Foto
Inhoud blog
  • Bond Zonder Naam
  • Herfst
  • Bond Zonder Naam
  • 11 november
  • Bloemen
  • Bond Zonder Naam
  • Ga je mee op reis ?
  • Ga je mee op reis ?
  • Bond Zonder Naam
  • Bond Zonder Naam

    Gemeentehuis - Binnen
    ONZE BUREN
    DIKSMUIDE
    LO-RENINGE
    POPERINGE
    VEURNE
    VLETEREN

    Bellestraat - Kattekapel

    Clepstraat 3

    Zavel 7

    Bergenstraat

    Hk Jokweg - Ekestr.

    Eversamstr. 1

    Fortem 64

    Grensstraat

    Groenestraat

    Aan de Schreve
    Artikels en foto's over mijn dorp - Foto's van reizen
    06-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse wijn gezond...

    Franse wijn gezonder dan Duitse

    NURNBERG - De rode Franse wijn, die rijk is aan flavonoïden en polyfenolen, beschermt de aderen beter dan de rode wijn uit Duitsland, zeggen Duitse cardiologen op hun herfstcongres in Nürnberg.

    ,,Franse wijnen kunnen vier keer meer stikstofmonoxide laten vrijkomen in het bloed'', zeggen de hartspecialisten. De scheikundige stof speelt een preventieve rol in verband met aderverkalking en infecties.

    De Duitse wijnen zouden op dit vlak weinig effect ressorteren. Rode wijntjes uit Californië, Italië of Zuid-Afrika zouden dan weer kwaliteiten hebben die te vergelijken zijn met de Franse.

    De cardiologen benadrukten wel dat de effecten alleen spelen bij een matig gebruik.
    Overgenomen uit 'Het Volk'

    06-10-2006 om 14:39 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    03-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vierling voor Jan...

    Vierling voor Jan Verfaillie
    Veurne - Jan Verfaillie, nog niet lang geleden de jongste burgemeester van het land, voert op een originele manier campagne voor de jongeren op zijn CD&V-NV.A kartellijst. Alle inwoners van Veurne kregen een geboortekaartje in de bus van Kobe, Nathalie, Anja en Evelyn, onder de titel "Jan kondigt trots de komst van zijn nieuwe jeugd aan !"
    Pittig detail : Jan Verfaillie viert op verkiezingsdag 8 oktober zijn 34ste verjaardag. Zijn lijstduwer, OCMW-voorzitter Gilbert Leeman, zal dan precies 2 keer zo oud zijn.
    MMA   3-10-2006   Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad

    03-10-2006 om 10:20 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    02-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mop van de week - 40

    Geen geluk!
    'Ik heb gewoonweg geen geluk met de vrouwen', jammert Wim.
    'De eerste heeft me bedrogen, de tweede heb ik bedrogen en met de derde ben ik getrouwd.'

    02-10-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    25-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trappist Sint-Sixtus

    Telefoonfiles vervangen autofiles bij Sint-Sixtus West-Vleteren

    WEST-VLETEREN - Sinds maandag is de bekende trappist Sint-Sixtus 12° van de abdij in West-Vleteren enkel nog te koop na telefonische reservatie. De broeders proberen zo de autofiles in de buurt te vermijden. Die lijken nu echter te zijn vervangen door telefoonfiles, want op de bierofoon weerklinkt al de hele dag de bezettoon.

    Sinds de Amerikaanse bierwebsite RateBeer.com de Sixtus 12° uitriep als beste bier ter wereld, stonden op de dagen dat het bier in de abdij werd verkocht ellenlange files. Die verstoorden de rust in de buurt en daar wilden de broeders iets aan doen.

    Via de bierofoon 057/40 10 57 moet er nu gereserveerd worden. Met de bierliefhebbers wordt dan een datum en een tijdstip afgesproken waarop de bestelling kan afgehaald worden. Per klant zullen maximum drie bakken bier worden verkocht. Al geruime tijd overstijgt de vraag het aanbod, maar de broeders zijn niet van plan om de bierproductie op te krikken.

