Ik probeer bedenkingen en vooral muziek m.b.t. de jaren '50 en '60 op mijn blog te plaatsen. Soms ook een foto over de vorderingen van mijn kleinkinderen kunnen erbij horen. Reacties zijn altijd welkom.
CITYTRIP PARIJS (vervolg) De tweede dag van onze reis aangevangen in het hotel met een heerlijk ontbijt met alles erop en eraan . Hierna met de RER-lijn C, geel, bij halte Musée DOrsay afgestapt. Het museum met dezelfde naam is zeker een bezoek waard en heeft naar het schijnt meer waardevolle schilderijen dan Het Louvre. Langs De Pont Royal de Seine overgestoken naar het 700 meter lange gebouw van Het Louvre-museum. Links genoten van de Jardins de Tuileries. Rechts het binnenplein van het Louvre met Arc de triomphe de Caroussel en de glazen pyramide op de cour Napoléon. Gezien de lange rij wachtenden aan de ingang van het museum ,zelf niet binnengeweest (dit houden we voor een volgende keer). Op een boogscheut wandel je van hier naar het echte hart van Parijs : Palais Royal, Place Vendome, Place de la Concorde, Opéra Garnier liggen binnen handbereik. Wij kozen voor een busritje om de sfeer van het echte Parijs op te snuiven, andere buurten te bekijken in andere wijken om zo terug te eindigen aan de Champ de Mars, bij ons Hotel ,om er bagage op te halen en uit te boeken.
De inwendige mens moest ook worden voldaan en we zijn wijselijk teruggekeerd naar onze stek van gisteren op de Champs Elysées.
Van hieruit bracht Metro en RER ons naar station St.Michel-Notre Dame, en langs de Rue de la Cité over de Seine naar het Ile de la Cité. Hier wordt je echt gepakt door de schoonheid van de Kathedraal De Notre-Dame waar Napoléon in 1802 werd gekroond door paus Pius VII. Binnenin is het de decor op zijn minst gezegd grotesk met schitterende kunstwerken. Een echte aanrader ! Een kleine wandeling brengt je naar het stadhuis van Parijs. Hier klopt werkelijk het hart van Parijs. Stilaan moesten wij denken aan onze terugkeer en wendden we onze steven richting Gare du Nord. Met bus nr. 38, langs Bd. de Sebastopol, Bd. de Strasbourg en Bd. de Magenta waren we rond 18 u ter plaatse.Gezien het vertrek met Thalys voorzien was om 19u25, nog een drankje gaan drinken in Café Chez les Belges. Bij navraag bleken de laatste Belgen reeds 40 jaar geleden te zijn verhuisd. De prijzen waren dan ook op en top Frans d.w.z. héél duur. Na de drukte om en rond het Gare du Nord waren onze plaatsen in klasse 1 van de Thalys een echte verademing. Bij een snelheid van 300 km/u en een bevallig eetmaal, wijn inclusief, arriveerden we in Brussel Zuid stipt om 20 u 47. Een kort treinritje van 13 min. scheiddden ons nog van onze thuishaven die we moe maar tevreden bereikten met in onze geest, Parijs en nog heel wat mooie herinneringen .
The Beatles Eén van de bekendste groepen uit de sixties waren uiteraard The Beatles. Als tieners in de jaren '60 waren we heftige fans en kenden zowat al hun liedjes uit het hoofd. John, Paul, Georges en Ringo waren als het ware onze goden. Het was ook de tijd van de piratenzenders die meestal vanaf een schip op de Noordzee hun muziek de lucht instuurden : Radio Caroline, Radio Veronica, Radio Noordzee, Radio Londen...... en onze eigen vlaamse zender Uylenspiegel (kende en kort maar krachtig bestaan), waren zenders waar de plaatjes van The Beatles grijs werden gedraaid. Deze groep maakte heel wat furore in die periode, maar hun muziek is nog altijd actueel en is nog dagelijks te horen op de huidige radiozenders en wordt nog steeds algemeen gesmaakt. Daarom geef ik de raad eens te surfen naar volgende link waar heel wat over hen is terug te vinden.
Naar aanleiding van de 85 jarige verjaardag van mijn moeder Alma op 07/03/2008 wil ik dit anekdotisch verhaal doen van twee vrouwen die het zelf niet meer kunnen vertellen, maar dat ik als kind van jongsaf bewust heb meebeleefd.Mijn moeder diende op 21 mei 2002 opgenomen te worden in het R.V.T. St.-Rafaël, op de afdeling Lichthove.
