In de betwiste advertentie voor de scheerproducten van Nivea is een zwarte man te zien die op het punt staat zijn 'oude' ongeschoren hoofd weg te gooien. 'Re-civilize yourself', staat er in grote letters bij, wat zoveel betekent als 'herbeschaaf jezelf'. 

De slogan van Nivea slaat niet op de huidskleur van de man, maar wel op zijn ongeschoren gezicht dat iets weg heeft van dat van een holbewoner. Toch werd de advertentie als een racistische boodschap geïnterpreteerd door heel wat mensen. Duizenden bloggers en surfers lieten protest horen op sociale netwerksites, en riepen de bekende popzangeres Rihanna op om haar commerciële banden met Nivea op te blazen.

De campagne bevatte overigens ook een tweede advertentie die niet verkeerd kon worden opgevat. Ook op die foto is een man te zien die zijn holbewonershoofd heeft afgegooid. Maar in dit geval is het een blanke man, en staat er ook een andere slogan.

Nivea antwoordde op de kritiek door de campagne terug te trekken en zich op Facebook te verontschuldigen. Het bedrijf zegt in een mededeling voorstander te zijn van tolerantie en diversiteit. Wie niet, niet waar ?

Bij The Huffington Post vonden wij volgende poll over deze reclame :

Is Nivea's "Re-Civilize Yourself" ad racist?

Absolutely -- the slogan would have never been used with a white model.

45.37%

Nah -- just an unfortunate coincidence.

54.63%