    25-09-2006 om 20:19 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mop van de week - 39

    Aan de telefoon!
    Op een morgen doet een pastoor de deur van zijn kerk open en vindt daar..... een dode ezel ! Hij weet niet goed wat te doen en belt dan maar de burgemeester met het verzoek om het dier te laten weghalen.
    'Los uw problemen zelf op', zegt de burgemeester, die feitelijk een gloeiende hekel aan de pastoor heeft. 'Per slot van rekening is het uw taak de doden te begraven.' 'Daarom bel ik juist op', zegt de pastoor. 'Voor de begrafenis moet ik eerst de familie raadplegen !'

    25-09-2006 om 11:43 geschreven door m@urits


    » Reageer (1)
    23-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Legerdienst . . .
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Reeds vele jaren is de legerdienst voor alle

      jonge mannen bij ons in België afgeschaft.

      Moeten we ons daarom minder veilig voelen ?

      Zeker niet, wees gerust. Minister Flahaut,

      het Waaltje, heeft voor aardige 

      evenwaardige vervangers gezorgd !       KLIK


     

    23-09-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    21-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er komen moeilijke jaren

    ,,Er komen moeilijke jaren''
    Bietentelers moeten optornen tegen wereldmarkt

    ALVERINGEM - ,,Er staan de bietentelers enkele moeilijke jaren te wachten, maar we hopen dat we op de duur weer een goede nettoprijs krijgen. Vervanggewassen zijn in elk geval nog niet aan de orde'', zegt Germain Dhondt, voorzitter van de suikerbietplanters van Veurne-Ieper en omstreken.
    Na de sluiting van de Suikerfabriek in Veurne moeten de zowat 2.600 telers van deze regio een heel stuk verder met hun bieten. Een deel levert in Moerbeke, een deel in Fontenoy. Daarvoor doen ze een beroep op transporteurs. Vanuit Poperinge worden dit jaar ook weer bieten met de trein naar Moerbeke gevoerd. ,,De transportkosten zijn inbegrepen in de kostprijs van de suikerindustrie. De campagne is maandag gestart'', zegt Germain Dhondt.

    Hoe veel krijgt de teler nu?
    ,,Er is een prijsdaling aan de gang, gespreid over drie jaar. Nu komt er een eerste verlaging van ongeveer 43 naar 33 euro per ton. 60 procent van die 10 euro verlies wordt door Europa gecompenseerd. Over 2 jaar zal de prijs naar zowat 26 euro gezakt zijn.

    Het quotum of leveringsrecht blijft wel van kracht?
    ,,Vroeger zaaide men meer dan zijn quotum toeliet, de zogenaamde C-bieten. Maar die mogen niet meer geëxporteerd worden op de wereldmarkt. Het is echter moeilijk om je precies aan je quotum te houden, want de natuur is grillig. Die boventallige bieten worden nu verwerkt als industriële suiker in niet-voedingsproducten. Op dit moment krijg je daarvoor 15 à 16 euro per ton, minder dan de kostprijs. De meeste boeren trachten hun quotum daarom zo dicht mogelijk te benaderen. De vrijkomende grond gebruiken ze voor granen of aardappelen. Hier en daar begint men ook koolzaad te telen. Maar veel stelt dat allemaal nog niet voor.

    Kunnen die teelten uiteindelijk de bieten vervangen?
    ,,Geen enkele daarvan kan momenteel voor een valabel inkomen zorgen. Ook koolzaad niet. De biet blijft dus belangrijk. Niemand weet natuurlijk hoe de prijs van de suiker zal evolueren. Er komen enkele moeilijke jaren maar wij hopen dat de prijsvorming op de wereldmarkt gunstig evolueert en de telers weer een mooi nettobedrag krijgen. De boeren blijven ook bieten zaaien omdat ze waardevol zijn. Grond waar het ene jaar bieten staan is goed om er het andere jaar granen te telen.

    Wat zijn de vooruitzichten voor de lopende campagne?
    ,,Het wordt een gemiddeld jaar, met een verwachte opbrengst van ongeveer 65 ton per hectare en een suikergehalte van goed 16 graden. Maar de verschillen tussen goede en slechte velden - als gevolg van het weer - zullen dit jaar heel groot zijn.