Bij de eerste kennismaking viel ons onmiddellijk tussen de andere bewoners een frisse verschijning op die ons op een opvallende manier toewuifde en ons met de woorden "zijn jullie soms familie ?" verwelkomde. Mijn verwondering was groot toen ik bij nader toezien de tante van mijn moeder herkende; dit was inderdaad "tante Wis", Louise Van Vaerenberg, die reeds een aantal jaren eerder werd opgenomen op Lichthove. Teruggaand in mijn herinnering werd me ineens duidelijk dat beiden geboren zijn in de Driesstraat te Impegem, Alma in 1923 en Louise in 1914 en zij dus amper een 9-tal jaren schelen in ouderdom. In hun jonge jaren waren ze beste vriendinnen, die graag keuvelden onder elkaar. Er waren geregeld samenkomsten in de ouderlijke woning te Impegem bij allerlei trouw- en communiefeesten of bij het werken in de hoplochting, waar velen in open lucht tijdens de hopoogst de hop kwamen plukken. Bij hun beider huwelijk scheidden de wegen zich wat; Alma ging wonen in de Houtmarktstraat te Liedekerke, Louise te Leberg-Pamel en hield o.a. café op het dorpsplein aldaar. Ik weet nog dat mijn moeder Alma met Pasen bij de kermis te Leberg ging helpen drank uitschenken in het goed gevulde dorps-café, waar toen zelfs nog ettelijke danspasjes werden gezet. Dit was inde jaren '50 toen mensen elkaar nog opzochten en onder mekaar op een eenvoudige wijze plezier maakten. Het contact tussen Alma en haar tante verminderde met ouder te worden om uiteindelijk de laatste jaren volledig te verdwijnen. Terwijl bij hen ogenschijnlijk de laatste herinneringn zijn weggewist doet het voor ons deugd als we nu bij een bezoek zien hoe Alma en Louise terug in elkaars gezelschap vertoeven of in de leefruimtesamen aan tafel zitten zich niet bewust zijnde van de mooie tijd die ze vroeger samen deelden.
Bij ons, de kinderen, blijven de herinneringen over onze familie des te levendiger aanwezig ook dank zij moeder Alma en tante Wis, die elkaar na zovele jaren hebben teruggevonden op Lichthove.
Intussen zijn weer een aantal jaren verstreken en is Tante Wis eind 2005 overleden, terwijl mijn moeder Alma nog steeds verblijft in het RVT St-Rafaël.
Vannacht niet te veel geslapen. Om 7u vertrokken om Aaron af te halen bij zijn mama. Een zalig gevoel op weg naar huis maakt zich van ons meester. Voor de eerste keer met mijn kleinzoon en zijn meter in de wagen samen naar ons huis. Thuis wat onwennig rondkijken voor Aaron, die zeker zijn eigen mama en papa mist. Na een eerste papje wordt de kleine rustig en kan er reeds een hazeslaapje vanaf. Een eerste pampertje wordt ververst. Peter gaat om een tuttertje en bijtring bij de apotheek. Vannamiddag staat er een tweede papflesje en nog een fruitpapje op het menu. Vanavond komt mama en papa Aaron terug halen. Tot een volgende keer.
Morgen vrijdag komt onze kleinzoon Aaron voor de eerste keer op logement bij peter en meter, zonder zijn mama en papa. Voor ons wordt het natuurlijk een bijzondere dag en zijn heel benieuwd hoe alles zal verlopen. We zijn echt in blijde verwachting.
Op zaterdag 09 februari 2008 werd onze kleinzoon Aaron gedoopt in de Basiliekkerk van Halle. Deze Basiliek is gekend voor de aanbidding van de zwarte Lieve-Vrouw, die hier haar beeld heeft staan in het rechtse voorportaal. Vele bedevaarders komen uit alle windstreken met Pinksteren afgezakt om O-L-Vrouw te aanbidden en te vereren.
Zaterdag was onze kleine Aaron het middelpunt van belangstelling voor alle aanwezige familieleden en kennissen om er zijn doopsel mee te maken. Alles verliep vlekkeloos en intiem, de pastoor sprak vooral over de symboliek van het doopsel en ook de belofte die wij als aanwezige getuigen dienen te volgen : d.w.z. Aaron op zijn weg naar de volwassenheid volgen en hem zonodig met raad en daad bij te staan volgens de regels van het Geloof. Als dooppeter kan ik me het niet anders voorstellen en zal mijn kleinkind steeds beroep op mij mogen doen vooral in kwade en moeilijke tijden.
Een gezellig doopfeestje achteraf heeft deze mooie lentedag met recordtemperaturen van om en bij de 17° besloten .
