt en weer niet gewond is. Wat dan ?". "Puur geluk" antwoordt Jantje. De onderwijzer krijgt het een beetje op zijn heupen: "Nee, dat bedoel ik niet. Stel je voor dat hij een derde keer van de toren valt en er weer zonder kleerscheuren vanaf komt. Wat is dat ?"."Gewoonte" antwoordt Jantje.
Rabarber aan opmars bezig Warandehof gespecialiseerd in rabarberkweek
GIJVERINKHOVE - De aloude, wat vergeten rabarberplant is aan een fameuze opmars bezig. In Engeland en Frankrijk is dat te danken aan de koks, die de groente - of is het fruit? - steeds vaker gebruiken in hun bereidingen. In ons land zijn de West-Vlaamse boeren de grootste producenten, zoals het echtpaar Louwagie van Gijverinkhove (Alveringem).
Op het Warandehof in Gijverinkhove (Alveringem) hebben Pol Louwagie en Katrien Zyde 65 aren rabarber staan. Zij behoren daarmee tot de grotere professionele kwekers. ,,Wij telen 15 soorten groenten. Naast veldsla en knolvenkel is rabarber één van onze specialiteiten. Wij kweken al rabarber sinds 1999. Rabarber kan je acht jaar laten staan vooraleer je de planten moet vervangen. Dat is dus gemakkelijk. Maar de oogst gebeurt manueel en is wel zeer arbeidsintensief'', zegt Pol Louwagie.
Is de rabarber aan een comeback bezig? ,,Wij leveren aan de veiling - de rode rabarber, want er is ook groene voor de industrie - en ik merk dat de afnemers bereid zijn daar stevige prijzen voor te betalen. Rabarber is duidelijk weer gegeerd. Ik denk dat veel mensen op zoek zijn naar goede natuurproducten van vroeger. Rabarber past uitstekend in die trend'', vertelt Pol Louwagie.
,,Rabarber is een wat ruwe plant, maar je kan met die ouderwetse zuurstok heel veel lekkere bereidingen maken. Wij hebben een hoevewinkel. Daar verkopen we niet alleen rabarberstelen, maar ook allerlei afgeleide producten'', aldus Paul Louwagie.
,,Waarom rabarber in de keuken zo lekker is? Net als appel maakt rabarber je gerechten fris en fruitig. En natuurlijk is rabarber erg gezond want zeer vitaminerijk. Onze ouders wisten dat wel'', aldus nog Paul Louwagie. Het Warandehof ligt aan de Elzendammestraat 11 in Gijverinkhove, tel. 058-29.86.26, rabarber@hetwarandehof.be en www.rabarber.be. Marc MAES 15/04/2006 Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'
Overzetacties padden afgerond Westhoek In de regio Heuvelland - Ieper - Poperinge worden de paddenoverzetacties rond deze tijd afgerond. De trek kwam dit voorjaar heel laat op gang, maar in het weekend van 25 en 26 maart trokken padden, asalmanders en kikkers massaal naar hun paarvijvers. In de Kasteelhoek in Hollebeke bijvoorbeeld werden in dat weekend 1355 padden, 150 salamanders en tientallen kikkers overgezet. ( PLI ) Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'.
Werken en controles op invalswegen Alveringem : "Uit metingen blijkt dat er nog altijd te snel gereden wordt op de invalswegen naar en de doortochten van onze dorpen. Sommige wegen zijn ook onveilig. We pakken dat aan met zowel infrastructuurwerken als politiecontroles" aldus burgemeester Marc Wackenier. In april worden de Izenbergestraat, de Putstraat en de Krombekestraat grondig gerenoveerd. Op de N8 in Hoogstade worden enkele betonvakken vervangen door tarmac. Nadien komen de landbouwwegen aan de beurt. Er worden nog snelheidscontroles uitgevoerd aan de Bergenstraat en de Rozendalstraat op donderdag 20 april, telkens in de voormiddag. Ook het snelheids-preventiebord zal vaker worden opgesteld. ( MMA ) Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'
Een vrouw van 50 krijgt een hartaanval en komt in het ziekenhuis terecht. Terwijl ze op de operatietafel ligt, dichtbij de dood, krijgt ze een visioen. Ze ziet God en vraagt: Is mijn uur gekomen ? God antwoordt: Nee, je hebt nog 40 jaar , 2 maand en 8 dagen tegoed. Bij het ontwaken uit de verdoving, besluit ze een facelift, een liposuctie te laten doen, ook haar lippen laat ze opspuiten met callogeen. Ze laat eveneens een borsten correctie uitvoeren . En nog veel meer, het loont beslist de moeite, nu ze weet dat ze nog zo lang te gaan heeft.