     Marc Maes  21/09/2006  Overgenomen uit ' Het Nieuwsblad '

    21-09-2006 om 09:28 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    20-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man publiceert eigen overlijdensbericht

    Man publiceert eigen overlijdensbericht

    VEURNE - Peter B. (45) wordt beschuldigd van overlast met telecommunicatie - zeg maar stalking via gsm - en belaging. De man kwam in een sociale woning in de Feysstraat in Veurne wonen en pestte om de haverklap zijn buren.
    Volgens advocaat Fernand George stak B. de banden van zijn cliënten plat, veroorzaakte hij voortdurend nachtlawaai en riep hij verwijten - onder meer ,,vuile hoer'' - naar zijn buurvrouw. Hij publiceerde ook zijn eigen overlijdensbericht in de krant.
    Om zijn baas bij de NMBS, die hem ontslagen had, te pesten, reed hij in diens straat met een lijkwagen rond en verklaarde hij dat zijn ex-chef er binnenkort zelf in zou liggen.
    ,,De man is gestoord maar niet dom'', zei George. ,,De verwijten zou hij zogezegd in zijn dromen geuit hebben. Of hij had ze tegen zijn vriendin geroepen na een ruzie. Nachtlawaai? Hij speelde alleen wat muziek. Als werkloze had hij veel vrije tijd.'', aldus Georges.
    ,,B. is zeer leep en moeilijk te vatten. Maar de nachtelijke gsm-stalking bleek bij controle duidelijk van zijn toestel te komen.''
    Procureur Keppens tilde zwaar aan de feiten die een klassieke burenruzie overstijgen en vorderde 9 maanden effectieve celstraf en 550 euro boete.
    Volgens B.'s advocaat Paul Thomas willen zijn buren B. gewoon uit zijn woning krijgen ten voordele van een nichtje. Hij minimaliseerde het lawaai. ,,In die slecht geïsoleerde sociale woningen hoor je het zelfs als iemand naar het toilet gaat. En wie heeft niet eens een platte band? De buren blazen de zaak op met een overdaad aan klachten. Maar de guitige streken van B. passen in geen enkel strafrechterlijk kader'', aldus Thomas.
    De uitspraak volgt op 26 september.

    (MMA)    20/09/2006   Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad

    20-09-2006 om 20:09 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even genieten...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Manlief en vrouwlief hebben een paar dagen congé.

      Ze gaan ervan genieten en een pintje drinken.

      Inkopen gedaan en het werk netjes verdeeld.

      KLIK op de pint.
     

    20-09-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    18-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mop van de week - 38
    Een Belg, een Nederlander, een jong meisje en een non zitten in een treincoupe. Plots rijdt de trein een tunnel in, en het licht werkt niet.
    Het is pikdonker. Dan klinkt er een luide klets, en als de trein de tunnel weer uitkomt zit de Nederlander pijnlijk in zijn gezicht te wrijven.
    Niemand zegt iets en ze kijken elkaar zwijgend aan.
    "Potverdorie" denkt de non, "die Nederlander heeft natuurlijk geprobeerd dat meisje te pakken, en die wilde dat niet en heeft hem geslagen!"
    "Tedju" denkt dat meisje, "die Nederlander heeft natuurlijk mij willen pakken in het donker. Maar heeft per ongeluk die non gepakt, die wilde dat niet en heeft hem geslagen!"
    "Godverdomme" denkt de Nederlander, "die Belg heeft natuurlijk geprobeerd die leuke meid te pakken, heeft per ongeluk die non gepakt, die wilde dat niet en heeft hem geprobeerd te slaan. Maar die Belg realiseerde zich dat en heeft zich gebukt, waardoor ik de mep heb gekregen!"
    Terwijl de Belg denkt : "In de volgende tunnel sla ik die Nederlander nog eens op zijn bakkes !