Schrijven op en lei : Het computertijdperk was nog heel ver weg. Wij dienden ons in de jaren 50 van meer gewone middelen te bedienen om op te schrijven. Zo was er de fameuze lei en griffel die toen in gebruik waren. Bij het begin van het schooljaar kreeg iedereen een dergelijk attribuut om op te schrijven. De lei bestond uit een rechthoekig dun asgrauw stuk lei (zoals de leien gebruikt als dakbedekking) omlijst door vier houten latjes. De griffel zag er uit als een puntvormige langwerpige stift eveneens gemaakt uit leisteen en omzwachteld met een kleurrijk papiertje. Met de griffel werden alzo de eerste letters en cijfersop de lei gegrift. Heel praktisch was dit, want na een dictee of rekensommetje konden de gegrifte tekens terug weggeveegd worden met een al dan niet vochtig doekje of sponsje. De lei kon langs beide kanten gebruikt worden en met de griffel werd geschreven tot er enkel maar een kort stompje meer overbleef.
Op het einde van het schooljaar werd de lei terug proper gemaakt voor onze opvolgers. Daartoe diende elke leerling op de laatste schooldag een stukje schuurpapier mee te brengen om de houten omlijsting af te schuren zodat elkvettig spoor van vuil verdwenen was en het hout terug zijn blanke kleur vertoonde. Klaar voor gebruik in het volgend schooljaar.
.Aron was zondag voor de eerste maal op bezoek bij Oma en Opa. Wij hebben een feestje gebouwd met de kinderen. Wat is het zalig om zo'n klein ukje in zijn zeteltje te zien liggen en dat hij bij tijd begint te wenen als de honger knaagt. Maar daarna wel terug vredig in slaap valt. Genieten is dit ! .
Het schooltje waar ik mijn eerste pasjes zette naar de grote wereld bestond uit twee klaslokalen gescheiden door een speelzaal. In het eerste lokaal zaten drie kleuterklasjes bij elkaar onder de hoede van juffrouw Emma in het andere lokaal zaten de 1e, 2e en 3e studiejaren samen met één lerares, juffrouw Gusta. Dat wil zeggen dat beide onderwijzeressen elk rond 25 leerlingen moesten onderwijzen. Maar buiten het les geven was juffrouw Gusta ook bedreven als tandarts van de school. Met kinderen van 7 à 8 jaar was het zo dat die meestal op deze leeftijd hun melktanden aan het verliezen waren. Het was dan ook een gewoonte, en om elkaar te jennen, dat zo gauw we van elkaar wisten dat er zo,n tandje losstond we onmiddellijk de juf hiervan op de hoogte brachten met de melding : Juffrouw Marcel ,Frans of Willy (naargelang), hebben een losse tand staan opdat deze aan de slag kon gaan. D.w.z. zij kwam de losse tand met de blote hand, al wringend en duwend tot hij het volledig begaf, uit de betrokken mond trekken. Als aandenken mochten wij het gesneuvelde melktandje meenemen naar huis. Menig traantje is er gevloeid, maar wij werden er alleen maar sterker van.
Zo heeft juf Gusta in onze klas ettelijke tandjes getrokken.
Hoe men het jonge geweld reeds van in de kleuterklas onder de knoet hield :
Een klein voorval zit nog alsof het gisteren gebeurde in mijn geheugen : op een mooie dag, nadat we het stilaan gewoon werden bij juffrouw Emma, en de herinnering aan thuis en onze moeder tijdens de dag aan het vervagen waren kregen we natuurlijk meer aandacht voor onze medekleuters uit de klas. Zo was er bij het spelen rond de fameuze zandbak een ruzie ontstaan met een vriendinnetje, waarbij ik dat kind zodanig bij haar blonde lokken had gesleurd dat er plukjes haar aan mijn vingers kleefden. De Juf die het had gemerkt en tussen beide kwam trok me bij mijn kraagje en sleurde me met volle kracht de gang door recht naar het kolenhok (de kachel in de klas werd gestookt met steenkool) waar ze me in het donker opsloot , de deur ook met de sleutel vastmaakte en me alleen achterliet. Van woede en angst heb ik toen de zolen van mijn bottines los gestampt op de vermaledijde deur. Thuis kon ik het nog eens uitleggen hoe dat zoal kwam en gelukkig kreeg ik nog geen bijkomende straf.
Eerste slechte ervaring met gezag en de gevolgen ervan bij ongepast gedrag, maar wel een goeie les.