Na haar laatste operatie komt ze uit het ziekenhuis en wordt gegrepen door een auto bij het oversteken van de straat.
In de hemel aangekomen vraagt ze aan God: Niet mooi hé, ik dacht dat ik nog minstens 40 jaar tegoed had! Waarom heb je me laten omverrijden door die auto ?
God: Potverdorie meid, ik had je niet herkend. ! !
Hoge Blekker vernieuwd Zowel recreatief als conditiezwemmen in zwembad
KOKSIJDE - Gisteravond opende het Koksijdse gemeentebestuur officieel het uitgebreide en gerenoveerde zwembad Hoge Blekker in Koksijde. ,,Dit zwembadcomplex is uniek in West-Vlaanderen. Je kunt hier nu zowel aan recreatief als aan conditiezwemmen doen. Ontspannen dus naast inspannen'', stelt diensthoofd zwembaden Marc Supeley.
De toegangshal en de kleedkamers werden helemaal vernieuwd, de cafetaria uitgebreid. 345 kleurrijke afgesloten kastjes vervangen het oude vestiairesysteem. Het bestaande 25-meterzwembad kreeg een nieuwe kade en een antislipvloer. Het instructiezwembad werd ook met een antislipvloer uitgerust en een leuning voor andersvaliden'', zegt Marc Supeley.
Het nieuwe recreatiebad bestaat uit een kinderbad met streekgebonden spuitfiguren, zoals een paardenvisser en een monnik, een garnaalglijbaantje, een pad met spuitmond. Daarnaast ligt een relaxtuin met zetels en 4 duowhirlpools met aromakeuze. Vanuit de relaxruimte kun je naar het buitenbad. Dat kan ook via een tunnel, die het buitenbad met het versnellingsbad verbindt. Er is een afzonderlijke landingsplaats voor de 70 meter lange glijbaan. Rond het complex is er een ligweide.
Waarom moet ik hier komen zwemmen? Marc Supeley: ,,Het is een uniek zwembadcomplex voor West-Vlaanderen. Zowel recreatief als conditiezwemmen kan hier. Ontspanning en inspanning gaan bij ons samen. Bovendien zijn de toegangsprijzen heel sociaal. Je kan gerust meerdere keren per week komen, zonder je gezinsbudget te overschrijden.''
Heeft dit zwembad meer te bieden dan andere? ,,Andere streekbaden beperken zich tot een kuip, zonder attracties. Ze moeten een eindeloos creatief gevecht voeren.''
Zijn er nog plannen? ,,Naast het nieuwe zwembad willen we later een saunacomplex inrichten. Er zijn ook plannen om het zwembad van Oostduinkerke te vernieuwen.'' Marc MAES 31/03/2006 Overgenomen uit 'Het Nieuwblad'.
Paddentrek massaal op gang gekomen Amfibieën wachten eerste lentewarmte af
IEPER/ HEUVELLAND - De hele maand maart is het stil gebleven in amfibieënland. De koude hield padden, kikkers en salamanders in hun winterschuilplaats. Maar de gevoelige verhoging van de temperatuur sinds vorig weekend in combinatie met het regenachtig en vochtig weer heeft de amfibieëntrek massaal op gang getrokken.
In het weekend van 25 en 26 maart werden er bijvoorbeeld in de Kasteelhoekstraat in Hollebeke minstens 1.355 (!) padden, 150 salamanders en enkele tientallen kikkers, zowel bruine als groene, overgezet'', weet Lieven Stubbe, die de acties in Ieper coördineert.