    18-09-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    12-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunst in stadscentrum

    Kunst ontdekken in het stadscentrum
    Brochure toont 65 kunstwerken via mooie wandeling

    POPERINGE - Architect Bernard Dehouck uit de Boeschepestraat stelde, in opdracht van de Koninklijke Kunstkring Hoppeland Poperinge, een brochure samen over kunstwerken in het Poperingse straatbeeld. Niet minder dan 65 kunstwerken werden beschreven, tijdens een wandeling van 2,4 of 5,2 kilometer.
    Naar aanleiding van ons 65-jarig bestaan - twee jaar geleden - werd geopperd dat we iets blijvends moesten overhouden aan de verjaardag'', steekt Bernard Dehouck van wal.
    ,,We kozen ervoor een soort inventaris te maken van wat er in Poperinge aan kunst in het straatbeeld voorhanden is. We kwamen aan 65 bas-reliëfs, beelden, gevelstenen en -platen, wapenschilden, logo's en dergelijke meer. We schreven alle eigenaars aan, met de vraag naar meer uitleg over de kunstenaar, de opdrachtgever, het jaar van uitvoering, wat het juist voorstelt of betekent en waarom het gemaakt werd.''
    ,,Ieder kunstwerk vertelt een eigen verhaal of een stukje geschiedenis. De verhalen belichten de geschiedenis niet in historische volgorde, maar volgens het wandeltraject. De brochure is ook geen geschiedkundig naslagwerk. Het is een ode aan de kunstenaar die door de eeuwen heen het straatbeeld versierde, een dankjewel aan de opdrachtgevers, en een hulde aan de culturele inspanningen van de opeenvolgende stadsbesturen, die ook hun duit in het zakje deden.''
    De brochure kwam tot stand met medewerking van het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels en het Poperingse stadsbestuur.

    De brochure is verkrijgbaar bij alle toeristische diensten van de zuidelijke Westhoek en kost 5 euro.

     Andres HOLLEBEKE12/09/2006

    12-09-2006 om 10:48 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    11-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mop van de week - 37
    Een blondje heeft het vermoeden dat haar vriend haar bedriegt met een andere vrouw.
    Onverwachts gaat ze terug haar appartement binnen en ziet daar inderdaad haar man met een andere vrouw in bed.
    Blind van woede neemt ze de revolver en mikt tussen haar eigen ogen. De man schreeuwt: "Neen schat, doe het niet!"
    Waarop het blondje zegt: " Hou je kop, jij bent de volgende".

    11-09-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    06-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paus Johannes Paulus II
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   We weten dat de voorgaande paus de

      laatste jaren een zwakke gezondheid had.

      De laatste jaren was hij ook erg vergeet-

      achtig. Bijgaande foto toont dat, hij was zijn . .

      verrekijker vergeten.      KLIK 
         

    06-09-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    04-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mop van de week - 36
    Een Belg en een Nederlander willen ontsnappen uit een concentratiekamp. Eerst gaat de Belg over de omheining maar een bewaker hoort geritsel en roept: "Halt wie is daar ?".
    De Belg doet een hond na en roept : "How, Hoauw ".
    De bewaker zegt : "Ha, het is maar een hond".
    Als de Nederlander volgt roept de bewaker weer: " Halt wie is daar ".
    De Nederlander antwoordt: "Ik ben ook een hond ".


    04-09-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    02-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hier hoor je de stilte

    ,,Hier hoor je nog de stilte''
    De Barke is het enige openluchtcafé in Vlaanderen