Enkele indrukken over de kleuterschool uit 1950 : mijn eerste indrukken uit dit ver verleden en meteen ook mijn vroegste en bewuste herinneringen uit mijn leven zijn, de eerste schooldag in september begin jaren 50 in het kleuterklasje van mijn dorp. Vooral de grote schoolkoer en een boel huilende kinderen, de meeste hardnekkig vasthoudend aan hun moeders rok, en op hun wenend gezicht tranen van angst voor het onbekende. Dan de eerste schooljuf, Emma, die de jonge bleitende meute naar het schoollokaal tracht te loodsen, terwijl ontroerde moeders met pijn in hun hart, één voor één zwaaiend naar hun telgen, traag de speelplaats verlaten. In het klasje zelf keert de rust terug na het laatste gesnik van de meest hardnekkig wenende peuter. Midden in het klasje staat een heel grote vierkante zandbak met allerlei speeltjes waar wij de eerste schooldag het eerste werden door afgeleid. Het mooiste ogenblik van die dag was echter het moment waarop moeder aan de schoolpoort stond te wuiven om ons terug mee te nemen naar huis.
Rock around the clock (Bill Haley and his comets) The great pretender (the Platters) Aint' that a shame (Fats Domino) Diamonds are a girl's best friend (Marilyn Monroe) A woman in love (Frankie Laine) Maybellene (Cuck Berry) Razzle dazzle (Bill Haley) Only you ((The Platters) Love is a Many Splendoured Thing (The Four Aces) Whatever lola wants (Sarah Vaughan) Moonlight Gambler (Frankie Laine) Hey There (Johnny Ray) Jamaica farewell (Harry Belafonte) My Prayer (The Platters)
Wat wij als grootouders van plan zijn te doen is onze eigen kinderen, die met twee uit gaan werken, helpen bij de oppas en opvoeding van hun zoontje. Op geregelde tijdstippen zullen we ons vrij maken om de kleine Aaron bij ons thuis op te vangen terwijl zijn ouders aan het werk zijn.
Ik hoor veel gepensioneerden zeggen bij mij zal dat niet het geval zijn, wij willen van ons pensioen genieten om zoveel mogelijk zelf op reis te gaan en onze hobbys uit te oefenen.
Natuurlijk hebben die mensen ook gelijk. Maar als het er op aan komt zie ik de meesten toch kiezen voor de kleinkinderen of proberen ze een combinatie van de twee mogelijkheden te doen. Velen kiezen tijdens de vakantie voor verlof aan zee samen met kinderen en kleinkinderen. Wat tot plezante familie- reunies kanleiden.
Anders ging het er aan toe begin jaren 50. Ik herinner mij van mijn eerste levensjaren dat ik ook dikwijls bij mijn grootouders werd opgevangen en er het meeste van de tijd aanwezig was. Het was er een warm nest waar ik graag vertoefde. Vooral in de winter zat iedereen rond deLeuvense Stoof en vertelde grootmoeder verhalen en de laatste nieuwtjes uit het dorp. TV bestond nog niet, we luisterden des te meer naar de radio voor het half-uurtje van de soldaat, waar op aanvraag van miliciens plaatjes werden gedraaid.Ook werden er luisterspelen uitgezonden die zo spannend waren dat men een speld kon horen vallen in de huiskamer. De avond werd meestal afgesloten bij het lezen van een rozenhoedje door grootmoeder, waarna iedereen tevreden zijn bedstede opzocht en vredig in slaap viel. Die avonden waren in niets te vergelijken met deze van nu.
Exact 60 jaar na mijn geboorte in het jaar 1947 werd mijn eerste kleinzoon geboren in 2007. In die tijdsperiode van 60 jaar ligt een wereld van verschil zowel op vlak van levenswijze, welvaart, vooruitgang op gebied van telecommunicatie (gsm, radio, tv, internet....), reizen, ontspanning enz... Geboren worden in 2007 gebeurt heel wat comfortabeler en de risico's voor moeder en kind zijn heel miniem geworden. Alles gebeurd gepland en in goed uitgeruste hospitalen. In 1947 werd meestal thuis bevallen achter de "Leuvense stoof" in het bijzijn van een plaatselijke vroedvrouw. De moeders dienden tot negen dagen platte rust in acht te nemen, terwijl men nu na drie dagen het hospitaal kan verlaten. De meeste moeders van toen waren echte huismoeders en dienden niet buitenshuis te gaan werken. Zo konden ze zich onbezorgd bezig houden met het verzorgen van hun baby. Veel moest wel manueel gedaan worden gezien er nog geen moderne wasmachines, papflesverwarmers, pampers.... voorhanden waren. Ook de taak van de vaders zag er helemaal anders uit. Gezien zij meestal de kostwinners waren en overdag uitwerken moesten beperkte dit zich tot het verversen van een luier en het 's nachts eens opstaan om de huilende baby zijn tutje te geven. Nu men met twee uit werken gaat zal de baby na enkele maanden bij de onthaalmoeder worden gedaan en er 's avonds terug worden afgehaald. (wordt vervolgd)