,,Dat zijn aantallen die normaal over een volledige trekperiode gehaald worden. En dat is dan nog een zeer onvolledig cijfer, omdat de ochtendacties er nog niet bijgeteld zijn. Ook in andere gebieden waar georganiseerde acties lopen, merken we vergelijkbare cijfers.''
,,De amfibieën trekken momenteel dus massaal naar hun voortplantingsvijvers. Normaal gezien is de trek op dit ogenblik al over zijn hoogtepunt heen. Maar de schrale oostenwind en de vriesnachten van de voorbije weken deden de amfibieën geduldig wachten op gunstiger weer.''
Snelheid matigen Uitzonderlijk is dat - wegens de zachte en vochtige weersomstandigheden - de amfibieën ook overdag trekken. En dat houdt meteen een gevaar in. ,,Daarom vragen we iedereen om overdag, maar vooral ook na het invallen van de avondschemering, de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen en de snelheid te matigen op plaatsen waar de padden verkeerswegen over moeten en waar geen opvanginstallaties staan. Dat is bijvoorbeeld zo in de Tulpenlaan in Ieper, die parallel loopt met de Oude Vaart. Elk jaar trekken vele honderden amfibieën deze weg over op weg naar de vaart.'' Snelheid minderen dus, vragen de medewerkers aan de paddenacties. Piet LESAGE 29/03/2006 Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'
De politie ziet een sportwagen aan 40 km per uur op de E 40 rijden. De agenten doen de wagen stoppen, waarin Ann achter het stuur zit.
Agent : " Wel ? Je moet hier minstens 70 km per uur rijden ". Ann : " Maar ik zag al die borden met E 40 op ". Naast haar zit een man te schudden en te beven. Agent : " Wel, wat scheelt er met u ? " Man : " We komen juist van de E 313 ! ! "
Olifanten op strand Houten dieren onderdeel van 2006 Beaufort
DE PANNE - Een ongewoon gezicht op het strand van De Panne: drie olifanten staan er nabij het Canadezenplein in de verte te staren. Straks komen nog een zevental olifanten hun soortgenoten vervoegen. De olifanten vormen een onderdeel van de kunstmanifestatie 2006 Beaufort.
De olifanten zijn het werk van de Zuid-Afrikaanse houtkapper Andries Botha en zijn team. Ze werden per schip vanuit de haven van Durban vervoerd. De groep wordt geleidelijk aan groter. Vanaf dinsdag 28 maart kan het publiek de houtkappers aan het werk zien. Ze kappen dan een negende exemplaar, een baby-olifantje.
,,De olifant is het door de Zuid-Afrikanen meest gewaardeerde dier van wat zij omschrijven als The Big Five. Voor hen heeft de olifant goddelijke aspiraties. Hij is volgens de mythologie de reïncarnatie van de vermoorde godheid'', zegt Willy Van den Bussche, commissaris-generaal van Beaufort.
Zuid-Afrikaanse materialen
Met de olifanten wil 2006 Beaufort komaf maken met het eurocentrisme van de Westerse kunstwereld, waarin Afrikaanse kunstenaars weinig vertegenwoordigd zijn. Het project vormt ook een vraagstelling over de huidige normen en waarden van de kunstwereld, waarin de kunstenaar tegenover de ambachtsman staat. ,,Botha en zijn groep werken met uitgesproken Zuid-Afrikaanse materialen, zoals hout en metaal'', aldus de commissaris-generaal.
De Afrikaanse aanwezigheid in De Panne refereert aan de geschiedenis uit de 17de eeuw, toen Vlaamse boeren vanuit deze streek emigreerden naar Zuid-Afrika om er een nieuw leven op te bouwen. ,,De olifanten op het strand maken de omgekeerde beweging. Ze komen uit de zee'', aldus nog Willy Van den Bussche. Marc MAES 23/03/2006 Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'
Ondertussen is het programma en de wedstrijd afgelopen. Glansrijk gewonnen door Dina Tersago en haar danspartner. Jammer voor mijn favoriet Sam Goris, hij werd uitgeschakeld door ...de verkeerde schoenen. Hij had zijn basketsloefkes aan. KLIK
VEURNE - Mobistar zal een gsm-mast plaatsen op het gebouw van het ministerie van Financiën in Veurne. Mobistar wou eerst een grote mast installeren in de Klokhofstraat. Daarvoor werd tot twee keer toe een aanvraag ingediend bij het Veurnse schepencollege, maar dat weigerde telkens om een bouwvergunning af te leveren. Het schepencollege gaf daarmee gevolg aan de vele protesten van de omwonenden. (MMA) 22/03/2006 Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'.