    DE MOEREN - Midden de uitgestrektheid van de Moeren vind je het enige openluchtcafé in Vlaanderen. De Barke is niet zomaar een toevallige halte voor de talrijke fietsers en wandelaars in het prachtige en geklasseerd landschap. Door de hartelijke ontvangst en de familiale sfeer is het een beetje als thuiskomen.
    Waarom De Moeren de favoriete plaats is voor veel fietsers en wandelaars wordt duidelijk van zodra je even voorbij de Veurnse deelgemeente Bulskamp het gebied binnenrijdt. Na de drukte van de stad en de autoweg lijkt het alsof je in een andere wereld terecht komt, waar niets de pracht van natuur en landschap verstoort. Het gebied is dan ook geklasseerd. Hier waait de wind onafgebroken over de weidse vlakte, soms als een aangename bries, soms als harde stormwind. Dit is een van de weinige plaatsen waar je nog een volledige regenboog kunt zien.
    De Moeren strekken zich over ruim 3.600 hectare uit op de grens met Frankrijk. Het Franse deel van De Moeren (les Moëres) vormt een gemeente in het departement Nord. De Moeren maken deel uit van het Blootland, een fysisch- geografische eenheid binnen de Westhoek en gekenmerkt door uitgestrekte polders. Het is een erg laaggelegen gebied: het diepste punt ligt vier meter onder de zeespiegel. Om de polder droog te houden, wordt de waterhuishouding permanent geregeld met gemalen, die het water via vaarten op de Ringsloot spuien.

    Grote droom
    Na wat zoekwerk vinden we De Barke in de Debarkestraat. Meteen wordt duidelijk dat dit geen gewoon café is. Uitbaters Guido Vandergucht (55) en zijn echtgenote Lieve Deltombe (56) ontvangen ons met open armen. Op de achtergrond torenen eenzaam in het veld de imposante restanten van de Sint-Gustaafsmolen, gekocht en prachtig ingericht door de West-Vlaamse bard bij uitstek Willem Vermandere. Een plaatje dat je eeuwen doet terugreizen in de tijd. Op een van de cd's van Vermandere vind je zelfs het instrumentaal liedje ,,Zomeravond in de Barke''.
    ,,Dit is ons vijftiende seizoen'', gaat Lieve van start. ,,In 1977 konden we dit huis kopen en in 1979 zijn we er komen wonen. Guido werkt in Zonnewende, een centrum voor bijzondere jeugdzorg, maar koesterde altijd de droom om daarnaast ook een gezellig ouderwets café uit te baten. Hij is amateur van oude meubelen en had al een goed idee hoe hij het zou inrichten. Ik zag dat minder goed zitten, maar toen onze vijf kinderen groot werden en gingen studeren, keken we toch uit naar een bijkomende bron van inkomsten. Na op reis in Duitsland een voorbeeld ervan gezien te hebben, vonden we een compromis waar ik zeker mee akkoord kon gaan: een openluchtcafé naast ons huis. Zo werd ons privé gescheiden gehouden van de zaak en we beperkten ook de openingstijden.''

    De Barke
    ,,Ik moet in mijn vorig leven zeker een cafébaas geweest zijn'', grapt Guido enthousiast. ,,Ik volgde een biercursus in het Vormingsinstituut in Ieper en in 1992 hebben we de grote stap gezet. Een café opstarten in De Moeren is geen vanzelfsprekende zaak. Het gebied is geklasseerd en er mag niets aan veranderd worden. Omdat dit huis vroeger ooit een café geweest was mochten we echter van de dienst Monumenten en Landschappen opnieuw een horecazaak uitbaten. Het opzet is niettemin totaal anders. Waar vroeger mijn kippenhok stond, hebben we een groot overdekt terras gemaakt en een bedieningsbar gebouwd. Naar een naam hebben we trouwens niet lang hoeven te zoeken. Het oorspronkelijk café heette de Débarcadère. Hier moet trouwens voor onze deur wellicht een aanlegplaats voor barken (platte schuiten die goederen op de vaarten vervoerden) geweest zijn. Je ziet trouwens nog altijd de trappen die naar het water leiden. Het werd dus De Barke. Oorspronkelijk hadden we gemikt op een twintigtal klanten per dag, maar al vanaf het begin was De Barke voor de talrijke fietsers en wandelaars het eindpunt van hun tocht door De Moeren. Gelukkig hielpen de kinderen mee, want met zijn tweetjes werd het gauw te veel.''
    Dat Guido een liefhebber is van oude dingen wordt al gauw duidelijk bij een bezoekje aan het toilet. Na een blik in de spiegel die gemaakt is uit een oude houten toiletbril, word je overvallen door een uitgebreide collectie oude bedpannen en piespotten in alle maten. De asbakken op de tafels zijn ware kunstwerkjes, omgekeerde bloempotjes die elk versierd zijn met een schilderijtje van kunstenaar Daniël Casier met taferelen uit De Moeren.

    Geen muziek
    ,,Hier speelt bewust geen muziek omdat we de rust en de stilte van het landschap in ere willen houden'', zegt Guido. ,,Je ziet hier ook geen schreeuwerige parasols met publiciteit. Hier kan je, zelfs als er veel volk is, de stilte horen. Verder is het leuk om vast te stellen dat veel mensen elkaar hier ontmoeten, aan de praat geraken en later samen hier afspreken. Wij hebben trouwens heel veel vaste klanten.''
    Ook de menukaart is een kunstwerkje op zich en bevat tal van verrassingen. Alleen West-Vlaamse producten worden hier geserveerd. In De Barke kan je nog rustig genieten van een ,,dulle teve'', gebrouwen in de ambachtelijke brouwerij de Dolle Brouwers in Esen, een Moerduvel en boterhammen met allerhande streekproducten, gaande van Veurns potjesvlees tot ambachtelijke worst. De Moerduvel is een echte aanrader, bereid volgens eigen geheim recept. De naam komt uit de tijd toen de Moeren nog een moerassig en ruig gebied was en een ideale plek voor booswichten en bandieten om zich schuil te houden. Later, toen De Moeren werden drooggelegd konden ze hun straf ontlopen door mee te werken aan het graven van de Ringsloot, een loodzwaar en gevaarlijk werk. Die kerels kregen de bijnaam Moerduvels. Op de kaart staan verder ook veel Oxfam-producten.

    ,,Wij doen dit met hart en ziel'', getuigt Guido, ,,want de dag dat we dit niet meer graag doen stoppen we ermee. Maar zover zijn we zeker nog niet.''

     Dany VAN LOO  02/09/2006

    02-09-2006 om 10:27 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    01-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sluiting basisschool

    ,,Sluiting schooltje in scène gezet''
    Ouderraad boos over einde bassisschool Letterwei

    ALVERINGEM - Basisschool de Letterwei van het gemeenschaps- onderwijs in Alveringem gaat nu toch dicht. Dat besliste de overkoepelende raad van het gemeenschapsonderwijs in Brussel. ,,Een georchestreerde sluiting'', zegt Freddy Vanlerberghe, voorzitter van de Vriendenkring-Ouderraad van de school.
    Op 2 februari liet de vorige schooldirectie weten dat ,,Brussel'' beslist had dat de school op 1 september dicht ging. De reden was dat we de norm van zes kleuters niet haalden. Op het moment van de telling waren er inderdaad maar vijf'', aldus Vanlerberghe. ,,De directie zei de ouders meteen ook dat ze hun kinderen in september niet meer moesten sturen. Het was duidelijk dat ze de sluiting van de school wilden om de gebouwen te kunnen verkopen.''
    Freddy Vanlerberghe verzamelde een 200-tal handtekeningen op een petitie ten gunste van de school. De nieuwe raad van bestuur van de scholengroep Westhoek diende een gemotiveerd dossier in bij Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) om een afwijking op de leerlingennorm te krijgen. Vandenbroucke stond die toe.
    De school leek gered. ,,Tot we maandag naar de school werden geroepen en waarnemend algemeen directeur Arlette Uyttersprot meedeelde dat de overkoepelende raad van het gemeenschapsonderwijs beslist had dat de Letterwei toch dicht moet.''
    Freddy Vanlerberghe is ervan overtuigd dat de vorige raad van bestuur de beslissing beïnvloed heeft. ,,Die mensen willen de school dicht om ze te kunnen verkopen. Enkele jaren geleden werd de zusterschool in Vleteren al verkocht. Met de opbrengst zou onze school in Alveringem gerenoveerd worden. Daar is nooit iets van in huis gekomen, ze lieten het vervallen'', zegt hij.
    ,,Bijzonder bitter is dat er ondertussen zeven kleuters toegezegd hadden om in september in de Letterwei school te lopen'', aldus nog Vanlerberghe.
    Volgens directrice Arlette Uyttersprot is de sluiting een gevolg van een combinatie van factoren: ,,Enerzijds de grote kosten en anderzijds het geringe aantal leerlingen. En veel of weinig leerlingen in de school, de vaste kosten - bijvoorbeeld verwarming - blijven even hoog. Voeg daarbij de geringe middelen die het departement onderwijs ter beschikking stelt en je hebt een verklaring voor de beslissing. Het kon niet anders.''
    De meeste leerlingen zijn ondertussen ingeschreven in andere gemeenschapsscholen en worden met de bus opgehaald.