VEURNE - De Meli nv, in 1932 begonnen als een uit de hand gelopen hobby van bijenhouder Alberic Florizoone, is nu een Europese hoofdspeler in kwalitatieve honingafvulling. Het bedrijf breidde al twee keer uit in vijf jaar tijd. De productiecapaciteit is nagenoeg verdubbeld. Hygiënische controle wordt er bijna maniakaal toegepast.
Het familiebedrijf van de Florizoones is - na een tussenstap in Brussel - sinds 1997 op het industrieterrein van Veurne gevestigd. Het onderging in 2002 een eerste uitbreiding met 1.500 vierkante meter. Vorig jaar kwam daar nog eens 2.300 vierkante meter bij, een investering van goed 2 miljoen euro. De oppervlakte bedraagt nu 8.500 vierkante meter. Met een tweede productielijn is de productiecapaciteit verdubbeld. ,,We mengden vorig jaar 3.300 ton honing. Nu kunnen we meer dan 6.000 ton en zonodig zelfs 10.000 ton halen. Er is ruimte voor 14 tanks, nu staan er 6'', zegt general manager Philip Cammaert.
,,Wat wij doen, is de honing - die we vooral uit Zuid- en Midden-Amerika en Oost-Europa betrekken - zuiveren en mengen. We mengen 35 verschillende soorten, zowel monoflorale zoals acacia en linde als streeksoorten zoals Mexicaanse Yucatan. Daarvoor zijn we zeer afhankelijk van het klimaat. Zo is de productie in Argentinië door de droogte nu heel laag, wat uiteraard niet enkel de smaak van de gemengde honing maar ook de kostprijs beïnvloedt'', vertelt Philip Cammaert.
,,Honing is een product waaraan je wettelijk niets mag toevoegen of er uithalen. Tenzij dan de onzuiverheden, zoals bijenpootjes. Die verdwijnen na filtering. Anderzijds voeren we in ons laboratorium een rigoureuze controle uit op residu's, pesticiden en herbiciden. We sporen onzuiverheden op tot op 0,03 microgram per kilogram. Eén zo'n controletoestel kost 300.000 euro, één analyse 2.000 euro'', aldus de general manager.
Meli nv mengt zo'n 30 ton honing per dag. Dat levert niet alleen de eigen Melihoning - een uniek mengsel van acht soorten - op, maar ook zowat alle andere merken in ons land, van goedkoop tot zeer duur. Bijna 70 procent van de honing in België komt van Meli. De grootste afnemers zijn de warenhuisketens Carrefour, Colruyt en Delhaize. Daarnaast maakt het bedrijf ook choco en verwerkt en verpakt het peperkoek. ,,Er ligt zeker nog een grote markt open in de verwerking van honing in gerechten'', aldus nog Philip Cammaert.
Inzake tewerkstelling is Meli een ,,trage maar constante groeier''. Er werken nu 34 mensen. Zowat elk jaar komen er enkele werknemers bij. Marc MAES 17/03/2006 Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'
Reninge: De eerste truffeloogst van restaurant 't Convent in Reninge heeft 350 gram truffels opgebracht. De zwarte wintertruffels werden bovengehaald door het afgerichte varken Rabass. "Het kon wat beter, maar Rabass heeft zelf enkele truffels naar binnen gespeeld en ook de vrieskou had een negatieve invloed", zegt chef-kok Rudi Devolder. In november mag Rabass weer beginnen wroeten. "Toch wil ik overschakelen op een hond. Die heeft een minder scherpe neus maar eet de truffels tenminste niet zelf op". Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'
Hallo, Ik ben gepensionneerd en ik hou van wandelen en reizen. Ik woon in Hoogstade, een deelgemeente van Alveringem (W-VL). Enkele van die deelgemeenten grenzen aan Frankrijk. Vandaar de naam van mijn blog "