     Marc MAES31/08/2006

    01-09-2006 om 08:23 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    28-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mop van de week - 35

    Er zit een man midden op de weg
    steeds roeibewegingen te maken.

    Dus ik spreek hierover een agent aan.

    Zegt hij: "Hier houdt u mijn pet vast,
    dan zwem ik gelijk naar hem toe!"

    28-08-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    23-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vierdaagse van de IJzer

    Vierdaagse van de IJzer kan droog van start gaan

    WESTHOEK - Gisteravond vonden, in aanwezigheid van defensieminister André Flahaut (PS), in Oostduinkerke de eerste plechtigheden plaats van de 34ste editie van de Vierdaagse van de IJzer: een bloemenhulde, een militair defilé opgeluisterd door de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht en een plechtigheid op het Astridplein van Oostduinkerke-Bad. In de loop van de dag kwamen honderden wandelaars al toe in de vier kampen, met regenkledij in hun rugzak. Al belooft de eerste wandeldag alvast droog te blijven.

    De Ieperse kampdirecteur Kurt Messiaen mag dezer dagen naast de burgers ook militairen uit Duitsland, Engeland en Slovenië ontvangen. ,,Naast de slaaptenten hebben we was-, douche- en toiletfaciliteiten ter beschikking. Er is ook een medisch team. Het eten voor de vier kampen wordt geleverd door traiteur Apetito uit Poperinge: ontbijt, lunchpakket voor onderweg en warme maaltijd 's avonds. De bar hier blijft open tot ongeveer middernacht. Om 5 uur zijn de eerste wandelaars al wakker.'' (PLI)

    Elke ochtend kan aan de startplaats van 8.30 tot 10.30 uur nog ingeschreven worden voor de 16 of de 32 km: vandaag in Oostduinkerke, morgen in Poperinge, vrijdag in Diksmuide en zaterdag in Ieper.     
    23/08/2006

    23-08-2006 om 08:34 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    21-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mop van de week - 34

    Jan, zou ik je zwart pak mogen lenen ? vraagt Georges
    Natuurlijk,waar heb je het voor nodig ?
    Mijn vader is overleden .

    Na drie maanden wil Jan zijn zwarte pak wel eens terug.
    Dat zal niet gaan,zegt Georges,dat pak heeft mijn vader aan .

    21-08-2006 om 21:16 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    14-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mop van de week - 33
    Een Nederlander komt bij het meer van Galilea en vraagt:
    "Wat kost het om hier een boot te huren?"
    Verhuurder: "50 dollar per uur."
    Nederlander: "50 dollar per uur, zo veel?"
    Verhuurder: "Ja, maar het is hier ook heel speciaal : Hier liep Jezus over het water."
    Nederlander: "Ja, dat geloof ik graag, met zo'n huurprijs!"

    14-08-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)

    Foto

    Hallo,
    Ik ben gepensionneerd en ik hou van wandelen en reizen. Ik woon in Hoogstade, een deelgemeente van Alveringem (W-VL). Enkele van die deelgemeenten grenzen aan Frankrijk. Vandaar de naam van mijn blog "Aan de Schreve". "De Schreve", de benaming van de staatsgrens tussen België en Frankrijk die dwars door de Westhoek loopt.

    Gastenboek



    Archief per jaar
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Sint Rijkersstraat 46


    Burgmolenstr. - Groensprietkapel


    Bergenstraat


    Beverenstraat


    Eversamstr. 6


    Gemeneweg


    Grensstraat


    Gijverinkhovestraat De drie boomtjes


    Groenestraat



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!